Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Spovedanie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5070)

glykys 02.03.2010 23:43:23

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 218799)
În cărticica mea de rugăciuni la capitolul despre spovedanie la capitolul "Păcate de căpetenie"(le voi enumera poate cineva nu le știe)
1.Măndria/2.Iubirea de argint,de avuții/3.Desfrânarea/4.Lăcomia/5.Invidia/6.Mânia/7.Lenea.
scrie următoarele:
"Întreabă-te apoi și adă-ți aminte dacă n-ai văzut cumva pe altul făcând păcate grele și i-ai îngăduit să le facă,ori te-ai făcut că nu vezi;căci de s-a întâmplat aceasta,ai luat parte la păcatul aceluia și răspunzi de el înaintea lui Dumnezeu..."

Dau si eu un exemplu... tocmai am vorbit pe mess cu o colega care mi-a spus ca s-a mutat in casa prietenului ei si era foarte fericita. Nu i-am spus ca e pacat sa traiesti in concubinaj. M-am gandit ca nu m-ar fi ascultat, oricum... :17: Nu am povatuit-o, pentru ca nu am stiut cum sa ii spun. Am devenit complice la pacatul ei. :47:

Noesisaa 03.03.2010 00:01:49

Da, dar cred ca ideea nu este ca noi sa devenim niste mori stricate care tot baiguie sfaturi in dreapta si in stanga la fiecare pacatos pe care il vedem.

Ea cred ca stie foarte bine ce inseamna sa te muti cu prietenul, problema este ca nu cred ca ii pasa. Pacat era daca facilitai mutarea, sau o incurajai, sau o felicitai pentru alegerea facuta...

cristiboss56 03.03.2010 00:14:30

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 218965)
Dau si eu un exemplu... tocmai am vorbit pe mess cu o colega care mi-a spus ca s-a mutat in casa prietenului ei si era foarte fericita. Nu i-am spus ca e pacat sa traiesti in concubinaj. M-am gandit ca nu m-ar fi ascultat, oricum... :17: Nu am povatuit-o, pentru ca nu am stiut cum sa ii spun. Am devenit complice la pacatul ei. :47:

În primul rând , nu ai cum să ști ce fac cei doi, doar bănuială e ! Apoi, să-ți mai spun ceva , dacă o luam așa, tot timpul suntem complici, pentru că nu numai pe prieten, vecin, coleg, trebuie să-i arăți greșala, rătăcirea, păcatul sau mai șitiu eu ce, ci oricui, pentru că nu poți, și nu-i logic și creștinește, la unii să închizi ochii , să te faci că nu vezi , iar la cei care consideri tu, să le faci "educație", morală. Eu așa văd problema ! Dacă ar fi ca la carte, ca să spun astfel, toată ziulica ne-am face observații , ne-am contrazice , multe relații s-ar răci , dușmăniile ar fi în floare, am fi o lume de nebuni . <<Ce faci fumezi ? păi. . . , Nu te duce cu băiatul ăla , că. . . , De ce . . . Nu fă asta . . . Ai grijă . . .

iustin10 03.03.2010 00:25:10

De dimineata pina seara ar trebui sa atentionez pe cei din jur ca gresesc.Caci e plin de pacate in jurul meu.Deci practic e f greu
Totusi consider adevarat ca e pacat sa nu o faci,si anume pacat al ne-milosteniei fata de celalalt,de sufletul sau.Probabil,in anumite momente,chiar ar trebui sa atragi atentia celor care gresesc,nu pt altceva,ci pt mila de ei in starea in care se afunda

dorinastoica14 03.03.2010 08:18:44

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 218982)
De dimineata pina seara ar trebui sa atentionez pe cei din jur ca gresesc.Caci e plin de pacate in jurul meu.Deci practic e f greu
Totusi consider adevarat ca e pacat sa nu o faci,si anume pacat al ne-milosteniei fata de celalalt,de sufletul sau.Probabil,in anumite momente,chiar ar trebui sa atragi atentia celor care gresesc,nu pt altceva,ci pt mila de ei in starea in care se afunda

Iustin ,în postarea mea era vorba de spovedanie și nu de sfaturile pe care le dăm în viața de zi cu zi.
Mie personal(s-ar putea să greșesc )această frază din cartea de rugăciuni pe care am citat-o mi se pare o scuză pentru acei care codoșesc la spovedanie și pentru acei care încurajează aceasta .
Într-o spovedanie curată nu te referi decât la cele făptuite de tine fără a face referire la vreo persoană cu care ai păcătuit sau care te-a îndemnat la păcat, socotindu-te pe tine cel mai vinovat pentru toate câte ai făcut.

cherub 09.03.2010 22:12:29

spovedania corecta este cea facuta 'dupa pravila' - sfatuia Par. Cleopa

Referitor la spovedania facuta corect, am auzit o inregistrare audio (pe care, personal, am gasit-o F. interesanta si utila, de mult folos) cu Par. Cleopa Ilie, care spunea, recomanda, ca ar trebui facuta 'dupa pravila', adica dupa un Molitfelnic (sau ceva de genul) care are vreo 365 de intrebari, sau dupa o Pravila mai veche, care are vreo 970 de intrebari. Si mai spunea tot Par. Cleopa, in aceeasi inregistrare audio, ca un exemplu, ca odata a trebuit sa-l spovedeasca pe un anume om, si ca spovedania respectiva a durat o noapte intreaga (inceputa la aprox. 11.00 noaptea si terminata la aprox. 8.00 dimineatza)!...

gabriela8 14.03.2010 12:13:26

Citat:

În prealabil postat de iuliananicolae (Post 104892)
Buna ziua,
As vrea sa pun o intrebare in general fetelor. Nu stiu daca poti sa te spovedesti in timp ce esti la menstruatie. Stiu asta sigur ca nu te poti impartasi. Dar de spovedanie nu stiu nimic. Am auzit pareri ca poti sa te spovedesti si pareri ca trebuie sa treaca 7 zile de la ultima zi a menstruatiei. Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine. Am tinut tot postul si nu stiu ce sa fac.

Eu stiu ca nu ai voie sa intri in Biserica si deci nici sa te spovedesti ori sa te impartasesti in perioada menstruatiei. Nu trebuie sa respecti 7 zile dupa ultima zi a menstruatiei ci din prima zi a menstruatiei numeri 7 zile si a 8 a zi poti sa intri in Biserica si sa te inchini, spovedesti, etc.

gabriela8 14.03.2010 12:17:03

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 112588)
Am o intrebare referitoare la felul in care se face dezlegarea de pacate. Ce miscari face preotul cu mainile pe capul celui spovedit si ce cuvinte spune el cu aceasta ocazie? Sunt mentionate acestea undeva in scris de cum trebuie facute si ce trebuie spus, sau sunt la latitudinea preotului?

Nu sunt la latitudinea preotului! Este rugaciunea de dezlegare care se rosteste la spovedanie si pe care a scris-o Noesisa iar "miscarile" sunt Semnul Sfintei Cruci! Daca nu ma insel acestea sunt cuprinse in Molitfelnic.

gabriela8 14.03.2010 12:21:42

Citat:

Eu zic sa ii spui... Gasesti tu momentul, sa nu te rusinezi! Nimic ce incepe fara Dumnezeu nu dureaza si e bine sa stie decat sa iti spuna mai tarziu "nu am stiut, de ce nu mi-ai spus?" E treaba ei daca nu te asculta dar nu cred ca e bine sa trecem cu vederea, parerea mea...:6:

georgeval 14.03.2010 17:42:54

Citat:

Intr-un mod mai indirect ar fi sa-i recomanzi sa vorbeasca si cu un preot, cu un duhovnic daca-l are. De la el(duhovnic) sa vina sfatul, cu siguranta ca poate nu va fi multumita, dar evitam judecata, totul ramane in seama lui Hristos prin preotul duhovnic.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:06:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.