![]() |
Citat:
drumul spre iad e pavat cu intentii bune... te rog sa ma ierti. Doamne ajuta ! |
sper sa ma ierti ory. nu cred ca nu cunosti si poate m-am grabit sa scriu aceste lucruri. insa nu trebuie sa generalizezi. pentru ca acuzand ii smintesti si pe altii. si tot apar exemple. nu ne putem permite sa-i acuzam chiar noi pe calugari cand sunt altii care o fac "profesionist" prin media. daca si noi ajungem sa ne aratam cu degetul atunci de ce sa ne mai mire pozitia celorlalti. banuiesc ca esti din sudul tarii. nu vreau sa ajung sa fac comparatii insa la noi, in athosul romanesc, bucovina si muntii neamtului, calugarii sunt departe de ceea ce vad expus de voi. nici aici nu sunt perfecti, pentru ca sunt oameni ca si noi, dar probabil mult mai constienti de ce inseamna juramantul in fata Domnului.
iarta-ma si te rog sa ma asculti. nu-i mai judeca. stii ca nu suntem vrednici de acest lucru. sa-i lasam sa-si primeasca singuri plata. toti. Doamne ajuta ! |
rebellul007,m-ai provocat....dar nu-ti voi raspunde si nici nu-ti voi argumenta!!!
Ramai si tu exact ceea ce-am spus eu mai sus,un crestin care se complace in "teorii si iar teorii",frumoase,de altfel,realitatea,insa,este mult mai profunda si mai dezastruoasa.Oricum,pretindeti mereu una si alta,ignorand TOTAL faptul ca exista o societate si noi Toti facem parte din ea.Ceea ce indemni tu,nu este sa nu mai judecam calugarii,ci sa inchidem ochii la copii de langa noi,furati de cugete trecatoare sa-si schimbe viata,pentru desavarsire,cica,dupa care ajunng sa-si piarda sensul dar si posibilitatile sociale,fiindca,crede-ma doar,90%dintre calugari sunt responsabli de calugaria pe care o primesc,si toti atatia duhovnici sunt responsabili ca o daruiesc,pun accent mai ales pe responsabilitatea de-a percepe cu adevarat sensul crestinesc al calugariei,sens ce trebuie sa vina din duh...si-aici ajung la MAREA GRESEALA ce se savarseste prin primirea in manastire a copiilor care habar nu au ce lume au lepadat,habar nu au daca au lepadat cu-adevarat acea lume. |
Citat:
chiar imi doresc sa nu te supar. si sa intelegi cum gandesc. la ce ispite sunt in lume e si greu sa mai ajungi la un grad inalt de sfintenie chiar si in manastire. cand parintii ne spun sa avem grija cum ne imbracam si cum ne purtam cand vizitam manastirea noi ce facem? vin fetele cu fuste cat mai scurte, decoltee pana in buric si vopsite ca niste papagali. si cand le atragi atentia ca ii pot sminti pe calugarii mai tineri ce raspund. pai sa-si vada de ale lor. de ce se uita daca nu au voie. cand sunt atatea ispite in lume si discoteca se aude dincolo de zidurile manastirii cum vrei sa avem monahi buni? credinta a slabit, parintii duhovnicesti au ramas putini, duhul din manastire se subtiaza... sfarsitul e pe aproape. si NOI trebuie sa ne pregatim. nu mai avem timp pentru ei. gandeste-te la pilda cu cele 10 fecioare. pai daca noi ne ingrijim de cele nebune ce ne facem daca ne prinde nunta de partea gresita a portii pentru ca ne-am ingrijit prea mult de "nebunia" lor? una peste alta ory. n-am nimic cu tine si sper sa intelegi asta. iarta-ma si Doamne ajuta! |
Rebellu007,nu-ti mai cere iertare,fiindca nu este nici pe departe vorba de suparare sau un semn de indignare fata de cei de pe forum,este vorba de exprimarea propriilor opinii,atitudine pe care o are fiecare dintre noi,aici pe forum.Stiu ca ai dreptate,din punctul tau de vedere si prin prisma a ceea ce ne-au lasat atatia Parinti Desavarsiti,insa eu am abordat subiectul din perspectiva unei laturi mai obiective a situatiei,situatii care mi-au influientat mental,sufleteste,dar si fizic VIATA...viata care,din punctul de verere religios nu valoreaza nimic....si iarasi nu vreau sa intru in polemica.
Nu suntem identici in mentalitate,nici in trairi sau cugete,de aceia trebuie sa admitem personalitatea fiecaruia dintre noi ca fiind individuala,si sa ne intelegem. |
Citat:
chiar ma intristez citind aceste lucruri. nu stiu cum si in ce fel ai fost influentata atat de rau insa iti pot spune ca in viata mea am pierdut foarte multe... mi-am vazut parintii despartindu-se, am vazut cum executorii judecatoresti mi-au scos mama impreuna cu 3 copii in strada, mi-am pierdut mama si dupa 2 ani sotia. si toate astea la nici 33 de ani. am pierdut foarte multe ory insa credinta in Dumnezeu niciodata. sufletul e la locul lui. calit, trecut prin foc, inconjurat de ispite, gata sa cada oricand... insa faptul ca CRED ca Maica Domnului si nu in ultimul rand mama si luminita mea vegheaza de acolo de sus asupra sufletului meu, nu ma lasa sa cad. si uite, sunt sanatos, in picioare, gata de drum... Slava lui Dumnezeu ! asa e. suntem o multime de personalitati. dar sa nu uitam ca in fiecare dintre noi e Hristos. sa nu-l renegam si sa ne regasim intru Dansul. sa lasam egoismul asta absurd deoparte. si sa ne inmuiem inimile. ma rog ca Maica Domnului sa te imbuneze si sa-ti aline durerile. sper ca intr-o zi sa-ti regasesti pacea sufleteasca. Doamne ajuta! |
rebellu007,cred ca in felul acesta putem continua la infinit si sa nu ajungem la nici un consens,nu cred ca am specificat faptul ca mi-am pierdut credinta,tocmai ca aceasta credinta nu are nimic in comun cu statutul monahal,care este un act personal al celor care o adopta.Si nu m-am smintit,nu asa consider eu ca ma port,ci mai degraba am picat putin cu picioarele pe pamant,sau am inceput sa privesc mai profund aceasta realitate.
Cred in Dumnezeu,cred in Pronia Sa,cred in minunatiile create de El,cred in adevarate principii revarsate pamantului prin ADEVARATA credinta,dar nu cred in fatarnicia si insensibilitatea care se autointituleaza de multe ori credinta. Nu m-am smintit,ci poate doar m-am schimbat,sau am devenit eu insami,nu stiu,stiu doar ca in zilele noastre relatiile dintre oameni sunt frecvent periclitate de asa zisele legi religioase,care nu-s decat teorii concepute gresit ale neputintei noastre. Te stimez pe tine,care ai trecut prin atatea incercari si ti-ai pastrat credinta,asa cum consideri ca aceasta face parte din viata si fiinta ta,insa,dupa cum ti-am spus atitidinea mea o consider mai degraba obiectiva decat lipsita de credinta,fiindca,pur si simplu nu ma pot minti pe mine,nici chiar printr-o propriuzisa credinta,ca lucrurile trebuiesc percepute altfel decat sunt,decat se arata. Si de aceasta data,te rog eu sa ma ierti,daca consideri ca am intrat pe un teren neconform cu ceea ce ar dori ceilalti sa auda,efectiv nu pot sa gandesc cu alta minte mai mult decat cu a mea...bine-nteles in conformitate cu ceea ce am citit,simtit,cugetat si trait. |
ory: Urzicuta,prea putin probabil sa gasesti in sanul credinciosului ortodox o abordare psihologica a fenomenului de renuntare la statutul monahal
Da, ory, ai dreptate: nu e locul potrivit pentru abordari psihologice. Dar oare cei cu interes in psihologie nu au un forum? Nu am timp acum, dar pot sa caut... |
Ancah draga,nu stiu de ce multi crestini au impresia ca psihologia,materialismul,medicina,sau alte trasaturi sociale si umane nu au nimic in comun cu credinta,sau cu religia.N-am inteles niciodata acest aspect si aceasta reactie din partea credinciosilor,ce ei sunt duhuri,nu oameni???!!!Crestinii nu au un psihic,ca toti ceilalti pamanteni,nu au instincte si dorinte,nu au o minte in cap care tind sa desluseasca in fel si chip mediul inconjurator?Nu inteleg,de ce ar fi credinta independenta de aceste lucruri care exista,de fapt,in fiecare dintre noi.Si traim in aceiasi societate,ne hranim din ea,invatam din ea,ne alimentam fizic si spiritual din ea,si deci apartinem ei cu tot ceea ce ne caracterizeaza.Crestinii trebuie sa-si exprime intreaga viata prin credinta,nu doar fictiunea si latura aceia spirituala,fiindca toate se leaga,absolut toate!!!Astfel se ajunge la neconcordante si confuzii,la erezii si fanatism,iar in viziunea credinciosilor,neputintele si neconcordantele sunt scuzate mai degraba,decat analizate.
Anca,daca tu consideri ca nu detii o anumita psihologie si poti sa ti-o exprimi,chiar din perspectiva credintei,atunci probabil credinta ta se manifesta robotic,fiindca fara aspectul acesta psihologic al oamenilor...NU EXISTAM. |
...si NU poti sa ti-o exprimi,chiar din perspectiva credintei...
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:38:42. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.