![]() |
Citat:
Acum, referitor la povestioară, într-adevăr, e o ilustrare expresivă a ideii la care s-a ajuns de mult – că din punct de vedere epistemologic, vorbitorul nu poate să demonstreze obiectiv nimic înafara existenței propriei ființe (percepția ar putea fi cel mai mare renghi, pînă la urmă). Înafară de vorbitor, în mod obiectiv, există o posibilitate ca absolut nimic să nu existe (totul ar putea fi plăsmuirile propriei imaginații) și, de asemenea, nu este exclusă posibilitatea ca ceea ce se poate percepe să fie doar un fir de nisip în deșert față de ceea ce ar putea exista. Citat:
|
Callisto:
E intr-un anume fel povestioara, dar am impresia ca nu rezolva mare lucru, fiindca existenta lui Dumnezeu ca In-temei-etor al lumii trebuie sa fie perceptibila si in spatiul realului-material. In plus, alimenteaza mai noile pozitii psihologiste care sustin ca obiectul religiilor, desi adeseori ambiguu in mintea credinciosilor si totodata perfect inexistent, isi gaseste o justificare ca derivat al functiilor primare de adaptare si cognitive; altfel spus, religia si spiritualitatea tin de o rafinare relativ recenta a proceselor encefalice (e.g. credem in sufletele celor adormiti ca analog fin pentru o sinteza intre frica de moarte ~ ca frica de necunoscut, de pericol, motiv pentru care s-au si dezvoltat reflexele de supravietuire + credinta in entitati microscopice precum virusii ~ aceasta trebuie iarasi privita in perspectiva stramosilor nostri care nu stiau exact cum apar anumite boli, dar banuiau ca exista chestiuni fantomatice care le provoaca) -------------------- Povestioara nu demonstreaza existenta lui Dumnezeu, ci doar ca se poate "afirma" existenta Lui si fara dovezi. Ea scoate in evidenta tocmai ridicolul in care se gasesc cei ce pretind dovezi ale existentei Sale. Deci nu trebuie privita ca pe o demonstratie, ci ca pe o lectie data tocmai celor ce solicita aceasta demonstratie. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Domnii mei, daca tot acuzati crestinii ca iau prea literal Biblia,
si poate aveti dreptate, patrundeti macar voi talcuirile la modul neliteral. Adanciti un pic lucrurile, nu le cititi numai la suprafata. Stiinta aveti, adunati si un pic de intelepciune... Apropo, se zice ca la credinta ajungi fie cu mintea de copil, adica pura (am tradus ca sa n-o cititi tot literal), fie cu mintea de intelept. Deci, atentionare pentru "stiintifici": cand spun se zice sau se povesteste, sa luati restul la modul simbolic nu literal. |
Citat:
|
Domnul meu, n-ai tinut cont de atentionare. Tot literal ai citit...
|
Citat:
|
topcat:
Nici eu nu am vorbit literal ------ Pai, domnul meu, ceea ce ai afirmat, numai la modul literal are logica. La modul simbolic, sa spui ca un om cu mintea pura e acelasi lucru cu un om credul, e cel putin ilogic, ca sa ma exprim frumos. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:34:06. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.