Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   Cine il spovedeste pe preot? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7693)

ory 23.09.2010 11:35:21

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 290186)
Exista preoti care fac spovedanii on-line? Se poate asa ceva?

Ce tampenie ! ! !
Dar, probabil ca peste cativa ani nu va mai reprezenta o tampenie, la felul cum evolueaza lucrurile si cum ne adaptam acestora, nu ar fi de mirare.

Doriana 23.09.2010 14:55:13

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 291009)
Ce tampenie ! ! !
Dar, probabil ca peste cativa ani nu va mai reprezenta o tampenie, la felul cum evolueaza lucrurile si cum ne adaptam acestora, nu ar fi de mirare.

Eu nu am de unde sa stiu daca este sau nu tampenie, nu cunosc canoanele BO. Ca om fara cultura teologica, mi s-ar parea frumos. Multi marturisesc si isi descarca sufletul mai usor in scris. Desigur, e doar o parere, cel mai probabil neinspirata. Dezavantajul ar fi ca poti minti orice cand discuti on-line; nimeni nu te cunoaste. Si e un dezavantaj suficient de mare.

costel 23.09.2010 15:15:46

Doriana, nu o sa vezi niciodata ca Biserica Ortodoxa accepta spovedania online. Lipseste relatia directa. Preotul trebuie sa puna peste capul celui ce s-a marturisit epitrahilul. Ori asta nu se poate face prin intermediul internetului. Oricat de aproape consider ca mi l-a adus internetul, eu nu-l pot atinge, e semn ca e departe. Ortodoxia nu se multumeste cu distanta, indiferent cat de subtila ar fi ea. Daca ar fi posibil acest lucru, in curand ar putea aparea un potir in care sa se spuna ca este prezent Trupul Domnului. Si cum sa bei din el? Chiar daca ai varsa din el prin tehnica, tot nu ai simti nimic pe buzele tale. Nu mai vorbesc de faptul ca ar fi o mare ratacire.

Doriana 23.09.2010 15:20:59

Aha, ok. La apropiere si epitrahil nu ma gandisem. De fapt nici nu cunosteam termenul. :9: Acum stiu. :)

Pr.Gheorghe 23.09.2010 15:22:46

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 291076)
Preotul trebuie sa puna peste capul celui ce s-a marturisit epitrahilul. Ori asta nu se poate face prin intermediul internetului. Oricat de aproape consider ca mi l-a adus internetul, eu nu-l pot atinge, e semn ca e departe. Ortodoxia nu se multumeste cu distanta, indiferent cat de subtila ar fi ea.

Asa este! Epitrahilul pus pe capul credinciosului este semnul comuniunii in Biserica si al acceptarii lucrarii sfintitoare a preotiei. Este un semn dar nu doar un simbol pentru ca si comuniunea si lucrarea preotiei solicita prezenta omului in realitate si nu in virtual. "Comuniune" (in Biserica si prin Biserica) este cuvantul cheie care deschide multe din usile nestiintei si chiar ale necredintei!

Mihnea Dragomir 23.09.2010 20:31:34

Sfintele Taine sunt întâlniri personale cu Dumnezeu. Nu este validă spovada online, prin telefon sau radio, din aceleași motive pentru care nu este validă căsătoria sau hirotonia online, sau făcută telefonic ori la radio.

georgeval 23.09.2010 22:00:27

Avand in minte analogia dintre preot si medic a lui Tertulian, o spovedanie online nu este posibila dupa cum o interventie chirurgicala online nu este posibila. Actiunea preotului este asemanatoare cu cea a medicului, nu cu cea a juristului pentru ca pacatul este o boala nu o jignire, boala trebuie tamaduita cum frumos in pilda Samarineanului milostiv, Acesta a turnat untdelemn si vin peste ranile celui cazut intre talhari, prefigurand Tainele Bisericii prin care se ofera tamaduire omului pentru pacatele sale.

MarinaAlca 26.09.2010 04:16:20

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 291072)
Dezavantajul ar fi ca poti minti orice cand discuti on-line; nimeni nu te cunoaste. Si e un dezavantaj suficient de mare.

Nu mi se pare solida afirmatia.
Cine doreste sa minta, poate minti oricum
, online sau nu!... Fiind fatza in fatza cu preotul, schimba cu ceva sinceritatea persoanei respective?Preotul nu este constiinta noastra.. El este doar martor...
Cum adica "nimeni nu te cunoaste" ? In timpul spovedaniei insusi Hristos este de fatza(precum f clar spune in molitfa ce se citeste inaintea marturisirii) asa incat a minti e un fel de a iti fura singur caciula.
Decat a ascunde adevarul sau chiar mai rau, a minti, mai bine stam frumusel in banca noastra si ne pregatim ptr o spovedanie sincera, din inima.

mihele_m 08.10.2010 23:13:33

Cine ii spovedeste pe preoti ?

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 185779)
Are voie sa se inpartaseasca preotul fara sa se spovedeasca?

Pai si ei sunt crestini ca si noi ,nimeni nu se poate impartasi fara sa se spovedeasca . Si pe preoti ii spovedesc mai mari lor .Episcopul ,Mitropolitul .

Carmen FUNIERU 09.10.2010 18:23:28

Citat:

În prealabil postat de Pr.Gheorghe (Post 279471)
In ceea ce priveste tema acestui topic, aste absolut sigur ca orice preot are nevoie sa se spovedeasca. Dar nu este treaba oii cand se spala pe maini pastorul, pentru ea conteaza sa primeasca hrana la vreme.

Cred că este cel mai bun răspuns la acest topic.
Dacă primesc Hrana cea trebuitoare Vieții, de ce să mă intereseze cât de curat este păstorul prin care o primesc.
Mai bine m-aș îngriji mai mult de păcatele mele și să mă întreb dacă sunt eu vrednică de așa merinde.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:01:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.