Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   desfranarea in casatorie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10280)

un mirean 31.08.2010 21:53:35

raspuns

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 283701)
ai grija la limbaj ca nu esti pe ulita
p.s. ai luat tu judecata lui Hristos din cate vad si arunci cu pietre in altii

Nu suntem aici sa ne contram in filosofii desarte,nu am vrut sa te jignesc prin ceea ce te-am intrebat in topic.Probabil ai inteles tu gresit.De asemenea nu am luat eu judecata Domnului nostru Iisus Hristos si nu arunc cu pietre in altii tocmai pentru nu sunt eu vrednic de a judeca.Eu nu stiu cum sa imi vad de pacatele mele,daramite de ale celorlalti...Insa nu pot fi de acord cu ereziile acestei lumi in legatura cu invatamintele de credinta sfinte,care,din pacate sunt talmacite in fel si chip de unii de pe acest forum.Consider ca forme si cai de indreptare sunt destule pentru toata ortodoxia acestei lumi...Stii,daca tot lasam noi,crestinii putin mai induhovniciti ca altii,care,culmea,sunt tot ortodocsi,sa asemene relatia Hristos-Biserica,care reprezinta pentru ortodoxia noastra jertfa,iubire,desavarsire,sfintenie si in cele din urma viata vesnica cu "sexul in viata crestina" sau cu iubirea-eros dintre barbat si femeie din cadrul casatoriei adusa cu greu de Sfintii nostri Parinti la rang de Taina,inseamna ca nu putem sub nicio forma sa ne mai numim crestini.In cel mai fericit caz le dam sectarilor care impanzesc lumea si cauta sa acapareze cu toate armele fiarei inimile si sufletele curate,motiv sa rada si sa persifleze in fel si chip singura noastra mostenire adevarata:credinta,nadejdea si dragostea...Sf.Ignatie spunea asa de frumos:"Fugiti,deci,de viclesugurile si uneltirile lui Satan pentru ca nu cumva,cazand prin sfatul sau,in stramtorare,sa lanceziti in dragoste.Dimpotriva,fiti toti in unire,cu inima neimpartita.Caci unde este dezbinare si manie,acolo nu este Dumnezeu."

un mirean 31.08.2010 22:11:11

raspuns

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 284011)
Frate Zaharia, nu stiu de ce te enervezi asa.
Nu am timp (si nici femeia de serviciu sau majordomul ;-)) sa iau la comentat paragraf ce paragraf postarea ta cea indignata, dar as vrea sa spun uematoarele:

Eu (sam anna21) nu am ridicat in slavi sexul facand din el ceva mistic, cum pari sa fi inteles tu. Eu am vrut sa spun ca unirea dintre soti este imaginea unirii dintre Hristos si Biserica (nu eu, ci sf. Pavel spune asta: taina aceasta mare este, etc). Iar din aceasta unire face parte, in mod firesc, si unirea fizica, deci si unrea sexuala. Unirea dintre soti, ceea ce biblia numeste 'un singur trup', este si spirituala, si sufleteasca, si fizica, pe toate nivelurile. Iar unirea fizica pe langa punerea in comun a celor materiale si chivernisirea lor, este si ceea ce biblia numeste pudic 'patul conjugal'. Ea nu este un pogoramant, ci este un lucru binecuvantat de Dumnezeu. De acceea in slujba cununiei se vorbeste de 'un pat conjugal cast.' Ceea ce Biserica sfinteste printr-o sfanta taina (CACI BISERICA NU LASA NIMIC DEOPARTE, CI SFINTESTE TOTUL IN CASATORIE, inclusiv unirea sexuala), nu poate fi doar un pogoramant, un 'pis aller', iarta-ma, dar gandirea ta numai ortodoxa nu este.

Demonizarea sexului in sine nu este o gandire ortodoxa.
Si iarasi asta nu o spun u, o spun hotararile sinoadelor (al saselea) si sfintii parinti. Am citat de atatea ori din sfantul Ioan Gura de Aur in acest sens.
Viata feciorelnica a calugarului poate fi o cale de mantuire, casatoria este alta. Fiecare are greutatile si pericolele ei, fiecare are bucuriile ei. Zici de cei care sunt calugari ca se feresc de 'porceala' unei casatorii rau traite. Dar poate unii casatoriti se feresc printr-o viata inclusiv sexuala fireasca de ispitele unei vieti calugaresti care nu este pentru ei.
Pentru ca, chiar acceptand ideea ca viata feciorelnica ar fi o cale mai buna sau mai directa in si catre Hristos, ea este o cale mai buna pentru cine are vocatia necesara pentru ea.

Si sigur, in zilele noastre se trece in cealalta extrema si se face din sex o necesitate, o gimnastica, sau chiar un dumnezeu.
Dar existenta acestei extreme nu ar trebui sa ne faca pe noi crestinii sa cadem in extrema cealalta...

PS Citat dintr=un articol al unui ortodox, H. Tristram Engelhardt jr, ale carui pareri nu le impartasesc in totalitate si care cred ca se afla mai degraba in 'tabara' ta, Zaharia (http://www.crestinortodox.ro/diverse...i-69631.html):

"Cu Hristos, casatoria devine o usa unsa catre cer, o Taina a intalnirii cu Dumnezeu, o participare la mantuirea de catre Hristos a acestei lumi zdrobite, in ciuda caderii, in vremea potopului si dupa mantuirea realizata de Hristos Dumnezeu a afirmat taina casatoriei. Asa cum arata Sfantul Apostol Pavel, re*latia dintre sot si sotie e incadrata in termenii relatiei dintre Hristos si Biserica, o unire de iubire si supunere transformata prin moartea omului celui vechi si prin viata in Hristos.
Citat: Ef 5, 22-23
Textele biblice, ca si viata Bisericii vechi, situeaza intreaga sexualitate trupeas*ca in interiorul acestei relatii dintre sot si Sotie, ca si in relatia cu Dumnezeu. Sexualitatea isi are locul in patul conjugal in interiorul Tainei harului."

Ceea ce sugerezi tu in explicatia data aici nu este ceva decat ceea ce a numit Mantuitorul "ispita"...iar relatia sexuala dintre soti oriunde vei citi si vei studia este vazuta nicidecum ca o unire,ci ca o ispita de la Diavol.Relatia dintre soti este vazuta oriunde vrei tu:Filocalie,Pateric,Sf.Scriptura ca pe o cruce cladita pe dragoste crestineasca si un acces spre sfintenie...unde ai citit tu ca Biblia numeste unirea fizica pudic "pat conjugal"...Traiesti duplicitar si vrei sa duci aici argumente lumesti care nu isi au aici nici locul si nici rostul...Traieste,simte si documenteaza-te "intru Hristos" si apoi posteaza,ca smintesti cititorul...ia-l ca pe un sfat duhovnicesc si nu ca pe o ofensa...

un mirean 31.08.2010 22:36:54

raspuns

Insusi Hristos a spus:"Cinstita fie nunta intru toate si patul nespurcat"...AMIN

o_tzaranca 31.08.2010 22:55:10

,,Cel ce nu este duhovnicesc pana in trupul sau,devine trupesc pana in sufletul sau,,

ionut12 31.08.2010 23:04:27

Desfranarea in familie

In ziua de azi putine familii traiesc precum crestinii
mai rau e ca se fac multe avorturi si abandonuri
ba mai rau sunt bogati care se feresc sa faca copii ca sa nu cheltuie prea mult
dar la alte chestii care nu folosesc dau milioane
ex: Fete baruri distractiii jocuri etc
ca sa inchei orice familie fara duhovnic mereu vor avea certurisi necazuri

Fani71 31.08.2010 23:47:34

Citat:

În prealabil postat de un mirean (Post 284197)
Ceea ce sugerezi tu in explicatia data aici nu este ceva decat ceea ce a numit Mantuitorul "ispita"...iar relatia sexuala dintre soti oriunde vei citi si vei studia este vazuta nicidecum ca o unire,ci ca o ispita de la Diavol.Relatia dintre soti este vazuta oriunde vrei tu:Filocalie,Pateric,Sf.Scriptura ca pe o cruce cladita pe dragoste crestineasca si un acces spre sfintenie...unde ai citit tu ca Biblia numeste unirea fizica pudic "pat conjugal"...Traiesti duplicitar si vrei sa duci aici argumente lumesti care nu isi au aici nici locul si nici rostul...Traieste,simte si documenteaza-te "intru Hristos" si apoi posteaza,ca smintesti cititorul...ia-l ca pe un sfat duhovnicesc si nu ca pe o ofensa...

Unde anume ai citit tu ca unirea trupeasca dintre soti ar fi ispita de la diavol??
Imi pare rau, dar sunt nevoita sa iti intorc sfatul de a studia mai bine inainte de a sminiti cititorii..

"Cinstita fie nunta intru toate si patul nespurcat" nu inseamna nicidecum sa traiasca oamenii castaoriti ca fratii. Inseamna sa nu comita cei doi adulter.
Mai documenteaza-te. Ia-o si tu ca pe un sfat si nu ca pe o ofensa.

Rodica50 01.09.2010 11:42:49

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 281179)
Desfranarea din casatorie este un diavol viclean, deoarece el se poate strecura in lucrurile "binecuvantate".
Daca avem insa minte treaza si dor de Dumnezeu, vom simti diferenta intre dragoste trupeasca si desfranare.

Sa tinem posturile, cele mari si cele de peste saptamana; sa tinem duminicile si sarbatorile; sa tinem perioadele de sarcina si perioadele lunare ale femeii; iar in zilele de rand, cand avem binecuvantare, sa nu epuizam fortele trupului; sa nu cautam ineditul si nici performanta; sa nu punem dragostea trupeasca cea binecuvantata drept acoperamant al pacatului, al egoismului si al imbrancirii in mari necuviinte. Astfel, ne vom pazi de desfranare, casatoriti fiind.

La acest capitol insa (dragostea trupeasca), masura se afla in mana celui mai slab si neputincios !

imi pare un raspuns suficient de clar.

lilisor_an 01.09.2010 12:14:23

re

Citat:

În prealabil postat de jonzy30 (Post 274344)
Ma poate lamuri si pe mine ce insemana desfranarea in casatorie? De asemenea ii rog pe cei casatoriti sa-mi raspunda din propria experienta practica cum se impaca faptul ca orice metoda anticonceptionala este pacat (inclusiv " grija" practicata din antichitate )cu realitatea din casnicie si cu viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi
Sa nu ma intelegeti gresit si sa nu ma judecati prea aspru sunt impotriva metodelor anticonceptionale dar e destul de greu cred sa-i spui sotului tau : avem doua variante abstinenta sau copii
multumesc!

buna imi cer scuze de deranj.in primul rand nu te judeca nimeni pentru ca daca am face acest lucru ne-am lua drept de judecatori drept pe care il are doar ISUS HRISTOS,FIUL PREA IUBIT SI SCUMP AL LUI DUMNEZEU.Biblia spune;nu judeca si nu vei fi judecat.in al doilea rand nu cred (asta e parerea mea)ca e ceva rau daca folosesti anticonceptionale.cred ca daca DUMNEZEU vrea tu si sotul tau o sa aveti un copil la momentul potrivit.avand in vedere ca sunteti oameni credinciosi ati putea posti amandoi si sa va rugati ca DUMNEZEU sa va intareasca si dragostea voastra sa sporeasca tot mai mult cu fiecare zi.caci fara dragoste nimic nu e posibil.o zi buna iti doresc.

lilisor_an 01.09.2010 12:19:12

Citat:

În prealabil postat de jonzy30 (Post 274389)
inteleg exact ceea ce scrie dar ce te faci daca unul din cei doi nu vrea sa posteasca sau si mai rau nu vrea copii amandoi crestini fiind

atunci convinge-l sa posteasca.macar o data pe saptamana.prin post si rugaciune esti mai aproape de DUMNEZEU.

cristina2012 01.09.2010 15:50:26

Citat:

În prealabil postat de jonzy30 (Post 284050)
inteleg exact ceea ce scrie dar ce te faci daca unul din cei doi nu vrea sa posteasca sau si mai rau nu vrea copii amandoi crestini fiind

Daca unul din cei doi nu vrea sa posteasca, nu poate posti nici celalalt. Poate posti o zi de dragul celuilalt, daca vrea si considera ca poate, dar corect este sa posteasca pentru Dumnezeu si atunci cand va intelege valoarea postului o va face cu draga inima... sa ne rugam pentru asta. Pana atunci nu exista nici un beneficiu din a posti doar sa scapi de cicaleala nevestii.

Daca unul din cei doi nu doreste copii niciodata, taina cununiei nu se poate savarsi de catre preot. Orice casatorie trebuie sa fie deschisa vietii, mai ales ca ne rugam pentru "nastere de prunci buni".

Fani71 01.09.2010 17:56:45

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 284445)
Daca unul din cei doi nu doreste copii niciodata, taina cununiei nu se poate savarsi de catre preot. Orice casatorie trebuie sa fie deschisa vietii, mai ales ca ne rugam pentru "nastere de prunci buni".

Cristina, stiam ca asta este o conditie in dreptul canonic catolic, nu ortodox.

Sigur ca orice casatorie trebuie sa fie deschisa vietii. Insa cati (mai ales barbati) nu spun la inceput 'eu nu vreau copii' si pe urma isi schimba paerea? Cunosc cazuri.
Si de multe ori nu spun asta din egoism, ci din cauza experientelor negative din copilarie (parinti divortati, suferinte diverse..)

cristina2012 01.09.2010 20:04:16

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 284512)
Cristina, stiam ca asta este o conditie in dreptul canonic catolic, nu ortodox.

Sigur ca orice casatorie trebuie sa fie deschisa vietii. Insa cati (mai ales barbati) nu spun la inceput 'eu nu vreau copii' si pe urma isi schimba paerea? Cunosc cazuri.
Si de multe ori nu spun asta din egoism, ci din cauza experientelor negative din copilarie (parinti divortati, suferinte diverse..)

Prima data am citit chestia asta intr-o carte a pr. Ioanichie Balan, apoi am mai intalnit-o in cateva carti ortodoxe si am auzit-o si in predici. Din cartea pr. ioanichie Balan iti pot cita. In ceea ce-i priveste pe catolici, probabil vor interveni si ei in discutie oferindu-ne trimiteri exacte spre documente magisteriale si/sau enciclice papale... Din pacate noi ortodocsii nu avem documentele puse in regula....

Si eu cunosc cazuri in care pozitia sotului care nu voia sa auda de copii s-a schimbat, dar cunosc si cazuri cand intransigenta lui pe pozitie a dus la AVORT!!! Nici o femeie crestina aflata in deplinatatea facultatilor sale mintale nu ar trebui sa accepte o astfel de situatie pentru ca... NICIODATA ACTUL SEXUAL NU POATE FI SEPARAT 100% DE PROCREATIE, pentru ca NU EXISTA CONTRACEPTIE SIGURA 100%, de aici rezulta ca s-ar putea sa fim nevoite sa luam in discutie ... AVORTUL!!!!

gabriela8 01.09.2010 21:02:01

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 284532)

Si eu cunosc cazuri in care pozitia sotului care nu voia sa auda de copii s-a schimbat, dar cunosc si cazuri cand intransigenta lui pe pozitie a dus la AVORT!!! Nici o femeie crestina aflata in deplinatatea facultatilor sale mintale nu ar trebui sa accepte o astfel de situatie pentru ca... NICIODATA ACTUL SEXUAL NU POATE FI SEPARAT 100% DE PROCREATIE, pentru ca NU EXISTA CONTRACEPTIE SIGURA 100%, de aici rezulta ca s-ar putea sa fim nevoite sa luam in discutie ... AVORTUL!!!!

Foarte adevarat! Si cate avorturi se fac fara stiinta...:17::46:

Fani71 01.09.2010 22:02:55

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 284532)
Prima data am citit chestia asta intr-o carte a pr. Ioanichie Balan, apoi am mai intalnit-o in cateva carti ortodoxe si am auzit-o si in predici. Din cartea pr. ioanichie Balan iti pot cita. In ceea ce-i priveste pe catolici, probabil vor interveni si ei in discutie oferindu-ne trimiteri exacte spre documente magisteriale si/sau enciclice papale... Din pacate noi ortodocsii nu avem documentele puse in regula....

Casatoria este o taina, in sensul de sfanta taina, dar si in sensul de mister, ca orice este omenesc (omul fiind dupa chipul lui Dumnzeu). In Biserica ortodoxa, anumite lucruri nu sunt cercetate de catre preot. El nu ii intreaba pe cei doi despre dorinta de a avea copii si despre promisiunile pe care si le-au facut.
Pentru ca un preot ortodox sa cunune doi oameni, ei trebuie sa nu fie rude, sa nu fie deja casatoriti, sa fie ortodocsi, si alte cateva conditii de baza. Nici macar nu ii intreaba daca sunt sau nu practicanti. Adesea daca unul este, celalalt nu.
Sigur, ar fi bine ca si preotii ortodocsi, ca si cei catolici, sa ii pregateasca pe tineri pentru casatorie si sa le spuna ca ar trebui sa fie deschisi vietii. Insa nu cred ca ar avea dreptul sa refuze sa ii casatoreasca daca unul din ei spune ca nu vrea sa aiba copii. Mai ales daca ar avea si un motiv serios (boala genetica in familie de ex.) Pana la urma, asta tine de responsabilitatea celor doi; chiar daca ajung la pacate grave, nu din cauza cununiei ajung, ci din cauza unei rele intelegeri a cununiei.

Sigur ca a ajunge la avort este alta poveste. Avortul este distrugerea unei vieti.

Mihnea Dragomir 01.09.2010 22:17:02

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 284512)
Cristina, stiam ca asta este o conditie in dreptul canonic catolic.

Într-adevăr, am găsit canonul 819 al CCEO (Codul Canoanelor Bisericilor Orientale), care statuează că:

Can. 819 - (= 1096) Pentru a se avea consimțământ matrimonial este necesar ca cei care celebrează căsătoria, cel puțin să nu ignore că [însăși] căsătoria este un consorțiu permanent între un bărbat și o femeie, orânduit spre procrearea fiilor, printr-o oarecare cooperare sexuală.

Fără a avea preocupări de cunoaștere sistematică a dreptului canonic, eu înțeleg de aici că nu se poate săvârși o căsătorie în care unul dintre soți respinge posibilitatea de a avea copii prin cooperare sexuală.

zaharia_2009 01.09.2010 22:30:26

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 284571)
Casatoria este o taina, in sensul de sfanta taina, dar si in sensul de mister, ca orice este omenesc (omul fiind dupa chipul lui Dumnzeu). In Biserica ortodoxa, anumite lucruri nu sunt cercetate de catre preot. El nu ii intreaba pe cei doi despre dorinta de a avea copii si despre promisiunile pe care si le-au facut.
Pentru ca un preot ortodox sa cunune doi oameni, ei trebuie sa nu fie rude, sa nu fie deja casatoriti, sa fie ortodocsi, si alte cateva conditii de baza. Nici macar nu ii intreaba daca sunt sau nu practicanti. Adesea daca unul este, celalalt nu.
Sigur, ar fi bine ca si preotii ortodocsi, ca si cei catolici, sa ii pregateasca pe tineri pentru casatorie si sa le spuna ca ar trebui sa fie deschisi vietii. Insa nu cred ca ar avea dreptul sa refuze sa ii casatoreasca daca unul din ei spune ca nu vrea sa aiba copii. Mai ales daca ar avea si un motiv serios (boala genetica in familie de ex.) Pana la urma, asta tine de responsabilitatea celor doi; chiar daca ajung la pacate grave, nu din cauza cununiei ajung, ci din cauza unei rele intelegeri a cununiei.

Sigur ca a ajunge la avort este alta poveste. Avortul este distrugerea unei vieti.

Pt. mine , asemenea ocazii , mi se par ,,rara avis" . Explicatii sincere ca ale tale , ortodoxa fiind, despre o sfinta taina au darul de a ma muti de uimire . Ar trebui sa-ti recomand ca mai inti de toate sa-ti iei un molitfelnic si sa citesti (asa dovedesti, ca inca nu ai citit) taina respectiva in intregime dar banuiesc ca am intra intr-un dialog justificativ jenant si fara rezultat !

Cel mai bine insa, cel mai potrivit dar si real este sa-l citez pe Ion Creanga intro maxima (furata de la o colega de forum pe care nu mai stiu cum o cheama ... conteaza esenta) :

,, Stiu ca sunt prost , dar cind ma uit imprejur deja ma simt mult mai bine !"

FiulRisipitor 02.09.2010 11:01:06

Frate Zaharia, as dori un raspuns (de orice fel) la mesajele private pe care ti le-am trimis.
Multam fain!

Fani71 02.09.2010 21:29:14

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 284584)
Pt. mine , asemenea ocazii , mi se par ,,rara avis" . Explicatii sincere ca ale tale , ortodoxa fiind, despre o sfinta taina au darul de a ma muti de uimire . Ar trebui sa-ti recomand ca mai inti de toate sa-ti iei un molitfelnic si sa citesti (asa dovedesti, ca inca nu ai citit) taina respectiva in intregime dar banuiesc ca am intra intr-un dialog justificativ jenant si fara rezultat !

Cel mai bine insa, cel mai potrivit dar si real este sa-l citez pe Ion Creanga intro maxima (furata de la o colega de forum pe care nu mai stiu cum o cheama ... conteaza esenta) :

,, Stiu ca sunt prost , dar cind ma uit imprejur deja ma simt mult mai bine !"

Am renuntat de mult sa ma supar pe tine pentru felul in care ma iei peste picior. O iau ca pe un bobarnac prietensc uintre adversari-prieteni, ca de obicei, deci. :26:

Eu sunt casatorita si cunosc slujba nuntii, pe care am citit-o de mai multe ori. In rugaciuni este vorba despre copii, dar nu scrie nicaieri ca daca cei doi nu vor sau nu pot avea copii cununia nu este valabila din aceast cauza sau nu ar trebui celebrata.

Cat despre cazul de care am vorbit (a nu vrea sa ai copii din cauza unor probleme genetice in familie), poate nu mi-ar fi venit in minte daca nu as cunoaste chiar eu un cuplu care are aceasta problema. Faptul ca statistic un caz este rar nu inseamna ca nu poate deveni realitate pentru oricare dintre noi. In viata mea am avut ocazia sa vad ca statistica nu face multi banuti - s-a intamplat tocmai ceea ce nu ar trebui sa se intample decat in 0,0000..1 la suta din cazuri

zaharia_2009 02.09.2010 22:35:47

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 284847)
Am renuntat de mult sa ma supar pe tine pentru felul in care ma iei peste picior. O iau ca pe un bobarnac prietensc uintre adversari-prieteni, ca de obicei, deci. :26:

Eu sunt casatorita si cunosc slujba nuntii, pe care am citit-o de mai multe ori. In rugaciuni este vorba despre copii, dar nu scrie nicaieri ca daca cei doi nu vor sau nu pot avea copii cununia nu este valabila din aceast cauza sau nu ar trebui celebrata.

Cat despre cazul de care am vorbit (a nu vrea sa ai copii din cauza unor probleme genetice in familie), poate nu mi-ar fi venit in minte daca nu as cunoaste chiar eu un cuplu care are aceasta problema. Faptul ca statistic un caz este rar nu inseamna ca nu poate deveni realitate pentru oricare dintre noi. In viata mea am avut ocazia sa vad ca statistica nu face multi banuti - s-a intamplat tocmai ceea ce nu ar trebui sa se intample decat in 0,0000..1 la suta din cazuri

Un singur lucru mai doresc sa precizez: nu am avut dorinta sa te jignesc, nici acum si nici in alte dati si nu urmaresc asta nici in mod primar si nici secundar dau de orice alt rang . Singurul lucru care cred ca ma stapineste sau ma intereseaza sau ma caracterizeaza este realismul categoric , adica adevarul si dreptatea, grefat insa pe un spirit patimas . Cel putin asa cred eu despre mine si aceasta intentie o am . Limbajul imi este in consecinta : cind agresiv si incriminator, inchizitorial si fara posibilitate de eschiva pt. interlocutor atunci cind sunt atacate principiile si judecatile la care am aderat, cind ondulant si tolerant atunci cind ori simpt ca nu pot comunica eficient cu interlocutorul sau cind greselile sunt mici si nu au rezolvarea pe forum . Si poate ca mai sunt si intr-un alt fel dar pe care din cauza subiectivismului nu reusesc sa il vad. Dar cred ca esential este modul de educatie si instructie in care am fost format . Si ca sa exagerez, dar tot fara dorinta de a te jigni, spun ca nu am atitudine si educatie de papa-lapte , lasind sa se scurga lumea pe linga mine , eu fiind ocupat in timpul acesta cu nimicuri si iluzii dar pe care sa le traiesc intens !
Pt. orice alte banuieli te rog sa ma ierti !

cristina2012 02.09.2010 23:01:29

Fani, cazurile in care nu vor copii datorita unor defecte genetice cunoscute inca dinainte sunt infime pe langa numarul mare de cazuri in care nu vor copii ca "nu vrea muschii lor".
In cazul in care nu vor copii pentru ca exista siguranta/posibilitatea transmiterii unor defecte genetice grave, tot trebuie sa tina seama de faptul ca este absolut imposibil sa desparti cu desavarsire actul sexual de procreatie. Deci isi asuma dintru inceput un risc. Oricum astfel de cazuri se discuta foarte serios cu duhovnicul, practic o casatorie alba si niste copii infiati ar fi ideaul... greu de purtat.

un mirean 03.09.2010 09:30:28

raspuns

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 284445)
Daca unul din cei doi nu vrea sa posteasca, nu poate posti nici celalalt. Poate posti o zi de dragul celuilalt, daca vrea si considera ca poate, dar corect este sa posteasca pentru Dumnezeu si atunci cand va intelege valoarea postului o va face cu draga inima... sa ne rugam pentru asta. Pana atunci nu exista nici un beneficiu din a posti doar sa scapi de cicaleala nevestii.

Perfect de acord cu tine...Doamne-ajuta!

un mirean 03.09.2010 09:36:27

raspuns

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 284227)
Unde anume ai citit tu ca unirea trupeasca dintre soti ar fi ispita de la diavol??
Imi pare rau, dar sunt nevoita sa iti intorc sfatul de a studia mai bine inainte de a sminiti cititorii..

"Cinstita fie nunta intru toate si patul nespurcat" nu inseamna nicidecum sa traiasca oamenii castaoriti ca fratii. Inseamna sa nu comita cei doi adulter.
Mai documenteaza-te. Ia-o si tu ca pe un sfat si nu ca pe o ofensa.

Draga,orice "unire trupeasca" cu exceptia celei care conduce la procreere,la nastere de prunci buni este considerata de Sf.Biserica desfrau si pacat...Nu mai incerca sa ne imbuibezi aici cu interpretari,erezii si tot felul de sminteli...mergeti la duhovnicul vostru(tu si cu sotul tau) si inceteaza cu parerile...aici ne straduim sa traim in adevar,nu in erezii...

un mirean 03.09.2010 09:39:27

raspuns

PS:Degeaba citim si rasfoim daca nu ne intra nimic in cap si nu punem la indeplinire randuiala cea desavarsita...AMIN

un mirean 03.09.2010 10:17:21

raspuns

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 284571)

Mie mi se pare ca ceva nu e in ordine cu tine.Nu te supara,dar nu ori nu esti ortodox,ori nu vrei sa fii ortodox.Pai normal ca daca cel ce merge la spovedanie nu spune tot ce il framanta preotului,nu cauta cai de indreptare concrete si ancorate in Sfinta Biserica,nu marturiseste cu durere in inima pacatul si nu cauta el insusi adevarul,pai cum vrei sa il intrebe daca e sau nu practicant?Cum vrei sa fie cercetat de preot?Crezi ca practica e asa,rasarita ca foaie-verde trei scaieti?Trebuie sa existe o marturisire sincera si cu inima franta de durere pentru savarsirea pacatului respectiv pentru o buna sporire in credinta.. Dupa cum vad,daca amintesti si de catolici pe-aici,inseamna ca esti cu ecumenistii si ar trebui sa iti cauti alt forum...

Fani71 03.09.2010 10:19:33

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 284893)
Fani, cazurile in care nu vor copii datorita unor defecte genetice cunoscute inca dinainte sunt infime pe langa numarul mare de cazuri in care nu vor copii ca "nu vrea muschii lor".
In cazul in care nu vor copii pentru ca exista siguranta/posibilitatea transmiterii unor defecte genetice grave, tot trebuie sa tina seama de faptul ca este absolut imposibil sa desparti cu desavarsire actul sexual de procreatie. Deci isi asuma dintru inceput un risc. Oricum astfel de cazuri se discuta foarte serios cu duhovnicul, practic o casatorie alba si niste copii infiati ar fi ideaul... greu de purtat.

Ai dreptate, sunt putine aceste cazuri.
Nu cred ca solutia ar fi casatoria alba ci o casatorie normala cu un miljloc de contraceptie cat mai sigur (si bineinteles, asa este, cu asumarea riscului de a avea totusi un copil handicapat, deoarece singurul mijloc de contraceptie absolut sigur este, conform bancului 'un NU horatit')

Ceea ce vreau eu de fapt sa zic si nu reusesc este ca Biserica nu lucreaza cu omul deja desavarsit, ci cu omul care este slab, pacatos, fricos, etc. Pe asta il ia si incearca sa-l duca la mantuire. De acceea preotii si episcopii ortodocsi, din cate stiu eu, foarte rar refuza sa cunune pe cineva. De ce? Pentru ca daca nu i-ar cununa, probabil ar trai necasatoriti, si asta ar fi mai rau decat sa se casatoreasca cu intentii partial pacatoase, partial egoiste, cum se intapla intotdeauna, de fapt. Si atunci cand vrei copii.
pe mie casatoria m-a invatat cat de egoista si egocentrista sunt de fapt, m-a ajutat sa imi vad aceste slabiciuni si sa incerc sa le indrept, incetul cu incetul.

Fani71 03.09.2010 10:22:35

Citat:

În prealabil postat de un mirean (Post 284940)
Draga,orice "unire trupeasca" cu exceptia celei care conduce la procreere,la nastere de prunci buni este considerata de Sf.Biserica desfrau si pacat...Nu mai incerca sa ne imbuibezi aici cu interpretari,erezii si tot felul de sminteli...mergeti la duhovnicul vostru(tu si cu sotul tau) si inceteaza cu parerile...aici ne straduim sa traim in adevar,nu in erezii...

Daca poti sa-mi citezi si alta sursa decat Arsenie Boca...

Adica, daca un cuplu traieste normal, fara nici un fel de ferire, si totusi nu are copii, sau are copii odata la 5 ani, singura unire dintre ei care nu a fost desfrau este aia din care au iesit copii? Ca asta reiese din ce scrii mataluta.

un mirean 03.09.2010 10:27:10

raspuns

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 284968)
Daca poti sa-mi citezi si alta sursa decat Arsenie Boca...

Adica, daca un cuplu traieste normal, fara nici un fel de ferire, si totusi nu are copii, sau are copii odata la 5 ani, singura unire dintre ei care nu a fost desfrau este aia din care au iesit copii? Ca asta reiese din ce scrii mataluta.

Du-te la duhovnic ca sa te aduca la cunostinta adevarului si nu mai sminti pe-aici lumea...AMIN ALELUIA

Fani71 03.09.2010 10:29:05

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 284884)
Un singur lucru mai doresc sa precizez: nu am avut dorinta sa te jignesc, nici acum si nici in alte dati si nu urmaresc asta nici in mod primar si nici secundar dau de orice alt rang . Singurul lucru care cred ca ma stapineste sau ma intereseaza sau ma caracterizeaza este realismul categoric , adica adevarul si dreptatea, grefat insa pe un spirit patimas . Cel putin asa cred eu despre mine si aceasta intentie o am . Limbajul imi este in consecinta : cind agresiv si incriminator, inchizitorial si fara posibilitate de eschiva pt. interlocutor atunci cind sunt atacate principiile si judecatile la care am aderat, cind ondulant si tolerant atunci cind ori simpt ca nu pot comunica eficient cu interlocutorul sau cind greselile sunt mici si nu au rezolvarea pe forum . Si poate ca mai sunt si intr-un alt fel dar pe care din cauza subiectivismului nu reusesc sa il vad. Dar cred ca esential este modul de educatie si instructie in care am fost format . Si ca sa exagerez, dar tot fara dorinta de a te jigni, spun ca nu am atitudine si educatie de papa-lapte , lasind sa se scurga lumea pe linga mine , eu fiind ocupat in timpul acesta cu nimicuri si iluzii dar pe care sa le traiesc intens !
Pt. orice alte banuieli te rog sa ma ierti !

Stiu de acum cum scrii, si nu m-am suparat.
Eu cred ca iti lipseste blandetea, care este foarte importanta cand vrei sa il ajuti pe altul sa vada ca se inseala.

Fani71 03.09.2010 10:30:44

Citat:

În prealabil postat de un mirean (Post 284969)
Du-te la duhovnic ca sa te aduca la cunostinta adevarului si nu mai sminti pe-aici lumea...AMIN ALELUIA

Amin! Sa stii ca ma duc la duhovnic.
Fiecare aici isi spune parerea si nimeni nu este obligat sa citeasca. Oricine poate sminti pe oricine cu vorbe chiar citate din Evanghelie.
Te rog sa pastrezi un ton mai obiectiv.

un mirean 03.09.2010 10:40:56

raspuns

[quote=Fani71;284971]Amin! Sa stii ca ma duc la duhovnic.
Fiecare aici isi spune parerea si nimeni nu este obligat sa citeasca. Oricine poate sminti pe oricine cu vorbe chiar citate din Evanghelie.
Te rog sa pastrezi un ton mai obiectiv.[/QUO

Dupa cum postam aici pe topic,asa e si trairea noastra...Ma simt obligat fata de Creatorul meu sa iti atrag atentia cand gresesti si sa te intorc la credinta,tocmai pentru ca insusi Mantuitorul nostru a spus ca cei care pot propovadui Evanghelia(dar in mod adevarat,nu filosofic si interpretativ...)pot fi numai Sfintii Apostoli,Parintii Bisericii si dintre crestinii induhovniciti...AMIN AMIN AMIN

Fani71 03.09.2010 10:45:38

Citat:

În prealabil postat de un mirean (Post 284974)
Dupa cum postam aici pe topic,asa e si trairea noastra...Ma simt obligat fata de Creatorul meu sa iti atrag atentia cand gresesti si sa te intorc la credinta,tocmai pentru ca insusi Mantuitorul nostru a spus ca cei care pot propovadui Evanghelia(dar in mod adevarat,nu filosofic si interpretativ...)pot fi numai Sfintii Apostoli,Parintii Bisericii si dintre crestinii induhovniciti...AMIN AMIN AMIN

Frate, nu stim nici unul despre altul cum este trairea nioastra cu adevarat. Stii bine ca Hristos a spus ca sunt si lupi in piele de oaie care una predica si impun oamenilor si alta fac ei insisi.. Asa ca... Nu stii tu cum traiesc eu. Der altfel daca te vei uita pe profil ai vedea ca am doi copii (ultimul de trei luni), deci nu vorbeam despre mine adineauri.

un mirean 03.09.2010 10:48:30

raspuns

Si sub nicio forma nu vreau sa te jignesc sau altceva...Trebuie sa fim mai incisivi tocmai pentru ca nu ne putem juca cu adevarul...

Fani71 03.09.2010 10:51:14

Citat:

În prealabil postat de un mirean (Post 284977)
Si sub nicio forma nu vreau sa te jignesc sau altceva...Trebuie sa fim mai incisivi tocmai pentru ca nu ne putem juca cu adevarul...

Bine. Vad ca si tu gandesti ca Zaharia. Mie imi place mai mult blandetea. Imi plac sfintii care te invata prin blandete, de exemplu, ca sfantul Siluan Athonitul (primul exemplu care imi vine in minte).

un mirean 03.09.2010 11:14:40

raspuns

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 284979)
Bine. Vad ca si tu gandesti ca Zaharia. Mie imi place mai mult blandetea. Imi plac sfintii care te invata prin blandete, de exemplu, ca sfantul Siluan Athonitul (primul exemplu care imi vine in minte).

Incearca totusi,cu blandete iti spun,sa nu interpretezi gresit Evanghelia,pentru ca e mare pacat sa stalcim cu buna stiinta sau chiar si cu nestiinta adevarul...Nu interpreta gresit pentru ca nu vreau raul nimanui de aici...Multumesc

Beatrice 03.09.2010 13:18:31

Nimic nu este mai usor decit sa fii crestin, nimic mai greu...!
Cine sint eu? O prapastie in care cad, din care Tu ma scoti, Doamne, caci eu nu pot.

Elesya 17.10.2010 14:24:23

si daca...

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 274432)
Consider ca aceste lucruri trebuiau discutate inainte de casatorie; ferirea de copii nu poate duce la nimic bun in casnicie, doar necazuri, boli si nemultumiri!

CUM poti discuta inainte de casatorie despre ce poate interveni pe parcurs....de ex o boala care implica imposibilitatea de a aduce copii pe lume , altfel decat prin decesul sigur al mamei? Daca doi oameni se iubesc , lipsa copiilor nu distruge casnicia...Exista multe alte motive , daca e sa se desfaca acea casnicie....

coldworld 17.10.2010 16:34:53

Citat:

În prealabil postat de Elesya (Post 297960)
CUM poti discuta inainte de casatorie despre ce poate interveni pe parcurs....de ex o boala care implica imposibilitatea de a aduce copii pe lume , altfel decat prin decesul sigur al mamei? Daca doi oameni se iubesc , lipsa copiilor nu distruge casnicia...Exista multe alte motive , daca e sa se desfaca acea casnicie....

imi pare rau pt tine, insa nu acesta este punctul de vedere ortodox.

Elesya 17.10.2010 19:19:31

nu cred

Citat:

În prealabil postat de coldworld (Post 298016)
imi pare rau pt tine, insa nu acesta este punctul de vedere ortodox.

...adik ortodoxia m-ar fi vrut moarta dar copilul meu sa traiasca fara mama? NU TE CRED !

Rodica50 17.10.2010 19:33:39

Citat:

În prealabil postat de Elesya (Post 298060)
...adik ortodoxia m-ar fi vrut moarta dar copilul meu sa traiasca fara mama? NU TE CRED !

Din cate stiu, in asemenea conditii se salveaza mama.

coldworld 17.10.2010 19:40:39

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 298062)
Din cate stiu, in asemenea conditii se salveaza mama.

este corect !

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:33:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.