![]() |
Citat:
Toate ne sunt ingaduite, dar nu toate ne sunt de folos ! Masura in orice lucru este dovada de sanatate sufleteasca si intelepciune. Ortodoxia nu interzice. Ea doar propovaduieste Evanghelia. Fiti buni, iubiti si pocaiti'va pentru pacatele de zi cu zi. Atat ! . |
Ory - daca vrei sa gusti putina opera iti recomand urmatoarele:
Daca o sa te duci la ONB, citeste rezumatul libretului inainte(gasesti pe internet). O sa-ti fie mai usor sa urmaresti povestea. De asemenea incearca la inceput sa te duci la opere "hit". De asemenea, e foarte important sa stii despre ce e vorba intr-o arie. Cand asculti, cauta pe internet traducerea ariei respective. Cu ce-ti recomand eu sa incepi: Lucia di Lammermoor : http://ro.wikipedia.org/wiki/Lucia_di_Lammermoor - aici gasesti un rezumat. Cateva arii incredibile: http://www.youtube.com/watch?v=sieKqlFR0As&translated=1 - Tombe degli avi miei cu superbul Gigli Versuri: Mormantul stramosilor mei, Locul final de odihna al unei familii blestemate. Ah primiti-ma, Stinsa este flama furiei. Pe sabia dusmanului ma voi arunca. Viata asta e un infern, Intregul univers e desert fara Lucia. Dar ce lumini vin dinspre castle. Noapte plina de fericire Ah noapte de fericire pt. ingrata femeie. Cat timp eu plang lacrimi de disperare, Tu razi, bucurandu-te langa sotul tau norococ. Tu atat de plina de fericire, Tu atat de plina de fericire, Eu atat de aproape de moarte. Am tradus cam oribil. Vezi ca la descrierea video-ului e o traducere in engleza si a ariei ce urmeaza - Fra poco a me ricovero. http://www.youtube.com/watch?v=Agmdw...eature=related - Asta-i aria ce urmeaza : Tu che a dio spiegasti l'ali. Are subtitrari in engleza. Pt. mine e imposibil sa o ascult fara sa ma treaca fiori :). O alta opera usor accesibila e La Traviata( o sa fie sapt. viitoare la ONB cu Teodor Ilincai in unul din rolurile principale, un tenor foarte tanar si foarte bun pe care-l asteapta o cariera excelenta sper) Foarte frumoase sunt si canzonetele napoletane: http://www.youtube.com/watch?v=kNItz...eature=related Sper sa fi ajutat :). |
Citat:
Citat:
Vorbesc despre acea situatie nefericita cand ne sminteste firescul lucrurilor cum ar fi o icoana bizantina, o cantare psaltica, lungimea Sfintei Liturghii, faptul ca stam in genunchi sau facem metanii etc. Acest lucru se intampla pentru ca "gustul" nostru este suveran. Este normal ca la opera sa cauti tehnica vocala, impostatie etc. dar este nefiresc sa le cauti in biserica. Aici nu o sa le poti afla deoarece pe nimeni nu preocupa asa ceva caci sunt lucruri de suprafata. Biserica ne indemana sa "manam mai la adanc", sa nu ramanem la suprafata lucrurilor. Multa bucurie si sentimente inaltatoare ne poate aduce muzica laica (de orice gen), dar pocainta si dorul dupa Dumnezeu le aflam numai in cantarea din biserica. |
Gogulet, nu ai fost la biserica care trebuie... sunt si multi preoti care au voci minunate si, mai ales, evlavie! Trebuie sa cauti! Am fost eu intr-o biserica in care corul canta ca la opera, dar nu am simtit nici o traire! Pe mine ma deranjeaza atunci cand cantaretii nu pun suflet, evlavie in cele ce canta... si canta numai ca sa isi faca treaba... :28:
|
Citat:
|
@ Gogulet
Sunt superbe ariile pe care le-ai postat. Totusi, prefer E lucevan le stelle interpretata de Corelli:)) http://www.youtube.com/watch?v=abip8...eature=related Si mie imi place muzica baroca, am descoperit-o de curand; preferata mea este Ode for the birthday of Queen Ann, cantata de Alfred Deller- superb! http://www.youtube.com/watch?v=ssiVK...rom=PL&index=7 Si eu sunt cam dependenta de muzica clasica. Mi se intampla uneori sa-mi tin respiratia si sa ma tot minunez de cat de frumoase pot fi unele bucati; acum muzica "lumeasca" mi se pare obositoare si insipida, fara profunzimi si fara finete- cu unele exceptii. Imi plac foarte mult oratoriile lui Handel si Bach- Messiah, Iuda macabeul, Israel in Egypt, cantatele lui Bach, The Creation de Haydn (mai ales in interpretarea Emmei Kirby).... Muzica psaltica ascult atunci cand simt nevoia de rugaciune. Sunt unele grupuri de muzica psaltica care canta foarte frumos, deosebit: grupul Byzantion, Harisma, Stavropoleos. Am fost de cateva luni in Bucuresti si am stat la vecernie la Biserica Stavropoleos- nicaieri nu m-am simtit mai aproape de Dumnezeu decat acolo. In ultima vreme, incepe sa-mi placa si muzica psaltica nazonata si cantata mai profan asa :) |
Solveig - ma bucur ca am mai descoperit pe cineva care iubeste muzica clasica :). Intradevar Corelli canta un E lucevan le stelle superb :).
|
Nu cred ca are vre-o relevanta prea mare ce asculti..fiecare muzica se adapteaza..sau va crea starea de spirit potrivita pentru a o asculta..iar opera..nu este apanajul snobilor...uneori poate fi inaltatoare..alteori de nesuportat...tine mai mult de gusturile si modul de a atinge relaxarea..a fiecaruia..Greu de crezut ca muzica poate transmite mesaje in subconstient..
|
Citat:
Spune'mi ce muzica iti ocupa mintea si inima, ca sa iti spun ce fel de om esti ! Oare pot avea rugaciune aceia dintre noi care au in cap numai "house" si "hard rock" sau cum s'o numi ?! Cu opera, clasica, simfonica, etc... da, rugaciunea poate merge. Pana la un punct, insa. Apoi, muzica nu mai ajunge, linistea capata un sens cu mult mai inalt. P.S. Enorm de multa influenta si manipulare se ascunde in muzica, in reclame, in sunete, in mirosuri, etc. Un om neatent, lipsit de trezvie, este foarte usor de manipulat si inselat. Se crede liber, desi face ce vor altii, iar nu ce ii place lui cu adevarat. |
Citat:
Una-i frumusetea fireasca, a lucrurilor normale, naturale, alta e frumusetea lucrurilor care impatimesc, care trimit spre pacat. Pentru ca si pacatul are frumusete pentru pacatos... Nu cred ca trebuie condamnate opera sau muzica sau literatura in general, dar trebuie selectat cu grija tot ce vedem/citim/ascultam. Am vazut de curand un afis al unei piese de teatru cu nume mai ciudat, pe afis apareau niste doamne nu f imbracate . E clar ca un crestin nu are ce cauta la o asemena piesa. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:38:26. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.