Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Focul iadului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14689)

JoyDivision 23.04.2012 14:28:55

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441150)
Scriptura folosește mai mulți termeni, existând destulă confuzie în domeniul acesta, dar detașându-se expresia focul Gheenei (sau Gheena focului).

tocmai, King James traduce "hell":

But I will forewarn you whom you shall fear: Fear him, who after he has killed has power to cast into hell; yea, I say unto you, Fear him.

iar alte versiuni traduc "gheena":

but I will show to you, whom ye may fear; Fear him who, after the killing, is having authority to cast to the gehenna; yes, I say to you, Fear ye Him. (Young's literal)

osutafaraunu 23.04.2012 14:46:26

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 441152)
tocmai, King James traduce "hell":

But I will forewarn you whom you shall fear: Fear him, who after he has killed has power to cast into hell; yea, I say unto you, Fear him.

iar alte versiuni traduc "gheena":

but I will show to you, whom ye may fear; Fear him who, after the killing, is having authority to cast to the gehenna; yes, I say to you, Fear ye Him. (Young's literal)

Într-adevăr, KJV traduce prin „Focul iadului”. Literal, „Gheena (γέεννα) focului”. Geenna, (sau „iad” în unele versiuni), este o transliterare a ebraicului ge’hinnom, „valea lui Hinom”, ge’ben hinnom, „valea fiului lui Hinom” (Iosua 15,8), valea de la sud și vest de Ierusalim care se întâlnește cu Valea Chedron imediat la sud de Cetatea lui David și de Scăldătoarea Siloam (Ieremia 19,2). Regele nelegiuit Ahaz pare să fi introdus ritualul păgân barbar al arderii copiilor în cinstea lui Moloh pe un loc înalt numit Tofet, în valea lui Hinom (2 Cronici 28,3), pe vremea lui Isaia. Manase, un nepot al lui Ahaz, a reinstaurat practica (2 Cronici 33,1.6; cf. Ieremia 32.35). Ani de zile mai târziu bunul rege Iosia a spurcat înălțimile din Valea lui Hinom, unde fusese săvârșită forma aceasta îngrozitoare de cult (2 Regi 23,10), aducându-l în felul acesta la o oprire. Ca răsplătire pentru acest rău sau pentru altele, Dumnezeu a avertizat mai dinainte pe poporul Său că Valea lui Hinom va deveni într-o zi „valea uciderii” pentru „leșurile acestui popor” (Ieremia 7,32.33; 19,6; cf. Isaia 30,33). În acord cu aceasta, focul lui Hinom a devenit simbolic pentru focul mistuitor al marii zile de pe urmă a judecății și a pedepsirii celor nelegiuiți (cf. Isaia 66,24).

În gândirea escatologică iudaică, derivată în parte din filozofia greacă, Ghenna era locul unde sufletele celor neevlavioși erau păstrate sub pedeapsă până în ziua judecății și a răsplătirilor finale. Tradiția care face Valea Gheenei un loc pentru arderea gunoiului și în felul acesta un tip al focului zilei de pe urmă, pare să-și fi avut începutul cu Rabi Kimchi, un învățat iudeu al secolelor al XII-lea și al XIII-lea. Literatura iudaică veche nu cunoaște nici o idee de felul acesta. Rabinii mai timpurii bazează ideea Gheenei ca un tip al focului zilei sfârșitului pe Isaia 31,9.

Illuminatu 23.04.2012 16:47:22

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 440967)
de pe forumul ORTODOX!!!! Ia uite ce descoperire! :24: n-ati patit nimic ca va plimbati pe-aici, cum ziceam eu, prin curtea altora?

e ca si cand ai spune ca stai in prun, desi prunul e in livada; dar te cocotezi numai pe prun! in livada n-ai pasit!!!! :24:

In perioada interbelica locuia in satul bunicii mele un sectar sambetist.
Intr-o zi l-au invatat de la adunare ca in anul viitor avea sa vina Mantuitorul a 2-a oara pe pamant.
S-a cocotat intr-un pom si nu a mai coborat de-acolo vreo 2 zile.

Daca s-ar putea vedea din "exterior", 99 ar putea constata ca imaginea lui si a "fratilor" lui tot la fel de penibila ar fi.

osutafaraunu 23.04.2012 21:15:45

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 441168)
In perioada interbelica locuia in satul bunicii mele un sectar sambetist.
Intr-o zi l-au invatat de la adunare ca in anul viitor avea sa vina Mantuitorul a 2-a oara pe pamant.
S-a cocotat intr-un pom si nu a mai coborat de-acolo vreo 2 zile.

Daca s-ar putea vedea din "exterior", 99 ar putea constata ca imaginea lui si a "fratilor" lui tot la fel de penibila ar fi.

Pentru cei din "exterior", adică batjocoritorii care au renunțat să mai aștepte revenirea lui Hristos (2 Petru 3,3-4) imaginea așteptătorilor va fi totdeauna "penibilă". Ei vor rămâne în continuare cu judecățile, prejudecățile, frustrările și... bineînțeles basmele interbelice. Iar în final, dacă nu se pocăiesc, vor rămâne definitiv în "exterior", acolo unde va fi plângerea și scrâșnirea dinților (Luca 13,28). Asta ca să mai revenim nițel la topicul nostru...http://yoursmiles.org/tsmile/demon/t1467.gif

Adriana Cluj 23.04.2012 21:27:54

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 441123)
da, dar dumneavoastra sunteti o doamna desavarsita, cu maniere, si orice musafir este tratat cu maxima atentie, da? ii veti arata toata livada si chiar ii veti oferi sa guste nu doar prune dar si mere, gutui, struguri si toate fructele din livada, nu?

Offf.... imi pare rau draga mea, cred ca vei fi dezamagita..:1:.... nu sunt deloc desavarsita...
iar invatata ca sa indrum prin livada... nici atata... nu cunosc carte.

Dar, sunt altii, cinste lor, i-am vazut eu pe undeva prin livada noastra, care ar putea face asta!Doar sa fie ascultati..

Illuminatu 24.04.2012 21:08:19

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441195)
Pentru cei din "exterior", adică batjocoritorii care au renunțat să mai aștepte revenirea lui Hristos (2 Petru 3,3-4) imaginea așteptătorilor va fi totdeauna "penibilă".

Nimic mai fals!!!
Si noi marturisim in Simbolul de credinta: "...Marturisesc un botez intru iertarea pacatelor, Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa vie!", domnule Ignoranta!

DAR NU FACEM DIN ASTA UN PAMFLET, asa cum faceti voi!
Nu ne dam in spectacol ca niste clovni descreierati si tragem de haine si de ciorapi pe ceilalti. Noi nu suntem IN OSPICIU, domnule 666, in care sa strigam plini de anxietate venirea Domnului!
Voi ati ales sa ramaneti dincolo de gard, inlauntrul curtii, si sa racniti de-acolo ca suntem pacatosii, "Babilonul", si ca daca nu devenim nebuni ca voi, nu ne vom mantui!!

Detentie usoara!!!

osutafaraunu 25.04.2012 09:09:07

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 441339)
Nimic mai fals!!!
Si noi marturisim in Simbolul de credinta: "...Marturisesc un botez intru iertarea pacatelor, Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa vie!", domnule Ignoranta!
DAR NU FACEM DIN ASTA UN PAMFLET, asa cum faceti voi!

Repetarea mecanică a unei poezii nu înseamnă nimic, mai ales când nu e însoțită de trăirea zilnică a acelei mărturisiri. În schimb, dacă e însoțită de batjocorirea așteptătorilor, anulează efectul acelei mărturisiri, transformând-o nu în "pamflet", ci într-o adevărată blasfemie.

Citat:

Nu ne dam in spectacol ca niste clovni descreierati si tragem de haine si de ciorapi pe ceilalti. Noi nu suntem IN OSPICIU, domnule 666

Dacă nu sunteți ÎN ospiciu, cum ar putea acei "clovni descreierați" să vă tragă de ciorapi?:106:

Citat:

in care sa strigam plini de anxietate venirea Domnului!

Pentru copiii lui Dumnezeu care așteaptă revenirea Domnului, acest eveniment reprezintă suprema bucurie și împlinirea nădejdii de veacuri. Anxietate e pentru batjocoritorii din Babilon care în evenimentele premergătoare Revenirii, vor:

"Iar oamenii vor muri de frică și de așteptarea celor ce au să vină peste lume, căci puterile cerurilor se vor clătina." (Luca 21,26 - versiunea Sinodală)

iar în momentul Revenirii, vor:

"Strigând munților și stâncilor: Cădeți peste noi și ne ascundeți pe noi de fața Celui ce șade pe tron și de mânia Mielului" (Apoc.6,16 - versiunea Sinodală)

Citat:

Voi ati ales sa ramaneti dincolo de gard, inlauntrul curtii, si sa racniti de-acolo ca suntem pacatosii, "Babilonul", si ca daca nu devenim nebuni ca voi, nu ne vom mantui!!

Detentie usoara!!!

Nu știu cine-ți sugerează această viziune de "pamflet", însă e limpede că e cam pe dos de cum scrie în Apocalipsă. Cel care "răcnește" e îngerul, iar "nebunii" sunt tocmai "deținuții" și "captivii" închisorii Babilonului ce se prăbușește peste ei:

"Și a strigat cu glas puternic și a zis: A căzut! A căzut Babilonul cel mare și a ajuns locaș demonilor, închisoare tuturor duhurilor necurate, și închisoare tuturor păsărilor spurcate și urâte." (Apoc.18,2 - versiunea Sinodală)

Evadare ușoară!

stefan florin 26.04.2012 11:51:07

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441379)
Repetarea mecanică a unei poezii nu înseamnă nimic, mai ales când nu e însoțită de trăirea zilnică a acelei mărturisiri. În schimb, dacă e însoțită de batjocorirea așteptătorilor, anulează efectul acelei mărturisiri, transformând-o nu în "pamflet", ci într-o adevărată blasfemie.

Dacă nu sunteți ÎN ospiciu, cum ar putea acei "clovni descreierați" să vă tragă de ciorapi?:106:

Pentru copiii lui Dumnezeu care așteaptă revenirea Domnului, acest eveniment reprezintă suprema bucurie și împlinirea nădejdii de veacuri. Anxietate e pentru batjocoritorii din Babilon care în evenimentele premergătoare Revenirii, vor:

"Iar oamenii vor muri de frică și de așteptarea celor ce au să vină peste lume, căci puterile cerurilor se vor clătina." (Luca 21,26 - versiunea Sinodală)

"Strigând munților și stâncilor: Cădeți peste noi și ne ascundeți pe noi de fața Celui ce șade pe tron și de mânia Mielului" (Apoc.6,16 - versiunea Sinodală)

Nu știu cine-ți sugerează această viziune de "pamflet", însă e limpede că e cam pe dos de cum scrie în Apocalipsă. Cel care "răcnește" e îngerul, iar "nebunii" sunt tocmai "deținuții" și "captivii" închisorii Babilonului ce se prăbușește peste ei:

"Și a strigat cu glas puternic și a zis: A căzut! A căzut Babilonul cel mare și a ajuns locaș demonilor, închisoare tuturor duhurilor necurate, și închisoare tuturor păsărilor spurcate și urâte." (Apoc.18,2 - versiunea Sinodală)

Evadare ușoară!

te-ai gandit ca Babilonul este AZ7?

osutafaraunu 26.04.2012 13:36:24

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 441558)

Conform caracteristicilor descoperite în Cartea Descoperirii (Apocalipsa), sunt cel puțin 10 motive pentru care Biserica AZȘ nu poate fi Babilonul.

MihaiG 26.04.2012 14:58:23

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 441558)

Din punct de vedere al AZ7, Babilonul (sau tarfa Babilonului) este Biserica Romano Catolica.

osutafaraunu 26.04.2012 15:04:25

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 441604)
Din punct de vedere al AZ7, Babilonul (sau tarfa Babilonului) este Biserica Romano Catolica.

O mică corectură foarte necesară: Biserica-Stat a Romei.
Desigur, această formulare poate avea mai multe conotații, dar e bine să reținem că nu se referă strict la Biserica Romano Catolică.

MihaiG 26.04.2012 15:18:53

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441605)
O mică corectură foarte necesară: Biserica-Stat a Romei.
Desigur, această formulare poate avea mai multe conotații, dar e bine să reținem că nu se referă strict la Biserica Romano Catolică.

Cam confuză exprimarea. Puteți detalia ?

osutafaraunu 26.04.2012 16:02:32

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 441607)
Cam confuză exprimarea. Puteți detalia ?

Poate că așa se și vrea:1:
Acum, serios vorbind, trebuie să avem în vedere perspectiva din care apostolul Ioan a văzut evenimentele descrise în Apocalipsa. Incontestabil, mediul din care se deschidea această perspectivă era Imperiului Roman - cea de-a IV-a "fiară" în profeția lui Daniel. Pentru noi, care avem o altă percepție asupra Imperiului Roman (anume dezvoltarea, declinul, diviziunea și apoi continuarea în alte forme a celor două diviziuni prăbușite), poate e mai ușor să ne pronunțăm; dar nu e corect să culpabilizăm o întreagă Biserică în care incontestabil există milioane de creștini sinceri și devotați lui Hristos.

Aceasta e de fapt atitudinea lui Dumnezeu, care prin glasul îngerului (în Apoc.14 și 18) cheamă pe cei sinceri să iasă afară [din Babilon]. Remarcați vă rog cum se exprimă Dumnezeu cu privire la aceștia:

"Și am auzit un alt glas din cer, zicând: Ieșiți din ea, poporul Meu, ca să nu vă faceți părtași la păcatele ei și să nu fiți loviți de pedepsele sortite ei; " (Apoc.18,4 - versiunea Sinodală)

Pentru același motiv, nu-mi pot permite să-i numesc eretici, păgâni, ne-oameni (lupi, vulpi, etc... știți dv. la ce mă refer), antihriști. Deși aceștia sunt în mijlocul Babilonului... Ei totuși formează "poporul lui Dumnezeu"!

JoyDivision 26.04.2012 16:07:49

ce discutati aici nu are legatura nici pe departe cu focul iadului !

haideti sa ne intoarcem la subiect si sa vedem cam ce semnificatii are termenul "foc" folosit atat de mult mai ales in Vechiul testament ! poti sa ne faci o mica disertatie asupra acestei idei, 99 ?

MihaiG 26.04.2012 16:10:04

Bine, dar această viziune este tributară unui anumit tip de interpretare a cărții Apocalipsei.

În interpretare praeteristă, orice paralelă cu o instituție actuală este neavenită.

Pe de altă parte, plecând de la "noi, care avem o altă percepție asupra Imperiului Roman (anume dezvoltarea, declinul, diviziunea și apoi continuarea în alte forme a celor două diviziuni prăbușite)", să înțeleg că vedeți un piculeț de Babilon apocaliptic și în instituțiile continuatoare din punct de vedere politic sau eclesial a Imperiului Bizantin ?

osutafaraunu 26.04.2012 16:39:59

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 441612)
Bine, dar această viziune este tributară unui anumit tip de interpretare a cărții Apocalipsei.

În interpretare praeteristă, orice paralelă cu o instituție actuală este neavenită.

Cartea Apocalipsei este prin excelență o carte eschatologică, cum puteți afirma că e "neavenită" paralela? Eu îndrăznesc să afirm nu numai că e o paralelă (datorită simbolisticii), ci de-a dreptul o descoperire (asta și înseamnă de fapt apocalypsis) a lucrurilor viitoare. "Viitor" în care am intrat deja până-n gât - ca să mă exprim mai colocvial.

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 441612)
Pe de altă parte, plecând de la "noi, care avem o altă percepție asupra Imperiului Roman (anume dezvoltarea, declinul, diviziunea și apoi continuarea în alte forme a celor două diviziuni prăbușite)", să înțeleg că vedeți un piculeț de Babilon apocaliptic și în instituțiile continuatoare din punct de vedere politic sau eclesial a Imperiului Bizantin ?

Doar în segmentele ce se suprapun imaginii ioanine. Desigur e greu să decelez care anume pentru că au de-a face atât cu trecutul [medieval], cât și cu viitorul apropiat; de aceea nici nu mă hazardez să le nominalizez (plus că e o opinie a mea personală). Ceea ce pot să afirm cu toată tăria, e că atunci când Biserica se unește cu Statul, nu miroase a bine...

osutafaraunu 26.04.2012 16:42:10

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 441611)
ce discutati aici nu are legatura nici pe departe cu focul iadului !

Sau poate că are... vedem deja prefigurându-se primele flăcări de Iad...

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 441611)
haideti sa ne intoarcem la subiect si sa vedem cam ce semnificatii are termenul "foc" folosit atat de mult mai ales in Vechiul testament ! poti sa ne faci o mica disertatie asupra acestei idei, 99 ?

Grea temă de casă-mi dai! Unde mai pui că sunt puțintel ocupat... Dar mai arunc câte un ochi și aici dacă ai ceva de spus la acest subiect. Succes!

JoyDivision 26.04.2012 16:53:45

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441622)
Dar mai arunc câte un ochi și aici dacă ai ceva de spus la acest subiect. Succes!

stiai ca Moloh din Vechiul testament era zeul focului?

leremia 32:35 Au zidit înălțimi lui Baal în Valea Ben-Hinom, ca să treacă prin focul lui Moloh pe fiii și fiicele lor: lucru pe care nu l-il poruncisem; și nici nu-mi trecuse prin gînd că au să facă asemenea grozăvii, ca să ducă pe luda în păcat.

deci cine agreeaza atat de mult ideea focului care chinuie? zeii pagani; uite acolo zice ca Dumnezeu nu se gandeste la asa ceva !

MihaiG 26.04.2012 17:23:43

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441621)
Cartea Apocalipsei este prin excelență o carte eschatologică, cum puteți afirma că e "neavenită" paralela? Eu îndrăznesc să afirm nu numai că e o paralelă (datorită simbolisticii), ci de-a dreptul o descoperire (asta și înseamnă de fapt apocalypsis) a lucrurilor viitoare. "Viitor" în care am intrat deja până-n gât - ca să mă exprim mai colocvial.

Doar în segmentele ce se suprapun imaginii ioanine. Desigur e greu să decelez care anume pentru că au de-a face atât cu trecutul [medieval], cât și cu viitorul apropiat; de aceea nici nu mă hazardez să le nominalizez (plus că e o opinie a mea personală). Ceea ce pot să afirm cu toată tăria, e că atunci când Biserica se unește cu Statul, nu miroase a bine...

Revin cu întrebarea la care aș aprecia un răspuns cât mai clar.

Apreciați că Biserica Romano-Catolică, condusă de Papa Benedict al XVI-lea, este Babilonul din Apocalipsă ?

Illuminatu 26.04.2012 17:45:29

Citat:

O.K.!
Uite ca, incet-incet te arati la fata, 666.
1. Ne acuzi pe toti ca repetam mecanic crezul in Biserica si nu intarim prin faptele noastre marturisirea de credinta. Deci, suntem cu totii "ciupiti de molii", nu-i asa?
Orice psiholog iti va putea confirma ca asta este un simptom de dereglare cerebrala (sau mintala, cum vrei tu sa interpretezi).

2. Deci, daca rostim Crezul si radem de ereticii ca tine comitem blasfemie. Mai, esti tare, te crezi cumva Dumnezeu? Simti uneori nevoia sa fi apreciat si sa ti se confirme ceea ce spui? Simti uneori nevoia sa fi adulat? Daca da, consulta pe cineva din afara, din "Babilon", ca in interiorul sectei tale toti vor spune despre tine ca esti nebun pentru Hristos. Si nu cred ca va fi eficient tratamentul lor.

Citat:

Si vor fi tunete si traznetele ii vor lovi pe toti cei care nu au ascultat de tine si nu ti s-au inchinat tie, ereticului.
Voi Il asteptati pe Mantuitorul Hristos ca si cum ar veni prima data pe acest pamant. Alo!Turnul de veghe, trezirea! Mantuitorul Iisus Hristos a venit, S-a rastignit si A INVIAT DIN MORTI! Chiar nu stii lucrul asta? A 2-a Sa venire va fi la Judecata. Voi asa Il asteptati pe Domnul Iisus Hristos de parca SUNTETI deja mantuiti: El va veni si va aduce fiecaruia dintre sectarii sambetisti cununa mantuirii. Asa crezi?

Tu chiar nu-ti vezi propria anxietate in ceea ce numesti tu "propovaduire"?
Mai, tu chiar iti doresti sa fiu traznit de Dumnezeu, asa-i?

MEDICAMENTE, MEDICAMENTE!

Iti dau, totusi o veste buna: se poate iesi din starea aceasta de pacat impotriva Duhului Sfant! Daca te pocaiesti de minciuna si de propovaduirea minciunii.

osutafaraunu 26.04.2012 19:59:17

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 441627)
Revin cu întrebarea la care aș aprecia un răspuns cât mai clar.

Apreciați că Biserica Romano-Catolică, condusă de Papa Benedict al XVI-lea, este Babilonul din Apocalipsă ?

Orice sistem religios inventat de om care menține confuzia spirituală (Babel = confuzie, încurcătură) se poate circumscrie acestui nume generic: "Babilonul cel Mare". Desigur acest Babilon are anumite trăsături cu specific religios (asemeni Babilonului istoric) după care l-ați putea identifica, el reprezentând:
- un centru de închinare la chipuri
- un centru de învățături false cu privire la moarte
- un centru de închinare la zeul soare

Dacă vreți și mai clar, este vorba despre:
  1. O Biserică. Apoc.17,1 (în simbolistica Apocalipsei, biserica e reprezentată de o femeie)
  2. Se află într-o regiune multiculturală Apoc.17,1.15.
  3. Este o cetate Apoc.17,18.
  4. Exercită o putere hegemonică asupra "împăraților" Apoc.17,18.
  5. Este așezată pe 7 munți. Apoc.17,9.
  6. Este îmbrăcată în purpură și stacojiu. Apoc.17,4.
  7. Este o biserică bogată. Apoc.17,4.
  8. Persecută pe sfinți. Apoc.17,6.
  9. Se face vinovată de blasfemie. Apoc.17,3.
Există vreo instituție politico-religioasă identificabilă în istorie care să întrunească aceste caracteristici? Dacă da, nu pot fi mai clar și specific de atât...

MihaiG 26.04.2012 21:24:17

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441648)
Există vreo instituție politico-religioasă identificabilă în istorie care să întrunească aceste caracteristici? Dacă da, nu pot fi mai clar și specific de atât...

Nu există.

Deoarece, cel puțin o parte dintre trăsăturile pe care le-ați înșirat în listă sunt fanteziste și nu pot fi în mod legitim derivate din textul Apocalipsei. În speță, cea de la nr. 1 și, prin extensie, cea de la nr. 7.

Desfrânata cea mare nu este o biserică, și deci nu poate fi nici o biserică bogată.

Dacă facem abstracție de cele două erori, celelalte caracteristici sunt întrunite cu desăvârșire de Roma pagână imperială, persecutoare a Bisericii primare, și este evident că despre ea vorbește Sf. Ioan Teologul în Apocalipsa sa.

Interpretarea praeteristă este de bun simț. A afirma că Biserica Romano Catolică îi persecută pe sfinți și se face vinovată de blasfemie este împotriva bunului simț.

osutafaraunu 26.04.2012 21:32:04

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 441659)
Nu există.

Deoarece, cel puțin o parte dintre trăsăturile pe care le-ați înșirat în listă sunt fanteziste și nu pot fi în mod legitim derivate din textul Apocalipsei. În speță, cea de la nr. 1 și, prin extensie, cea de la nr. 7.

Desfrânata cea mare nu este o biserică, și deci nu poate fi nici o biserică bogată.

Dacă facem abstracție de cele două erori, celelalte caracteristici sunt întrunite cu desăvârșire de Roma pagână imperială, persecutoare a Bisericii primare, și este evident că despre ea vorbește Sf. Ioan Teologul în Apocalipsa sa.

Interpretarea praeteristă este de bun simț. A afirma că Biserica Romano Catolică îi persecută pe sfinți și se face vinovată de blasfemie este împotriva bunului simț.

Bun. Deci cel puțin jumătate din caracteristici sunt valide. Pe celelalte le putem discuta (1, 7 și care or mai fi), bineînțeles pe un topic mai adecvat și veți vedea că sunt cele mai sigure.

MihaiG 26.04.2012 21:45:30

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441660)
Bun. Deci cel puțin jumătate din caracteristici sunt valide. Pe celelalte le putem discuta (1, 7 și care or mai fi), bineînțeles pe un topic mai adecvat și veți vedea că sunt cele mai sigure.

În mod evident, o parte dintre caracteristici par să fie valide. Din moment ce Biserica Romano Catolică este condusă din Roma, putem susține că Papa are ceva comun cu împăratul Nero, prigonitorul creștinilor.

Tot așa, putem arăta că există multe punct comune între dumneavoastră și Hilter, sau Darth Vader. Sunteți bărbați ? Sunteți. Purtați pantaloni ? Purtați. Poate aveți și mustață.

nutucutu 26.04.2012 21:57:50

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441648)
Orice sistem religios inventat de om care menține confuzia spirituală (Babel = confuzie, încurcătură) se poate circumscrie acestui nume generic: "Babilonul cel Mare".

Un sistem religios inventat de om este biserica adventista. Derivatele ei, ca "de ziua a 7-a" fac parte din aceiasi categorie.

osutafaraunu 26.04.2012 21:59:54

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 441661)
În mod evident, o parte dintre caracteristici par să fie valide. Din moment ce Biserica Romano Catolică este condusă din Roma, putem susține că Papa are ceva comun cu împăratul Nero, prigonitorul creștinilor.

Tot așa, putem arăta că există multe punct comune între dumneavoastră și Hilter, sau Darth Vader. Sunteți bărbați ? Sunteți. Purtați pantaloni ? Purtați. Poate aveți și mustață.

Chestiunea nu se analizează la modul acesta superficial. Dacă chiar sunteți interesat de problemă o putem face pe un topic dedicat, punct cu punct, cu argumente pro și contra.

osutafaraunu 26.04.2012 22:02:11

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 441664)
Un sistem religios inventat de om este biserica adventista. Derivatele ei, ca "de ziua a 7-a" fac parte din aceiasi categorie.

Dumneavoastră chiar sunteți superficială... ce anumi vi se pare "inventat de om"? Biserica ca instituție ori vreunul din punctele ei de doctrină?

Illuminatu 26.04.2012 22:05:44

Oameni buni, nu o scoateti la capat cu 99, alias 666.
Nu vedeti ca vrea sa fie tot timpul in centrul atentiei, si daca cineva ii pune o intrebare sectarul 666 ii raspunde cu emfaza, provocandu-l.
Astea sunt simptome clare de om deraiat.
Credeti-ma, nu are rost.
Eu va propun izolarea lui.
Ce spuneti?

A invartit Scripturile si le-a ciopartit de numai un matematician sau fizician le mai intelege.
Asta nu este lumina din Scripturi, "care lumineaza pe tot omul ce vine in lume".

Modul lui de interpretare a Scripturilor este, intr-adevar, o incalceala "babiloniana".

Illuminatu 26.04.2012 22:07:24

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441665)
Chestiunea nu se analizează la modul acesta superficial. Dacă chiar sunteți interesat de problemă o putem face pe un topic dedicat, punct cu punct, cu argumente pro și contra.

Mai, vorbesti pe un ton de agent de vanzari.
Nu iti realizezi penibilul?

MihaiG 26.04.2012 22:34:28

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441665)

Sunt dispus să tratez la modul serios chestiunea, punct cu punct, numai dacă sunteți și dumneavoastra dispus să analizăm, la fel de serios, posibilitatea ca dumneavoastră să fiți reîncarnarea lui Darth Vader. OK ?

osutafaraunu 26.04.2012 22:42:45

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 441676)
Sunt dispus să tratez la modul serios chestiunea, punct cu punct, numai dacă sunteți și dumneavoastra dispus să analizăm, la fel de serios, posibilitatea ca dumneavoastră să fiți reîncarnarea lui Darth Vader. OK ?

Eu chiar am fost sincer și am făcut o propunere serioasă. Dacă aveți temeri, e OK; nu sunteți obligat să deschideți acel topic...

Illuminatu 27.04.2012 22:07:46

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441678)
Eu chiar am fost sincer și am făcut o propunere serioasă. Dacă aveți temeri, e OK; nu sunteți obligat să deschideți acel topic...

Omul asta chiar viseaza cum ne converteste pe toti forumistii, cum munceste el, cum duce o munca de convingere sa intram in colhozul lui.
Pe bune, omul chiar a ajuns sa viseze cu ochii deschisi.

nutucutu 27.04.2012 22:30:35

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441666)
Dumneavoastră chiar sunteți superficială... ce anumi vi se pare "inventat de om"? Biserica ca instituție ori vreunul din punctele ei de doctrină?

Declaratia dumneavoastra nu lasa loc de alta interpretare:

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441666)
Știu doar că mulți au părăsit credința în revenirea lui Hristos, iar alții au părăsit chiar credința creștină. Cei care nu au părăsit această speranță, 19 ani mai târziu au fondat Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.

osutafaraunu 27.04.2012 22:38:40

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 441869)
Declaratia dumneavoastra nu lasa loc de alta interpretare:

Se pare că n-ați înțeles încă: mișcarea inițiată de Miller nu este aceeași cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Mișcarea lui Miller nici măcar nu era o biserică [anume], erau oameni din tot spectrul creștin al zonei respective.

Illuminatu 27.04.2012 22:55:09

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 441609)
;dar nu e corect să culpabilizăm o întreagă Biserică în care incontestabil există milioane de creștini sinceri și devotați lui Hristos.

Citat:

Repetarea mecanică a unei poezii nu înseamnă nimic, mai ales când nu e însoțită de trăirea zilnică a acelei mărturisiri.

Incepi sa te agiti...

Theodor_de_Mopsuestia 27.04.2012 22:58:28

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 441668)
Mai, vorbesti pe un ton de agent de vanzari.
Nu iti realizezi penibilul?

Sunteti tare, Illuminatus! Doamne, ce am mai ras! Stiti de ce exista convingerea ca istoria e nedreapta? Pentru ca nimeni si nimic nu este "at the right place/time". Unul ca dvs., daca traia in vremurile marilor erezii, ii anihila psihologic pe astia, i-ati fi facut ori sa se sinucida pentru ca ar fi fost vaditi ca ridicoli, ori treceau inapoi la credinta. Arie nu ar fi avut nici o sansa in polemica, cred ca s-ar fi apucat de vandut Tilapia din Nil in Maghrebul pe atunci crestin, facand naveta. :21:
Ziceti ca colegii adve de pe forum sunt eretici? Sunteti in eroare. Ei nu sunt macar crestini! Un crestin care sa creada in aliens, si/sau ca Legea lui Moise a fost data Neamurilor (!!!!!), e inchinator la bufonerie spirituala si activism politic, in nici un caz la Dumnezeul Adevarat.
Totusi, v-as recomanda, sa nu plusati cu aluziile la sanatatea mentala a interlocutorului, sau cu acel 666. Atacati cum si cat vreti opiniile, nu omul. Deasemenea, exista neoprotestanti autentici, si anume penticostalii, demni de tot respectul, oameni la care intoarcerea celuilalt obraz si in genere comportamentul de cavaler sunt cam ca respiratia. Cel putin, asa sunt cei trei de pe acest forum. Cred ca reactia fireasca fata de oameni care iti intind mana nu trebuie sa fie un pumn in obraz, ci echivalarea oglindita a gestului de fratie.
In ce ii priveste pe adve, merita scuturati nitel. A facut-o, foarte elegant, d-na Delia, care, imi pare, stie mai multa teologie decat multi preoti ce ii stiu eu,; o faceti dvs., mai ca la stana; reactia lor e tot aia: de cyborgi incapatanati. Parola de root a acestor sisteme cu pachete deteriorate e la pastori; noi suntem nici macar guests...

osutafaraunu 27.04.2012 23:10:43

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 441878)
Un crestin care sa creada in aliens, si/sau ca Legea lui Moise a fost data Neamurilor (!!!!!), e inchinator la bufonerie spirituala si activism politic, in nici un caz la Dumnezeul Adevarat.

Domnule Theo, știți că apreciez umorul dumneavoastră, însă când neadevărurile devin grosiere, nu mai aveți niciun haz. Legea lui Moise, așa cum îi și spune numele e a lui Moise și adresată evreilor; a lui Dumnezeu e adresată tuturor. Asta cu credința în aliens mi s-a pus în cârcă de altcineva, nu mai stau să caut cine... pe de altă parte, posibil să vă pierdeți cu totul amuzamentul când vă spun cine crede în aliens...O noapte înțeleaptă!:103:

Illuminatu 29.04.2012 19:50:17

Citat:

Totusi, v-as recomanda, sa nu plusati cu aluziile la sanatatea mentala a interlocutorului, sau cu acel 666.

Vedeti Dvoastra. 100-1=99, iar 9+9=18=6+6+6.
Nu folosesc altceva decat chintesenta "teologiei" adventiste: numere, adunari, scaderi, etc.
Fara aceste formule matematice, dogma adventista este multimea vida.

Citat:

In ce ii priveste pe adve, merita scuturati nitel. A facut-o, foarte elegant, d-na Delia..

Definiti, va rog, scuturatura eleganta.

barzilai 04.05.2012 09:11:53

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 442137)
Vedeti Dvoastra. 100-1=99, iar 9+9=18=6+6+6.
Nu folosesc altceva decat chintesenta "teologiei" adventiste: numere, adunari, scaderi, etc.
Fara aceste formule matematice, dogma adventista este multimea vida.

Daca tot atribuiti, unui forumist, acel numar (666), va trebui sa demonstrati ca are si celelalte 9 sau 10 caracteristici (prezentate in Sfanta Scriptura) atribuite personajului care poarta numarul. Asta, ca sa folositi, cu adevarat chintesenta teologiei adventiste, adica introducerea in "formula" a tot ceea ce spune Sfanta Scriptura.

barzilai 04.05.2012 09:16:51

Citat:

Ei nu sunt macar crestini!

Sa inteleg ca cei care cred, cu adevarat (fiind singura lor nadejde), in revenirea Mantuitorului, invierea mortilor si mostenirea vietii vesnice (asa cum spune Sfanta Scriptura si Crezul Crestin), nu sunt crestini?

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:41:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.