![]() |
Citat:
Domnule Catalin, citiți cu mare atenție mesajul meu de mai sus, în special prevederea din statutul BOR pe care am arătat-o, apoi citiți mesajul dumneavoastră și apoi întrebați-vă: oare în BOR există noțiunea de ipocrizie ? |
In cazul in care (Domane fereste!) toti membrii unei comunitati ortodoxe devin adventisti si daca se roaga ortodocsii acestia nu or sa doresca sa ia si biserica plina de icoane (s-ar inchina la chip cioplit). S-a intamplat sa treaca la greco-catolici intr-o localitate nemultumiti ca nu au primit preotul pe care l-au vrut ei. ce au facut? Cei converiti s-au dus si au ocupat biserica fara sa intrebe pe nimeni, cei ce au ramas ortodocsi ramanand fara biserica.
BOR nu a folosit niciodata forta ca sa impuna ceva, in schimb BRU se foloseste de tribunal si jandarmerie pentru evacuarea bisericilor castigate, seamana oarecum cu metodele de acum 300 de ani. P.S. Am arata cazul sasilor, ei au plecat, nu s-au convertit. Bisericile ramase au ramas la cultul lor. La fel si in cazul BOR, exista cazuri cand o parohie se desfiinteaza, normal ca biserica trece in administrarea episcopiei. Dar in cazul in care sa zicem ca ei trec la romano-catolici si vor si biserica BOR nu are cum sa-i scoata de acolo, ca nu e politie, doar daca face apel la politie. Si asta nu se intampla. Dar aici vorbim de alta situaitei, de o convertire in masa, de genul reformei protestante. Niciodata in istorie nu s-a intamplat ca cei convertiti in masa sa ramana fara biserici, nici cand era regimul defavorabil, gen habsburgii. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
E drept, au existat și parohii care au trecut cu marea majoritate a credincioșilor de la ortodocși la uniți. Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Deci sistemul este unidirecțional. Cei care vin la ortodoxie pot și trebuie să-și aducă bisericile cu ei, dar cei care pleacă nu. Vă rog să vă hotărâți: lăcașul de cult aparține "parohiei ortodoxe", sau "comunității" ? Pentru că, dacă aparține parohiei ortodoxe în calitate de persoană juridică, devine prea puțin importantă distincția între organizarea BOR și BRU; indiferent de cult, biserica aparține unei persoane juridice (parohie, episcopie etc.) și rămâne în patrimoniul cultului respectiv no matter what. Întreaga logică a BOR în argumentele lor împotriva retrocedării bisericilor se sprijină pe identificarea pe care o face între "parohie" și "comunitate" și, ca urmare, averea parohială urmează credincioșii. Dacă anulați această identificare sau, și mai grav, introduceți o logică circulară de genul "comunitatea este comunitate doar atâta timp cât este parohie ortodoxă", anulați întregul eșafodaj, și așa destul de șubred, pe care se sprijină BOR în lupta sa. |
Erethorn, îți doresc succes în carieră, dar nu m-ai convins. Deja e apă bătută în piuă ce facem aici!
Dacă nu erai așa de ”bățos” în a turna pe-aici tot felul de sofisme, ți-aș fi spus mai repede că, dacă ar fi după mine, aș da înapoi uniților fără niciun fel de problemă vreo câteva biserici pe care le știu eu, atâta de urâte și anticanonice că nici nu știu cum de se slujea în ele Liturghia ortodoxă. |
Exact acelasi lucru s-a intamplat in primii ani dupa uniatie, ca tot vorbim de dublu standard. Ortodocsii s-au convertit la catolicism, bisericile le-au revenit. Cam tot dupa atatia ani, exact ca in cazul BRU, BO s-a reinfiintat si bineinteles ca nu si-au recuperat toate bisericile. Si nu era un procent de 10%, ci 75%.
|
Ce nu-mi place la greco-catolici (ma refer la institutii) e ca se plang mereu pe la departamentul de stat al SUA. Credinciosii greco-catolici sunt ok, pacat de institutia BRU. Sa le retrocedeze bisericile, in cazul in care au un numar suficient de enoriasi (nu e cazul la Sapanta unde raportul de de 3300 ortodocsi la 10 greco-catolici) in caz contrar, sa-i despagubeasca, insa sa nu-i mai aud.
|
Citat:
|
Citat:
Iar in acest context, cu toate greselile catolicilor, Biserica Catolica a avut si are un obiectiv simplu: raspindirea Imparatiei Lui Cristos pe pamint si mintuirea sufletelor. Acest obiectiv transpare din toata istoria Bisericii Catolice, indiferent de erorile catolicilor. |
Citat:
|
Citat:
Nu pot să nu observ o nuanță iezuită în felul cum relaționezi tu ( "Noi trebuie să vedem negrul ca fiind alb dacă biserica spune așa." -Ignațiu de Loyola). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
În viziunea unor așa zis ortodocși, în realitate pravoslavnici ortodoxiști, greco-catolicii ar fi cinstiți numai dacă ar tăcea din gură și ar accepta că BOR nu e dispusă să lase din mână bisericile furate de comuniști. Orice formă de luptă în vederea redobândirii proprietăților, fie prin lobby, fie prin instanță, e necinstită. Cum era aia cu "hoțul strigă......." ?! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cât despre relevanța acestei descoperiri epocale a dumneavoastră în raport cu problema bisericilor greco-catolice, eu, sincer, m-aș abține.. Ia spuneți, în ce temei au trecut bisericile greco-catolice la BOR ? Poftim ? Nu vă aud.... Aaaaa... în temeiul a două decrete ale guvernului comunist ? Deci, nici o legătură cu politicul, corect ? |
Stiind ca puterea politica a fost intotdeauna bratul secular al bisericii catolice, eu m-as fi abtinut de la comentarii, dle Erethorn. Deh... ipocrizia!
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Pe de altă parte: ați citat o frază scrisă de mine. Vă rog să argumentați, pertinent, ce anume din această frază nu corespunde cu realitatea. Am spus că statul comunist a desființat BRU și a dat BOR bisericile BRU. Ce nu-i adevărat aici, domnule ? A ajuns adevărul să vă supere în așa mare măsură încât nu vă mai puteți abține să nu insultați persoana care îl rostește ? |
Citat:
"23.Omul este creat ca sa-l laude, sa I se inchine si sa-I slujeasca lui Dumnezeu ,Domnul nostru, si, prin aceasta, sa-si mantuiasca sufletul. Iar motto-ul iezuitilor este:"ad maiorem Dei gloriam". |
Citat:
|
Citat:
Dacă v-au persecutat comuniștii și s-a întâmplat ce s-a întâmplat, ce vină are Biserica Ortodoxă? Ce, v-au persecutat ortodocșii? Înainte să reclami comportamentul altuia, revizuiește-ți tu atitudinea. Altfel văicărelile tale de sensibilos suferind de mania persecuției nu valorează o para chioară! |
În afară de insulte mai aveți, cumva, și ceva inteligent de adăugat discuției ?
Încă o dată, ce anume nu era adevărat în postarea mea care v-a provocat acest acces de.... în fine, de ceva ? |
Citat:
|
Citat:
Să spui, doar așa de dragul controversei, că regimul comunist a fost brațul secular la Bisericii Ortodoxe, e imbecilitate în act. |
Foarte probabil intentia unora din BRU (sa spunem ca nu toata BRU) de a prelua toate bisericile, indiferent ca nu au ce sa faca cu ele si nu au cum sa le intretina pe toate este ca ortodocsii (fosti greco-catolici) sa ramana fara biserica si astfel sa mearga la biserica greco-catolica retrocedata. Daca nu au vrut sa se reintoarca de buna voie in BRU metodele din sec. XVIII au fost eficiente.
De fapt cei care ataca cel mai mult BOR nu sunt stilistii (un grup putin numeros si rasfrat), ci greco-catolicii. Din pacate credinciosii sunt incitati de o parte din clerul BRU, au inventat si o istorie partial neadevarata. Culmea e ca sunt acuzati de neadevarurile inventate tot de greco-catolici. De exemplu sfintii ardeleni sunt descrisi ca talhari si agenti sarbi care au atacat imensa fericire in care traiau romanii dupa uniatie. Si in zilele noastre lamentarile constante sunt bazate pe exagerari si chiar neadevaruri. La baza e un neadevar evident, BRU declara ca sunt mai mult de 700 de mii de credinciosi, desi la toate recensamintele a iesit acelasi numar de credinciosi, in descrestere, sub 200 de mii. Aceste lucruri nu sunt mentionate in plangerile catre SUA sau in alte parti, ca nu aveau niciun impact. Noul raport al lui Hillary: http://astradrom-filiala-bihor.blogs...impotriva.html In urma presiunilor SUA guvernul a adoptat o lege prin care se restituie lacasurile de cult indiferent de numarul de credinciosi. Cum vedem plangerile si lamentarile au continuat la fel ca inainte. “Facem un apel mass-mediei si organiziilor non-profit din Romania sa expuna aceste incalcari flagrante ale drepturilor omului, iar reprezentantilor Statului Roman sa ia masurile necesare pentru aplicare legii in mod nediscriminatoriu si sa opreasca aceste abuzuri contra credinciosilor greco-catolici”, a concluzionat Pr. Terhes. |
Citat:
In legatura cu "raspandirea Imparatiei lui Hristos pe pamant" asat e doar opinia din partea catolica, din partea ortodoxa pare asemantoare mai mult cu raspandirea imperiului roman, a imperiului lui Gingis Han si alte imperii lumesti. Si adventistii spun ca raspandesc adevarata credinta in lume, presupun ca din punct de vedere catolic nu e acelasi lucru, nu ar fi nici ei bucurosi ca un cult sau cultele neoprotestante sa raspandeasca in viitor credinta lor la majoritatea catolicilor. Din punct de vedere ortodox catolicii si-au pierdut harul dupa schisma si deci nu se mai pot mantui, iar invatatura raspnadita sunt erori dogmatice, o invatatura gresita. Sa o luam pe alta parte, poate unii din credinciosii din alte culte ar fi venit in Biserica daca ar fi fost o singura Biserica si alte culte nu ar fi imprastiat invatatura lor gresita si nemantuitoare. De observat ca in afara de necalcedonienii toate cultele existente azi sunt desprinse din BC. |
Citat:
Asadar un catolic poate sa observe de exemplu ca moastele de dupa schisma nu se impart niciodata la alte biserici, desi moastele catolice de dinainte de schisma se impart chiar si la biserici ortodoxe (unde merg de obicei sunt sfinte moaste din primul mileniu de la Roma, primite de la catolici). Dar va spune ca ortodocsii se inseala, pentru ca BC are intotdeauna dreptate, chiar daca albul e negru. Iezuitii su adus de fapt ascultarea fara impotrivire fata de Bc si papa. |
Citat:
Precum un om foarte înalt, dar și puțin miop care privește, de la înălțimea și cu miopia sa, un timbru valoros căzut pe trotuar și îl percepe ca pe un ambalaj de ciungă. Așa fiind, să folosim lupa și să aducem discuția precedentă la nivelul dumneavoastră: 1. Biserica greco catolică a fost interzisă prin legea promulgată de către guvern; a fi greco-catolic te putea trimite la închisoare iar a fi episcop greco-catolic te putea trimite, și te trimitea, la moarte. 2. Același guvern care le-a interzis românilor să fie greco-catolici a luat toată averea Bisericii Unite, iar mare parte din ea guvernul a da-o, moca, BOR. 3. Față de cele de mai sus, doamna Ioana vine și se lamentează că puterea politică a fost întotdeauna brațul secular al Bisericii Catolice. Dacă orbirea anti-catolică vă împiedică să sesizați ridicolul din cele de mai sus, vă compătimesc; ați ratat un prilej rar de a râde în hohote. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
2. Din ce-ai spus nu reiese că BOR a solocitat comuniștilor să facă asta. Că ție îți place să crezi asta, e altceva. Ce-ai fi vrut? Să le dea foc sau să le dărâme? Dacă un om pleacă la închisoare și casa acestuia, cu familie cu tot, rămâne în grija altuia, ce vină are cel ce primește totul în grijă? 3 Deduc că n-ai citit prea multă istorie nonconfesională, altfel nu-mi explic cum poți trece cu vederea relațiile adulterine avute de catolici cu puterea seculară, de-a lungul celui de-al doilea mileniu. Ridicolă e pledoraia d-tale pentru cauze aiuristice, ca să nu-i spun penibilă! |
Noi nu ascultam ceva care sa fie impotriva adevarului. Iar de ierarhi ascultam pana la erezie, iar daca se intampla asta nu numai ca nu ascultam, dar se spune ca trebuie sa-i atragem atentia celui ce calca pe langa invatatura.
Eu cred pentru ca am cercetat si nu am gasit vreo contradictie, vreun neadevar in invatatura ortodoxa. Daca as observa ca in cultul meu sunt lucruri care nu seamana cu crestinismul (de genul bilocatii, stigmate, extaz, neadevaruri) evident ca as cerceta adevarul si nu as mai sta pe ganduri dupa ce il gasesc. Nimeni nu s-a nascut budist, musulman, adventist, catolic si e obligat sa ramana asa toata viata. Fiecare se naste om. |
Citat:
Art. 221 Cod penal: Tăinuirea Primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificării acestuia, cunoscând că bunul provine din săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă prin aceasta s-a urmărit obținerea, pentru sine ori pentru altul, a unui folos material, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 7 ani, fără ca sancțiunea aplicată să poată depăși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea din care provine bunul tăinuit. Tăinuirea săvârșită de soț sau de o rudă apropiată nu se pedepsește. O să mă întrebăți, "dar ce putea să facă BOR". Trebuia să protesteze din toate puterile față de un act samavolnic la adresa unei alte biserici creștine. Patriarhul și Sinodul ar fi trebuit să pună în vedere Guvernului că preoții ortodocși nu vor accepta să slujească în bisericile care, de drept, nu le aparțin, și că nu vor accepta să-i înregistreze drept ortodocși pe greco-catolicii așa zis "convertiți", pentru că acest act de convertire cu forța este unul care încalcă grav libertatea de conștiință și libertatea religioasă. Atunci, domnule, ați fi putut fi mândru de poziția Bisericii dumneavoastră. Așa cum s-au întâmplat însă lucrurile, chiar dacă brațul secular comunist nu a fost brațul BOR, a fost totuși un braț care a lovit de moarte o altă biserică creștină, i-a furat averea și apoi a dat-o BOR. Pt. Cătălin: Eu am intuit de mult ce înțelegeți dumneavoastră prin ascultarea de Biserică: Ascult în măsura în care consider că Biserica are dreptate. Cu alte cuvinte, eu sunt judecătorul Adevărului, în loc să fie invers. Atitudine și gândire proto-schismatică. |
Citat:
|
Citat:
In cazul de fata multi catolici si greco-catolici acuza BOR ca a colaborat cu comunistii, mergand pana la exagerari de genul toti ierarhii erau colaboratori. Ca exemplu pozitiv ni se da Polonia. E adevarat ca unii din catolicii polonezi s-au impotrivit, dar BOR nu a facut (mai bine zis nu a fost nevoita sa faca) la felc a BC din Polonia, care a condamnat si ea pe un cardinal ce fusese condamnat politic de regim sau sa declare oficial un pact cu comunistii (din cauza neintelegerilor cu privire la concordat, reglementate apoi de cele doua parti). |
Citat:
Până nu aplici codul penal și în contextul secolului XVIII, n-are niciun sens să discutăm. E penibil ca un hoț și tâlhar să-i acuze pe alții de infracțiuni pe care le-a săvârșit cu asupra măsură. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:36:24. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.