Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Vechiul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5015)
-   -   De unde stim ca David se referea la Iisus? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7546)

Floar3 13.11.2009 14:49:55

Eu ceream o talcuire pentru a intelege mai bine (referintele biblice pe care le-am primit urmeaza sa le studiez). Nu vreau altceva decat sa pricep care e legatura intre regele Solomon si Iisus, imi scapa ceva si nu stiu ce anume... de ce oare Dumnezeu i se adreseaza lui Solomon asemanator lui Iisus?
Si acum sa va spun de ce ma intereseaza acest aspect: cu cateva luni in urma ma certam cu niste sectari pe tema trinitatii si incercam sa le aduc dovezi ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu Adevarat iar ca tronul Lui este in veci, dupa cum scrie in Epistola catre Evrei a Apostolului Pavel... apoi citind VT, m-am mirat foarte tare sa vad ca Dumnezeu i-a spus acelasi lucru lui Solomon! Prin urmare oameni buni, sa nu credeti ca eu nu ma indoiesc de Dumnezeirea lui Iisus, desi credinta mea e slaba, cu mintea mea macar sa cred.... incerc sa inteleg unde am gresit de mi s-au dat peste cap toate socotelile si de ce aceasta analogie? Exista vreo talcuire a Sfintilor Parinti pe tema asta? Nu vreau sa ma apuc eu de interpretari pentru ca ma depaseste...

Floar3 13.11.2009 14:55:21

Ma scuzati daca am scris mai precipitat, nu stiu daca m-am facut inteleasa!

Danut7 13.11.2009 15:56:16

Draga mea in primul rand psalmii au fost scrisi de David.Iisus Hristos e fiul fagaduit din vechime, inca de la caderea lui Adam in pacat, Fiul fagaduit lui Adam , lui Avraam, lui Moise a lui David si a tuturor.Dumnezeu a facut legamant cu David ca sa nu lipseasca urmas de pe tronul lui , si l-a marit tare ca prin Hristos tronul lui a ajuns acelasi cu tronul lui Dumnezeu.Vezi de ce ti-am zis eu tie cu psalmii cum sta treaba?Sincer , personal eu nu iti recomand sa citesti din psalmi.Este o carte plina de intelesuri.Iisus Hristos este un arhietip al tuturor oamenilor si in El s-au implinit desavarsit toate fagaduintele lui Dumnezeu.Tie ti-a fost dat sa cunosti tainele imparatiei lui Dumnezeu , pentru ca te-ai nascut in credinta cea adevarata, dar tine minte un lucru la atitudinea ta nu meriti perlele astea, dar eu ti le dau pentru ca te iubesc, si esti sora de-a mea.Vad ca ai inceput sa ai o abordare buna , sper sa mentii cursul.Nu mai intra in discutie cu sectari ca usor poti pica in gura lor.Foarte bine imi place de tine ca, cercetezi sa continui tot asa si la mai bine.Domnul sa fie cu tine, Floar3!

Doamne ajuta! Dănuț

Floar3 13.11.2009 16:31:54

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 181444)
Draga mea in primul rand psalmii au fost scrisi de David.Iisus Hristos e fiul fagaduit din vechime, inca de la caderea lui Adam in pacat, Fiul fagaduit lui Adam , lui Avraam, lui Moise a lui David si a tuturor.Dumnezeu a facut legamant cu David ca sa nu lipseasca urmas de pe tronul lui , si l-a marit tare ca prin Hristos tronul lui a ajuns acelasi cu tronul lui Dumnezeu.Vezi de ce ti-am zis eu tie cu psalmii cum sta treaba?Sincer , personal eu nu iti recomand sa citesti din psalmi.Este o carte plina de intelesuri.Iisus Hristos este un arhietip al tuturor oamenilor si in El s-au implinit desavarsit toate fagaduintele lui Dumnezeu.Tie ti-a fost dat sa cunosti tainele imparatiei lui Dumnezeu , pentru ca te-ai nascut in credinta cea adevarata, dar tine minte un lucru la atitudinea ta nu meriti perlele astea, dar eu ti le dau pentru ca te iubesc, si esti sora de-a mea.Vad ca ai inceput sa ai o abordare buna , sper sa mentii cursul.Nu mai intra in discutie cu sectari ca usor poti pica in gura lor.Foarte bine imi place de tine ca, cercetezi sa continui tot asa si la mai bine.Domnul sa fie cu tine, Floar3!

Doamne ajuta! Dănuț

Uite ca de data asta mi-a placut tonul tau :) daca vorbeai asa de la inceput nu cred ca mai ajungeam sa am atitudinea de mai inainte. Atata doar te sfatuiesc ca altadata sa ai grija cum iti alegi cuvintele ca se inteleg multe prin "inspaimantat", dai impresia ca tu te crezi mai luminat de Dumnezeu iar ca altii iti sunt inferiori tie. Daca Dumnezeu ne-a dat un dar sau ne-a facut sa intelegem tainele Imparatiei, trebuie sa dam mai departe ceea ce am primit si nu sa reactionam cu scarba sau dispret fata de altii care poate din graba sau ratacire, n-au ajuns la intelegerea noastra. Toti avem partasie la Imparatia lui Dumnezeu si nu se cuvine sa ii zici cuiva ca nu merita "perlele" doar pentru ca nu e ortodox. Dimpotriva, la judecata s-ar putea ca tot noi sa fim de vina pentru ca n-am stiut sa ii intoarcem pe semenii nostri pe calea cea dreapta.
Iti multumesc pentru lamurire si iarta-ma daca te-am suparat :6:

Doamne ajuta!

RELUCU 16.11.2009 12:52:22

Citat:

În prealabil postat de Floar3 (Post 181006)
Am citit Noul Testament. Eu nu pun la indoiala Biblia, pun la indoiala faptul ca le-as sti pe toate. Iar daca nu stiu, intreb! Dar vad ca aici m-am nimerit cu adeptii lui Iulius Celsus, in loc sa primesc lamuriri ma afund si mai tare in bezna necunoasterii. De acum nu am sa mai fac greseala sa intreb pe forumul asta, ca n-am pe cine! Iar de gasit, gaseste doar cel ce cauta...

Toti cei care ti-au raspuns la unele nedumeriri, au facut-o cu buna inima, si sfaturi pe masura.
De ce ai impartit la fiecare cate o palma, e mai greu de inteles !
Lipsa noastra de intelegere nu este vina altora !
Scriptura nu este un roman politist.
Orice pasaj din Sf Scriptura scos din contextul sau, duce la ratacire !
Este cea mai mare greseala a extrage un pasaj, si a incerca explicarea, argumentarea, fara a tine cont de cativa factori.
De fapt Sf Scriptura nu poate fi obiect de interpretare pentru orice crestin, caci ajungem astfel la ratacire.
Asa s-au format toate sectele vazute azi pretutindeni.
Doar Biserica este cea care ne ofera interpretarea corecta a Scripturii, prin Sf Parinti ce s-au ostenit in aleasa traire duhovniceasca.
Sf. Scriptura este cea mai profunda si frumoasa colectie de carti.
Ne invata Sf, Parinti ca nu exista psalm in care sa nu fie vorba de Iisus.
Intelegerea noastra insa, nu ajunge sa-i patrunda toate tainele, caci in ea salasluieste cuvantul lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este de nepatruns cu mintea omului.
Nu totdeauna textul Scripturii trebuie inteles s-au analizat in sens literal.
Intalnim in Sf Scriptura alegorii, fabule, parabole, de aceea interpretarea si implicit intelegerea sunt foarte complexe si delicate.
Foarte important si contextul timpului in care s-a scris; traditie, obiceiuri, scop, etc.
Intelegem deci ca interpretarea Scripturii nu se poate face oricum, de oricine, trebuie sa urmam doar invatatura Bisericii Ortodoxe, in ea gasim Adevarul, Biserica in totalitatea ei nu poate gresi, caci capul ei este Iisus Hristos, in cer si pe pamant.
Nadajduiesc ca fiecare sa patrunda in profunzimea invataturilor Scripturii, caci aici gasim hrana cea mantiutoare.
Dumnezeu sa ne lumineze !

Floar3 16.11.2009 13:34:05

Citat:

În prealabil postat de RELUCU (Post 182052)
Toti cei care ti-au raspuns la unele nedumeriri, au facut-o cu buna inima, si sfaturi pe masura.
De ce ai impartit la fiecare cate o palma, e mai greu de inteles !

Care fiecare? Si eu cand am pus intrebari am facut-o cu inima buna, nu ca sa insinuez ceva. Ma intreb cum ar fi reactionat altul mai slabut in credinta :39:

RELUCU 17.11.2009 19:37:44

Citat:

În prealabil postat de Floar3 (Post 182066)
Care fiecare? Si eu cand am pus intrebari am facut-o cu inima buna, nu ca sa insinuez ceva. Ma intreb cum ar fi reactionat altul mai slabut in credinta :39:

Raspunsul este chiar in afirmatiile tale !

Dar vad ca aici m-am nimerit cu adeptii lui Iulius Celsus, in loc sa primesc lamuriri ma afund si mai tare in bezna necunoasterii. De acum nu am sa mai fac greseala sa intreb pe forumul asta, ca n-am pe cine! Iar de gasit, gaseste doar cel ce cauta...

RELUCU 20.11.2009 17:28:58

Biserica Ortodoxa din Grecia

Buna ziua tuturor,
Ii rog pe cei care cunosc bine situatia Ortodoxiei in Grecia, sa faca o prezentare, inteleg ca sunt mai multe Sf Sinoade, care sunt acestea, cu cine sunt in comuniune, si alte detalii importante.
Va multumesc

ben_gal 18.01.2010 14:02:31

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 180496)

Daca sfintii au interpretat astfel, nu se cade a rascoli mai mult decat au facut ei.
Personal, ma incred suficient in Scrierile lor si in marii parinti duhovnici contemporani.

Adica "crede si nu cerceta"?

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 180496)
"Fiul Meu ești Tu, Eu astăzi Te-am născut."
Dumnezeu nu l'a nascut decat pe Hristos Mantuitorul, pe Fiul Sau. Deci nu pe David ori vreun altul.
Chiar daca aceste cuvinte ii sunt spuse lui David. Aceasta s'a facut pentru a pastra vie constiinta venirii lui Mesia.

Cred ca expresia "Fiul Meu" trebuie interpretata metaforic.
Cu toti suntem fii Domnului. Pina si bravul Rege David.

sergiu 21.01.2010 19:42:16

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 180699)
Dar ma intreb oare de ce argumentele lor sunt asa de clare si pe intelesul si satisfactia noastra a tuturor.
De ce oare Dumnezeu care poate TOT, nu ne da explicatii mai ample, elaborate si cu exemple clare, de ce oare este asa de sfios si simbolic cind vine vorba de clarificari? este o mare dilema si pentru mine

Daca argumentatia era clara ca la matematica atunci credinta nu ar mai fi fost decat o disciplina de studiu la scoala. Dumnezeu nu poate fi invatat, el poate sa se deschida, sa se reveleze. Daca ar fi fost totul pus pe tava, relatia cu Dumnezeu, credinta si mantuirea nu ar mai fi fost taine ci o stiinta. Cred ca nici nu putea sa fie pus astfel pe tava pentru ca nu exista o tava suficient de mare, creierul nostru nu cred ca are capacitatea de a-L cuprinde pe Dumnezeu, probabil nici macar o farama. Si atunci omul a fost creat astfel incat sa cuprinda atat cat ii este cu folos, cat sa poata sa aiba o relatie completa cu Dumnezeu, completa pentru nivelul sau. De aceea se si spune ca nu poti avea o relatie cu Dumnezeu decat prin TRAIRE, nu prin intelegere. Prin traire ajungi sa intelegi. Si atunci probabil ca intrebari de acest gen ni se vor parea ridicole si ne vom amuza de noi cei din trecut si de intrebarile pe care ni le puneam. Asta daca vom ajunge vreodata acolo, evident.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:43:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.