![]() |
Nu mai citi V.T., ci Noul Testament. Acesta este legea noastra.
Cu V.T nu avem ce sa facem. |
Ioana-Andreea tu cred ca nu ai citit Biblia, cel putin nu toata. Am dreptate ?
Nu se compara copiatul la scoala cu Iadul si crimele in numele Domnului. Cei care vor sa stea cu Domnul sa stea cu El dar ceilalti nu merita torturati pentru vecie. Si in niciun caz nu era necesar ca Dumnezeu sa ordone uciderea copiilor NEVINOVATI . Citat:
7. Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. 18. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate. 19. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăția cerurilor; iar cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor. (Matei 5) |
Post scriptum>Andrei Kuraev
|
Aurel, ca sa intelegi VT iti trebuie intai o viziune corecta aupra lui Dumnezeu. In starea in care esti iei doar ce-ti convine. Nu vezi ca Rahav a fost iertata pentru ca a avut credinta, nu vezi ca Ezechia a fost vindecat miraculos doar pentru ca a cerut, nu vezi ca pana si cel mai pacatos rege al Israelului, Ahab, a primit o noua sansa cand s-a pocait. Nu vezi ca Dumnezeu i-a salvat de atatea ori pe evrei in mod miraculos, ca Ilie a inviat fiul vaduvei, si, ce-i mai grav, NU MAI VREI SA VEZI CA HRISTOS A MURIT DE DRAGUL TAU.
Pe tine te preocupa doar trecutul pe care nu-l poti intelege din cauza unor contexte culturale extrem de diferite si din cauza faptului ca vrei sa fii suparat. De aceea nu judeci obiectiv, si nici atat corect. Recomand ca mai intai sa-ti doresti sa afli adevarul fara sa presupui ca-l stii si apoi il vei afla. |
din catehismul ortodox
16. Se poate intelege usor Sfanta Scriptura?
Sfanta Scriptura, in multe parti ale ei, nu se poate intelege usor. Sfantul Apostol Petru spune despre Epistolele Sfantului Apostol Pavel: "In ele sunt unele lucruri cu anevoie de inteles, pe care cei neinvatati si neintariti le rastalmacesc, ca si pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare" (2 Petru 3, 16). 17. Cine poate sa talcuiasca fara greseala Sfanta Scriptura? Numai Biserica poate sa talcuiasca fara greseala Sfanta Scriptura, pentru ca numai Biserica este pazitoarea, talcuitoarea si propovaduitoarea fara gres a Descoperirii dumnezeiesti. Caci Bisericii, prin Sfintii Apostoli, i-a dat Mantuitorul fagaduinta Sa sfanta, ca ramane cu ea pana la sfarsitul veacurilor; iar Dumnezeu-Tatal a trimis pe Duhul Sfant ca s-o pazeasca de orice greseala, dupa cuvantul Sfintei Scripturi, care zice: "Mergand invatati toate neamurile, botezandu-i pe ei in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-i pe dansii sa pazeasca toate cate am poruncit voua; si iata Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacurilor" (Matei 28, 19-20); "si Eu voi ruga pe Tatal si alt Mangaietor va da voua, ca sa ramana cu voi in veac. Duhul adevarului" (Ioan 14, 16-17); "iar Mantuitorul, Duhul cel Sfant, pe care-l va trimite Tatal intru numele meu, acela va va invata toate si va va aduce aminte de toate cate am grait eu voua" (Ioan 14, 26). Singura Biserica are darul de a nu putea gresi, fiindca este condusa de insusi Iisus Hristos, capul ei nevazut si are ajutorul si luminarea Sfantului Duh pururea cu ea. De aceea Biserica singura este "stalpul si intarirea adevarului" (1 Tim. 3, 15). Asadar numai aceia care au primit putere, incuviintare si insarcinare de la Biserica si numai in numele Bisericii pot si au dreptul sa talcuiasca izvoarele Descoperirii dumnezeiesti, adica Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie. 18. Poate oricine sa citeasca Sfanta Scriptura? Oricine poate sa citeasca Sfanta Scriptura, insa nu si s-o talcuiasca (s-o explice) si nici sa invete pe altii. Caci zice insusi cuvantul Scripturii: "Aceasta trebuie s-o stiti mai intai de toate, ca nici o proorocie (invatatura) a Scripturii nu se talcuieste dupa bunul plac al fiecaruia" (2 Petru 1, 20); "Oare toti sunt Apostoli? Sau toti prooroci? Sau toti invatatori?" (1 Corinteni 112, 29). Este si firesc sa fie asa si pentru faptul ca Sf. Scriptura este scrisa pe parcursul a aproximativ 1500 de ani, ultima carte din Noul Testament in urma cu aproximativ 1900 de ani. Daca o carte scrisa acum 200-300 de ani se citeste greu, cu atat mat mult Cartea cartilor, scrisa in atat de mult timp si de atata vreme. Pentru citirea cu folos a Sfintei Scripturi se cere, mai intai, sa facem parte din Biserica si sa stam sub neintrerupta indrumare a slujitorilor ei. Caci cine nu asculta de Biserica, nu asculta de Hristos-Domnul, iar cine se leapada de Biserica, se leapada de Hristos. De aceea Mantuitorul le spune Sfintilor Apostoli: "Cel ce va asculta pe voi, pe mine ma asculta si cine se leapada de voi, de mine se leapada; iar cel ce se leapada de mine, se leapada de Cel ce m-a trimis pe mine" (Luca 10, 16). Al doilea, se cere sa avem credinta nestramutata in cuvantul lui Dumnezeu si in Biserica Ortodoxa, care il propovaduieste fara nici o schimbare, fara nici o adaugire sau stirbire. Al treilea, se cere sa avem buna cucernicie, gand bun si sincer de a ne intari credinta si a ne povatui spre fapte bune. Celor ce indeplincsc aceste conditii, Mantuitorul le spune: "Fericiti sunt cei ce asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc pe el" (Luca 11, 28); iar catre cei care fac altfel zice: "Va rataciti, nestiind Scripturile si nici puterea lui Dumnezeu" (Matei 22, 29). 20. Ce trebuie sa facem daca ni se ivesc nedumeriri cand citim Sfanta Scriptura? Daca ni se ivesc nedumeriri cand citim Sfanta Scriptura trebuie sa mergem la preotul Bisericii noastre, caruia sa-i dezvaluim tot ce avem in suflet. Preotul, ca slujitor al Bisericii, randuit in parohie, prin hirotonie canonica, pentru sfintirea credinciosilor si pazirea lor de abateri de la dreapta credinta si dreapta vietuire, ne va da toate deslusirile. |
Nu conteaza ca Dumnezeu face lucruri bune, important e ca face lucruri rele. Te rog nu imi spune de contexte culturale diferite, asta nu este o scuza pentru a sparge capetele copiilor nevinovati,etc. cel putin nu pentru mine.
Aici nu este vorba despre metafore sau lucruri greu de inteles, este vorba doar despre instructiuni CLARE date de Dumnezeu. |
Citat:
|
Citat:
Si stii ceva? Dumnezeu Tatal a mai ingaduit cuiva sa moara si inca prin moarte pe Cruce. Si acel Cineva era cel mai neviovat Om de pe lumea asta... Hai pt asta nu Il judeci? |
Am citit-o.
|
Spui ca ai inceput sa citesti Biblia pt a te apropia de Dumnezeu.
Nu stiu prea multe despre tine, de aceea incep cu lucruri simple (nu te simti jignit, pur si simplu nu te cunosc). Apropierea de Dumnezeu se face in primul rand prin rugaciune. Viata crestina inseamna rugaciune (macar dimineata si seara - exista carti de rugaciuni la biserici, pentru asta), inseamna mersul la Liturghie in fiecare duminica, spovedanie si impartasire macar in posturile mari de peste an. Sunt lucruri foarte simple, care totusi reusesc sa schimbe oamenii mult si sa intareasca credinta. Problema suferintei in crestinism este foarte greu de inteles. Incepi sa intelegi cate ceva in momentul in care tu esti cel care suferi.. Suferinta are rolul ei, relativizeaza toate detaliile lumesti care noua ni se par covarsitor de importante si ne forteaza sa ne punem intrebari existentiale. Oamenilor li se dau un timp de trait pe pamant pentru se apropia de Dumnezeu si pt a se mantui. Daca nu te mantuiesti, indiferent cat de "fericita" ar fi fost viata ta, din perspectiva eternitatii.. indraznesc sa spun ca mai bine nu ai fi trait decat sa traiesti departe de Dumnezeu. Si atunci, moartea unui copil care ar fi ajuns poate un hulitor, un criminal, un idolatru etc.. este un act de mila. Ca desi nu exista predestinare, Dumnezeu stie ce va face fiecare si nu incalca libertatea umana. Este doar un aspect, mai sunt si altele. Dar repet, daca vrei sa nu-ti pierzi credinta, ei bine, trebuie sa te rogi pentru aceasta.:63: |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:33:56. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.