Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   o stire noua (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2313)

kvlr 18.09.2007 21:14:58

pt marilena
la început si eu am spus acelasi lucru dar se pare ca nu prea ne intra în capete :-) ispita contrazicerii e mare... :-)

moro.d 18.09.2007 21:42:35

1. nu m-am referit la tine
2. daca mi-ar pica in mana cu siguranta as citi-o...si eu iti propun sa mai cercetezi si altceva in afara de Liturgica generala a pr Ene Braniste (avand in vedere in ce perioada a trait... chiar merita sa mai citesti si altceva ca sa-ti faci o idee)
3. am auzit pe mai multi... emisiunea e o dovada pe care v-o pot trimite. dar poti intreba si tu personal pe altii.. "de ce BOR tine sarbatorile cu data schimbatoare dupa calendarul Iulian?"
4. cica "BO are alt calendar" ... ce calendar?
delegatia romana a fost formata dintr-un arhimandrit... iar la asa-zisa conferinta "panortodoxa" n-au participat mai mult de 9 persoane... 9 oameni au indraznit sa ia o decizie pt intreaga ortodoxie...

sofiaiuga 18.09.2007 22:23:48

apoi ce exemplu dati voi lumii ca sinteti ortodocsi ,caci cine judeca este cel mai vinovat si altii ,sectanti poate care intra pe acest topic pot Zice ca va certati ca......si dc asa sint ortodocsii pot zice ca ei s-au LAMURIT!

18.09.2007 22:30:17

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga
apoi ce exemplu dati voi lumii ca sinteti ortodocsi ,caci cine judeca este cel mai vinovat si altii ,sectanti poate care intra pe acest topic pot Zice ca va certati ca......si dc asa sint ortodocsii pot zice ca ei s-au LAMURIT!

Sofia ADEVARAT ai grait!:D

kvlr 18.09.2007 22:39:52

ce te face sa crezi ca nu am cercetat ? :-) nu stii nimic despre mine... :-) nu stii nimic despre acea conferinta.... pune man a pe revista Studii Teologice si dupa aia vorbeste... ce stii sunt numai prostii... de unde a i aflat ca cu fost numai 9 oameni... te rog sa îmi spui concret...
atunci s a hotarât ca fiecare BO sa treaca la calendarul nou realizat cât de repede va putea în functie de problemele interne a fiecareia... BO si alte biserici cu respectat întelegerea însa B Rusa nu asa ca s a ajuns la situatia ca pt 2 ani în BO sa s e serbeze Pastele la doua date diferite ceea ce a iscat vii discutii... asadar B care au respectat hotarârile au decis ca pt unitatea ortodoxiei sa Pastile si toate sarbatorile ce au data de praznuire în legatura cu pascalia dupa vechiul calendar... de aceea e aceasta situatie în BOR ...

si ca sa vezi ca totusi BO are alt calendar si ca vorbesti fara sa stii sau din auzite iata: "congresul a facu o noua îndreptare a calendarului, printr un sistem de calculare a anilor bisecti mult mai bun decât cel gregorian, suprimandu - se si diferenta de 13 zile. prin noul calcul se asigura coincidenta anului calendaristic cu cel solar pe o perioada de timp mult mai oare (4400 de ani) în loc de 3400 de ani ca cel gregorian. " Dictionar enciclopedic de cunostinte religoase, Pr Ene Braniste, Ed . caransebes, 2001, pag -81.
si sunt alte multe articole de alti autori mai t ineri în revistele de specialitate ortodoxe...
daca nici acum nu întelegi ca în privinta asta gresesti nu mai am ce sa îti fac...
Dumnezeu sa ne lumineze!
am gresit anul conferintei... e 1923... scuze dar am zis din memorie...

krabu 19.09.2007 03:50:30

Oare ce va face BOSV cand si BO Rusa va adopta noul calendar?

kvlr 19.09.2007 09:41:11

:-) nu se cearta nimeni... e doar un schimb de opinii putin mai vehement... :-D
Dumnezeu sa ne lumineze!

Mirean 19.09.2007 11:24:48

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta
daca mi-ar pica in mana cu siguranta as citi-o...si eu iti propun sa mai cercetezi si altceva in afara de Liturgica generala a pr Ene Braniste (avand in vedere in ce perioada a trait... chiar merita sa mai citesti si altceva ca sa-ti faci o idee)

Ce surse ai (cu exceptia site-ului eresul catolic)?

moro.d 19.09.2007 17:39:11

Citat:

de unde a i aflat ca cu fost numai 9 oameni... te rog sa îmi spui concret...
inchipuieti ca la orice intrunire oficiala exista si niste documente... printre care si unul in care fiecare participant se semneaza.
dar am cam aceeasi problema ca si la masonerie... daca am acces la ele, in cel mai BUN caz... nu inseamna ca pot sa le iau fara niciun motiv serios... chiar nu se poate. ele au fost aratate pe otv parca... dar ce mai conteaza, tot nu credeti.

Citat:

atunci s a hotarât ca fiecare BO sa treaca la calendarul nou realizat cât de repede va putea în functie de problemele interne a fiecareia...
ca sa te convingi ca n-au fost de acord toate Bisericile ortodoxe, afla ca patriarhul Moscovei a primit o circulara de la Patriarhul Meletie al Constantinopolului prin care a fost (dez)informat ca toate Bisericile Ortodoxe au trecut la noul calendar... saracul patriarh, pt a nu fi in schisma, si-a trecut si el Biserica Rusa pe care o pastorea la noul calendar.... urmand ca, dupa aflarea adevarului, sa revina la cel Iulian.
si asa... ca fapt divers, la conferinta au refuzat sa participe reprezentantii Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Moscovei (rusii n-au putut trimite reprezentant din cauza comunismului), Sinaiului, Bulgariei.

Citat:

asadar B care au respectat hotarârile au decis ca pt unitatea ortodoxiei sa Pastile si toate sarbatorile ce au data de praznuire în legatura cu pascalia dupa vechiul calendar... de aceea e aceasta situatie în BOR ...
aceeasi poveste spusa cu alte cuvinte...

Citat:

si ca sa vezi ca totusi BO are alt calendar si ca vorbesti fara sa stii sau din auzite iata: "congresul a facu o noua îndreptare a calendarului, printr un sistem de calculare a anilor bisecti mult mai bun decât cel gregorian, suprimandu - se si diferenta de 13 zile. prin noul calcul se asigura coincidenta anului calendaristic cu cel solar pe o perioada de timp mult mai oare (4400 de ani) în loc de 3400 de ani ca cel gregorian. " Dictionar enciclopedic de cunostinte religoase, Pr Ene Braniste, Ed . caransebes, 2001, pag -81.
si sunt alte multe articole de alti autori mai t ineri în revistele de specialitate ortodoxe...
IN PRIMUL RAND, nu inteleg de ce spui "alt calendar"... alt calendar fata de cine? stiu ca BOR are alt calendar si sunt de acord... dar ... nu inteleg la ce te referi.

ma faci sa rad cu explicatia data :) nu ma intelege gresit, nu sunt ironica deloc, dar compara si tu cu urmatoarele link-uri: http://spiritromanesc.go.ro/Inedite.html
si
http://ournet.md/~calendarortodox/?checked

nici nu ma astept ca intr-o publicatie oficiala a Bisericii oficiale sa spuna: "da, calendarul Iulian e mai corect"
(e impropriu spus "mai corect", dar se stie ca nu exista un calendar fara erori)

Citat:

Oare ce va face BOSV cand si BO Rusa va adopta noul calendar?
ce-am facut si pana acum :) nu avem treaba cu BORusa

Citat:

:-) nu se cearta nimeni... e doar un schimb de opinii putin mai vehement... :-D
adevarat. e firesc sa avem pareri diferite... ar fi anormal sa avem toti aceeasi parere... ar inseamna ca doar unul gandeste si toti ceilalti sunt de acord. si e normal ca in discutiile in contradictoriu sa PARA un ton mai neprietenesc, dar ati observat si voi.... combatem IDEILE, si nu persoanele... eu una nu am nimic cu nimeni.

Citat:

Ce surse ai (cu exceptia site-ului eresul catolic)?
te referi la site-uri? sunt multe, dar ma indoiesc ca ai intra pe ele...
daca te referi si la alte surse.... am aceleasi surse pe care le ai si tu despre ortodoxie: oameni (cu pareri atat pro, cat si contra), carti (virtuale sau nu) din ambele tabere etc... nici nu le stiu pe toate.

si va rog sa nu plangeti, dar asta e situatia... am inceput scoala si nu cred ca voi mai avea asa mult timp de net. va trebui sa va obisnuiti si fara mine :D :p

Grigorie 19.09.2007 17:49:21

De cand este interzisa impartirea unor materiale despre ecumenism (studenta de la Sibiu), iar afisarea unei pancarte ("Fara masonerie la patriarhie" -12 sept), care este in acord cu decizia BOR din 1937, este considerata provocatoare de dezordine? Cine a dat dreptul politiei sa retina pe acei ortodocsi marturisitori?
Poate ca acestea sunt prevestiri ale persecutiei viitoare la care vor fi supusi dreptcredinciosii. Sunt mai multi sfinti care au profetit ca dupa o perioada de libertate (in care ne aflam acum), va veni una de prigoana.

"Vi se pare ca am venit sa dau pace pe pamant? Va spun ca nu, ci dezbinare.
Caci de acum inainte cinci dintr-o casa vor fi dezbinati: trei impotriva a doi si doi impotriva a trei."
( Luca 12, 51-52 )

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:55:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.