Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
(Post 435288)
Cu atât mai grotesc pare Dumnezeul descris de dogma aceasta. Niște copii nevinovați și nebotezați să sufere chinul Iadului până la ziua de apoi, iar după aceear să... să nu știu ce... că e cam nebuloasă situația lor...
|
Nu te-ai prins ca de fapt, astea nu sunt dogme, in sensul adevarat, ci bajbaiala folclorica, pentru propaganda organizational-institutionala in masele populare, care trebuiau tinute sub control cu mituri moralizator-impresionante? Omul, ca specie, e o fiinta terminata moral. Insa "frica pazeste bostanaria". Asa ca biserica, de coniventa cu statul feudal, a nascocit masina asta de propaganda disciplinatoare, mincinoasa sau nu. De ce? Nu te grabi, fiind protestant, sa acuzi subiectiv si automat bisericile tradition-based. Uita-te mai degraba in jur, acum, cand valul fricii de Dumnezeu/moarte /iad/vamile vazduhului/etc a cam fost ridicat, cat de nemernic e omul modern. Da, poate ca sunt scorneli, chiar minciuni sfruntate, mai ales ca nimeni nu poate sti ce este dincolo cu acele suflete. Eu prefer sa le spun "folclorizari ale credintei", si, pana la un punct, au avut un rol socialmente benefic. Sa fiu mai clar: rol educativ. Decat o "societate" care ajunge sa propuna infanticidul, consumul de stupefiante si toate perversiunile sexuale posibile ca legale, prefer o societate (fara ghilimele) in care biserica iti spune, chiar pana la amanunte (in) ce sa crezi, chiar minciuni evidente sa fie acea credinta, dar sa ii tina pe oameni departe de falsa libertate care ii/ne duce spre Iad, de la 1789 si mai ales de la 1989 incoace.
Dogmele sunt de la Sf. Duh. De exemplu, dogma divinitatii lui Isus. E si scripturirstica. Sau dogma ca la Cinzecime, apostolii au primit botezul cu Duh Sfant, si, intre altele, au vorbit toti in limbi (si nu numai ei). Si mult timp dupa aceea, cat au trait ei, si in toate secolele crestine a existat vorbirea in limbi (dar asta e deja punct controversial intre diversele confesiuni, stii asta :) ). Eu si altii credem asta, unii contesta. Si tot asa.