Citat:
În prealabil postat de maria-luisa
(Post 242053)
Degeaba cautam mantuirea daca nu suntem capabili sa ne iubim toti semenii.
|
Nimic nu este zadarnic. Deznadejdea este de la cel rau. Crestinii ortodocsi urmaresc respectarea poruncilor evanghelice: iubirea lui Dumnezeu din tot sufletul si din tot cugetul si pe aproapele ca pe noi insine.
Respectarea acestor porunci este posibila printr-o despatimire treptata si printr-o viata crestina autentica. Daca acum ne vedem imperfectiunile e un pas. Trecem la pasul urmator: lupta cu pacatul si cu noi insine. Mai cadem, ne ridicam, mergem mai departe, pana ne obisnuim sa fim crestini adevarati. Alta cale nu exista.
A invata sa ierti cu adevarat - este un pas important spre mantuire.
A invata sa faci diferenta dintre pacatos si pacat, este alt pas. Pacatul trebuie urat indiferent cine l-ar savarsi, iar pentru pacatos putem avea strategii diferite, in functie de gravitatea pacatului, luand aminte sa nu cadem si noi in ispita. De aceea, pentru unii ne rugam, pe altii in schimb, ii evitam ca sa nu cadem si noi in ispita.
Daca stai langa butoiul cu pacura, te murdaresti inevitabil si incep sa-ti miroase hainele. La fel se intampla si daca petreci prea mult cu cei care nici nu intentioneaza sa se mantuiasca. Iubirea aproapelui devine posibila tot prin iubirea lui Dumnezeu. Nu pot sa-l iubesc pe cel care-L necinsteste pe Tatal meu, caci voi fi judecat impreuna cu acela. Interesul meu este sa ma mantuiesc.
Daca pot, il ajut sa vada si el Calea, Adevarul si Viata. Daca nu vrea nici dupa ce i-am adus marturii, in Noul Testament mi se spune ca pot sa ma debarasez de el. Nici Dumnezeu nu i-a tratat pe toti ingerii la fel. Pe cei mandri care nu L-au ascultat, i-a pedepsit pur si simplu. Nici mie nu mi se cere sa-i iubesc pe vrajmasii Mantuitorului.
In schimb, mi se cere sa-i iubesc pe cei care imi gresesc mie personal, caci ispitele mi-au fost ingaduite ca sa ma corectez.