![]() |
Cind incerci sa clarifici si sa argumentezi mesajul lui Hristos in termeni moderni, de fapt in orice termeni, cum imediat departezi Duhul Sfint de la tine. Duhul vine numai gindind cu inima si prin inima.
|
Citat:
Ce presupune a vorbi in termeni moderni? Crezi ca Duhul Sfant lucreaza doar acolo unde se vorbeste in termeni arhaici? Pana sa ajunga Duhul Sfant la inima mai e cale lunga si cea mai lunga cale e cea de la urechi la inima, cum zice Pr Arsenie Boca. Deci intai credinta vine din auzire si daca nu auzim bine sau nu intelegem ceea ce auzim, nu vine nimic bun. Avem nevoie de adaptare a mesajului crestin la zilele noastre. Nu putem sa ne inchistam intr-un limbaj inteles doar de un grup restrans. Nu uita ca Hristos a vorbit oamenilor pe limba lor, folosind pilde din viata lor de zi cu zi. Am o mare mare rugaminte la tine, Cozia. Te rog sa iti reverifici afirmatiile inainte de a le posta, nu de alta, insa in unele cazuri iesi din spatiul dogmatic ortodox prin afirmatiile acestea. Si nu este o parere a unui amator de teologie! |
Situatia BO nu poate fi comparata cu situatia Bisericilor din Occident, e o alta cultura aici, este o alta traditie. Poporul roman este printre popoarele cu cel mai inalt nivel de religiozitate din Europa. Si cred eu ca nu se va lasa cu una cu doua.
Inca nu ai precizat notiunea de termeni moderni. Adaptarea limbajului se face continuu prin publicarea cartilor de cult in editii noi, cu unele modificari. De asemenea, preotii sunt indemnati sa faca mesajul evanghelic cat mai clar cu putinta, folosind in predica un vocabular accesibil oamenilor. La noi in Biserica nu se vorbeste atat de mutl de EU...nu e cazul,nu asta este principala functiune a Bisericii. Insa nici EU nu trebuie omisa din mesajul ei. Face parte din viata noastra sociala, nu ai cum ignora acest lucru. Am impresia ca unii fundamentalisti au o reactie ciudata cand aud astfel de termeni EU, globalizare, etc. Sunt si aspecte pozitive si negative. |
Citat:
Pai, daca stau si ma gandesc, ca poate intr-o zi Patericul nu mai spune nimic oamenilor prea moderni, sau Liturghia in forma ei actuala, sau rugaciunile pe care le trimitem, atunci trag concluzia ca problema e la omul viitorului, care nu mai are capacitatea de a intelege invataturile acestor scrieri, sau frumusetea acestor rugaciuni. Daca privim la omul modern si la omul care a trait la inceputurile crestinismului, diferentele sunt doar de ordin exterior. In vreme ce omul secolelor I, II, II etc aveau capacitatea de a intelege necesitatea divinului in viata omului si il cautau primejduindu-si propria viata, noi, oamenii moderni, cerem tot mai mult ca sa credem, dar nu pentru ca simtim nevoia de Dumnezeu, ci pentru ca am devenit grei la suflet, nimic ne fiind suficient, ajungand sa-I cerem chiar si lui Dumnezeu socoteala. Daca din acest considerent avem nevoie de schimbari, atunci putem sa le uitam, caci nimic nu va umple golul nostru sufletesc. |
Citat:
|
Anca, nu Dumnezeu il va trimite pe antihristul! Una e sa ii ingaduiasca sa vina si alta e sa il trimita El Insusi.
|
Iosif:Am impresia ca unii fundamentalisti au o reactie ciudata cand aud astfel de termeni EU, globalizare, etc. Sunt si aspecte pozitive si negative.
Foarte interesant cat de mult te preocupa ideea de fundamentalism ortodox! Iar reactia ortodocsilor la unele cerinte ale Comunitatii Europene este mai degraba sanatoasa decat ciudata, avand in vedere ca acceptarea homosexualitatii, ca sa dau un exemplu, contravine conceptiilor noastre religioase. Sau te refereai la alti fundamentalisti?!? |
In legatura cu referirile biblice despre ADN: Biblia a fost scrisa nu ca un manual de stiinta, ci ca o carte care foloseste mantuirii noastre, deci referirile la ADN, fizica cuantica si altele nu sunt chiar asa de importante. Vedem azi ca toate descoperirile tehnologice sunt folosite pentru a indeparta omul de Dumnezeu si pentru a-l seca spiritual. Isus, desi cunoscator al tainelor universului, nu a insistat pe intruirea noastra "stiintifica" ci numai pe instruirea noastra spirituala. aaaa... si nu uitati trinitatea e o EREZIE, numele lui Dumnezeu este YHWH(Yahve), Isus este Fiul sau pentru ca este primul din intreaga creatie, spiritul sfant este forta activa a lui Dumnezeu. PS: nu sunt martor al lui Iehova
|
Cei care vor sa ma contrazica in legatura cu "Trinitatea e o EREZIE" va rog sa o faceti. Va raspund cu mare placere. Sper sa avem o discutie constructiva.
|
Citat:
|
Anca, sunt de acord cu impotrivirea categorica fata de minciunile care se ascund sub masca tolerantei si a drepturilor omului. Toleranta si drepturile omului au insa si aspecte pozitive fata de care nu trebuie sa ne impotrivim. Eu insist pe un duh al deosebirii intre bine si rau. Nu tot ce este nou este rau, cum nici tot ce este nou este bun.
|
Citat:
Trinitatea----erezie dupa care ai enumerat trinitatea Tatal, Fiul si Sf Duh(pe care l-ai definit total aiurea)?...deci unde este contradictia? |
Omul este o erezie, nu Trinitatea! Omul pentru ca in om nu este adevar! Iov, nu cumva ai incercat cu mintea ta sa intelegi Taina Sfintei Treimi si te-ai pomenit ca ai si inteles-o? Sau esti tu mai mare decat Sfintii Parinti?
|
cate bordeie atatea obiceie. cred ca topicul se refera la biserica si modernitate.
nu inteleg de ce inovatia si descoperirea stiintifica sunt fenomene care sunt anti-crestine. am o intrebare: biserica a fost o putere judecatoreasca, politica si legislativa in trecut. chiar si politica. de ce statutul sau in societate s-a metamorfozat dintr-un monopol in optiune filosofica. |
O optiune filozofica insusita de majoritatea populatiei. Si sa stii ca filozofia nu ramane nici ea fara efecte. Mentalitatea, indiferent pe ce este bazata, determina modul de actiune. Asa ca nu este de ignorat aceasta "filozofie", forta ei este una reala, se poate concretiza oricand in actiuni sociale ample.
|
Citat:
|
niovelul dereligiozitate este in scadere? sau m-am tampit eu?
|
DA ,este in scader,din pacate de-a lungul timpului se intimpla o INVOLUTIE SPIRITUALA si tocmai de aceea se va sfirsi aceasta lume ,din cauza prea multor pacate si va avea loc PARUSIA DOMNULUI.
|
Se tot vorbeste acum de innoirea Bisericii, de adaptarea la modernitate, la vremurile in care traim. Mass-media parca a luat-o razna cu aceasta tema, desi habar nu au despre ce vorbesc. Mi se pare penibil! Nu au fost in stare nici macar sa foloseasca in mod corect titlurile episcopilor, mitropolitilor, patriarhului. Jenant! Insa ei tot dezbat problema modernizarii Bisericii.
Cum vedeti modernizarea aceasta a Bisericii? |
Citat:
|
Citat:
|
Probabil ca toti ati observat circul mediatic pe seama modernitatii si a innoirii Bisericii. Cum vedeti voi innoirea Bisericii pe fondul provocarilor moderne?
http://iosifcristian.neosite.ro/files/pp_279690.html |
Civilizatia este una si trairea crestina e alta:)
Civilizatia trebuie "ajutata" dar Nu ne mantuieste. Nu e drept sa dam vina pe modernism ca eu sunt lenes, hot, curvar. Poti trai in pat de puf si sa te rogi lui Hristos si esti asemenea cu cel ce sta pe patul de scandura:) Dar trebuie multa credinta, MULTA! De aceea prefer mereu sa spun ca, suferinta te "subtiaza"... si ce se subtiaza aici nu putrezeste dincolo:D Acuma..e bun si modernismul dar sa nu uitam ca sfintii au ajuns sfintii rabdand si foame si sete si goliciune.. Sa dam Cezarului cele ale Cezarului si Lui Hristos cele a Lui Hristos:) eu inca visez la slujbele facute la lumanare:D.. |
Probabil ca moda isi va spune cuvantul intr`o oarecare masura cu privire la hainele noastre dar nu hainele intra in biserica ci noi, oamenii. Desi am fost rocker, cu plete, nu m`a dat nimeni afara din biserica (cand ma nimeream pe acolo) in anii 90. Si atunci eram ca sa zic asa modern.
BOR si ortodoxia in general nu respinge modernitatea, noul, moda etc. Pentru ca Imparatia Lui Dumnezeu este in cer. Ce e lumesc nu atinge biserica. Nu vorbesc de provocari (cruci intoares, imbracaminte indecenta etc). Dar si in fata provocarilor am vazut ca preotii pun sufletul omului inaintea opiniei generale. Biserica este o insula a Imparatiei Cerurilor in lumea aceasta moderna. |
am gasit o pagina cam ciudata, dupa parerea mea:
http://www.newsketemonks.com/ este vorba de o comunitate de calugari si calugarite (?) din America, care zic ca traiesc impreuna, in traditia bisericii ortodoxe de rasarit. fiindca se discuta despre modernitate, cea care m-a impresionat f. neplacut este poza de grup...barbatii ca barbatii, sunt ok (desi le-ar trebui niste culioane pe cap!), dar femeile parca ar fi pastori anglicani!! si mai e o chestie cam aiurea... una din preocuparile principale a lor este educarea cainilor :dozingoff: |
Citat:
|
mai corect zis era dresarea cainilor, dar eram pe remote in engleza si nu am gasit cuvantul corect in romaneste, pe moment, ca ma mai bruia si sotul, ca nu stiu ce vroia sa-mi povesteasca chiar in momentul ala :D
|
:dozingoff: ciudat intr-adevar,nu stiam ca la inceput manastirile erau mixte, dar poate acesti calugari dreseaza caini pentru "scopuri nobile" :dozingoff:
|
Nu au existat niciodata manastiri mixte, Sf. Pahomie a fondat primele manastiri (pâna atunci monahii traiau individual) care nu erau mixte:
http://en.wikipedia.org/wiki/Monastery#Christian_monasteries |
hmm wikipedia nu este tocmai o sursa credibila, este un site unde oricine poate sa scrie si nu sunt verificate informatiile
|
Asa este, dar 99 din informatii sunt corecte.
Uite alta sursa: http://www.religionfacts.com/christianity/history/monasticism.htm |
Citat:
|
Citat:
si niciodata nu au existat manastiri mixte. |
Citat:
|
Se pare ca primul eremit este Pavel Tebeul.
|
Citat:
Ce poti sa faci? nu poti scapa IMEDIAT de omul vechi, el in cazul asta vine pachet cu Max Ce faci tu zici ca ai dragoste in tine si in practica iti trimiti catelul la shelter ca sa fie "adormit" pe motiv ca azi dimineata te-ai trezit calugar? |
andrei, una e cand vii cu catelul tau de acasa si il tii pe langa tine, si alta e cand faci un fel de hobby/ca sa nu zic mini-business, ca se pare ca n-au profit din asta. citeste pe site-ul respectiv si te vei lamuri.
|
Mirela, de aceea am spus ca este o justificare a prezentei ciinilor in minastire, pentru cei care vin din afara, care de altfel sunt considerati necurati, mai ales in biserica.
Imagineaza-ti catel care sta pe covoras la Liturghie |
pana in ziua de azi eu n-am vazut catei la Liturghie. cateii de care ziceam stau pe-afara, pe langa casele calugarilor, nu in Biserica.
|
O sa -ti trimit o poza...recenta
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:48:16. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.