![]() |
Citat:
Citat:
Să luăm de exemplu o Biblie (cu ilustrații). Ea fiind Cuvântul lui Dumnezeu, are valoare sacră. Dar asta nu înseamnă că trebuie s-o sărutăm, să ne ploconim înaintea ei, ori s-o privim ca pe un obiect magic care aduce noroc, face minuni și ferește de boală. În majoritatea cazurilor, aceasta e atitudinea credincioșilor față de icoană.:30: |
Citat:
Ori pentru ca la voi reprezinta niste personaje imaginare, de carton, excluderea si slujirea se exclud. Sigur, asta nu inseamna ca nu aveti un soi de idolatrie in toata povestea asta dar asta e deja o nuanta fina care nu ma astept sa o pricepi. Citat:
Pana si un copil stie sa faca diferenta intre poza si persoana reala reprezentata, doar voi nu stiti. Citat:
Citat:
Ai inceput sa te luminezi. Slava lui Dumnezeu, incepusem sa imi pierd orice speranta. Citat:
Ia du-te matalutza la context si vezi despre ce este vorba (hint: este vorba despre locul de inchinare nu obiect de cult folosite la inchinare) Citat:
Dar nu o au, ca duhovniceste sunt suflete seci care isi sprijina ratacirea cu versete asa cum diavolul isi sprijinea ispitirea lui Hristos in pustie, tot cu versete. Citat:
Atunci cum justifici instrumentele muzicale folosite de voi la "inchinare"? Zeciuiala? Legitimitatea unui "crestinism" tardiv aparut aproape 2 milenii mai tarziu dupa Hristos? Chiar si Noul Testament, cum ii justifici ridicarea la rang de "Cuvant a lui Dumnezeu" daca nu e mentionat in Noul Testament? Citat:
Citat:
Ori, nu toti suntem asa de confuzi ca enoriasii vostri incat sa nu facem diferenta. Citat:
Dar repetia pana la obsesie nu face sa se transforme in adevar. Citat:
Daca vrei sa spui ca o forma de inchinare poate derapa la un moment dat, nu pot sa neg lucrul asta. Orice forma de inchinare poate derapa - si sectarismul este cea mai buna dovada in acest sens. Chiar si Scriptura poate fi folosita la modul deviant - voi trebuie sa stiti cel mai bine lucrul asta, chiar si pe topicul asta ai demonstrat-o, nu o data. Atunci ce facem, din cauza unora ca voi desfiintam Sfanta Scriptura? Citat:
Daca te-ai simtit ofensat din cauza asta imi cer scuze dar am observat ca esti genul caruia ii place anumite accente pentru a face dialogul, chipurile, mai pertinent si in consecinta am considerat necesar sa vorbesc aceeasi limba pentru a ne intelege mai bine.. |
Citat:
Citat:
Citat:
Este in natura umana. Dar atentie, vorbim de evlavie REALA. N-ai sa vezi un copil care are o relatie mediocra dpdv afectiv, cu parintii lui, sarutandu-le poza de ex. Citat:
In primul rand n-ai de unde sa stii ce e in sufletul fiecaruia pentru a decreta cu pretentie de infailibilitate papala "majoritatea cazurilor". In al doilea rand, diavolul poate face orice lucru bun sa fie folosit prost. Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la ceea ce este bun, pentru ca exista pericolul de a fi folosit prost. |
Citat:
”Duh este Dumnezeu și cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh și în adevăr.” (Ioan 4,24 - Biblia Ortodoxă) Păi nene, dacă trebuie prin duh, cum poate fi prin icoană? Dacă o iei așa, la fel de bine închinarea s-ar putea aduce prin dans, ori prin behăit! Păi e bine, e frumos?:33: Citat:
[quote=AlinB;581745]De ce, tu poti demonstra ca ceea ce nu e prezent in Noul Testament este neaparat o ratacire? Citat:
Citat:
Citat:
Păi aici avem de-a face tocmai cu un asemenea derapaj al formei de închinare apostolice. Au avut apostolii și primii creștini din jurul lor icoane? NU! |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Noi polemizam NU pe marginea unor poze, ci pe marginea Trupului lui Hristos! Ti se pare putin lucru? Si totusi, nu ai raspuns la intrebare: este Iisus Hristos Dumnezeu-Om sau nu e? Sau mai clar: este Iisus Hristos Dumnezeu sau nu? S-a intrupat Fiul lui Dumnezeu sau a imbracat doar trupul unui om caruia i-a anihilat (sters) vointa pentru a o impune pe a Sa? Citat:
Tu intelegi obiect mort un obiect fara niciun scop? NU EXISTA IN LUMEA ACEASTA OBIECT MORT, doar persoane moarte care, totusi, respira. |
Citat:
Citat:
|
Va anunt ca disputa pe aceasta tema s-a incheiat de ceva vreme. Mai exact, din secolul al IX-lea. Ce facem aici, o luam de fiecare data de la inceput ?
Referindu-ma, acum, la intregul forum, e amuzant sa constat ca marea majoritate a polemicilor se invart in jurul urmatoarelor teme: iudeo-crestina, donatista, arianista, monofizita/miafizita, manicheiana, iconoclasta (cazul acesta), a universaliilor, utraquista, gallicanista (cu varianta rasariteana: filetista). Un pic de imaginatie ! Avem nevoie de motive de paruiala noi, nemaiauzite! Sau, sa fie adevarat ca nihil nove sub Sole ? |
Să zicem ceva de C.M.N.
|
Citat:
|
Citat:
|
Desigur, deoarece în opinia lor icoana Mântuitorului ne desparte de Dumnezeu. În timp ce pe noi ne apropie.
Dânșii sunt probabil mai dotați: nu au nevoie de avion ca să urce în cer, nici de scară, îi ajută suficient dorința, voința și, mai ales aripile uriașe ale imaginației. Sunt abstracți, sunt mintoși. Noi suntem mai concreți, mai modești, deh! |
Citat:
Iata inca un motiv pentru care ar trebui dat de pamant cu icoanele. Ceea ce chiar s-a intamplat periodic, o data in timpul imparatilor iconoclasti, o data in timpul abominatiei luterano-calvine, o data la Revolutia Franceza, o data la Marea Revolutie din Octombrie Care A Avut Loc in Noiembrie. Acesti adventisti avant la lettre au avut mereu de furca cu icoanele... Uite de asta nu puteau ei sa Il urmeze pe Cristos: fiindca erau icoane pe Pamant. |
Citat:
Se sufocau. |
Citat:
Citat:
Citat:
”Zicând cu glas puternic: Temeți-vă de Dumnezeu și dați Lui slavă, că a venit ceasul judecății Lui, și vă închinați Celui ce a făcut cerul și pământul și marea și izvoarele apelor.” (Apocalips 14.7 - Biblia Ortodoxă) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
............
|
Cu acordul autorului topicului voi participa si eu la discutie, in favoarea punctului de vedere protestant, in perioada urmatoare. Abordarea mea va fi oarecum diferita de a lui Trice dar in esenta ma alatur pozitiei lui de a nu acorda inchinare, veneratie, in raport de icoane,moaste sau alte aspecte similare.Voi prezenta argumentele mele respectand credinta celor diferiti de mine. Eu am insa doua rugaminti: as dori sa discut in principal, in perioada urmatoare, cu autorul topicului si nu la gramada, ca sa existe o coerenta. Momentan sunteti toti contra unuia singur si este usor comic.A doua rugaminte a mea este adresata autorului: esti Daniel-Ortodox? Eu cred ca tu esti si te intreb asta pt ca noi doi avem un subiect de discutat, de data trecuta, dar nu am mai apucat si sa nu lasam lucrurile neterminate.Plus ca acel subiect ma intereseaza foarte mult, chiar mai mult decat acest topic. Acestea fiind spuse numai bine tuturor.Post tenebras lux :)
|
Citat:
|
Citat:
1) Odata cu Noul Legamant (Testament), cel Vechi, in ceea ce priveste prevederile lui rituale/ceremoniale este abrogat. Din acelasi motiv serbam Ziua Domnului Duminica, si nu Sambata. Baza biblica a acestei consideratii este Acta Apostolorum cap X (inter alia). 2) Interdictia "chipului cioplit" a fost ocazional si punctual suprimata de Insusi Dumnezeu in timpul Vechiului Testament, asa cum bine a punctat Daniel Igor. Odata cu Intruparea aceasta suprimare a devenit generala. Intruparea este "iconica", Insusi Cristos facut om e prototip al Icoanei. 3) Controversa a facut obiectul unui Sinod Ecumenic, care a legiferat in matrie dogmatica si a primit ratificare din partea Vicarului lui Cristos. Hotararile (in astfel de materie) unui Sinod Ecumenic sunt irevocabile si in niciun caz nu sunt subiect de liber examen din partea credinciosilor. 4) Crestinii se inchina la semnificatul icoanei, adica la Insusi Cristos, si nu la materia din care e facuta. La fel, cand spunem "adorarea Sfintei Cruci", inseamna ca adoram pe Cristos si nu lemnul (metal, os, plexiglas etc) care alcatuieste crucea. A gandi altfel este ca si cand am spune ca baza credintei protestantilor este hartia si cerneala din care e facuta Biblia, si nu cuvantul lui Dumnezeu. 5) Fiind obiecte de cult icoanele pot fi consacrate. Ele devin, astfel, obiecte care presupun respect, dragoste si tratament special din partea credinciosilor, in rand cu Sfintele Vase, cruciulite, rozarii, etc. Batjocorirea cu intentie a unei icoane este profanare, adica un pacat care duce la pierderea starii de gratie sfintitoare fara de care mantuirea nu este cu putinta. Apararea onoarei lui Dumnezeu presupune apararea icoanelor, crucifixelor, bisericilor consacrate, a Sfintelor Odoare. Dupa cum (mutatis mutandis) cine il loveste pe ambasadorul Angliei o loveste pe M.S. Queen Elisabeth si nu trebuie sa se mire de consecinte. Valabil si daca, in loc de "ambasador", punem "drapel". Si nimeni nu poate sustine, in buna logica, ca o iubeste pe Regina si in acelasi timp sa-i batjocoreasca portretele. Nici nu poate spune ca portretele sunt regina. Nici ca cei ce canta in fata portretelor "God save the Queen" sunt cretini care canta la o fotografie, ci pentru toti e clar ca o cinstesc pe Regina. Cam atat. |
Citat:
Pe de altă parte, făcând abstracție de icoanele celor mulți și aproximativ sfinți, și referindu-ne doar la icoana lui Hristos, chiar această reprezentare a Dumnezeirii este incorectă, căci zice apostolul: ”Fiind deci neamul lui Dumnezeu, nu trebuie să socotim că dumnezeirea este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite de meșteșugul și de iscusința omului.” (Fapte 17,29 - Biblia Ortodoxă) |
Citat:
|
Citat:
Citat:
In ceea ce priveste Adevaratul Dumnezeu, chiar El a dat porunca expresa pentru fabricarea de obiecte de cult si folosirea lor la inchinare. Dar nu poti pretinde la toti sa cunoasca Scriptura, chiar daca se bat in piept cu ea. Citat:
Nu, o fi corecta aia din hartie si cerneala voastra. Asa e cand interpretezi lautareste Scriptura. |
Citat:
|
O singura Scriptura, dar mai multe intelesuri.
Sa nu uitam ca insusi Luther cel "biblic" a instigat la uciderea anabaptistilor "biblici". De ce? pentru ca biblia lui Luther nu se potrivea cu biblia lor. Ma intreb totusi de ce mai incearca (neo)protestantii sa creada ca e de la sine inteles, ca ei au intelegerea cea buna a Scripturii iar altii mai vechi in domeniu, nu. |
Citat:
|
Citat:
Asa cum, poate, copilul tau din dragoste pentru tine a sarutat sau cel putin a lipit de obrajorul sau o fotografie de a ta (fara a-l acuza de idolatrie), acelasi sentiment il incearca si pe crestin sarutul icoanelor (unii crestini isi ating chiar si fruntile de icoane in semn de smerenie si de supunere). Ce-i asa greu de inteles? Ah, scuze, trebuie sa ai sentimente omenesti ca sa intelegi asa ceva. Scuze, tovarase, am uitat ca tu esti de fapt 90% robot (a se intelege "rob" care nu are voie sa-si ridice nici macar privirea spre Imparat, desi Imparatul i-a chemat pe robi sa devina fii) si 10% sclav. |
Citat:
Daca e Duh, cum poate fi si in trup? Citat:
Heritage Singers - This Old House http://www.youtube.com/v/zZb0fl6KiBM http://ro.wikipedia.org/wiki/Heritage_Singers Tu tii imaginezi pe Sfintii Apostoli asa? Nici eu. Citat:
Eu vad evlavie. Chestie de perspectiva. Dar eu te inteleg, ca adventist, n-ai de unde sa stii ce e aia evlavie. Citat:
Citat:
Erai foarte abundent in citate, acum unde au disparut? Citat:
Contextul discutiei este cel care l-am enuntat cu doua randuri mai sus si la care ai ocolit raspunsul. Sau dublul standard ti se pare ok? Ce folositi voi, trebuie sa fie in Noul Testament, altfel este ilegal. Ce folosim noi, se poate trece cu vederea, nu e musai. Citat:
Citat:
Am spus ca e un lucru bun si orice lucru bun poate fi folosit la modul deviant. Problema este ca tu vrei sa vezi doar partea devianta pretinzand in baza unei autoritati imaginare care ti-o atribui, ca e singura. Si daca ar fi sa mergem pe logica asta, ar trebui sa dam de pamant si cu Biblia, pentru ca este probabil lucrul care a fost folosit cel mai deviant in toata istoria crestinismului. [quote ]Păi aici avem de-a face tocmai cu un asemenea derapaj al formei de închinare apostolice [/quote] Tu n-ai de unde sti care era "forma de inchinare apostolica", pentru ca v-ati trezit la aproape 2 milenii de atunci sa reinventati crestinismul si tot ce faceti e sa va dati cu parerea pretinzand ca aveti inspiratie in acest sens. Citat:
Au mers la evanghelizare cu pianul, vioara, naiul, tambalul sau Biblia la brat? Spre deosebire de "Sola Scriptura" care stim cu certitudine ca a fost inventata cca. 15 secole mai tarziu, nu poti afirma cu certitudine ca nu au existat icoane. Ceea ce stim cu certitudine este ca primii crestini, din perioada persecutiilor, la masura carora voi nici nu puteti visa sa ajungeti, au pictat icoane. Sunt dovezi arhologice in acest sens. Ce stim cu certitudine, este ca si voi produceti imagini a unul fel de hristos. Problema este ca pentru voi acel hristos nu este Hristos, deci este o imagine goala, nu are continut sacru si este normal a nu fi folosita la inchinare, dar nu e o virtute, ci doar goliciune spirituala. |
Citat:
No, asta da duh (dracesc!) autentic! |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
http://s30.postimg.org/f7n81u5oh/ex_20.jpg Ai remarcat valoarea acelui ”și nici”? Nici idoli de zeități păgâne, nici reprezentări ale Divinității, îngerilor și sfinților (oriunde s-ar afla ei: în cer, pe pământ, ori sub pământ). Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
- ”Sfinte X, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi”, ori - ”Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi” Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Doamne ajuta
Cu privire la învățătura despre icoane
Închinarea la icoane, a le avea în biserici și în case particulare este ceea ce Biserica ne învață. Ele sunt "cărți deschise care ne amintesc de Dumnezeu". Cei care nu au timp sau învățătură îndeajuns cât să studieze teologia trebuie doar să intre într-o biserică pentru a vedea înaintea lor desfășurându-se tainele religiei creștine. Cu privire la importanța doctrinară a icoanelor Icoanele sunt necesare și esențiale pentru că apără învățătura deplină și dreaptă asupra Întrupării. Deși Dumnezeu nu poate fi reprezentat în Natura Lui eternă ("...nimeni nu L-a văzut pe Dumnezeu, Ioan 1, 18), El poate fi totuși zugrăvit pur și simplu pentru că "s-a făcut Om întrupat". Pot fi deci făcute imagini materiale ale Aceluia care a luat un trup material. Luând un trup material, Dumnezeu a dovedit că materia poate fi mântuită. El a îndumnezeit materia, făcând-o purtătoare de Duh, astfel că, dacă trupul poate deveni un locaș al Duhului, tot astfel o pot face și lemnul sau culoarea, deși în mod diferit. Eu nu mă închin materiei, ci Creatorului materiei, Care pentru mine S-a făcut material și a binevoit să sălășluiască în materie, Care prin materie a înfăptuit mântuirea mea — Sf. Ioan Damaschin. Al șaptelea Sinod Ecumenic a susținut poziția iconodulilor în anul 787 d.Hr. Părinții au proclamat: Icoanele să fie cinstite „nu [cu] cinstirea adevărată, care după credință se cuvine numai dumnezeirii [Sfintei Treimi], ci [tot așa] cum se face cu semnul Sfintei și de viață făcătoarei Cruci, cu Sfintele Evanghelii, și cu toate lucrurile sfinte” |
Citat:
Int. lui Solomon 13,10:"Dar sunt cu totul ticăloși și și-au pus nădejdea în lucruri fără de viață cei care au numit dumnezei lucrurile mâinilor omenești, aurul și argintul cu meșteșug lucrat și închipuiri de dobitoace sau piatră netrebnică, cioplită de mână de demult." Isaia 48,5: . Ți-am prezis acestea înainte ca să se întâmple și auzite ți le-am făcut ca să nu zici: "Idolul meu le-a făcut, chipul cel cioplit și turnat le-a hotărât!" |
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:21:04. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.