![]() |
Ceea ce spune parintele Arsenie Boca nu are nici o baza stiintifica.
Mai mult decat atat, ca medic, va pot spune ca exista anumiti aminoacizi numiti aminoacizi esentiali, de care organismul are neaparata nevoie pentru buna functionare si care se gasesc numai in carne. Nimeni nu zice sa mancam numai carne. Dar o alimentatie echilibrata trebuie sa contina si carne. |
Cei care pretind ca parintele Arsenie Boca vorbeste in cunostinta de cauza, ar trebui sa remarce intai ca limbajul folosit de el nu este un limbaj medical.
Daca un medic serios ar citi asa ceva ar rade probabil. Si de unde scoateti chestiile astea cu corpul bioenergetic? Astea sunt chestii oculte, care nu au legatura cu crestinismul. Cititi ce spune si parintele Adrian Fageteanu. In ultima carte de convorbiri, parintele spune ca el are incredere in medicina clasica. Mai spune parintele ca ideea aceasta cum ca te poti dispensa de medicina clasica folosind numai leacuri naturiste, nu vine de la Dumnezeu. Oameni buni, fiti oameni seriosi, cu capul pe umeri. |
Citat:
Totusi bila are in componenta acizi si saruri minerale iar gustul este amar intepator-de aici comparatia cu otrava.Cei bolnavi care au vomat bila accidental si-au facut gura punga. Cum sa nu"topeasca carnea"?Scuze,dar cand mergi la toaleta observi bucatelele de carne pe care le-ai avut la cina?Cred ca nu... Digestia incepe in gura cu mestecatul,amestecarea cu saliva-care contine enzime, continua in stomac cu acidul gastric apoi in intestinul subtire unde intalneste excretia biliara-bila si secretia pancreasului. Marele rol al acizilor biliari este tocmai rolul digestiei si al metabolizarii/absorbtiei lipidelor-le emulsioneaza pana ajung niste picaturi fine. Daca ar trebui sa explici acest fenomen unor oameni simpli,fara studii spune-mi tu ce limbaj ai folosi?Avand pretentia ca ei sa inteleaga totusi ceva... |
Citat:
cum este posibil daca au fost privati de toti acesti aminoacizi esentiali atat de necesari? |
Citat:
P.S. De fapt, cunosc multi medici vegetarieni. In biserica din care fac parte, sunt multe cadre medicale. Si, din cate stiu, toate sunt vegetariene (cel putin persoanele pe care le cunosc mai bine). |
Citat:
În ciuda faptului ca medicina a evoluat foarte mult în ultima jumătate de secol, neputința ei in fata bolilor parcă este tot mai evidentă. Medicina a evoluat atât de mult, încât tot mai puțini oameni sunt sănătoși? Oare nu sunt niște semne de întrebare? Citat:
În prezent se cunoaște că prin sisteme metabolice foarte complexe, organismul omenesc poate obține toți aminoacizii esențiali din varietatea naturală de proteine vegetale pe care le avem în fiecare zi (soia, orz, ovaz, spirulina). Nu este nevoie să mâncam cantități mai mari de proteine vegetale sau sa planificăm în mod meticulos fiecare masă. Din nefericire însă, conceptul existent legat de calitatea proteinelor a ținut în umbră în mare masură aceste informații. |
@Ovidiu Proteinele de origine animala conduc la ce ai spus tu,intr-adevar, dar asta se intampla mai mult cand vine vorba de consum in exces de carne, o alimentatie bazata zilnic pe carne. Ori daca mananci din cand in cand un piept de pui la gratar de exemplu, nu se intampla nimic. Mai putina carne, si mai multe legume si fructe ar fi suficient ptr o viata sanatoasa. Cei care pot renunta la carne si o compenseaza cu alte alimente, foarte bine. :)
Calugarii si maicutele nu mananca carne deloc si sunt sanatosi tun. La ei e vb si de multa credinta e drept. |
Citat:
Citat:
Iar recomndarea în a consuma carne cum să o interpretăm? hmmm...mă abțin ... |
Citat:
Sunt voci care vin și spun că bunicii noștri mâncau carne (slănină, cârnați etc) și nu au avut atâtea probleme de sănătate....dar rog aceste voci să-și întrebe bunicii cât de des mâncau ei carnea. Vă spun eu că bunicii mei, cel puțin, țineau cele 3 zile de post din timpul săptămânii și posturile de peste an...iar lucrurile nu erau așa de roz...mâncau Duminica mai mult carne (un porc trebuia să ajungă întregii familii un an de zile)...deci fraților carnea nu era un lux. Țin minte când eram mic și imi petreceam vacanțele la țară, că primeam mai puțină mâncare gătită cu carne. Pe pământ, toate sunt îngăduite de Dumnezeu, dar nu toate ne zidesc: „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de acestea”. (1 Corinteni 6, 12). |
Citat:
Bunicii si strabunicii nostri,in marea lor majoritate traiau intr-un mediu mult mai sanatos:aer curat,alimentatia era naturala,nu otravita cu toate chimicalele si dupa cum spui si tu nu faceau exces de carne.In plus faceau multa miscare fizica in general,mai ales cei din mediul rural,iar viata lor era ceva mai putin stresanta,desi uneori era chiar mult mai dificila ca a noastra (razboaie,saracie lucie etc). In plus,cred ca se punea mult mai mult accent pe credinta si pe valorile morale,valorile familiei si asta a contact in mentinerea unor repere si a unui echilibru interior chiar si in vremuri de restriste. |
Complet de acord Ovidiu si Heaven. De bunicii mei nu pot sa zic ce spui tu Heaven. Adica, da aveau pb cu mancare , ca era dificil atunci, insa nu erau si nu sunt credinciosi, cel putin cei din partea mamei. Ei asa au zis, ca nu merg la Biserica, si nici eu nu i-am vazut. Stiu ca mama a zis ca tataie obisnuia sa faca nushc e mancare din sangele porcului care se taia. :|
Eu ma refeream cel mai mult la faptul ca poti duce o viata sanatoasa si sa ti toate posturile si daca mananci carne in zilele de dulce. Asta la modul general, nefacand referirle neaparat la spusele cuiva. Nu prea sunt de acord, cel putin in prezent, cu extremele si cu afirmatii ca nici un fel de carne nu e buna,indiferent de cantitate,calitate etc. Prefer un echilibru. Dar asta sunt eu :) |
Citat:
Trupul este imaginea sufletului. Boala nu este altceva decât imaginea unui suflet bolnav sau chiunuit de păcate. Aceste boli ar trebui prevenite prin schimbarea ditei și nu numai. Recomandabil este să ne schimbăm modul de viață. Un prim ps ar putea fi îndreptarea copiilor de mici către Biserică, de mici să știe să se roage, să le vorbim copiilor de mici de Dumnezeu. Să facem mișcare cât mai des, să căutăm aerul curat (de ex plimbări, drumeții pe munte). Observ cu durere în suflet că mulți părinți sau bunici, din dragostea lor față de copiii lor sau nepoței, se străduiesc să le ofere ce e mai bun. Dar de multe ori, din neștiință, ceea ce cred ei că este cel mai bun nu corespunde cu realitatea. De exemplu le dau copiilor ciocolată sau tot feluri de dulciuri chimizate - ceea ce pentru copil este otravă, deși copilului pe moment îi plac foarte mult, iar părinții sunt satisfăcuți când își văd copiii împliniți. Prin magazine este plin de jucării care imită arme, jocuri în care trebuie să distrugi sau să ucizi cât mai mult. În loc să ne învățăm copiii să iubescă, noi îi învățăm să ucidă, să distrugă etc. Sărăcia de multe ori este mai benefică decât starea materială bună...pentru că de multe ori putem greși în a alege ce este potrivit unui copil. Și eu când am fost copil imi confecționam săbii sau alte arme - dar acest lucru ținea de imaginația și creația mea. Mă bucuram de ele cu alți copii în spatele blocului. Acum tot mai puțini copii vedem în spatele blocului preocupați de asemenea jocuri. Preocupările lor sunt legate de jocuri electronice sau pe calculator. E foarte diferită viața. Era mult mai mai frumoasă pe vremea buniclor, străbunicilor noștri, chiar dacă erau multe nevoi și sărăcie. |
Citat:
concluzie, de fiecare data, este ca cei de azi nu-si traiesc copilaria. azi, ma uit cu tristete la pustii de 14-15 ani care stau in coltul steazii toata ziua, pufaind la tigari si mutandu-si capul de la stanga la dreapta dupa vreo masina "misto" sau vreo "gagica tare". iar in rest poarta discutii interminabile despre ce transferuri a facut vara asta FC Chiajna (ca exemplu) ... iar noi ... si in liceu fiind gaseam diferite jocuri interesante. nu mai vorbesc de tampeniile pe care le faceam :D dar ei nici pe alea nu le fac. |
Citat:
|
Citat:
dar imi aduc aminte ca eu nu am intrat intr-o discoteca pana pe la 19 ani. bine, nici nu prea existau prea multe pe atunci. citeam intr-o revista de barbati (Men's Health ... cred ca am scris corect), despre cum sa agati tipe intr-un bar (stiu, subiectul nu e demn de acest forum). ideea era sfatul dat la sfarsit, legat oarecum de subiect. sfatul era sa ai grija la cat bei si mai ales pe cine iei acasa, caci tipa pe care ai vazut-o super tare prin aburii alcoolului, s-ar putea sa descoperi dimineata ca este o pustoaica de maxim 15-16 ani. chiar ma gandeam atunci, bai da fetele astea chiar nu au parinti? |
Citat:
Eu nu m-am luat de forma in care au fost expuse informatiile, ci de faptul ca sunt eronate. Si nu sunt primele informatii gresite medical pe care le-am citit in cartile Parintelui- care, apropos, nu a terminat Medicina, ci doar a audiat diverse cursuri din cadrul acestei facultati. |
Dreptul de a cumpara alcool si tigari ar trebui sa fie interzis tinerilor pana la varsta de 21 de ani,iar accesul intr-o locatie in care maturii consuma alcool ar trebui interzis celor pana in 18 ani. Ceea ce se intampla acum este monstruos,tinerii isi consuma viata prea repede,intr-adevar localurile sunt pline de copii de scoala.
Parintii lor nu sunt prezenti,sunt presati de societate sa faca bani(mai bine zis este o intreaga obsesie sa arati tuturor ca traiesti intr-o casa de lux si ca iti poti satisface toate placerile). Imi amintesc talmes-balmesul de dupa revolutie,magazine cu alcool si tigari deschise in apropierea scolilor,a liceelor precum si baruri si terase pe aceeasi strada cu liceelele.Curgeau aprobarile de infiintare ca pe teava! Inca un motiv de a observa ca se slujeste banului,cu orice pret. |
Citat:
Cunosc aceste precizari,multumesc pt atentionare. Si grasimea pe care o sintetizeaza bila de unde provine,nu din consumul de carne? Ma indoiesc ca consumul de seu pe paine este larg raspandit...bleaaah |
Citat:
fisa avea vreo 19 ani si fiind intr-un bar cu prietenii, cere ceva de baut, alcool. ghinionul a afist ca barmanul a recunoscut-o ca fiind fiica presedintelui si stiind ca nu are 21 de ani a anuntat politia. iar stirea spynea ca fiica presedintelui fusese arestata. poate ca americanii sunt ciudati in anumite privinte, dar in asemenea cazuri? |
Nu cunosc daca cei care solicita alcool sub varsta legala pot fi arestati,insa nu sunt serviti,nu au nici o sansa deoarece in orice local in care se serveste alcool, angajatiilor li se da autoritatea sa legitimeze pe orice tanar.
Cei care solicita alcool o fac impreuna cu actul de identitate. Exista controale,agenti care colaboreaza cu tineri pe care-i folosesc drept nade! Americanii nu imi par ciudati,si-au cultivat si alte laturi ale existentei nu sunt asa salbatici si mitocani/barbari ca balcanicii!Nici ei nu sunt perfecti si sunt destule uscaturi ca peste tot,insa majoritarea sunt oameni onesti si inimosi. |
Citat:
ps: e de admirat in mod sincer faptul ca o persoana care nu are legatura cu medicina stie lucruri despre corupul uman... pe plaiuri mioritice, acesta e un lucru rar:D (nu am fost ironica sub nicio forma si sper sa nu fi dat cu ... in fasole si sa aveti, de fapt, legaturi cu medicina) |
Nu am nici pe departe cunostiinte de medicina ci mi-a ramas ceea ce am invatat in liceu la orele de biologie/anatomie insa ca nota personala,biologia este un hobby pt mine si totodata un interes.Pur si simplu iubesc Viata iar "modul de functionare"al tuturor fiintelor este deosebit de fascinant!
Multumesc. |
Vitamina C este ar trebui sa fie un aliat de al nostru pentru aceasta perioada rece, cand gripa si racelile sunt destul de frecvente. Are efecte anticancerigene prin prevenirea transformarii nitratilor si nitritilor din alimente in substante cancerigene.
Roluri si caracteristici: — este necesara pentru sinteza colagenului din piele, oase, dinti, ligamente, tendoane, cartilagii. — este implicata in producerea colagenului care, datorita acidului ascorbic, are o mare importanta in cicatrizarea tesuturilor distruse, prevenind aparitia ridurilor; — joaca un rol important in formarea osaturii si dentinei; — intervine in metabolizarea anumitor amino-acizi, a acidului folic si a glucozei; — participa la producerea glucocorticosteroizilor si a anumitor neurotransmitatori; — contribuie la formarea anticorpilor si interferonilor; are actiune antiinfectioasa, scade durata racelilor si lupta impotriva agresiunii bacteriene; — neutralizeaza radicalii liberi datorita rolului antioxidant; — protejeaza contra posibilei aparitii a cancerului, franand formarea nitrosaminelor – agenti cancerigeni care se constituie in timpul asimilarii aminoacizilor – in stomac; — are actiune laxativa; — revigoreaza vasele sangvine, prevenind astfel tulburarile cardiovasculare si determinand reducerea crizelor de emfizem la fumatori; unii medici prescriu pacientilor cantitati mari de vitamina C – pana la 1000 mg/zi – pentru scaderea nivelului colesterolului; — faciliteaza absorbtia fierului; — are o actiune antihistaminica eficace in tratarea alergiilor si benefica pentru victimele astmului; — contribuie la inlaturarea starii de anxietate, oboseala, stres. Surse de vitamina C sunt: - catina: fructul de catina contine de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele. - macesele: au un continut foarte mare de vitamina C si contin licopen, o substanta care previne oxidarea celulelor. - coacazele negre: sunt o sursa foarte bogata de vitamina C, cu o concentratie de patru ori mai mare decat cea din portocale. - urzica: vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului prin continutul de vitamina C, A, B12, E si K. - patrunjelul: contine mult betacaroten, vitaminele K si B12, calciu, fier, fosfor si de 4 ori mai multa vitamina C decat citricele. - kiwi: fructele kiwi sunt mai bogate in vitamina C decat portocalele. De asemenea, acesta mai contine toate tipurile de fibra, ceea ce ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima. - varza de Bruxelles: continutul ridicat de vitamina C contribuie la intarirea rezistentei naturale, deci la prevenirea bolilor. - alte surse de vitamina C: broccoli, papaya, capsuni, portocala, lamaie, grapefruit, zmeura, mango, zmeura, mandarina etc Borsul proaspat, preparat in casa, mai ales acum, in aceasta perioada cand racelile sunt atat de frecvente si afecteaza atatia oameni, ar trebui consumat zilnic, cate o cana, atat de adulti, cat si de copii. Preparat cu tarate de grau, borsul are in compozitia lui o intreaga farmacie de vitamine si minerale. Moarea sau zeama de varza este o alta sursa de vitamina C, ieftina si la indemana oricui. Mancati cat de des salata de varza cruda sau murata. E plina de vitamina C si alti nutrienti necesari organismului in perioada de tranzitie spre iarna. Varza rosie contine de 6 ori mai mult vitamina C decat varza alba. Pentru raceala este recomandat ceaiul de tei+cuisoare, miere de albine cu catina (zdrobita in blender), miere de albine cu scortisoara (o ligurita de miere cu 1/2 lingurita de scortisoara). |
eu am cam renuntat la carne...mai mananc putin pui si peste....cancerul e foarte prezent la consumul de carne...mai mult mananc branzeturi si fructe si legume...iaurturi...si ciocolata....mor dupa soco...
|
Va invidiez! Eu fara carne nu pot... Am mai notat in acest topic parca,e cea mai importanta sursa de proteine.
|
Citat:
Iata surse de proteine, considerate inlocuitori ai carnii datorita aportului de proteine vegetale de o calitate deosebita cum ar fii soia, nautul sau lintea. Se stie ca boabele de soia au cel mai ridicat potential nutritiv vegetal continand de doua ori mai multe proteine decat carnea de vaca. Una dintre prejudecatile puternice ale consumatorilor de carne este faptul ca, continutul proteinei rezultata din carne nu poate fi substituit cu cel vegetal, intrucat aceasta nu contine toti aminoacizii esentiali, indispensabili vietii. Orice nutritionist poate confirma insa ca soia contine absolut toti aminoacizii esentiali si in plus nu provoaca formarea acidului uric care se produce la consumarea carnii (in special carnii de porc), iar in ceea ce priveste mineralele soia contine de doua ori cantitatea continuta in legume, de trei ori mai multe decat pastele fainoase si de cinci ori mai multe decat carnea si ouale. |
Stai linistit,e buna si soia,dar poti tu sa mananci numai asa ceva?? O dai in alte alea... Nu incerca sa ma convingi de aceste lucruri,am facut si eu 10 ani de sport,pot spune ca am idee despre nutritie cat de cat. Utilizatorii mai vechi ma stiu. Ca sunteti impotriva carnii va mai inteleg,dar cu ouale ce aveti?
|
Bine ai revenit Raoul!
Eu nu-mi imaginez munca asiduua sau sport de competitie fara proteine!
Daca se va reusi si asta atunci va fi bine... Tocmai de aceia postul si meditatia/rugaciunea merg mana in mana, iar in zilele in care vreau sa tin post negru,in mare parte trebuie sa dorm sau sa nu fac nimic,nu pot sa depun cine stie ce energie intr-o activitate pt ca nu am energie;nivelul de zahar in sange coboara f mult incat simt ca lesin. Bineinteles,aceste particularitati sunt personale, sunt altii care nu se confrunta cu aceste senzatii si atunci tin post negru foarte usor. Daca postul s-ar referi numai la carne,ar fi prea usor...Carnea nu inseamna prea mult pt mine. In post,ma confrunt cu alte adictii alimentare:branza,oua,fructe de mare,frisca,iaurt,unt sau maioneza.Nu ca as consuma din acestea zilnic,dar in post parca tocmai astea imi lipsesc!! |
Citat:
Daca doriti iaurt cu fructe,va puteti face acasa folosind miere,nuci si fructe de seson sau fructe uscate. Cancerul este intr-adevar prezent la consumatorii de carne...insa poate fi si la vegetarieni din cauza ca legumele,salatele,fructele sunt tratate chimic si/sau iradiate sa reziste in rafturile din supermarket. Cumparati pe cat posibil de la piata. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Părintele Dumitru Stăniloaie ne vorbește despre post
- Vă rugăm să vorbiți despre efectele postului asupra trupului și sufletului!
- Sfântul Antonie cel Mare s-a hrănit numai cu pâine și cu apă și a trăit 105 ani. Sunt aici și chestiuni de cunoaștere biologică a omului, a trupului. În general, postul trebuie să fie și o manifestare de forță spirituală și poate să fie și o cruțare a organismului de la prea mari eforturi de dizolvare și asimilare a hranei. - Hrana acționează prin corp și asupra sufletului? - E foarte greu de despărțit între ele; trupul fără suflet nu este trup și sufletul nu se poate manifesta cu totul fără trup, așa le-a făcut Dumnezeu, foarte unite. Deci, hrana acționează nu numai asupra trupului, ci și asupra sufletului. Postul îl face pe om să se rețină de la pofte; trupul antrenează niște pofte și nu-i bine să ai un trup prea împovărat. Asta îți îngreunează inima, circulația sângelui; trebuie să ținem seama și de rezultatele studiilor medicale. - Putem considera postul ca echilibrare a greșelilor trecutului? - Putem considera postul și ca un mijloc de pocăință pentru greșelile trecute. Am căutat să trăim prea bine altădată și am păcătuit...să căutăm să nu mai facem așa și să-l considerăm și ca un fel de pocăință(căință, suferință, greutate, oarecare pătimire, în sensul bun), pentru cele rele din trecut. - Mântuitorul spune că unele boli pot fi tratate numai prin post și rugăciune! - Trebuie făcute niște eforturi deosebite pentru întărirea puterilor sufletului asupra trupului și poate că sunt oameni sfinți care postesc foarte mult și se întăresc foarte tare și de aceea au și o putere mai mare asupra altora, asupra celor bolnavi. - Cum apreciați postul total, să se bea numai apă, sau nici apă, de exemplu miercurea și vinerea? - Biserica n-o recomandă ca lucru general. Cine poate face mai mult, e bine să facă mai mult. O tradiție a Bisericii, și anume Liturghia darurilor înainte sfințite, se făcea miercuri și vineri după masă, ca vecernie, deci înseamnă că oamenii care se împărtășeau atunci nu mâncau până seara. E bine să se țină post cât mai mult miercurea și vinerea; cine poate. Rugăciunea împreunată cu postul e mai puternică, e mai concentrată; foarte mult ajută postul la rugăciune! Sursa: Căbaș, George, "Pagini de pateric românesc" |
Nu prefer supermarketuri, e mai sigur...or fi iradiate, insa sunt mai controlate decat la tarani, care si aici sunt tratate....iaurturi cu fructe nu mananc...de fapt trebuie atent cu e-urile acidul citric e f. periculos...
mancarea are multe e-uri...salamurile si muschii tiganesti au la nitrati....cancer....mai rar cu astea...zic eu.... acum sunt si radiatiile de la Cenavoda, Cernobal....care dauneaza si ele....mai e si kosloduiul....japonia...samd Citat:
|
Citat:
In rest avem peste, naut, linte, alune, munci, curmale, fistic etc. Sunt asa hranitoare si gustoase! Ca sa nu mai zic de mancarea gatita din cartodi, ciuperci, varza! |
Citat:
La restul subscriu si mie imi plac mult! |
Citat:
Naut si linte...nici nu stiu cum arata si cum se gateste! Cumva din naut se prepara hummus? Din pacate,stomacul meu are slaba toleranta fata de fasole boabe sau linte(am mancat ciorba de linte intr-un restaurant si am avut dureri). Am observat ca am dureri si dupa avocado!Probabil au fost stropite sau tratate. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
'cum de in societatile traditionale oamenii pot manca preparate continand 10-20 oua si nu isi "dau peste cap" ficatul"" a fost intrebarea unor nutritionisti.. si au inteles ca secretul sta in modul de preparare..atat tip cat se bate albusul impreuna cu galbenusul (deci se leaga colesterolul cu lecitina ) valorile colesterolului nu cresc... deci , asa cum concluzioneaza acei nutritionisti, oul fiert tare creste colesterolul (lecitina si colest sunt separate) dar omleta e OK.. partea problematica vine de la uleiul in care se coace omleta... si nu, nu se foloseste niciodata la gatit ulei de masline; acesta doar la salate; bun de prajit e cel din samburi de strugure... cica... stiinta sustine azi ce va nega maine. |
Citat:
|
Pastă de năut
Ingrediente:
- 400 grame de naut boabe - 3 cepe - 3 morcovi - o căpățână de usturoi sau dupa gust - patrunjel, busuioc, oregano, coriandru - zeama de la o lamâie - 100 ml ulei 1. Se spala boabele de naut si se lasa la muiat in apa timp de 24 de ore. 2. Se arunca apa in care s-au muiat boabele si acestea se fierb timp de aproximativ 2-3 ore (intr-o cantitate considerabila de apa). Cand boabele de naut sunt aproape fierte se adauga ceapa (taiata in 2 sau 4 bucati) si morocovul (taiat in 2 sau in 4 bucati). 3. Cand boabele sunt fierte, la fel si ceapa si morcovul, ele se separa de apa in care au fiert (care se pastreaza intr-un vas pentru a fi folosita ulterior) si se lasa la racit. 4. Boabele de naut, ceapa si morcovul se maruntesc (cu ajutorul blenderului manual, al masinii de tocat carne sau al pisatirului pentru piure) si, pentru a ajunge la consistenta unei paste, se amesteca impreuna cu o parte din apa in care au fiert (aproximativ 500 ml = 1.5 cani) si cu uleiul (pentru omogenizare, dupa gust). 5. In continuare se adauga patrujelul si usturoiul tocate marunt, busoioc, oregano, pulbere de coriandru dupa gust si se amesteca toate. 6. Se consuma sub forma de tartine, cu salata sau muraturi. Este o reteta excelenta si foarte hranitoare datorita nautului (contine proteine) si sanatoasa datorita usturoiului. De remarcat ca in formula aceasta mirosul de usturoi nu se simte, in parte multumita frunzelor de patrunjel. A se consuma de preferinta cu paine cu paine de secara sau integrala. Nautul contine proteine (18-30%), lipide, hidrati de carbon, amidon (47-60%), zaharuri, lipide (6%), saruri minerale - in special potasiu, magneziu, calciu, sodiu, siliciu, fier, arsen, asparagina, vitamine din complexul B si mici cantitati de vitamina C. Ca majoritatea altor specii de boabe sau de fasole, si nautul scade colesterolul prin continutul de fibre, si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie. Bolile de inima pot fi prevenite si riscurile scazute semnificativ in urma consumului de naut, a fost revelat in urma unui studiu facut in Statele Unite, pe un grup de persoane, timp de 20 de ani. O alta functie a organismului care se bucura de infuzia de naut este functia de scadere a colesterolului negativ, de tip LDL. Nautul este un bun diuretic, util in colici nefritice, dureri ale aparatului urinar, litiaza si ca antiseptic urinar. Se mai citeaza utilizarea sa in stari congestive ale ficatului. Fierul din boabele de naut produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime care produc antioxidanti. Daca te gandesti cum sa renunti la carnea rosie, atunci poti suplini aportul de proteine pierdut cu ajutorul nautului. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:06:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.