![]() |
atunci care este raspunsul corect? si pe ucenic l-am intrebat si nu mi-a raspuns, inteleg ca nici voi nu stiti ce cautati aici....
|
Citat:
Nu te poti comporta ca un user eterodox pe un forum ortodox, trebuie sa fii ironic, sa jignesti si sa iti impui conceptiile ecumeniste. Numai ca astea nu le vad unii useri ortodocsi, doar cand e vorba de un user eterodox se agita. |
In general cand se accentueaza ca fara ortodoxie nu exista mantuire , se da de fapt curs unui adevar. Fara intruparea lui Hristos oamenii ar fi ratacit si astazi in patimile lor.Fara jertfa lui Hristos pe Cruce,pacatul nu ar fi fost iertat si moartea ar fi fost stapina hida a toate. Fara impartasirea cu sangele si trupul lui Hristos,jertfa nu ar fi mereu adusa inaintea lui Dumnezeu. Fara harul lui Dumnezeu,noi nu am putea nici sa credem,nici sa facem fapte,si nici macar sa punem inceput bun acestora. Fara Biserica, oamenii ar fi fost imprastiati,si Hristos nu era una in toti . Toate sunt necesare in ortodoxie,pentru ca toate urmeaza firesc lui Hristos.
De aici vine infaiibilitatea Bisericii,de la Duhul lui Hristos care este in ea,si nu de la oameni. De aceea Biserica are intotdeauna dreptate,pentru ca Duhul Sfant graieste prin ea. Pe de alta parte ,iubirea de oameni,si descoperirea lui Dumnezeu in lume,este punctul de plecare al crestinismului,si mesajul principal al Bibliei. Doar cine iubeste oamenii iubeste pe Dumnezeu,iar cine iubeste cu adevarat pe Dumnezeu,nu poate sa nu iubeasca orice faptura a Lui.Si in plus,iubirea este si cea mai inalta virtute ,de la ea plecand ca un izvor,celelalte.Iubirea este si tinta despatimirii noastre,scara ortodoxiei, este cununa infrangerii patimilor noastre.Iubirea este secretul infranarii pustnicilor,este puterea mucenicilor,este taria preotilor. De aceea,ca o concluzie,avem doua lucruri adevarate : si adevarul ca doar prin Biserica cea dreapta ne putem mantui ,dar si adevarul ca fara iubire nu ne putem mantui. Si deci trebuie sa fim foarte atenti cum tinem balanta .Sa nu cumva sa aparam doar exclusivitatea dogmei ortodoxe (care inca odata,este foarte reala),dar sa o facem mahnind pe aproapele. Ca atunci dam intaietate ratiunii,dar uitam de inima. Nimeni nu va fi laudat pentru credinta sa ,daca nu isi va arata si dragostea .Inutil sa mai amintesc pasajul de toti cunoscut :"Daca as avea credinta cat sa mut si muntii din loc,si toate tainele le as cunoaste,si dragoste nu am...." Dumnezeu ne-a lasat acest sah etern , ca sa nu ne ingamfam.Ne a lasat aceasta probvlema de nerezolvat ,ca sa ne smerim inteligenta . Caci pe de o parte invatatura noastra este infailibila,caci vine de la Hristos,dar pe de alta parte ,trebuie sa o administram cu dragoste,si fara a mahni pe cel ce se impotriveste invataturii,caci si acela,aproapele nostru,tot de la Hristos vine . Echilibru dragii mei ,atat in fermitate cat si in iubire. |
Oare va fi exclus tot restul omenirii de la mantuire? Daca o luam dupa Dogma da ,caci ei nu se impartasesc cu Hristos,si fara a avea pe Hristos in ei ,nu au cum sa placa lui Dumnezeu. Caci firea umana nu poate placea lui Dumnezeu,acum,dupa ce s-a descoperit desavarsirea ,in Hrstos.
Totusi ,sansa lor este sufletul nostru caldicel. Caci noi nu suntem in stare sa aratam roada iubirii,cu toate ca avem invatatura cea dreapta,cu toate ca ne rugam si ne impartasim . Si aceasta roada nu poate fi simulata,caci ea straluceste ca soarele pe chipul celui care o are ,si atunci si Dumnezeu va judeca prin comparatie . "Voi numi popor al meu,pe cel ce nu era poporul Meu,si preaiubita,pe cea care nu era prea iubita ,si acolo unde li se zicea :<<voi nu sunteti poporul Meu>>,vor fi numiti fii ai Dumnezeului celui viu " Deci iata cine ne judeca pe noi ,Cel care a lasat pe Israel deoparte ,si ne a infiat pe noi,care eram niste straini .Si acum noi am ajuns sa judecam pe altii ? Daca as stii ca am toata dreptatea din lume,dar de frica Dumnezeului celui viu,voi tacea mai bine ,decat sa indepartez macar pe unul singur din acesti micuti care ar crede in Dumnezeu,daca gura mea pacatoasa nu ar vorbi. Va luati o mare responsabilitate acuzand in stanga si dreapta si aparand ceea ce nu se va clatina oricum. Caci Dumnezeu nu va va intreba cat de adanc ati aparat talantul invataturii celei drepte ,ci cata roada a-ti adus cu el,si cate suflete a-ti castigat,odata ce a -ti sustinut sus si tare,ca voi detineti invatatura cea drepata. Nu va mai chinuiti sa aparati,ceea ce este un Adevar etern oricum, ci chinuiti-va mai bine mintile,cum sa faceti sa castigati pe aproapele la acest Adevar Eu insumi ,desi ortodox,daca v-as auzi ,nu as fi atras de ortodoxie,cum a-ti vrea sa fie atrasi ei,cei straini ? Caci daca invatatura nu e pigmentata cu dragoste si intelegere, e doar cearta de vorbe,si mandrie desarta.. |
"Fericiti facatorii de pace, caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu!" (Matei 5:9)
Haideti sa ne aratam inaintea Tatalui nostru din Ceruri ca suntem in adevar copiii Lui! Ptr. Raoul: frate in Hristos, intareste-te si imbarbateaza-te. Este nevoie de marturia ta aici, pe forumul acesta. |
Citat:
|
Citat:
zilele trecute ii explicam unei persoane ca credinta nu este totul si ca fara fapta buna nu ne mantuim si se uita cam ciudat la mine, imi dadea dreptate cu jumatate de gura, dar n-ar da un capat de ata. nu zice nimeni ca nu ne iubim aproapele, dar nu trebuie sa iubim si pacatul lui, nu-i asa? |
Iata un exemplu de a imprastia credinta impreuna cu dragostea .Si sa imi ziceti daca aici vedeti un razboinic,sau un lucrator al viei lui Dumnezeu ?
"Caci, desi sunt liber fata de toti, m-am facut rob tuturor, ca sa dobandesc pe cei mai multi; 20. Cu iudeii am fost ca un iudeu, ca sa dobandesc pe iudei; cu cei de sub lege, ca unul de sub lege, desi eu nu sunt sub lege, ca sa dobandesc pe cei de sub lege; 21. Cu cei ce n-au Legea, m-am facut ca unul fara lege, desi nu sunt fara Legea lui Dumnezeu, ci avand Legea lui Hristos, ca sa dobandesc pe cei ce n-au Legea; 22. Cu cei slabi m-am facut slab, ca pe cei slabi sa-i dobandesc; tuturor toate m-am facut, ca, in orice chip, sa mantuiesc pe unii. 23. Dar toate le fac pentru Evanghelie, ca sa fiu partas la ea." Corniteni 1 , |
Foarte inspirat! Domnul sa te binecuvinteze!
|
Eu m-am rugat pentru voi, pentru mine... pentru noi toti. Domnul nostru Iisus hristos sa ne dea lumina, intelepciune si dragoste ca sa Il putem marturisi pe El si puterea invierii Lui. Evanghelia trebuie marturisita, ca sa fim si noi partasi la ea, cum am citit.
Fiti binecuvantati Haideti la culcare. Vise de Sus! |
Citat:
Mai mult decat sfintii eu nu pot spune! Citat:
Citat:
O noapte binecuvantata va doresc. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Atunci cand va gasi cu cale Dumnezeu,acela poate fi un credincios mult mai mare decat oricare din noi. Judecam pe cei din jur,de parca am fi terminat toate afacerile cu noi insine,si doar aceasta ne a mai ramas, sa ii facem pe ei buni ca si noi. Nu e aceasta mandrie? Nu e oare suficient sa explicam de ce e mai buna ortodoxia,de ce e ea infailibila,de ce doar ea aduce mantuirea ,si de ce doar prina ea ajungem la iubirea adevarata? De ce trebuie sa si emitem aprecieri asupra celorlalti ?De ce nu lasam asta in seama lui Dumnezeu? Rostul luminii este sa lumineze,si atunci toti oamenii se vor aduna linga ea. Asa si noi ,rostul nostru e doar sa aratam ce e frumos in ortodoxie,si nu sa ne pierdem vremea judecand ce este in afara. Ca nu noi indreptam oamenii ,ca nici pe noi nu ne-am indreptat noi insine ,ci harul lui Dumnezeu a lucrat cu vointa noastra Noi doar trebuie sa dam un exemplu bun si placut tuturor, caci daca noi cultivam dragostea si pacea,atunci cu atat mai mult si Duhul lui Dumnezeu va lucra in lume. |
Citat:
Multi intram aici ca sa raspundem intrebarilor sau provocarilor care ni se fac. Daca suntem vorbiti pe la spate, nu aflam, dar cand suntem vorbiti pe un forum public, avem si dreptul sa raspundem. Desigur, e un defect al omului faptul ca nu rabda batjocura in tacere. Altii insa intra pe forum doar pentru placerea de a discuta sau din simpatie pentru ortodocsi si ortodoxie sau, pur si simplu pentru ca sunt oameni capabili sa relationeze. Probabil unii intra sa faca prozelitism sau sa se contrazica; ramane ca dvs sa deosebiti care si cum. Acum am si eu o intrebare, daca nu va suparati: De ce se mira ortodocsii cand vorbesti cu ei? Ar fi mult mai normal sa ii ocolesti? |
Citat:
pe mine ma mira ca intrati pentru ca voi, cei care ati parasit dreapta credinta va credeti mai buni in adancul sufletului, cum am spus, cunosc cateva persoane ca si voi si stiu ce este in mintea lor, asta pe de o parte, pe de alta parte eu nu as intra sa citesc invataturi ale altor religii, nici macar din curiozitate, pur si simplu nu mi se pare normal, pai ori sunt ortodoxa ori ce sunt, ce trebuie sa citesc de la altii ca sa imi intaresc credinta? eu consider ca este pierdere de timp. degeaba va suparati, este o reactie normala, daca nu am avea reactia asta ar insemna ca suntem de acord cu voi. |
Fragmente din predicile Sfintitului Parinte Ilie Cleopa
<“De omul eretic (sectar) dupa intaia si a doua mustrare departeaza-te” (Tit 3, 10). Pe omul sectar dupa mustrare il parasesti si-ti este tie ca un pagan.
Cand este vorba sa-l ajuti pe fratele tau, ajuti pe orice om din lume, e in boala, se ineaca da-i mana, e in primejdie ajuta-l, dar cand este vorba de credinta il urasti, caci ei sectarii urasc adevarul. Hristos a zis: “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata!“. Iar in Psalmul 138 se spune: “Pe cei ce Te urasc pe Tine, i-am urat” si zice si Psalmul: “Cu ura desavarsita i-am urat pe ei, caci neprieteni mi s-au facut mie“. Pentru ca ei urasc adevarul n-avem voie sa-i iubim. In privinta credintei nu discutam, ii spui asa: “Mai, eu discut cu tine cel mult odata, de doua ori, pe urma imi esti pagan si vames!”. Ei zic, ca sunt frati cu noi. Eu nu sunt frate nici cu lupul, nici cu cainele, nici cu porcii, nici cu lupii imbracati in piei de oaie, nici cu leii, nici cu vulpile, eu sunt prieten numai cu oamenii, voi sectarii nu sunteti oameni. Voi sunteti draci fara de coarne, ca voi cautati sa distrugeti Biserica si sa-i rupeti pe oameni de ea, ca sa-i duceti in iad. Macar dracii au coarne, iar voi nu aveti desi faceti ca ei. Dar voi sunteti aproapele meu? Pe eretici, sectari, Scriptura nu-i numeste oameni, ci caini, porci, vulpi, lupi imbracati in piei de oi, lei insetati, pui de vipere, asa sunteti voi, cum sa-i iubesc eu pe acestia?> eu ma retrag la somn, maine cu ajutorul lui Dumnezeu merg la Sfanta Liturghie. Doamne ajuta! |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Cat despre fragmentul cu porcii...il cunoastem de mult. Pentru binele dvs insa, cand mergeti la Sf Liturghie lasati ura la usa. Ati pus o intrebare, vi s-a raspuns sincer si cu respect; drept rasplata faceti oamenii caini si porci, va faceti o Sf Cruce si va pregatiti de Sf Liturghie. Nu as vrea sa fiu cu dvs in biserica. In plus, nu aveti nici o dovada ca suntem mai porci sau mai caini ca dvs. Citatul din pr Cleopa pe care il fluturati cand nu indrazniti sa-i injurati pe oameni in fata este ocolit de orice ortodox serios si este nereprezentant pentru ortodoxie, pe care cred ca o cunosc mai bine deca dvs tocmai pentru ca am intrat pe forumuri sa cunosc, nu sa fac oamenii porci. Deja imi pare rau ca v-am raspuns. Ma rog, fie... Imi ramane insa aceasta curiozitate in eventualitatea in care se gaseste cineva suficient de sincer ca sa raspunda: Citat:
|
eu am dat un citat din care in mod normal trebuia sa se inteleaga esenta. eu nu am facut porc pe nimeni, v-ati bagat in seama dupa ce deja adresasem o intrebare de 2 ori, puteti sa cititi din urma. l-am intrenat pe ucenic ce religie este si vazand ca nu-mi raspunde am continuat cu intrebare la care dvs ati raspuns desi nu va era adresata personal.
nu stiu de ce trebuie sa ma justific pentru ce am spus, oricum de acord cu voi nu sunt, sunteti foarte inversunati sa stati departe de Biserica si nimic nu va opreste sa o faceti, de aceea avem liberul arbistru. eu nu urasc pe nimeni, ce drept am eu sa fac asta? La sfanta Liturghie merg sa ma rog pentru toata lumea, pentru familie, prieteni, dusmani si pentru rataciti, pentru mine. sunt impotriva pacatului nu si a pacatosului. daca citeati mai atenta ati fi vazut ca nu ne sfatuieste nimeni sa nu dam ajutor, sa nu iubim, dar cand este vorba de credinta noastra ortodoxa trebuie sa fim fermi. evident ati extras din context doar ce v-a avantajat si ca de obicei rastalmaciti vorbele. O noapte linistita va doresc! Doamne-ajuta! |
<<Nu cumva socotind noi că iubim pe aproapele, să ne lăsăm călcati de cei străini de dreapta credintă în Hristos, care voiesc a ne depărta pe noi de la Ortodoxie si a ne impune credinta lor cea strâmbă si eretică. Iar dacă voiesc a ne ataca credinta noastră cea sfântă sau Sfânta Traditie a Bisericii Ortodoxe, atunci trebuie să o apărăm cu toată puterea până la moarte, după cum zice Sfântul Nicodim Aghioritul în Războiul nevăzut.
Se cade, asadar, oricărui preot ortodox si oricărui crestin al Bisericii noastre dreptmăritoare, să fie un bun ostas al lui Hristos cu toată evlavia si cu mânie bărbătească si tare să apere, prin cuvânt si prin scris, adevărul dreptei noastre credinte. Nu se cuvine a fi blând acolo unde nu trebuie a te purta cu blândete. Acelasi lucru ne învată si Sfântul Pimen cel Mare, zicând: "Se cade nouă a răbda toate, măcar de ne-ar scoate cineva si ochii sau ne-ar tăia mâna noastră cea dreaptă, iar dacă cineva voieste a ne depărta si a ne despărti pe noi de Dumnezeu, atunci să ne mâniem" (Pateric, Cuvântul 118). Si iarăsi zice: "Întâia oară fugi, a doua oară fugi, a treia oară fă-te sabie cu cel ce vrea să te despartă pe tine de dreapta credintă". >> titlul topicului este atitudinea ortodocsilor fata de alte culte. am mai spus ca am in familie persoane din alte culte si cunosc atitudinea lor in fata ortodoxiei desi sunt din culte diferite, de aceea am scris la acest topic. .... |
Un nou inceput...
Buna dimineata tuturor!
Sperand ca noaptea v-a fost de bun augur, va doresc fiecaruia ca sa aveti o zi binecuvantata alaturi de Domnul nostru Iisus Hristos, sa va bucurati de partasia din biserici, fiecare pe unde va aflati; pace in familii si in inimile voastre. Laudat sa fie Domnul pentru ca a mai lasat o zi sa ne bucuram si sa ne veselim in ea! O zi binecuvantata! |
Eu am convingerea ca spiritul eretic si sectar este prezent in toate comunitatile religioase. Omul dominant de spiritul sectar, un spirit ingust si habotnic , e cel care “se inchide” intr-un mediu selectiv, avand tendinta de a face opinie separata de restul comunitatii. Omul dominat de spiritul eretic, combativ, este cel pentru care pozitia celuilalt nu trebuie doar combatuta, ci si invinsa. De aceea se spune in Scriptura: " nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și, întorcându-se, să vă sfâșie pe voi”, pentru ca retorica unor astfel de oameni nu slujeste argumentarii calme, persuasive, ci e si un dospozitiv de desfintare a adversarului (teologic), o arma de atac. Cei care nu se apropie de tine cu ganduri curate, care nu-ti pun intrebari legate de credinta dintr-o curiozitate sincera, nu vor fi multumiti de raspunsul tau, indiferent care e acela, deci e de preferat „sa nu dai cele sfinte cainilor”, pentru ca nu-l vor aprecia, iar tu vei avea sufletul cuprins de mahnire. De aceea, cand privim un om, primul lucru pe care ar trebui sa-l observam nu este apartenenta lui religioasa, ci in primul rand daca el e de buna credinta, cu intentii curate sau de rea credinta, caz in care e recomandata discretia si prudenta.
|
Citat:
|
Părintele Galeriu spunea că pentru fiecare dintre problemele noastre Domnul a dat răspuns în Evanghelie. Pilda duminicii de azi mi se pare mie că dă foarte bine răspuns întrebării topicului.
Femeia cananeancă primește de la Hristos mai întâi răspunsul: „Nu este bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci câinilor”, răspuns dat în maniera iudeilor, pentru a încerca dragostea ucenicilor. Pentru ca, în scurt timp, uimindu-se de dragostea și smerenia de care aceasta dă dovadă, să o răsplătească spunându-i: „O, femeie, mare este credința ta; fie ție după cum voiești!” |
Citat:
unii i-au spus Lege, altii Testament ... dar eu nu vad care ar fi negotul. |
Citat:
|
Citat:
nici pentru cei relegiosi nu sunt multe optiuni, doar "alta confesiune". |
uite ca exista aici, ati putea sa raspundeti, dar nu ma mai intereseaza.
nu mai continuu conversatia cu voi nu pentru ca as fi eu mai presus de voi ci pentru ca deja nu-si mai are rostul. titlul topicului era in legatura cu altceva, era vorba de reactia noastra in fata sectarilor, iar sectarii din viata mea nu inceteaza sa atace Otodoxia, dogmele ortodoxe, preotii, icoanele, crucea si tot ceea ce inseamna ortodoxie si aici credeti-ma ca nu e vorba nici de femeia cananeana care vrea mila lui Iisus Hristos, nici de vreun amarat care vrea sa se pocaiasca ci de cineva care vrea sa ma faca sa parasesc Biserica si eventual sa am un al doilea Botez, desi este unul singur asa cum spune si Simbolul Credintei, aici e vorba de niste oameni care nu au nicio legatura cu pilda de azi din cadrul Sfintei Liturghii. s-a ajuns prea departe si imi pare rau ca am dat curs acestor discutii care din experienta personala cu astfel de oameni (din alte culte) nu aduc nimic bun si ma fac sa-mi stric ziua, ma repet nu pentru ca as fi eu mai buna ci pentru ca iau totul foarte personal. in incheiere am sa va las o rugaciune simpla care trebuie sa ne calauzeasca in fiecare clipa in fiecare zi : Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul/pacatoasa! |
Citat:
|
Citat:
stiu ca am atras multe reactii dure ... dar am ajuns sa nu ma mai intereseze cum sunt catalogat. unii imi spun ateu, altii agnostic, unii ma injura, altii spun ca sunt chiar credincios dar nu recunosc. fiecare dupa inspiratie. eu spun doar ca sunt necredincios. si incerc sa fiu OM. |
Citat:
Un om un pic suparat pe sistem, dar cauta sa vezi dincolo de el. Si continua lucrarea inceputa, omule....... |
Citat:
|
Citat:
Si oamenii sunt din cei ce iubesc adevarul si il cauta si din cei ce nu il cauta. Dintre cei care nu il cauta pot fi persoane care nu sunt preocupati in acel moment, dar poate in viitor vor cauta, sau persoane care cred ca l-au gasit. De aceea se spune sa discutam doar de cateva ori (doua ori). Cei ce cauta adevarul vor fi atenti prima data si receptivi a doua oara. cei ce nu il cauta acum nu vor fi interesati. Dar din cei ce cred ca l-au gasit si nu se afla in adevar (adica au gasit altceva) de multe ori nu vor fi incantati sa afle adevarul pentru ca nu corespunde cu ce au gasit ei. Asa ca nu e bine sa continuam, pentru ca e posibil sa atace si adevarul si sa atace si pe cel ce il spune. Si fariseii nu puneau intrebari sincere, ci cautau sa gaseasca un motiv de acuzare, de contradictie. Mai sunt cei ce se apropie cu bunavointa, dar ascund intentia de a-si impune conceptiile, sa ademeneasca. Sfintii martiri erau cand atacati cu agresivitate ca sa renunte la credinta, cand ademeniti cu daruri si promisiuni si ranguri inalte. In legatura cu spiritul eretic si schismatic, nu intotdeauna e vorba de o minoritate, pentru ca adevarul nu se stabileste pe baza majoritatii. De multe ori sfintii marturisitori erau in contradictie cu majoritatea, numai pe adevar se bazeaza aceasta. Sf.Maxim era in contrasens cu majoritatea monofizita din imperiul roman de rasarit. Sf. Marcu Evghenicul era in contradictie cu majoritatea care semnase trecerea la catolicism, etc. La fel Sf. Ilie, in contradictie cu majoritatea care se inchina la idoli (pana la urma Dumnezeu i-a descoperit ca mai ramasesera sapte mii). |
Draga PetruD... eu cred ca topicul si-a atins scopul.
S-au separat aici ortodocsii de cei de alte confesiuni. Ai avut ocazia sa vezi aici, de-alungul a trei zile, reactii si atitudini diferite. Ce am mai observat eu: (1) Cate vreme dezbatem dogme, ideologii... nu le vom putea impartasi niciodata. "...pentru ca litera ucide, dar Duhul da viata." (2Cor.3:6) (2) Macar ca Il marturisim cu totii pe Iisus Hristos ca Domn si Dumnezeu, ca Cel ce este Mantuitorul si Izbavitorul nostru, subiectul "Iisus Hristos" nu a fost atins, ci numai ceea ce este "mostenit", ceea ce este "drept", ceea ce este "curat". (3) Trei zile, toti cei de aici am demonstrat ca nu facem voia Domnului nostru Iisus Hristos. "Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine, si Eu in Tine; ca si ei sa fie una in Noi." (Ioan 17:21) (4) Daca au fost intre noi si suflete care nu L-au cunoscut inca pe Dumnezeu, cu siguranta ca discutiile noastre "aprinse" au adus si mai multa tulburare, au adancit si mai mult intunericul prin care sunt despartiti de Dumnezeu... ori intre noi, copiii Lui -indiferent de confesiune- nu trebuie sa fie asa: "Caci toti cei ce sunt calauziti de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu." (Rom.8:14) La sfarsit doua sfaturi de la Sf.Ap.Pavel pentru noi: "Astfel, dar, dupa cum ati primit pe Hristos Iisus, Domnul, asa sa si umblati in El...uniti in dragoste... ca sa cunoasteti taina lui Dumnezeu Tatal, adica pe Hristos." (Coloseni 2) "Caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Iisus Hristos, si pe El rastignit."(1Cor.2:2) Multe binecuvantari! |
Citat:
"Prin urmare, duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt" (Mat.28,19 - versiunea NTR) |
Citat:
|
Citat:
|
Inca ceva, caci presimt ca unii nu vor digera bine ceea ce am spus si sub influenta fast thinkingului vor spune „ecumenism”, ca tot e la moda. Apelativele de „eretic” si „sectar” nu fac niciun bine relatiei pe care o dezvoltam cu alti oameni. Faptul ca nu le folosim in vorbirea curenta nu inseamna anularea erorilor lor doctrinare, ci e o concesie facuta in numele politetii, aceasta icoana a bunatatii.
|
Ca sa va raspund, ucenic...
Este de la sine inteles ca Biserica Ortodoxa, avand directa continuitate apostolica, este Biserica cea mai apropiata de Adevar. Interpretarea Sfintelor Scripturi s-a facut (in biserica noastra) de oameni care au trait in aproape aceeasi perioada in care au fost scrise, si au fost judecate cu mintea de atunci si explicate intr-un fel valabil si astazi. Azi, cand mentalitatile s-au schimbat, oamenii au inceput sa interpreteze cum le-a turuit lor Sfintele Scripturi, asa se intampla ca in nu stiu ce biserica evanghelica din nordul Europei se intronizase de curand o "episcopeasa" lesbiana ... deci ... va dati seama unde duce nebunia ... daca cineva poate interpreta Sfanta Scriptura trecand in asa hal peste porunca a saptea din Decalog "Sa nu fii desfranat", si sa mai considere persoana asta ~100% vrednica de Imparatia Cerurilor. Pe ce lume traim ?! Cum poate cineva care interpreteaza Sfanta Scriptura la 2000 de ani dupa ce s-a scris ca a inteles-o mai bine decat cei sub ochii carora s-a nascut? Sunt in continuare convins ca intentiile dvs sunt foarte bune, dar sa nu va asteptati sa "recrutati" oameni catre credinta dvs tocmai de pe un forum ortodox. Si da, noi ortodocsii trebuie sa combatem invataturile gresite, caci s-a spus doar "De la pacat se mai intoarce omul, dar de la eres anevoie!" De altfel, si dvs va promovati invatatura, considerand-o corecta, la fel cum si noi facem acealsi lucru. |
Multumiri...
Multumesc "ioanna" pentru cuvintele alese si pentru intelesul profund.
Multumesc "PetruD" pentru deschiderea acestui topic - multe am avut de invatat. Multumesc Bunului nostru Dumnezeu pentru fiecare dintre voi, sperand ca daca nu ne vom cunoaste vreodata fizic, aici pe pamant... ne vom vedea -cu ajutorul Lui- in Cer. Pentru ca tot am fost intrebat si am ramas dator cu o explicatie: sunt crestin penticostal. Insa aici fac o marturisire: eu, in mijlocul adunarii, de la amvon, am spus de multe ori - "la fratii nostrii ortodocsi..." pentru ca il ascult pe Domnul nostru Iisus Hristos care zice: "Caci oricine face voia Tatalui Meu care este in ceruri, acela Imi este frate, sora si mama." (Matei 12:50) Fiti binecuvantati! |
| Ora este GMT +3. Ora este acum 07:57:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.