Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Unde greseste Biserica? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9112)

Garrett 13.04.2010 16:07:06

Adagiu

Imi permit, fara dorinta de a isca vreo polemica, sa spun ca raspunsul Dorianei (prima pagina) mi s-a parut cel mai lucid. Multe dintre raspunsuri tind sa aiba un aer silogistic, bazat pe intrebuintarea excesiva a retoricii dogmatice (care, rezumativ, suna cam asa: credinta nu este din cauza ca oamenii nu sunt credinciosi). Speram la mai multe raspunsuri curajoase, venite din randul celor care au adevarata credinta, ca de argumente pro-ateism sau anti-Biserica am tot avut parte si in mare parte sunt cam aceleasi.

Cand mai merg la Biserica mi-e rusine de mine si mi-e rusine pentru Omul din jurul meu cand vad (nu ai cum sa nu vezi, daca ai curajul sa tii ochii deschisi) cum oamenii se roaga cu atata zel in fata lui Dumnezeu, iar apoi in fata Omului sunt niste straini, nepasatori, distanti, cu un discurs (mai mult sau mai putin voalat) care nu transmite decat: "Treaba ta, eu ti-am spus". Cum poti, ca slujitor al lui Hristos, ca iubitor de Oameni, sa te impace gandul ca ai prezentat, ca o reclama, "calea" de urmat, iar apoi ti-ai vazut linistit de rugaciune si de mantuire?

Unde greseste Biserica? Cred ca mai bine am raspunde la intrebarea unde NU greseste Biserica? Raspunsuri?

Doriana 13.04.2010 16:07:30

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 234474)
Cred ca "Biserica-Institutia" daca ar fi intrebata ar raspunde ceva de genul : "Domnule noi ne ocupam cu Mantuirea, nu suntem institutie de caritate..."

Primii crestini se ocupau mult de caritate. Cei sapte diaconi au fost unsi pentru impartirea ajutoarelor, Sf Ap Pavel organizase o strangere de ajutoare si dadea indicatii despre ajutorarea vaduvelor. Biserica trebuie sa se implice in nevoile oamenilor, de orice fel ar fi ele, macar cu un sfat. Asa cum spiritul nu poate fi separat de trup , la fel si spiritualul lucreaza impreuna cu firescul. Domnul ne indeamna sa plangem cu cei ce plang .

eodor nastasa 13.04.2010 16:13:24

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 234482)
Primii crestini se ocupau mult de caritate. Cei sapte diaconi au fost unsi pentru impartirea ajutoarelor, Sf Ap Pavel organizase o strangere de ajutoare si dadea indicatii despre ajutorarea vaduvelor. Biserica trebuie sa se implice in nevoile oamenilor, de orice fel ar fi ele, macar cu un sfat. Asa cum spiritul nu poate fi separat de trup , la fel si spiritualul lucreaza impreuna cu firescul. Domnul ne indeamna sa plangem cu cei ce plang .

Da, fara indoiala, ar trebui.

Garrett 13.04.2010 16:20:20

Exercitiu

" Ar trebui " :-)

Propun un exercitiu: fiecare dintre cei care au raspuns la acest subiect, sa mearga "in lume" si sa faca o fapta buna. Fiecare dupa propria judecata si apreciere a ceea ce este o "fapta buna". Apoi sa spuna celorlalti ce anume a facut si care crede ca este importanta gestului sau.

Cine se baga?

ai2 13.04.2010 16:31:39

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 234474)
Pai un prim raspuns(superficial, dealtfel) ar fi ca in Biserica-Institutia nu prea sunt "Voiculesti"...

Nu si daca discutam de dosare :D
Citat:

Cred ca "Biserica-Institutia" daca ar fi intrebata ar raspunde ceva de genul : "Domnule noi ne ocupam cu Mantuirea, nu suntem institutie de caritate..."
mantuirea nu se poate considera un act de caritate? Unul nefinanciar evident.
Citat:

Se pare ca totul tine de oamenii din "Biserica-Institutia", care, ca oricare alta instituie are plusurile si minusurile ei..
Totusi ar trebui sa reprezinte adevaratul D-zeu si atunci minusurile ar cam trebui sa lipseasca nu crezi?

ai2 13.04.2010 16:32:42

Biserica se poarta mai mult ca un stapan decat ca un exemplu de conduita. Aici cred ca isi au originea multe din greselile bisericesti.

Garrett 13.04.2010 16:36:10

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 234508)
Biserica se poarta mai mult ca un stapan decat ca un exemplu de conduita. Aici cred ca isi au originea multe din greselile bisericesti.

O parere interesanta. Subscriu!

FiulRisipitor 13.04.2010 16:36:41

Citat:

În prealabil postat de Garrett (Post 234463)
De ce sa nu se implice Biserica activ in societate? De ce sa nu faca prozelitism? Oamenii sunt ca oile, nu? Trebuie sa le arati drumul. Nu cum facea Biserica Catolica in trecut. Dar ceva trebuie facut. Oamenii se pierd din ce in ce mai mult de Dumnezeu, de credinta, de valori si morala. Ateii au ajuns astazi un bun de pret! Ei macar "cred" in ceva.

Si acum sa vedem reactia ateilor ca i-ai facut oi.... i-ai retrogradat de la maimute :)
Cred ca sti si tu treburile alea cu liberul arbitru. Si tu sti ca preotul nu trebuie sa iasa in strada sa tina predica cum se facea la inceputul crestinismului ca acum nu mai e o idee noua, deja stiu toti ce si unde pot sa gaseasca. Dupa cum vezi cei interseati ca tine si multi altii de pe forum au stiu sa caute in biserica.

Citat:

În prealabil postat de Garrett (Post 234463)
De ce aud mai des despre bursele de studii oferite de fundatia Dan Voiculescu (e doar un exemplu) decat despre ultimul centru de ingrijire a batranilor deschis de Biserica, sau despre ultimul centru de reabilitare deschis de Biserica etc. Intelegeti ce vreau sa spun?

Tu ai spus-o.... pulsul vremii... Zeitgeist! Nu vezi cum spun ateii? "Eh biserica e invechita, nu mai e la moda, asa ca actiunile sale intra in aceeasi categorie". Si atunci daca biserica nu mai e la moda intra VIP-urile exeple de viata in locul lui Hristos Dumnezeu! Mai vezi ca undeva prin Romania (Valea Plopului parca...) un parinte a deschis un mega centru de ajutorare pentru orfani si femei singure si l-a deschis nu cu milioane ca cei care fac acte de caritate, ci din mai nimic. Banul vaduvei acolo se vede!

Doriana 13.04.2010 16:45:12

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 234513)
Si tu sti ca preotul nu trebuie sa iasa in strada sa tina predica cum se facea la inceputul crestinismului ca acum nu mai e o idee noua, deja stiu toti ce si unde pot sa gaseasca.

Comoditatea e o alta mare greseala. Am predicat acum 2000 de ani, ce trebuie sa mai predicam si azi? Lumea e atat de crestina incat majoritatea nu stiu ce a facut Hristos pentru ei.

Predicarea nu are numai rolul de informare, ci, prin autoritatea pe care Dumnezeu i-a conferit-o predicatorului, Dumnezeu poate lucra in vietile oamenilor cu putere.

Sunt oameni care nu vor sa mearga la biserica pentru ca sunt prea dezamagiti sau ocupati si nu cred ca vor gasi ceva deosebit acolo. Insa, daca preotul [sau oricare mirean intelept] ar intra in casa lor cu o vorba buna, un mesaj din Scripturi si o rugaciune tare s-ar mai bucura si ar prinde curaj sa mai lupte o zi si sa mai treaca pe la biserica. Am vazut multi oameni plangand de bucurie in astfel de situatii.

AlinB 13.04.2010 16:47:30

Citat:

În prealabil postat de Garrett (Post 234512)
O parere interesanta. Subscriu!

Nu biserica care sta in ochii ateilor este exemplul de conduita ci Iisus Hristos.

Dar la El nu prea se uita ateul..

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:20:53.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.