![]() |
Ginduri la amiaza zilei
Si acum, in miezul zilei, iti multumesc, Doamne, pentru lumina Ta cea din cer si cea din mine. Ce minunat este sa stii si sa marturisesti ca Dumnezeu este in tine. Ca in fiecare celula a corpului Viata Lui lucreaza.Ca este in gindurile cuminti si in faptele smerite. Dumnezeu se arata cu masura si cu bucurie. Ce extraordinar lucru sa stii ca masura Lui este totul. Ca limita lucrurilor este desavirsirea. Ca netulburarea este si Bucurie si Pace si Lumina. Dar, este mai ales, Viata. |
La ceas de cumpana
Intareste-ma, Doamne, si transforma frica si durerea mea in pace si bucurie. Alunga, Doamne, toate gandurile care nu vin din Tine, Dumnezeul meu, si nici din dreptatea Ta. Coboara-ma in Lumina Ta si ma lumineaza! |
RUGĂCIUNE PENTRU ÎMPĂCARE, ÎNȚELEGERE ȘI ÎNMULȚIREA DRAGOSTEI
Stăpâne, Iubitorule de oameni, Împăratul veacurilor și dătătorul bunătăților, Care ai stricat peretele cel din mijloc al vrajbei și ai dat pace neamului omenesc, miluiește, Doamne, pe cei ce ne urăsc, ne pizmuiesc și ne ocărăsc; așijderea și pe cei ce ne grăiesc de rău. Ca nu cumva vreunul din ei să pătimească ceva rău pentru noi, păcătoșii, nici în veacul de acum, nici în cel ce va să fie. Doamne, Dumnezeul nostru, caută dintru înălțime ca un Bun asupra inimilor noastre, ce sunt lipsite de dragoste și de unire și sunt îmboldite de spinii urii și ai altor păcate. O picătură din harul Sfântului Tău Duh coborând peste Dânsele, rourează-le bogat, ca să aducă roade bune și din dragostea cea către Tine să sporească în fapte bune și să petreacă în dragoste și unire. Așa, Doamne, înmulțind dragostea în inimile noastre, păzește-ne de tot răul și de asuprirea vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, de sabie, de năvălirea altor neamuri asupra noastră, de războiul cel dintre noi și totdeauna ne ajută să ne iubim unii pe altii și să facem tot binele, spre a ne învrednici de bunătățile Tale cele cerești. Amin. |
Psalmul 145
1. Laudă, suflete al meu, pe Domnul. 2. Lăuda-voi pe Domnul în viața mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi trăi. 3. Nu vă încredeți în cei puternici, în fiii oamenilor, în care nu este izbăvire. 4. Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor. 6. Cel ce a făcut cerul și pământul, marea și toate cele din ele; Cel ce păzește adevărul în veac; 7. Cel ce face judecată celor năpăstuiți, Cel ce dă hrană celor flămânzi. Domnul dezleagă pe cei ferecați în obezi; 8. Domnul îndreaptă pe cei gârboviți, Domnul înțelepțește orbii, Domnul iubește pe cei drepți; 9. Domnul păzește pe cei străini; pe orfani și pe văduvă va sprijini și calea păcătoșilor o va pierde. 10. Împărăți-va Domnul în veac, Dumnezeul tău, Sioane, în neam și în neam. |
Rugaciune pentru cei aflați departe
Doamne, cât de mult ne doare depărtarea uneori și cât de mult am vrea să nu mai existe nici spațiu, nici timp, nici granițe, nici țări străine, ci numai o dragoste uriașă care să ne apropie tot mai mult și să ne unească inimile. Dar știm că nu se poate. De aceea te rugăm cu lacrimi pline de durere, dar și de speranță, îndură-te de cei aflați departe de noi, peste mări și țări, de cei pe care cu gândul și cu rugăciunea îi putem atinge, dar mâna noastră nu îi poate mângâia în clipa deznădejdii. Tu cunoști inima fiecăruia dintre ei și dragostea care ne leagă. Tu cunoști și pricina pentru care acum nu suntem laolaltă și înțelegi durerea lăsată de această separare în sufletele noastre. Pentru că nimic pe lume nu se întâmplă fără voia Ta. Întinde-Ți mâna peste ei și dăruiește-le o mângâiere destul de mare ca să acopere dorul și tristețea ce-i macină. Fă-i să tresalte de bucurie în duhul lor, văzând cât de uriașă și minunată e mila și bunătatea Ta față de ei. În genunchi, cu umilință, te roagă sufletul meu: ai milă de cei pentru care inima mea sângerează în fiecare zi, de cei care odată mi-au fost aproape dar acum sunt departe. Fii alături de ei în orice situație și întoarce orice împrejurare spre binele lor. Adu-le în cale oamenii de care au nevoie și umple-le viața de satisfacții și bucurii. Revarsă peste ei lumina Ta dătătoare de viață și, dacă este voia Ta, apropie revederea și fă să ne reîntâlnim curând sănătoși și fericiți. Amin |
Rugăciune pentru sănătate și vindecare
Doamne Dumnezeule, Știu că Tu m-ai creat în perfecțiune după chipul și asemănarea Ta. Vă rog, pe Tine, pe Sfântul Duh și pe Arhanghelul Rafael, să mă ajutați să cunosc și să trăiesc această stare de sănătate în trupul meu material. Doresc să elimin orice gânduri și comportament care au creat iluzia de boală și durere. Știu că tu ești omniprezent, deci Tu exiști în fiecare celulă a trupului meu. Te rog, ajută-mă să simt iubirea Ta în trupul meu material, ca să ca să pot ști că mă legeni chiar acum în sfintele tale brațe. Amin. |
Rugăciune pentru dobândirea răbdării
"Doamne, Dumnezeul nostru, Care ai răbdat pri*gonirile, batjocurile si chiar moartea pe cru*ce pentru mântuirea noastră, Cel Ce ne-ai spus că "prin răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre", arată-mi, mie, păcătosului, milele Tale cele bogate si dăruiește-mi duhul răbdării, ca sufletul meu cel încercat sa dobândească alinare.
Vezi deznădejdea care mă ispitește, vezi în*cer*carea prin care trec si ajută-mă să ies din ea curățit de păcate si pregătit sa-ți slujesc în toate zilele vieții mele, si sa slăvesc numele Tău cel sfânt, cântând împreună cu toți îngerii si sfinții: Aliluia!" |
Psalmul 45
1. Dumnezeu este scăparea și puterea noastră, ajutor întru necazurile ce ne împresoară. 2. Pentru aceasta nu ne vom teme când se va cutremura pământul și se vor muta munții în inima mărilor. 3. Venit-au și s-au tulburat apele lor, cutremuratu-s-au munții de tăria lui. 4. Apele râurilor veselesc cetatea lui Dumnezeu; Cel Preaînalt a sfințit locașul Lui. 5. Dumnezeu este în mijlocul cetății, nu se va clătina; o va ajuta Dumnezeu dis-de-dimineață. 6. Tulburatu-s-au neamurile, plecatu-s-au împărățiile; dat-a Cel Preaînalt glasul Lui, cutremuratu-s-a pământul. 7. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru, Dumnezeul lui Iacob. 8. Veniți și vedeți lucrurile lui Dumnezeu, minunile pe care le-a pus Domnul pe pământ. 9. Pune-va capăt războaielor până la marginile pământului, arcul va sfărâma și va frânge arma, iar pavezele în foc le va arde. 10. Opriți-vă și cunoașteți că Eu sunt Dumnezeu, înălța-Mă-voi pe pământ. 11. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru, Dumnezeul lui Iacob. |
Doamne, în Tine sunt toate cântecele mele nescrise, pe obrazul Tău toate lacrimile mele neplânse, în inima Ta dorul meu neostoit după Tine. Cu lumina Ta neîncepută luminează-mă, pentru ca ochii mei orbi să vadă și în oglinda lor să-Ți poți privi chipul ca într-o apă limpede.:53:
|
Psalmul 87
1.Doamne, Dumnezeul mântuirii mele, ziua am strigat și noaptea înaintea Ta.
2. Să ajungă înaintea Ta rugăciunea mea; pleacă urechea Ta spre ruga mea, Doamne, 3. Că s-a umplut de rele sufletul meu și viața mea de iad s-a apropiat. 4. Socotit am fost cu cei ce se coboară în groapă; ajuns-am ca un om neajutorat, între cei morii slobod. 5. Ca niște oameni răniți ce dorm în mormânt, de care nu ți-ai mai adus aminte și care au fost lepădați de la mina Ta. 6. Pusu-m-au în groapa cea mai de jos, întru cele întunecate și în umbra morții. 7. Asupra mea s-a întărâtat mânia Ta și toate valurile Tale le-ai adus spre mine. 8. Depărtat-ai pe cunoscuții mei de la mine, ajuns-am urâciune lor. 9. Închis am fost și n-am putut ieși. Ochii mei au slăbit de suferință. 10. Strigat-am către Tine, Doamne, toată ziua, întins-am către Tine mâinile mele. 11. Oare, morților vei face minuni? Sau cei morii se vor scula și Te vor lăuda pe Tine? 12. Oare, va spune cineva în mormânt mila Ta și adevărul Tău în locul pierzării? 13. Oare, se vor cunoaște întru întuneric minunile Tale și dreptatea Ta în pământ uitat? 14. Iar eu către Tine, Doamne, am strigat și dimineața rugăciunea mea Te va întâmpina. 15. Pentru ce Doamne, lepezi sufletul meu și întorci fața Ta de la mine? 16. Sărac sunt eu și în osteneli din tinerețile mele, înălțat am fost, dar m-am smerit și m-am mâhnit. 17. Peste mine au trecut mâniile Tale și înfricoșările Tale m-au tulburat. 18. Înconjuratu-m-au ca apa toată ziua și m-au cuprins deodată. 19. Depărtat-ai de la mine pe prieten și pe vecin, iar pe cunoscuții mei de ticăloșia mea. |
Preot ILARION ARGATU (1913 - 1999)
"Iarta-ma, Doamne: -pentru tot ce puteam sa vad si nu am vazut! -pentru tot ce puteam sa aud si nu am auzit! -pentru tot ce puteam sa simt si nu am simtit! -pentru tot ce as fi putut sa inteleg si nu am inteles! -pentru tot ce puteam sa constientizez si nu am constientizat! -pentru iertarea pe care as fi putut sa o dau si nu am dat-o! -pentru bucuria pe care as fi putut sa o traiesc si nu am trait-o! -pentru Lumina pe care as fi putut sa o primesc si nu am primit-o! -pentru viata pe care as fi putut sa o ocrotesc si nu am ocrotit-o! -pentru visele pe care mi le-as fi putut împlini si nu le-am implinit! -pentru necunoscutul in care as fi putut sa pasesc si din teama, nu am indraznit sa pasesc! -pentru iubirea pe care as fi putut sa o exprim si nu am exprimat-o! -pentru tot ce puteam sa creez bun si frumos si nu am creat pentru gloria Ta Doamne si a Imparatiei Tale Divine! Pentru tot ce stiu si nu stiu ca am gresit, pe Tine, Doamne, care esti Mila si Iubirea infinita,Te rog, iarta-ma si ma imbraca cu nesfarsita Ta Iubire si Lumina! Iti multumesc, Doamne pentru toata frumusetea pe care am vazut-o izvorand din Tine ! -pentru muzica tacuta a Inimii Tale, pe care mi-ai dezvaluit-o auzului! -pentru tot ce am simtit bun si minunat in viata mea! -pentru tot ce prin harul Tau am inteles! -pentru lumina pe care am sorbit-o in adancul meu! -pentru iertarea pe care daruind-o, am dobandit pace! -pentru bucuria fiecarei clipe traite in Tine, Doamne! -pentru toate cadourile spirituale care mi-au imbogatit fiinta! -pentru viata mea, care e a Ta, o mica parte a simfoniei existentei! -pentru visele care au prins forma prin armonia iubirii Tale pentru mine! -pentru necunoscutul in care am pasit plin de curaj, regasindu-Te! -pentru iubirea coplesitoare cu care ma dezmierzi clipa de clipa! -pentru tot ce am creat prin Tine bun si frumos, aducand cu umilinta lauda Imparatiei Tale divine! Dumnezeu, Tatăl nostru, plimbandu-se prin casa mea imi va lua toate grijile și va vindeca toate bolile mele si ale familiei mele în Numele lui Iisus, Amin" |
Uitati o rugaciune care se citeste inainte de Sfanta Spovedanie.
Asculta-ma, Domnul meu si Ziditorul meu, asculta-ma iarasi pe mine, pacatosul si nevrednicul robul Tau, ca de multe ori Ti-am fagaduit sa-mi schimb viata mea cea rea si nicidecum nu am schimbat-o. Gresit-am, Doamne, gresit-am si cunosc greselile mele si imi pare rau ca le-am facut, si mi-e rusine sa vin inaintea fetei Tale, iesind, de atatea ori din cuvantul meu si neparasindu-ma de pacatele mele. Si ce voi sa zic pentru nemultumirea mea cea mare, si unde ma voi duce? Atatea strambatati ce am facut! Catre Tine vin, Stapanul meu mult milostive, si cad cu multa indrazneala la picioarele Tale, de vreme ce vad ca pentru pacatele mele ai primit injositoarea moarte pe cruce si chemi pe pacatosi prin Scripturile Tale catre Tine sa strigi cu gura Ta: Pe cel ce vine la Mine, nu-l voi scoate afara. Drept aceea, Doamne, primeste-ma si pe mine nevrednicul si-mi iarta toate pacatele si-mi da harul Tau si binecuvantarea Ta, pentru mare si nemasurata milostivirea Ta. Ca eu sunt foarte cait; caci am gresit inaintea Ta si am maniat bunatatea Ta cu cuvantul, cu lucrul si cu gandul, cu voie si fara de voie. Drept aceea, de astazi inainte fagaduiesc cu adevarat, cu darul si cu ajutorul Tau, sa nu ma mai intorc la greselile mele cele dintai, alegand mai bine moartea, decat sa calc vreuna din poruncile Tale. Si hotarasc sa Te ascult si acum si pururea, si sa ma inchin numelui Tau celui Sfant, dulcele meu Iisus, si sa Te maresc in vecii vecilor. Amin. |
Rugăciunea bolnavului pentru cei ce-l îngrijesc
Doamne, Dumnezeule al milei si al îndurărilor, trimite harul Tău cel sfințitor peste doctorii care mă îngrijesc si peste ajutoarele lor, acoperindu-i cu harul Tău ca un bun și iubitor de oameni.
Călăuzește-i Tu, Doamne, în tot ceea ce vor sa facă spre binele meu. Să nu sufăr cum a suferit femeia care avea curgere de sânge de doisprezece ani, fără a primi ajutor de la doctori, ci să primesc vindecarea de bolile mele. Să nu se adauge durere peste durerile mele, din nepriceperea lor sau din lucrarea celui rău, ci sa dobândesc saănătatea mult dorită. Nu in mâinile lor este viața mea, Iubitorule de oameni, ci in mainile Tale. Mă aflu, Doamne, ca cel căzut între tâlhari, din pricina suferinței care mă apasă. Răsplatește, Dumnezeule, tot binele pe care mi-l fac doctorii, daruindu-le înțelepciune, sănătate trupească și sufletească și tot lucrul bun pe care ei il cer de la Tine. Răsplătește, Dumnezeul nostru, toată dragostea pe care mi-o arată frații mei in Hristos care mă cercetează, înmulțind binecuvântările Tale în casele lor. Să fie pentru ei boala mea prilej de a lucra cele bune, ca să se vădească astfel în inimile lor iubirea pe care ai cerut-o celor ce Te urmează. Nu este poruncă mai mare decât porunca de a Te iubi pe Tine și de a-i iubi pe semenii noștri. Intărește-mă, Dumnezeule preaslăvite, ca văzând iubirea pe care mi-o arată să ma rog ca nici unul din ei sa nu cadă in cursele vrăjmașului, ci să meargă cu toți pe calea mântuirii. Doamne, Dumnezeule al părinților noștri, dacă norii deznădejdii și ai singurătății se vor abate asupra sufletului meu, atunci trimite-mi Tu frați care să mă cerceteze și să mângâie sufletul meu. Ca văzând grija lor pentru mine, păcătosul, să Iți mulțumesc Ție, Celui Care prin pronia Ta cea dumnezeiască porți de grija robilor Tăi, și să Te laud și să Te slăvesc in vecii vecilor. Amin. |
Rugaciune pentru cei dragi
Doamne, în mâinile Tale îi încredințez pe toți cei pe care îi iubesc. Tu știi despre cine îți vorbesc și știi că zi și noapte port pe umeri povara îngrijorării pentru ei. Tu îi cunoști pe fiecare în parte și cunoști trebuințele trupului și sufletului lor. Îngrijește-te de ei ca de copiii Tăi preaiubiți. Păzește-i de ispite și, atât cât se poate, cruță-i de suferințe, iar dacă trebuie să treacă prin ele, pregătește-i dinainte și ține-i de mână până se risipesc norii și se arată soarele. Doamne, fă ca niciunul dintre cei pentru care te rog să nu se piardă, ci călăuziți de iubirea Ta, să urce treptele desăvârșirii și să devină oameni după inima Ta. Fă-i să cunoască prin har dragostea ce alungă teama și biruința deplină. Arată-le în fiecare zi bunătatea Ta și ajută-i ca prin viața lor și prin tot ceea ce sunt să aducă slavă numelui Tău și lumină celor din jurul lor. AMIN |
Psalmul 1
1. Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioșilor și în calea păcătoșilor nu a stat și pe scaunul hulitorilor n-a șezut; 2. Ci în legea Domnului e voia lui și la legea Lui va cugeta ziua și noaptea. 3. Și va fi ca un pom răsădit lângă izvoarele apelor, care rodul său va da la vremea sa și frunza lui nu va cădea și toate câte va face vor spori. 4. Nu sunt așa necredincioșii, nu sunt așa! Ci ca praful ce-l spulberă vântul de pe fața pământului. 5. De aceea nu se vor ridica necredincioșii la judecată, nici păcătoșii în sfatul drepților. 6. Că știe Domnul calea drepților, iar calea necredincioșilor va pieri. |
Rugăciune pentru omul bolnav
Preaputernice și slăvite Doamne Iisuse Hristoase! Tu, Care ai venit în lume să tămăduiești neputințele oamenilor, Care nu ai venit să chemi la pocăință pe cei drepți, ci pe cei păcătoși, și ai primit moarte pe cruce pentru mântuirea noastră! Din adâncul inimii Te rog să primești smerita mea nevoință și această mică rugăciune a mea pentru cel încercat de boală! Mântuiește-l, Doamne, precum știi, ca un bun și iubitor de oameni, și rânduiește Tu toate spre folosul său. Că noi neputincioși suntem și nu îl putem ajuta dacă nu ne vei lumina cu harul Tău. De e voia Ta, îl poți pedepsi precum se cade pentru păcatele sale, tămăduindu-l cu ierburile amare ale durerii, ca un doctor priceput, precum vei vrea. Dar căzând înaintea Ta Te rog, îndură-te de robul Tău, potolește-i fierbințeala, alină-i suferința, ridică-l din patul durerii. Să îi fie această încercare prin care trece spre îndreptarea vieții, spre început bun mântuirii și spre iertarea păcatelor. Și dacă îi e de folos să ducă mai departe crucea bolii, fie, Doamne, după voia Ta, nu după voia noastră. Dăruiește-i lui răbdare și liniște, alungând de la el toată frica și toată deznădejdea, ca să nu fie îngenuncheat de durere și să cârtească sau să cadă în patima mâniei. Ajută-l, Iubitorule de oameni, ca văzând el mila Ta să cadă la picioarele Tale cu lacrimi de pocăință și de mulțumire, ca să se învrednicească să audă glasul Tău cel sfânt: „Iertate îți sunt păcatele!” Amin. |
Domnul meu si Dumnezeul meu, milostiv fii mie pacatoasei si ma mantuieste, dupa mare mila dragostea si intelepciunea Ta!
|
Rugaciune de cerere
Dimineata auzi glasul meu ,Imparatul meu si Dumnezeul meu.Pasii mei indrepteaza-i dupa cuvantul Tau,ca sa nu ma stapaneasca toata faradelegea.Mantuieste-ma de clevetirea oamenilor si voi pazi poruncile Tale. Fata Ta arat-o peste robul Tau si ma invata indreptarile Tale. Sa se umple gura mea de lauda Ta,Doamne ,ca sa laud marirea Ta, toata ziua mare cuviinta Ta.
|
Rugaciunea orfanului
Doamne,Dumnezeule,pierdut-am pe parintii mei preaiubiti,pe care nu-i voi mai vedea in viata mea;ar trebui sa dejnadajduiesc , daca n.as sti ca nimic in lume nu se intampla fara voia Ta si ca Tu esti Tatal orfanilor.Milostiveste-Te deci si spre mine si fii mie Tata in toate zilele vietii mele.Ajuta-mi sa umblu in caile poruncilor Tale; pazeste-ma de toate primejdiile vietii acesteia si fa sa-mi aduc aminte adesea de invataturile si dojenile ce mi-au dat bunii mei parinti in vremea vietii lor ,ca sa pot pasi ,cu darul Tau cel sfant ,pe calea cea adevarata ,care duce la mantuire ;si cand chemarea Ta va veni ,sa pot fi iarasi impreuna cu parintii mei ,intru fericirea cea vesnica.Amin
|
Rugaciune de lasare in voia lui Dumnezeu
In mainile milostivirii Tale celei mari, o, Dumnezeul meu, incredintez sufletul si trupul meu, simtirile mele, graiurile mele, sfaturile si gandurile mele, lucrurile si toate cele trebuincioase ale trupului si ale sufletului meu.
Iar Tu, deci, binecuvinteaza-ma, milueste-ma si ma izbaveste de tot raul, ca petrecand viata fara de pacat, in toate zilele vietii mele, sa ajung la viata vesnica cu Sfintii Tai, in Imparatia Ta si cu Dansii sa Te slavesc in veci. Amin ! |
Rugaciune pentru luminarea mintii
Luminează-mă Bunule Iisus, cu lumina Ta înlăuntru și gonește din locașul inimii mele tot întunericul. Înfrânează gândurile mele ce se rătăcesc și sparge toată silnicia ispitelor, ce năvălesc asupra mea. Ridică brațul Tău, pentru mine și zdrobește sălbaticele fiare - poftele de care ard -, ca pace să fie înlăuntrul meu și să sune neîncetat laudele tale în Sfânta sfintelor, în conștiința cea curată. Poruncește vânturilor și furtunilor. Zi morții: potolește-te, și vântului: nu mai bate, și liniște mare va fi. „Trimite lumina Ta și ajutorul Tău“ (Ps.42,3.) ca să lumineze pe pământ; căci pe pământ pustiu și întunecat sunt de nu mă vei lumina. Varsă darul Tău de sus, toarnă cereasca rouă peste inima mea, sfintele lacrimi de evlavie să inunde acest pământ secetos, ca să dea roade bune și mântuitoare. Ridică inima mea cea căzută sub greutatea păcatelor mele ca, muind buzele mele în izvorul bunurilor cerești, să nu mai gândesc decât cu urâciune la bunătățile lumești.
Ridică-mă, dezlipește-mă de toată mângâierea ce vine de la făpturi; pentru că nici un lucru făcut nu poate sătura deplin inima mea, pentru că marginile nu pot sătura dorința ei după nemărginit. Unește-mă cu Tine prin nedesfăcuta legătură a dragostei, pentru că celui ce iubește numai Tu singur poți fi îndeajuns și afară de tine, pentru el, toate sunt deșarte. Amin! |
Rugaciunea Sfintului Nifon
Primeste Parinte, pe mortul care si-a pierdut sufletul, primeste pe cel ce este groapa pacatelor; primeste pe hulitorul, vicleanul, nerusinatul, inrautatitul, pe cel intinat cu sufletul si cu trupul. Primeste pe cel robit de toate puterile dracesti. Miluieste-ma pe mine nelegiuitul, tilharul, lepadatul, uriciunea pacatului!
Miluieste-ma, Izvorule al tamaduirii, al milostivirii si nu-ti intoarce de la mine fata Ta Preabuna. Nu spune Doamne "nu te cunosc!" Nu ma intreba "unde ai fost pina acum?" Nu ma trece cu vederea pe mine, tarina, fumul, stricaciunea, nelegiuirea, ocara, uriciunea, gunoiul, salasul dracilor si sminteala oamenilor! Nu ma lepada de la Tine, Stapine, ci indura-Te si ma miluieste! Pentru ca stiu, Iubitorule de oameni, ca nu voiesti moartea pacatosului, ci sa-l intorci si sa-l faci viu. Nu Te voi lasa pina nu ma miluiesti si pina nu ma ajuti. AMIN |
Catre Dumnezeu
Îl rog pe bunul Dumnezeu să se îndure de mine, să mă pedepsească în viața aceasta și nu în cea viitoare, și ca tâlharul de pe cruce spun: "pomenește-mă, Doamne, în împărăția Ta !"
Eu nu stiu Doamne,unde Imi vei mai duce pasii mei, dar stiu ca Tu-mi vei fi oriunde Lumina Sfanta pentru ei. Eu nu stiu Doamne, ce ispite vor aparea in calea mea, dar stiu ca-n Tine biruinta si ocrotire voi avea. Eu nu stiu Doamne, de cati prieteni mai pot fi inca parasit, dar stiu ca Tu vei fi cu mine, insotitor nedespartit. Eu nu stiu Doamne,cate lacrimi vor mai varsa ochii mei,dar stiu ca Tu vei fi alinare si mangaiere pentru ei. Eu nu stiu Doamne, cate jertfe mai trebuie s-aduc din greu, dar stiu, ca Tu-mi vei da putere sa-mi fac destinul meu. Eu nu stiu Doamne, cate rani voi m-ai primi de la ai mei, dar stiu, ca Tu-mi vei da rabdare si rugaciune pentru ei. Eu nu stiu Doamne viitorul, dar stiu ca el e in mana Ta, ajuta-ma sa nu uit aceasta, ca linistit sa-Ti pot urma. |
Rugaciunea sotilor unul pentru altul
Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ne-ai invatat ca intotdeauna sa ne rugam unul pentru altul, caci asa vom implini legea Ta si ne vom arata vrednici de mila Ta, cauta cu indurare si pazeste de vrajmasii vazuti si nevazuti pe sotul meu (sotia mea), pe care mi l-ai daruit (mi-ai daruit-o) a petrece impreuna pana la moarte. Daruieste-i sanatate si deplina intelepciune, ca sa-si poata indeplini datoriile dupa voia si poruncile Tale. Fereste-l (o) de ispitele pe care n-ar fi in stare sa le poarte. Intareste-l (o) in dreapta credinta si in dragoste desavarsita, ca sa lucram impreuna faptele bune si sa ne intocmim viata dupa sfintele Tale asezari si porunci. Ca a Ta este stapanirea si puterea in veci. Amin. |
Rugaciune care se citeste la vreme de boala:
Bucurându-ma de dumnezeiasca marire la care te-ai înaltat, o, Sfinte Ioane, îndraznesc sa alerg la ajutorul tau pentru tamaduire. Stiu, Parinte, ca încercarile vin din rânduiala lui Dumnezeu. Stiu ca prin boala trupului, sufletul se curateste, si ca rabdarea este rasplatita de Dumnezeu. Dar de multe ori norii negri ai deznadejdii îmi tulbura mintea si ma departeaza de rugaciune. De aceea dar, o, Sfinte, gasesc alinare în cugetarea la vindecarile tale minunate. Tu ai tamaduit multimea de copii spre bucuria parintilor lor. Tu ai îndreptat spatele batrânei gârbove, tu ai dat sanatate femeii bolnave, spre bucuria copiilor ei. Tu l-ai vindecat pe batrânul Atanasiei care s-a uns cu untdelemn din candela ta. Tu ai îndepartat cheagurile de sânge din capul Vasulei si l-ai tamaduit pe doctorul necredincios. Stiind grabnica ta mijlocire, te rog, o, Sfinte Ioane, ia viata mea în mâinile tale si mijloceste precum stii mîntuirea mea. Daca voia Domnului este sa duc cu rabdare crucea bolii, da-mi putere si ajuta-ma sa nu cârtesc din cauza neputintelor. Dar daca Bunul Dumnezeu se va milostivi de mine pentru rugaciunile tale, atunci sa ma tamaduiesti fara sovaiala, noule doctor fara-de-arginti, ca vazând aceasta sa-ti multumesc tie si sa-l laud în vecii vecilor pe Doctorul sufletelor si al trupurilor, prin cântarea: Aliluia! |
SIMBOLUL CREDINTEI
CRED intr-Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor. Si intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut, mai inainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, nu facut, Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut. Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut om. Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pilat din Pont, a patimit si S-a ingropat. Si a inviat a treia zi dupa Scripturi si S-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, a carui Imparatie nu va avea sfarsit. Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul, Care din Tatal purcede, Cela ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin prooroci. Intru una Sfanta Soborniceasca si apostoleasca Biserica. Marturisesc un botez intru iertarea pacatelor. Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie. Amin ! |
Rugaciunea intaia a Sfantului Macarie cel Mare :
Doamne, curateste-ma pe mine pacatosul, ca niciodata n-am facut bine inaintea Ta; scapa-ma, deci de vicleanul si fa sa fie in mine voia Ta, ca fara de osanda sa deschid gura mea cea nevrednica si sa laud Prea Sfant numele Tau : al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin ! Rugaciunea a doua : Din somn sculandu-ma, cantare in miez de noapte aduc Tie Mantuitorule, si inaintea Ta cazand, strig : nu ma lasa sa adorm in moartea pacatelor, ci ma miluieste, Cel ce Te-ai rastignit de voie, si pe mine cel ce zac in lene, grabind ma scoala si ma mantuieste, ca sa stau inaintea Ta in rugaciuni; iar dupa somnul noptii, sa-mi luminezi ziua fara de pacat, Hristoase Doamne si ma mantuieste. Rugaciunea a treia : Catre Tine Stapane, Iubitorule de oameni, sculandu-ma din somn scap si spre lucrurile Tale ma nevoiesc, ma rog Tie, ajuta-mi cu milostivirea Ta in toata vremea si in tot lucrul. Scapa-ma de toate lucrurile cele rele lumesti, si de sporirea diavoleasca izbaveste-ma, si ma du intru Imparatia Ta cea vesnica; ca Tu esti Facatorul meu si purtatorul de grija si datatorul a tot binele, si in Tine este toata nadejdea mea, si Tie slava inalt, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Rugaciunea a patra : Doamne, Care cu multa bunatatea Ta si cu indurarile Tale cele mari mi-ai dat mie, robului Tau, de am trecut timpul noptii acesteia fara ispita de toata rautatea pizmasului, Tu Insuti Stapane, Facatorule a toate cate sunt, invredniceste-ma cu adevarata lumina Ta, ca sa fac voia ta cu inima luminata, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Rugaciunea a cincea : Doamne, Dumnezeule, Atottiitorule, Care primesti de la puterile Tale cele ceresti cantarea Sfintei Treimi, primeste si de la noi nevrednicii robii Tai cantarea Sfintei Treimi, si ne daruieste ca in toti anii vietii noastre si in tot ceasul, Tie slava sa-Ti inaltam : Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Rugaciunea a sasea : Doamne Atottiitorule, Dumnezeul puterilor si a toate trupurile, Care intre cele de sus locuiesti si spre cei smeriti privesti; Cel ce ispitesti inimile si rarunchii si tainele oamenilor le stii cu adevarat, Lumina fara de inceput si pururea fiitoare, in Care nu este mutare sau umbra de schimbare, Insuti Imparate fara de moarte, primeste rugaciunile noastre pe care le facem catre Tine din gurile noastre cele necurate in aceasta vreme a noptii, indraznind pentru multimea milelor Tale. Lasa noua greselile ce am gresit inaintea Ta : cu cuvantul, cu lucrul, din stiinta si din nestiinta. Curateste-ne pe noi de toate intinaciunile trupesti si sufletesti,facandu-ne pe noi casa Cinstitului si Sfantului Tau Duh. Si ne daruieste noua cu inima veghetoare si curata sa trecem toata noaptea acestei vieti, asteptand luminata si sfanta zi a Unuia Nascut Fiului Tau, a Domnului Dumnezeului nostru Iisus Hristos, in care va veni pe pamant cu slava sa judece pe toti si sa plateasca fiecaruia dupa faptele lui. Ca sa nu ne aflam zacand si dormitand, ci priveghind si sculati in lucrarea poruncilor Lui si sa fim gata a intra in bucuria si camara Slavei Lui celei Dumnezeiesti, unde este glasul celor ce Te lauda si nespusa dulceata a celor ce vad pururea frumusetea cea nespusa a Fetei Tale; ca Tu esti lumina cea adevarata, Care luminezi si sfintesti toate, si pe Tine Te lauda toata faptura in veci. Amin. Rugaciunea a saptea : Pe Tine Te binecuvantam, inalte Dumnezeule si Doamne al milelor, Cel ce faci cu noi pururea lucruri mari si cu anevoie de urmat, slavite si prea minunate, care nu au numar. Cel ce ne-ai dat noua somn spre odihna neputintelor noastre si spre repaus de ostenelile trupului celui cu milte osteneli. Multumindu-Ti ca nu ne-ai pierdut pe noi cu faradelegile noastre, ci dupa obiceiul cel iubitor de oameni Te-ai milostivit si ne-ai ridicat pe noi a maneca si a slavi Stapanirea Ta. Pentru aceea ne rugam bunatatii Tale celei neasemanate : lumineaza ochii gandului nostru si ridica mintea noastra din somnul cel greu al lenii, si ne deschide gura noastra si o umple de laudele Tale, ca sa putem in liniste a canta, a Te lauda si pururea a ne marturisi Tie: lui Dumnezeu Celui slavit in toate si de toti, Tatalui Celui fara de inceput, impreuna si Unuia-Nascut Fiului Tau, si Prea Sfantului si Bunului si de viata Facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. |
Prea sfinta, cinstita si de viata facatoare, Cruce a Domunlui Nostru Iisus Hristos, fii intreaga mea nadejde, indeparteaza de la mine ingerul mortii si ma apara pe mine {numele de botez} impotriva a toti dusmanii stiuti si nestiuti, vazuti si nevazuti si ma ocroteste impotriva a toate relele care vin de lume, de la trup si de la cel rau. AMIN.
Daca o spuneti in fiecare zi o sa fiti mereu avertizate inainte de a vi se intimpla ceva rau. |
Psalmul 10
1. În Domnul am nădăjduit. Cum veți zice sufletului meu: "Mută-te în munți, ca o pasăre?" 2. Că iată păcătoșii au încordat arcul, au gătit săgeți în tolbă, ca să săgeteze în întuneric pe cei drepți la inimă. 3. Că au surpat ceea ce ai așezat; dar dreptul ce a făcut? 4. Domnul este în locașul cel sfânt al Său, Domnul în cer are scaunul Său. Ochii Lui spre sărac privesc, genele Lui cercetează pe fiii oamenilor. 5. Domnul cercetează pe cel drept și pe cel necredincios; iar pe cel ce iubește nedreptatea îl urăște sufletul Său. 6. Va ploua peste păcătoși lațuri, foc și pucioasă; iar suflare de vifor este partea paharului lor. 7. Că drept este Domnul și dreptatea a iubit și fața Lui spre cel drept privește. |
Rugaciune catre Nascatoarea de Dumnezeu
Imparateasa mea preabuna si nadejdea mea, Nascatoare de Dumnezeu, primitoarea strainilor si ajutatoarea saracilor, bucuria celor mahniti, acoperitoarea necajitilor, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul; ajuta-ma ca pe un neputincios, hraneste-ma ca pe un strain. Necazul meu il stii: dezleaga-l precum vrei, ca nu am alt ajutor in afara de tine, nici alta folositoare grabnica, nici alta mangaietoare buna in afara de tine, Maica lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi in vecii vecilor. Amin. |
Rugaciunea regelui Manase
Doamne Atottiitorule, Dumnezeul parintilor nostri, al lui Avraam, al lui Isaac si al lui Iacob si al semintiei lor celei drepte, Cel ce ai facut cerul si pamantul cu toata podoaba lor, Care ai legat marea cu cuvantul poruncii Tale, Care ai incuiat adancul si l-ai pecetluit cu numele Tau cel temut si slavit, inaintea Caruia toate se tem si tremura din pricina atotputerniciei Tale,-pentru ca nimeni nu poate sa stea inaintea stralucirii slavei Tale si nesuferita este mania urgiei Tale asupra celor pacatosi. Nemasurata si neajunsa este si mila fagaduintei Tale, caci Tu esti Domnul cel preainalt, bun, indelung-rabdator si mult-milostiv, Caruia ii pare rau de rautatile oamenilor. Tu, Doamne, dupa multimea bunatatii Tale, ai fagaduit pocainta si iertare celor ce Ti-au gresit si dupa multimea indurarilor Tale ai hotarat pocainta pacatosilor, spre mantuire. Asadar Tu, Doamne, Dumnezeul celor drepti, n-ai pus pocainta pentru cei drepti: pentru Avraam si Isaac si Iacob, care nu Ti-au gresit Tie, ci ai pus pocainta mie, pacatosului, pentru ca am pacatuit mai mult decat nisipul marii. Multe sunt faradelegile mele si nu sunt vrednic a cauta si a privi la inaltimea cerului, din pricina multimii nedreptatilor mele. Strans sunt eu cu multe catuse, incat nu pot sa-mi ridic capul si nu am nici loc de odihna, pentru ca Te-am maniat si rau am facut inaintea Ta,- n-am implinit voia Ta, nici am pazit poruncile Tale, ci fapte urate am facut, inmultindu-mi smintelile. Dar acum imi plec genunchii inimii, rugand bunatatea Ta si zicand: Am pacatuit, Doamne, am pacatuit si faradelegile mele eu le cunosc,- insa tot eu cer, rugandu-Te: iarta-ma, Doamne, iarta-ma si nu ma pierde din pricina faradelegilor mele, si nici nu ma osandi la intuneric sub pamant, caci Tu esti, Dumnezeule, Dumnezeul celor ce se pocaiesc. Arata-Ti peste mine bunatatea, mantuieste-ma pe mine, nevrednicul, dupa mare mila Ta si Te voi preaslavi in toate zilele vietii mele,- caci pe Tine Te slavesc toate puterile ceresti si a Ta este slava in vecii vecilor. Amin. |
Psalmul 50
Miluieste-ma,Dumnezeule ,dupa mare mila Ta Si dupa multimea indurarilor Tale sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de fradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut,asa incat drept esti Tu intru cuvintele Tale si biruitor cand vei judeca Tu. Ca ,iata,intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca, iata,adevarul ai iubit,cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma vei curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine,Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta si duhul Tau cel Sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapinitor ma intareste. Invata-voi pe cei faradelege caile tale si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange,Dumnezeule,Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de-ai fi voit jertfa,Ti-as fi dat,arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu :duhul umilit ,inima infranta si smerita Dumnezu nu o va urgisi. Fa bine ,Doamne ,intru bunavoirea Ta,Sionului si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii,prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau jertfa. |
Prima parte
Rugaciune pentru cel ispitit de vrajmas
Suflet necajit vine catre Tine, Stapane Sfinte, si cu lacrimi vorbeste cu Tine, pentru pierzatorul vraj*mas, si cu toata smerenia cade rugandu-se Tie pentru potrivnicul care il necajeste pe el. Deci de vreme ce cu nerusinare vine catre Tine, auzi-l pe el degrab; si fiindca a alergat cu dorire catre Tine, cu osardie cerceteaza-l pe dansul. De il vei trece cu vederea pe el cand se necajit, a pierit; de vei zabovi a-l auzi pe el, fiind tinut, a lipsit. Iar daca il vei cerceta pe el pentru indurarile Tale, se afla; iar daca vei cauta spre dansul, se mantuieste; daca il vei auzi pe el, se imputerniceste. Ravneste pentru dan*sul, ca logodnica a Ta este; fiindca si cel ce l-a logodit pe dansul Tie este Pavel Apostolul, care a zis ca fara de moarte ravnitor esti (v. II Corinteni 11:2). Sa nu il treci pe el cu vederea ca sa nu socoteasca vrajmasul ca i-ai dat lui carte de despartire si l-ai alungat pe dansul de la Tine. Cearta-ma pe mine, Stapane, pentru indurarile Tale, si sa nu ma dai pe mine in mainile pierzatorului. Caci iata am adunat gandurile mele dinspre toate parti*le, si nu aflu a se pomeni vreun bine inaintea Ta, decat nu*mai aceasta, ca afara de Tine pe altul nu stiu. Latime ne*masurata este darul tamaduirilor Tale; si tuturor celor ce vin catre Tine le da tamaduire. Pentru ca si ranile mele ade*seori se tamaduiesc cu indurarile Tale si iarasi putrezesc pentru a mea lenevire. Acum am uitat pe Doctorul intru sanatatea mea, si m-a uitat pe mine Doctorul intru boala mea. Ca osteneala iti dau Tie pacatele mele, cunosc; si ca miluit fiind Te intarit pe Tine, nu-mi e necunoscut; si ca ma suferi pe mine pentru milosardia Ta, nu uit; fiindca si mai*ca cea milosarda fiind lepadata de pruncul sau, nu sufera sa-l treaca cu vederea pe el, ca se biruieste de indurarile sale. Deci daca aceea intr-acest chip este, cu cat mai vartos milostivirea Ta? Iata dar, Stapane, si indurarile pasarii se varsa peste puii sai, si in fiecare ceas ii cerceteaza pe ei si mancare le aduce lor, si se osteneste ca sa-i hraneasca pe ei; ca se biruieste de indurari. Si daca cele necuvantatoare asa de milosarde sunt, cu atat mai mult darul Tau, de mii de ori mai mult biruindu-se de indurarile, va milui pe cei ce vin catre dansul si il cauta pe el intru adevar. Iata ia*rasi izvorul plin este de ape izvorand neincetat, si da cu in*destulare tuturor celor ce vin catre dansul, si nu are trebuinta de laude omenesti; caci nu este lauda lui a da in dar bautura, ci a Te slavi pe Tine printr-insul. Fiindca prea ara*tat este ca pentru facerea de bine a Darului Tau da acela bautura. Caci iata a istorisit izvorul noianul cel nemarginit al indurarilor Tale. Cu indestulare hranesti puterile ceresti si toata suflarea cea de pe pamint o iconomisesti, nelipsit fiind de laude si de slava a toata zidirea. Slavit esti intru fi*inta maririi Tale si intru marea cuviinta a slavei Tale. Dra*gostea Ta dorind mantuirea noastra, se pleaca pe Sine catre noi, ca slavoslovind-o noi pe dansa sa ne mantuim intru dansa printr-insa. Caci incredintat sunt, ca insasi dragostea Da*rului Tau ne sprijineste si primeste pe cel ce vine catre dan*sa. Si mai inainte cunoscator fiind, o, Stapane, vezi de s-a dezbracat el desavarsit de lume. Mai inainte de a ajunge el la usa, ii deschizi lui; mai inainte de a cadea el inainte-Ti, ii intinzi lui mana; mai inainte de a izvori el lacrimi, versi peste dansul indurarile Tale; mai inainte de a-si marturisi el datoriile sale, ii dai iertarea. Nu invinuiesti; nu ii zici un*de a cheltuit anii, cum a trecut vremea; nu cauti suma zapisului pacatelor lui; nu pomenesti intaratarea lenevirii lui; nu defaimi lepadarea facerilor Tale de bine, ci smerenia, si plansul, si asezarea inimii mai inainte vazand-o, strigi: "Scoateti haina cea dintai si il imbracati pe el; jertfiti vitelul cel gras spre odihna si veselie" (Luca 15, 22). Se aduna ingerii si se veselesc pentru aflarea fiului celui pierdut si pentru intoarcerea mostenitorului celui amagit; si ca pe un negutator ce a venit intru ale sale cu multa bogatie, asa primeste Darul Tau pe pacatosul ce se apropie din tot sufletul; caci doreste sa vada lacrimile si inseteaza sa vada pocain*ta si se bucura pentru sarguinta celor ce se sarguiesc sa se pocaiasca. Deci arata si intru mine multa milosardia Ta si slobozeste-ma din stramtorarea pierzatorului; caci ranindu-ma, sta batjocorindu-ma. Si precum pe mare s-au apropiat ucenicii si Te-au desteptat pe Tine, si prin glasul cel binecuvintat al gurii Tale a incetat furtuna vantului si s-a ali*nat viforul valurilor, auzi lacrimile mele, ca ziua si noaptea Te desteapta pe Tine. Doisprezece ani locuind doctorii langa cea bolnava, nu au putut sa-i tamaduiasca curgerea sangelui, ci mai multa durere ii dadeau decat tamaduire; si cate aceia nu au putut, Tu ai dat; si in cate aceia au fost biruiti, tu le-ai insanatosit si fara de osteneala ai daruit tamaduirea. Caci na*dajduind a se tainui de Tine, pe ascuns s-a apropiat de poa*la hainelor Tale. S-a apropiat, nu s-a atins de Sfantul Tau Trup, si imbracamintea Ta tamaduire i-a dat ei, si izbavire fara de vatamare de multi doctori (v. Matei 9:20). Izbaveste si sufletul meu cel necajit de rusinea si ocara vrajmasului ca*re ma necajeste pe mine, Milosarde Doctore; arata-Ti in ma*dularele mele multa Ta intelepciune; si neintinate fa ranile mele, si pune in ele podoaba faptelor bune, si propovaduias-ca-se Darul Tau, ca el pe mine m-a izbavit. |
Ultima parte
Mielule cel fara de pacate, Care Te-ai junghiat pen*tru mantuirea a toata lumea si ai impacat cerul si pamantul, sa nu ma lepezi pe mine, caci fara de rusine m-am apro*piat de Tine, si sa nu imi spui mie: "Ce ai suferit pentru Mine?" In ziua cea infricosata si strasnica vei zice noua pacatosilor: "Stiti ce am suferit pentru voi? Nevazut fiind, vazut am fost de voi; fara de moarte fiind, pentru voi am fost osandit; fara de pa*cate fiind, pentru voi am fost palmuit; si asa rastignindu-ma nu M-am maniat; batjocorit fiind, nu am blestemat. Eu, Stapanul, mai presus fiind de toate pacatele si vinovatiile, pentru voi am suferit acestea; voi, vinovatii, pentru Mine ce ati suferit?" Pen*tru aceasta nu are cineva din noi dare de raspuns.
AduTi aminte, Doamne, ca acestea toate Le-ai su*ferit pentru noi, pentru milosardia Ta si pentru bu*natatea si dreptatea Ta, si nu pentru ispravile noastre; caci precum atunci cand ai fost vandut pentru noi, Sfant erai si Nepacatos, si acum Acelasi esti, Stapane, caci nu s-a schim*bat milosardia Dumnezeirii Tale, pe care o ai din fire; iar noi si atunci eram necredinciosi si rai si vicleni, si acum suntem pacatosi si neputinciosi. Deci darul pe care ni l-ai daruit pentru milosardia Ta, sa nu il iei pe el de la noi; caci daca atunci pentru dragostea noastra ne-ai izbavit pe noi, iar acum fiindca am gresit, pentru aceasta Te-ai maniat si Ti-ai luat mana Ta de pe noi? Cu cuviinta am zis Sfant, caci pentru dreptatea noastra atunci ne-ai izbavit pe noi, si acum inca, caci am gresit, Te-ai departat de la noi. insa, precum mai inainte am spus, noi si atunci pagani eram si acum paca*tosi; deci daruirea pe care ne-ai daruit-o noua pentru iubirea Ta de oameni, pana in sfarsit arat-o spre noi. Eu, suflet necajit fiind, iara si iara strig catre Tine, Sta*pane, si a ma apropia la Tine pentru vrajmasul meu ma silesc: Vezi, Stapane, si fii mie scapare, si cearta pe ispititorii sai, ca in tot ceasul ma impresoara pe mine si nu pricep, ma fu*ra pe mine si nu cunosc, ma raspandesc pe mine si nu ma umi*lesc; ma impiedica pe mine ca sa Te rog pe Tine, caci cunosc ca de voi striga catre Tine cu lacrimi si cu suspin, nu ma vei lasa. Vai mie, ce fel de impotriva luptatori am in lupta! Fericit sunt, ce fel de izbavitor am si datator de plata pentru nevointa! Vasiliscul, fiara, cumplita este intru amandoua, in vedere si in amaraciune, si balaurul acesta in amandoua acestea ale lui mai rau este: in lupta si in nerusinare. Putere sfanta, ce ai inghitit toiegele cele prefacute in balauri, cearta si pe balaurul acesta, ca fara de sfiala se apropie de mine, si prin nerusinarea luptei lui, comoara lucreaza celor ce sufera, si scarba pe care o aduc ingrozirile lui, fericire are ascunsa; caci bucuria veacului aces*tuia este amestecata cu mahnire; iar scarba si stramtorarea, bucu*rie si viata vesnica prilejuiesc. Totdeauna am fost neputincios, si sunt neputincios, Stapane, si neincetat ma cerceteaza pe mine Darul Tau si ma vindeca pe mine; si in fiecare ceas am lepadat plata tamaduirilor lui si o lepad. Fiindca nepretuite sunt ta*maduirile Darului Tau si in dar pe ele le dai, si fiindca prin lacrimi le daruiesti pe ele, daruieste-mi si mie, prin lacrimi*le mele, tamaduirile sufletului meu. Prea aratat este tuturor ca veacul acesta se aseamana luptei, si balaurul cel tare cu toti se lupta impotriva. De unii se biruieste si se calca, iar pe altii ii biruieste si ii calca; de unii se surpa si se batjocoreste, iar pe altii el ii surpa si ii batjocoreste; unii, prin lupta lui se incununeaza, iar altii prin lupta lui se bimiesc; unii, prin amaraciunea lui, dulceata vietii celei vesnice o dobandesc, iar altii, prin dulceata lui si molesirea, amaraciunea muncii celei vesni*ce o afla; unii, prin neaverea cea desavarsita a lor, cu lesnire il supun pe dansul, iar pe altii, pentru infasurarea cu lucrurile cele pamantesti, el ii supune; si celor ce doresc pe Dumnezeu din tot sufletul, razboiul lui ca o nimica este; iar celor ce doresc lumea, greu este si nesuferit. Fericiti sunt cei ce pe Dumnezeu au iubit si pentru dragostea Lui au defaimat pe toate. Fericiti sunt cei ce lacrimeaza ziua si noaptea, ca sa se izbaveasca de mania ce va sa fie. Fericiti sunt cei ce s-au smerit pe sine de buna voie, ca acolo se vor inalta. Fericiti cei infranati, ca desfatarea Raiului pe dansii ii asteapta. Fericiti cei ce si-au chinuit trupurile lor in privegheri si in nevointa, ca bucuria raiului le este lor gatita. Fericiti cei ce s-au facut de buna voie biserica a Sfantului Duh, ca acestia vor sedea de-a dreapta. Fericiti cei ce au castigat dragostea lui Dumnezeu in sufletele lor, ca acestia se vor chema iubitori de Hristos. Fericiti cei ce s-au rastignit pe sine, ca intru Dumnezeu s-a facut cugetarea lor ziua si noaptea. Fericiti cei ce si-au in*cins mijloacele lor cu adevarul si si-au gatit candelele lor, si asteapta pe Mirele lor cand se va intoarce de la nunti. Fericit cel ce a castigat ochilor celor intelegatori privirea bunatatilor celor ce vor sa fie si a muncii celei vesnice, si s-a sarguit a se osteni ca sa dobandeasca vesnicele bunatati. Fericit cel ce are inaintea ochilor neincetat acel infricosat ceas si s-a silit a bine placea pana este vreme. Fericit cel ce s-a facut pe pamant nepatimas ca un inger, ca impreuna cu ingerii sa se bucure in ziua aceea. Deci sa ne sarguim, fratilor, cele de sus a le vedea, cele de sus a le intelege, cele de sus a le gandi, cele de sus a le socoti, cele de sus a le pomeni, cele de sus a le castiga, cele de sus a le pricepe, cele de sus a le grai, cele de sus a le face, cele de sus a le negutatori; cu totul la cele de sus a ne indrepta si a nu inclina spre cele de jos, unde sunt dulcetile si poftele veacului acestuia desert si purtator de moarte, ci bine este totdeauna a cauta cu ochiul inimii, ca sa nu cada ceva in lumina ochiului, sau gand rau si viclean, sau altceva din cele ce nu plac Stapanului Dumnezeu, si sa intunece mintea; ci auzi tu, cel ce citesti, pentru sine-mi zic, avem ce sa gandim totdeauna, avem pe ingeri, avem pe Ar*hangheli, avem pe Puteri, avem slavele Domniilor, avem pe Heruvimi, avem pe Serafimi, avem pe insine, avem pe Dum*nezeu Stapanul tuturor, numele cel bun si sfant, avem pe Proo*roci, avem pe Apostoli, avem Sfintele Evanghelii, cuvintele Domnului, avem pe Mucenici, avem pe toti Sfintii, avem pe Marturisitori, avem pe Sfintii Parinti, pe Patriarhi, avem pe Pastori, avem pe Preoti, avem cerurile si toate cele din ele. Acestea si intru acestea gandeste si vei fi fiu al Stapa*nului Dumnezeu, cu Darul si cu iubirea de oameni a Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Caruia sla*va si stapanirea, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin Sfantul Efrem Sirul |
Rugăciune puternică pentru momentele grele ale vieții.
O, Dumnezeule Mare, mântuiește-mă de toate relele; o, Dumnezeule Mare, care ai hărăzit mângâiere tuturor Sfinților, hărăzește-mi-o și mie, care ajuți și sprijini toate lucrările, ajută-mă și sprijină-mă în toate nevoile, scapă-mă de toate primejdiile, de toți dușmanii văzuți și nevăzuți. În numele Tatălui care a creeat lumea, în numele Fiului care a răscumparat-o, în numele Sfântului Duh care a împlinit legea în toată a ei desăvârșire. Binecuvântarea lui Dumnezeu Tatăl care cu cuvântul a zidit lumea, să fie pururea cu mine ......! Binecuvântarea Domnului Isus Hristos, fiul Marelui Dumnezeu, să fie pururea cu mine.....! Binecuvântarea Sfântului Duh cu cele mai scumpe daruri ale Sale, să fie pururea cu mine ... ! Doamne, norii grei ai nenorocirilor și ai supărarilor se abat asupra capului meu și întristările sfâșietoare mă copleșesc, dar mă mângăi că Tu mă iubești și această încredințare mă încurajează. Plin(ă) de nadejde în dragostea și bunătatea Ta, nu voi lăsa să mă biruiască împotrivirile soartei, ci mă voi lupta cu curaj, căci numai cu ajutorul Tău voi reuși. La tine, dar Preabunule Doamne, alerg și mă rog: vino grabnic și mă mântuie cu puterea Ta, cu mila Ta, precum ai mântuit și pe Petru cel ce venea pe apă; întinde-mi mâna ca și lui și mai presus Doamne dă-mi sănătate și..........(se spune o singură dorință). Doamne, ai milă și nu zăbovi și primește cu bunătatea Ta rugaciunea mea ce o fac către Tine, apără-mă cu Harul Tău și ajută-mă sa fiu statornic în angajamentul ce-l iau față de Tine: de a da o bucată de pâine la săraci și de a mă ruga pentru cei aflați în primejdii sau suferință și pentru mântuirea tuturor oamenilor. Trimite Doamne binecuvantarea Ta peste dușmanii mei cunoscuți....(se spune numele) și necunoscuți și iîdreaptă-i cu gânduri bune spre mine și spre toți ai casei mele. Tu Doamne, dorești ca omul să trăiască în unire și dragoste pe pământ. Fă-i și pe cei ce mă asupresc, mă urăsc, mă chinuiesc, ma năpăstuiesc, mă descurajează, ma desconsideră, să cunoască milostivirea Ta și luminează-le Tu , Doamne, inima lor și fă-o primitoare de dragoste, ca să trăim în deplină unire, cu inima curată și ne iartă nouă greșelile, precum iertăm celor ce ne greșesc noua. AMIN! |
Sufletu-mi calator, obosit de-atata drumetit pe cararile inselatoare ale vietii, ingenuncheaza azi in fata Ta! Nu reusesc cuvinte sa gasesc si ruga sa-mi graiesc! Vreau sa cred ca Tu stii tot ce sufletul meu ascunde! Trebuie sa stii cum arde de durere, cum se zbate in singuratate, cum plange de rautate!
Vin azi, in fata Ta, eu - prea umila si pacatoasa fiinta umana, vin sa Te rog sa-mi smulgi din piept tristetea si amintirea, in locul lor sa pui credinta si iubire! Sa-mi stergi lacrima de pe obraz si sa pui blanda mangaiere a unei raze de soare! Sa-mi iei teama de necunoscut si sa-mi dai cutezanta stancii neclintite! Sa - mi iei dorinta de a lacrima si sa-mi dai veselia randunicii! Sa iei tristetea ochilor mei si sa-mi dai stralucirea ghiocelului abia rasarit din zapezi! Si cand raman fara putere, cand cedez in fata incercarilor Tale, lasa-ma sa-ti aud glasul imbarbatandu-ma! Si cand slaba sunt, cand cred ca totul e pierdut, lasa-ma sa vad Planul Tau! Si cand cerul meu e plin de nori, inalta-ma pe unul catre Tine! Si cand uit de Tine, aminteste-mi ca sunt nimic, ca nu exist fara Tine! Te rog, Doamne, nu ma lasa acum! Nu ma lasa sa ma-ndepartez! Da-mi forta vantului sa merg inainte, da-mi hotararea credinciosului de a lupta! |
Înviază Dumnezeu risipindu-se vrăjmașii Lui, și fugind de la fața Lui toți cei ce-L urăsc pe El ! Precum se împrăștie fumul și nu mai este, precum se topește ceara de la față focului topește fumul de la fața focului, Așa pier păcătoșii de la fața lui Dumnezeu, iară drepții se veselesc. Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea! Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le.
Ziua învierii! Și să ne luminăm cu prăznuirea, și unul pe altul să ne îmbrățișăm. Să zicem: fraților și celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere. Și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le ! Pe Soarele cel mai înainte de soare, Care a apus oarecând în mormânt, întâmpinatu-L-au către dimineață, căutându-L ca pe o zi, mironosițele femei și, una către alta, grăiau: O, prietenelor, veniți să ungem cu miresme Trupul cel de viață purtător și îngropat, Trupul care a înviat pe Adam cel căzut, Care zace în mormânt. Să mergem, să ne sârguim ca și magii și să ne închinăm, și să aducem miruri în loc de daruri, Celui ce nu în scutece, ci în giulgiu a fost înfășurat, și să plângem, și să strigăm: O, Stăpâne, scoală-Te, Cela ce dai celor căzuți ridicare ! http://www.youtube.com/watch?v=CgRRS...eature=related |
HRISTOS A INVIAT!:53:
Multumesc tuturor celor care in acest Post au asezat aici in Odaie rugaciuni si celor care au intrat doar sa se roage. Tuturor va doresc din suflet ca Lumina din noaptea Invierii sa va lumineze calea si sa va daruiasca in viata numai bucurii si daruri duhovnicesti!:53: |
ADEVARAT A INVIAT!!!!!!!si noua viata vesnica ne-a dat.....sarbatori luminate va doresc tuturor.
|
Acatistul Invierii
ACATISTUL SFINTEI INVIERI A DOMNULUI Acest acatist se citeste de la Pasti pina la Inaltarea Domnului. Preotul da obisnuita binecuvintare si apoi se cinta: Hristos a inviat... (de trei ori), apoi: Condacele si Icoasele Condacul 1 : Aparatorul cel mare si Doamne, biruitorul mortii celei vesnice, ca cei ce ne-am izbavit de omorirea cea duhovniceasca, cele de lauda aducem Tie, noi robii Tai si zidirea Ta. Cel ce ai biruinta asupra mortii, de moartea pacatelor slobozeste-ne pe noi, care graim: Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! Icosul 1 : Ingerii, Invierea Ta, Hristoase Mintuitorule, neincetat o lauda in ceruri. Si pe noi, cei de pe pamint, invredniceste-ne cu inima curata a-Ti cinta Tie unele ca acestea: Iisuse, Cel nepatruns, Care luminezi pe toti credinciosii, lumineaza-ne si pe noi cei ce traim in intunericul necunostintei; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti si la toate le dai viata, inviaza-ne si pe noi, cei omoriti in pacate; Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat la cer si ai inaltat pe cei ce nadajduiesc intru Tine, inalta-ne si pe noi, cei plecati spre pamint; Iisuse, Cel ce sezi de-a dreapta Tatalui si partasi slavei Tale ii faci pe cei ce Te iubesc pe Tine, nu ne lipsi pe noi de slava Ta; Iisuse, Cel ce vei veni sa judeci viii si mortii, nu ne judeca pe noi dupa faradelegile noastre, ci miluieste-ne dupa mare mila Ta; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! Condacul 2 : Vazind, Doamne, oamenii cazuti, Te-ai intrupat si ai inviat pe toti, daruindu-le celor inviati toate spre mintuire. Inviaza-ne si pe noi cei omoriti din pricina pacatelor, ca sa-Ti cintam Tie: Aliluia! Icosul 2 : Mintea nu pricepe dumnezeiasca taina, cum izvorul vietii inviaza, omorind moartea. Pentru aceasta, numai cu inima simtind bucuria invierii si astfel fiind luminati, cu glas de bucurie duhovniceasca graim gatre Tine unele ca acestea: Iisuse, Cel ce ai intrat prin usile incuiate, intra si in casa sufletelor noastre; Iisuse, Cel ce ai intimpinat in cale pe ucenicii Tai, intimpina-ne si pe noi, pe calea acestei vieti, si ne mintuieste; Iisuse, Cel ce ai aprins inimile lor cu cuvintele Tale, aprinde si inima noastra cea rece, spre dorirea de slava Ta; Iisuse, Cel ce Te-ai cunoscut intru fringerea piinilor, da-ne si noua a Te cunoaste in dumnezeiasca impartasanie; Iisuse, Cel ce ai fagaduit pe Duhul Sfint ucenicilor Tai, trimite-ne si noua pe acest Duh mingiietor de la Tatal; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! Condacul 3 : Cu puterea Ta, cea dumnezeiasca, inviind pe Lazar, inviaza-ne si pe noi cei ce sintem doboriti de patimi si zacem in pacatul nepocaintei, ca sculindu-ne dupa glasul Tau, sa cintam cintare: Aliluia! Icosul 3 : Avind putere asupra mortii, sufletele le-ai chemat din moarte, Iisuse. Cheama-ne si pe noi, din adincul pacatelor noastre, ca si noi, curatindu-ne simtirile, Tie, celui ce stralucesti cu lumina cea neapropiata, cu bucurie sa-Ti aducem cintare de biruinta, asa: Iisuse, biruitorul mortii, biruieste patimile noastre cele rele; Iisuse, Datatorule de viata, da-ne si noua o viata mintuitoare; Iisuse, izvorul bucuriei, bucura inima noastra intru indreptarile Tale; Iisuse, Cel ce ai saturat, cu cinci piini si doi pesti, cinci mii de barbati in pustie, afara de femei si copii, hraneste-ne si pe noi cu piinea Ta cereasca; Iisuse, nadejdea celor cazuti, scoate-ne si pe noi din adincul rautatilor noastre; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! Condacul 4 : Viforul patimilor ne tulbura si ne ineaca; ci Te rog pe Tine Iisuse, intinde-ne, ca si lui Petru, mina Ta cea de ajutor si, cu puterea Invierii Tale, ridica-ne si ne inalta a cinta Tie: Aliluia! Icosul 4 : Avind imbucuratoarea veste a invierii Tale, Iisuse, cerurile cu vrednicie se veselesc si pamintul se bucura; iar noi, praznuind veselia cea vesnica, indraznim a-Ti cinta unele ca acestea: Iisuse, Cel ce sezi intru lumina cea neapropiata, fii aproape tuturor crestinilor, dupa indurarile Tale; Iisuse, Cel ce iubesti zidirea Ta, nu ne uita pe noi cei de pe urma; Iisuse, Cel ce atragi inimile noastre la Tine, intoarce la Tine si inima noastra cea ticaloasa; Iisuse, Cel ce implinesti toate cererile cele bune, implineste si doririle noastre cele bune, ca mai mult decit toate sa Te iubim pe Tine; Iisuse, Cel ce primesti orice picatura de lacrimi, nu departa rugaciunile noastre; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! Condacul 5 : Viata de Dumnezeu placuta izvoraste din Tine, o, Iisuse, Fiul Dumnezeului celui viu. Pentru aceea Te rugam pe Tine, ca sa nu ne piarda pe noi ucigatorul de suflete, nici sa ne inchida gura ca sa murim nepocaiti, ci invredniceste-ne sa-Ti cintam: Aliluia! Icosul 5 : Vazind cu Duhul pe Dumnezeu inviat, veniti sa bem bautura noua, nu din piatra stearpa si neroditoare, ci din izvorul nestricaciunii si purtatorul de viata mormint al Mintuitorului, care, pe pamintul cel neroditor al sufletelor noastre udindu-l, ne-a invatat pe toti a cinta unele ca acestea: Iisuse, Cel ce ne-ai poruncit sa primim scump singele Tau, invredniceste-ne fara de lipsa, a primi acest prea cinstit singe; Iisuse, Cel ce trimiti ploaie asupra celor drepti si asupra celor pacatosi, stropeste-ne si pe noi cu harul Tau, ca sa aducem roada duhovniceasca; Iisuse, Cel ce nu Te-ai scirbit de pacatoasa care Ti-a sarutat cu lacrimi de pocainta picioarele Tale, da-ne si noua a-Ti uda picioarele Tale cu lacrimi de umilinta; Iisuse, Cel ce ai intarit pe Toma in credinta invierii Tale, da-ne si noua credinta nefatarnica; Iisuse, Cel ce ai zis: cautati si veti afla, da-ne si noua a Te gasi pe Tine; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! Condacul 6 : Propovaduind cu duhul neincetat bucuria invierii tale, celei purtatoare de viata, Iisuse, Dumnezeul nostru, da sa fim si noi, pacatosii, partasi acestei invieri, ca neincetat sa cintam in Ierusalimul cel de sus: Aliluia! Icosul 6 : Stralucind la toata lumea cu invierea Sa Domnul Iisus Hristos, acum toate le-a umplut de lumina: si cerul si pamintul si cele de dedesubt; ca sa praznuiasca toata zidirea Invierea lui Hristos, intru care intariti fiind vom cinta unele ca acestea: Iisuse, Cel ce toate le umpli de lumina Ta, lumineaza si ochii nostri cei intunecati; Iisuse, Cel ce ai impreunat cerul cu pamintul, ridica-ne si pe noi de pe pamint la cer; Iisuse, Cel ce Te-ai pogorit cu lumina Ta cea dumnezeiasca in cele de dedesubt, pogoara-Te si in adincul inimilor noastre; Iisuse, Cel ce ai scos din temnitele iadului sufletele ce te asteptau, scoate-ne si pe noi, pacatosii, din intunericul mihnirii, caci viata noastra de iad s-a apropiat; Iisuse, Cel ce tuturor le intinzi prea curatele Tale miini, cuprinde-ne si pe noi, ticalosii, in bratele Tale; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! Condacul 7 : Vrind Domnul Hristos ca sa descopere oamenilor puterea dumnezeirii Sale, S-a acoperit cu pecetea lui Caiafa si nestricind-o, inaintea celor ce-L pazeau, ca un purtator de biruinta s-a sculat si ne-a invatat a-i cinta: Aliluia! Icosul 7 : Minunat si cu neputinta este a pricepe, cum ieri ne-am ingropat impreuna cu Tine, Hristoase, iar azi ne sculam impreuna cu Tine, in Duh. Dar cu bucurie Iti cintam Tie unele ca acestea: Iisuse, Cel ce ai inviat si ai dat in dar tuturor viata, intraripeaza mintea noastra, ca sa-Ti urmeze Tie pururea; Iisuse, Cel ce ai sfintit pamintul cu picioarele Tale, sfinteste si gindurile noastre, cele care se inalta la Tine; Iisuse, Cel ce nu ai oprit a se zugravi cinstitul Tau chip, da-ne si noua a avea pururea in sufletele noastre chipul invierii Tale; Iisuse, Cel ce ai primit cei doi bani ai vaduvei, primeste si de la noi cintarea aceasta; Iisuse, Cel ce n-ai osindit pe femeia desfrinata, ci, prin puterea Ta, ai indreptat-o pe calea cea buna, nu osindi nici buzele noastre cele intinate care Te saruta pe Tine, prin cintari de lauda; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:43:22. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.