Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Catedrala Mantuirii Neamului pentru ce? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13145)

mihaila_alin 05.08.2011 15:18:04

ai devenit glumet macabru

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 386385)
Si de ce vorbesti de habsburgi ca si cum n-ar fi civilizat partial tara asta ortodoxizata fortat de comunisti?

civilizatia tunurilor si a focului asta da civilizatie dupa umila-ti parere,mai bucow, pardon ai2.
ardealul nu va uita acest tip de civilizatie in viac!!!.si mai bine ca noi cei oropsiti de habsburgi,un Horia un Closca si Crisan plus o sama de marturisitori a ortodoxiei, nu o stie nimeni,pricepisi?
asa spui tu ortodoxizare fortata?la incarcerarea si distrugerea organizata a toata floarea lucratoare,cea,a ortodoxiei,mai sa fie dar ce psihologie ai multstimate ai2 fara ai.oare te vezi ce spui?.

Adriana Cluj 05.08.2011 15:23:06

Citat:

Si de ce vorbesti de habsburgi ca si cum n-ar fi civilizat partial tara asta ortodoxizata fortat de comunisti?

Unde ai invatat istoria? Sau ce istorie este asta? De la coada la cap?
CAND au ortodoxizat comunistii tara asta?
cand au venit ei la putere tara asta era ortodoxa de mult!

gdf-fdc 05.08.2011 15:27:51

Citat:

Eu intrebasem cate si raspunsul tau numai normal nu este. Voi ati luat aproape tot, nu doar ce credeti ca era al vostru.
Totusi, cate biserici au daramat comunistii?

Prin crime tu intelegi civilizatie? PT CREDINTA ORTODOXA TARA A SUFERIT MULT SI S-A MURIT PT DREAPTA CREDINTA DIN DRAGOSTE. dar in numele catolicismului sau facut crime si s-a impus aceasta panerezie cu forta.PT catolicism ERA NEVOIE DE CIVILIZARE pt ca ATI FOST SI SUNTETI inapoiati.

ai2 07.08.2011 11:41:54

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 386405)
Unde ai invatat istoria? Sau ce istorie este asta? De la coada la cap?
CAND au ortodoxizat comunistii tara asta?
cand au venit ei la putere tara asta era ortodoxa de mult!

In urma regimului comunist ortodoxia a avut castig de cauza. Procentual, BOR a capatat cu forta mai multe biserici, mai multi adepti. La asta ma refeream.

ai2 07.08.2011 11:46:07

Citat:

În prealabil postat de gdf-fdc (Post 386407)
PT catolicism ERA NEVOIE DE CIVILIZARE pt ca ATI FOST SI SUNTETI inapoiati.

Catolicismul, pur si simplu, nefiind adeptul vechilor dogme, este mai evoluat decat ortodoxia. Asa functioneaza evolutia. Si asta se vede mult prea clar. Tarile catolice sunt mult mai civilizate decat cele ortodoxe unde sapunul si pasta de dinti sunt evitate.

ai2 07.08.2011 11:49:21

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 386404)
civilizatia tunurilor si a focului asta da civilizatie dupa umila-ti parere,mai bucow, pardon ai2.
ardealul nu va uita acest tip de civilizatie in viac!!!.si mai bine ca noi cei oropsiti de habsburgi,un Horia un Closca si Crisan plus o sama de marturisitori a ortodoxiei, nu o stie nimeni,pricepisi?
asa spui tu ortodoxizare fortata?la incarcerarea si distrugerea organizata a toata floarea lucratoare,cea,a ortodoxiei,mai sa fie dar ce psihologie ai multstimate ai2 fara ai.oare te vezi ce spui?.

1) dupa ocupatia habsburgica Transilvania a devenit mai civilizata decat restul Romaniei
2) comunistii au persecutat catolicii si alte culte pentru a trece la ortodoxie.

gdf-fdc 07.08.2011 12:15:04

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 386828)
Catolicismul, pur si simplu, nefiind adeptul vechilor dogme, este mai evoluat decat ortodoxia. Asa functioneaza evolutia. Si asta se vede mult prea clar. Tarile catolice sunt mult mai civilizate decat cele ortodoxe unde sapunul si pasta de dinti sunt evitate.

catolicismul nefiind adeptul vechilor dogme este adeptul satanismului prin toate aberatile si prostiile inventate . evolutia functioneaza nerenuntand la vechile dogme.tarile catolice sunt mai evoluate in homosexuali,pedofilie,prostie si prin negare DUMNEZEIRII. SA TE SPELI PE GURA INAINTE DE A VORBII DE ORTODOXIE

mihaila_alin 07.08.2011 14:28:44

asa

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 386829)
1) dupa ocupatia habsburgica Transilvania a devenit mai civilizata decat restul Romaniei
2) comunistii au persecutat catolicii si alte culte pentru a trece la ortodoxie.

1daca spui civilizatie,legii cumagului de fier, habzburgic si temnitelor: Balgradului si Iernutului,Vintului si par-ca nu era destul au mai incarcerat si in puscaria Kufstein, austria, marturisitori ai ortodoxiei.apoi stimabile ar fi bine sa iti refaci configurarea calculatorului,virusat de virusul clevetirii in desert, in primul rind si mai ai si alte probleme ce devin majore o data cu trecerea timpului.

2comunistii au persecutat si ortodoxia,asa cum ti-am mai spus si nu putini au fost martirii credintei ortodoxe,ce si-au dat viata pentru: vina de a fi marturisit adevarul,in fata unui sistem ateu de trista amintire.

crestinOrtodoxa 07.08.2011 16:55:03

Citat:

În prealabil postat de Robertworld (Post 370923)
In timp ce verificam noutatile de azi, am dat si peste site-ul asta, de unde am aflat ca primaria capitalei doneaza 10 milioane pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului. Si eu sunt revoltat in aceasta privinta, pentru ca nu ii vad rostul acum. Impart aceiasi idee cu tipul care a scris articolul ala si ma bucur ca el a incercat sa apere biserica, dar degeaba daca presa ataca zilnic Biserica Ortodoxa. Totusi, revenind la subiect, ce parere aveti voi despre Catedrala Mantuirii Neamului ?

mie-mi place ideea. abia astept s-o vad gata. :) O sa ma duc si eu la o slujba. Si la sfintire... iti dai seama cum o sa fie sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului? TREBUIE sa vad asa ceva.

ai2 07.08.2011 21:15:07

Citat:

În prealabil postat de crestinOrtodoxa (Post 386895)
mie-mi place ideea. abia astept s-o vad gata. :) O sa ma duc si eu la o slujba. Si la sfintire... iti dai seama cum o sa fie sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului? TREBUIE sa vad asa ceva.

Pai si ce te impiedica sa-ti dai toata averea saracilor de preoti care n-au si ei o catedrala de 600 de milioane? Asa ti se va indeplini dorinta dar vei avea numai tu si altii ca tine de suferit financiar, nu toti cei care isi platesc impozitele.

ai2 07.08.2011 21:23:30

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 386860)
1daca spui civilizatie,legii cumagului de fier, habzburgic si temnitelor: Balgradului si Iernutului,Vintului si par-ca nu era destul au mai incarcerat si in puscaria Kufstein, austria, marturisitori ai ortodoxiei.apoi stimabile ar fi bine sa iti refaci configurarea calculatorului,virusat de virusul clevetirii in desert, in primul rind si mai ai si alte probleme ce devin majore o data cu trecerea timpului.

2comunistii au persecutat si ortodoxia,asa cum ti-am mai spus si nu putini au fost martirii credintei ortodoxe,ce si-au dat viata pentru: vina de a fi marturisit adevarul,in fata unui sistem ateu de trista amintire.

Imediat ce unii sunt pedepsiti, se dau loviti in ortodoxie. Ortodocsii persecutati de comunisti au fost in special legionarii, ceea ce e cu totul si cu totul alta problema. Chiar daca voi priviti perioada habsburgica ca o napasta catolica, realitatea ca Transilvania e mai civilizata dupa aceasta stapanire straina este totusi un fspt greu de contestat. La fel de certa este si rezistenta ortodoxului la modernizare si asta explica de ce oriine incearca sa va invete sa folositi apa si sapunul este catalogat satanist. Desigur, apa si sapunul este o metafora pentru orice forma de progres.

crestinOrtodoxa 07.08.2011 22:20:25

ehm... am sta bine daca numai catedrala asta ar fi marea "capusa" pe spinarea boborului...

Cred insa ca avem altele de care sa ne ingrijoram, fiecare politician si/sau interlop de exemplu e ca o catedrala in constructie umblatoare :)))

crestinOrtodoxa 07.08.2011 22:40:19

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 386965)
La fel de certa este si rezistenta ortodoxului la modernizare si asta explica de ce oriine incearca sa va invete sa folositi apa si sapunul este catalogat satanist. Desigur, apa si sapunul este o metafora pentru orice forma de progres.

Ortodoxia nu-i o religie a timpurilor.Nu se muleaza dupa asta.
Si progresul nu e mereu un lucru pozitiv. Daca "progresul" are la baza experimente (de orice natura) care produc suferinta atunci nu e cu adevarat progres. Nu are nici o valoare pur si simplu, asta se oglindeste in sufletele oamenilor din comunitatea respectiva, chiar daca aparent nu se vede. Cum se zice prin Moldova "pi diasupra netieziala si pi didisubt foiala".

Nu se poate nega nici ca oamenii de prin Transilvania sunt ceva mai reci si mai distanti decat cei din restul tzarii. Sunt destule exceptii, bineinteles, dar la modul general vorbind, asa este.Si cunoastem si atitudinea ungurilor. La noi in tara se intampla ceva ciudat cu minoritatile. Sunt discriminate dar pozitiv, asta insemnand ca majoritatea este de fapt discriminata. :)

Ce sa vorbim... cand Europa inflorea cultural, noi ne bateam cu turcii. Cand arta baroca isi slefuia toate fatzetele, noi traiam in colibe de chirpici, doar in manastiri se stia carte, nu aveam teatre, nici opere si nici literatura adevarata. Putinele manifestari directe ale barocului in romania se vad in cateva cladiri catolice de prin Transilvania. In restul tzarii sunt doar putine motive adaptate.
E un lucru rau? E ca si cum am fi avut o "cupola de protectie". Multi sfinti nu ar fi existat fara ea. Ortodoxismul si spiritualitatea ortodoxa s-ar fi topit in favoarea artei. Asta se doream cu adevarat? Eu nu.

GLAdoS 07.08.2011 23:26:02

Citat:

În prealabil postat de crestinOrtodoxa (Post 386987)
Nu se poate nega nici ca oamenii de prin Transilvania sunt ceva mai reci si mai distanti decat cei din restul tzarii.

Da, da... macar avem mai mult bun simt, si in plus cred ca in topul "oamenilor reci" sunt bucurestenii.

AlinB 08.08.2011 09:34:15

Citat:

La fel de certa este si rezistenta ortodoxului la modernizare si asta explica de ce oriine incearca sa va invete sa folositi apa si sapunul este catalogat satanist. Desigur, apa si sapunul este o metafora pentru orice forma de progres.

Si desigur, pentru un atesti progresul inseamna sinucidere asistata, eugenie, educatie homosexuala si alte chestii din astea "cool" care apar atunci cand omul isi pierde total sfanta busola a ratiunii morale cu care a fost inzestrat de la Dumnezeu.

AlinB 08.08.2011 09:35:24

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 386964)
Pai si ce te impiedica sa-ti dai toata averea saracilor de preoti care n-au si ei o catedrala de 600 de milioane? Asa ti se va indeplini dorinta dar vei avea numai tu si altii ca tine de suferit financiar, nu toti cei care isi platesc impozitele.

Ce suferind esti pentru cele cateva zeci de milioane de euro de la buget alocate pentru chestia asta.

Dar pentru alea sute sau mii de milioane furate sub ochii tai de politicienii nostri nu am vazut sa doara pe undeva.
Adica pe vreun topic :)

ai2 08.08.2011 09:36:38

Citat:

În prealabil postat de GLAdoS (Post 387003)
Da, da... macar avem mai mult bun simt, si in plus cred ca in topul "oamenilor reci" sunt bucurestenii.

Din proprie experienta pot sa spun ca bucuresteni nu prea exista de fapt. Foarte multi parveniti se dau bucuresteni, acesta fiind singurul lor avantaj fata de cei din provincie.

AlinB 08.08.2011 09:37:38

Citat:

În prealabil postat de crestinOrtodoxa (Post 386895)

Daca apuci..sau o sa te duca nepoteii de mana.. :)

ai2 08.08.2011 09:40:16

Citat:

În prealabil postat de crestinOrtodoxa (Post 386980)
ehm... am sta bine daca numai catedrala asta ar fi marea "capusa" pe spinarea boborului...

Cred insa ca avem altele de care sa ne ingrijoram, fiecare politician si/sau interlop de exemplu e ca o catedrala in constructie umblatoare :)))

Foarte buna alaturarea celor doua subiecte.

ai2 08.08.2011 09:43:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 387048)
Ce suferind esti pentru cele cateva zeci de milioane de euro de la buget alocate pentru chestia asta.

Dar pentru alea sute sau mii de milioane furate sub ochii tai de politicienii nostri nu am vazut sa doara pe undeva.
Adica pe vreun topic :)

Pai tot mi se atrage atentia ca suntem pe un forum crestin. In concluzie, ar trebui sa discutam despre religie. Evident mai intram si-n politica. De aceea criticam decizia e a diminua fondurile de la invatamant si sanatate. Nu inteleg de ce foarte multi iau apararea preotilor care inclusiv din mesajul tau nu se pot deosebi de politicienii corupti.

AlinB 08.08.2011 09:52:44

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 387052)
Pai tot mi se atrage atentia ca suntem pe un forum crestin. In concluzie, ar trebui sa discutam despre religie. Evident mai intram si-n politica. De aceea criticam decizia e a diminua fondurile de la invatamant si sanatate. Nu inteleg de ce foarte multi iau apararea preotilor care inclusiv din mesajul tau nu se pot deosebi de politicienii corupti.

Si pe topicul asta e cumva vorbaq de religie?
Eu vad ca tot despre bani este discutia.

Deci scuza ta cade, eu zic ca e mai degraba ipocrizie.

Iti pasa acolo unde te doare pe tine ca ateu, religia si faptul ca exista.
Te doare pentru ca iti sugereaza ca ar exista o varianta mai buna a individului care esti.
Si asta deranjeaza pe unii. de asta si ajung atei.

Dar interesant este ca oricat ar incerca sa nege ca exista si varianta asa, pana la urma nu reusesc decat sa sfarseasca intr-un soi de frustrare a carui singur paleativ este sa incerce sa-si demonstreze ca exponentii religiei nu sunt persoane mai bune, deci religia nu functioneaza.
Deci nu poate functiona nici pentru ei.
QED.

Din pacate, nici inima nici ratiunea nu se lasa pacalite asa usor. Ca daca s-ar fi lasat, acum erai prin alta parte traindu-ti viata nu incercand din toate puterile sa stropesti lucruri care sunt mai presus de tine, ca sa nu mai vorbim de intelegerea ta.

Am mai avut ca tine pe aici, si chiar daca si-au sters contul sau au fost banati, continua sa se intoarca.
De ce? Ca sa marturiseasca ca viata de ateu este un stres maxim.

AllegroNonTroppo 08.08.2011 09:56:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 387047)
Si desigur, pentru un atesti progresul inseamna sinucidere asistata, eugenie, educatie homosexuala si alte chestii din astea "cool" care apar atunci cand omul isi pierde total sfanta busola a ratiunii morale cu care a fost inzestrat de la Dumnezeu.

Selectia observationala - argumentul preferat al crestinilor. Daca as face si eu la fel, si as spune ca crestinismul inseamna inchizitie, cruciade, persecutii, arderi pe rug etc, v-ati supara.

AlinB 08.08.2011 10:12:01

Citat:

În prealabil postat de AllegroNonTroppo (Post 387059)
Selectia observationala - argumentul preferat al crestinilor. Daca as face si eu la fel, si as spune ca crestinismul inseamna inchizitie, cruciade, persecutii, arderi pe rug etc, v-ati supara.

De ce, generalizarea vaga si "impartiala" a lui ai2 e mult mai obiectiva?

Nu, de ce sa ne suparam, cunoastem ingustimile mintii atee, este un repros tipic al unor minti confuze valoric si moral.. :)

Si sa nu-mi zici ca cele enumerate de mine nu sunt produsul societatii laice sau ca nu sunt reprezentative pentru gandirea atee in care nu exista un sistem de valori stabil, practic totul e miscator pe linia asta..

Sa-ti mai zic si de Revolutia Franceza si "binefacerile" ei?
Partea amuzanta oarecum este ca au inceput prin a ghilotina preotii si au sfarsit prin a se ghilotina intre ei.

Asta arata directia in care mergeti si cam cum o sa sfarsiti.
Istoria care se uita, se repeta.

DragosP 08.08.2011 10:12:44

Citat:

În prealabil postat de AllegroNonTroppo (Post 387059)
Daca as face si eu la fel, si as spune ca crestinismul inseamna inchizitie, cruciade, persecutii, arderi pe rug etc, v-ati supara.

N-am să intru prea mult în capcana ta, dar, cu tot respectul, ceea ce ai enumerat tu acolo nu sunt manifestări ale ORTODOXIEI.

AlinB 08.08.2011 10:16:28

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 387064)
N-am să intru prea mult în capcana ta, dar, cu tot respectul, ceea ce ai enumerat tu acolo nu sunt manifestări ale ORTODOXIEI.

Ai intrat deja suficient :))

DragosP 08.08.2011 10:20:39

Știu. Mea culpa.
Important e că am conștientizat.

ai2 08.08.2011 12:43:17

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 387064)

Ok, atunci hai sa discutam despre detinerea de sclavi.

cocacoc 08.08.2011 12:58:21

"detinerea de sclavi nu face parte din ortodoxia adevarata"

mihaila_alin 08.08.2011 13:19:15

hm,ce spui tu..

Citat:

Imediat ce unii sunt pedepsiti, se dau loviti in ortodoxie. Ortodocsii persecutati de comunisti au fost in special legionarii, ceea ce e cu totul si cu totul alta problema. Chiar daca voi priviti perioada habsburgica ca o napasta catolica, realitatea ca Transilvania e mai civilizata dupa aceasta stapanire straina este totusi un fspt greu de contestat. La fel de certa este si rezistenta ortodoxului la modernizare si asta explica de ce oriine incearca sa va invete sa folositi apa si sapunul este catalogat satanist. Desigur, apa si sapunul este o metafora pentru orice forma de progres.

nu era vorba doar de legionari, ci despre elita ce nu sa lasat calcata in picioare,cum sunten ingenunchiati acum, un intreg popor, nu doar un ardeal.nu poti sa intelegi nicicind,caci in ardeal a fost: o sarmisegetuza un kogaion mult aur si multe castre romane,aici exista o alta semintie, ce tine de glia stramosasca, si nu in ultimul rind: credinta ortodoxa inca de la originea poporului nou creat dacoromanii mai cauta la isvoare.ardelianu' daca o ziz o zis si nu-i defel altfel.
sapoi daca tu numesti rezistenta la modernizare faptul ca nu putem acepta homoxexualii si alte feluri se sodomiti api mintea ta are nevoie de revizie tehnica.atentie orce forma de progres cuprinde un spectru mai larg de probleme,ce nu stiai?.aceptam orce progres tehnic ce nu duce la pierderea virtutilor umane si nu duce pe om, sa faca lucruri impotriva firii.si noi folosim: internet,telefonie,fax,televiziune prin satelit,udarea legumelor cu programator digital si senzor de ploaie.se trag clopotele bisericilor cu program prin satelit,si sa iti mai spun???.dar - ne ferim de sodomie si mai sti tu ce,ca de 10000grade celsius.

richard_d 08.08.2011 16:32:20

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 387104)
nu era vorba doar de legionari, ci despre elita ce nu sa lasat calcata in picioare,cum sunten ingenunchiati acum, un intreg popor, nu doar un ardeal.nu poti sa intelegi nicicind,caci in ardeal a fost: o sarmisegetuza un kogaion mult aur si multe castre romane,aici exista o alta semintie, ce tine de glia stramosasca, si nu in ultimul rind: credinta ortodoxa inca de la originea poporului nou creat dacoromanii mai cauta la isvoare.ardelianu' daca o ziz o zis si nu-i defel altfel.
sapoi daca tu numesti rezistenta la modernizare faptul ca nu putem acepta homoxexualii si alte feluri se sodomiti api mintea ta are nevoie de revizie tehnica.atentie orce forma de progres cuprinde un spectru mai larg de probleme,ce nu stiai?.aceptam orce progres tehnic ce nu duce la pierderea virtutilor umane si nu duce pe om, sa faca lucruri impotriva firii.si noi folosim: internet,telefonie,fax,televiziune prin satelit,udarea legumelor cu programator digital si senzor de ploaie.se trag clopotele bisericilor cu program prin satelit,si sa iti mai spun???.dar - ne ferim de sodomie si mai sti tu ce,ca de 10000grade celsius.

Elita unui popor nu a fost niciodata reprezentata de persoane cu puternice convingeri religioase.

AllegroNonTroppo 08.08.2011 20:01:36

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 387063)
Nu, de ce sa ne suparam, cunoastem ingustimile mintii atee, este un repros tipic al unor minti confuze valoric si moral.. :)

Adevarul ca Feynman, de exemplu, avea o minte cam ingusta. Ce sa facem, se pare ca religia nu este suficienta pentru a reflecta valoarea unui om. Voi nu va puteti obisnui cu ideea ca exista oameni mai valorosi ca voi, care sunt atei.

Citat:

in care nu exista un sistem de valori stabil, practic totul e miscator pe linia asta..
Morala crestina e stabila? Biserica parca a avut si sclavi, ca "asa era mai bine pentru ei".

Citat:

Sa-ti mai zic si de Revolutia Franceza si "binefacerile" ei?
Sa-ti mai zic si de selectia observationala ilogica?

Citat:

Asta arata directia in care mergeti si cam cum o sa sfarsiti.Istoria care se uita, se repeta.
Sa-ti mai zic si de argumentul din viitor, ilogic?

AlinB 09.08.2011 01:42:07

Citat:

În prealabil postat de AllegroNonTroppo (Post 387231)
Adevarul ca Feynman, de exemplu, avea o minte cam ingusta. Ce sa facem, se pare ca religia nu este suficienta pentru a reflecta valoarea unui om. Voi nu va puteti obisnui cu ideea ca exista oameni mai valorosi ca voi, care sunt atei.

Depinde de sistemul de valori.
Poate fi valoros un matematician ateu?
Fara doar si poate.
Ca matematician
Ca ateu insa, are sanse sa sfarseasa unde acolo este probabil si Hitler (sau ma rog, nitel mai confortabil), in cazul asta valoarea unde este?

Citat:

Morala crestina e stabila? Biserica parca a avut si sclavi, ca "asa era mai bine pentru ei".
Asta este o discutie nitel mai complexa si nu stiu daca esti pregatit sa intelegi ceva avand in vedere orientarea-ti pseudo-justiriara de anti-religionist :)

Dar hai sa te ajut nitel.

Uite de exemplu, si societatea actuala are sclavi.
Sclavia are binenteles o forma in aparente mai umana, dar la baza este tot o forma de sclavie, incepand cu economia si sfarsind cu justitia.

Desigur, Biserica poate spune ca sistemul nu este in regula, si o mai spune uneori, dar il poate schimba?
Binenteles ca nu.

Ceea ce pot face oameni ai Bisericii este sa-i trateze cat mai omeneste, cat mai corect pe cei care intra in relatii pecuniare cu Biserica si sa sfatuiasca pe cei credinciosi sa procedeze la fel cu cei din jur.

Nici macar Dumnezeu nu poate schimba peste noapte apucaturile proaste ale omului, dar poate pune niste limite.

Daca esti baiet inteligent si deschis la minte, ai sa intelegi singur mai departe.

mihaila_alin 09.08.2011 08:09:14

nu ti-am adresat tie nimic!multstimate domn ricard_d

Citat:

În prealabil postat de richard_d (Post 387143)
Elita unui popor nu a fost niciodata reprezentata de persoane cu puternice convingeri religioase.

fiule, daca nu ai prins firul discutiei,de ce te bagi in seama?era vorba despre elita ortodoxa nu elita poborului transilvan,desi uneori detaliile sunt mici,si daca chear este pina acolo, orcum nu cunosti detaliile, nu esti ardelian nici pe sfert, adios muciacios.

AllegroNonTroppo 09.08.2011 09:45:40

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 387331)
Depinde de sistemul de valori.
Poate fi valoros un matematician ateu?
Fara doar si poate.
Ca matematician
Ca ateu insa, are sanse sa sfarseasa unde acolo este probabil si Hitler (sau ma rog, nitel mai confortabil), in cazul asta valoarea unde este?

Asta e doar o presupunere, conform sistemului tau de valori. Sper ca nu te declari cumva detinatorul adevarului absolut.

Citat:

Asta este o discutie nitel mai complexa si nu stiu daca esti pregatit sa intelegi ceva avand in vedere orientarea-ti pseudo-justiriara de anti-religionist :)

Dar hai sa te ajut nitel.

Uite de exemplu, si societatea actuala are sclavi.
Sclavia are binenteles o forma in aparente mai umana, dar la baza este tot o forma de sclavie, incepand cu economia si sfarsind cu justitia.

Desigur, Biserica poate spune ca sistemul nu este in regula, si o mai spune uneori, dar il poate schimba?
Binenteles ca nu.

Ceea ce pot face oameni ai Bisericii este sa-i trateze cat mai omeneste, cat mai corect pe cei care intra in relatii pecuniare cu Biserica si sa sfatuiasca pe cei credinciosi sa procedeze la fel cu cei din jur.

Nici macar Dumnezeu nu poate schimba peste noapte apucaturile proaste ale omului, dar poate pune niste limite.

Daca esti baiet inteligent si deschis la minte, ai sa intelegi singur mai departe.
E atat de simplu: Biserica a facut in trecut niste actiuni care atunci erau morale, acum nu mai sunt. Concluzie: morala crestina nu e absoluta. Nu exista "a luat o decizie intre ele".

placintavlad 09.08.2011 13:49:16

doamne ajuta

este usor de judecat asemenea lucruri.trebuie de stiut si alte aspecte care ne privesc pe noi.uitai-va ca in tara se construiesc stadioane de sute de milioane de euro.care pur si simplu nu ajuta sa ne mantuim prin fotbal.dar in biserica poate sa intre un om deznajduit si plin de pacate si ajunge sa vb cu un preot din caderala ,apoi il spovedeste si omul scapa de aceasta grea patima.sa urmarim sa scoatem lumina din construirea catedralei.

konijiro 09.08.2011 15:24:44

Citat:

Si pe topicul asta e cumva vorbaq de religie?
Eu vad ca tot despre bani este discutia.
Da, bani cheltuiti in numele religiei. Ce nu e clar? Ca bani vor cei de la BOR, nu incurajari.

Citat:

Te doare pentru ca iti sugereaza ca ar exista o varianta mai buna a individului care esti.
Da, sigur. Repeta asta de vreo suta de ori pe zi, si poate poate o sa se transforme in adevar:)

Citat:

e asta si ajung atei.
Mda, vezi mai sus.

Ia zi, ai un exemplu de o tara in lumea asta unde gradul inalt de religiozitate ortodoxa se coreleaza cu ceva pozitiv?

Citat:

Si sa nu-mi zici ca cele enumerate de mine nu sunt produsul societatii laice sau ca nu sunt reprezentative pentru gandirea atee in care nu exista un sistem de valori stabil, practic totul e miscator pe linia asta..
Pe cand al vostru e stabil? Te tot bati in piept cu moralitatea asta crestina, superioara, ca nu e relativa. Unde sunt rezultatele? Sau e o chestie cum spun unii ca era comunismul, superba, dar prost aplicata?

Pana nu imi arati rezultate cum ca respectiva moralitate chiar exista (in afara cartilor si vorbelor popilor) si ca are efecte, vorbesti vorbe.

Citat:

Vrei o lista cu ispravi similare ale crestinilor de dinainte de Schisma?

Citat:

nu era vorba doar de legionari, ci despre elita ce nu sa lasat calcata in picioare
Cine, mai exact?

Citat:

credinta ortodoxa inca de la originea poporului nou creat dacoromanii mai cauta la isvoare.
Iar aberatia asta cu "ne-am nascut ortodocsi"? Ia vezi aici, ca tot vorbim de istorie:

http://www.historia.ro/exclusiv_web/...scut-ortodocsi

Citat:

aceptam orce progres tehnic ce nu duce la pierderea virtutilor umane si nu duce pe om, sa faca lucruri impotriva firii
Si cine defineste c e conform "firii"? Si pe ce criterii? Alea scrise intr-o carte veche de mii de ani, contrazisa in mare parte de stiinta moderna? Criterii pe care si voi le aplicati selectiv?

Citat:

Sigur, pentru ca Iadul chiar exista. Cam ca Valhalla.

Citat:

era vorba despre elita ortodoxa nu elita poborului transilvan
Aha. Deci primii la ei in sat, nu? Sau ceva de genul asta.

Citat:

uitai-va ca in tara se construiesc stadioane de sute de milioane de euro.
Da, numai pentru a le construi nu se incalca legi. Asa cum se intampla cu Catedrala.

Citat:

dar in biserica poate sa intre un om deznajduit si plin de pacate si ajunge sa vb cu un preot din caderala ,apoi il spovedeste si omul scapa de aceasta grea patima.
Adica omul ala plin de pacate are nevoie de o Catedrala mai mare decat Casa Poporului si un preot de acolo? Nu ajunge o biserica, pur si simplu, din cele se gasesc la fiecare colt? Pai daca asa e, si bisericile alea nu pot indeplini respectiva functie, inseamna ca toti cei care au mers pana acum la respectivele biserici au fost mintiti pe fata.

Citat:

Care e problema cu sinuciderea asistata? Crezi ca doar pentru ca tu crezi intr-un zeu in plus fata de altii asta iti da dreptul sa le spui altora ce sa faca cu viata lor? Indiferent de situatia in care se afla respectivul individ?

Ce e aia educatie homosexuala? Aia care i-ar putea eventual invata pe urangutanii de Noua Dreapta sa nu mai arunce cu bolovani in oameni? Da, intr-adevar, nasoala treaba. De evitat, e mai bine asa, cu bolovanul in mana si cu mintea plecata departe.

Pe partea cu eugenia, nu stiu ce vrei sa spui, ca e mai mult de discutat aici.

Nenumitul 09.08.2011 15:31:47

DragosP 09.08.2011 15:37:30

Citat:

În prealabil postat de Nenumitul (Post 387505)
El ar putea încălca și legea statului, că pentru mine nu ar fi greșit (deși mă îndoiesc că se va întâmpla asta).

El poate (ca orice creștin) să încalce legea statului doar dacă e o lege împotriva lui Dumnezeu.

konijiro 09.08.2011 15:40:51

Citat:

Tot ce hotărăște el e bine, pentru că el urmează voia Domnului. Acest lucru e indiscutabil (pentru noi).
Sa inteleg ca razgandeala recenta (nu vrem bani de la Stat, ah, nu, de fapt vrem) nu ii apartine, ci s-a razgandit Dumnezeu?

Citat:

Valabil și pentru cei care acuză faptele Bisericii din trecut.
Adica sclavia era aprobata de Dumnezeu? Si dupa aia tot El s-a razgandit? Sau cum?

Citat:

PS: Ca să nu fie confuzii, noi credem în Dumnezeu.
Eu cred mai degraba ca crezi intr-un om despre care crezi ca e reprezentantul divinului. Deci, da, crezi.

Citat:

El poate (ca orice creștin) să încalce legea statului doar dacă e o lege împotriva lui Dumnezeu.
Pai sunt o gramada de legi care sunt impotriva celor din Vechiul Testament. Ce parere ai despre viol, urmat de casatorie cu forta, dupa ce ai cumparat fata de la tac-su? Ca doar esti crestin...

GLAdoS 09.08.2011 15:42:48

Citat:

În prealabil postat de Nenumitul (Post 387505)
El ar putea încălca și legea statului, că pentru mine nu ar fi greșit

Foare "interesanta" argumentarea asta... http://i.imgur.com/dFIXP.gif

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:30:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.