Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   De ce este condusa BOR de calugari (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9856)

Ali Baba 09.11.2017 14:57:24

inca ceva, caracterul epistolelor lui pavel a fost de porunca, nu scria de complezenta ci insarcina. se adresa unu mediu iudaic, iudei sau adepti ai iudaismului necircumcisi, buni cunoscatori ai vt.

suslik 09.11.2017 16:09:38

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 654159)
Nu stiu daca am inteles bine, dar citind Canonul 48 Trulan, am impresia ca unei familii i se propune sa divorteze pentru ca sotul sa implineasca o conditie nebiblica: celibatul.

Daca e asa, mi se pare o chestie oribila. Sa pui o conditie impotriva Bibliei si apoi sa sugerezi unei familii sa divorteze pentru a implini aceea conditie?

Perfect spus! "Ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta". Nu suslik sau Penti au zis-o: a zis-o Altcineva. Altcineva, mai mare decat toate organizatiile politico-mistice si sinoadele lor.

suslik 09.11.2017 16:13:00

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 654166)
Nu am afirmat ca era impunere. Si nici nu m-am erijat intr-un expert biblic.
Apostolul și mulți din echipa lui de propovaduitori NU erau casatoriti.

Si sa stii ca tavaleala pe jos de ras nu te face, automat, sa ai dreptate.

Asa este, si adevarul e ca unii apostoli (cei casatoriti) si multi, foarte multi martiri erau implicati cu familiile lor cu tot in Biserica. A se vedea martirologiile.

Penticostalul Traditional 09.11.2017 16:15:27

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 654164)
Dumnezeu este principiul suprem. Sa pui orice altceva in locul lui Dumnezeu este blasfemie. Nu poti sa pui textul in fata fiintei.

Nici nu poti sa pui o hotarare luata de niste oameni dupa cinci cute de ani, inaintea invataturii apostolice.

Mantuitorul Hristos a zis: Ce a împreunat Dumnezeu omul să nu despartă!
Nu poti pune hotararile unui sinod inaintea invataturii Mantuitorului.

E doar opinia mea, desigur. Subiectiva, cel mai probabil.
Dar asta cred.

suslik 09.11.2017 16:30:06

Adevarul e ca Penti are dreptate. Si nu de la dansul, ci pentru ca asa a zis Domnul.
In afara de asta...hai sa numaram schismele si ereziile instigate, respectiv concepute de monahi si ierarhi-monahi. S-ar putea sa omit, nu sa adaug, si lista e...tot semnificativa:
- monofizitismul eutihian si miafizismul severian;
- schismele din vremea "sinodului adulterin" de pe vremea lui Teodor Studitul;
- schismele rascolnice si cele derivate din ele;
- tulburarea cripto-schismatica a "colivarilor": cum istoria le da dreptate invingatorilor, caci, surpriza! e scrisa de ei, a rezultat ca "colivarii" erau baietii buni. Evident, argumentul suprem: cel putin unul a fost bagat in sinaxar. Mda.
- schisma stilista, care nu mai are nevoie de prezentari, "glorioasa" de ea;
- schisma prezenta a nepomenitorilor raspopiti, care e si mai "glorioasa".
Solutia? control deplin al episcopilor si protopopilor asupra manastirilor, precum si combaterea ereziei eclesiologice fara nume, conform careia ieromonahul are har (!!!!) mai mult decat preotul de mir. E grav, pentru minimalizeaza Euharistia si comuniunea bisericeasca insele: ce are mai mult unul care nu are alte griji decat disciplina (nu imi plac arhaismele) si, eventual, diseminarea fanatismului pe internet sau printre naivii sai mireni? Ia numarati cati nepomenitori sunt ieromonahi sau au legaturi prea stranse cu acel mediu. V-ati prins? Reept, solutia nu e desfiintarea monahismului, ci punerea manastirii sub control complet si eliminarea fanaticilor din Biserica, prin caterisire si anatemizare.
Familia a fost lasata de Dumnezeu, calugaria a fost instituita de oameni. Ghici Cine e mai mare?

Penticostalul Traditional 09.11.2017 16:32:08

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 654161)
Cine a compus Regulamentul?

Apostolii si colaboratorii lor apropiati.

Iorest 09.11.2017 17:04:03

Dacă e să fim riguroși și să fanatizăm căsătoria cu orice preț, atunci divorțații ar trebui excomunicați, și așa văd că mulți își fac punte la posibilitatea divorțului pentru ei, dar se perpelesc de grija căsătoriei.

Până și în secte e plin de necăsătoriți, Pustan se plângea că la el în adunare sunt mai multe femei decât bărbați și unele rămân pe dinafară la căsătorie, ori că multe îi scriu să organizeze o întrunire a „surorilor” necăsătorite, doar că mulți ignoră oamenii singuri din secta lor pentru că nu dă bine cu imaginea idilică de „evanghelic” model căsătorit.

Ar trebui dați jos de la amvon fanaticii căsătoriei cu orice preț de către celibatari pentru lipsă de bun simț, când tu ai 20-30% în sectă necăsătoriți la vârste care tind spre 40 de ani plus divorțați și văduvi , să mai bați monedă triumfalist pe familie ori să le scoți altora ochii pe tema aceasta, mi se pare neobrăzare.

simpllu 09.11.2017 17:10:39

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 654172)
Perfect spus! "Ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta". Nu suslik sau Penti au zis-o: a zis-o Altcineva. Altcineva, mai mare decat toate organizatiile politico-mistice si sinoadele lor.

Și cine-i desparte? În canon se precizează clar "prin înțelegere întreolaltă (reciprocă)", adică numai dacă amândoi cad de comun acord să se despartă pentru o treaptă mai înaltă.

simpllu 09.11.2017 17:14:16

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 654175)
Familia a fost lasata de Dumnezeu, calugaria a fost instituita de oameni. Ghici Cine e mai mare?

Wow, asta e tare de tot! Ia mai gândește-te bine, chiar așa să fie?

Ali Baba 09.11.2017 17:36:03

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 654175)
calugaria a fost instituita de oameni.

monahismul crestin a fost o prima forma de protestantism si cei mai multi istorici sunt de acord ca a fost de inspiratie budista.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:39:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.