Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce sunt oamenii (romanii) ne-uniti si izolati? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6643)

ory 06.07.2009 15:56:57

Daca doriti sa intelegeti ce-nseamna dragostea, ura si banii pe acest taram efemer ? !. Priviti-l pe Michael Jackson ; a iubit mult, a fost hartuit mult si a sfidat orice valoare materiala, fiindca nu a putut impaca ura cu iubirea, ura exterioara cu iubirea lui interioara.
" Senzationalul se cladeste pe ignoranta " (Michael Jackson )

andreicozia 06.07.2009 16:43:22

Te rog Florentina, nu-l mai aduce pe MJ si in discutia despre Miorita...el mai lipsea aici.
..si asa a infestat aproape toate topicurile noastre.
Sa-i fie tarina usoara!...dar ajunge!

ory 06.07.2009 16:52:45

Ok, am inteles, am sa-ti respect dorinta, dar te rog...respecta-mi si tu opinia atata timp cat nu am abuzat de ea...
Nimeni nu este avocatul nimanui aici. Sincer, nu este o remarca indignata !

andreicozia 06.07.2009 19:00:30

Evident ca-ti respect parerile, si discutam , nu ne certam.
Eu inteleg ca este crestineste sa aparam un handicapat emotional si sentimental, un neinteles de lume prin manifestarile lui fata de copii insa pe un om bolnav sufleteste il tii la distanta de cei pe care ii poate traumatiza serios, il tii izolat, nu ii arunci copii in "cusca" sa se "joace "cu ei ci il tii la distanta. Nu este crestineste asa!

In Romania inca nu exista postarea pozei pe stilpi a pedofililor si predatorilor sexuali pentru ca mamicile si bunicile sa-l recunoasca din cartierul in care s-a mutat recent in caz ca-l maninca acolo si se furiseaza pe bancute linga leagane.

Totul este foarte usor de inteles, nu trebuie sa ne complicam si sa ne amagim ca MJ este o victima

LapetiteMoc 06.07.2009 20:16:40

lumea si limbile ei ...

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 150569)
LapetiteMoc, acum da-mi si mie voie sa dau glas (de)formarii mele profesionale. Am studiat lingvistica generala. Am vazut exemple de gramatica si semantica din nu stiu cate limbi ale globului (unele al caror nume nici nu il cunoaste majoritatea lumii), si exista in toate fenomene atat de interesante si o bogatie atat de mare de expresie! In fiecare limlba exista si lucruri specifice, constructii sau expresii greu de tradus, dar in limba in care incercam in van sa le traducem bine exista alte expresii care sunt intraductibile in prima limba.

Dor: exista in germana (Sehnsucht), in engleza (longning). Ce-i drept, in franceza nu exista un echivalent. Franceza (culta) este o limba care a fost mult rationalizata de academia franceza in sec. al 17-lea, si de atunci anumite cai sunt inchise, si este mai putin poetica. Insa este o limba extrem de bogata si cu multe posibilitati, insa mai ales pentru proza - de altfel limba romana a luat multe cuvinte din franceza in sec. al 19-lea, fara de care nu ne-o mai putem imagina astazi. Cuvantul maleabilitate pe care il citezi la inceput este un exemplu foarte bun.

Sunt insa de acord cu tine ca SI limba romana este o limba bogata, cu multe posibilitati de exprimare, si rationale, si poetice. In plus, este o limba liturgica de vreo trei secole, ceea ce ii da un avantaj asupra limbii franceze care este liuturgica numai de vreo 60-70 de ani (de cand se slujeste liturghia ortodoxa in franceza, iar apoi, dupa Vatican 2, si mesa catolica).

Inteleg reactia lui The Fallen pentru ca si mie imi repugna orgoliul national si exagerarea 'spiritului mioritic', insa si el exagereaza.
Citesc si eu acum 'Cine suntem' de Dan Purec si mi se pare interesant, este un om destept si spune lucruri frumoase (nu originale, pana unde am citit), dar sunt impartita intre interes si scepticism. O fi existand acest spirit romanesc crestin, de care si vorbeste si Steinhardt drag inimii mele, insa dupa comunism nu stiu cat a mai ramas din el. Mai bine sa vedem spiritul crestin, profunzimea si bunatatea acolo unde le gasim, fara sa tragem granite nationale. Sa luam de peste tot ce este bun.

Sigur ca fiecare limba are specificul ei morfo-sintactic, frazeologic, structural etc...
Ceea ce prezentasem in mesaj era ca raspuns colegului nostru care incerca sa anuleze tot ce tine de romanism, inclusiv sfidarea bogatiei limbii romane.
Nici nu vroiam sa dau cumva impresia ca limba romana ar fi superioara in bogatia ei celorlalte limbi ale lumii. O limba de fapt defineste o mentalitate, un mod specific de a gandi, ceea ce-i da nuante si sensuri de multe ori intraductibile.
Cat despre "dor", ma refeream la faptul ca nu putem gasi un corespondent unitar in alta limba, ci doar strcturule (compuse), asa cum reiese din exemplele pe care le-ai oferit. "Introducere la dor", Constantin Noica - este un studiu care incearca sa evidentieze un sentiment specific national. Analizand mai multe limbi, autorul ajunge la concluzia ca doar in limba romana acest sentiment isi are corespondent lexical intr-un simplu cuvant.

Asadar, limba romana este nici mai presus, nici mai prejos de altele, are un univers propriu pe care trebuie sa-l respectam si sa-l sporim, daca ne sta in putinta.

mirelat 11.07.2009 17:34:44

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 150274)
Asa sunt educati oamenii, daca locuiti cumva pe alte meleaguri, deloc mioritice! Nu sunt obisnuiti nici sa daruie, nici sa primeasca. Asemenea gesturi sunt ciudatenii in ochii lor. Traiesc cu o frica permanenta, pe care nu stiu sa o explice ei insisi. De multe ori e amuzant.
Infirmiera care vine la Philippe pentru tratament m-a intrebat de ce ii ofer mereu apa rece cand vine... "Pentru ca e cald si poate sunteti obosita dupa atata alergatura pe la casele diversilor bolnavi." Mi-a raspuns ca gestul meu este bizar, aici oamenii nu fac asa ceva. I-am raspuns ca in Romania este ciudat sa intri in casa unui om si sa nu-ti ofere macar un pahar cu apa.

Nu ei, oamenii, sunt vinovati, ci educatia, principiile de viata, schema rationala si rece in care s-au format.

oamenii sunt reticenti fata de ceea ce li se ofera (uneori li se baga pe gat) fara sa ceara. evident aici nu este vorba de un banal pahar cu apa, desi si acesta poate crea reactii adverse.

citeam undeva ds Maica Tereza de Calcutta, spunea ca acolo in India ea a daruit multe carti duhovnicesti insa niciodata cuiva care nu i le-a cerut.

Anca-Miha 11.07.2009 18:03:12

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 152149)
oamenii sunt reticenti fata de ceea ce li se ofera (uneori li se baga pe gat) fara sa ceara. evident aici nu este vorba de un banal pahar cu apa, desi si acesta poate crea reactii adverse.

citeam undeva ds Maica Tereza de Calcutta, spunea ca acolo in India ea a daruit multe carti duhovnicesti insa niciodata cuiva care nu i le-a cerut.

In sfarsit am inteles, Mirela, de ce obisnuiesti sa subscrii la cele scrise de altul, in loc sa te lansezi in propriilte tale afirmati: de teama ca "acel pahar cu apa" nu ti s-a cerut. E bine, nu zic nu. Dar tot asteptand sa ti se ceara un pahar cu apa, respeciv parerea, nu iti este teama ca ajungi sa dai prea putin, limitandu-te la ce da altul?!?

In ceea ce priveste reticenta unora fata de mesaje mai pline de informatie, nu e de mirare, atunci cand avem de-a face cu oameni autosuficienti si in concluzie neinteresati de o alta parere decat a lor personala.
Oamenii cu adevarat deschisi vor analiza cele scrise, vor opri cele bune si vor uita cele rele.

mirelat 11.07.2009 18:09:18

n-ai inteles nimic, doamna draga. mai limpezeste-ti un pic filtrul....

Anca-Miha 11.07.2009 19:06:52

Multumesc de amabila atentionare, Mirela draga! Filtrul meu e imbatranit de ani! Asta e!

Fani71 11.07.2009 19:11:19

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 152149)

Da, este si o parte pozitiva in reticenta occidentala de a accepta ajutor si sfaturi. Este si un mod sufoant de a-l ajuta pe altul, un mod cam oriental, care are partile lui bune, dar poate deveni si agresiv, cateodata.

Deci, sa nu-i judecam chiar asa aspru pe occidentali, as zice.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:43:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.