Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   Preotii din tara, cu parohii minuscule (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6532)

iana 18.02.2010 11:03:43

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 213592)
Da, cata imaturitate si insensibilitate; " eu i-as face, eu i-as drege...", dar dumneata, te-ai gandit vre-o clipa, dumneata ce ti-ai face ? Crezi ca esti perfect pentru statutul pe care-l detii, crezi ca esti remunerat in mod echitabil fata de ceea ce intreprinzi ? Crezi ca esti demn de admirat si inteles ? Crezi ca esti perfect, pentru a emite atatea critici fata de un om care se considera nedreptatit, poate justificat.
Un preot este , inainte de toate un om, cu nevoi si responsabilitati sociale, nu este un duh si nici nu-l face harul pe care-l detine, doar ii atribuie si o indatorire sufleteasca fata de semeni, pe care o avem cu totii, de altfel.

Acuma trebuie sa recunoastem ca, din pacate, multi socotesc preotia o meserie si inca una "banoasa" si "se bat" pe "posturi bune". Cred ca are perfecta dreptate Mihai. Cum poate un preot sa se "considere nedraptatit"? Nu crezi ca e normal ca preotul sa locuiasca in parohie si sa fie disponibil tot timpul? Stie la ce se inhama de la inceput, nu?

Mihailc 18.02.2010 11:06:21

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 213592)
Da, cata imaturitate si insensibilitate; " eu i-as face, eu i-as drege...", dar dumneata, te-ai gandit vre-o clipa, dumneata ce ti-ai face ? Crezi ca esti perfect pentru statutul pe care-l detii, crezi ca esti remunerat in mod echitabil fata de ceea ce intreprinzi ? Crezi ca esti demn de admirat si inteles ? Crezi ca esti perfect, pentru a emite atatea critici fata de un om care se considera nedreptatit, poate justificat.
Un preot este , inainte de toate un om, cu nevoi si responsabilitati sociale, nu este un duh si nici nu-l face harul pe care-l detine, doar ii atribuie si o indatorire sufleteasca fata de semeni, pe care o avem cu totii, de altfel.

Domniță, din textul de mai sus deduc că te referi la postarea mea mai lungă.
Recitindu-mă nu mă regăsesc la rubrica din catalogul tău. Am dat două exemple diametral opuse de atitudine pastorală, cât se poate de reale. N-am criticat nici direct nici indirect vreo persoană care a postat aici sau la care s-a făcut referire. Între catastrofă și perfecțiune se desfășoară o infinitate de opțiuni care merită încercate. Și-apoi am o vagă bănuială că d-ta și prietenul Florin considerați creștinismul o ideologie schizofrenică care ar propovădui niște idealisme abstracte. Crezi că o credință aproape microscopică poate muta munții? Crezi că Dumnezeu poate purta de grijă unui preot vrednic?
Eu cred, pentru că așa mă învață Evanghelia propovăduită în Biserica Ortodoxă!
Despre funcționarii bisericești dornici de căpătuială putem vorbi degeaba tot Postul Mare și Săptămâna Luminată că tot nu cred că ajungem la un numitor comun.

ory 18.02.2010 11:15:56

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 213603)
Acuma trebuie sa recunoastem ca, din pacate, multi socotesc preotia o meserie si inca una "banoasa" si "se bat" pe "posturi bune". Cred ca are perfecta dreptate Mihai. Cum poate un preot sa se "considere nedraptatit"? Nu crezi ca e normal ca preotul sa locuiasca in parohie si sa fie disponibil tot timpul? Stie la ce se inhama de la inceput, nu?

Este adevarat, nici eu nu as putea aproba aceasta atitudine injositoare de jetmanire din partea unor preoti, insa de aici pana a spune oricarui preot ca trebuie sa faca misionarism in orice conditie si sub orice chip, chiar si fara nici un fel de resurse financiare, este deja cale lunga si , putin cam nedreapta din partea celui care judeca astfel.
Deci, tot la judecata ajungem !
Sunt multi preoti care nu mai au, nu doar credinta, nici macar demnitate omeneasca, insa sunt multi mai multi crestini care considera preotia un statut doar ceresc ce trebuie sa se hraneasca cu duh...lucru fictiv, de altfel. A fi credincios nu echivaleaza neaparat cu a plana doar in ceruri si printre sfinti, caci calcam, totusi pe pamant si ne mai si dam cu capul de borduri, uneori...prin realitate.
Sa nu uitam ca si preotii, desi au acelasi statut duhovnicesc si social, sunt persoane diferite, trebuie sa le vedem si particularitatile din caracter, iar daca dorim cu adevarat, gasim in fiecare partea sensibila si compatibila cu harul, chiar daca nu intotdeauna se evidentiaza prin aceleasi lucruri . Preotii sunt oameni, sunt oameni diferiti asa cum suntem si noi, traim si muncim in acelasi domeniu, insa ne manifestam in mod diferit, dar ajungem totusi la o intelegere si o relationare benefica, chiar si in diversitate.

florin1966 19.02.2010 09:03:53

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 213605)
Recitindu-mă nu mă regăsesc la rubrica din catalogul tău. Am dat două exemple diametral opuse de atitudine pastorală, cât se poate de reale. N-am criticat nici direct nici indirect vreo persoană care a postat aici sau la care s-a făcut referire. Între catastrofă și perfecțiune se desfășoară o infinitate de opțiuni care merită încercate. Și-apoi am o vagă bănuială că d-ta și prietenul Florin considerați creștinismul o ideologie schizofrenică care ar propovădui niște idealisme abstracte. Crezi că o credință aproape microscopică poate muta munții? Crezi că Dumnezeu poate purta de grijă unui preot vrednic?
Despre funcționarii bisericești dornici de căpătuială putem vorbi degeaba tot Postul Mare și Săptămâna Luminată că tot nu cred că ajungem la un numitor comun.

o dai cotita?din afara si armata e frumoasa.nu am idei schizofrenice nu stiu de unde ai tras concluzi asta pripita ..tiam atras atentia ca emanezi ideii abstractesi pur teoretice care ce i drept nu sunt rele dar practica ne invata alt ceva .preotia medicina si invatamantul sunt considerate vocationale si de aceea cei ce sunt in afara considera ca cei ce fac parte din aceste categarii trebuie sa se multumeasca cu putin sau chiar nimic caci si asa este alegerea lor sa faca asa ceva si se vehiculeaza sume mari de bani care sar investi in aceste domenii daca ai idei preconcepute ai dreptate putem vorbi in contradictoriu tot anul.mai bine apleacate cu mai multa luare aminte asupra ideii si chiar daca mai sunt exemple negative ca peste tot nu uita ca in padure mai sunt si uscaturi dar sa nu vezi padurea din cauza frunzelor e dureros pentru cei care isi fac treaba cu osirdie si devotament. exceptia intareste regula

sorekonom 23.02.2010 23:30:57

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 213605)

Ati facut cum ati facut, iarasi v-ati luat in clesti... :)) C'mon loose it up a lil' bit! Auziti ca tot veni vorba de Evanghelie si ce ne-nvata, oare acolo nu ne invata sa fim mai relaxati si sa nu ne certam in agora. Ca nu de aia... da' se prapadeste cumatru' de ras! Caci va certati ca chiorii, pe ce face un popa rural din Bragadiru. Face bine! Ce sa faca si el?! Iarasi discutii de sectari mai degraba, ca au popi burta? Ca au popii bani? Ca au popii leasing? Au sau n-au... Nimic esential! Fratilor hai pe bune e Avatar la Imax, iesiti la un film impreuna, face mai bine! Nu de alta da' mai aveti putin si-o puneti de-o ciomageala crestineasca tapana. Ca vorba aia: bataia-i rupta din Rai :)) Lol! Stiti ca se mai bateau unii, pe care-i mai tare: Ioan, Vasile sau Grigore... Si stiti, cine a castigat? Van Dam ca e mai tare ca Brus Li! Si noroc cu Brus Li asta, ca asa are si Ciuc Norris loc in Panteonul karatistilor Holiudieni.

Si mai stiti ce-mi mai place ca vad fraze impaciuitoare din astea :"Despre funcționarii bisericești dornici de căpătuială putem vorbi degeaba tot Postul Mare și Săptămâna Luminată că tot nu cred că ajungem la un numitor comun " adica aveti si concluzii dezangajatoare, de genul ce rost mai are sa continuam discutia ca si asa discutia e moarta. Pai e moarta, tot thread-ul e de prisos, e un soi de aflare in treaba. Dar sincer, nu aveti aerul unor persoane oarecum preocupate in vreo directie anume, caci pe bune va intreb, credeti ca are rost transformam fraza: "tot romanul se pricepe la fotbal si politica" -- in -- "tot romanul se pricepe la astea doua, plus inca una"...? Ghiciti care?

mirela.b 24.02.2010 14:09:31

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 212411)
Preoția nu este o meserie ca oricare alta. Cine nu face față exigențelor (nu puține) se poate reprofila. Dacă se întâmplă să se instituționalizeze compromisul și relativizăm această vocație ortodoxia se surpă de la temelie, temelia fiind parohia. Desigur, omenește avem înțelegere pentru situații delicate și chestiunea preoteselor este delicată. Am vazut aici pe forum și prin alte părți (în viața reală mai ales) cât de importantă este preoteasa în viața duhovnicească a unui preot și a comunității pe care o păstorește. Dacă preoteasa face lucrarea Domnului, preotul va spori în pastorația sa, dacă face lucrarea celuilalt (și vai!, cunosc atâtea cazuri) preotul va surpa și puținul pe care-l are.
În general, preotul este sprijinit de primărie în multe lucruri dacă se stabilește în parohie dar va primi sprijin pe măsura credinței și rugăciunii lui, pentru că tot ajutorul e de la Dumnezeu. Uneori primește ajutor de la oameni de care n-a auzit niciodată, așa cum i s-a întâmplat și cum i se întâmplă în continuare unui prieten, preot într-un sat în care iarna și pe vreme umedă nu poți să intri decât cu tractorul sau pedestru. A avut curaj și credință , a înfruntat lipsuri dar a rabdat și acum se descurcă și cu cele de trebuință familiei sale. Dar trebuie să precizez că prietenul meu, părintele, când a ajuns în locul acela izolat, nu s-a apucat să se lamenteze că n-are din ce trăi ci s-a apucat de rugăciune în bisericuța modestă și părăginită. Agricultura de subzistență se învață chiar dacă ești născut și crescut la oraș (are dreptate Mihailt). E greu la început dar ajunge să-ți placă dacă ai răbdare și drag de muncă. În prezent satul păstorit de prietenul meu este o adevărată rezervație de trăire autentic ortodoxă, oamenii își încep și încheie ziua la Sfânta Biserică, sărbătoarea e sărbătoare pentru toată lumea și nu vezi picior de sectar.
Trist este că exemplul de mai sus nu e regulă, ci mai degrabă o raritate. Cele mai multe parohii modeste sunt "deservite" de preoți navetiști iar casele parohiale sunt transformate în case de vacanță la țară. Ei vin duminica dimineața în sat și pleacă la prânz. În rest nu-l prea vezi în parohie pe domn' părinte cu doctorat. Dacă se întâmplă să moară un parohian, domnul pr. dr. pretinde să i se plătească în plus carburantul consumat până la locul de muncă. Săptămâna Mare începe la el cu Joia Patimilor și a treia zi de Paști nu mai face slujbă că e deja epuizat.
Poate vă supărați pe mine , dar pentru atâta osteneală eu unul nu i-aș da salariul părintelui din exemplul anterior, caz real dealtfel, . Dacă tot îî place așa de mult la oraș să se facă preot misionar (ăștia nu sunt plătiți) și să facă cele ale preoției din dragoste pentru Hristos și Sfânta Biserică.

Un preot caruia ii place JERTFA nu moare de foame........nu-i mai plangeti pe preoti........sa-i plangeti pe cei carora nu le place munca si rugaciunea........Bravo, Mihailc.

Mihailc 24.02.2010 17:16:11

Citat:

Ati facut cum ati facut, iarasi v-ati luat in clesti... :)) C'mon loose it up a lil' bit! Auziti ca tot veni vorba de Evanghelie si ce ne-nvata, oare acolo nu ne invata sa fim mai relaxati si sa nu ne certam in agora. Ca nu de aia... da' se prapadeste cumatru' de ras! Caci va certati ca chiorii, pe ce face un popa rural din Bragadiru. Face bine! Ce sa faca si el?! Iarasi discutii de sectari mai degraba, ca au popi burta? Ca au popii bani? Ca au popii leasing? Au sau n-au... Nimic esential! Fratilor hai pe bune e Avatar la Imax, iesiti la un film impreuna, face mai bine! Nu de alta da' mai aveti putin si-o puneti de-o ciomageala crestineasca tapana. Ca vorba aia: bataia-i rupta din Rai :)) Lol! Stiti ca se mai bateau unii, pe care-i mai tare: Ioan, Vasile sau Grigore... Si stiti, cine a castigat? Van Dam ca e mai tare ca Brus Li! Si noroc cu Brus Li asta, ca asa are si Ciuc Norris loc in Panteonul karatistilor Holiudieni.

Si mai stiti ce-mi mai place ca vad fraze impaciuitoare din astea :"Despre funcționarii bisericești dornici de căpătuială putem vorbi degeaba tot Postul Mare și Săptămâna Luminată că tot nu cred că ajungem la un numitor comun " adica aveti si concluzii dezangajatoare, de genul ce rost mai are sa continuam discutia ca si asa discutia e moarta. Pai e moarta, tot thread-ul e de prisos, e un soi de aflare in treaba. Dar sincer, nu aveti aerul unor persoane oarecum preocupate in vreo directie anume, caci pe bune va intreb, credeti ca are rost transformam fraza: "tot romanul se pricepe la fotbal si politica" -- in -- "tot romanul se pricepe la astea doua, plus inca una"...? Ghiciti care?
Ai și tu dreptate în felul tău dar observ că te folosești de tocmai de metoda pe care o combați ca să mă cerți. Îmi aduci aminte de inorog.....
Prietene sunt și discuții mai aspre pe acest forum, după cum poate ai observat deja. Eu personal nu rămân marcat în niciun fel de ele. Totuși istoria Bisericii nu te prea susține în chestia cu șueta relaxată în agora, fie ea și digitală. Așa e în lumea asta ! Cel puțin pe forumuri putem să ne debarasăm de ipocrizia curtenitoare cu care unii dintre noi abordăm problemele în viața reală. Tot românul se pricepe la fotbal politică și amor, așa spune acest adagiu puțin cam imbecil (cred eu).

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:31:02.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.