![]() |
Citat:
|
Ce ciudati sunt oamenii: cand sunt plecati, vor acasa; cand sunt acasa, le e dor de duca. Oare cine ne inspira noua aceste ganduri? Sa fie oare de la Dumnezeu?
|
Citat:
|
Citat:
ma gandesc insa cu drag si la patria-mama, asta nu se uita niciodata. |
Citat:
dar, ory, e cam trist cand ajungi sa nu mai vezi frumusetea din jurul tau, oriunde ai fi! |
Cristi,tu ai pus accent pe aspectul material atunci cand este vorba de japonezi,eu insa,am pus accent pe cel al constiintei si onestitatii,fara de care nu mai putem vorbi de credinta.Deci,in mod paradoxal,unii oameni,sau unele popoare chiar si fara de Dumnezeu au o constiinta si un respect fata de cei din jur.Nu trebuie sa li se impuna sa nu faca faradelegi si infractiuni,ei simt poate mai acut decat unele popoare crestine,ca este nevoie de aceasta constiinta si onestitate cu noi insine si cu cei din jur pentru o conduita morala in vietuirea cu semenii.Tocmai aici este marea tristete,ca ne pretindem un popor crestin,cu frica de Dumnezeu,in acelasi timp in care excelam in infractiuni si rautate fata de semenii nostri,in perversitatea cu care zambim simultan cu infingerea cutitului in coasta celui de langa noi.
In general aspectul material nu are nici o valoare fara linistea si echilibrul launtric.Noi suntem ,mai degraba confuzi si materialisti,decat cei care cunosc cu adevarat valoarea materialului. Spunea un foarte important om,odata la televizor,cand a fost intrebat daca crede in Dumnezeu;"Nu cred in Dumnezeu,cred in valorile moral crestine,intr-o conduita moral crestina!".Iar eu cred ca a spus foarte bine,fiindca aceasta credinta nu se rezuma in a-L invoca pe Dumnezeu,in a marturisi ca,"crezi",ci mai degraba in a exprima prin fapta si principiile morale acest crezamant.Suna foarte vag;"cred in Dumnezeu!",si lipsit de consistenta.Este exact ca si cum a spune cuiva ca-l iubesti,fara ca macar sa faci ceva in acest sens,ceea ce reprezinta o nulitate.Calitatea vietii noastre,a constiintei noastre,a relatiei dintre oameni fara teama si fara uriciune reprezinta adevarata marturisire a credintei din noi,a aprecierii Creatorului pentru plamadirea inteleapta din aceasta lume. Si repet,sustinerea afirmatiei lui Abraham Lincoln;"credinta mea este;cand fac bine,ma simt bine,iar cand fac rau,ma simt rau",afirmatie care mi se pare cea mai sugestiva. |
ory,ory, mai sa fie cum shtii dumneata sa vezi in popoarele ce fac bine cum spui tu fara Dumnezeu shi din conshtiintza, cum ar fi japonejii, asha nishte oameni mult mai buni decat ai noshtrii pe care ii vezi plini de rautatzi... poi japonejilor le e frica de shogun ca le taie gatul shi de "altare" alea ale lor paganiceshti unde stau toata ziua shi fac matanii in fatza lor, sau se antreneaza pe tatami cum sa respecte cat mai fidel codurile lor bushido... ii prezintzi prea frumos pe urmashii celor ce au vrut sa se suie in turnul babel... sau n-ai vazut cum fiecare din pagodele asiei shi japoniei poarta in ele aceste tendintze, ale turnului babel shi ale desfranarilor cele de foarte multe feluri... sau ai vazut poate doar fatza aia mai occidentalizata a lor aia mai desacralizata, aia in care au pastrat munca nesfarshita legand-o de slujirea la trup, la fortza la energiile lor lucrative prin care cauta puteri de fortzare, ca atat de mult se sfortzeaza pana ii shi crede ceva copii naivi ca cineshtie ce puteri miraculoase izvorasc din incordarile musculaturilor lor... deci ei slujesc la trup, dar mai au shi credintze pe ici pe colo, adica moduri de viatza dupa anumite legi shi coduri, prin balarii, prin muntzi, pe undeva mai pastreaza ei pe la templele lor tot felul de invatzaturi ale unor oameni ce au descoperit tot felul de lucruri intzelepte spun ei... nu-i hulesc shi ma mir ca ii respectzi ca asha trebuiesc respectatzi indiferent cine ar fi ei... dar nu mai mult ca shi CREDINTZA cea adevarata, ca asta nu inseamna doar morala asha cum sustzii, sau principii morale, dictonuri... ci tocmai asta trebuie facut, sa marturiseshti, sa chemi in ajutor, sa afirmi dar nu in fatza oamenilor, iubirea shi nevoia de Dumnezeu, credintza, in sensul ca il crezi ce vorbeshte, pricepi, ii crezi lucrarile, bunatatea, shi vrei sa ii ramai fidel, sa devi credincios shi sa urmezi, sa traieshti conform cu ce a dat, sa respectzi in traire cautand sa te apropii de viatza curata in Hristos... iar asta inseamna foarte mult... foarte foarte mult... credintza lui Lincoln este credintza in cunoashterea personala a binelui shi raului, shi atunci shi simtzurile lui shi sufletul il fac sa se simta intr-un fel sau altul in functzie de ce a facut... de cum pricepe el binele shi raul... in schimb noi creshtinii doar in functzi de Hristos, raportandu-ne la invatzatura Lui abea asha shtim shi ne conformam a simtzii cu adevarat bine cand am facut bine shi rau cand am facut rau dar iarashi ashteptand ziua judecatzii ca s-ar putea sa ne inchipuim ca suntem deasupra shi noi sa avem defapt un comportament dezastruos... dar pe care il socotim noi cu mintea noastra ca defapt fiind foarte bun, defapt suntem slugile slavei de la oameni shi ale poftelor rele, pe scurt, ingamfare szmintitoare rau de tot...
orice om poate sa se mire sa creada, sa se grozaveasca ce crede el de mult shi de misterios, cat e de tare shi profund, cate shi mai cate, dar foarte putzini sunt credincioshi adica au fidelitate, au ascultare, au respectarea a ceea ce implica o anumita credintza, adica au coloana vertebrala indoita doar spre Dumnezeu respectand aproapele, deci fara sa-l nedreptatzeasca sau sa-l vateme sufleteshte... foarte putzini... ory: "Calitatea vietii noastre,a constiintei noastre,a relatiei dintre oameni fara teama si fara uriciune reprezinta adevarata marturisire a credintei din noi,a aprecierii Creatorului pentru plamadirea inteleapta din aceasta lume." asta daca nu te gandeshti la confort shi lux ci la omul interior shi la Duhul de la Hristos din inima sufletului sau, adica la omul din launtru... shi nu pe care il vezi toata ziua ca face cate ceva, ca spune el asha de frumos tot felul de lucruri drepte shi bune, dar pe care sa le faca altzii... ci despre ala e vorba care are ceva in miezul sau, nu pentru slava de la oameni ci care in profunzimea lui pazeshte, vegheaza, shi face in ascuns cele bune caci vinovat este nu cel ce a sadit samantza cea buna ci cel ce nu a pazit-o, de au venit duium de mishei shi au semanat pe cand dormea tot felul de buruieni carnivore shi au calcat in picioare toate rasadurile shi lucrarile adevaratului Dumnezeu... care L-a semanat pe Hristos pe ogor... noua nu ne pasa nici de ogor, nici de rasaduri, nu ne pasa de nimic, decat sa ne balacim toata ziua shi sa ne distram... caci distractzie e numele gLumii, adica griji pentru distractzii... 4x???:(:( |
Ory ,eu nu neg faptul ca japonezii sunt un popor mai putin agresiv decat multe alte popoare.
Pe de alta parte stiu ca diavolul sta si linga japonez si linga roman sau alte natii si iti bombardeaza mintea cu tot felul de rautati. Cum sa poti sa iti regasesti pacea fara rugaciune si sfintele taine. La ei ispitele sunt mai mici ,ei fiind mai educati nu dau prilej de sminteala celor din jur ,viata e mai imbelsugata ,e adevarat. |
Citat:
Din cate am inteles si din cate am citit, intr-adevar, sunt baieti adolescenti japonezi care se sinucid. Dar asta din cauza ca societatea japoneza este deosebit de competitiva si axata pe succes profesional, Adica daca nu reusesti in viata, nu esti un elev/student bun, nu castigi un salariu bun, esti o rusine pentru parintii tai, un nimic mai bine zis. Eu am intalnit studenti asiatici, si intr-adevar sunt deosebit de municitori. Nu deosebit, ci nemaipomenit de muncitori. Asta fiindca de mici li se impune ideea ca fara munca serioasa nu faci absolut nimic si devii o rusine pentru familia si pentru societatea ta. Si apoi mai este si traditionalismul japonezilor mai in varsta care considera ca bolile mintale precum depresia si apelarea la medicul psihiatru sau psiholog sunt o rusine si prefera sa ignore problemele de sanatate ale copiilor lor decat sa se duc la un astfel de doctor. Ceea ce se intampla si la noi din pacate. A fost parca un articol despre japonezi in The Economist mai demult, daca citeste cineva. |
Citat:
Eu cel putin, si ma gadesc ca si altii, nu am rabdare sa iti citesc postarile tale lungi si intortocheate, pline de tot felul de greseli, fara capitalizare, fara propozitii, fara nimic. Si cat apuc sa citesc, doar doua-trei randuri din ce scrii tu, ma uimesc lipsa de logica, greselile de intelegere si exagerarile. De exemplu: "au n-ai vazut cum fiecare din pagodele asiei shi japoniei poarta in ele aceste tendintze, ale turnului babel shi ale desfranarilor cele de foarte multe feluri..." Ce prostie mare. :( Unde ai vazut tu cum arata turnul Babel? Nu s-a pastrat nici un desen cu Turnul Babel, putea sa arate oricum. Cat de desfranate -- de unde si pana unde??? Iarta-ma daca te superi. Dar asta este spre indreptarea ta. Daca vrei sa asculti bine, daca nu, sa stii ca multa lume nu iti citeste postarile. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:41:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.