![]() |
Citat:
Dincolo de diversele impedimente care apar, eu vă îndemn din tot sufletul să continuați să duceți copilașul la împărtășit, cât mai des cu putință. Trebuie să găsiți dumneavoastră o cale de a rezolva aceste probleme, fie culcați copilașul cu 30 min mai devreme sâmbătă seara, sau poate găsiți o altă biserică ortodoxă pe care să o frecventați sau cine știe ce altă situație favorabilă se descoperă! Doamne ajută! |
Citat:
Se pare ca nu ma pot abtine sa nu citesc (si sa nu raspund, ca tot veni vorba). Am sters ortodox tocmai pentru ca mi-am dat seama ca numai ortodoxa nu sunt. Problem solved :) |
Citat:
Și la ce bun dacă ai accepta mai departe să nu fii - poți preciza folosul? |
Nu este nici un folos, dar nici nu pot fi ortodoxa in adevaratul sens al cuvantului din moment ce nu pot fi de acord cu ceva anume din ceea ce inseamna ortodoxia. Si ar fi ipocrit din partea mea sa ma consider ortodoxa din moment ce nu sunt; mi s-a si atras atentia acum cateva luni bune pe tema asta. Si asa si este. Poate candva voi fi ortodoxa in adevaratul sens al cuvantulu, dar pana nu sunt, nici nu zic/scriu ca sunt.
|
.... :)
Măi, ortodoxo, vezi că începi să te vrei mai catolică decât Papa!... Pesemne tu ai vrea să fii mai întâi desăvârșită, sfântă, și abia apoi să fii ortodoxă. Păi nu e taman invers? Tot omu-i păcătos, problema e la ce râvnește el, spre ce și spre Cine se silește omul. Ortodoxia are trepte, vârste, niveluri. Sunt și bebeluși în ea, și "puieți" cum zicea mai demult Mihailc, sunt și bărbați desăvârșiți în Hristos. Acuma, tu ai vrea să fim ortodocși cu O mare încă de la început? Cine s-a născut învățat? Până și Hristos creștea și Se întărea, desăvârșindu-Se, cu Duhul. Ai uitat că bebe mai întâi merge de-a bușilea și că abia mai târziu aleargă? Pentru a fi creștin ortodox e suficient: să fii botezată în Biserica Ortodoxă; să te rogi Domnului și casnicilor Lui cu zdrobire și cu recunoștință umilă și să cinstești icoanele cum fac ortodocșii; să ții sărbătorile și posturile rânduite de Sfânta Biserică, după puteri; să ai duhovnic și să te spovedești și să asculți de sfatul lui duhovnicesc; să studiezi Scriptura așa cum este ea în Biserica Ortodoxă, să mărturisești Crezul împreună cu frații ortodocși, să cinstești pe sfinți și să te rogi lor pentru ajutor duhovnicesc. În fine, să te ții la străduința de a face fapte bune, bineplăcute Domnului, după puteri. Dacă faci acestea toate, cu vremea vor veni și roadele, cu harul Domnului. Dar dacă le amesteci cu duhuri lumești, dacă vezi Scriptura și Biserica prin lentila lumii, atunci nu poți spera să devii ortodox cu adevărat, ci mai degrabă ateu ori agnostic etc. Corinusha, credința e prin dar de la Domnul, dar și noi ne putem sili să o cerem de la El. |
Citat:
Sfantului Botez ? Pentru ca daca negi ca esti ortodoxa, negi Taina Sfantului Botez.(La botez pruncul primeste pecetea Duhului Sfant) Sa stii ca si cei care se duc la sectari, asta fac, se leapada de pecetea Duhului Sfant si primesc pecetea diavolului. Acum astia care se duc la secte o fac din diferite motive.Motivul nu prea conteaza in realitate, conteaza actiunea:Lepadarea de Duhul Sfant. Deci daca te intreaba cineva ce credinta ai (si tu stii ca ai fost botezata ortodox) si negi acest lucru sau spui de alta religie, faci lepadare de credinta. Nu te juca cu astfel de lucruri, ca apoi te lasa Dumnezeu in voaia diavolului sa se joace cu tine, si n-o sa-ti placa deloc.(Cum a plecat Duhul Sfant de la tine, cum vine moartea). Daca vrei sa fii cu adevarat sincera, pune-ti: botezat-ortodox. Iart-o Doamne ca nu stie ce spune, si gandurile pe care le are, nu-s ale ei ci ale intunericului. :25: |
Citat:
Si apoi, locul acesta e asa cum e datorita oamenilor care-l populeaza ( omul sfinteste locul)...in fine, poate se mai " sfintesc" si oamenii care vin, dar probabil nu toti :). Noi nu suntem niste credinciosi model, nici eu nici sotul ( bine, cand vin la biserica stau cumnite, nu fac scandal, nu sunt nerabdatoare, nu deranjez, nici macar nu ma enervez ca in alte ipostaze, ba chiar am observat ca sunt mai rabdatoare si in autobuz sau alte locuri aglomerate, sau la coada la doctori, dar...nu chiar in toat circumstantele in cae ar trebui sa fiu calma si sa nu ma enervez, din pacate :( ); acasa, insa, si in viata in general...prea putin ma tine starea de calm si de liniste, d incredere, uneori ma lepad de ea inca dinainte sa ajung acasa...( e de ajuns sa sune telefonul nu de 3 ori, doar odata :) si sa ma scoata din " papuci"...in fine, unde voiam sa ajung e ca nu stiu noi ca familie cat de bine ne-am fi putut integra in asemenea comunitate, probabil si copilul va fi la fel ca noi - ori nu va sta la impartasit /nemancat, ori nu va fi cuminte in biserica, ori nu ne va lasa taica-su savenim, etc..( adica ori va suferi de nesupunere din natura firii, urmand exemplul patern, ori va avea putina credinta dar se va lepada de ea la prima amenintare - urmand exemplul matern)...nu zic ca el ar fi exemplul negativ si eu cel pozitiv, Doamne fereste, pt ca as fi ca fariseul care osandeste pe vames, pt ca si eu sufar de nesupunere, in sensul ca nu fac toate astea din supunere ( merg la biserica, postesc etc), ci pt ca asa vreau, e o manifestare a libertatii, intr-o lume in care toate celelalte ne sunt impuse... |
Citat:
O idee ar fi sa emigrati in America :) Aici copiii zbiara,striga,urla si alearga in biserica in timpul slujbei mai ceva ca pe maidanul de joaca. Trebuie sa fi un adevarat mucenic sa te concentrezi la slujba ca si cum nimic nu se intampla. Dar asta este...in atatia ani mi-a dat Dumnezeu rabdarea necesara sa fiu calma si sa nu ma mai deranjeze de loc.Norocul lor ca nazdravanii astia sunt asa frumosi si puri ca le poti ierta orice nazbatie :) O idee ar fi ca tatal sa poarte copilul in biserica,pt ca are mai multa putere in brate decat dvs. Si asta pt ca putinele locuri din biserica sunt vanate de oamenii varstnici,fara vlaga. Si acum nici cei tineri nu mai sunt ce erau oamenii tineri odata... |
Citat:
Ma situez acum spiritual la genunchiul broastei dar sper in fiecare zi sa devin mai vrednica,mai putin ipocrita etc. Adica cu ce anume nu esti de accord din ceea ce inseamna ortodoxia? Poate am putea sa discutam despre asta impreuna,poate si noi la inceput am trecut prin aceleasi dileme. |
Citat:
Fie parintii isi strunesc copiii ca sa stea in banci (presupunand ca aveti banci) si astfel sa participe la slujba. In acest scop, exista liturghiere pentru copii, in care in loc de textul slujbei sunt poze. Daca nu exista, o Biblie ilustrata e aproape la fel de folositoare. Trebuie sa aiba ceva de facut. O varianta este sa-i invatati raspunsurile. "Aici spunem Amin". "Aici spunem Tie, Doamne", etc. Este metoda de prima alegere, practicata de mine si de toti catolicii traditionalisti. Fie organizati o "garderie de copii" cum se cheama in Franta. Adica, intr-un spatiu conex bisericii sau in biserica (daca nu exista: in pridvor), cu randul, o mamica supravegheaza copiii. Adica, Duminica asta o mamica, Duminica viitoare alta mamica. Si taticii pot fi buni, poate astfel au si ei un motiv sa mai vina pe la biserica. In acest scop, copiii trebuie sa aiba la dispozitie jocuri care se joaca in tacere. De exemplu, puzzle-uri. Exista numeroase puzzle-uri cu scene biblice, cu piese din lemn. Sunt firme care fac astfel de jocuri, uneori edituri religioase care se ocupa cu asta. Pana la urma, jocul este si el un mijloc de evanghelizare, adecvat celor mici. Organizati-va. Cine sa faca asta ? Nu asteptati de la mitropolit sau de la preot lucruri care sunt de resortul congregatiei parohiale. Desigur, organizarea unei "garderii" trebuie discutata in Consiliul Parohial. Nu faceti de capul dv, dar de la dv trebuie sa plece initiativa. Preotul va fi foarte fericit sa vada ca sunt mamici dispuse sa-i adune pe nazdravani si se la dea de facut ceva care sa-i preocupe. |
Un alt mijloc foarte util de ocupare a copiilor, de asta data la initiativa preotului, este atribuirea de roluri in cadrul Sfintei Liturghii.
Preotul meu nu are diacon, in schimb are multi copiii care il ajuta. Baietii sunt ministranti. Unul cara carafa cu apa, pentru ca preotul sa se spele pe maini inainte de Sf Jertfa. Altul cara un stergar cu care sa se stearga pe maini dupa aceea. Patru cara, fiecare, cate o lumanare la Sanctus (echivalentul Trisaghionului), ca sa-i inchipuie pe ingerii prezenti. Unul cara apa sfintita la Aspersiune. Un flacau mai mare, care e in perioada de discernamant vocational, incenseaza (=cadeste). Are o pozitie preeminenta intre ministranti, se cheama "turiferar" (=purtatorul tamaiei). Etc, etc. In total sunt vreo cincisprezece. Ministranti pot fi si la liturghiile rasaritene, numai ca nu le zice "ministranti", le zice "paji". E normal. Daca preotul este Cristos, atunci e normal sa fie inconjurat de paji, care sunt ingerii. Imi aduc aminte, parintele Galeriu, Dumnezeu sa-l ierte, slujea mereu cu cativa paji bine instruiti. La randul lor, fetele pot primi atributii in cor, in sacristie, in pregatirea Missaletelor (=micile Liturghiere pentru credinciosi) etc. Via este mare, sunt multe feluri in care copiii il pot ajuta pe lucratorul vrednic, spre lauda lui Dumnezeu si spre mai marele rod pentru El. |
În România Ortodoxă, tradițională, acești copii se numesc "Copii de Altar" sau "Băieți de Altar". Acești copii nu sunt numiți în nici o biserică ortodoxă cu termenul de "paji".
Nici un preot (ortodox) nu va afirma că are în jurul lui paji, ci băieți sau copii de Altar. Ar fi bine ca românii care trăiesc în alte țări să își ajute frații din țara de baștină vorbind, mai întâi, curat românește și mai ales fără a stâlci limbajul sfânt al Bisericii, graiul liturgic. Dacă ar face asta, s-ar ajuta mai întâi pe ei înșiși. Deci e vorba despre COPILUL DE ALTAR sau BĂIATUL DE ALTAR. http://www.artmark.ro/ion-iancu-copil-de-altar.html |
Citat:
Si in plus.. paj e in dex: http://dexonline.ro/definitie/paj/27752 Dupa definitie, si un baiat de altar poate fi considerat "paj". Nu se exclud. |
Catolicii au denumirile lor, desigur, nu-i problemă. Și nu au decât să le folosească între ei în comunitatea catolică sau în altă parte dar nu în scopuri de prozelitism printre creștinii ortodocși.
În nici un caz nu învață fratele catolic pe Forum Creștin Ortodox cum se numesc copiii români creștini care slujesc în Biserică; graiul liturgic ortodox nu e pentru ca un ateu ca tine sau chiar un credincios catolic să îi aducă atingere. Nu îl punem la zid pe fratele Mihnea, ci doar îl conducem să își lase uneltele străine dincolo de zid, abia apoi să pășească între zidurile unde copiii se numesc "copii de Altar" iar nu paji. Nu orice cuvânt din Dex, tinere Abaaab, e cuvânt din graiul liturgic. Poți să faci diferența între limbajul străzii și Graiul Liturgic? |
Citat:
De fapt si la noi e aproape la fel, se tolereaza destul de multe copiilor, mai rar isi urecheaza vreun parinte odrasla, si asta doar daca intrece orice masura...si poate intr-um fel e mai bine asa, decat sa-si aminteasca peste ani ce bataie isi luau la biserica daca nuerau cuminti si cat de horror era, bine ca s-ai facut mari si nutrebuie sa mai vina... Sunt ntr-adevar si cativa baieti care ajuta in sfantul altar, dar chiar si ei dupa slujba se mai alearga pe afara...adevarul e insa ca pe ei ii cearta parintele primii daca ii aude facand galagie sau tulburare, si acum pe buna dreptate, ei trebuie sa fie in exemplu de buna cuviinta...au fost si doua fete care vindeau lumanari la pnagar si se ocupau de biserica , cred ca initial au fost eleve ale parintelui, apoi studente ( la teologie), dar acum sunt profesoare... . Desigur mai vin si alte eleve si foste eleve, insa acestea sunt precum majoritatea fetelor de liceu din ziua de azi...si chiar si destui baieti, fosti elevi, care in restul timpului stau pe la scara blocului, mai mult sau mai putin cuminti....( unii dintre acesti tineri chiar se mai si impartasesc, dar din pacate nu toti...) |
Citat:
|
Asta a fost sub centură. Nu că mai sus ar fi fost scuzabilă.
|
....:) Nici vorbă! Sunt un butoi plin de alcool, ce nu se vede din tot ce scriu? Așa că Mihnea, oriunde ar lovi, tot în alcool nimerește. Sau, mă rog, așa îi place să creadă, proiectînd probabil abureala dinlăuntrul lui pe care ar voi s-o inhalăm și noi.
Vrea nu vrea, copiii care slujesc împreună cu preotul se numesc, în Sfânta Biserică, "copil de Altar" sau "băiat de Altar". Nu avem nevoie de terminologia fandosită, de inovațiile stâlcite, de franțuzismele și bonjurismele catolicilor pentru a numi cele ce țin de Biserica noastră românească, Tradițională, Ortodoxă prin cuvinte din limba curată românească. Alții însă, care au pierdut ce-au avut prin proprie alegere, desigur că se mulțumesc și cu încropelile unor înlocuitori penibili. Apropos de alcool: dacă vin nu mai avem, bem și oțet, nu? Dar e penibil să venim la băutorul de vin și să-i recomandăm oțetul nostru, puah!... Știu că pe Mihnea îl deranjează că îi scot în evidență, din când în când, intențiile și așa transparente de a face popularizare BC pe forumul ortodox. El voiește să ne obișnuim cu terminologia BC, ca prim pas către duhul lor. Dar uite că eu nu am nevoie de franțuzismele și alte inovații terminologice (și semantice) din BC și, la rândul meu, însoțesc falsul lui cu originalul nostru românesc și creștin ortodox. |
Am uitat să vă urez "post binecuvântat!" băieți.
|
Fratilor,cred ca aveti simptome adverse de la mancarea de post :)
Ia nu va mai certati din motive copilaresti,ca uite rad copiii de noi :) Hai,post binecuvantat si cu bucurii! |
Nu stiu de ce va certati...foarte probabil ca in BC sa se numeasca "paji",chestie de terminologie...
In BO chiar si in engleza isi pastreaza sensul de "baiat de altar"-altar boy. De ce sa ne stricam pacea pt o terminologie? Cat despre Cezar...eu zic ca nu mai obisnuieste domnilor sa aiba viciul asta,de care ne-a povestit,chestie de trecut :) |
Citat:
Dar sunt baieti mari intre 8 si 15 ani. Eu vorbeam de debandada creata de copiii mici,a caror parinti sunt atat de detasati si total indiferenti la dezordinea creata. Cu cei mai mari,care trec de 6 ani lucrurile stau bine; nu stau insa bine cu copiii mici deoarece parintii lor nu vor sa intervina cand plang sau devin insuportabili. Au ei,occidentalii o intreaga teorie care mie mi-a scapat... Pana la urma,nu avem ce face,este tolerabil mai ales ca si copiii sunt candidati seriosi in Imparatia Cerurilor :) |
Da, bine frate și soră, mulțumesc pentru certare. Uitați, îmi cer iertare de la Mihnea:
Te rog să mă ierți, Mihnea, am greșit față de tine, m-a luat mânia pe dinainte, iartă-mă te rog, pentru Hristos! |
Citat:
Si nici pe Domnul Mihnea nu-l cert. Sper sa luati comentariul meu mai putin decat o cearta :) Cel mult ca pe o aluzie. |
Citat:
La randul meu, te rog sa ma ierti ca, batjocorindu-te, am zis ca esti plin de must (Fapte, 2:13). |
Citat:
Dar de ce spuneti "occidentali" ? Am inteles ca frecventati o parohie rasariteana si ortodoxa. Ma asteptam ca acolo sa nu fie prea multi occidentali. Citat:
Dar, poate ca multi parinti isi lasa copiii sa zburde cu galagia nu din cine stie ce teorii psihologice la moda, ci cu gandul ca nu cumva copiii sa perceapa slujba ca pe o corvoada. Acum mai multi ani, am avut o deosebire de vederi cu sotia mea pe aceasta tema. Ea (care nu merge la biserica) imi spunea ca nu e bine sa-i trag pe copii dupa mine la slujba daca ei nu vor sa vina, fiindca astfel vor prinde ura si se vor scarbi de cele sfinte. Asadar, ei vor fi mai aproape de Dumnezeu daca se uita la desenele animate de Duminica dimineata. Eu spuneam ca nu mergem la biserica precum la film. La film, mergem de placere. La biserica, mergem fiindca trebuie sa mergem. Mai general, consider ca forta motivationala a datoriei trebuie cultivata, iar pe copii, asa cum ii vom creste, asa ii vom avea. In lumea asta hedonista, acest lucru se cam uita. Nu ne place ceva, nu facem. Iar din ce facem, asteptam placerea. Si sa nu vina maine, ci azi, daca se poate, chiar acum! Intre timp, copiii au mai crescut. Ei merg la biserica si in duminicile cand lipsesc de acasa. Nu stiu daca de placere, dar sunt sigur ca ei constientizeaza datoria duminicala. Iarasi, sunt sigur ca nu o percep ca pe cine stie ce corvoada. Ei au auzit cuvintele Domnului: "jugul Meu este bun si povara Mea este usoara". |
[quote=Mihnea Dragomir;582340]Da, "lasa copilul sa se exprime". Altfel spus, "daca vreau sa fluier, fluier". Inclusiv in biserica...
Dar de ce spuneti "occidentali" ? Am inteles ca frecventati o parohie rasariteana si ortodoxa. Ma asteptam ca acolo sa nu fie prea multi occidentali./QUOTE] Biserica este Greaca Ortodoxa ,frecventata in principal de familii cu radacini grecesti dar si in mare masura de americani convertiti dinspre catolicism precum alte ramuri din Protestantism. Nici vb sa fie acelasi aer rasaritean de acasa :) Totusi e bine ca o avem si pe asta,cand locuiam in Utah eram printre mormoni,nici vb de BO prin preajma,poate doar la 5 ore in alt stat :) |
Se spune ca femeile insarcinate se imparatasesc pentru pruncul pe care-l poarta in pantece...desigur, daca merita, se impartasesc si ele, dar daca nu merita, e bine sa o faca macar pentru prunc...
Dupa ce se naste pruncul insa, nu mai poate fi impartasit pana nu e botezat...ma intreb oare, ii foloseste macar ca a fost impartasit in pantecele mamei, daca cumva se intampla sa piara ? Sau sa nu mai apuce sa fie botezat, pt ca ai lui nu mai binevoiesc sa o faca, sau il abandoneaza? Mie mi s-a zis ca trebuie sa ma impartasesc pt copil, ca alminteri, pt mine, cel putin la cat am pacatuit zilele astea, nu cred c voi merita niciodata, dar pt cea mica cred ca e foarte important, mai ales ca am cam stresat-o in ultima vreme...ma intreb insace se va intampla cu ea daca cumva ne despartim si ramane cu ai lui, de botezat or s-o boteze, si oricum nu o las pana nu merge pe picioarele ei, dar la impartasit nu cred ca o vor mai duce, si nici nu stiu ce educatie ii vor da...bine stiu ca de dragul ei ar trebui sa nu ma despart niciodata si sa suport orice umilinta, dar nu stiudaca chiar ii face bine ca parintii ei sa se certe si sa se injure si sa tipe unul la altul....mai ales daca el sustine ca e numai vina mea...atunci inseamna ca eu trebuie sa plec, ca sa fie liniste, nu, si sa nu mai aiba cine sa-l infurie...daca fata va fi agitata si nervoasa din cauza tensiunilor dintre noi, si nu o vom putea linisti altfel, inseamna ca unul din noi trebuie sa dispara ca sa fie liniste, nu ? Dar daca ea nu va ajunge credincioasa din cauza ca am abandonat-o, nu voi fi eu vinovata? ( chiar m-am gandit ca mai bine ar adopta-o o familie credincioasa, dar nu va accepta al meu si ai lui asa ceva niciodata...ei o vor pt dansii...) |
Daca "se spune" nici nu merita comentat.
|
Pai da, asa se spune....c vreti acum, sa scrie la lege ????
Asa am auzit si eu si pe aici, si pe la biserica, si mi-a zis si duhovmicul. C vreti mai mlt, sa dea o ordonanta de urgenta parlamentul ???? |
Pana la urma, nu stiu cat ne-a ajutat sau ne va ajuta sfanta impartasanie pe care am luat-o, am oarece indoieli ca mai bine stateam deoparte...
Pe mine cel putin, absolut deloc; pt ca cel mai probabil, nu ma voi mai impartasi niciodata pt mine ( nu cred ca mai vreau sa ma casatoresc, mi-a gresit foarte rau omul si inca nu il pot ierta, iar daca il parasesc, cel mai probabil imi va lua copilul si nu-l va impartasi, asa ca nici eu nu as mai fi vrednica, abandonand-o in mainile necredinciosilor); iar pe cea mica, depinde, chiar daca o sa o mai o duc eu la impartasit dupa ce o vom boteza, nu stiu daca voi reusi vreodata sa o fac sa si creada, daca el nu ma sustine ( si probabil nci ai mei nu ar face-o, deja m-au certat ca am stat la Inviere toata noaptea,adica pt ei sf impartasanie e o fitza...), sau daca vatrebui, asa cum am fost sfatuita, sa " ne punem de acord" in privinta credintei, adica unul din noi sa renunte, ca sa nu confuzam copilul...( eu l-am intrebat ce o sa-i spuna cand va intreba de ce se spune de pasti " hristos a inviat" , daca e adevarat sau nu, si a zis ca asa se spune, ca el n-a fost acolo ca sa stie...acum nici eu n-am fost, daca vrei o explicatie cat de cat pertinenta nu ti-o poate da dcat profu de religie, dar io cred ca pana la urma, daca crezi sau nu crezi este doar alegerea ta personala si nu e intodeauna bazata pe dovezi stiintifice, pe care nu ti le va da nimeni in veci, dealtfel....) |
Citat:
|
Citat:
Nimeni nu-ti poate garanta ca propriul copil va fi credincios,chiar si in familii evlavioase se mai nasc rebeli. Nu este obiectul pregatirii mele profesioanale dar am o banuiala ca in aceste familii nici parintii nu sunt in perfecta randuiala cu viata crestina,chiar daca din exterior incearca sa afiseze o atitudine evlavioasa. Am la biserica o prietena romanca,cu 2 copii mari fata 18-19,baiatul 15. Acum cativa ani cand I-am cunoscut,cu chiu cu vai mai veneau la biserica cu ea,baiatul slujea la altar,fata facea alte misiuni... Acum dupa 2-3 ani nu poate sa-i mai aduca nici cu Politia! Si ea este suparata,dezamagita cateodata nici nu mai vine la biserica pt ca nu vrea sa vina singura(de exemplu,nu a venit in noaptea de Inviere pt ca nu a putut sa-i convinga nici pe ei). I-a pierdut pe drum,cum se spune... Sunt niste copiii rasfatati si din cale afara de superficiali-adica 90% americani :) hahahaha Fata a prostit-o ca se duce sa studieze in cucu-macaii de stat cand si in CA sunt atatea facultati de prestigiu dar de fapt a vrut sa aiba o acoperire legala pt scaparea de sub patronajul parintesc,pt ca vrea boyfriend,relatii,petreceri si lucruri de designer in timp ce parintii ei"demodati",crestini ortodocsi nu aproba aceste apucaturi. Dar fiind departe,a scapat. Si ce este mai neplacut decat ca ea sa plateasca pt toate ifosele copiilor ei? Dar bine,fiecare parinte face asta din dintr-o vanitate prosteasca,mintindu-se pe sine ca copiii lui sunt altfel,deosebiti etc ... |
yasmina, scuza-ma, dar ce e asa de gresit in a avea "boyfriend" si a merge, cu masura, la petreceri?
Cu mentalitatea asta a parintilor si eu s vrea clar sa fug de sub "patronajul" lor. Daca vrea ce ai zis ca vrea, nu crezi ca le-a avut si pe ascuns, cel putin prieten aproape sigur a avut, dar eh, pe ascuns, amami si tati ortodocsi nu-s de acord? Poate acuma vrea fata pur si simplu sa isi faca viata ei. Asa se pierd copiii pe drum, din vina parintilor si a interdictiilor acestora; se ajunge in punctl in care nu mai poti comunica cu parintii, ca nu le convine nimic din ce vrei si din ce faci. Nu mai conteaza dorintele si visele copiilor. Ce conteaza ca nu faci nimic gresit? in ochii lor oricum e gresit. Asa e si cu parintii care-si obliga copiii sa mearga la scoala x pt ca "asa zic ei." Asa m-au pierdut si ai mei pe drum la un moment dat; de am ajuns sa nu le mai zic nimic in afara de lucrurile absolut banale; nu puteam sa-i zic mamei ca m-am indragostit, nu puteam sa merg la petreceri, nu nimic. Si asa am inceput sa mint ca dorm la o prietena cand eu mergeam la discoteca; asa am ajuns sa racim relatiile ff tare. Abia acum, dupa ani si ani a inteles si ea unde si de ce a gresit; acum a inteles de ce nu ii ziceam nimic. Abia acum, ne intelegem si noi omeneste; ne intelegem chiar ff bine, dar atrebuit sa ajung sa fiu plecata din casa lor ca sa ii fac sa inteleaga. Si asta nu a fost o problema doar amea; e o problema la cel putin o parte mare din copiii a caror parinti le interzic lucruri absolut normale; din pacate unii ajung rau din cauza asta; s cauza principala este comportamentul parintilor si faptul ca si la varte mai mari (gen 22-23 ani) ei au impresia ca copilul lor are abia vreo 12-13... |
Citat:
|
Citat:
|
Ai dreptate, Cori !!!! Si pe mine la fel m-au scapat, tot cu astfel de interdictii, desi bazate exclusiv pe prejudecati,'nu neaparat pe o educatie religioasa...
Dar cateodata mamele habotnice pot faca mult mai mult rau copiilor, sa-i indeparteze chiar de credinta...sa-i faca sa urasca biserica si pe Dumnezeu, doamne fereste... Chiar ma intrebam ce ma fac cu fata cand s-o face mare si o sa vrea si ea la baieti...daca o sa i sefaca avansuri si nu o sa accepte, o sa fie exclusa, nu o mai scoate nimeni in parc, in oras, la petreceri, etc...daca o sa accepte, o sa ajunga o zdreanta...si l-am intrebat pe al meu si a zis ca cum sa accepte asa ceva, e ultima proasta sa se duca cu orice vagabont care o invita la un suc??? La fel zicea si parintele, ca vin fete de liceu la el si ii spun ca abia asteapta sa...,( aiba relatii cu baieti) si el le spune ca in felul asta isi vor pierde demnitatea in final si repectul de sine samd...( nu neaparat ca vor arde in iad, cum s-ar astepta multi dintre noi sa le zica...)...acum nu stiu cu care varianta le-ai convinge mai bine, unele probabil nu se conving pana nu o patesc pe propria piele.. |
Citat:
Teoretic da, putem fi optimisti, nu se stie, poate va fi bine, insa actualmente si practic-realist e o catastrofa in toata regula, o ratare majora vizavi de scopul duhovnicesc al familiei. Ce s-ar putea schimba pozitiv in viitor, daca nici macar persoana care era mai induhovnicita din familie nu mai ajunge pe la biserica tocmai in noaptea de Inviere cand ajung pana si de 5x mai multi ortodocsi de care nu vezi picior in restul anului? |
Citat:
Atunci da, esec pe toate planurile, copii vad ca parintii "mint" in ceea ce predica si evident se orienteaza spre alte sisteme de (non)valori. Citat:
Citat:
Oricum, degeaba li se spune de demnitate si respect, daca n-au invatat-o de lucrurile astea ca valori in familie unde poate si mai rau, au asistat la atat de multe scene degradante intre parinti incat au luat asta drept normalitate.. |
Da,la asta ma refeream, am incercat sa editez dar nu mi-a reusit din prima...
Acum care-o fi motivatia pt care fetele vor sex, habar nu am, daca o fi doar de natura fiziologica, ca la baieti sau o avea o origine psihologica mai profunda... La mine in familie nu au fost exempke de desfranare, nici betii la ordinea zilei, poate doar ocazional, nici batai si injuraturi ( intre noi) ci doar discutii mai aprinse. La el insa se pare ca erau la ordinea zilei din moment ce nu i se pare big deal sa-i adresezi asemenea vorbe femeii de langa tine... ca de-asta eu nu l-am putut ierta si m-am impartasit cu nevrednicie si nu mi-a fost de nici un folos.( acolo unde sa salasluieste intunericul si necuratul nu mai poate intra nici lumina nici Cristos)....acum nu cred ca se cuvine sa ma duc la preot sa-i zic parinte nu trebuia sa ma impartasesti ci sa ma trimiti acasa, oricum nu ma impartasea pt mine ci pt copil; de asemeni nu potsa-i zic nu trebuia nici pe fii-mea s-o impartasesti ca oricum o sa ajunga o stricata ca noi... Acum poate n-o fi nici dlui cm bun preot,daca urmareste mai degraba sa-i creasca popularitatea in randul elevelor de liceu, sau poate face bine asa, pt ca mai degraba or fi tentate sa asculte de profu de religie ala simpatic si de treaba, decat de un popa afurisit care le spune ca or sa arda in iad de panarame ce sunt.... |
| Ora este GMT +3. Ora este acum 02:30:39. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.