Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sacrificiul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9251)

topcat 26.04.2010 12:23:07

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 239611)
Nu ma insel :P Daca era sa ma insel eu si era metoda ta buna, tu ai mai fi luat in calcul niste lucruri fara de care tot exemplul sta in aer, pleaca de la premise false si sfarsi-va in infundatura.

1. Ion a facut-o pe Ana prin Gheorghe (succes sa intelegi asta)
2. Ana, daca nu primeste penarul, se afla in iminenta mortii. Lipsa aceea a penarului e echivalenta cu moartea.
3. Ana nu poate primi penarul decat daca Gheorghe isi arunca papucii pe geam, adica daca el se coboara la nivelul ei, ii traieste suferinta aceasta si o transfigureaza cu totul (succes sa intelegi asta, cum adica a indumnezeit firea umana prin aceea ca S-a investmantat El Insusi cu ea, si cum adica a murit si in acelasi timp moartea nu L-a putut cuprinde pe Cel Care era incepatorul, sursa si implinirea Vietii).

Sugestia mea, ca sa ajungi sa intelegi, e sa citesti ce au scris altii mai destepti (decat mine) pe tema asta, si care au studiat si au citit si au trait si au simtit lucrurile astea. Ca din teorii, la fotbal politica si vad ca si religie ne pricepem toti :) Dintre care cea dintai sunt eu, daca-mi permiti o autoironie.

Adica ori esti om in toata firea si cauti realmente sa intelegi ceva, la modul serios, ori ne jucam de-a ratele si vanatorii pe-aici si atunci e ok, e alegerea ta, dar nu mai zi pe urma ca ai metoda :)

Hai sa ne axam pe sacrificiu, daca tot e tema acestui subiect.
Gheorghe isi arunca papucii pe geam pentru ca a trait viata Anei, cea fara penar, a vazut ca e nasol, si astfel s-a hotarit sa faca un sacrificiu pentru ca Ana sa isi redobindeasca penarul? Si prin aceasta ii arata Anei cit de important e penarul, daca pina si el, Gheorghe, spune asta?

maria-luisa 26.04.2010 13:27:14

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 239604)
OK, ai inceput sa fi mai precauta. :)

stai linistit... Nu ma gandesc la atatea "comploturi" in legatura cu Dumnezeu. Am mai spus ce cred. :)

FiulRisipitor 26.04.2010 13:27:40

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 239581)
Ion si Gheorghe sunt echivalente a doua Persoane ale Sfintei Treimi (Dumnezeu Tatal, respectiv Iisus Hristos, dar nu risc sa precizez who's who, pentru ca nu stiu cat de avariata e perceptia lui topcat cu privire la lucrurile astea si cui assigneaza el rolurile). Ana e posibil sa fie doar o prostuta, omenirea, nu stiu.

Cu asta va face-n foi de vita, cand o sa publice concluziile studiului si-o sa va treziti citati, sa nu spuneti ca n-ati siut :)

Daca concluziile ii vor fi favorabile idei lui, si daca vom fi citati, va fi cea mai mare eroare. Noi nu suntem sfinti, nici teologi, nici macar preoti, deci ce credem noi, iedeile si convingerile noatre nu pot fi reprezentative pentru un studiu asupra crestinului ortodox. Nici macar daca peste 50% din forumistii ortodocsi (nesemnificativ fata de numarul ortodocsilor din lume) vor fi angajati in discutie.

FiulRisipitor 26.04.2010 13:33:30

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 239627)
Hai sa ne axam pe sacrificiu, daca tot e tema acestui subiect.
Gheorghe isi arunca papucii pe geam pentru ca a trait viata Anei, cea fara penar, a vazut ca e nasol, si astfel s-a hotarit sa faca un sacrificiu pentru ca Ana sa isi redobindeasca penarul? Si prin aceasta ii arata Anei cit de important e penarul, daca pina si el, Gheorghe, spune asta?

Daca "penarul" este de asa o importanta incat viata nu are rost fara el, antunci Ana stie ca sunt multiple moduri de a obtine fie penarul ei fie alt penar, iar Gheorghe daca cunoaste viata fara penar si el a reusit sa obtina unul, ii va arata si Anei cum sa faca.

topcat 26.04.2010 13:34:56

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 239648)
Daca concluziile ii vor fi favorabile idei lui, si daca vom fi citati, va fi cea mai mare eroare. Noi nu suntem sfinti, nici teologi, nici macar preoti, deci ce credem noi, iedeile si convingerile noatre nu pot fi reprezentative pentru un studiu asupra crestinului ortodox. Nici macar daca peste 50% din forumistii ortodocsi (nesemnificativ fata de numarul ortodocsilor din lume) vor fi angajati in discutie.

Iar eu nu sint teolog sau sociolog, ci fizician.

FiulRisipitor 26.04.2010 13:43:44

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 239652)
Iar eu nu sint teolog sau sociolog, ci fizician.

Sacrificiul il studiezi ca fiind fenomen fizic? :)

topcat 26.04.2010 13:58:28

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 239651)
Daca "penarul" este de asa o importanta incat viata nu are rost fara el, antunci Ana stie ca sunt multiple moduri de a obtine fie penarul ei fie alt penar, iar Gheorghe daca cunoaste viata fara penar si el a reusit sa obtina unul, ii va arata si Anei cum sa faca.

Pai cred ca Gheorghe, vazind cit de prostuta e Ana, incearca sa faca un gest care sa o socheze putin, crezind ca o scoate din letargie. Isi arunca deci papucii pe geam...

OK. Pentru ca oricum Jane mi-a stricat telenovela, va propun sa vorbim despre sacrificiu intr-un mod serios (nu ca pina acum nu as fi incercat sa vorbesc altfel), eventual, pentru a fi mai usor de vorbit si sa cadem cit mai putin in pacat, sa pastram numele Ana, Gh si Ion, cu permisiunea voastra.
Deci: Dupa cum spunea si Jane, telenovela e mult mai incurcata, pentru ca Ion a facut-o pe Ana prin Gh (poate ne explica intr-un episod viitor), ca penarul e ceva foarte important pentru Ana, desi ea nu stie, si ca nu se poate altfel, Gh trebuie neaparat sa isi arunce papucii pentru ca Ana sa isi primeasca penarul, in acest fel si tranfigurind o chestie pe care am sa o rog pe Jane sa o explice tot intr-un episod urmator.

Dar asta nu ar trebui sa schimbe cu nimic caracterul de sacrificiu al gestului lui Gh.

topcat 26.04.2010 13:59:45

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 239657)
Sacrificiul il studiezi ca fiind fenomen fizic? :)

Intr-un fel, da :)
Bag o definitie, niste propozitii si vad ce iese. Daca iese o abureala, ceva nu e in regula; cu definitia sau cu propozitiile folosite :)

FiulRisipitor 26.04.2010 14:24:05

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 239666)
Pai cred ca Gheorghe, vazind cit de prostuta e Ana, incearca sa faca un gest care sa o socheze putin, crezind ca o scoate din letargie. Isi arunca deci papucii pe geam...

Dar asta nu ar trebui sa schimbe cu nimic caracterul de sacrificiu al gestului lui Gh.

Este un sacrificiu, si ii aduce folos Anei!
Fie ca o trezeste imediat, fie ca ii ofera doar un exemplu pentru mai tarziu.

maria-luisa 26.04.2010 14:26:39

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 239565)
Si totusi, in incurcata telenovela are loc un sacrificiu, cel putin in mod aparent (daca cumva Gheorghe, care o iubeste foarte mult pe Ana, stie ca isi va recupera pantofii ceva mai tirziu, chiar daca acest lucru ii provoaca un disconfort - sa spunem deocamdata ca el nu e sigur ca isi va recupera pantofii).
Dar sacrificiul ii provoaca lui Gheorghe si o amaraciune, pentru ca el stie ca Ion o iubeste foarte mult pe Ana, si stie ca acesta si-a jurat sa nu se bage in viata ei, intelegindu-l foarte bine deci pe Ion ca era singura metoda de a o face pe Ana sa isi mai aduca aminte de el. De asemenea, Gheorghe stie ca Ana ar fi foarte fericita daca ea s-ar casatori cu Ion.

O nelamurire: de ce si-a jurat Ion sa nu se bage in viata Anei?

Stii ce mai cred eu? Ca Ana nu ar fi foarte fericita cu Ion, daca s-ar simti inferioara lui.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:41:17.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.