Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Ce este sufletul! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17800)

centesimusvicesimusoctavus 08.12.2016 13:09:47

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 637530)
ps: Hristos nici nu avea nevoie sa se prezinte inaintea Tatalui (sa se suie la El). El era (si este) omniprezent. O spune chiar El:"Nimeni nu s-a suit în cer, afară de Cel ce S-a coborât din cer, adică Fiul omului, care ESTE în cer".(Ioan 3:13-Biblia Cornilescu)

Poftim, altă insinuare! Înseamnă că a mințit-o pe Maria?:33:
Când aveți texte limpezi, voi alegeți speculații ce nu au acoperire în textul biblic:

* Iisus spune că încă nu S-a suit la Tatăl, voi că nu avea nevoie (S-o fi suit degeaba)
* Scriptura spune că sufletul moare, voi că trăiește despărțit de trup
* Scriptura spune că morții nu mai știu nimic, voi că se rotesc în jurul steașinei,
* etc.

Când veți accepta Cuvântul lui Dumnezeu și veți lepăda ereziile omenești?

AlinB 08.12.2016 13:40:57

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 637521)
Acum îți renegi propria dogmatică privitoare la natura lui Hristos?

Pardon, noi nu avem nici o invatatura conform careia Dumnezeu a murit incetandu-si existenta, pe cand tu se pare ca simti nevoia de a apela la cele mai caraghioase teorii pentru a sustine un evident ridicol.

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 637541)
Când aveți texte limpezi, voi alegeți speculații ce nu au acoperire în textul biblic:

Scriptura spune ca moartea sufletului e despartirea de Dumnezeu, dar asta n-ai sa o gasesti in manualele tale de doctrina ci doar in Scriptura, deci..

"Iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit!" (Gen 2:17)

A murit Adam in ziua in care a mancat din pomul oprit? Fizic? Nu. Spiritual? DA.

Asta este moartea sufletului.

"Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac." (Ioan 11,26)

Crezi tu aceasta, ellenistule?

Nu, tu crezi ca omul chiar si credincios va muri (disparea) o vreme, pentru ca tu nu crezi in Hristos si cuvintele Scripturii, crezi in mincinosii Miller si Ellen White, mort esti (spiritual), mort vei fi (spiritual & fizic), mort vei ramane in veci (chiar si inviat in trup, spre judecata, dar mort in duh).

Citat:

* Scriptura spune că morții nu mai știu nimic, voi că se rotesc în jurul steașinei,
Spune ca nu stiu nimic din cele ale acestei lumi, da talmacirea ta mai spune despre tine ca esti nesimtit cand ramai fara argumente.

Inteleg ca ai motive sa fii sectar, ca e greu sa gandesti cu capul tau, da' badaran si mincinos sub ce motiv?
Face parte din educatia primita in cadrul sectei?

Sa inteleg ca din toate poruncile, ati mai ramas doar cu Sabatul si ala ca la evrei?

Citat:

Pardon, Cuvantul lui White este pentru tine Cuvantul lui Dumnezeu, noi preferam Biserica.

stefan florin 08.12.2016 14:28:04

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 637541)
Poftim, altă insinuare! Înseamnă că a mințit-o pe Maria?:33:

* Iisus spune că încă nu S-a suit la Tatăl, voi că nu avea nevoie (S-o fi suit degeaba)
* etc.

care erezii amice? Ca Dumnezeu a disparut timp de 3 zile din intregul Univers si apoi a reaparut iar? Cine bate campii?

centesimusvicesimusoctavus 08.12.2016 15:03:05

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 637542)
Pardon, noi nu avem nici o invatatura conform careia Dumnezeu a murit incetandu-si existenta, pe cand tu se pare ca simti nevoia de a apela la cele mai caraghioase teorii pentru a sustine un evident ridicol.

Caraghioase (și probabil chiar blasfemiatoare) sunt imaginațiile acestea cu Dumnezeu ce-Și încetează existența. Hristos spune că a fost mort, iar acum este viu în veci; iar eu Îl cred fără a mai specula cum poate Dumnezeu să moară și totuși să fie viu. Prea mult te preocupă aceste idei inaccesibile pentru un muritor legate de natura lui Dumnezeu, lăsând deoparte lucrurile descoperite în Revelația Divină. Scrupulos în izmă și mărar...
Citat:

Scriptura spune ca moartea sufletului e despartirea de Dumnezeu, dar asta n-ai sa o gasesti in manualele tale de doctrina ci doar in Scriptura, deci..

Deci pasajele postate nu spun textual de ”despărțirea de Dumnezeu” cu atât mai puțin de ”despărțirea sufletului de trup la momentul morții”. Chiar spiritualicește vorbind, un astfel de ”mort” nu are două componente despărțite între ele mergând independent fiecare pe un drum anume.

Citat:

"Iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit!" (Gen 2:17)

A murit Adam in ziua in care a mancat din pomul oprit?

Aici, Dumnezeu nu a accentuat ziua morții, ci certitudinea morții. Nu e locul să facem aici analiza textului original (ebraic), că o să te legi de alte amănunte insignifiante și ne depărtăm de subiect.

Citat:

Spune ca nu stiu nimic din cele ale acestei lumi, da talmacirea ta mai spune despre tine ca esti nesimtit cand ramai fara argumente.

Inteleg ca ai motive sa fii sectar, ca e greu sa gandesti cu capul tau, da' badaran si mincinos sub ce motiv?

Sunt bădăran și nesimțit pentru că te simți tu incomod cu această dogmatică absurdă? Nu dragule, dacă ești ortodox, trebuie să-ți asumi și aceste roade ale Tradiției tale depărtate de adevărul lui Hristos și al apostolilor! Nu poți să te dezici de imaginile horror ale demonilor ce-l vizitează pe defunct înainte de urcarea sufletului lui la cer în concepția ortodoxă. Au, poți cumva?...
Citat:

Pardon, Cuvantul lui White este pentru tine Cuvantul lui Dumnezeu, noi preferam Biserica.

Eu nu am argumentat nici cu White, nici cu Biserica, ci doar cu Cuvântul Domnului. De ce nu încerci să faci același lucru, de ce ai nevoie de cârja Bisericii și a Sfintei Tradiții? Nu-și este de ajuns Cuvântul lui Hristos?

bairstow 08.12.2016 15:11:34

Biserica este stâlpul si temelia adevărului nu Nt. Voi adica biserica sunteti sarea si lumina nu Nt. Si daca voi adica biserica nu a mai luminat înseamnă ca a fost biruită cea ce contrazice Nt ! Apoi ce grija a avut dupa inaltare Duhul Sfânt daca voi a-ti apărut dupa anul 1800? Răspunsurile tale sunt penibile Pavel si spune in trup sau in afara lui adica in duh. Esti de ras si nu vrei sa vezi. La voi Ioan va ajunge in iad ca nu a inteles mesajul . Sunteți patetici.

centesimusvicesimusoctavus 08.12.2016 15:15:05

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 637548)
Biserica este stâlpul si temelia adevărului nu Nt. Voi adica biserica sunteti sarea si lumina nu Nt. Si daca voi adica biserica nu a mai luminat înseamnă ca a fost biruită cea ce contrazice Nt ! Apoi ce grija a avut dupa inaltare Duhul Sfânt daca voi a-ti apărut dupa anul 1800? Răspunsurile tale sunt penibile Pavel si spune in trup sau in afara lui adica in duh. Esti de ras si nu vrei sa vezi. La voi Ioan va ajunge in iad ca nu a inteles mesajul . Sunteți patetici.

Lasă te rog nervii și conentrează-te pe subiect. Topicul se referă la suflet, nu la duh.

bairstow 08.12.2016 15:43:58

Glumesti. Nu-i nimic. Oricum Pavel arata doua stări In trup sau in afara lui iar tu nu poti răspunde. Cu ti-a arătat si cineva din Cartea Psalmilor ca nu se poate ascunde de Dumnezeu si daca ajunge in iad. Chiar Nt arata ca moartea e ca un vis ( adica cum învat›ă biserica ortodoxă) adica suflet fără trup. Ca visul nu înseamnă neant ci când omul viseaza vede lucruri cu mintea. Apropo sufletul cui i-i apartine? Omului sau lui Dumnezeu? Raspunde si tu clar ...Lui dumnezeu. sau sufletul e al omului.

AlinB 08.12.2016 16:25:56

[quote=centesimusvicesimusoctavus;637547]Caraghioase (și probabil chiar blasfemiatoare) sunt imaginațiile acestea cu Dumnezeu ce-Și încetează existența. Hristos spune că a fost mort, iar acum este viu în veci; iar eu Îl cred fără a mai specula cum poate Dumnezeu să moară și totuși să fie viu.

Pai daca ai "specula" cum spui tu ratiunii, ti-ai da seama ca al tau crez mincinos este.

Asa ca preferi credinta oarba si irationala in cuvintele unor oameni mincinosi pe care ii confuzi cu Sf. Scriptura din cauza ignorantei.

Citat:

Prea mult te preocupă aceste idei inaccesibile pentru un muritor legate de natura lui Dumnezeu, lăsând deoparte lucrurile descoperite în Revelația Divină. Scrupulos în izmă și mărar...
Asa raspundeti de fiecare data cand va este vadita minciuna?

"Hai sa nu ne mai gandim la asta, sa incercam, cu aceeasi superficialitate, sa abordam alt subiect si daca si in acela ne vom dovedi ignoranti sa cautam altul si tot asa.."

Citat:

Deci pasajele postate nu spun textual de ”despărțirea de Dumnezeu” cu atât mai puțin de ”despărțirea sufletului de trup la momentul morții”. Chiar spiritualicește vorbind, un astfel de ”mort” nu are două componente despărțite între ele mergând independent fiecare pe un drum anume.
Nu, pasajele respective se refera la moartea sufletului ca despartire a omului de Dumnezeu, un aspect care tii musai sa-l ignori.

Citat:

Aici, Dumnezeu nu a accentuat ziua morții, ci certitudinea morții.
A accentuat chiar foarte bine si momentul temprar, dar ca de obicei, in momentul in care un sectar vede ca in Sf. Scriptura scrie ce nu ii convine lui, face pe orbetele sau se lanseaza in talmaciri fantasmagorice.

Citat:

Nu e locul să facem aici analiza textului original (ebraic), că o să te legi de alte amănunte insignifiante și ne depărtăm de subiect.
haha, ca sa vezi, care va sa zica toti "Sola Scriptura" au si o copie in ebraica & cunostintele lingvistice necesare sau doar inghit pe nemestecate ceea ce voi le dati ignorand "ceea ce este scris" alb pe negru?

Pai nu erai tu avocatul ideii ca Scriptura e simpla si evidenta? :21:

Citat:

Sunt bădăran și nesimțit pentru că te simți tu incomod cu această dogmatică absurdă?
Nu, ci pentru ca faci afirmatii care nu exista in carti de dogmatica ortodoxa.

Arata-mi unde scrie alb pe negru in dogmatica ortodoxa ca sufletele "se rotesc în jurul steașinei".

Nu pentru ca ti-ai sustinut ideile ai fost banat in nenumarate randuri ci pentru ca ai facut-o cu minciuni si lipsa de bun simt.

Citat:

Nu poți să te dezici de imaginile horror ale demonilor ce-l vizitează pe defunct înainte de urcarea sufletului lui la cer în concepția ortodoxă. Au, poți cumva?...
Lasa ca la asta ai sa primesti tu raspunsul la momentul potrivit. :3:

Citat:

Eu nu am argumentat nici cu White, nici cu Biserica, ci doar cu Cuvântul Domnului. De ce nu încerci să faci același lucru, de ce ai nevoie de cârja Bisericii și a Sfintei Tradiții? Nu-și este de ajuns Cuvântul lui Hristos?
"Cuvantul domnului" care il ciunti fara lipsa de rusine, scotand de unde nu va convine si adaugand cand va convine ca sa iasa cum au spus mincinosii aia.

E propria voastra Traditie cu care incercati sa va sincronizati, nesfanta si chiar blasfemiatoare.

AlinB 08.12.2016 16:30:39

Citat:

"Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac." (Ioan 11,26)

Crezi tu aceasta, ellenistule?

Si cum ramane cu asta domnu'?

Cum mai ciuntiti si de data asta Sf. Scriptura?

"nu va muri in veac" inseamna ca vei fi candva nemuritor sau nemurirea ta incepe o data cu alegerea credintei?

Care va sa zica daca un adventist promite cuiva ca nu va minti in veac, inseamna ca la un moment dat, candva, se va lasa de minciuna, insa pana atunci va propovadui "Cuvantul Domnului", pardon a "doamnei" EGW...

suslik 08.12.2016 16:53:57

Treaba cu Sola Scriptura e o lozinca, ca atitea altele in istoria credintelor si ideilor omenesti.
Domnule Centesimus, unde scrie in Scriptura ca Moshe a fost inviat, la fel ca, de pilda, Lazar din Bethania?
Sau e o viziune a lu' Lenuta Albu?
La fel de bine ati putea sa il bagati pe Darth Marr in "invatatura" dvs. "scripturala", ca "Force ghost". :24::24::24:

bairstow 08.12.2016 17:54:08

Va muri in veacul nr 2...Mereu omul indoctrinat si incapatanat va găsi răspunsuri...

AlinB 08.12.2016 22:58:19

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 637439)
El spune:
€€Și Cel ce sunt viu. Am fost mort, și, iată, sunt viu, în vecii vecilor, și am cheile morții și ale iadului.(Apoc.1,18 - Biblia Ortodoxă)

Nu mă întreba cum se poate una ca asta, de bună seamă este o taină ce n-o putem pricepe. Suficient să-L credem pe cuvânt.

Pai nenica, daca e sa-L crezi pe El, atunci nu poti sa-i mai crezi pe adventisti.

Ca daca zice acolo clar ca "a fost mort" si adventistul iti zice ca mort=disparut,inexistent, atunci trebuie sa renunti ori la povestea adventista ori la ideea ca Hristos e Dumnezeu si atunci devii iehovist.

Sau si mai bine, lepezi toate ratacirile si vii la Biserica Una, pe care "portile Iadului nu o vor birui".

bairstow 08.12.2016 23:36:36

In fapt decât crestini (daca astia se pot numi crestini si repet ce spun adventiștii despre Ioan Botezătorul : Ca el fiind mai mic decât cel mai mic din imparatia cerurilor nu va ajunge in împărăție deci va ajunge in iad) adventiști si iehovisti cred in faptul ca omul dupa ce moare nu mai stie nimic despre el...dar biblia ne mai învață ca sa nu ne lăsăm amagiti. De cine de crestini sau de niste amăgitori? Pot crestinii sa insele lumea cum ca Domnul ar venii si s-ar dovedii o minciună? Dar ce grija a avut Duhul Sfânt de biserica daca ea cf cu cele spuse de adventiști a căzut in erezie ? Cum poate biserica sa fie permanenta si sa predice adevărul daca ea a căzut in erezie?! Când i-am povestit despre ce cred adventiștii despre Ioan unui ateu el a zis ca astfel de oameni sunt îndoctrinați si pun o mare pată învățăturii crestine. Deci ereziile strica mesajul si învățătura lui Dumnezeu.

stefan florin 09.12.2016 09:36:20

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 586255)
Revenind la subiect după divagațiile de mai sus, atât în Biblia Ebraică, cât și în Biblia Grecească, pasajul din Geneza spune clar că omul a devenit un suflet viu, nu că ar fi fost dotat cu un suflet.

uite ca nu este chiar asa. Omul nu este doar un suflet, el chiar are un suflet. Citeste aici: "Dumnezeul păcii să vă sfințească El Însuși pe deplin și duhul vostru, sufletul vostru și trupul vostru să fie păzite întregi, fără prihană la venirea Domnului nostru Isus Hristos". (1 Tesaloniceni 5:23). Verset luat din Biblia Cornilescu, biblie folosita de cultele evanghelice ca sa nu zici ca ortodocsii...intelegi tu la ce ma refer.

Krautrock 14.01.2017 15:29:20

Ce e sufletul? Citind acest topic am priceput ca nu se poate pricepe ce e sufletul decat daca stabilim ce versiune a Bibliei sa interpretam: Septuaginta sau Textul Masoretic. De asemenea, atunci cand observam in textul biblic, cel Adevarat desigur (urmeaza sa stabilim care e acesta), vreo sugestie legata de faptul ca sufletul ar fi viu sau mort, trebuie sa tinem seama de faptul ca sufletul e nemuritor, altfel riscam sa devenim adventisti si nu e bine.

Cineva spunea:

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 637462)
Despărtirea [definitivă] de Dumnezeu e moartea a doua, aceea din care nu mai există înviere;

Complicata treaba. Moartea intai... moartea a doua... A treia nu? Pana la urma ce inseamna "moarte"?

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 637464)
Ati adus un singur argument biblic cu privire la nemurirea sufletului? La faptul că sufletul părăseste trupul în momentul mortii si trăiste în continuare într-o altă sferă, înainte de a fi înviat? NU ati adus!

Aha, deci dupa moarte sufletul ar trebui sa paraseasca trupul si inteleg de aici ca el poate exista in absenta trupului, numai ca pentru asta e nevoie de argumente. Majoritatea crestinilor cu care am stat de vorba spun ca sufletul poate exista fara trup doar dupa ce in prealabil a fost in trup, intrucat , sufletul n-a existat inainte ca omul sa fi fost conceput. Cu alte cuvinte sufletul exista doar dupa ce a intrat intr-un embrion, iar dupa aceea el nu mai poate sa nu mai existe, devine indestructibil. Totusi n-am auzit inca niciun crestin sa spuna ca sufletul ar fi un simplu cuvant pe care noi il folosim pentru a desemna o realitate pe care n-o intelegem. Asta se pare ca ar contraveni doctrinei crestine.

Complicata treaba! Asadar eu traiesc, ma misc, respir, am suflet, si vine la un moment dat cineva cu un topor in mana, imi da in cap, iar din acel moment sufletul meu incepe sa traiasca intr-o alta sfera. Dupa cum sugereaza comentariile scrise de cei de dinaintea mea, sufletul poate trai in cealalta lume ca suflet viu, daca a crezut in Dumnezeu, sau ca suflet mort, daca n-a crezut. Probabil ca moartea a doua despre care am auzit vorbindu-se pe aici e moartea spirituala. Acum m-am lamurit. Moartea asta spirituala e adevarata moarte si de aceea crestinii nu se tem deloc de moartea fizica...ma rog!

Totusi nimeni de aici nu si-a imaginat urmatoarea situatie. Un om se imbolnaveste de alzheimer. Cei din jurul lui observa ca respectivul uita in mod progresiv numele prietenilor sai. Ii vine tot mai greu sa faca calcule, iar in cele din urma nu mai e in stare nici macar sa adune doua numere. In curand nu mai e capabil nici macar sa se joace de-a unu, doi, trei...etc, nu-si mai recunoaste rudele apropiate, vorbeste din ce in ce mai putin, uita cuvinte, intelege din ce in ce mai greu ceea ce i se spune, pana ce e lipsit de capacitatea sa inteleaga chiar si propozitii simple. Mai apoi omului ii vine tot mai greu sa umble fara sa fie ajutat de cineva. Prefera sa stea jos pentru ca intr-o buna zi sa nu mai poata sta nici pe scaun, isi pierde reflexele si in cele din urma moare din cauze cunoscute (pneumonie, infectii, atac vascular) sau necunoscute (probabil de sorginte neurologica, adica alzheimer pur si simplu). Cercetand creierul unui asemenea pacient vom observa un proces clar de degenerescenta, adica de moarte a neuronilor in special a celor aflati in zona cortexului si de aici si aparitia mai intai a simptomelor ce denota afectarea functiilor cognitive. Exista vreo legatura intre leziunile ce se produc la nivelul creierului unui bolnav de alzheimer si "tulburarea" sau "incetosarea" care ii cuprinde sufletul? Raspundeti dumneavoastra la aceasta intrebare. Sau nu raspundeti. E totuna. Oare sufletul omului a fost si el distrus de aceasta boala sau numai trupul sau? Iar daca sufletul nu a fost distrus, de ce avem totusi impresia ca, in timp ce boala avansa, sufletul pacientului se imputina din ce in ce mai mult? Ati cunoscut vreodata o fiinta plina de viata care sa se transforme treptat-treptat intr-un simplu obiect cu chip omenesc? Daca da, atunci probabil veti cauta sufletul in alta parte decat in Septuaginta sau in Textul Masoretic.

CristianR 14.01.2017 15:46:01

Krautrock, sufletul nu este memoria omului, iar aceasta are legătură atât cu creierul, cât și cu sufletul. Acționând asupra creierului, nu acționezi și asupra sufletului, însă. Creierul este, probabil, doar o interfață a minții, prin care se face legătura cu trupul și cu lumea concretă. Degradarea lui afectează manifestarea în trup, care, la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, va deveni intert. Nu va mai manifesta viață, dar ceea ce dispare în acel moment nu este sufletul, ci legătura cu el.

Despărțindu-se de trup, sufletul rămâne întreg, păstrând, se pare, inclusiv memoria evenimentelor pe care le-a parcurs în viață.

Totuși, trebuie să recunoaștem că nu știm multe despre suflet; avem mai mult deducții și intuiții, iar restul îl vom afla după trecerea pragului vieții în trup.

Krautrock 14.01.2017 16:03:41

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 640639)
Krautrock, sufletul nu este memoria omului, iar aceasta are legătură atât cu creierul, cât și cu sufletul. Acționând asupra creierului, nu acționezi și asupra sufletului, însă. Creierul este, probabil, doar o interfață a minții, prin care se face legătura cu trupul și cu lumea concretă. Degradarea lui afectează manifestarea în trup, care, la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, va deveni intert. Nu va mai manifesta viață, dar ceea ce dispare în acel moment nu este sufletul, ci legătura cu el.

Despărțindu-se de trup, sufletul rămâne întreg, păstrând, se pare, inclusiv memoria evenimentelor pe care le-a parcurs în viață.

Bine v-am gasit!

Fabula mea despre bolnavul de alzheimer, deoarece e o fabula si nimic mai mult, avea ca talc o intrebare: unde se afla sufletul omului atunci cand vedem ca sufletul lui devine tot mai firav? Nu ma intereseaza deocamdata ce se intampla cu sufletul dupa ce omul moare. Pacientul din fabula mea a murit deoarece aveam nevoie de creierul sau ca sa vad daca exista vreo legatura intre procesul de atrofiere a cortexului si tulburarile de gandire. Ma intereseaza doar daca boala aceasta care parca topeste sufletul asa cum caldura topeste gheata, chiar topeste sufletul sau nu-l afecteaza deloc.

CristianR 14.01.2017 16:57:05

Bine v-am regăsit!

Asta încercam să argumentez: că nu sufletul este cel care se diminuează atunci când memoria sau mintea suferă. El se află tot acolo unde era și mai înainte, păstrând legătura cu trupul până la moartea acestuia. Cel care nu mai funcționează corect este trupul, nu sufletul, acesta subzistând și la modul inconștient.

Observațiile privind moartea clinică relatează cazul cuiva care, aflându-se în această stare, se percepe pe sine întreg, deși trupul său era ciung. Sufletul, se pare, rămâne într-o legătură subtilă cu trupul care i-a dat o concretețe, niște limite, nu se dizolvă în eter. Credința mea este că și memoria și-o regăsește întreagă după moartea fizică.

P.S. Cred că afirmația de la semnătura ta (dacă putem comunica fără ''dv.'') e cam abuzivă. Creștinului i se cere să răspundă chiar și la blestem cu binecuvântare, din partea oricui ar veni. E adevărat, însă, că nu toți facem așa, dar asta ne face mai puțin creștini. Ne regăsim în situația de aici :)

catalin2 14.01.2017 22:38:56

Citat:

În prealabil postat de Krautrock (Post 640646)
Bine v-am gasit!

Fabula mea despre bolnavul de alzheimer, deoarece e o fabula si nimic mai mult, avea ca talc o intrebare: unde se afla sufletul omului atunci cand vedem ca sufletul lui devine tot mai firav? Nu ma intereseaza deocamdata ce se intampla cu sufletul dupa ce omul moare. Pacientul din fabula mea a murit deoarece aveam nevoie de creierul sau ca sa vad daca exista vreo legatura intre procesul de atrofiere a cortexului si tulburarile de gandire. Ma intereseaza doar daca boala aceasta care parca topeste sufletul asa cum caldura topeste gheata, chiar topeste sufletul sau nu-l afecteaza deloc.

Spunem ca si bebelusul are suflet, desi nu stie ce-i cu el o vreme. Pacatele afecteaza sufletul, acea boala doar mintea.

Demetrius 15.01.2017 05:48:47

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 640647)
Credința mea este că și memoria și-o regăsește întreagă după moartea fizică.

4. Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor. (Psalmi145,4)
Credinta mea este ca memoria se pierde(asa inteleg din versetul de mai sus), insa ramane in inima(suflet) sentimentul generat de fiecare gand.

Citat:

Spunem ca si bebelusul are suflet, desi nu stie ce-i cu el o vreme. Pacatele afecteaza sufletul, acea boala doar mintea.
Deoarece sufletul este legat de trup, de aceea pacatul sufletului se transmite la trup.

24. Nimeni dintre locuitorii Sionului nu va zice: "Sunt bolnav!" Poporul care-l locuiește va dobândi iertarea păcatelor.(Isaia33,24)

Am avut mereu sentimentul, iar versetul de mai sus mi l-a confirmat, ca orice malformatie sufleteasca se evidentiaza in trup, iar sufletul neprihanit are parte de un trup sanatos tun; de aceea se zice "Mens sana in corpore sano".
Oare de ce Iisus n-a avut nici macar o gripa?
Adevarat spun: orice boala se trage din suflet.

Mihnea Dragomir 15.01.2017 07:34:57

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 640688)
4. Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor. (Psalmi145,4)
Credinta mea este ca memoria se pierde(asa inteleg din versetul de mai sus), insa ramane in inima(suflet) sentimentul generat de fiecare gand.

"Gandurile lor", adica proiectele si ambitiile lor. Vedem din alte pasaje ale Bibliei ca mortii nu-si pierd memoria. Ba, uneori, mai sunt si invocati ca sa dea sfaturi, precum in 1 Samuel (=1 Regi) cap 28.

iuliu46 17.01.2017 02:37:15

Citat:

În prealabil postat de Krautrock (Post 640638)

Totusi nimeni de aici nu si-a imaginat urmatoarea situatie...

:)

https://www.youtube.com/watch?v=oBsI_ay8K70

Demetrius 17.01.2017 05:50:31

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 640690)
"Gandurile lor", adica proiectele si ambitiile lor. Vedem din alte pasaje ale Bibliei ca mortii nu-si pierd memoria. Ba, uneori, mai sunt si invocati ca sa dea sfaturi, precum in 1 Samuel (=1 Regi) cap 28.

Proiecte si ambitii; ma faceti sa... zambesc.
Proiecte si ambitii se pierd din memorie si cat timp intelectul exista, daramite apoi.
Memoria nu mai exista fiindca intelectul a pierit, dar inima/sufleul nu, iar acolo se depoziteaza ca emotie tot ce am tinut minte in timpul vietii.

De aceea uitam si nu gasim nici in memorie in timpul vietii fiindca nu s-a sedimentat in inima emotia corespunzatoare.

P.S. Dati-mi linkul la adresa sugerata, ca n-am gasit.

centesimusvicesimusoctavus 17.01.2017 09:36:49

Citat:

În prealabil postat de Krautrock (Post 640638)
Aha, deci dupa moarte sufletul ar trebui sa paraseasca trupul si inteleg de aici ca el poate exista in absenta trupului, numai ca pentru asta e nevoie de argumente.

Foarte bine punctat! Eu aproape mi-am pierdut speranța să mai găsesc argumente biblice în acest sens pe forum, totuși insist de mai bine de șapte (7) ani! Explicația devine tot mai evidentă: nu există asemenea argumente biblice!
Argumente cum că sufletul ar fi o entitate eterică ce poate ”trăi” independent și conștient de trup și care la momentul morții se ridică trecând prin anumite etape (vămi) spre cer - ca să fiu mai explicit.

centesimusvicesimusoctavus 17.01.2017 09:37:33

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 640639)

Totuși, trebuie să recunoaștem că nu știm multe despre suflet; avem mai mult deducții și intuiții, iar restul îl vom afla după trecerea pragului vieții în trup.

Apreciez sinceritatea dumneavoastră. Mi-am permis să subliniez cuvintele respective.

Urbanophon 17.01.2017 12:17:15

Deci, daca e sa o luam asa, patriarhii, apostolii, cuviosii si mucenicii sunt acum in stand-by.

Singurii oameni pe care Dumnezeu i-a pastrat on-line sunt: Ilie si Enoh. Acestia au fost luati la Cer cu tot cu trup. Si Hristos desigur, care a Inviat cu tot cu trup si S-a inaltat la Cer.

Deci e penibil sa ma rog la Sfinti, pentru ca ei nu ma aud. Sau poate mi se inregistreaza toate gandurile indreptate spre ei si la Judecata de Apoi cand o sa fie activati din nou o sa le arate Dumnezeu un CD cu rugile mele si o sa dea play sa le asculte si ei.

:)

stefan florin 17.01.2017 14:19:01

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 640854)
Foarte bine punctat! Eu aproape mi-am pierdut speranța să mai găsesc argumente biblice în acest sens pe forum, totuși insist de mai bine de șapte (7) ani! Explicația devine tot mai evidentă: nu există asemenea argumente biblice!
Argumente cum că sufletul ar fi o entitate eterică ce poate ”trăi” independent și conștient de trup și care la momentul morții se ridică trecând prin anumite etape (vămi) spre cer - ca să fiu mai explicit.

faptul ca NU vrei sa vezi ca omul are un suflet, asta nu inseamna ca ai si dreptate. Ti-am mai spus de multe ori, sa citesti din Biblie la 1 Tesaloniceni 5:23. Ca sa nu te mao obosesti tu, am sa postez eu versetul: "Dumnezeul pacii sa va sfinteasca El insusi pe deplin; si duhul vostru, sufletul vostru si trupul vostru sa fie pazite intregi, fara prihana, la venirea Domnului nostru Isus Hristos".Am folosit biblia Cornilescu, ca sa nu zici ca noi ortodocsii am...stii tu la ce ma refer!

centesimusvicesimusoctavus 17.01.2017 16:11:07

Citat:

În prealabil postat de Urbanophon (Post 640883)
Singurii oameni pe care Dumnezeu i-a pastrat on-line sunt: Ilie si Enoh. Acestia au fost luati la Cer cu tot cu trup. Si Hristos desigur, care a Inviat cu tot cu trup si S-a inaltat la Cer.

Mai poți adăuga la listă sfinții înviați cu ocazia morții lui Hristos.

centesimusvicesimusoctavus 17.01.2017 16:15:29

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 640892)
faptul ca NU vrei sa vezi ca omul are un suflet, asta nu inseamna ca ai si dreptate. Ti-am mai spus de multe ori, sa citesti din Biblie la 1 Tesaloniceni 5:23. Ca sa nu te mao obosesti tu, am sa postez eu versetul: "Dumnezeul pacii sa va sfinteasca El insusi pe deplin; si duhul vostru, sufletul vostru si trupul vostru sa fie pazite intregi, fara prihana, la venirea Domnului nostru Isus Hristos".Am folosit biblia Cornilescu, ca sa nu zici ca noi ortodocsii am...stii tu la ce ma refer!

Dacă până acum erai adeptul concepției dualiste (trup+suflet), acum ai devenit ”trialist”?

suslik 17.01.2017 17:00:23

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 640902)
Dacă până acum erai adeptul concepției dualiste (trup+suflet), acum ai devenit ”trialist”?

Domnule Centesimus, totusi...faptul ca existenta corpurilor non-fizice ale fiintei umane (indiferent cite si cu ce nume) apare in majoritatea zdrobitoare a credintelor si sistemelor filosfice ale speciei noastre (probabil ca si fratii disparuti, "Abel", Neanderthalienii/Denisovanii/Etc., aveau o gindire similara, odata ce isi ingropau mortii) nu va spune, totusi, nimic?
Sau, ca majoritatea credinciosisilor neoprotestanti, sinteti captiv unui fel de iudeocentrism si veterotestamentolatrie, care va face sa priviti cu ceva intre condescendesnta si dispret la culturi si credinte non-abrahamice? Doar intreb. :)

gpalama 17.01.2017 22:14:30

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 640854)

sufletul e totul
pentru acest tot este lupta intre Dumnezeu si diavol
toata scriptura e injurul sufletului si tu nu te-ai prins?
saracul Lazar dus in sanul lui AVRAAM doar nu il carau cu roaba ingerii mort in putrefactie, ii duceau sufletul, la fel cum vor face cu toti, unii arncati altii in rai altii in ghena
trebuie sa inveti sa traiesti ca un cresti sa-ti poti vedea sufletul de aici.
sufletul se vede in rugaciunea facuta corect.

Mihnea Dragomir 17.01.2017 23:09:56

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 640900)
Mai poți adăuga la listă sfinții înviați cu ocazia morții lui Hristos.

Speram la mai mult de la cultura dv biblica. Sa fie, oare, cu putinta sa nu realizati ca sfintii la care va referiti au fost inviati asemenea lui Lazar, nu in trup de glorie, ci urmand sa moara pe pamant ? Spre deosebire de Enoh, de Ilie, de Insusi Isus si, dupa cum credem noi, catolicii, de Sfanta Fecioara, cei enumerati nu s-au aflat nicio clipa si nu se afla, inca, cu trupul la Cer.

simpllu 18.01.2017 02:59:27

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 640945)
sufletul e totul

Oare așa să fie?

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2013/...l-traditional/

centesimusvicesimusoctavus 18.01.2017 12:10:17

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 640945)
sufletul e totul
pentru acest tot este lupta intre Dumnezeu si diavol
toata scriptura e injurul sufletului si tu nu te-ai prins?

M-am prins domnule G, și nu de acum, ci încă de pe când am trecut de la Ortodoxie la Adventism. Sufletul e terenul de bătălie între Dumnezeu și diavol într-adevăr.
Cât privește prima problemă, după ce vă puneți de acord cu dl. Simpllu și cu dogma ortodoxă, poate mai discutăm acest aspect.

centesimusvicesimusoctavus 18.01.2017 12:10:54

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 640951)
Speram la mai mult de la cultura dv biblica. Sa fie, oare, cu putinta sa nu realizati ca sfintii la care va referiti au fost inviati asemenea lui Lazar, nu in trup de glorie, ci urmand sa moara pe pamant ? Spre deosebire de Enoh, de Ilie, de Insusi Isus si, dupa cum credem noi, catolicii, de Sfanta Fecioara, cei enumerati nu s-au aflat nicio clipa si nu se afla, inca, cu trupul la Cer.

Mulțumesc, asemenea!
După opinia dvs. cum credeți că s-au prezentat multora în sfânta cetate acei înviați? Sub formă de schelete, ori chiar mai rău de atât? Oare nu cu trupuri noi ”nesupuse putrezirii”? Oricum, nu-mi vine să cred că or fi reușit să se prezinte cetățenilor din Ierusalim și să comunice sub formă de suflete eterice, ori mai grotesc sub formă de zombi (trupuri în degringoladă)...
Când Dumnezeu efectuează o înviere demonstrativă ca aceea de la Învierea Domnului, nu o face ”de mântuială”, ci de... mântuire!

AlinB 18.01.2017 12:21:31

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 640984)
Mulțumesc, asemenea!
După opinia dvs. cum credeți că s-au prezentat multora în sfânta cetate acei înviați? Sub formă de schelete, ori chiar mai rău de atât? Oare nu cu trupuri noi ”nesupuse putrezirii”? Oricum, nu-mi vine să cred că or fi reușit să se prezinte cetățenilor din Ierusalim și să comunice sub formă de suflete eterice, ori mai grotesc sub formă de zombi (trupuri în degringoladă)...
Când Dumnezeu efectuează o înviere demonstrativă ca aceea de la Învierea Domnului, nu o face ”de mântuială”, ci de... mântuire!

Evident, n-ai un raspuns care sa indice spre existenta unui proces intelectual in spatele lui.

Si ti s-a dat mura in gura, da' tu nu papi decat mure adventiste, aia e problema..

centesimusvicesimusoctavus 18.01.2017 13:43:59

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 640988)
Evident, n-ai un raspuns care sa indice spre existenta unui proces intelectual in spatele lui.

Si ti s-a dat mura in gura, da' tu nu papi decat mure adventiste, aia e problema..

Răspunsul tău la această problematică fiind care? Bineînțeles însoțit de procesul intelectual aferent, de o logică sănătoasă însoțită de argumentul biblic și nu de agurida administrată cu lingurița Sf.Tradiții.

AlinB 18.01.2017 13:51:49

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 640993)
Răspunsul tău la această problematică fiind care? Bineînțeles însoțit de procesul intelectual aferent, de o logică sănătoasă însoțită de argumentul biblic și nu de agurida administrată cu lingurița Sf.Tradiții.

Raspunsul meu la problema este ca dl. M.D. are dreptate: au fost inviati asemenea lui Lazar, cu trup muritor, nu cum speculezi tu ca aia ar fi fost inviati cu trupurile Invierii de la Parusie.

Da, avem o traditie si e Sfanta spre deosebire de voi care aveti Nesfanta Traditie a mincinosilor Miller si Ellen White.

Si chiar si tu esti un mincinos, prin faptul ca nu esti capabil sa recunosti ca de fapt nu Biblia o prezinti, ci propria ta traditie prin prisma careia talmacesti Biblia.

A zis Ellen White ceva? Pai trebuie sa fie adevarat, chiar si daca nu scrie in Biblie.

A zis Ellen White ca Adam Si Eva tineau sabatul in Rai?
Pai asa este, chiar daca nu e nici macar un singur cuvant in Biblie despre asta.

Scrie in Biblie ca plateau crestinii zeciuiala? Nu, dar ce conteaza, ii punem sa faca asta oricum.

Dar stai ca voi nu sunteti crestini ci neo-iudei.

centesimusvicesimusoctavus 18.01.2017 16:02:50

Topicul acesta este despre suflet și nu despre adventiști, sabat, zeciuială, ori frustrarea cuiva care nu a putut răspunde satisfăcător la chestiunile respective pe topicele aferente.
Deci, dacă nu există un argument logic și biblic în același timp cu privire la ce fel de înviere au avut parte sfinții respectivi, eu zic s-o lăsăm așa.

AlinB 18.01.2017 18:51:38

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 641013)
Topicul acesta este despre suflet și nu despre adventiști, sabat, zeciuială,

Omulet, tu ai impins in fata dume ca:

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 640993)
o logică sănătoasă însoțită de argumentul biblic și nu de agurida administrată cu lingurița Sf.Tradiții.

Asa ca gusta si tu din propria doctorie...pai vezi, se poate, de ce scuipi acum?

Citat:

ori frustrarea cuiva care nu a putut răspunde satisfăcător la chestiunile respective pe topicele aferente.
Nene, este evident ca tu nu esti satisfacut de multa vreme, si nu ca n-ar fi avut cine s-o faca, deci problema e la tine.

Citat:

Deci, dacă nu există un argument logic și biblic în același timp cu privire la ce fel de înviere au avut parte sfinții respectivi, eu zic s-o lăsăm așa.
Exista, exista, problema e ca logica adventista nu e logica omului cu o gandire sanatos si definitia adventistului la ceea ce este "biblic" clar nu corespunde cu cea a majoritatii celor de aici.

Trebuie sa intelegi ca aia a caror credinta e definita de un sac de haine SH si doua kile de lapte de soia pot sa va ia drept norma, dar totusi aici nu sunt Cucuietii de Jos unde faceti de obicei "misiune" pe banii AZS -ului american.

Da' ca sa ramana totusi scris pentru cei cu mintea la fel de slaba, ia zi matale, unde ar fi cei inviati atunci, daca ar fi fost inviat cu "cu trupuri noi ”nesupuse putrezirii”" cum zici matale?

Pai nici n-ar fi fost nevoie de credinta, sau Biblie, aia ar fi fost dovada clara a celor ce a predicat Iisus.
Ar fi fost pusi Patriarhi ai Bisericii de atunci si pana azi.

Nu mai era loc de smecherasi ca adventistii sau martorii cu scheme de genul "uite avem Biblia deci aici e Biserica".

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:45:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.