Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cum vi-l imaginati pe Dumnezeu (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17469)

iustin10 18.10.2014 01:14:08

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 569737)
Acum, ca să revin la obiecția mea:
Dacă există vreo deosebire, aceasta începe în momentul zămislirii și constă în luarea firii omenești în Persoana Logosului.
Eu văd în continuare o diferență între Logos cu fire unică, dumnezeiască, la nașterea din Tatăl, și Iisus Hristos Care Este Logosul cu două firi, dumnezeiască și omenească.
Nu fac deosebire referitor la Persoană, Care este Una - a Logosului. Iar nașterea din vecie a Fiului din Tatăl, iarăși o disting de nașterea din Fecioară, în timp, a Domnului. Sunt evenimente diferite și cred că au însemnătatea lor. Dar Persoana rămâne Aceeași - Fiul lui Dumnezeu, Cuvântul, Logosul.
În acest sens am spus că trebuie afirmată o deosebire, iar nu în altul.
.

Din perspectiva umana si istorica clar este o deosebire,pentru ca omul traieste in timp. Exista un timp inainte de intrupare ,si un timp dupa intrupare .
In acest context ,si Fiul lui Dumnezeu ia la un anumit moment de timp firea omeneasca alaturi de firea Sa dumnezeiasca ,in scopul mantuirii lumii .
Nu stiu in ce masura timpul se aplica si la scara dumnezeiasca , si cum luarea firii omenesti a afectat neschimbabilitatea lui Dumnezeu. Probabil este o taina ,cum Dumnezeu cel infinit in spatiu si timp, ia un corp finit,la un moment de timp finit ,ceea ce presupune ,in logica umana ,ideea unei schimbari.
Despre mantuire se mai zice si ca a fost planul din veac a lui Dumnezeu de a impaca pe toate cu Sine,prin Fiul . Deci acest moment de timp finit al intruparii , a fost planificat la un moment atemporal ,nu este o schimbare.
Dar ca sa revenim la persoana Fiului , in firea sa dumnezeiasca nu se produce nici o schimbare ,caci dumnezeirea sa nu se schimba prin intrupare. Persoana Fiului isi adauga firea omeneasca ,se goleste in ea ,se naste ca om istoric,devine trup si istorie
Persoana Fiului e aceiasi , si nascuta in timp,din Fecioara ,si nascuta in vesnicie din Tatal.
Persoana nu se schimba, se naste intr-o fire noua .Dumnezeu e acelasi si in nemarginirea eternitatii,si in bratele Fecioarei . Are loc doar golirea,chenoza ,revarsarea infinitului in ceva finit ,dar fara transformarea infinitatii.

Mihailc 18.10.2014 02:45:14

Ioane, primul lucru pe te rog să nu-l faci este să te superi pe modul meu cam repezit de a atrage atenția asupra unei capcane dogmatice subtile în care putem cădea cu toții în momentul când cântărim cele dumnezeiești cu măsuri omenești.

Un exemplu de antropometrie aplicată gândirii celor dumnezeiești este ispita de a compara incomparabilele, și anume nașterea din vecie a Logosului și nașterea din Fecioară, ca două secvențe supuse temporalității. Nașterea din vecie a Logosului nu poate fi numit eveniment nici măcar prin analogie îndepărtată, fiindcă cuvântul în sine este legat de parametrul timp atât în sensul originar cât și în derivate, adică se referă la ceva ce n-a fost, n-a existat dar începe în mod excepțional să fie, să existe la un moment dat într-o realitate a devenirii precedată de survenire.

Într-una din Catehezele sale de o mare densitate teologică, Sfântul Chiril al Ierusalimului arată, atâta cât poate fi arătată o mare taină într-un limbaj omenesc, despre ce e vorba. Iată doar câteva fragmente care-ți pun mintea în pioneze:

"Dumnezeu n-a fost mai înainte fără de Fiu și mai pe urmă a devenit Tată, ci dintotdeauna are pe Fiul"
"Tatăl n-a adus pe Fiul din neexistență în existență, nici n-a înfiat pe unul care n-a existat niciodată"
"Tatăl L-a născut nu în modul în care omul ar putea gândi, ci așa cum numai Tatăl știe. Nu numai cerurile nu cunosc nașterea Fiului, dar chiar nici toată firea îngerească. Nici însuși Duhul Sfânt n-a vorbit în Scripturi despre nașterea Fiului din Tatăl. Pentru ce iscodești, deci, acelea pe care nici Duhul Sfânt nu le-a scris în Scripturi?"
(Sfântul Chiril al Ierusalimului- cateheza a XI-a la cuvintele "Fiul lui Dumnezeu Unul Născut Care din Tatăl s-a Născut, mai înainte de toți vecii")

Iar ca să înlăturăm orice confuzie, să băgăm la cap formula hristologică ultimă, adoptată la Calcedon:

Urmând deci Sfinților Părinți, am învățat toți să mărturisim într-un glas pe Unul și Același Fiu, Domnul nostru Iisus Hristos, desăvârșit, pe Același în dumnezeire și desăvârșit pe Același în omenitate, Dumnezeu cu adevărat și om cu adevărat, pe Același, din suflet rațional și trup, de o ființă cu Tatăl după dumnezeire și pe Același de o ființă cu noi după omenitate, întru toate asemenea nouă, afară de păcat; înainte de vecii născut din Tatăl după dumnezeire, iar în zilele de pe urmă, Același, pentru noi și pentru a noastră mântuire, din Maria Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, după omenitate; pe Unul și pe Același Hristos, Fiu, Domn, Unul-născut, cunoscut în două firi, în chip neamestecat, neschimbat, neîmpărțit, nedespărțit, deosebirea firilor nefiind desfințată nicidecum din cauza unirii, ci păstrându-se mai degrabă însușirea fiecărei firi și concurgând într-o persoană și într-un ipostas, nu împărțit și divizat în două persoane, ci pe Unul și Același Fiu, Unul-născut, Dumnezeu- Cuvântul, Domnul nostru Iisus Hristos

Ar mai fi de spus doar că procedura divină a Întrupării este kenoza, nu metamorfoza. Sfinții Părinți, apărători ai hristologiei Bisericii, au combătut cu vehemență orice aluzie la vreo schimbare sau diferență între Logosul teologic și Logosul iconomic (al Întrupării). Întrucât noi nu putem gândi altfel decât secvențial, ne este greu să percepem Logosul în ființa lui veșnică, iar ceea ce nouă ni se pare a fi transformare în ființa Logosului, este un act de libertate divină suverană, cu totul necondiționat de orice legitate a devenirii care cere în mod necesar ca asumarea inferiorului de către superior să se supună unui proces inevitabil de degradare ontologică. Logosul veșnic rămâne egal cu sine chiar și atunci când se pogoară în modul de existență al creaturii căzute, într-o manieră mai presus de capacitatea noastră de înțelegere.

Ioan_Cezar 18.10.2014 11:13:26

Mulțumesc, Mihai, mulțumesc din tot sufletul pentru lămuriri.
Am meditat ieri pe îndelete la ceea ce cugetasem și m-am trezit azi cu gândul speriat: am uitat, de-o vreme, să Îl mai văd pe Dumnezeu în icoană, și mai mult pe om... Nu știu ce s-a întâmplat pe ascuns, dar descopăr cu amărăciune că s-a infiltrat cumva în mintea mea o estompare a Dumnezeirii în Persoana Mântuitorului și o afirmare peste măsură a firii omenești, ba chiar a unui omenesc neîndumnezeit în ciuda unirii ipostatice. Am ajuns să cuget la Hristos ca la un om, descopăr. Cum a fost posibil așa ceva? Dintr-o astfel de pervertire în adâncul meu, pervertire pe care încep s-o descopăr, au ieșit firește și afirmațiile tulburi de zilele trecute. Ceva mi-a tulburat apa sufletului... Ce să fie?, mă întreb acum.
E un prilej ca să înțeleg, iată, din experiență personală ce importanță are atmosfera în care trăiește creștinul, acea atmosferă a vieții de zi cu zi, acele discuții aparent nevinovate, acele dezbateri care, chipurile, mă făceau de folos pentru alții - pe care îi consideram atei, agnostici, necredincioși sau prost-credincioși. În timp ce mă străduiam să le arăt altora cum trebuie cugetat și trăit creștinește, mă umpleam eu, pe nesimțite, de nebunie și de duhuri străine... Și iată, am ajuns din nebăgare de seamă și evident din trufie - să fiu asemenea celor pe care îmi închipuiam că îi ajut cu ceva, ba chiar mai rău. Iată rodul nepăzirii! Iată plata pentru nemăsurata încredere în sine, iată rodul mândriei și al delăsării, al trândăviei. (O știam și din meseria mea, din contactul cu clienții și pacienții de anii trecuți...)
Și desigur sunt mult alte cauze, care țin strict de iconomia vieții mele personale, în spatele acestei căderi.
Îmi amintesc de versetul din Facerea unde Dumnezeu le spune lui Adam și Eva să nu mănânce din măr. Și nici să nu-l atingă! (Fac. 3,3) Acum descopăr mai limpede ce rost avea acel "nici să vă atingeți".
Eu, care trăgeam la neamestecare și limpezire de sine neîncetată, la o viață curată și tot mai îmbunătățită, am ajuns din nou un amestecat și un suflet tulbure. Pentru că m-am trufit și nu m-am păzit am ajuns cât pe ce să cad în închipuiri cu totul nebunești.
Îți mulțumesc că mi-ai tras o palmă, ca Sfântul Nicolae, să mă trezesc. Sărut mâna, frate și Dumnezeu să te răsplătească pentru bunătatea pe care mi-ai arătat-o, certîndu-mă la timp!

glykys 18.10.2014 12:46:08

Citat:

În prealabil postat de AndraEu (Post 569402)
Sau cum il simtiti ??

Andra, uite aici un acatist minunat, care vorbeste despre felul in care Se descopera Dumnezeu in tot ce ne inconjoara in viata aceasta pe care ne-a daruit-o - http://www.crestinortodox.ro/acatist...ate-67068.html

Personal, sufletul meu Il simte pe Dumnezeu foarte aproape atunci cand ninge, mai ales prima oara in an o bucurie taaaare mare si om liniste adanca ma cuprind atunci. Sau cand vad prima data explozia de culori a toamnei sau verdele primaverii. Si la slujbele Bisericii.

E taaaare frumos pentru mine cand descopar o mica frantura din Dumnezeu in oamenii din jurul meu sau in genialitatea creatiilor / vestigiilor celor care au trait acum 2000-2500 de ani.

sophia 18.10.2014 13:34:53

Mai intai ca am uitat ieri sa intreb despre discutia voastra cu acel "Logos", despre care nu stiam.
Am cautat acum ceva pe net. Banuiam la ce se refera ("logos! inseamna cuvant in limba greaca). Din pacate am gasit doar o explicatie in limba germana care m-a uimit si nelamurit.
Se vorbeste acolo despre Dumnezeu Cuvantul, dar si despre un Hristos care exista pe atunci si era un fel de persoana creata de Dumnezeu care sa-l reprezinte in toate lucrarile. N-am reusit sa inteleg mare lucru (ca sens).
Se refera in orice caz la Evanghelia dupa Ioan.
Mi se pare mult prea complicat si abstract.
Nu stiu de ce nu putem discuta la nivel de oameni, pe intelesul tuturor si trebuie sa ne ridicam asa de mult in vazduh cu toate interpretarile si comentariile.
Ajunge deja ca nu mai vorbim in crestinism despre o credinta a oamenilor de rand ci despre o filozofie elitara si nu este bine si corect.

Glykys - doar am deschis link-ul dat de tine, dar am sa-l citesc cu atentie. Mi se pare superb. Multumesc.

iustin10 19.10.2014 14:49:20

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 569753)
Am cautat acum ceva pe net. Banuiam la ce se refera ("logos! inseamna cuvant in limba greaca). Din pacate am gasit doar o explicatie in limba germana care m-a uimit si nelamurit.
Se vorbeste acolo despre Dumnezeu Cuvantul, dar si despre un Hristos care exista pe atunci si era un fel de persoana creata de Dumnezeu care sa-l reprezinte in toate lucrarile. N-am reusit sa inteleg mare lucru (ca sens).
Se refera in orice caz la Evanghelia dupa Ioan.
Mi se pare mult prea complicat si abstract.
Nu stiu de ce nu putem discuta la nivel de oameni, pe intelesul tuturor si trebuie sa ne ridicam asa de mult in vazduh cu toate interpretarile si comentariile.
Ajunge deja ca nu mai vorbim in crestinism despre o credinta a oamenilor de rand ci despre o filozofie elitara si nu este bine si corect.
.

Fiul lui Dumnezeu,Cuvantul lui Dumnezeu ,Logos-ul ,chipul lui Dumnezeu reprezinta aceiasi persoana anume Fiul lui Dumnezeu
Se pleaca de la inceputul evangheliei lui Ioan,unde Cuvantul se identifica cu Fiul ,ca cel prin care s-a creat lumea ,.si prin care Dumnezeu infaptuieste
In acelasi capitol se vorbeste si despre faptul ca Cuvantul era lumina care lumineaza pe orice om care vine in lume . Deci ,este si un fel de prototip,model al omului,poate de acolo o fi ajuns citatul acela explicativ in germana sa spuna ca Logosul e Hristos. Desi istoriceste vorbind, Logosul e din eternitate , iar Hristos se naste la un moment de timp(desi planul ca El sa se nasca exista de asemenea din eternitate) . Hristos e de fapt Logosul intrupat .

Cat despre dificultatea explicatiilor , sunt de acord ca ar mai putea fi simplicate.
Doar ca ,se ajunge la un nivel cand trebuie vorbit in paradoxuri, nu exista alta cale.
Daca le poti lua asa cum sunt aceste paradoxuri, si nu te apuci sa le desparti in enunturi logice contrare , atunci nu ti se va mai parea dificil.
Pur si simplu ,limbajul omenesc limitat incearca sa ofere o imagine palida, a unei realitati infinite si nelimitate . Si e nevoit in permanenta sa se contrazica ,pentru ca in permanenta isi descopera limitele in relatia cu Dumnezeu.

Astfel,de exemplu ,Hristos este Fiul lui Dumnezeu cel nascut din eternitate,este Logosul intrupat ,desi ca si om,s-a nascut acum 2000 de ani. Dar nici nu putem sa separam persoana Sa,in persoana de dinainte de nastere si cea de dupa nastere,pentru ca persoana este totusi una singura. Iarasi ne lovim de o imposibilitate ,aceea ca persoana Fiului lui Dumnezeu ar putea fi in devenire ,ar fi schimbatoare in timp,precum creatura.
De aceea ,desi stim ca s-a nascut acum 2000 de ani omul Iisus ,spunem ca doar dupa firea sa omeneasca , Persoana eterna s-a intrupat acum 2000 de ani ,in om,la plinirea vremii.
Doar dupa firea sa omeneasca s-a nascut atunci ,nu si dupa persoana ,care este eterna .
Suntem astfel nevoiti sa acceptam o persoana, Fiul lui Dumnezeu ,cu 2 naturi,2 firi: una dumnezeiasca si eterna , si una omeneasca ,care se naste la un moment dat ,moare si invie.
Dar atributele firii omenesti de nastere si moarte nu le contrazic pe cele ale firii dumnezeiesti: de eternitate si neschimbare. Toate aceste atribute contrarii se unesc si comunica in persoana unica a Fiului. Sensul comunicarii este de la firea dumnezeiasca la cea omeneasca ,pentru indumnezeirea si restaurarea firii umane.
Doar din cauza caderii noastre in pacat ,a fost nevoie de asemenea intrupare care sa sfideze logica, ca sa ne mantuiasca , deci pentru binele nostru s-au complicat asa tare lucrurile.

Mihailc 21.10.2014 04:00:49

Ioane, iartă-mă, n-am intenționat o clipă să te rănesc cu intervenția mea. Mă simt acum ca un inchizitor care a smuls pocăința cuiva sub tortură și chiar nu mă identific deloc cu o asemenea poziție aberantă. Dacă poate fi bun la ceva forumul ăsta, mă gândesc în primul rând că ne oferă tuturor un mijloc de a ne pune pe gânduri unii pe alții, să nu ațipim cu certitudinile noastre dragi în brațe și să pățim ca fecioarele neînțelepte din faimoasa parabolă. Mai avem multe de învățat, cu siguranță și mai multe de dezvățat, ideea e să ne mișcăm cumva în direcția lui Hristos, târăș-grăpiș în coate și genunchi, cu viteza melcului dar fără oprire sau abateri pe căi greșite. N-avem ce face, ca să ajungem cândva fluturi sprinteni și frumos colorați în grădinile Domnului nu putem evita experiența omizii.
Înțelegerea corectitudinii raționale a hristologiei nu ne face neapărat mai buni ortodocși și nici nu ne dă acces către o autostradă spre Împărăție. Tot pe cărarea îngustă și primejdioasă avem de urcat, unii lângă alții ținându-ne de mâini ca să nu cădem în prăpăstii, uneori purtându-i în cârcă pe cei neputincioși alteori fiind purtați noi înșine în cârcă de cei care ne iubesc cu tot cu infirmitățiile noastre. Ne mai călcăm pe bătături din neatenție, mândrie, prostie sau poate chiar din dorința egoistă de a înainta mai repede, suntem supărați pe moment, dar învățând din greșeli și iertându-ne din toată inima continuăm să mergem împreună spre Acasă.

OctavianAdrian 21.10.2014 06:34:16

Dumnezeu nu poate fi imaginat

Dumnezeu, este deasupra tuturor lucrurilor create. Cum poate creatura, sa si-l imagineze pe Creator? Sfintii parinti spuneau ca imaginatia este puntea pe care diavolul se coboara in lume...Cum poate fi imaginat, Cineva de neimaginat?
Dumnezeu este deasupra imaginatiei, deasupra a tot ceea ce poate omul crea/folosi. Daca ni-l imaginam pe Dumnezeu, unde mai este misterul, emotia potentatoare a fiintei umane?

Ioan_Cezar 21.10.2014 10:31:35

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 569902)
Ioane, iartă-mă, n-am intenționat o clipă să te rănesc cu intervenția mea. Mă simt acum ca un inchizitor care a smuls pocăința cuiva sub tortură și chiar nu mă identific deloc cu o asemenea poziție aberantă. Dacă poate fi bun la ceva forumul ăsta, mă gândesc în primul rând că ne oferă tuturor un mijloc de a ne pune pe gânduri unii pe alții, să nu ațipim cu certitudinile noastre dragi în brațe și să pățim ca fecioarele neînțelepte din faimoasa parabolă. Mai avem multe de învățat, cu siguranță și mai multe de dezvățat, ideea e să ne mișcăm cumva în direcția lui Hristos, târăș-grăpiș în coate și genunchi, cu viteza melcului dar fără oprire sau abateri pe căi greșite. N-avem ce face, ca să ajungem cândva fluturi sprinteni și frumos colorați în grădinile Domnului nu putem evita experiența omizii.
Înțelegerea corectitudinii raționale a hristologiei nu ne face neapărat mai buni ortodocși și nici nu ne dă acces către o autostradă spre Împărăție. Tot pe cărarea îngustă și primejdioasă avem de urcat, unii lângă alții ținându-ne de mâini ca să nu cădem în prăpăstii, uneori purtându-i în cârcă pe cei neputincioși alteori fiind purtați noi înșine în cârcă de cei care ne iubesc cu tot cu infirmitățiile noastre. Ne mai călcăm pe bătături din neatenție, mândrie, prostie sau poate chiar din dorința egoistă de a înainta mai repede, suntem supărați pe moment, dar învățând din greșeli și iertându-ne din toată inima continuăm să mergem împreună spre Acasă.

Nu-ți face griji, Mihai, intervenția ta a fost cu totul binevenită și am primit-o cu recunoștință. Eram un pic buimac și mi-a prins bine o tragere de mânecă.
Mă gândeam azi că doctorul bun folosește bisturiul, uneori, apoi spală, dezinfectează și la sfârșit bandajează și alină durerile post-chirurgicale. Cam asta văd că făcuși....:)
Ar merge și o comparație cu ortopedia, reparația luxației se însoțește și de unele dureri, apoi, odată reașezată articulația, pacientul e îndemnat să pășească din nou, fără teamă de durere...:)
Mulțumesc pentru ajutor, încă o dată. Domnul să te răsplătească, frate, pentru fapta ta bună!

P.S. În Numele Trandafirului, film care mi-a plăcut, era un inchizitor acolo, un fost inchizitor. Nu mi-a displăcut prea tare, de fapt mi-a plăcut mult. Unii inchizitori nu au fost așa răi, se pare.

florin.oltean75 21.10.2014 21:00:54

Citat:

În prealabil postat de OctavianAdrian (Post 569904)
Dumnezeu, este deasupra tuturor lucrurilor create. Cum poate creatura, sa si-l imagineze pe Creator? Sfintii parinti spuneau ca imaginatia este puntea pe care diavolul se coboara in lume...Cum poate fi imaginat, Cineva de neimaginat?
Dumnezeu este deasupra imaginatiei, deasupra a tot ceea ce poate omul crea/folosi. Daca ni-l imaginam pe Dumnezeu, unde mai este misterul, emotia potentatoare a fiintei umane?

Pronuntand "Dumnezeu" deja L-ai si imaginat.

Chiar daca lipsit de atribute spatiale, de miscare sau temporale.

Imaginatia nu este doar imaginatia plastica, cu detalii, cu forme specifice, ci orice inteles este in esenta o imaginatie.

Orice cuvant este o imaginatie.

Orice cuvant virtualizeaza o parte de Realitate.

Cu adevarat important, este intelegerea profunda a procesului.

Sa realizam ca Totul este pur si simplu un proces de imputare cognitiva.

Ca natura profunda a Realitatii este nediferentiata.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:12:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.