Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Interpretarea in duh sau in litera a Scripturii (Geneza 1,2) si a Parintilor? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6292)

Fani71 20.05.2009 00:27:03

Kalomiros

Am gasit cartea de care e vorba sau in orice caz un articol de el cu acelasi continut:

http://www.zephyr.gr/stjohn/sixdawn1...%20SIX%20DAWNS

KangaDoRoo 20.05.2009 08:30:57

multi stiu alfabetul, putin pot insa citi

http://www.scribd.com/doc/7781042/Pr...oemul-Creatiei

vsovi 20.05.2009 10:00:17

poi litera ce OMita adica 6 sau are in miezerul ei vicleshugul celor 7 duhuri ale rautatzii ori cele 8 ganduri ale necredintzei este rautate shi ca atare ucide, iar litera care da Viatza este aia care iese din gura lui Dumnezeu, shi cu aia se hranesc cerurile shi sfintzii shi proororcii shi tot credinciosul shi omul, caci nu numai cu paine se va hrani omul.... caci este scris.

dar daca luam scriptura, atunci trebuie sa respectam nu numai litera shi virgula a tot ce este scris ci sa avem shi gramatica shi matematica duhului daruit prin litera ca doar astfel, ca nishte pai-anjueni, putem prinde fiecare musculitza de otzet a pacatului, fiecare drosofila melanogangster, shi infashurand-o bine cu lipiciul plaselor, navoadelor, o vom putea lovi de piatra, asha ca shi pe primii nascutzi ai babilonului, shi nu ne vom rataci prin hatzishul patimilor shi pacatelor ca sa cadem in groapa cea mare shi preaadanca a mandriei pusa asha deasupra de catre om ca un fel de cer6shetor...

shi abea dupa ce suntem conshtientzi de litera literei shi de litera Duhului, ne putem hazarda ca sa postim cu folos pentru ca postului obligator trebuie sa-i urmeze povatza ca altfel din aPostOlIe facem aPoStazie iar din mucenicie facem pe dinlauntru shi pedinafara mucegaiul verde "fa-te ca lucrezi"... poi a zis sf Ap Pavel: cine nu munceshte/lucreaza nici sa nu manance... dar nu s-a referit la nemultzumirea intre fratzi care cer plata pentru lucrul lor shi se supara pentru ca Stapanul, milostiv shi bun shi darnic fiind, plateste la fel shi primului tocmit ca shi ultimului, un acelashi talant pe care satana cauta mereu sa-l ingroape, ci sf Ap. Pavel se refera ca sa nu stam degeaba shi sa pierdem vremea daca n-avem nimic de lucrat ci macar sa postim, adica sa nu mancam bucate alese, cioarba de potroace plina de colpane shi balcoane sau friptura arsa de tot din carnea fratelui nostru sau scursura din biruitorul binelui care din ura shi pizma ne serveshte gushashul direct la troaca asezonat asha frumos shi bine sulimenizat cu o mare ingamfare gatita special pentru noi ca sa ne bucuram cu preaplinul nostru mintzelept al vicleshugushugului, exact asha cum "dragostea" cauta mereu ale sale, ca sa se bucure in ascuns cu cinism de banul ala prin care nu mai este nevoie sa creada caci are traiul asigurat de Cezar... poi sigur ca litera shi duhul dar fara dragoste curata shi sfanta shi sfintzita shi bine aleasa shi smerita cu multa umilintza shi cu cruce shi rabdare presarata pe cale, deci fara dragost la nimic nu-tzi foloseshte decat spre mandrie-ie-unde nu este iertare ci este locul unde se duce lupta spre distrugere a pacatosului impreuna cu pacatul sau... ca doar ce conteaza... bine ca am eradicat pacatele, deci dupa ce am dat cu otrava shi cu flitox, sus calare pe matura ori pe camila ca sa mai inghitzim nishte tzantzari anofeli ca sa shtim cum sa le facem felul pacatelor altora ca pe ale noastre le adulam... poi de ce nu va sinucidetzi pacatele shi patimile? de ce mereu atul e vinovat de pacatele noastre shi ca atare ne bucuram mereu cand o patzeshte... shi in loc sa realizam ca din pricina noastra s-a daruit in mainile satanei asha ca o tinerica ce ishi pune sufletul in mana lupului imbracat in haina de oaie, noi nalucifariferizam la cat de frumoase sunt nascocelile gLumii shi ce bine ne-ar sta shi nu ne-ar strica inca o doza de narcinism de la iasma shi mararul de serviciu... poi acolo e vorba ca "nici tzantzarul shi nici camila" asha cum zicea par prooroc Arsenie Boca "nici abuzul, nici refuzul" caci "bobul lui se preschimba in taciune shi el se crede grau nedreptatzit" shi asha a trambitzat Trambitza nr 3, spunand ca un "suflet trist este un suflet cu Luminile stinse" shi "sa ai intzelegere fatza de neputintza omeneasca" caci "de la cumpana Mintzii atarna ..." nu mai shtiu ce atarna dar l-am corectat oleaca pe parintele ca am scris Minte cu M mare asha cum se scrie Mine cu M mare cand spune Domnul Hristos referindu-se la Noul Ierusalim, la Noul Israil din creshtini shi din oameni shi din românii de pretutindeni... deci vezi dumneata, mi+am permis sa modific ce a scris parintele in sperantza ca ma va ierta, caci am facut+o precis de dragul gramaticii Duhului...

Fani71 20.05.2009 10:10:40

Vsovi, imi pare rau, dar eu nu inteleg ce vrei sa zici. Poti sa faci un rezumat in doua trei propozitii?

georgeval 20.05.2009 10:33:14

Citat:

În prealabil postat de Popdorin (Post 139182)
Am citit articolul parintelui Doru Costache, insa sunt o serie de lucruri confuze. Spre exemplu confuzia dintre creatie si pronie (conceptul de creatie continua - ce referinta patristica exista in acest sens ? activarea ratiunilor nu se refera la creatie. Cum ramane cu odihna ?). Cum poate fi vorba de sinergie intre Dumnezeu si creatie, are creatia (in afara de om) vointa ? Atunci ajungem la panpsihism (pt ca in univers, cf. Parintilor, nu exista energie neipostaziata). Ziua in talcuirea Parintilor este zi, nu era (vezi Sf Vasile cel Mare, Sf. Efrem Sirul, Sf Ioan Gura de Aur). Pe teolog nu il sperie miliardele de ani, pt ca daca stie putin din curtea vecinului (adica a omului de stiinta) stie si ca datarea radiometrica foloseste un artificiu (i)logic: principiul uniformismului. Stiintific vorbind: cine poate demonstra ca procesele care se petrec acum s-au petrecut intotdeauna la fel si la aceeasi rata (ca sa fie posibila datarea radiometrica) ? Talcuirea cf careia "si a fost seara si a fost dimineata" indica [SIZE=2]"dinamica dezvoltarii universului potrivit planului dumnezeiesc elaborat mai inainte de a fi lumea" mi se pare originala; totusi la care Parinte poate fi intalnita ? Referatul biblic nu poate fi interpretat cu mijloacele stiintei, pt ca atunci cadem in greselile creationistilor. Un fapt stiintific nu poate fi decat acela care este observabil, repetabil si experimentabil (deci nu se aplica "procesului" creatiei). De acord cu [/SIZE][SIZE=2]"libertatea acestui text fata de orice intentie stiintifica"; nu sunt de acord cu [/SIZE][SIZE=2]"permite articularea perspectivei pe care o ofera cu orice paradigma stiintifica" - adica permite articularea cu paradigma evolutiva/transformista ? Pai de ce zice Sf Vasile cel Mare ca "coltisorul trestiei va odrasli intotdeauna trestie" etc ? Transformism gasim la alde Kalomiros, cum ca ar fi viziunea Parintilor, siluind citatele patristice mai rau decat protestantii citatele din Biblie. Din acest punct de vedere pr Serafim Rose a fost mult mai aproape de perspectiva patristica, incercand sa nu scorneasca interpretari, acolo unde Parintii sau Scriptura nu afirma lamurit un lucru (sau asa cum zice pr Doru Costache acolo unde se "[/SIZE][SIZE=2]impune o atitudine apofatica").
In unele discutii avute in mediul teologic, am auzit adesea sintagma "si totusi o anumita evolutie tot exista". Tipic romanesc, as zice (de a o da cumva cotita, sau cum zicea Dan Puric, ca noi romanii suntem cu "semi" in brate). Exista o anumita frica in mediul teologic de a nu fi considerat retrograd, bigot etc daca nu accepti teoria evolutiei, care se presupune statornicita stiintific mai ceva decat legea gravitatiei. Ei bine nu e chiar asa. Desi nu este deloc necesara confirmarea credintei cu ajutorul stiintei, totusi exista oameni de stiinta care au aratat fragilitatea dpdv a argumentatiei stiintifice a teoriei evolutiei (Oana Iftime - Introducere in antievolutionismul stiintific, Pr Grigorie Sandu - Evolutia spre Creator etc) si ca este hulitoare incercarea de a impaca evolutionismul cu ortodoxia (Evolutionismul si Ortodoxia - Oana si Alexandru Iftime, Ed Egumenita, 2009). Este un citat foarte limpede de la Sf Fotie in aceasta ultima carte amintita, care lamureste discutia deschisa pe aceasta tema in cateva randuri, nu pe pagini intregi (voi reveni cu el, daca este cazul). Asa ca eu cred ca trebuie sa ne smerim si sa primim invatatura ortodoxa despre Facere, asa cum ne-au predanisit-o Parintii, nu incercand sa aplicam metoda lor (atata vreme cat vietuirea noastra nu se aseamana cu a lor) in zilele noastre. Iertare pt mesajul cam lung. Hristos a inviat !
[/SIZE]

Citind textul Genezei in cheie traditionala, sfantul Vasile cel Mare evidentiaza maniera complexa
in care Dumnezeu, prin cuvintele sau energiile sale, sustine continuu fertilitatea naturala (conceputa
si daruita tot de el) a creatiei. Avand prioritate in toate, energia divina activeaza potentele creatiei si
sustine intreaga devenire a acesteia.
“Gandeste-te la cuvintele lui Dumnezeu, care strabat creatia! Au inceput de atunci, de la facerea
lumii, si lucreaza si acum, mergand mai departe, pana la sfarsitul lumii. [...] «Sa scoata
pamantul suflet viu!». Aceasta porunca a ramas statornica in pamant si nu inceteaza sa stea in
slujba Creatorului. Unele vietati sunt aduse la existenta prin nastere din cele care existau mai
inainte, iar altele si acum se nasc chiar din pamant” Omilii la hexaimeron 9,2. Interesnt punctul de vedere al Sfantului Vasile cel Mare.

mihailt 20.05.2009 13:29:32

Dom-le Sfantul Ioan Damaschinul , a carui carte Dogmatica e o carte extraordinara si sintetizeaza ce s-a dat prin Sfintii parinti pana la Sfant zice foarte clar cum s-a facut creatia.
Evolutionismul teist cu perioada foarte lungi de vreme e aiurist.
La fel si afirmatia acestuia ca Dumnezeu ar fi facut animalele sa se manance intre ele spre a supravietui.
Mai apoi e clar ca Dumnezeu nu a creat moartea si ca animalele,pasarile creaturile acvatice,microorganismele au iesit din pamant la porunca lui Dumnezeu.
Microbii sunt niste microorganisme care au functiile modificate in sens rau.
Da microorganismele sunt minunate si se stie foarte putin despre ele.
Omul e legatura dintre lumea spirituala si cea materiala ,exact asa cum se aude.Prin om se iriga creatia cu harul lui Dumnezeu si de aceea se zice "omul sfinteste locul".Adica Dumnezeu prin om.De aceea animalele carnivore in jurul Sfintilor deveneau blande.Nu s-a intrebat nimeni daca nu cumva din Maica Domnului s-a pogorat Dumnezeu cu harul peste Sfintii Apostoli la cincizecime?

Ca apar specii noi de plante,animale,pasari?
Pai cine stie poate speciile astea nu le stiam noi,le-am gasit acum.
Da ceva nu stii si gasesti se numeste nou.
Asa de exemplu daca s-a gasit radioactivitatea asta nu inseamna ca a aparut radioactivitatea la anul 1900 ci ca atunci a fost descoperita.
Radioactivitatea exista la metalele radioactive numai Dumnezeu stie si cui i-a aratat,de cand Dumnezeu a facut acele metale.

Fani71 20.05.2009 14:02:31

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 139469)
Evolutionismul teist cu perioada foarte lungi de vreme e aiurist.
La fel si afirmatia acestuia ca Dumnezeu ar fi facut animalele sa se manance intre ele spre a supravietui.

Nu asta se spune in articolul parintelui Costache si nu asta am spus noi pe aici.

[quote=mihailt;139469] Mai apoi e clar ca Dumnezeu nu a creat moartea si ca animalele,pasarile creaturile acvatice,microorganismele au iesit din pamant la porunca lui Dumnezeu. Microbii sunt niste microorganisme care au functiile modificate in sens rau.
Da microorganismele sunt minunate si se stie foarte putin despre ele.[quote=mihailt;139469]

Astea sunt speculatii; totusi... Ce stim noi de microbi la facere, de astia nici macar sfintii parinti nu au zis nimic ca nu stiau de ei.
E drept ca moartea omului a aparut din cauza caderii dar moartea era posibila dinainte datorita faptului ca ceea ce este creat nu este Dumnezeu, deci este schimbator. Asta spun si sfintii Parinti.
E drept ca unii spun ca inainte de cadere nici animalele nu mureau insa asta e o parere.

Daca citesti ce s-a mai scris aici, o sa vezi ca am presupus ca fie Dumnezeu creaza mereu, fie a creat intr-un prototimp iar noi suntem in timpul cazut care a schimbat si natura.

Sunt tot niste idei, deocamdata.. Mai ramane mult de citit si vazut.

vsovi 20.05.2009 14:36:22

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 139438)
Vsovi, imi pare rau, dar eu nu inteleg ce vrei sa zici. Poti sa faci un rezumat in doua trei propozitii?

ei vezi, asta este explicatzia, ca nu ai cum sa pricepi pana ce Duhul te va calauzi in tot Adevarul... caci Hristos nu poate fi priceput doar cu litera shi virgula, ci prin traire, prin ascultare, shi abea cand in cautarea smereniei va veni shi cunoshtiintza, shi dumneata o vei respinge pentru smerenia smerita caci creshtinul nu ca sa shtie shi sa se mandreasca urmareshte ci sa se smereasca dar nu pentru slava de la oameni, deci abea atunci tzi/ni se vor deshide ochii prin darul Duhului Sfant, shi vei/vom pricepe cum se poate interpreta in folos duhovnicesc shi spre dragoste shi mantuire ceva... din sfanta Scriptura caci spune Hristos: "Aici este Unul mai mare ca Templul shi mai mare ca Altarul" cand trecea cu ucenicii prin lanul cu grau, shi nu se referea la sine shi nici la Tatal, deci iata ca parafrazand am putea spune asemenea:"Aici este Unul mai mare ca shi scriptura", shi nu ma refer nici la mine, nici la Tatal shi nici la Fiul ci fireshte... la Duhul Sfant... shi la marele sau dar de a ne curatzii ochii de intinaciunea shi de solzii pacatului....

dar shi mai pe scurt, poi este vorba ca litera shi Duhul literei, adica punctul shi virgula literei ori a Duhului ce vine din litera nu sunt tot una shi totdeauna in Taina shi in Calea Duhului Sfant... caci pentru asta trebuie sa luam aminte, sa mishte inima shi sa aprinda sufletul cu dulceatza sa, intorcandu-l din abisul mandriei pacatelor spre cerul smereniei desavarshite... din dragoste... caci dragostea nu cauta sa inshele pe nimeni, shi toate le acopera shi nu cade niciodata ... in pacate...

mai scurt:
Sfantul Ioan Gura de Aur, arata atat de intelept si edificator totodata:
"Ce lucru curios! Cu totii urmaresc cu sufletul la gura evenimentele trecatoare ale acestei vieti scurte,dar la viata ce va sa fie nici nu le trece prin cap sa se gandeasca. La ospete si prilejuri de indulcire a trupului mereu sunt primii, dar sufletele lor le lasa sa se usuce de foame duhovniceasca. Se ingrijesc de trup si il infrumuseteaza, insa sufletul le este indiferent. Cand se imbolnaveste trupul , cheama doctorul, cumpara medicamente si cheltuiesc o gramada de bani, pana cand se vindeca."

deci vezi dumneata duhovnicia este o specula shi ea, dar o specula care nu invartosheaza inima spre placerile trupeshti, spre infierbintzeala sangelui, adica spre iubirea nebuna de sine a desfranarii poftelor spre mandrie shi fireshte spre a da crezare oricarui duh, a oricarui sofism satanicesc, asha ca un ushuratic sa te daruieshti cu nevinovatziei mereu lupului imbracat in haina de oaie cu o lucrare neagra shi ascunsa printr-un vicleshug nevazut... caci dragostea nu cauta sa se razbune niciodata... shi nu cere de la Dumnezeu tututun shi bombonanie ci shtie ca pietrele de poticnire din Cale shi neghina a sadit-o in tzarina un vrajmash atat al lui Dumnezeu cat shi al omului... deci il iarta pe pacatos shi-l iubeshte pana la sfarshit shi mereu iar pacatul il urashte shi il dispretzuieshte desavarshit... shi niciodata dragostea nu cauta sa aduc cuiva vreun reprosh-prosh ci pe toate le rabda shi le crede pe toate... pe toate oile shi mielutzii shi mielushelele ca find vrednice...

mai explicit de atat nu shtiu sa zic/scriu... dar nu uita ca Domnul niciodata nu le-a vorbit lor decat in pilde...

vsovi 20.05.2009 14:44:00

continuare
sf Ioan Gura de Aur
"Iar atunci cand sufletul lor se imbolnaveste de boala aducatoare de moarte a pacatului, nu fac nimic.
Si cel mai trist este faptul ca, desi il ingrijesc cum nu se poate mai bine, trupul lor moare,
iar sufletul este osandit la iadul vesnic."
"Cerul este un negot si noi suntem nesarguinciosi.
Da paine si ia rai. Da lucruri mici si ia-le pe cele mari.
Da lucruri stricacioase si ia-le pe cele nestricacioase.
Daca ar exista un bazar, unde ai putea sa gasesti multe lucruri ieftine,
n-ai vinde tot ce ai, n-ai face tot ce-ti sta in putinta ca sa cumperi marfurile acelea ?
Asadar cum pentru cele stricacioase arati atata bunavointa,
iar pentru o marfa nepieritoare esti nesarguincios si nepasator ?"

mihailt 20.05.2009 14:49:20

Nu nu sunt speculatii ca Dumnezeu nu a creat moartea.
Daca asa zic Sfantul Ioan Damaschinul,Sfantul Grigorie Palama si probabil si altii Sfinti Parinti de mai in urma normal ca asa este.
Exista cartea lui Panayotis Nellas "Omul animal indumnezeit" unde se explica destul de clar ce inseamna "hainele de piele" si cum a fost la caderea omului din Rai.
http://www.scribd.com/doc/12500850/P...logie-Ortodoxa

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:48:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.