Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Oameni care par credinciosi dar sunt rai (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17766)

abaaaabbbb63 06.03.2015 09:12:13

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 583427)
Postez si aici aceste idei. Mi se par potrivite.

Termenul de "ateu" apare pentru prima data in scrierile europene in Marea Britanie a Secolului XV. Atunci cuvintul era aplicat oamenilor care isi traiau viata in neorinduiala morala, in betie, adulter, in blasfemia si desacralizarea lucrurilor sfinte. Injurau si blestemau pe Dumnezeu, pe sfinti si pe preoti. Poate e potrivit sa ne examinam si sa ne intrebam daca nu cumva multi dintre noi nu ne comportam la fel ca si ateii britanici ai Secolului XV.

De fapt vine de la grecii din antichitate "atheos", termen asociat cu cei care nu credeau in zeii locali, chiar daca credeau in alti zei.

oaie_cugetatoare 06.03.2015 09:20:17

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 583439)
De fapt vine de la grecii din antichitate "atheos", termen asociat cu cei care nu credeau in zeii locali, chiar daca credeau in alti zei.

Interesant este ca in ziua de azi, ateii se definesc persoane care nu cred
in existenta nici unei divinitati.Cum iti explici aceasta "mutatie ideologica"
in lumea ateilor ?
Fara teoria evolutiei in domeniul ideologic, da ? Nu vreau s-o iau de la capat
cu apa si castronul pe foc.:24:

anita 06.03.2015 10:20:23

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 583294)
â

Este o fata la noi la biserica, un fel diaconita a preotului.
Ea citeste din multe carti la slujbe, face multe in biserica. In fine este ortodoxa practicanta. Bun.
Noi suntem mai multi la strana, mai ales femei. Si dorim toate sa ajutam si iasa bine si cantarile. Ei apar mereu discutii pentru ca unele din noi vrem si noi sa cititm, alte doua doamne (probabil din familie de preot) au venit cu o noua (pentru noi toate) invatatura cum ca rugaciunea de la sfarsitul slujbei (Sa se umple gura mea...) se canta de fapt si nu se citeste, si au preluat-o ele.
Am rugat si pe fata diaconita si pe preot sa facem altfel: sa impartim si sa citim fiecare cate putin, sa fim mai smerite si mai intelegatoare. Nu, nu se poate.
De mai multe ori fata aceea imi spune: "Nu, n-ai talent, lasa ca o pun pe Ana (nume fictiv aici) sa citeasca".
Eu mai ajut dupa slujba la ordinea in biserica (la lumanari, carti, etc.).
Puneam cartile de cantari in dulap ca a doua zi aveam Canonul Sf. Criteanu si nu ne trebuiau cele de liturghie. "Scoate-le imediat pe toate inapoi!".

Sa-ti spun cum m-am simtit si cum s-a uitat lumea la noi? Mi-am inghitit lacrimile si am plecat.

Sofia ,daca poti fa rost de cartea "Maica Gavrilia -asceta iubirii" si vei vedea acolo atitudine crestina.
Daca nu ai voce poate are dreptate si diaconita,cateodata ma aflu langa cineva care canta fals ,desi acea persoana sincer traieste slujba ,si nu e usor sa fii atent la slujba.
Unde merg eu se canta si in biserica ,eu stiind ca nu cant mai bine , cant mai incetisor.
Important este sa fii atenta la slujba ,sa nu te imprastii si cantatul te ajuta mult.
Canta incetisor ,undeva intr-un loc unde atentia nu iti este distrasa ,nu neaparat la strana.
Faptul ca ti-au dat lacrimile dovedeste pe undeva ca inca esti sensibila la atitudinea celor din jur ,aste o ispita care dovedeste ca trebuie sa te schimbi prin rugaciune mai multa

sophia 06.03.2015 11:52:57

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 583457)
Sofia ,daca poti fa rost de cartea "Maica Gavrilia -asceta iubirii" si vei vedea acolo atitudine crestina.
Daca nu ai voce poate are dreptate si diaconita,cateodata ma aflu langa cineva care canta fals ,desi acea persoana sincer traieste slujba ,si nu e usor sa fii atent la slujba.
Unde merg eu se canta si in biserica ,eu stiind ca nu cant mai bine , cant mai incetisor.
Important este sa fii atenta la slujba ,sa nu te imprastii si cantatul te ajuta mult.
Canta incetisor ,undeva intr-un loc unde atentia nu iti este distrasa ,nu neaparat la strana.
Faptul ca ti-au dat lacrimile dovedeste pe undeva ca inca esti sensibila la atitudinea celor din jur ,aste o ispita care dovedeste ca trebuie sa te schimbi prin rugaciune mai multa

Nu era vorba de cantat, ci de citit. Sunt foarte sensibila. Credeam ca totusi este un lucru pozitiv, caci e bine sa simti pentri si cu altii. Dar pe de alta parte face si rau.

AlinB 06.03.2015 12:12:00

Poate oamenii respectivi nu stiau despre probleme tale, poate s-au gandit ca te-ai simti stingherita sa vina sa-ti pomeneasca de ele chiar si sub forma de consolare.

Esti prea sensibila (si nu in sensul bun) si ai prea multe asteptari, poate ar trebui sa te gandesti ma imult la ce poti face pentru altii decat ce fac sau nu fac altii pentru tine.

Binele din credinta se face cu o atitudine jertfelnica, noi asteptam mai degraba un fel de schimb de servicii, socializare, etc.

anita 06.03.2015 12:18:26

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 583474)
Nu era vorba de cantat, ci de citit. Sunt foarte sensibila. Credeam ca totusi este un lucru pozitiv, caci e bine sa simti pentri si cu altii. Dar pe de alta parte face si rau.

In unele cazuri sensibilitatea poate fi din cauza mandriei .Trebuie sa acceptam atitudinea altora ,chiar negativa fiind , ca un dar de la Dumnezeu.Maica Gavrilia zice in aceasta minunata carte ca de asta are nevoie sufletul nostru atunci ,de aceasta situatie ,chiar neplacuta ,venind de la aproapele.

sophia 06.03.2015 15:00:09

@ anita
Am gasit pe net informatii despre carte. Pare a fi superba, exact ceea ce doresc eu. Maica asta a fost o a doua Maica Theresa. Si asa vad eu credinta adevarata si imi doream sa fie si in ortodoxie. Superb ca a existat!

@AlinB

1. Nu stii cat fac eu pentru altii.
2. Atitudine jertfelnica? Nu prea inteleg ce anume vrei sa spui (adica partial).
Ar trebuie sa fie un schimb, o comunicare intre noi.
Daca fiecare din noi am fi asa cum ne dorim: adica am fi buni, blanzi, am ajuta pe cel de langa noi, am mangaia, atunci ar fi toata lumea mai buna.
Si asa ar trebui sa fie. Dar asa, unul este bun, altul nu, va lipsi mereu ceva si lumea nu va fi buna.

3. De ce sa ma simt stingherita? Cine nu-si doreste mangaiere atunci cand ii plange sufletul?
Ma deranjeaza ideea asta, care se intalneste mai ales in vest si vad ca se propaga acum si in tara. "Vai nu-l mangai pe ala, il las in plata lui, ca daca il deranjez?"
Sau chiar : lasa-ma in pace. Vreau sa fiu singur, nu ma suna, nu ma vizita, nu ma mangaia.

Cred ca tocmai asta ne lipseste cel mai mult: comunicare, mangaiere, simpatie in situatii dificile.
Izolarea si raceala asta ne pierde pana la urma. Singuratatea asta ne face rau.
Suntem straini, unii langa altii.

4. Da, anume asteptari fireste trebuie sa fie. Este normal sa ne dorim sa nu fim singuri, macar in biserica.

abaaaabbbb63 06.03.2015 18:40:31

Citat:

În prealabil postat de oaie_cugetatoare (Post 583441)
Interesant este ca in ziua de azi, ateii se definesc persoane care nu cred
in existenta nici unei divinitati.Cum iti explici aceasta "mutatie ideologica"
in lumea ateilor ?
Fara teoria evolutiei in domeniul ideologic, da ? Nu vreau s-o iau de la capat
cu apa si castronul pe foc.:24:

Pai, babeste, atheos se descompune asa: a-fara ; theos-zeu. Era folosit pe timpul grecilor si pentru cei care nu credeau in nici un zeu, si pentru cei care nu credeau in zeii locali.

In zilele de azi se foloseste dupa traducerea propriu zisa, aparent.

anita 07.03.2015 18:01:51

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 583490)

2. Atitudine jertfelnica? Nu prea inteleg ce anume vrei sa spui (adica partial).
Daca fiecare din noi am fi asa cum ne dorim: adica am fi buni, blanzi, am ajuta pe cel de langa noi, am mangaia, atunci ar fi toata lumea mai buna.
Si asa ar trebui sa fie. Dar asa, unul este bun, altul nu, va lipsi mereu ceva si lumea nu va fi buna.

Sofia ,Hristos a spus sa ii iubim pe dusmani ,pe cei care ne fac rau ,altfel daca ne purtam frumos cu cei care ne fac bine ,ce folos vom avea.
Te rog sa citesti Noul Testament cu atentie

Citat:

Cred ca tocmai asta ne lipseste cel mai mult: comunicare, mangaiere, simpatie in situatii dificile.
Izolarea si raceala asta ne pierde pana la urma. Singuratatea asta ne face rau.
Suntem straini, unii langa altii.

4. Da, anume asteptari fireste trebuie sa fie. Este normal sa ne dorim sa nu fim singuri, macar in biserica.

Asa este dar nu putem da noi lecrtii de viata altora.Vei vedea ca daruind fara sa astepti rasplata vei avea rasplata de la Dumnezu.Asta spune si maica Gavrilia ,ca isi gasea cu greu oameni cu care sa comunice si la un moment dat si-a dat seama ca nici nu are nevoie ,mangaierea venea de la Dumnezeu.

AlinB 07.03.2015 21:56:36

Citat:

@ anita
@AlinB

Citat:

26. Vai vouă când toți oamenii vă vor vorbi de bine. Căci tot așa făceau proorocilor mincinoși părinții lor.
27. Iar vouă celor ce ascultați vă spun: Iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine celor ce vă urăsc pe voi;
28. Binecuvântați pe cei ce vă blestemă, rugați-vă pentru cei ce vă fac necazuri.
29. Celui ce te lovește peste obraz, întoarce-i și pe celălalt; pe cel ce-ți ia haina, nu-l împiedica să-ți ia și cămașa;
30. Oricui îți cere, dă-i; și de la cel care ia lucrurile tale, nu cere înapoi.
31. Și precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea;
32. Și dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteți avea? Căci și păcătoșii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei.
33. Și dacă faceți bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulțumire puteți avea? Că și păcătoșii același lucru fac.
34. Și dacă dați împrumut celor de la care nădăjduiți să luați înapoi, ce mulțumire puteți avea? Că și păcătoșii dau cu împrumut păcătoșilor, ca să primească înapoi întocmai.
35. Ci iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți nimic în schimb, și răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulțumitori și răi.
36. Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru este milostiv.
37. Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați.
38. Dați și se va da. Turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată, clătinată și cu vârf, căci cu ce măsură veți măsura, cu aceeași vi se va măsura.

Citat:

44. Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc,
45. Ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.
46. Căci dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Au nu fac și vameșii același lucru?
47. Și dacă îmbrățișați numai pe frații voștri, ce faceți mai mult? Au nu fac și neamurile același lucru?
48. Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este.

Citat:

3. De ce sa ma simt stingherita? Cine nu-si doreste mangaiere atunci cand ii plange sufletul?
Ma deranjeaza ideea asta, care se intalneste mai ales in vest si vad ca se propaga acum si in tara. "Vai nu-l mangai pe ala, il las in plata lui, ca daca il deranjez?"
Sau chiar : lasa-ma in pace. Vreau sa fiu singur, nu ma suna, nu ma vizita, nu ma mangaia.
Unii nu vor, stiind ca de cele mai multe ori sunt atitudini de complezenta.
Sau poate asa e firea lor.
Nu toti oamenii sunt la fel.

Citat:

Pai si ce faceti in directia asta?

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:54:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.