![]() |
Citat:
Ca sa ma exprim in termeni "computatoristici", este componenta "software" si componenta "hardware". Anxietatea se poate dezvolta ca urmare a unor probleme "software" - o programare gresita ca sa zic asa, ca urmare a unor experiente de viata nefaste, mediu familial, societate prin care se dezvolta o serie de complexe si astea se pot corecta prin atitudinea potrivita, atat la nivel mental cat si prin activitate fizica, dar poate fi si o problema "hardware" - un dezechilibru al neurotransmitatorilor, la nivelul creerului iar pentru asta trebuie medicamentatie - naturista sau nu, cu precautiile de rigoare. |
|
http://www.scechurch.org/biblioteca/sanatate1.pdf
"Boala și tămăduirea sufletului în tradiția ortodoxă" - Mitropolit Hierotheos Vlachos |
Citat:
|
Citat:
|
Macar de-ar fi atat de simplu...
Dar nu este nici pe departe. Numai in teorie si in cartile pe care le tot citati este totul atat de simplu si se rezolva batand din palme. Fiindca mai sunt si lucruri pe care le porti genetic, sau de la pantecele mamei. Si mai ales, daca ar fi totusi asa, care ar fi diagnosticarea si rezolvarea? Ar trebui o gramada de preoti priceputi in psihologie care sa aibe si timpul si rabdarea sa discute cu oamenii, sa le vada si problemele, si mediul de viata si sa-i ajute, sa gaseasca rezolvare. Ori asta (inca) nu este cu putinta. Si viata este tot mai grea, in loc sa fie tot mai usoara. Nu suntem singuri pe lume, indivizi, nu ne hotaram noi viata decat in foarte mica parte. Depindem de altii. P.S. Eu nu stiu, daca voua medicul in cabinet in loc de leac, v-ar citi doar un citat dintr-o carte, ati fi multumiti? V-ar rezolva problema? Credinta nu este medicamentul universal ci o problema foarte delicata si grea. Foarte grea. Daca ar fi asa usoara, ar fi Raiul pe pamant. |
Citat:
Așadar: 1) Se rezolvă totul bătînd din palme, spui. Unde scrie? Cine zice? Vreau și eu!!! Sigur nu confunzi forumul nostru cu unul de magie ori chiromanție? 2) Diagnosticarea și rezolvarea o știe oricine voiește. Scrie peste tot, spune toată lumea. Medicamentul e peste tot, în orice biserică precum și înlăuntrul omului. Cică e Împărăție de medicamente acolo!... Coboară (apoi urcă) și vezi! 3) Psihoterapia ortodoxă nu este o variantă a psihologiei. Nu în sensul în care cunoaștem astăzi psihologia. Când ai vreme răsfoiește o carte de-a lui Avdeev sau Vlachos și vezi că-i vorba exclusiv de cele ale Bisericii. Particularizate la unele sau altele dintre suferințele divers formulate în limbajul lumii de oamenii credincioși. 4) Pentru unii viața devine tot mai ușoară. Curios lucru, întrucât aparent greutățile se adună tot mai mult. Și ce dacă?, putem răspunde cu temei solid. 5) În cabinet vin tot felul de oameni. Unii vor doar ca să îți arate că tratamentul tău nu funcționează. Sunt cei care își permit luxul de a trăi (în imaginația lor) o mulțime de vieți. Pe una o plimbă prin cabinete lăudîndu-se cu statutul de pacienți nevindecabili. Săracii, chiar așa și este - sunt, prin alegerea lor, nevindecabili! 6) Credința în Hristos este, într-un anumit sens, medicamentul universal al sufletului, al omului. Numai că, vezi tu Sophia, se găsesc mereu prea puțini clienți dornici să se facă bine. Majoritatea aleg să se vaite, să se îndoiască de toate, să nege și ...să piară. Deh, chestie de gust în organizarea timpului pe Terra. |
Un crestin practicant cauta sa agoniseasca Duh Sfant care-i ofera tot ce are nevoie: bunatate, blandete, pace, bucurie, ravna spre cel placute lui Dumnezeu, etc. Un preot trebuie sa-l ajute pe crestin sa obtina Duh Sfant.
Exista mila lui Hristos Care S-a rastignit pentru noi, exista Sfinte Taine, exista rugaciuni, mai trebuie nevointa personala si smerenie din partea noastra. Omul sufera mult din cauza mandriei si a lacomiei. Psihologul ortodox trebuie sa fie un nevoitor care a gustat el insusi din pacea oferita de Duhul Sfant. Altminteri se angajeaza intr-o lupta extrem de periculoasa incercand sa-i vindece pe altii de patimi mai inainte de a se fi despatimit el. Asta, daca vrea sa ajute cu adevarat. Caci cuvintele care ajung la inima aproapelui sunt cele inspirate de Duhul Sfant, nu cele memorate din carti. Sfantul Serafim de Sarov i-ar fi trimis pe crestini la psiholg, daca ar fi existat pe acea vreme? |
Am fost și la preot, și la psiholog, și prefer preotul. Am citit cartea al cărei link l-am postat, despre Psihoterapia ortodoxă/ tămăduirea sufletului în tradiția ortodoxă, și prefer de departe știința de vindecare a sfinților părinți decât psihoterapia (neortodoxă) a zilelor noastre.
Totuși, vindecarea sufletului, conform tradiției ortodoxe, presupune trei trepte: curățirea de patimi, luminarea minții iar apoi desăvârșirea/ îndumnezeirea. Sfinții sunt cei care ajung la ultima treaptă. - Asta așa, în cuvintele mele. Fără a ne lăsa pe tânjeală în ideea că oricum nu putem ajunge la acel nivel, trebuie să fim sinceri cu noi înșine... de fapt să vorbesc despre mine... în atâția ani de trăire în Biserică, și tot abia urc prima treaptă. Duhul suflă unde voiește. Plus că poți urca, iar apoi să cazi din nou. Idee este că un psiholog nu este "de aruncat". Mulți au intenții foarte bune și cred în pregătirea lor, au experiență și nu vorbesc doar din cărți. În anumite situații ne sunt de folos. Domnul să ne ajute pe toți! |
Citat:
Mie mi se pare că prioritar e duhul cu care vine creștinul la preot: dacă duhul e unul de sinceră pocăință, atunci nu știu cum se face dar parcă tot ce spune preotul e lucrător. Iar dacă, în schimb, creștinul vine cu duh de cârtire și nemulțumire, atunci și de i-ar vorbi Hristos, creștinul tot strâmbă din nas. Oare nu așa se întâmplă de fapt? Eu așa am găsit, inclusiv la mine însumi sau, mai corect zis, la mine mai întâi apoi și la mulți alții. Citat:
Și apoi, astăzi lumea e mai săracă, zic cunoscătorii, în sfinți de talia lui Serafim de Sarov dar mai bogată în psihologi. Cică prin pogorământ, întrucât lumea s-a îndepărtat de la credință și răutatea își face de cap în fel și chip - ipoteză pe care eu unul chiar o împărtășesc. Dar să ne înțelegem, Antonia! Duhovnicul are anumite ținte și metode, psihologul altele! Nivelul de lucru e altul, finalitatea e alta etc.De pildă, nici un psiholog nu îți poate arăta drumul spre mântuire și nu te poate însoți cu rugăciunea prin Vămile văzduhului, după cum nici stomatologul ori vânzătorul de ziare nu asta îți livrează. Asta e treaba duhovnicului! Pe de altă parte, eu tare mă tem, uneori, că nu prea știm bine nici ce e cu duhovnicul și nici cu psihologul. Avem relații formale, livrești, pline de hachițe și răzvrătiri, mai mici ori mai mari, nu? De păreri nu ducem lipsă, mai ales atunci când nu avem experiența concretă și serios aprofundată, nu-i așa? Și nu cumva e o asemănare între cel care zice că preotul nu îl ajută (cum ar vrea el, creștinul, nu cum spune duhovnicul!) și acela care zice că psihologul nu e potrivit? Zic și eu... Să fie mândria și răsfățul, înfumurarea și alte tare, piedici atât de mari în a se folosi omul, cu smerenie, de un semen de-al său? Și mai e ceva, Antonia: oare nu e mai comod să ne refugiem în lumea intangibilă a unor vremuri trecute și să oftăm "înțelept" și "pios" după sfinții din vechime, decât să ne facem lucrarea concretă în realitatea de zi cu zi? Fie și rugîndu-ne, de exemplu, la ei! Te-ai gândit vreodată cât e de hoț omul, în hățișurile dinlăuntru încă neabordate cu plugul rugăciunii și cu sabia binecuvântatelor necazuri? Câtă evlavie de fațadă au "cuvioșii" și cum trag ei la confortul lor facil care face, precum spun adeseori, ca credința noastră să fie nevrotică? Adică, în fond, vicleană. Și cum ne sufocăm în păreri în loc să mișcăm fie și măcar un deget pe o faptă concretă de smerită ascultare?.... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:39:17. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.