Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Morala crestina vs morala atee (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6338)

Fani71 22.05.2009 11:50:38

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140099)
Anita, o intrebare simpla: daca lumea nu era pacatoasa, mai trebuia sa vina Hristos?
Te rog fumos sa raspunzi la obiect

Poate aici vroiai sa ajungi? Insa legea mozaica nu s-ar fi dat daca nu era pacatul, deci caderea.
Daca lumea nu era pacatoasa ar fiinsemnat ca nu ar fi avut loc caderea.
Unii parinti presupun ca Dumnezeu tot s-ar fi intrupat si atunci dar nu ar mai fi fost nevoie sa moara pe cruce.

topcat 22.05.2009 12:00:27

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 140103)
Asa se spune... Nu o avea inca.
Din cauza caderii.

Si la ce erau bune legile din VT?

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 140103)
dar din intrebarea ta de acum tu vad ca vrei sa zici: nu daca toti evreii respectau legea, ci toti oamenii de pe lume?
Adica daca toti barbatii erau circumcisi?
Nu prea inteleg unde vrei sa ajungi...

Da, daca TOTI oamenii respectau acele legi.

Nu, nu te-am intrebat ce s-ar fi intimplat dac toti barbatii erau circumcisi ci cum era daca erau omoriti toti barbatii necircumcisi

topcat 22.05.2009 12:02:14

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 140104)
Poate aici vroiai sa ajungi? Insa legea mozaica nu s-ar fi dat daca nu era pacatul, deci caderea.
Daca lumea nu era pacatoasa ar fiinsemnat ca nu ar fi avut loc caderea.
Unii parinti presupun ca Dumnezeu tot s-ar fi intrupat si atunci dar nu ar mai fi fost nevoie sa moara pe cruce.

Nu, nu vroiam sa ajung aici
Nu am nimic cu Hristos, eu vreau sa vad unde ajungea lumea daca ar fi urmat ad-literam (si unii dintre ei au facut-o) poruncile lui Dzeu din VT si daca ar fi ingaduit acele practici pe care Dzeu le-a ingaduit (si deci incurajat) in VT.

Fani71 22.05.2009 12:12:04

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140109)
Nu, nu vroiam sa ajung aici
Nu am nimic cu Hristos, eu vreau sa vad unde ajungea lumea daca ar fi urmat ad-literam (si unii dintre ei au facut-o) poruncile lui Dzeu din VT si daca ar fi ingaduit acele practici pe care Dzeu le-a ingaduit (si deci incurajat) in VT.

A, acum inteleg intrebarea.
Nu e una sa zici 'a urma' si 'a urma ad literam'. Ca de asta ma bat eu si pe alte topicuri dupa cum bine zici. Exista o diferenta intre luitera si duh, intre habotnicie si adevarata credinta.
Nu se putea de altfel aplica ad literam totul, pt ca da un nonsens.

In VT sunt anumite lucruri crude, care nu erau facute sa ramana. Erau adaptate la situatia si mentalitatea de atunci.

Oricate cruzilmi ar fi existat in VT, nu se spune totusi nicaieri ca barbatii necircumcisi ar trebui omorati!! Au fost niste situatii in care evreii s-au luptat cu altii, dar nu spune nicaieri Dumnezeu ca ceilalti nu sunt demni de viata sau sunt prerduti din strat. Nu este promisiunea facuta lui Aavram pentru toate neamurile? Nu se spun in VT si atatea alte lucruri in sensul asta? Nu se fac profetii pentru venirea lui mesia pentru toti?

topcat 22.05.2009 12:20:02

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 140113)
A, acum inteleg intrebarea.
Nu e una sa zici 'a urma' si 'a urma ad literam'. Ca de asta ma bat eu si pe alte topicuri dupa cum bine zici. Exista o diferenta intre luitera si duh, intre habotnicie si adevarata credinta.
Nu se putea de altfel aplica ad literam totul, pt ca da un nonsens.

In VT sunt anumite lucruri crude, care nu erau facute sa ramana. Erau adaptate la situatia si mentalitatea de atunci.

Oricate cruzilmi ar fi existat in VT, nu se spune totusi nicaieri ca barbatii necircumcisi ar trebui omorati!! Au fost niste situatii in care evreii s-au luptat cu altii, dar nu spune nicaieri Dumnezeu ca ceilalti nu sunt demni de viata sau sunt prerduti din strat. Nu este promisiunea facuta lui Aavram pentru toate neamurile? Nu se spun in VT si atatea alte lucruri in sensul asta? Nu se fac profetii pentru venirea lui mesia pentru toti?

Un alt exercitiu de imaginatie, acum ca incepi sa intelegi unde vreau sa ajung (am spus, sint inginer, deci cum ochii nu mi-i vedeti trebuie sa scriu) :4:
Sa presupunem ca traiai in timpurile de atunci si iti doreai sa urmezi poruncile lui Dzeu. Le urmai sau le urmai ad-literam?

topcat 22.05.2009 13:05:00

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 139988)
Deci, da si un ateu poate face fapte bune; dar legea dupa care suntem judecati este legea crestina. Iar la primul punct se spune: sa-L iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta.
Mai poti spune atunci ca un ateu face numai fapte bune, daca prima lege nu o respecta?

Te intreb si pe tine si pe toti crestinii ceva simplu (sau nu?:4:): daca traiati in timpurile din VT si il iubeai pe Dzeu din toata inima ta si credeai in el, ati fi urmat legile sale la modul figurat sau ad-literam?

anita 22.05.2009 13:35:02

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140130)
Te intreb si pe tine si pe toti crestinii ceva simplu (sau nu?:4:): daca traiati in timpurile din VT si il iubeai pe Dzeu din toata inima ta si credeai in el, ati fi urmat legile sale la modul figurat sau ad-literam?

Daca il iubeai pe Dumnezeu o faceai cu inima ,deci nu la modul figurat ,dar foarte putini au fost cei care l-au iubit asa ,de ex.profetii ,cum a fost si imparatul David.

anita 22.05.2009 13:37:38

Din iubirea lui Dumnezeu iese respectarea legilor ,cand iubesti pe cineva te feresti sa il superi .

anita 22.05.2009 13:40:54

Cum adica sa respecti legile la modul figurat ?
Iisus Hristos a spus ca daca il iubesti pe Dumnezeu din toata inima ta si din tot sufletul tau ,si pe aproapele ca pe tine insuti ,asta cuprinde toata legea si proorocii.

topcat 22.05.2009 13:47:24

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 140140)
Cum adica sa respecti legile la modul figurat ?
Iisus Hristos a spus ca daca il iubesti pe Dumnezeu din toata inima ta si din tot sufletul tau ,si pe aproapele ca pe tine insuti ,asta cuprinde toata legea si proorocii.

Tu ai fi ucis toti barbatii necircumcisi?

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:13:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.