Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Predarea religiei in scoli (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1546)

suntunOM 17.05.2007 13:56:01

eu sunt doar un om, nu incerc sa fiu mai presus de oameni, ceea ce pot face eu, poate face oricine, incercati sa fiti "crestini" cu faptele nu cu vorbele...

vsovi 17.05.2007 14:37:55

:--->?? :)

suntunOM 17.05.2007 14:42:50

:D =)) sunteti de coma :))

vsovi 17.05.2007 14:54:34

stiu ca s-a observat... :( , n-ai ce face, uneori se vede... ???:dontgetit::)

nicoletajuravle 17.05.2007 16:59:22

as dori ca religia sa se faca in principiu de oameni cu experienta didactica dar as vrea ca din cand in cand sa fie invitat un preot care sa le raspunda la diferite intrebari sau sa ridice anumite probleme droguri violenta ,chestiuni legate de morala
iar ideea de a merge la spovedit nu mi se pare o idee foarte rea ca si eu mergeam cu clasa si ma simteam bine eu cred ca tinerii ar trebui incurajati sa mearga sa se spovedeasca sa aiba duhovnici pt ca in perioada pubertatii se pot face mari greseli ce pot fi evitate cu buni sfatuitori

nicoletajuravle 17.05.2007 17:03:57

orele de religie din liceu predate de profesori nu de preoti mi se pareau extrem de plictisitoare in care nu se invata nimic iarasi o problema care ar trebui rezolvata

vsovi 17.05.2007 17:25:07

Citat:

În prealabil postat de nicoletajuravle
as dori ca religia sa se faca in principiu de oameni cu experienta didactica dar as vrea ca din cand in cand sa fie invitat un preot care sa le raspunda la diferite intrebari sau sa ridice anumite probleme droguri violenta ,chestiuni legate de morala
iar ideea de a merge la spovedit nu mi se pare o idee foarte rea ca si eu mergeam cu clasa si ma simteam bine eu cred ca tinerii ar trebui incurajati sa mearga sa se spovedeasca sa aiba duhovnici pt ca in perioada pubertatii se pot face mari greseli ce pot fi evitate cu buni sfatuitori

hmmmmmm, cu clasa... oricum nu ma priveshte ca am terminat liceul. Deci mai bine iau o pauza. :|:dontgetit: Poate ca nici nu e chiar asha de rau :dozingoff: oricum e oarecum foarte ciudat ... ma mir ca te-ai simtzit bine... eu doar la cinema si in excursii m-am simtzit bine cu clasa... Mai bine luam o pauza. :dontgetit:

nicoletajuravle 17.05.2007 17:32:19

si eu am terminat liceul acum vreo sapte ani dar am copii si ma gandesc la ei peste cativa ani cand vor merge la scoala ca religia este importanta cred cu adevarat in ortodoxiesi as vrea ca copiii mei sa se regaseasca in ea si un prilej bun de a le strani curiozitatea este ora de religie

nicoletajuravle 17.05.2007 17:33:35

scuze pt cacofonie

tudor2012 17.05.2007 18:25:46

" ceea ce stim nu ne foloseste la nimic, ceea ce nu stim, tocmai asta ne trebuie" zicea Goethe facand referire la importanta trairilor superioare cunoasterii. Poti sa stii pe de rost biblia daca nu simti nimic cand o citesti. Poti sa stii pe de rost manualul de religie daca nu intelegi ce scrie acolo. Asta ar trebui sa se faca la scoala. sa se invete sa se roage, sa se duca la biserica si nu in ce stil este construita biserica X de nush unde. Zic io..

cozia 17.05.2007 22:33:59

Citat:

În prealabil postat de nicoletajuravle
dar am copii si ma gandesc ...ca un prilej bun de a le strani curiozitatea este ora de religie

Nicoleta, parerea mea este sa nu te bazezi prea mult pe ora de religie pentru a le stirni curiozitatea copilasilor tai, ci lucreaza puternic tu la acest domeniu. Arata-le si de unele si de altele, atrage-i si tese incetisor si substratul adevarului Ortodox dupa care vei vedea cum infloreste in ei... cu mult tact:)

Scoala insa este si va continua sa fie manipulata de tot felul de influente ale vremii si nu va fi in interesul lor sa promoveze adevarul. Sa nu uitam nici o clipa ca un consumator bun, docil, bine domesticit al viitorului este un om manipulat adica caruia i se toarna incontinuu din TOATE partile verzi si uscate si care se va minti pe el insusi ca "sa dea inainte".

moro.d 17.05.2007 23:05:20

Citat:

dar am copii si ma gandesc ...ca un prilej bun de a le strani curiozitatea este ora de religie
nu stiu cum era inainte, dar acum religia se preda intr-un mod artificial... mai mult de ochii lumii... e un fel de fariseism, "uite, domne, ne invatam copiii/elevii religie"... mi-e sila

moro.d 17.05.2007 23:15:08

ar fi interesant k prin numeroasele lor sondaje sa fak si unul referitor la predarea religiei in scoli. cu ce raman copiii? simple informatii pe kre le-au invatat pt nota, apoi... POC! au disparut! ???

Mirean 18.05.2007 00:10:49

Cred ca pe informatia primita in scoala ar trebui sa construiasca familia si Biserica (in special duhovnicul).

Religia, numai ca informatie (iar scoala numai asta poate face) se pierde, ca orice alta materie pe care nu o repeti/practici. Continuarea si, mai ales practicarea celor invatate in scoala (ma refer la ora de religie) presupun un efort personal.

suntunOM 18.05.2007 13:50:09

intre "duhovnic" si un consilier psiholog nu e mare diferenta...

mai stiu eu preoti care nu au "har" si le intra necuratul in biserica... cum poti avea incredere in ei? cat despre ce pot sa predea ei... mai gresesc, sunt doar oameni...

Mirean 18.05.2007 14:06:05

Citat:

În prealabil postat de suntunOM
intre "duhovnic" si un consilier psiholog nu e mare diferenta...

mai stiu eu preoti care nu au "har" si le intra necuratul in biserica... cum poti avea incredere in ei? cat despre ce pot sa predea ei... mai gresesc, sunt doar oameni...

Un adevarat duhovnic poate face si ceea ce face un psiholog, pe cand relatia in sens invers nu este posibila. Sunt lucruri acceptate prin credinta, ca premisa a relatiei dintre penitent si duhovnic, pe cand cea intre pacient si psiholog este legata pe una de "prestari servicii".

Vreau sa spun ca discutam in registre diferite. material- spiritual

Referitor la "mai stiu eu preoti care nu au "har" si le intra necuratul in biserica" - nu inteleg ce vrei sa spui, la ce te referi...

nicoletajuravle 18.05.2007 14:14:53

stiu ca preotul sau un teolog sunt cei mai in masura sa desluseasca tainele Sf scriipturi (pt ca nu toate pot fi intelese de omul comun fara pregatire mai ales de un copi)
cel putin asa era cand mergeam eu la scoala mai ales in scoala generala preotul ne explica pe indelete un verset . o pilda din Biblie ne invata rugaciuni (stiu ca explicarea bibliei se face si la Sf Liturghie si in diverse carti
dar altfel este cand cel care preda se afla mai aproape de ei si le explica pe intelesul lor ce a vrut Dumnezeu sa spuna in pasajul respectiv

0

moro.d 19.05.2007 12:52:45

auziti ce ne-a invatat profesoara de religie ieri :hmmm: "nu e nicio problema dak ascultam muzica" :hmmm:

calator 19.05.2007 12:57:57

si tu crezi ca ar fi ? sau care e treaba?

moro.d 19.05.2007 13:04:22

din punct de vedere al credintei, da este o problema dak asculti alta muzk in afara de cea bisericeasca

moro.d 19.05.2007 13:15:30

asta nu inseamna k nu ascult! :D

Mirean 19.05.2007 13:26:52

Unde scrie ca este o problema sa asculti si altceva in afara de muzica bisericeasca?

misionarul 19.05.2007 18:16:16

Citat:

În prealabil postat de cozia
Da,bine punctat, ...ai dreptate, si eu cred ca toti cei care predau Religie ar trebui sa fie preoti si nu tineri absolventi ci pe cit posibil Preoti cu experienta.

dragii mei eu vreau sa va spun ca am vazut multi tineri absolventi ai facultatii de teologie care fac mult mai multa misiune decat unii preoti,au mult mai multa traire si ai mult mai mult de invatat de la ei,deci sa nu generalizam.
cunosc tineri profesori de religie care au facut mult mai mult decat ar fi putut face un preot,deoarece trebuie sa intelegem ca preotul are si parohie de care trebuie sa se ocupe,pe cand profesorul poate duce mai multe activitati cu elevii,avand mai mult timp liber.
in ani mei de scoala preotul venea la ora de religie cand apuca si el, fie in ziua cand aveam religia cadea o sarbatoare si nu putea lipsi de la slujba,fie avea un serviciu prin parohie (spovedit,inmormantare,cununie,etc)de la care sa fim seriosi nu putea lipsi.Iar cand reusea sa vina la scoala ne intreba pe toti daca stim tatal nostru si crezul,si eventual ne asculta.Si uite asa a trecut atatia ani de scoala in care la ora de religie nu am invatat nimic decat tatal nostru si crezul.Acum spuneti-mi voi ,nu e mai bine sa predea in scoli tineri absolventi?eu cred ca da.
Iar in legatura cu experienta va spun un lucru:tinerii absolventi in majoritate sunt viitori preoti care au nevoie de castigarea experientei pt misiunea preoteasca,iar daca nici in scoli nu ii primim pentru formarea lor,atunci cu siguranta vom avea preoti fara experienta mai tarziu.Parerea mea e ca experienta se castiga ,iar daca un preot nu v-a sti cum sa se comporte cu un copil credeti ca va sti sa se comporte cu un matur?
eu sustin pe tinerii profesori de religie,bineinteles pe cei care isi fac bine treaba si cu frica de Dumnezeu.

calator 19.05.2007 20:11:12

pentru ispita-ta
serios? si care ar fi "problema?"

moro.d 21.05.2007 22:47:51

nu stiu unde scrie, dar stiu ca e... dak aflu va spun.
e o forma de distractie (!!!), iar marea majoritate a versurilor este neortodoxa.

suntunOM 22.05.2007 11:24:29

hmm, eu acult si black metal si muzica de meditatie... fircare e buna la ceva... dar cine nu o suporta sau nu ii rezista "tentatiei" sa se sinucida, simplu, sa nu mai asculte...

Mirean 22.05.2007 12:12:27

Citat:

hmm, eu acult si black metal si muzica de meditatie... fircare e buna la ceva... dar cine nu o suporta sau nu ii rezista "tentatiei" sa se sinucida, simplu, sa nu mai asculte...

Nu inteleg de ce un om intreg la minte (sau fara tulburari de personalitate) ar asculta o muzica ce il indeamna la sinucidere....

nicoletajuravle 22.05.2007 12:56:34

Citat:

În prealabil postat de Mirean
Citat:

Nu inteleg de ce un om intreg la minte (sau fara tulburari de personalitate) ar asculta o muzica ce il indeamna la sinucidere....

chiar daca nu are legatura cu topicul intradevar muzica rock ,hardrock ,rock alternativ sau ce genuri mai sunt -este o muzica nesanatoasa pt suflet si minte in special pt tineri cred ca ar trebui interzisa pe posturile radio, tv
eu cel putin cand ma uit la solistul de la Kiss mi se pare ca e un om venit din...i-d.ce sa mai zic de muzica asta este o muzica trasnita numai urlete strigate o tampenie de muzica:thumbsup::hmmm:.....reflecta si viata lor droguri orgii betii o viata dusa la extrem fara nici un Dumnezeu mai bine revenim la subiect:)

calator 22.05.2007 16:33:27

si de aia te dai cu capul de tastatura?:D

nicoletajuravle 22.05.2007 18:31:44

Citat:

În prealabil postat de calator
si de aia te dai cu capul de tastatura?:D

sper ca nu mi-ai zis mie ca eu sunt de obicei mai calma :rolleyes::)

moro.d 23.05.2007 11:00:51

Citat:

sper ca nu mi-ai zis mie ca eu sunt de obicei mai calma
i-a spus lui suntunOM :P

am scris si pe alt topic, dar scriu si aici:
"114. Am cantat si ascultat cantece lumesti si sectare"

in urma unor cercetari, psihologii au ajuns la concluzia k muzik le creste apetitul sexual tinerilor. :D
na k v-am dat si explicatie stiintifik :P

romandragut 23.05.2007 11:17:13

religia si cultele religioase au jucat un rol primordial in formarea societatii, a evolutiei ei, a sistemelor de drept, a normelor morale etc. daca fizica, chimia, biologia, sociologia, economia sunt materii obligatorii cred ca este absolut necesar sa avem o materie obligatorie numita religie.

Insa adevarata problema este curriculum acestei materii si dascalii. Daca predarea religiei inseamna Propoaganda Ortodoxa, Propagada Catolica sau Propaganda Neoprotestanta atunci sunt de acord cu schimbarea denumirii in Elemente de Ortodoxie, Catolicism, Penticostale... si sa nu aiba obligativitate.

Insa religia in sens general nu inseamna doar Ortodoxia. De acea cred ca ar trebui facuta o prezentare istorica a credintelor, cultelor si religiilor. Avand in vedere ca suntem un stat crestin cred ca ar trebui insistat pe trasaturile religiilor abrahamice si apoi insistat asupra crestinismul si a religiei nationale.

Dascalii nu cred ca trebuie sa fie preoti ci teologi. Un preot ar prezenta subiectiv religia mai ales cand s-ar referi la alte credinte. Un teolog ar trebui sa fie obiectiv.
Copiii nu ar trebui obligati sa invete rugaciuni - "daca nu inveti "Crezul" iei un 4" - ci trebuie stimulati sa inteleaga ceea ce invata.

O baza pentru materie consider ca trebuie sa fie toleranta religioasa.

D.C. 23.05.2007 11:23:04

ce inseamana pentru tine a fi teolog????

suntunOM 23.05.2007 14:05:23

daca nu stiti ce este black metalul, rugam nu comentati... noi nu o mai ascultam pentru textele cu tenta satanica sau impingerea la pacat, noi ii putem rezista si o ascultam pentru ca este o muzica bine construita, daca nu puteti sa intelegeti "urletele" este problema voastra nu a noastra :) :D

a fi teolog inseanma a urma o anumita cale, pe care nu o urmezi daca incepi sa gandesti si singur, zic ca tia luat ghiavolul mintile... :)

romandragut 07.06.2007 00:42:39

o persoana care a studiat teologia. care are cunostinte despre religie si care este obiectiv in raport cu materia pe care o preda.

krabu 16.06.2007 17:12:48

SuntunOm

Stiu ce este black metal. Si restul. Este o muzica satanista. Din pacate am aflat tai hat in zilele noastre. Acum mi se pare foarte clar.

Mintea ta ignora doar mesajele. Insa sufletul ti se inchide. Sufletul este o luminita iar muzica rock sufla sa o stinga. Uni cad. Altii nu cad. Dar sufletul ca sa nu ti se stinga se inchide.

De doi ani ascult psaltica. Este uimitor. Daca iti place cu adevarat muzica si traiesti poate cum traiam si eu odata prin Icoanei sau Romana (anii 90) incearca sa asculti psaltica romana, greaca, rusa, sarba sau siriaca.

Eu am fost prima oara la spovedit si mi`a zis preotul ca rock=satana. Eu am zis ca lasa ca stiu mai bine. El a zis ca muzica adevarata este muzica pe care o asculta Dumnezeu si nu omul. Si am gasit psaltica pe net si de atunci ascult numai asa ceva.

romandragut 20.06.2007 10:11:06

ai de capul meu? asta este prostie sau suntem undeva in evul mediu? de ce oamenii sunt atat de inclinati extremelor. de la muzica black rock la musica psaltica.

krabu 21.06.2007 12:22:23

Evul mediu a fost in vest. In vest nu se asculta psaltica.

Eu sunt ortodox si orice ortodox, cand merge la biserica asculta psalmi. Este adevarat romandragut ca sunt dupa alt calapod decat tine. (oare chiar sunt???)

Am fost impatimit de rock, punk, death etc. Acum insa am alta viziune.

Cand vad invazia de trupe zaharisite, comerciale care ne invadeaza din america ma iau toate naduselile. Pana acum de ce n`au venit??? Oare ce se ascunde in spatele megaconcertelor acestea???

romandragut 22.06.2007 00:39:27

Citat:

În prealabil postat de krabu
Evul mediu a fost in vest. In vest nu se asculta psaltica.

Eu sunt ortodox si orice ortodox, cand merge la biserica asculta psalmi. Este adevarat romandragut ca sunt dupa alt calapod decat tine. (oare chiar sunt???)

Am fost impatimit de rock, punk, death etc. Acum insa am alta viziune.

Cand vad invazia de trupe zaharisite, comerciale care ne invadeaza din america ma iau toate naduselile. Pana acum de ce n`au venit??? Oare ce se ascunde in spatele megaconcertelor acestea???

sunt o gramada de formatii bune. din america, din mb, din romania chiar.

nu ascullt death pentru ca este cam mare galagia pentru mine, insa cu rock si punk ma descurc foarte bine.

Silviu 22.06.2007 04:01:43

Citat:

În prealabil postat de Mirean
Am observat ca "Religia" este predata, in special, de absolventi de Teologie Ortodoxa, iar in unele cazuri, mai ales in mediul rural, de preoti.
De asemenea, inspectorii scolari de specialitate sunt, majoritatea, preoti ortodocsi.
Credeti ca este corect?

Da.Este corect.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:09:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.