Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Eminescu canonizat? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8328)

Lavrentiu 04.02.2010 15:12:34

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 208216)
Dupa ce ca l-au omorat, ticalosii au lansat si zvonuri denigrante debitate de capetele lor sifilitice si corupte. Daca intrebi un elev sa zica ceva despre Eminescu, asta iti va spune la inceput, iar daca il rogi sa recite doua versuri, iti va raspunde: "Tu esti Mircea?"......

- Ma, da' eu am auzit ca Eminescu a fost un prost si un nebun.
- Da ua. Un sifilitic.

Eu nu neg ca poate fi sfant. Dar imaginati-va urmatoarea situatie: peste 100 de ani un ortodox, interesat de viata si opera Sfantului Mihail cel Nou, citeste acea instigare la crima. Oare in ce duh ortodox o va interpreta?

Danut7 04.02.2010 15:13:37

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 208236)
Eu nu neg ca poate fi sfant. Dar imaginati-va urmatoarea situatie: peste 100 de ani un ortodox, interesat de viata si opera Sfantului Mihail cel Nou, citeste acea instigare la crima. Oare in ce duh ortodox o va interpreta?

Care instigare la crima?

Lavrentiu 04.02.2010 15:26:55

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 208238)
Care instigare la crima?

"Cum nu vii tu, Țepeș doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarți în două cete: în smintiți și în mișei,
Și în două temniți large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni!"

Bine, sunt si multe alte referinte necrestine, eventual putem face o recapitulare.

mihailt 04.02.2010 15:33:54

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 208190)
Pai in primul rand nu credinta, ci marturisirea credintei este criteriul de sfintenie. Altfel, toti se pare ca au credinta. Important e sa marturisesti credinta dreapta, nu ca "ai tu o credinta in suflet".

Uite, de exmplu mie imi inspira multa sfintenie aceasta marturisire publica a lui Eminescu:

As vrea sa vad marturisiri similare de la Sfintii Parinti. Dar ce sa vezi, nu prea gasesti.

Poate Eminescu e sfant. Dar nu toti sfintii sunt canonizati (nici chiar cei evidenti - sic)

A mai gresit si Eminescu cand a scris asemenea versuri,trebuie vazut in ce an a fost scrisa aceasta poezie s-o fi pocait dupa aceea.

Marius22 04.02.2010 15:39:44

Sa nu fiu inteles gresit, dar niciodata nu mi l-am imaginat pe Mihai Eminescu, ca pe un posibil mijlocitor intre mine si Dumnezeu. Nu consider ca l-as putea chema vreodata in rugaciuni si nu cred ca sunt singurul. Dupa parerea mea, nici cei care au venit cu propunerea de canonizare, nu au, in realitate, o evlavie deosebita pentru el, una asa cum se cuvine unui sfant. Altele sunt motivele care stau in spatele propunerii.

Traditia a confirmat ca Dumnezeu are numeroase cai prin care ni-i descoprea pe sfintii Sai iar Biserica are criteriile sale, de aproape doua mii de ani, dupa care ii consemneaza in sinaxar. Am incredintarea ca Dumnezeu, care cunoaste inima si faptele fiecaruia, si in cazul lui Mihai Eminescu, nu "va lasa lumina ascunsa sub obroc", daca el va fi fost cu adevarat "lumina".

costel 04.02.2010 15:39:46

Acum am inteles de ce nu prea e citit Eminescu, pentru ca accentul a fost pus pe viata sa si nu pe opera sa. Glumesc.

Ce dureros ar fi sa ai un sfant cu scrieri contrare Ortodoxiei.

Nu stiu cum a murit, poate s-a mantuit precum talharul de pe cruce - in ultimul moment al vietii sale, dar pentru asta avem nevoie de marturii, si cum ele lipsesc, ne sta mai bine sa vorbim despre nadejdea mantuirii, decat despre siguranta mantuirii.

Danut7 04.02.2010 15:43:04

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 208254)

Bine, sunt si multe alte referinte necrestine, eventual putem face o recapitulare.

Superbe versuri.

Danut7 04.02.2010 15:45:06

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 208274)
Acum am inteles de ce nu prea e citit Eminescu, pentru ca accentul a fost pus pe viata sa si nu pe opera sa. Glumesc.

Ce dureros ar fi sa ai un sfant cu scrieri contrare Ortodoxiei.

Nu stiu cum a murit, poate s-a mantuit precum talharul de pe cruce - in ultimul moment al vietii sale, dar pentru asta avem nevoie de marturii, si cum ele lipsesc, ne sta mai bine sa vorbim despre nadejdea mantuirii, decat despre siguranta mantuirii.

Asa zic si eu, pentru canonizare ar trebui sa ne bazam pe marturii concrete.Vorba englezului "better safe than sorry".Oricum, nu Biserica face sfinti, ci Dumnezeu.

andrei_im 04.02.2010 15:55:18

Rețin aici și spusa unui prieten, pe același subiect: "Nu pot să nu mă gîndesc cu tristețe la faptul că rușii, pe de o parte, nu i-au canonizat (cel puțin nu încă) pe oameni precum Komiakov (acesta, în opinia mea, chiar merită canonizat), Dostoievski, Gogol, filozofi și scriitori cu autentică vocație ortodoxă, dar cu slăbiciuni teologice sau morale pe ici pe colo; iar pe de altă parte, și-au canonizat martirii uciși în temnițele comuniste. Noi nu i-am canonizat pe aceștia din urmă, însă îi tot dăm înainte cu canonizarea lui Eminescu".

ginamihaela 04.02.2010 18:31:09

Inainte de a citi diversele pareri despre propunerea de canonizare a lui Mihai Eminescu, as fi crezut ca tot romanul, de la mic la mare, se va bucura si va sarbatori acest eveniment.
Surpriza...Cu uimire, am constat ca noi, romanii, suntem primii care nu stim sa ne pretuim bogatia spirituala primita de la mosii si stramosii nostrii. Sigur, dusmanii marelui nostru poet, care i-au cunoscut adevarata valoare, nu s-ar fi opus acestei canonizari. Un profesor univesitar, ne-a spus in cadrul unei prelegeri, ceva de genul acesta: "Poporul roman fara Eminescu ar fi fost mai altfel, ar fi fost mai sarac!"

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:10:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.