![]() |
Citat:
Sabatul zilei a saptea nu inseamna trecerea intr-o stare inerta. Daca in timpul saptamanii ne-am ocupat cu problemele cotidiene (servici, probleme de zi cu zi, etc), in sabatul zilei a saptea registrul se schimba. In aceasta zi (inchinata Domnului), o consacram inchinarii, partasiei cu fratii de credinta si cei apropiati, facerii de bine, etc. Si, odihnei trupesti, daca este cazul (si cam este). Nu vedeti nimic moral in acest tip de sarbatorire? P.S. In definitiv, eu nu ma cramponez de denumirea de "Lege Morala". Este o denumire (pe care o consider corecta) acceptata de Biserica Ortodoxa si Biserica AZS. |
Citat:
|
Citat:
"Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim." |
Citat:
Sambata a randuit-o Dumnezeu ca sarbatoare si ca legamant vesnic, numai pentru poporul Sau, Israel, in amintirea iesirii din Egipt, asa cum apare explicit in Sfanta Scriptura . In VT poporul Lui Dumnezeu e strict Israel, in NT sunt toate popoarele. Crestinismul se intemeiaza pe Invierea lui Hristos, nu pe legea lui Moise. Interpretarile adventiste sunt arhicunoscute, insa noi suntem cu „Hristos in Duminica, am trecut cu El dincolo de catapeteasma”. Dupa legea mozaica, evreii serbeaza sambata, ca amintire a momentului cand au iesit din robie, cu ajutorul lui Dumnezeu, in vremea lui Moise (Deuteronom 5:15), insa pentru crestini, centrul vietii si al cultului divin este ziua Duminicii, caci Hristos moare cu noi, ramanand asa in ziua Sambetei si invie cu noi in Dumnica fara de sfarsit. ps: a te bate in piept ca tu respecti cele 10 porunci miroase a fatarnicie, insa eu ma inclin. |
Citat:
Dar stii ce e ciudat, ca in Geneza si inceputul Iesirii nu se aminteste ca cineva sa fi pazit sabatul. Tocmai o chestiune atat de importanta este omisa. Nu ti se pare si tie ciudat? Astept totusi versetele alea, ca ai zis ca toti oamenii care au fost pana la Moise au pazit sabatul. Deci ar fi bine sa aduci si argumente biblice. |
Citat:
Ce sa faceti si voi, va amintit ca ati iestit din robia egiptenilor :25: |
Citat:
Si acum ca sa raspund si la intrebarea cu minciuni injositoare va dau un link cu Dogmatica Ordodoxa care contine careva exemple (nu toate bineinteles). Cititi la pregatirea lumii ptr venirea Mantuitorului: http://www.scribd.com/doc/31195929/D...-Anul-IV-Sem-I . |
Citat:
"Poruncile, povețele, îndreptările și legile" nu seamănă absolut deloc cu "legea firii", ci mai degrabă cu un sistem foarte complex și bine pus la punct. Reamintesc: toate acestea înainte de apariția scrisă atât a Legii Morale, cât și a legii ceremoniale. E absurd deci să presupunem că nu aveau cunoștință de sabat, această instituție divină moștenită chiar din Eden! Citat:
Citat:
Citat:
Ce anume din Înviere ar sugera că trebuia schimbată Legea lui Dumnezeu? Legile ceremoniale, da, au fost schimbate, însă și acelea de cu vineri (la cruce), nu duminica la înviere! Citat:
|
Citat:
Totuși problema noastră (mai mult a voastră) este că sabatul nu e legat [doar] de acest legământ, ci de Poruncile (cele 10) ale lui Dumnezeu care sunt valabile (adică obligatorii) pentru toate popoarele, nu doar pentru evrei. Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Da, ne amintim că am ieșit din robia Egiptului păcatului! Dar mai ales -căci acesta e sensul sabatului- ne amintim (așa începe porunca) că suntem creația lui Dumnezeu (nu a primatelor). |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Pot sa va adresez o intrebare pe langa subiect? Daca ii dam unui om care nu are nici o cunostinta despre crestinisc Sf Scriptura, credeti ca se converteste la crestinism? Sau macar are aceleasi pareri ca si Biserica AZS? Eu sunt sigur ca daca cineva citeste SF Scriptura si Sf Traditie (acum si acesta se afla sub forma scrisa), adica scrierile Sf Parinti, dar in totalitate, daca nu se va converti, cel putin imi va da dreptate pe subiectele de disputa cu celelalte confesiuni. Si ca sa anticipez intrebarea dvs, de ce nu credeti dvs, pentru ca va bazati pe o traditie scurta, pe niste interpretati deja facute de inaintasi dvs si pe o dogmatica pe care v-ati insusit-o pe baza interpretarilor altora. |
Citat:
Ce intorsatura domnule! |
Citat:
Voi batjocoriti Crucea, Sftintii, Icoanele...sicer te compatimesc! Eu unul ma inclin in fata MANDRIEI tale... faptul ca nu vrei sa vezi (esti orb) asta nu inseamna ca nu au fost aduse argumente. ps: Parintele Arsenie Boca spunea...ca e deajuns sa îi spui unuia de 2-3 ori despre credinta ta...apoi sa te retragi sau sa te feresti de cel care nu vrea sa creada ps: va doresc succes in tratatul dmv. de MECANICA CEREASCA. |
Citat:
Asa si apropo apostolii au avut icoane. Ca unii un au Traditie normal cu nu pot accepta asta. Sf evanghelist Luca este cel care a pictat prima icoana a Maicii Domnului. |
Citat:
|
Citat:
Am zis eu ca purtau cu ei icoanele? Nu doar ca aveau icoane si ca Sf Evanghelist Luca a pictat prima icoana a Maicii Domnului. Prima a Mantuitorului nici macar nu a fost pictata de mana omeneasca. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
"Și începând de la Moise și de la toți proorocii, le-a tâlcuit lor, din toate Scripturile cele despre El." (Luca 24,27) |
Citat:
|
Citat:
Cand va argumentam noi ortodocsii cu Sfanta Traditie voi cereti versete. Ei, uite ca si noi vrem versete cand voi argumentati cu propria traditie. |
Citat:
|
Citat:
Însă fiți sincer cu dvs, înșivă: mai e nevoie de asemenea argumente, când aveți argumentul suprem al lui Dumnezeu? Adică porunca Lui veșnică care nu poate fi abrogată de un om și respectarea ei de către Hristos Domnul. Dacă mai adaug la acestea și exemplul maicii Domnului, aveți toate motivele să duceți în umilință mâna la gură și să-I cereți iertare Domnului (și maicii Domnului dacă insistați) pentru călcarea [cu bună știință] a Poruncii. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu e o gluma., dumnealui am vazut ca ii place sa se contrazica cu oricine si pe orice, nu are argumente, logica nu functioneaza prea bine si nu vrea sa isi asume o identitate. Eu spun ca BO are dreptate, dvs spuneti ca biserica AZS are dreptare, dumnealui nu ce spune cine are dreptare. Doar se contrazice. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
1. Nu se poate sa se ajunga la aceleasi concluzii, ptr ca oamenii isi bazeaza perceptiile si interpretarile pe experientele lor anterioare. Asa ca dvs citind biblia nu veti avea aceeasi parere cu un musulman care citeste biblia. 2. Din punct de vedere ortodox Sf Scriptura nu este suficienta ptr a se forma invatatura de credinta complet si corect. Citat:
|
Citat:
1. Faptul ca prima icoana pictata a fost realizata de Sf Evanghelist Luca se bazeaza pe traditie. Si tot la acest punct, stiu ca pare acoperirea perfecta ca atunci cand argumentele pentru o anumita practica sau invatatura nu se regasesc in Sf Scriptura sa spui ca tine de traditie. Dar toate aceste argumente nu s-au "inventat" de maxim cateva sute de ani, dupa ce a aparut protestantismul, ca sa le raspunda biserica lor. Nu toate aceste sunt consemnate cu multe sute, chiar peste o mie de ani in scrierile Sfintilor Parinti si in canoanele de la Sinoadele Ecumenice. 2. Deci Sf Evanghelist Luca a fost medic? Aceptati asta? Pe ce va bazati? El nu a spus-o in nici o lucrare a sa. Nici cei care l-au cunoscut direct nu au lasat o marturie scrisa in acest sens. Despre dovezi istorice nici nu poate fi vorba, discutand despre un medic obscur dintr-o tara neinsemnata istoric in perioada respectiva. Atunci insemna ca acceptati totusi traditia. Si da o acceptati, dar numai atunci cand va este de folos. Si daca veti spune ca este consemnat in scrieri ulterioare ca a fost medic, asa si celelalte invataturi ale Bisericii care nu se regasesc in Sf Scriptura au fost consemnate in scrieri ulterioare. Doar ca pe aceste ati decis sa nu le considerati veridice. Si totusi ca un al treilea punct, desi era medic, Sf Evanghelist Luca a realizat icoana Maicii Domnului. De altfel nu este nici o contradictie in a sustine ca a fost medic si ca a putut picta. |
Citat:
Ce spui de concluzia la care a ajuns Catehismul Ortodox, referitor la obligativiatatea de a pazi ziua a saptea (dupa cum spune porunca)? Ca sa fie totul limpede, redau si un pasaj (pe care nu l-am mai dat pe acest topic) din Catehismul Ortodox: """"""126. Care este porunca a patra? Porunca a patra este aceasta: "Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o" (Ies. 20, 8-11). 127. Ce invata porunca aceasta? Aceasta porunca invata doua lucruri, si anume: datoria muncii in timpul celor sase zile ale saptamanii si datoria de a sarbatori ziua a saptea, ca zi de odihna, inchinata Domnului. """""""" Vezi aici (cap. "Cele 10 Porunci", punctele 126 si 127):http://www.crestinortodox.ro/carti-o...nci-80579.html De ce nu respecta ortodocsii aceasta invatatura din Catehismul Ortodox? Cred ca intrebarea este suficient de clara, pentru a te feri de ispita de a devia. |
Citat:
Ajuta-l pe Mihai sa raspunda (este o onoare sa fii ajutor de viitor preot). Cum explicati contradictia dintre invataturile Catehismului si practica ortodoxa? Nu ma intereseaza Scriptura. Ma intereseaza Catehismul Ortodox (mai exact, referirile la Poruncile Dumnezeiesti). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu ma intereseaza cum interpretezi tu anumite versete din Biblie. Ma intereseaza de ce nu respecti invataturile din Catehismul Ortodox (care te indeamna sa pazesti porunca a patra, tinand ziua a saptea - nu alta). Da un raspuns. Sunt gresite invataturile din Catehismul Ortodox (atunci cand indeamna sa pazim ziua a saptea)? Unii au avut curajul sa afirme si acest lucru. Tu ce spui? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
In plus, aveti exemplul pazitorilor zilei a saptea, din NT: Domnul Iisus Hristos, maica Domnului si ucenicii (chiar si dupa moartea Domnului Iisus), Sfintii Apostoli. Ce mai vreti? |
Citat:
|
Citat:
Daca nu ai o lege, nu faci faradelege (pacat) si nu ai nevoie nici de Hristos si Crucea Lui. "Asa cã Legea, negresit, este sfîntã, si porunca este sfîntã, dreaptã si bunã."(Romani 7:12). La ce lege sfanta si porunca sfanta dreapta si buna facea referire Sfantul Apostol Pavel? Ca dvs. le-ati sters pe toate, la gramada. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:32:52. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.