![]() |
Citat:
Pe cand acidul, poate da gust chiar si la o combinatie nu prea stralucita de indulcitori. :67: |
Citat:
Nu stiu daca poti argumenta ca o data ce a primit harul, nu mai sunt valide daca a intrat in schisma. Nu stiu daca ai sa gasesti in Sfanta Traditie ceva despre "retragerea harului preotiei". |
Citat:
Să fiți binecuvântate! Citat:
Iar cu absolutizarea e discutabil, căci prin duhovnic îți vorbește Dumenzeu, iar Dumnezeu ți se descoperă pe măsura căutării tale și nu ține de duhovnic... Citat:
|
Citat:
|
Un Parinte a spus ca atunci cand mergea la Pr.Teofan mergea ca la o intalnire cu Dumnezeu si mereu a primit sfat bun. (in sensul ca Dumnezeu vorbea prin Parinte, nu altceva)
|
Citat:
Repet, vorbesc de erezii spuse tare si asumate public, nu de pacatosenie omeneasca universala. Nu sunt vreun sectar fatarnic, care se ia de vreun pr. X care s-a pilit simbata seara in crisma. |
Citat:
Oricum, faptul ca o persoana ajunge intr-un nivel inalt al unui lant de comanda, nu este intotdeauna generat de merit... Iar ideea unora, cum ca prin duhovnic vorbeste intodeauna Dumnezeu, imi suna a superstitie gen oracolul din Delphi. Duhovnicul e doar un om, ca si noi. Are insa har preotesc, ceea ce noi nu avem. Atit. |
Citat:
"Căci începutul dezbinării s-a făcut prin schismă; iar cei ce s-au lepădat de Biserică n-au mai avut harul Duhului Sfânt peste ci, căci a lipsit comunicarea prin întreruperea succesiunii. Căci cei dintâi care s-au depărtat aveau hirotoniile de la Părinți, și prin punerea mâinilor peste ei aveau harul duhovnicesc; dar cei ce s-au rupt, devenind mireni, n-au avut nici putere de a boteza, nici de a hirotoni; nici nu puteau da altora harul Duhului Sfânt, de la care ei au căzut;" Asadar, preotii care s-au rupt aveau hirotonia, dar dupa aceea nu mai avea nimeni, pentru ca nu mai aveau preoti hirotoniti. |
umbla un fel de neo-donatism pe aici?
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Problema cu bauturile acidulate este ca ingreuneaza digestia. Prefer mirodeniile pentru a da gust bun. :5: |
Citat:
|
Citat:
Paragraful 2: Tocmai ca nu sunt de acord cu fraza ca prin duhovnic iti vorbeste intotdeauna Dumnezeu. Mi se pare ca merge in aceeasi directie cu ideea ca ar exista in Biserica cineva infailibil.. La catolici, este numai unul, pe cand la ortodocsi in zilele noastre sunt mii, pare-se. Paragraful 3: Fraza: 'Cel care se roaga este teolog, iar cel care este teolog se roaga' nu este a mea, ci vine de la un parinte al Bisericii - parca sfantul Irineu. Un adevarat teolog este si traitor. Dar sigur, exista mai multe feluri de a fi teolog. Felul sfantului Porfirie sau sfantului Siluan, si felul sfantului Vasile sau al sfantului Maxim marturisitorul... |
Citat:
Desi asa cum stim, pentru un botez valid, nu e neaparat necesar harul preotiei particulare. |
Citat:
Citat:
|
Slava Tie Doamne, Slava Tie.
Citat:
Insa nu au putut deveni adevarati rugatori daca nu si-au infrant mandria. Duhul umilit si inima infranta i-a dus spre smerenie si sfintenie. Ori nu exista exista duh umilit fara ascultare. Cel ce nu asculta este doborat de mandrie. Acesta este departe de smerenia lui Hristos. Poate sti toata dogmatica prin memorare si invatare ca la scoala, ca smerit tot nu e. Sunt doua drumuri: cel ce incepe cu trairea si ascultarea si prin ea inveti si dogma ortodoxa, si al doilea inveti dogma si invatand cumva ajungi sa si traiesti insa aceasta cale este ocolitoare si arareori ajungi la smerenie. Caci duhul omului cand vede invatatura ce o dobandeste, neavand trairea si ascultarea se va mandri in sine cu ceea ce a invatat si va cadea in prapastia fara fund numita slava desarta. "teleogi sunt cei ce vorbesc despre Dumnezeu plini de Duhul Sfant." Origen sec. III "toti crestinii sunt teologi pentru ca inalta rugaciuni catre Dumnezeu."(istorie bisericeasca) Eusdebiu de Cezareea - sec. IV "daca esti teolog roaga-te cu adevarat, si daca te rogi cu adevarat esti telog." Sf. NIl Sinaitul sec. V "voiesti a te face teolog? pazeste poruncile si prin ele, calatoreste, caci lucrarea duhovniceasca este temelia vederii dumnezeiesti."Sf. Grigore Teologul "pe langa cercetarea si cunostiinta adevarata a Scripturilor mai trebuie si viata buna si un suflet curat si virtutea cea dupa Hristos ca, umbland pe calea ei, mintea sa ajunga la cele dorite si sa poata cuprinde, cat e cu putinta firii oamenilor, sa afle despre Dumnezeu - Cuvantul. Caci fara cugetare curata si fara urmarea vietii sfintilor, nu va putea intelege careva cuvintele sfintilor. Asa cel ce voieste sa inteleaga cugetarile de Dumnezeu cuvantatorilor, trebuie sa isi curete si spele sufletul prin viata si sa se apropie de sfinti prin asemanarea faptelor sale, ca insotindu-se cu ei prin impreuna vietuire cu ei, sa inteleaga cele descoperite lor de Dumnezeu." Sf. Athanasie cel Mare "Nu avem de nici un folos daca dogmele ne sunt drepte dar viata stricata. Si iarasi nici nu putem castiga ceva folos pentru mantuirea noastra daca avem viata curata dar nu tinem seama de dogme. Se cuvine dar sa ne impodobim cu amandoua, si cu invataturi drepte si cu viata curata, daca vrem sa scapam de iad si sa dobandim Imparatia." Sf. Ioan Gura de Aur Eu nu am intalnit pana acum preoti ortodocsi eretici, sau care sa invete in parohiile lor si in Biserica erezii. cei care au cazut in erezie au si parasit Biserica ortodoxa plecand la sectari. Dar exemple de acest fel eu doar am citit, vreo 2-3 cazuri. Deci aceasta discutie ipotetica, "sa presupunem ca...." , pe cei mai slabi ii duce la smintire. Mi se pare inutila discutia pe aceasta tema si "vorbire in desert". Cu iertare |
Poate nu vorbim despre acelasi lucru.
Exista poate putin preoti eretici in sensul sinoadelor (care sa nu creada in sfanta Treime sau in cele doua naturi ale lui Hristos), dar exista preoti care pot avea idei false sau exagerate sau care sa nu se potriveasca tuturor si care pot incerca sa le impuna credinciosilor. As vrea sa dau exemple dar timpul imi lipseste. Si da, Ovidiu, si eu cred ca Dumnezeu ne da pe masura cautarii noastre. Din pacate nu mai am timp sa mai scriu, voi pleca cateva zile. Craciun binecuvantat tuturor! Sa ma iertati daca pe alocuri am devenit prea polemica! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Sau altcineva a fost deranjat de spiritul lui ascuțit, vertical și direct? |
Citat:
|
Citat:
Desi n-as crede ca frustrarile si badarania sau "marlania", cuvant favorit al amintitului raposat (deocamdata) in existenta forumistica de aici, se pot confunda asa usor cu "spiritul ascuțit, vertical și direct" Eu unul l-am raportat, prea rar, e drept, ca nu-l prea citesc, dar acum cateva zile, intamplator mi-a iesit in cale o postare a lui, in care s-a arata si mai frustrat ca de obicei, exprimandu-se in consecinta, la adresa lui Florin. Acum, daca il citeam mai des si aveam si ceva lipsuri de oarece naturi, poate ma obisnuiam cu genul, si ziceam ca e doar "direct" |
Citat:
|
Citat:
Parca aia ar fi singura faza spusa de el aiurea, sa se afle in treaba, acuzatii a caror dovezi le are doar el si pentru el. |
Citat:
Eu am cunoscut cel putin un preot pe care unii de pe forum s-ar grabi sa-l numeasca eretic, dar care a fost este de un real folos duhovnicesc celor care au venit la el cautandu-l pe Dumnezeu. Care statea pana la miezul noptii si dupa ca sa spovedeasca pe cei care veneau la ei, la discutii cu unii de zeci de minute. Fata de altii, care ajung pana acolo incat sa ofere "spovedanii de grup". Dar nu e o chestie eretica, nu? |
Citat:
Alin, in ultima vreme parca ai fi un misionar trimis de Sigismund de Luxemburg in Praga hussita. |
Citat:
|
Citat:
Totuși, să nu neglijăm pronia lui Dumnzeu. |
Citat:
|
Prezintă horoscopul la Pro TV. :71:
Repet, a fost o glumă. |
Citat:
Invatatura de credinta este una, temeinicia insusirii ei este alta, iar judecatile de valoare emise pe marginea ei, cu totul altceva. Citat:
Sau ma rog, incercarile.. |
Citat:
|
Nu te mai gândi.
|
Citat:
Deci: invatind ceva, la modul temeinic, poti vedea cine nu a invatat acel ceva. Cit de neclar este?! Daca stii ce este crestin, poti observa ce nu este. Este acel principiu al mintii care functioneaza pe tip "contrast pe fond". Daca un preot sau diacon sau chiar episcop, incepe sa bata cimpii, poti decela acea exprimare ca fiind erezie, deoarece cunosti adevarul. De exemplu, este ortodoxa ordinarea femeilor? Nu! Este eretic cine o sustine, indiferent daca e episcop sau mirean? Da! |
Nu toate problemele sunt asa limpezi ca in exemplul asta.
De fapt, cum s-a dovedit deja, pentru unii si asta poate fi complicat, vezi anglicanii, care nu sunt putini. |
Citat:
Intotdeauna cand ma gandesc la neascultare imi vine in minte Luther. El a avut perfecta dreptate cand a criticat bulele papale ce concedeau episcopilor indulgente plenare sau cand a semnalat abuzuri ale papalitatii, insa n-a avut intelepciunea de a comunica cu Papa si a sfarsit prin a fi excomunicat din biserica Romana si odata instrainat a cazut cu totul in mandrie ce alunga harul. Cred ca monahul ar trebuie sa fie la fel de capabil sa taca pe cat e de capabil sa vorbeasca, caci pe Hristos nu-l marturisesti pentru a trai drama divizarii multiple. In cazul pe care l-ai expus,n-as alege excomunicarea, pentru ca din descriere, monahul pare un mic Luther combinat cu un "papa infailibil" ( e grav :10:) deci in cazul sau excomunicarea nu si-ar mai implini scopul terapeutic. |
Citat:
|
Citat:
Inca nu-mi dau seama ce ar putea fi atat de grav, iar eu sa constiintizez ca e grav, insa sa accept. In orice caz, nu abolesc ce exista, insa pot depasi prin comportament. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:58:04. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.