![]() |
Citat:
|
Fa-ne o surpriza :)
|
1 atașament(e)
Citat:
|
Chiar mă întrebam cine e. Sf. Gheorghe ? (poate ne spui si care e povestea icoanei dupa ce e ghicita)
|
Citat:
|
1 atașament(e)
Nu știu de ce forma pe care a luat-o arta iconografică bizantină în Rusia îmi înspiră un fel de măreție distantă care nu o regăsesc în icoanele grecești....prin măreție distantă nu mă refer la vre-o abominațiune gen catedralele gotice ci la ceva care inspiră un sentiment de pace. Înclin spre cele grecești dar e tare interesantă diferența.
Și acu mai uploadez o poză înainte să sting calculatorul. Dacă o vrea cineva să continue am conștiința curată că persoana e suficient de cunoscută pt a nu fi nevoie de confirmare :) |
În centru, Sfântul Ioan de Kronstadt
|
Chiar el :)
|
1 atașament(e)
Secolul XVIII-XIX
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Sfântul Macarie de la Optina (ți-am văzut albumele :)) |
Atunci sa puna Mirela urmatoarea poza, ca eu am butonat pe goagal.
|
Citat:
Cuviosul stareț a inițiat tipărirea manuscriselor și traducerilor Sfântului Cuvios Paisie Velicikovski, adunate la mănăstirea Optina, care era considerată centrul spiritualității Bisericii Ruse în secolul al XIX-lea. La spovedanie și pentru binecuvântarea starețului Macarie veneau A. K. Tolstoi și I.S.Homiakov, N.V.Gogol și A.N.Muraviov. "Se cunoaște următoarea întâmplare: la Cuviosul Macarie a fost adus un îndrăcit, care nu știa până atunci nimic despre stareț și nu îl mai văzuse niciodată. Îndrăcitul s-a năpustit cu un urlet împotriva starețului: "Macarie vine, Macarie vine!", lovindu-l peste obraz. Cuviosul a întors imediat și celalalt obraz, iar bolnavul s-a prăbușit fără simțire la pământ. S-a trezit vindecat. Dracul n-a putut suporta smerenia starețului." (http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...ina-98228.html) Și acum, te rog să postezi! |
1 atașament(e)
Citat:
Teolog american contemporan. |
Alt indiciu, că cel postat de tine era ușor de dedus. :1:
|
Citat:
NB: el nu este American la origine, ci European. PS: astept sa vina glykys, ca se pare este singura care stie sa manevreze Google images. :) |
Pr. John Behr
|
Citat:
Fr John Behr este Decanul Seminarului Teologic Ortodox Saint Vladimir, din New York. http://en.wikipedia.org/wiki/John_Behr |
1 atașament(e)
Ceva ușor din nou.:4:
|
Vrem un indiciu...
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Nu cred. Să nu aibă încă nimic din sprâncenele acelea inconfundabile, chiar dacă aici e adolescent?
... deci da. |
1 atașament(e)
Una mai usoara.
|
Sf. Antim Ivireanul :)
|
Citat:
|
1 atașament(e)
fără pisici :)
23. Părintele gîndea simplu și curat ca un copil. El nu filozofa niciodată, mintea lui refuza raționamentele complicate. El numea pe nume realitățile duhovnicești așa cum un copil arată cu degetul și numește tot ceea ce vede. Oricine venea la părintele simțea că sufletul și gîndurile lui devin parcă materiale, ușor de văzut și de tămăduit. Tot ce vorbea părintele vorbea din cunoștință și cuvintele lui aveau puterea să tămăduiască și să lumineze. 5. În ultimile luni de viață părintele scăpa de mai multe ori mărturisiri pe care mai înainte le tăinuia. Cam vreme de o săptămînă ne întreba aproape în fiecare zi dacă auzim și noi cîntarea. „Ce fel de cîntare, părinte? – îl întrebam noi”. „Aliluia, aliluia, aliluia”. „N-auzim, părinte. Dar cine cîntă?” „Niște domnișoare împodobite frumos”. Într-o seară, așezîndu-se în scaun și fiind gata să începem rugăciunea, părintele a zis: „Ce crezi, părinte, oare cîntecul ista care mi-l cîntă mie, nu-i vreo ispită de la vrăjmașu’, ca să mă facă să mă mîndresc amu’, la bătrînețe? Eu am zis așă: Doamne, dacă-i de la Tine cîntarea asta, lasă să cînte, dar nu prea-mi trebuie mie să-mi cînte”. 3. Odată, după ce am citit Scrisorile Cuviosului Iosif Isihastul, i-am zis părintelui X: „Părinte, în obștea starețului Iosif frații tăceau toată săptămînă și numai sîmbătă și duminică stătea starețul puțin de vorbă cu ei, ca să-i povățuiască și pe urmă iar tăceau. Oare noi putem să tăcem așa?” Părintele a răspuns: „Pentru noi îi destul dacă ne păzim de partea femeiască”. 2. Într-o zi, după ce am citit acatistul Sfîntului Gheorghe, părintele, scoțîndu-și epitrahilul, a zis: „Măi, da’ mulți o mai fost azi la noi la acafist!” În chilie era numai părintele și noi doi, care am citit. Am tăcut și nu l-am întrebat nimic, pentru că oricum n-ar mai fi spus nimic. 20. În ultimile luni de viață părintele era tot mai adîncit în așteptarea sfîrșitului și a întîlnirii cu Mîntuitorul Hristos. Odată un părinte, bătînd la ușa bătrînului, a auzit dinăuntru: „Da, cine-i? Tu ești, Doamne?” 50. Părintele ajunsese la starea copilului. Diavolul nu-l mai putea birui cu nici o patimă. Chileinicul, care dormea în aceeași chilie, zice că părintele avea două feluri de vise: primul, că mănîncă și altul că plouă și e furtună în chilie. Furtuna și ploaie în care se visa era tot ce mai putea face diavolul împotriva bătrînului. 51. Părintele nu poruncea niciodată, nici măcar celui mai tînăr frate, nici unui copil. Se socotea pe sine mai prejos decît toți și arăta asta prin viața sa. Cînd venea ceasul rugăciunii, părintele își întreba chileinicul dacă vrea să facă rugăciunea. Se întîmpla ca frații care citeau să obosească, pentru că părintele voia să se citească toate laudele, trei canoane, o cathismă, un acatist, o cathismă din Psaltirea Maicii Domnului. Toate acestea, citite doar de doi oameni mai multe zile la rînd, deveneau obositoare. Unul din chileinici a făcut rană în gît de la atîta citit, căci trebuie să se citească și cu voce tare, deoarece părintele auzea rău. Așadar, se întîmpla să nu vrei să citești. Atunci ziceam: „Nu acum, părinte”. „Da’ cînd?” „Mai tîrziu, că am obosit”. „Bine – zicea părintele fără supărare –, și eu mă unesc cu voi!” Apoi rămînea pe scaun și trăgea metaniile. Peste cîteva minute zicea iar: „Oare cît o fi ceasul? Cred că o trecut un ceas”. „N-o trecut, părinte, o trecut numai cinci minute!” „A, ei bine”. Și începea iar să tragă metaniile. Apoi, peste cîteva minute, zicea iar: „Oare n-o trecut un ceas?” „Nu, părinte, o mai trecut cinci minute!” Dar pentru că răbdarea și smerenia bătrînului ne biruia, ne trecea și nouă împotrivirea și ziceam: „Părinte, vrei să începem rugăciunea?” „Da! Vreu!” – răspundea părintele bucuros și fără nici o urmă de supărare. „Dă binecuvîntarea!” „Binecuvîntat este Dumnezeul nostru…”. Așa făcea părintele întotdeauna și la rugăciune, și la masă și în orice. Nu făcea nimic pînă nu întreba pe cel de lîngă el „ne rugăm?” sau „mîncăm?” sau „mergem la biserică?” și dacă i se spunea „nu!”, nu mai insista, oricine ar fi fost, supunîndu-se întru toate, de parcă el ar fi fost ucenicul. Își schimba, dacă trebuie, și orele de somn și de rugăciune după cum voia chileinicul și nu ținea supărare. |
Părintele Selafiil de la Noul Neamț.
|
El îi.....(părintele duhovnicesc al mai cunoscutului Savatie Baștovoi)
|
1 atașament(e)
Ierarh și mare teolog contemporan
|
Ioannis Zizioulas, mitropolitul Pergamului
|
Citat:
|
Să mă ierte Dumnezeu dar nu o recunosc!
|
VladCat ai o poză...dacă nu am eu una.
|
1 atașament(e)
Despre adevărata sobornicitate, cea care se câștigă întru însingurare exterioară, întru cămara inimii
„Mai de-a dreptul, ce înseamnă încă aceasta? Că numai dragostea Iui Hristos în tine, adică numai biruindu-te și cucerindu-te desăvârșit pe tine însuți, ajungând să-ți fii propriul tău stăpân, în chiar locul cel nespus al inimii, te vei putea sobornici, te vei putea întâlni cu ceilalți, te vei putea împăca în Domnul cu Lumea, Făptura lui Dumnezeu. Putem spune atunci: Intră în cămara ta, și ea îți va dărui ție la adânc și sobornicia, îți va dărui și întâlnirea cea bună cu ceilalți, ce sunt semeni ai tăi. Aceasta mai presus de orice și în ciuda oricărei deosebiri între oameni. Acplo, în cămara rugăciunii tale, se plămădește și prinde început viața cea adevărată, sobornicească. în chip paradoxal, ea e, cum vedem, rodul neașteptat dar plin al vredniciei noastre deplin însingurate. Numai împăcându-ne și acceptându-ne mai întâi pe noi înșine, acolo aflăm și pe ceilalți tu: frații noștri; numai dintr-o astfel de cucerire rodnică de sine, se întemeiază „Biserica sobornicească", comuniunea ecumenică, unirea și unitatea tuturor în Hristos. Dragostea ecumenică a Bisericii, se zidește pe inimile marilor însingurați mistuiți de focul Duhului Sfânt, inimile adevăraților biruitori, acei biruitori de ei înșiși. Năzuind, luptând și învrednicindu-ne spre a ne afla isihia, împlinim în noi ceea ce s-ar părea cu neputință, simplitatea paradoxală ecumenică. Această simplitate nu e deloc simplificare sau sărăcire de sine, izolare reală, ci este unirea și plinătatea și întâlnirea armonioasă a celor mai protivnice contrarii, ale tuturor și ale fiecăruia în parte, și aceasta în noi înșine, în inima noastră. O împlinire întreagă, minunată și reală, prin claritățile noastre din profunzimi, care face să izvorască în noi, conținuturi tainice și nesecate, de viață prea bogată a fazelor harului. Așa ni se descoperă lumina, în însăși temeiurile noastre lăuntrice, covârșitorul paradox al soborniciei, care în chip negrăit se întrupează, cum am spus, în singurătatea fiecăruia. Ea ne dă putința ca, ni același timp, să ne dăruim deplin și fără stavilă tuturor fraților noștri, păstrându-ne totuși pururea și pe de-a-ntregul liberi chiar prin această dăruire și totdeodată făcându-ne, prin chiar această unire a noastră, râvnitori realizatori încă și ai libertății celuilalt sau a celorlalți, ca și cum această liber- tate a lor ar fi însăși libertatea noastră proprie. De vom vrea mai mult, să luăm pildă despre această liberă dăru- ire de sine, sobornicească în singurătate, de la toți Părinții treziei, care au trăit și încă trăiesc prin toate ungherele neștiute ale lumii care, fiecare în felul său, ca și altădată Awa Agaton, zic: „De mi-ar fi cu putință să găsesc un bubos și să-i dau trupul meu și să-1 iau pe al lui, bucurie aș avea: dragostea cea deplină aceasta este". [Niciodată în afară de Hristos] Niciodată în afară de Hristos și în afara Bisericii Sale. Umblă toată clipa în duh. Orice încercare de individualism este o erezie. Ce face un pusnic în pustie? Este el singur? Nu, se roagă în deplinătatea soborniciei. Nicio desăvârșire și împlinire în afara Bisericii. Cristalul cristalizează numai scufundat într-o soluție deplin saturată. Niciodată călugărul, acest monos perfect, nu se poate împlini în afară de obște. Și chiar când se schivnicește el rămâne în unitatea de dragoste sobornicească. Ca niște adevărați dreptmăritori, noi trebuie să ne dăm bine seama cum o rugăciune, în afară de unitatea de dragoste a lui Hristos, e scundă și nu poate pătrunde până la Dumnezeu, decât în virtutea atârnării și referirii ei la rugăciunea Bisericii, la rugăciunea Maicii lui Dumnezeu și a soboarelor celor cerești de rugăciune. în neputință și în nesocotire rămâne orice „aducere" care nu trece prin mâinile Miresei lui Hristos. Stearpă și uscată e pâinea în care nu crește dospeala ei cea sfântă, pe care ea pururi „o amestecă în trei măsuri de făină" și tuturor o împarte. E moartă orice rugăciune care nu se însuflețește din seva și ritmul pe care Biserica le revarsă, ca un firesc și suprafiresc scoc, de care nu ne putem lipsi întru mântuire.” Și acu că mă duc și eu la culcare și vă las cu domnul din poză și cu învățătura sa despre sobornicitate. Doamne ajută! p.s: Ovidiu, am văzut mesajul tău după ce am postat :) |
Citat:
|
Sandu Tudor - părintele Daniil
Ovidiu, treci la postat. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:44:42. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.