![]() |
Faza e ca unele lucruri s-au schimbat din Vechiul Testament pana azi:
1. inainte Dumnezeu spusese ca pentru fiecare animal omorat, omul trebuie sa plateasca cu sangele lui; Pe vremea lui Avraam oamenii deja mancau carne; el a adus un vitel pt cei trei ingeri. 2.porcul era considerat animal necurat, printre altele, pana a visat sf.Petru ca toate animalele au devenit curate, prin jetfa Mantuitorului. Despre femeia necurata nu se mai spune nimic in Noul Testament...dar majoritatea poruncilor s-au pastrat intr-o forma sau alta (ramane interzis adulterul, desi nu mai esti omorat cu pietre) ceea ce ma face (pe mine) sa cred ca ramane valabila si referirea la femeie.Altfel s-ar fi desfiintat la fel ca visul cu animalele. Am prins pe TrinitasTv spusele diaconului Razvan Stefan care afirma categoric ca femeia nu trebuie sa intre in biserica. Parintele Nifon: "Femeia are voie să intre în biserică chiar și în perioada aceasta, iar dacă se simte nedemnă sau necurată poate apela la duhovnic să-i dea dezlegare să intre sau să nu intre. Să nu mai facem de capul nostru. Să nu facem dogme din gura satului sau din zvonul băbesc…,,Ideea necurăției femeii în perioada ciclului menstrual este una ce ține de tradiția iudaică și de Vechiul Testament. Nicăieri în Noul Testament nu se spune că femeia este oprită de la a intra în biserică în perioada ciclului…” a spus ÎPS NIFON al Târgoviștei, ierarh care s-a pronunțat ferm în favoarea primirii femeii la Liturghie. maria_andreea scrie: Părinte Petru, femeia trebuie să respecte un număr de câteva zile după încetarea ciclului, 7-8 departe de Cele Sfinte pt siguranță absolută, vă vorbesc ca femeie care știu că în această perioadă mai pot avea loc mici curgeri de sânge... Si de pe forumul teologie.net: "După încetarea ciclului o femeie s-a dus la spovedit, după ce s-a mărturisit femeia a spus preotului că deși i-a dat dezlegare pt Euharistie, ea nu se va apropia pt că dorește să aștepte 7 zile pt a ști sigur că s-a curățit total de necurăția ei." (deci i s-a dat dezlegare de catre preot mai inainte sa treaca 7 zile) "Deja am mai spus-o. Este nevoie de una, maxim două zile după ciclu, pentru a fi sigură că totul s-a terminat. "Vă vorbesc asta" după ce am întrebat pe unele maici cu dreaptă socoteală. Nu este nicio regulă cu 7-8 zile, iar dacă ar fi, oricum ar trebui anulată pt că e absurdă. Cu respect, ieromonah Petru Pruteanu" Deci cred ca astazi se "practica" ceva din Vechiul Testament si ceva din perioada moderna: nu mergi in perioada cu pricina la biserica dar nici nu astepti 7-8 zile. Nu stiu nici eu care e calea cea buna.(Totusi sunt sigura ca cele 7 zile din Vechiul Testament au in ele ceva simbolic nu faptul ca te mai poti pata in acea perioada...) Totusi, avand in vedere ca traim in ziua de azi, cred ca nu e o crima daca facem ce face majoritatea, avand in vedere ca nici preotii nu zic altfel (sa nu asteptam cele 7-8 zile dar nici sa nu mergem la biserica cand nu e ok). |
Citat:
|
Citat:
Eu una respect VT,adica ii atribuit o oarecare importanta, si cred ca au fost cuvintele lui Dumnezeu chiar daca au fost valabile pentru acea vreme. Si Iisus, Maica Domnului, sf.Ioan Botezatorul etc au ascultat legea si nu le-a facut rau. Oricum, Dumnezeu nu a vorbit de orice secretii: doar de sangele necurat la femei si de samanta la barbati. In rest necurati mai erau doar leprosii. Altfel, orice alta boala, scuipatul, nasul care curge , transpiratia, lacrimile nu sunt condamnate. Nu cred ca e o simpla coincidenta. Nici la femeie,ceva firesc, nu ar trebui sa fie necurat.Mai ales ca la noi se intampla in toate cazurile, independent de vointa noastra, de ce ne imaginam , de ce simtim.Si totusi nu ne este permis accesul in biserica.So...i donno. |
Citat:
de ce ar fi necurat? sangele menstrual nu este altceva decât o sarcină eșuată. doar în epoca modernă, când s-a înțeles mecanismul, s-a înțeles că acel sânge nu numai că nu este necurat,ci este dătător de viață. |
Citat:
daca ziceai ovul nefecundat, eram de acord cu tine.Dar sarcina esuata? Adica o sarcina pierduta? Eliminarea ovulului nefecundat e datatoare de viata? care viata? a cui viata? Cred ca altceva ai vrut sa zici. |
Citat:
nu ma refeream la o sarcină pierduta, ci la una potențială. voiam să scot în evidență, că ceea ce unii consideră a fi necuratie, este mediul creat pentru a dezvolta o nouă viață. doar că în absența fecundarii, acest mediu este expulzat de organism. |
De unde si pana unde trageti voi concluzia ca nu am intrebat la Biserica Ortodoxa? Oameni buni, ati innebunit? Ma scuzati pentru exprimare, dar mi se pare total de prost gust sa faci o asemenea afirmatie despre un om care iti spune ca a intrebat mai multi preoti ceva. Considerati ca doar opinia voastra e corecta si atata? Mi-am intrebat duhovnicul, plus un calugar, plus inca 3 preoti apropiati familiei mele. Intr-adevar, doi dintre ei (calugarul si inca unul din cei trei) mi-au raspuns ca ei dau dezlegare pentru intrarea in Biserica, dar asa cum ati spus mai sus, fara Impartasanie si fara atins obiecte sfinte. Dar ceilalti au zis ca n-au nicio problema cu asta si mi s-a oferit explicatia legata de igiena personala.
Ganditi-va ca sunt oameni pe lumea asta cu pacate foarte grele, care fac numai rele si nu le este privata intrarea in Biserica. De ce Dumnezeu ar interzice pentru cel putin 7 zile pe luna intrarea in Biserica a tuturor femeilor? De ce ar vrea sa indeparteze de Lacasul Sfant pe cine vrea sa vina acolo? E absolut absurd. |
P.S. In liceu am avut profesor de religie un preot si avea aceeasi opinie. Dansul chiar incerca sa ne convinga pe toti sa mergem cat mai des la Biserica si argumenta in legatura cu perioada lunara a femeilor ca Dumnezeu primeste in Casa Sa pe oricine doreste sa vina spre el. Deci al 7 lea preot. Ma credeti sau nu, sincer nu ma intereseaza prea mult. Dar chiar ar fi indicat ca toti cei care va dati atata cu presupusul sa va duceti sa intrebati cat mai multi preoti si apoi sa va dati cu parerea. Eu macar mi-am facut datoria.
|
de accord
Citat:
|
Citat:
Fiecare dezleaga....pe spinarea lui. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:43:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.