Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sunt legile Sabatului obligatorii pentru crestini in ziua de astazi? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14307)

JoyDivision 10.05.2012 14:48:57

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 444499)
Duminica, in limba romana, e un termen de provenienta latina Domini dies si inseamna Ziua Domnului.
[/font]

asta a fost denumirea data fortat primei zile a saptamanii si nu are nicio legatura cu Dumnezeu nici cu limbajul biblic in care "Ziua Domnului" este o expresie care niciodata nu desemneaza ziua intai a saptamanii ci o zi in care Dumnezeu judeca actionand cu dreptate.

JoyDivision 10.05.2012 14:50:16

Citat:

În prealabil postat de nicolae44 (Post 444498)
scuze ev dupa IOAN cap 1 vers 17 căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul și adevărul au venit prin Isus Hristos.

si ce zici, poruncile nu trebuie sa le mai tinem?

AndruscaCIM 10.05.2012 14:50:29

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444493)
pun si eu o intrebare: anulam cele 10 porunci?

Pai cum iti poate trece prin minte o asa intrebare...si cum ai ajuns sa o gandesti la modul asta?

JoyDivision 10.05.2012 14:52:59

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 444497)
Chiar nu intentionez sa intru intr-un dialog cu voi, cei carora vi se pare " foarte clar" ca unele lucruri stau asa cum ati ajuns sa le credeti voi. Din exprimarea ta, reiese ca incerci sa iti spui ca totul e foarte clar...desi faptul ca prezenta ta pe acest forum e una foarte activa, poate insemna ca de fapt nu iti sunt atat de clare punctele doctrinare adventiste, si ca esti in cautarea Adevarului....o nesiguranta simti tu.

Nu spun ca e foarte clar ceea ce iti spun...dar eu una nu as sta pe un forum adventist sa ascult aiureli.

Sunteti multi de alte confesiuni, care sunteti/ati devenit foarte atasati de acest forum, ceea ce inseamna fara doar si poate ca aveti o neliniste, ceva va tine aici...iar asta e bine,e chiar foarte bine!

Doamne ajuta!

trebuie sa tinem cont ca acele forumuri nu au trafic aproape deloc, pe cand acesta este pe primul loc.

nicolae44 10.05.2012 15:30:42

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444501)
si ce zici, poruncile nu trebuie sa le mai tinem?

eu cred nu zic ,ce zice cuvantul sfant, dar tu daca nu vrei sa intelegi nu vei intelege .Domnul sa te ajute sa vezi dar numai daca vrei te va ajuta...daca pui deasupra cuvintele lui Moise fata de a Domnului Isus nu vei putea niciodata pricepe ca-i imposibil.eu nu zic nimic de lege eu il cred pe Isus mai mult decat pe Moise si am capatat mantuirea de la Isus nu ca tin o lege sau apartin unei religii,te rog fi deschis la inima.versete sunt multe dar nu e cazul .problema e pe cine crezi.N-a zis Domnul in vechiul testament ca va veni unul de care trebuie sa asculte?mai mare ca Moise?evreii ca popor au ramas la Moise. mantuirea e personala nu nationala sau cultica gandeste-te la lucrul acesta

nicolae44 10.05.2012 16:00:59

În prealabil postat de JoyDivision Vezi mesajul
mantuirea vine de la iudei, parca asa a spus Domnul, la Ioan 4:22; pe de alta parte lumea necredincioasa vine sa ne strice cu datini si conceptii nebiblice :Coloseni 2:8 ................. intelegerea cuvantului e o minune de care m-am mirat tare mult cand l-am crezut ,atatea diferente si totusi cuvantul e acelasi .sa dau un ex .de talmacire a cuvantului..pPavel aminteste de invatatura sa nu se lege gura boului care treiera...dar el spune ca Domnul i-a avut in vedere pa cei care lucreaza in campul evangheliei cu privire la asta pe langa faptul practic ca ei chiar nu trebuiau sa lege gura boului,, mantuirea vine de la evrei prin neamul lor caci Domnul s-a nascut in acest popor si a fost pregatit cu sute de ani inainte prin lege,dar adevaratii iudei astazi sunt altii....
Romani 2:28
Iudeu nu este acela care se arată pe din afară că este iudeu; și tăiere împrejur nu este aceea care este pe din afară, în carne.
29
Ci iudeu este acela care este iudeu înăuntru; și tăiere împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în slovă; un astfel de iudeu își scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.
deci mantuirea vine de la Domnul prin cei mantuiti asta zice Pavel. Domnul vrea sa ne mantuiasca

MihaiG 10.05.2012 18:07:10

"Nimeni, dar, să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă sau cu privire la o zi de Sabat."

Ce nu e clar ?

osutafaraunu 10.05.2012 18:10:10

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 444481)
Inteleg ca psihicul d-voastra va cere sa va blindati cu certitudini

Ba nu înțelegeți deloc! Nu sunteți nici psihologul meu, nici psihiatrul de familie (după cum ne tâmpesc vremurile ce le trăim, va fi nevoie ca pe lângă generaliști și stomatologi de familie să avem și psihiatri de familie), pe de altă parte cu toții suntem în căutarea certitudinilor, există doar cîteva tipologii umane ce se complac a trăi într-o permanentă ceață spirituală...

Citat:

inteleg ca adventistii de ziua a 7-a ramanand atasati de "sambata"

Iar înțelegeți superficial și secvențial! Adventiștii de ziua a șaptea rămân profund atașați de valorile spirituale ale Constituției Cerului - Decalogul, fiind afectați de orice desconsiderare a vreuneia din cele 10 porunci. Că vorbim mai mult [pe acest forum] despre porunca a II-a și a IV-a, o facem pentru că -iată- întâmpină o acerbă rezistență din partea ortodocșilor ce sunt dispuși să apeleze la argumente dintre cele mai stranii (e singurul eufemism pe care-l găsesc pe moment) pentru a rămâne "atașați" de icoane (+ moaște, artefacte, etc.) și ziua întâia a săptămânii. Adică valorile "spirituale" ale omului (ca să nu zic mai mult) și nu ale lui Dumnezeu.

Citat:

(ziua de odihna din traditia iudaica)

Ziua de odihnă din "tradiția" lui Dumnezeu, doamnă! Căci căsătoria și sabatul sunt singurele instituții divine ce le-am moștenit dintr-un Eden neîntinat de păcat. Or tocmai aceste două "Sfinte Tradiții" sunt astăzi împroșcate cu noroi de diavol până acolo ca să-ți fie rușine dacă ai o căsătorie normală și o zi de odihnă conformă Scripturii. Au ajuns oamenii ne-normali (homosexualii) și majoritarii duminicali să te arate batjocoritori cu degetul! Într-o astfel de lume am ajuns să trăim!

Citat:

au senzatia ca detin adevarul absolut

Doamnă, am spus-o și mai repet: singurul deținător al adevărului absolut este Dumnezeu (Ioan 14,6), de aceea noi Îl credem pe cuvânt și prin Cuvânt.

Citat:

aceasta (ziua de sambata) nu e o certitudine, asupra calculului ei planand incertitudinea.

Cine-mi reproșa mai sus că doresc să mă blindez cu certitudini? Uite cum întăriți și subliniați dumneavoastră înșivă certitudinea "incertitudinii" acesteia!:30:

Citat:

nu puteti spune ca noi nu respectam Sabatul

Deoarece duminina nu este nici ziua a șaptea, nici ziua de odihnă a Domnului, putem spune !

Citat:

doar pentru ca ziua calendaristica aleasa pentru inchinare e duminica

Neinspirată ați fost în folosirea termenului! Ziua de închinare nu e pe alese, ci pe poruncite. Și nu de om, ci de Dumnezeu!

Citat:

(ce corespunde cu prima zi a creatiei cf. calendarului iudaic) , nu sambata, cum au fixat-o evreii.

Altă alegere neinspirată! Nu evreii au fixat-o doamnă, ci Dumnezeu! Aduceți-vă aminte că Moise le-a transmis evreilor tot ce a primit ca poruncă de la Domnul.

Citat:

Noi pazim Sabatul

Haideți doamnă, nu mai repetați acest neadevăr! Dumneavoastră păziți duminica, nu sabatul (sâmbăta). Dumneavoastră păziți Învierea [Domnului], nu odihna (shabbath) Lui!

Citat:

nu pazim un calendar al carui calcul n-are valoare absoluta, fiind unul uman, nu divin !

Luați-vă un moment de reflecție, prea multe ați spus azi și cine spune multe nu se poate să nu greșească! Fiți sinceră și spuneți cine are nevoie mai mult de calendar: ortodocșii , ori adventiștii? Cine are sute de sfinți în calendar și zeci de sărbători calendaristice? Și: numiți măcar o singură zi din cele 365 trecute în calendarul ortodox (cu negru ori cu roșu) care să fie poruncită de Dumnezeu și nu de om.

Pe de altă parte doamnă, noi nu avem nevoie nici de calendar, nici de ceas pentru a păzi singura zi poruncită de Domnul: sâmbăta. Trebuie doar să "ne aducem aminte" (Ieșirea 20,8) a numărăm din șapte-n șapte, iar a șaptea începe când asfințește soarele. Simplu, natural, dar mai ales... biblic!

Citat:

Ma opresc aici, n-are sens sa continuam acest dialog al surzilor.

Pardon! Oi fi eu greu de cap, dar surd nu sunt! Atâta vreme cât am Cuvântul lui Dumnezeu și nu-mi astup urechile :107:la glasul Lui, nu sunt surd:68:!

Citat:

Noi (marea majoritate a crestinilor) nu respectam traditia cultica iudaica, ci identitatea cultica crestina, formata in timp.

În sfârșit un adevăr! Ei bine, eu aleg să respect o instituție divină ne-"formată" în timp, ce existentă de când lumea și pământul. Aceasta e identitatea mea cultică, mai veche decât "tradiția cultică iudaică" și chiar [incredibil!] mai veche decât Sf. Tradiție ortodoxă. Aceea "veche" în ani de 958, respectiv 1981 și chiar 2.500 (conform celebrei gafe:21:)!

nicolae44 10.05.2012 18:35:24

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444534)
"Nimeni, dar, să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă sau cu privire la o zi de Sabat."

Ce nu e clar ?

mihai si continuarea era buna
20 Dacă ați murit împreună cu Hristos față de învățăturile începătoare ale lumii, de ce, ca și cum ați trăi încă în lume, vă supuneți la porunci ca acestea:
21 „Nu lua, nu gusta, nu atinge cutare lucru!”?
22 Toate aceste lucruri, care pier odată cu întrebuințarea lor și sunt întemeiate pe porunci și învățături omenești,
23 au, în adevăr, o înfățișare de înțelepciune, într-o închinare voită, o smerenie și asprime față de trup, dar nu sunt de niciun preț împotriva gâdilării firii pământești.
Domnul sa aiba mila sa intelegem voia LUI

nicolae44 10.05.2012 19:21:05

[quote=osutafaraunu;444535] Ba nu înțelegeți deloc! Nu sunteți nici psihologul meu, nici psihiatrul de familie (după cum ne tâmpesc vremurile ce le trăim, va fi nevoie ca pe lângă generaliști și stomatologi de familie să avem și psihiatri de familie), pe de altă parte cu toții suntem în căutarea certitudinilor, există doar cîteva tipologii umane ce se complac a trăi într-o permanentă ceață spirituală...
OSUTAUNU Domnul sa te binecuvanteze sa cauti sa capeti viata.Domnul nu ne forteaza sa intelegem daca noi nu vrem.omul mantuit e un om liber de religie.nu e legat de traditii,obiceiuri si daca vrea pacatuieste,intelegi?nimic nu-l retine...doar ca nu vrea.nu se aplica nu am voie aia sau aialalta ci am voie sa fac ce vreau si atunci iti poti preda viata Domnului si sa faci ce zice El si numai El.pocainta e schimbarea mintii nu observi ca nu se leaga invatatura cultului tau?ti-e frica sa gandesti singur?ne putem ruga pentru asta.e o postare mai sus citeste-o te rog sa nu ma mai repet.stiu ca la nivel mondial cultele cauta punti de legatura si orice forma de extremism va fi scoasa in afara legii.Iti zic adevarul.poti sa-l ignori sau poti sa cauti mai departe sa-l intelegi.citeste te rog postarea si vezi care-i cuvantul ce trebuie crezut,aplicat in viata,si cu care trebuie sa ne hranim zi de zi sa ni-i se-ntareasca credinta care ne mantuieste

osutafaraunu 10.05.2012 20:24:34

Citat:

În prealabil postat de nicolae44 (Post 444539)
mihai si continuarea era buna
20 Dacă ați murit împreună cu Hristos față de învățăturile începătoare ale lumii, de ce, ca și cum ați trăi încă în lume, vă supuneți la porunci ca acestea:
21 „Nu lua, nu gusta, nu atinge cutare lucru!”?
22 Toate aceste lucruri, care pier odată cu întrebuințarea lor și sunt întemeiate pe porunci și învățături omenești,
23 au, în adevăr, o înfățișare de înțelepciune, într-o închinare voită, o smerenie și asprime față de trup, dar nu sunt de niciun preț împotriva gâdilării firii pământești.
Domnul sa aiba mila sa intelegem voia LUI

Foarte bună remarca, frate nicolae44! Într-adevăr continuarea aceasta din Coloseni 2 explică faptul că e vorba de mâncări, băuturi, sărbători, luni noi și sabate ceremoniale; nu sabatul zilei a șaptea (sâmbăta). Toate nelămuririle și aparentele contradicții se rezolvă când le citești în context și neuitând rugăciunea pentru înțelegerea lucrurilor spirituale. Domnul să ne lumineze totdeauna când citim Scriptura!

osutafaraunu 10.05.2012 20:26:59

Citat:

În prealabil postat de nicolae44 (Post 444541)
OSUTAUNU Domnul sa te binecuvanteze sa cauti sa capeti viata.Domnul nu ne forteaza sa intelegem daca noi nu vrem.omul mantuit e un om liber de religie.nu e legat de traditii,obiceiuri si daca vrea pacatuieste,intelegi?nimic nu-l retine...doar ca nu vrea.nu se aplica nu am voie aia sau aialalta ci am voie sa fac ce vreau si atunci iti poti preda viata Domnului si sa faci ce zice El si numai El.pocainta e schimbarea mintii nu observi ca nu se leaga invatatura cultului tau?ti-e frica sa gandesti singur?

Frate Nicolae, fac tot ce pot ca încredințarea mea să fie legată de învățătura lui Hristos și nu a unui anumit cult. Dacă "învățătura cultului meu" va veni în contradicție cu învățătura Scripturii și cu practica lui Hristos aș părăsi-o, așa cum am părăsit și Biserica Ortodoxă. Schimbarea am făcut-o de dragul lui Hristos, nu legat de o tradiție, nu de mediul în care m-am născut, nu de ce mi-a spus tata (el era încă ortodox când m-am botezat la adventiști).

Ontopic: Sunt de mai bine de trei ani pe acest forum, dar frații ortodocși nu au reușit încă să-mi arate în Scriptură că Hristos ar fi poruncit ținerea duminicii ca zi de odihnă și cult, ori măcar ca zi în onoarea Învierii. Tu ai mai avea nădejde după atâta amar de vreme ca să se găsească un asemenea verset, oricâtă răbdare și "îndelungă răbdare" ai experimenta? Spune drept.

MihaiG 10.05.2012 20:49:37

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 444550)
Foarte bună remarca, frate nicolae44! Într-adevăr continuarea aceasta din Coloseni 2 explică faptul că e vorba de mâncări, băuturi, sărbători, luni noi și sabate ceremoniale; nu sabatul zilei a șaptea (sâmbăta)

De unde vedeți asta din "continuare", mă depășește.

În primul rând că nu este în continuare, ci la o distanță de 4 versete care, apropo, explică și faptul că Sabatul este doar "umbra lucrurilor viitoare".

"Sabatul" din Col. cap. 2 ver. 16 este chiar acea sărbătoare pe care Hristos a pironit-o împreună cu El pe cruce.

MihaiG 10.05.2012 20:54:31

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 444551)

Ontopic: Sunt de mai bine de trei ani pe acest forum, dar frații ortodocși nu au reușit încă să-mi arate în Scriptură că Hristos ar fi poruncit ținerea duminicii ca zi de odihnă și cult, ori măcar ca zi în onoarea Învierii. Tu ai mai avea nădejde după atâta amar de vreme ca să se găsească un asemenea verset, oricâtă răbdare și "îndelungă răbdare" ai experimenta? Spune drept.

Obsesia aceasta a dumneavoastră cu "versetul" ne face pe noi, ortodocși și catolici, să râdem trist, pentru că noi vedem cum ea izvorăște dintr-o altă obsesie, aceea cu Sola Scriptura, precum și dintr-o înspăimântătoare carență duhovnicească (și intelectuală) care vă face să vă intitulați creștin și, în același timp, să aruncați la coș două mii de ani de creștinism.

După cum v-am mai zis de câteva ori, versetul explicit cu obligativitatea ținerii duminicii este pe aceeași pagină cu versetul despre natura lui Dumnezeu, Unul în ființa și întreit în Persoane.

osutafaraunu 10.05.2012 21:08:20

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444555)
De unde vedeți asta din "continuare", mă depășește.

În primul rând că nu este în continuare, ci la o distanță de 4 versete

Epistola către Coloseni n-a fost scrisă pe versete, ci cap-coadă, chiar fără semne de punctuație:58:

Citat:

care, apropo, explică și faptul că Sabatul este doar "umbra lucrurilor viitoare".

Nu sabatul zilei a șaptea, ci zilele de sabat ceremoniale. Desigur știți că evreii aveau asemenea zile de sărbătoare ceremoniale (altele decât zilele de sâmbătă), numite de ei tot "sabate".

Citat:

"Sabatul" din Col. cap. 2 ver. 16 este chiar acea sărbătoare pe care Hristos a pironit-o împreună cu El pe cruce.

În cadrul acelui context, citiți 2 versete mai sus (Col.2,14) pentru a vă lămuri că Hristos a pironit pe cruce "zapisul" ("documentul" în versiunea catolică) și nu Decalogul. "Documentul" conținea într-adevăr și aceste sabate ceremoniale. Decalogul cuprinde doar sabatul zilei a șaptea (sâmbăta).

osutafaraunu 10.05.2012 21:11:26

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444558)
Obsesia aceasta a dumneavoastră cu "versetul" ne face pe noi, ortodocși și catolici, să râdem trist,

Deci încă mai e speranță cât există zâmbet, va fi mai greu când se va transforma în "plânset trist"...

Citat:

pentru că noi vedem cum ea izvorăște dintr-o altă obsesie, aceea cu Sola Scriptura

Asta e viața! Noi rămânem cu această "obsesie" de a nu trece peste ce este scris (1 Cor.4,16), dumneavoastră cu alte obsesii mai efemere...

Citat:

După cum v-am mai zis de câteva ori, versetul explicit cu obligativitatea ținerii duminicii este pe aceeași pagină cu versetul despre natura lui Dumnezeu, Unul în ființa și întreit în Persoane.

Observați totuși că este o diferență majoră între cele două învățături... În timp ce sabatul este o poruncă dumnezeiască din însăși Constituția Cerului, accesibilă și necesară oricărui creștin; natura lui Dumnezeu este inaccesibilă înțelegerii celui mai profund teolog...

MihaiG 10.05.2012 21:36:23

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 444566)
Nu sabatul zilei a șaptea, ci zilele de sabat ceremoniale. Desigur știți că evreii aveau asemenea zile de sărbătoare ceremoniale (altele decât zilele de sâmbătă), numite de ei tot "sabate".

Este vorba despre sabatul zilei a saptea. Nu aveti niciun argumnet valid in sprijinul ideii contrare.

MihaiG 10.05.2012 21:39:21

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 444567)
Asta e viața! Noi rămânem cu această "obsesie" de a nu trece peste ce este scris (1 Cor.4,16), dumneavoastră cu alte obsesii mai efemere...

Obsesia dumneavosatră se referă la faptul că știți să intepretați ceea ce este scris, sau, mai degrabă, că profeteasa EW a știut să interpeteze mai bine decât Sf. Ioan Gură de Aur.

Nici măcar nu se impune o demonstrație. Dumneavoastră sunteți ca unul care pretinde că Jean de la Craiova îi este superior d.p.d.v. muzical lui Mozart.

nicolae44 10.05.2012 22:03:25

spune-mi te rog cum intelegi versetele astea Romani 14:5
Unul socotește o zi mai presus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui.

indiferent de ceea ce afirmam sau incercam sa dovedim ramane totusi cuvantul sfant care da libertatea fiecaruia personal sa creada o zi mai deosebita decat alta,asta arata ca orice zi ai tine, asta nu-i o davada neaparat de credinciosie ci doar o incredintare a mintii noastre.domnul sa ne ajute sa intelegem biblia si inca un cuvant care arata cu tarie ca noul testament adica cuvintele Domnului Isus au autoritate fata de cuvantul legii din vechiul testament,asta in cazul in care nu coincid"" ev.IOAN vers 17 căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul și adevărul au venit prin Isus Hristos."""

JoyDivision 11.05.2012 09:47:59

revin cu intrebarea: anulam cele 10 porunci? daca nu, atunci ce facem cu porunca a 4-a care spune sa sfintim Sabatul?

stefan florin 11.05.2012 10:41:13

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 444551)
Frate Nicolae, fac tot ce pot ca încredințarea mea să fie legată de învățătura lui Hristos și nu a unui anumit cult. Dacă "învățătura cultului meu" va veni în contradicție cu învățătura Scripturii și cu practica lui Hristos aș părăsi-o, așa cum am părăsit și Biserica Ortodoxă. Schimbarea am făcut-o de dragul lui Hristos, nu legat de o tradiție, nu de mediul în care m-am născut, nu de ce mi-a spus tata (el era încă ortodox când m-am botezat la adventiști).

hmmm...din nou esti smecher. Dar atunci arata-mi tu amice unde anume in Biblie Hristos ne porunceste sa tinem sambata ca zi de odihna. Cand tanarul bogat l-a intrebat pe Iisus ce sa faca ca sa mosteneasca viata vesnica, nu-mi amintesc ca Hristos sa-i fi spus sa tina sambata (asta in cazul in care acest lucru ar fi fost important, crucial pentru a mosteni viata vesnica) ci cu totul altceva. Defapt Hristos nici nu ne zice sa tinem vreun sabath

MihaiG 11.05.2012 10:45:37

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444633)
revin cu intrebarea: anulam cele 10 porunci? daca nu, atunci ce facem cu porunca a 4-a care spune sa sfintim Sabatul?

Noi nu anulam nimic, ci implinim. Dumnezeu insasi a anulat obligatia rituala de a tine ca sfanta ziua a saptea a saptamanii.

Cititi mai mult aici: http://catehism.ro/CBC_072.htm

si aici:

http://archive.catholic.com/library/..._or_Sunday.asp

stefan florin 11.05.2012 10:51:21

Citat:

si ce intelegi tu prin "a sfinti" ziua de sabath?

JoyDivision 11.05.2012 10:53:21

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 444648)
si ce intelegi tu prin "a sfinti" ziua de sabath?

il punem deoparte pentru Domnul.

MihaiG 11.05.2012 10:54:14

Citat:

Porunca a 4-a nu ne spune sa sfintim sabatul, ci le spune evreilor sa sfinteasca sabatul.

JoyDivision 11.05.2012 10:55:05

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444644)
Dumnezeu insasi a anulat obligatia rituala ]

cred ca glumiti, Isus Christos niciodata nu a propovaduit schimbarea Sabatului in Duminica, daca ar fi fost asa, cum s-ar fi odihnit acele femei care venisera la mormantul lui, intr-o sambata, ele nu ar fi stiut "noua invatatura"?

JoyDivision 11.05.2012 10:57:06

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444650)
Porunca a 4-a nu ne spune sa sfintim sabatul, ci le spune evreilor sa sfinteasca sabatul.

da, si Domnul ne-a invatat ca mantuirea vine de la iudei - Ioan: 4:22

JoyDivision 11.05.2012 10:59:28

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 444642)
nu-mi amintesc ca Hristos sa-i fi spus sa tina sambata

nici despre practicarea ocultismului, Domnul Isus nu a spus nimic, cu toate acestea ne ferim de practicile magice, nu, stiind ca sunt de la diavolul !

MihaiG 11.05.2012 11:53:07

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444653)
da, si Domnul ne-a invatat ca mantuirea vine de la iudei - Ioan: 4:22

Și, în consecință, primul sinod apostolic a stabilit că nu trebuie ținute ritualurile evreiești, iar apostolii care au scris cărți din Noul Testament au decretat că Legea este moartă.

Eu cred că glumiți.

Bine, dacă doriți neapărat să aparțineți primei mari erezii creștine, despre care se vorbește chiar în Biblie, este problema dumneavoastră.

JoyDivision 11.05.2012 11:57:07

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444660)
Și, în consecință, primul sinod apostolic a stabilit că nu trebuie ținute ritualurile evreiești, iar apostolii care au scris cărți din Noul Testament au decretat că Legea este moartă.

Eu cred că glumiți.

Bine, dacă doriți neapărat să aparțineți primei mari erezii creștine, despre care se vorbește chiar în Biblie, este problema dumneavoastră.

cu ce ocazie s-a stabilit tinerea Duminicii, stiti?

MihaiG 11.05.2012 11:58:51

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444662)
cu ce ocazie s-a stabilit tinerea Duminicii, stiti?

Ținerea Duminicii este atestată în izvoare documentare, aparținând Sfintei Tradiții a Bisericii și Revelației Divine, având aceeași vechime cu cărțile Noului Testament.

JoyDivision 11.05.2012 12:00:25

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444663)
Ținerea Duminicii este atestată în izvoare documentare, aparținând Sfintei Tradiții a Bisericii și Revelației Divine, având aceeași vechime cu cărțile Noului Testament.

cum de apostolii nu au stiut de aspectul acesta, deloc de neglijat?

MihaiG 11.05.2012 12:04:50

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444665)
cum de apostolii nu au stiut de aspectul acesta, deloc de neglijat?

Evident că au știut. Dumneavoastră, prizonieră a unui mod de gândire deformat, fundamentat pe erezia "Sola Scriptura", nu puteți înțelege că dacă ceva nu există explicit în Biblie, înseamnă că nu există în Biserică sau că nu este adevărat.

Cum se face că apostolii nu au știut de dogma Treimii ? Evident că au știut, chiar dacă nu au enunțat-o explicit în Scriptură.

De altfel, există în Noul Testament destule ocazii în care se vorbește despre adunări ale credincioșilor în prima zi a săptămânii.

JoyDivision 11.05.2012 12:07:27

cercetand istoria crestinismului se vede ca in primele secole existau numeroase idei cu privire la orice invatatura crestina si luasera nastere numeroase curente de gandire, deci pe ce ne putem baza? pe revelatiile Scripturii, deoarece doar in ele putem avea incredere ca sunt inspirate.

JoyDivision 11.05.2012 12:09:42

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444668)
De altfel, există în Noul Testament destule ocazii în care se vorbește despre adunări ale credincioșilor în prima zi a săptămânii.

bine ca am ajuns si aici!

deci, pana la urma, ati recunoscut dvs. insiva ca Duminica e prima zi a saptamanii si nu a saptea !!!!

MihaiG 11.05.2012 12:12:14

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444673)
bine ca am ajuns si aici!

deci, pana la urma, ati recunoscut dvs. insiva ca Duminica e prima zi a saptamanii si nu a saptea !!!!

Bineînțeles - raportat la săptămâna evreilor, la care se raportau membrii Bisericii Primare.

Duminica, Ziua Domnului, în cheie creștină, este de fapt ziua a opta, cea care urmează sabatului, ziua Noi Creații.

V-am dat câteva link-uri - le-ați citit ?

JoyDivision 11.05.2012 12:16:45

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444675)
Bineînțeles - raportat la săptămâna evreilor, la care se raportau membrii Bisericii Primare.

Duminica, Ziua Domnului, în cheie creștină, este de fapt ziua a opta, cea care urmează sabatului, ziua Noi Creații.

V-am dat câteva link-uri - le-ați citit ?

m-am uitat peste ele, insa efectiv simt ca invatatura pura, nealterata a Bibliei este compromisa prin tot felul de tertipuri pentru a iesi cum vrea cine a scris !

de exemplu, de unde ati scos-o pe asta, ca "Ziua Domnului" este prima zi a saptamanii, sau a opta, ma rog, respectiv Duminica? ati gasit asta in Biblie? ma indoiesc!

MihaiG 11.05.2012 12:25:25

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444677)
invatatura pura, nealterata a Bibliei

Doamnă, învățătura pură, nealterată a Bibliei este egal cu aproape zero în absența, sau în afara, Bisericii.

Dumneavoastră, care ați plecat (nu personal) din Biserica de care aparține Biblia, Biserica care este depozitara revelației Divine, din care Biblia este doar o parte, vă asemănați cu unul care a scos motorul din mașină și a aruncat restul la gunoi, cu justificarea că motorul este principiul mișcării.

Iar acum stă, se uită la motor, îl studiază, îl curăță și unge, și, convins că posedă principiul pur, nealterat al mișcării, își închipuie că poate merge unde dorește. Pe cei care la motor au păstrat și roți, volan, șasiu, îi disprețuiește pentru că au alterat principiul pur cu adăugiri.

JoyDivision 11.05.2012 12:29:23

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444680)
Doamnă, învățătura pură, nealterată a Bibliei este egal cu aproape zero în absența, sau în afara, Bisericii.

Dumneavoastră, care ați plecat (nu personal) din Biserica de care aparține Biblia, Biserica care este depozitara revelației Divine, din care Biblia este doar o parte, vă asemănați cu unul care a scos motorul din mașină și a aruncat restul la gunoi, cu justificarea că motorul este principiul mișcării.

Iar acum stă, se uită la motor, îl studiază, îl curăță și unge, și, convins că posedă principiul pur, nealterat al mișcării, își închipuie că poate merge unde dorește. Pe cei care la motor au păstrat și roți, volan, șasiu, îi disprețuiește pentru că au alterat principiul pur cu adăugiri.

asta e un raspuns dat atunci cand nu mai aveti ce sa mai ziceti, tipic, am mai intalnit cazuri (in general, numai catolicii raspund asa).

odinioara, preotii evrei ziceau despre masa crestinilor: "poporul acesta, care nu stie Legea este blestemat" - Ioan 7:49 .

MihaiG 11.05.2012 12:38:00

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444682)
odinioara, preotii evrei ziceau despre masa crestinilor: "poporul acesta, care nu stie Legea este blestemat" - Ioan 7:49 .

Dar nu trebuie să vă autovictimizați și să vă puneți în postura creștinilor din Ioan 7: 49, iar pe catolici să-i proiectați în imaginea fariseilor; la urma urmei, voi sunteți cei care țineți cu dinții de Legea despre care vorbeau farisei și pe care creștinii au înțeles că trebuie să o abandoneze drept vehicul al mântuirii, de vreo 2000 de ani.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:57:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.