Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   de ce n-am intra in alte biserici? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3876)

celestial_pottery 16.01.2013 10:55:42

Osutaunu,
Cand vei fi ajuns la o mie, dai un bairam cu must si azima?

AlinB 16.01.2013 12:04:29

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 495611)
Prietene, nu e suficient a o citi și cu atât mai puțin a înghiți pe nemestecate interpretarea unui pastor. Trebuie s-o studiezi și nu oricum, ci cu rugăciune și călăuzirea Duhului Sfânt - ceea ce presupune dispoziția de a și împlini ceea ce zice.

Si cine iti garanteaza ca rugaciunea ta nu este fariseica si implinirea a ceea ce scrie, la fel?

Nimeni, esti la mana judecatii tale de om pacatos care e pe masura - pacatoasa si corupta.

Citat:

Aceste lucruri te rog să le spui colegilor ortodocși de aici. Că nu ai voie să o interpretezi personal, ci să asculți doar de interpretarea servită de Părinți și de duhovnic - este o idee ortodoxă, în niciun caz neoprotestantă.
Pai hai sa vedem cum e mai logic:

1. Sa asculti de cel cu o viata sfanta, sa primesti indrumare spirituala de la o persoana care poate fi mai obiectiva decat tine (varianta ortodoxa)

2. Sa te lasi la mana judecatii tale care iti zice ca ai o viata destul de sfanta ca sa pricepi corect ce trebuie sa faci si mai mult, ai o vointa cvasi-desavarsita in a face ceea ce e bine. (varianta neoprotestanta).

ioanna 16.01.2013 12:27:37

Martorii lui Iehova sunt cei mai fermi cand vine vorba de intratul in bisericile noastre, chiar daca sunt invitati sa participe la evenimente importante din viata rudelor lor. Poate sa-i fie mama, tata, fiu, fiica... ei tot nu calca in biserica. Daca-i chemi la o nunta si mirii-s ortodocsi, ei participa la starea civila, merg si la masa, dar nu intra in biserica, nu participa la cununie. Daca-i chemi la botez nu merg, pentru ca nu-s de acord cu botezul la copii, (nu-s de acord cu orice botez care nu-i facut la ei) nu merg la biserica si refuza politicos sa se alature la masa de dupa botez, caci nu pot participa la o masa data in cinstea unui eveniment cu care nu-s de acord. Trimit un cadou pentru copil sau oricum merg in vizita la familia respectiva, cum se merge de obicei dupa nastere, dar nu participa la botez. Singura slujba la care am vazut ca asista e cea de inmormantare. Daca le moare o ruda ortodoxa apropiata, merg la inmormantare, insa nu si la cununia ei, prefera sa astepte afara, in curtea bisericii si dupa sa se alature alaiului, sa mearga mai departe la masa. Nu asista la slujbe, la sarbatori la noi, in schimb te cheama mereu la ei sa vezi cum e, mai ales la comemorarea mortii lui Iisus. (nu sarbatoresc Invierea, Pastele) Catolicii si reformatii participa la cununie la ortodocsi, nu stau afara ca martorii, ci in biserica, alaturi de ceilalti oameni si merg si la inmormantari. Neoprotestantii(adventisti,penticostali) si baptistii nu stiu ce fac, nu prea am cunostinte din zona asta sa vad daca merg sau nu la cununie, respectiv botez. La inmormantare merg (de baptisti si penticostali sunt sigura, de adventisti nu stiu, dar banuiesc ca da)

Si ca sa raspund la intrebarea initiatorului topicului: de ce n-am intra in alte biserici? Pentru ca nu simtim nevoia, nu avem de ce sa mergem, iar daca un om, totusi, merge, e datorita curiozitatii, ce nu-i un motiv legitim;n-ar trebui sa mergi la biserica pentru ca ai curiozitati. Eu am mers o data la baptisti, o data la penticostali si o data la martori (ca de atatea ori m-au chemat, ca deja mi-era mie jena) si mi-a fost suficient. Inevitabil dupa 10 min. ajungi sa te intrebi: ce caut eu aici? si numeri minutele pana la final ca sa poti pleca. Simti si mai acut ca locul tau nu e acolo, cu toate ca stiai dinainte, dar deh'... curiozitatea. Greco-catolicii tot organizeaza seri de rugaciune in Cluj, intalniri ecumenice si nu mai stii cum sa le spui ca nu mergi, ca oricum te rogi pentru "pacea lumii" si esti convins ca toti o fac in bisericile lor, insa ei vor sa fie lumea impreuna etc. etc. si asta nu inseamna sa-ti schimbi credinta (cum ne asigura). Tu le spui ca exista unitate in diversitate, cu totii suntem frati intru umanitate si e bine sa aratam asta prin faptele noastre, nu printr-o rugaciune comuna organizata parca in scop demonstrativ. Noi ortodocsii suntem priviti ca oaia neagra, aia incapatanati, inchisi in cercul lor, ce nu participa la astfel de evenimente decat rar, cand domina latura culturala, nu atat religioasa, deci evenimente tip simpozion. Se bucura insa sincer daca participa si un cleric ortodox.

gpalama 16.01.2013 14:04:55

Citat:

În prealabil postat de logos (Post 76761)
Am primit si primesc numeroase invitatii de a participa la botezuri sau alte evenimente asa-zis importante (considerate de respectivii) desfasurate in alte biserici decat BO, ma refer in mod special la neo-protestanti &co.
Ma intreb doar de ce noi, ortodoxii fiind, trebuie sa fim atat de reticenti fata de tot ceea ce insemana ne-ortodox, asa cum intelegem noi. Apoi, daca chiar credem ca detinem adevarul si lumina sfanta si adevarata, de ce ne-am teme de alte confesiuni? De ce sa nu participam sau sa intram in alte biserici? oare chiar ne fac atata rau? Si pana la urma, nu trebuie sa intram in mijlocul lor ca sa-i putem convinge si pe ei?
Nu stiu daca sunt preoti/duhovnici care frecventeaza forumul, dar mi-ar plecea sa primesc pareri avizate. De ce nu altceva afara de BO? In plus, tindem sa-i catalogam pe ceilalti ca fiind eretici sau habotnici, dar noi oare nu suntem cu atat mai habotnici decat ei?
In cateva zile, am o invitatie intr-o biserica protestanta pt un botez. Nu stiu ce sa fac. Sa merg? Daca nu, de ce? Daca da, cu ce scop si care ar fi utilitatea?
Cu multumiri, astept pareri...

Hristos a spus asa: sinagoga nu mai este templul al lui Dumnezeu, ci locas al satanei.

Daca Hristos a spus asa atunci ar trebui si noi sa avem MARE GRIJA pe unde calcam.

Vezi tu, mersul pe la sectari este ca atunci cand intri intr-o fabrica de vopsele:
intri acolo, inspiri de cateva ori aburii otravitori, si nu mai stii ce-i cu tine, iti pierzi cunostinta si constiinta.

Daca intri intr-o adunare de demoni, asa cum sunt adunarile sectare, care prin hulele lor continue se demonizeaza (nu o zic de la mine, ci sunt sfinti parinti care spun asta), atunci demonii te vor tulbura atat de rau incat nu vei mai sti de tine.

Invatatura Bisericii spune clar:
"NU AI VOIE SA VORBESTI CU SECTARII".

Daca Biserica interzice clar discutiile cu sectarii pe motivul important ca sunt demonizati si ca produc mare vatamare sufletului, cu atat mai mult mersul in adunarile lor demonice.

Nu merge acolo, ca nu stii sigur daca vei iesi intreg la minte sau in viata.

Mihnea Dragomir 16.01.2013 17:34:26

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 496183)
Martorii lui Iehova sunt cei mai fermi cand vine vorba de intratul in bisericile noastre, chiar daca sunt invitati sa participe la evenimente importante din viata rudelor lor. Poate sa-i fie mama, tata, fiu, fiica... ei tot nu calca in biserica.

Noi, catolicii, nu avem asemenea probleme. Putem intra in oricare lacas de cult, de orice religie sau confesiune. Au existat si la noi canoane care interziceau acest lucru, dar au fost implicit abrogate. Nu mai exista in codex-urile actuale.

Citat:

Daca-i chemi la botez nu merg, pentru ca nu-s de acord cu botezul la copii, (nu-s de acord cu orice botez care nu-i facut la ei) nu merg la biserica si refuza politicos sa se alature la masa de dupa botez,
Din pacate, "botezul" iehovist este printre putinele tipuri de botez neoprotestante despre care Sfantul Oficiu al Inchizitiei s-a pronuntat, inca de acum cateva decenii, asupra invaliditatii lor. Acest lucru este din cauza invaliditatii formulei (formula treimica lipsa).

Citat:

Noi ortodocsii suntem priviti ca oaia neagra, aia incapatanati, inchisi in cercul lor, ce nu participa la astfel de evenimente decat rar, cand domina latura culturala, nu atat religioasa, deci evenimente tip simpozion.
Poate asemenea privire sa fie la nivelul perceptiei comune, adica oamenii simpli si de nivel spiritual indoielnic sa gandeasca asa. La nivelul discursului Bisericii, nu am auzit niciodata vreo incriminare a unei asemenea inchideri. Nici nu s-ar putea: timp de secole si la noi au functionat aceste prevederi, am fi precum Itic care, imediat dupa ce a trecut Oltul, i-a strigat lui Strul, pe malul celalalt: "bai jidane !".

Daca noi incriminam ceva la ortodocsi nu este dorinta lor de a nu intra in bisericile noastre, ci dorinta lor de a...nu pleca de acolo, din acelea pe care le-au luat.

Cornel Urs 16.01.2013 18:11:38

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 496216)
Noi, catolicii, nu avem asemenea probleme. Putem intra in oricare lacas de cult, de orice religie sau confesiune. Au existat si la noi canoane care interziceau acest lucru, dar au fost implicit abrogate. Nu mai exista in codex-urile actuale.

nu ma mira ca au abrogat acele canoane, din moment ce BC a devenit promotorul miscarilor ecumenice.

Citat:

Din pacate, "botezul" iehovist este printre putinele tipuri de botez neoprotestante despre care Sfantul Oficiu al Inchizitiei s-a pronuntat, inca de acum cateva decenii, asupra invaliditatii lor. Acest lucru este din cauza invaliditatii formulei (formula treimica lipsa).

fals.

martorii lui iehova boteaza in numele Tatalui, Fiului si Duhului Sfant.

cei care boteaza doar in numele lui Isus, se cheama branhamisti.

cezar_ioan 22.01.2013 00:33:41

Citat:

În prealabil postat de logos (Post 76761)
De ce nu altceva afara de BO?

Pentru cei botezati in Hristos, in Sfanta Biserica Ortodoxa, raspunsul meu e simplu:
pentru ca nu avem vocatia curviei si-a tradarii, pentru ca sufletul nostru e deja Mireasa lui Dumnezeu, poate nu tocmai vrednica, mereu
"doar" pentru asta! AMIN+

Pentru ceilalti, problema ramane, desigur, deschisa in toata libertatea ei...
(Ca ecumenist declarat am vorbit, desigur.)

penticostalul 22.01.2013 10:43:39

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 496192)

Hristos a spus asa: sinagoga nu mai este templul al lui Dumnezeu, ci locas al satanei.

Daca Hristos a spus asa atunci ar trebui si noi sa avem MARE GRIJA pe unde calcam.

Vezi tu...

Vezi tu, dacă citești aiurea despre Robinson Crusoe și-l citezi greșit, nu e mare scofală.

Când însă citești neatent cuvintele Bibliei ajungi să te crezi și tu vreun sfânt părinte fără să-ți dai seama că aiurezi cu grație prin pustii, emanând aburi otrăvitori sectari fără nicio legătură cu învățătura Mântuitorului.

Dacă vei vrea vreodată să înveți pe alții ce a spus Hristos, va trebui mai întâi să-I citești învățătura.
Succes și binecuvântare!

gpalama 22.01.2013 12:02:14

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 497329)
Vezi tu, dacă citești aiurea despre Robinson Crusoe și-l citezi greșit, nu e mare scofală.

Când însă citești neatent cuvintele Bibliei ajungi să te crezi și tu vreun sfânt părinte fără să-ți dai seama că aiurezi cu grație prin pustii, emanând aburi otrăvitori sectari fără nicio legătură cu învățătura Mântuitorului.

Dacă vei vrea vreodată să înveți pe alții ce a spus Hristos, va trebui mai întâi să-I citești învățătura.
Succes și binecuvântare!

Si totusi nu ai spus ce am spus gresit. Si nu am spus ceva gresit.

Si Hristos ne invata sa nu "mancam aluatul fariseilor". Cu atat mai mult ne invata ca la sfarsitul veacurilor vor fi multi sectari (prooroci mincinosi) care vor minti si insela.
Cu atat mai mult aluatul martorilor lui Iehova si al sectarilor trebuie ocolit.

Invatatura Bisericii Ortodoxe spune clar: nu ai voie sa discuti cu sectarii, sa citesti carti sectare; intratul in "sinagoga sectara" nici nu se pune in discutie.

Am citit invatatura lui Hristos, si cu ajutorul Sfintilor Bisericii Ortodoxe, am mai inteles cate putin din ea.
Din cate vad, si tu ai citit invatatura lui Hristos, dar dupa intelepciunea voastra extraordinara, cu care ati fost inzestrati voi sectarii, ai reusit sa ajungi la stari inalte de iluminare si intelegere a invataturii lui Hristos.

Daca vroiai sa contesti ce am spus raspundeai punctual si cu argumente.

Vezi tu, ortodocsii si sectarii sunt separati de invatatura cum este cerul si pamantul, Dumnezeu si diavolul.
Oricat ati incerca voi sa va suiti in barca "crestina", numai un singur cult este in situatia asta: sau ortodocsii, sau catolicii, sau sectarii.
Nu eu creez aceasta logica a excluderii, ci Adevarul, care presupune o singura cale, si care "nu are parte cu minciuna si hula".

Vezi tu, daca eu ti-as injura-o pe mama ta, asa cum fac sectarii cu mama lui Hristos, eu personal ar reactiona rau de tot.
Cu siguranta, ca pe langa injuraturile "personale" la adresa Maicii Domnului, la afronturile si la injuraturile aduse prietenilor lui Hristos si a tuturor celor care stau in Imparatia lui Hristos langa Hristos se adauga multe alte hule, minciuni, injuraturi, invataturi gresite, facute de cei preaintelepti, dupa mintea lor.

Principiul: eu sunt la fel de destept ca si Dumnezeu, si sunt in stare prin propria forta sa fiu ca Dumnezeu, si sa inteleg tainele Scripturii nu merge amice.
Principiul asta al vostru are o singura directie: 4000 de confesiuni neoprotestante in SUA.
Voi mergeti prin santuri dupa mintea voastra aroganta.

Noi avem unitate, asa cum Sfanta Treime este unita.
Noi ascultam de Dumnezeu si de oamenii lui cei mari, cei sfintiti de Dumnezeu.
Voi ascultati de aroganta voastra.

Spre deosebire de voi, noi citim mai mult din Scriptura, daca vroiai sa-mi dai peste nas cu asta.
Dar noi nu aplicam principiul: "noi citim, nu gandim", ci aplicam regula "noi citim, noi gandim, noi ascultam de cei luminati de Dumnezeu, cum sunt Apostolii si ucenicii Apostolilor, care i-a randuit Hristos in Biserica Sa".

Si apropo, cine afirma ca Biserica a murit la anul 300 afirma de fapt ca "Duhul Sfant a murit". Pentru ca BIserica lui Hristos este Duhul Sfant in credinciosii lui Hristos.

Vezi tu, noi suntem de 2000 de ani in credinta asta.
Voi sunteti.... de ieri?

Voi sectarii o faceti pe desteptii numai in fata celor care nu au citit o boaba de Scriptura.
Dati 2-3 texte si i-ati aburit.

Daca este credinta ta de diamant, atunci ar fi bine sa o calci tu in picioare, si sa-ti pui la indoiala si ultima virgula din credinta ta.
Daca va fi adevarata atunci va sta in picioare.

Iar sectarismul nu sta in picioare deloc. Este o minciuna totala.
Uita-te si tu la invatatorii vostri:

Luther - un fost calugar, cazut din fagaduinte, casatorit, trait in desfrau.
James ... - baptistul ca a creat curentul advent - un fanatic al numerelor, care a dat date peste date cand vine Hristos.
Ellen White - o schizofrenica.
James Russel Taze - un desfranat, care traia cu "domnisoare cucernice" si care a pus bazele martorilor lui Iehova
Mormonii - alti profeti care l-au vazut pe Hristos.
Mahomed - care a infiintat Islamul, alt inselat, care a vazut un inger care i-a dictat Coranul.

Prietene, tu mai ai vreun dram de luciditate in cap?
Nu vezi ca TOTI, dar TOTI invatatorii vostri au fost pe coclauri?
Dupa astia mergi tu sa te .... salvezi?
Dupa desfranati? Dupa nebuni? Dupa aroganti, care dupa creierelor lor mai destepte decat Dumnezeu au taiat din Scriptura?

Eu iti zic sa scoti putin nasul din Scriptura si sa citesti si tu ceva Istorie.
Si inainte sa acuzi pe ortodocsi ca "nu citesc Scriptura", mai veziti de lungul nasului.

penticostalul 22.01.2013 12:12:22

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 497341)
Si totusi nu ai spus ce am spus gresit. Si nu am spus ceva gresit.

Si inainte sa acuzi pe ortodocsi ca "nu citesc Scriptura", mai veziti de lungul nasului.

Fiule „vorbă lungă” nu am acuzat pe ortodocși ci pe tine.
Și te-am acuzat că l-ai citat aiurea pe Hristos. Adică ai scris:

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 496192)

Niciodată Mântuitorul Hristos nu a făcut asemenea afirmații.
Sunt doar în mintea ta.

Nu mai prezenta ideile tale ca și cum ar fi spusele Mântuitorului.
Când scrii „Hristos a spus” asigură-te bine, dar bine de tot, că Hristos a afirmat ce pretinzi tu că a afirmat.

ioanna 22.01.2013 12:47:18

@gpalama: confundati sinagoga cu templul iudaic. Sinagoga nu e o reproducere in miniatura a templului, e alt tip de spatiu, cu alt rol, un loc de intalnire, de rugaciune, de judecata, in timp ce templul iudaic era spatiu sacru prin excelenta, casa lui Dumnezeu.

iana 22.01.2013 16:46:19

Citat:

Daca noi incriminam ceva la ortodocsi nu este dorinta lor de a nu intra in bisericile noastre, ci dorinta lor de a...nu pleca de acolo, din acelea pe care le-au luat.

Bunicii nostri greco-catolici si-au construit biserici. Apoi au trecut la ortodoxie, ( la credinta stramosilor lor) noi, urmasii lor, suntem ortodocsi si asa vrem sa ramanem. De ce am pleca, atata timp cat biserica este a noastra a comunitatii?

catalin2 24.01.2013 16:52:28

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 497369)
Bunicii nostri greco-catolici si-au construit biserici. Apoi au trecut la ortodoxie, ( la credinta stramosilor lor) noi, urmasii lor, suntem ortodocsi si asa vrem sa ramanem. De ce am pleca, atata timp cat biserica este a noastra a comunitatii?

Interesant e ca in cazul d-lui Mihnea nu a fost asa, bunicii nu au fost greco-catolici, ba chiar unii au fost preoti ortodocsi, dar s-a convertit la greco-catolicism.

MihaiG 24.01.2013 17:37:26

Citat:

Pentru că biserica nu este a comunității. Acesta este un mit pe care îl întrețin ortodocșii care nu vor să lase din mână bisericile furate. Este a BOR.

Și pentru că normele BOR statuează clar că lăcașul de cult, în cazul în care comunitatea s-ar întâmpla să nu mai fie în BOR, nu rămâne la comunitate.

Ați înțeles ? Dacă o parohie ortodoxă ar trece mâine la baptiști, legea prevede că ei nu pot să-și păstreze biserica, ci aceasta rămâne a BOR.

ioanna 24.01.2013 18:16:29

Citat:

Dupa 89, toti cei care au revenit la Ortodoxie ar fi putut trece la biserica romana unita cu Roma, daca ar fi avut convingerea ca aceea e biserica lui Hristos. Cum n-au facut-o, se incearca prin alte mijloace trecerea lor.

iana 24.01.2013 19:10:57

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497780)
Pentru că biserica nu este a comunității. Acesta este un mit pe care îl întrețin ortodocșii care nu vor să lase din mână bisericile furate. Este a BOR.

Adica noi nu vrem sa lasam din mana bisericile pe care le-am furat de la noi?:106:

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497780)
Și pentru că normele BOR statuează clar că lăcașul de cult, în cazul în care comunitatea s-ar întâmpla să nu mai fie în BOR, nu rămâne la comunitate.

Ați înțeles ? Dacă o parohie ortodoxă ar trece mâine la baptiști, legea prevede că ei nu pot să-și păstreze biserica, ci aceasta rămâne a BOR.

Cred ca dv. confundati "normele BOR" cu cele catolice.

iana 24.01.2013 19:16:05

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497785)
Dupa 89, toti cei care au revenit la Ortodoxie ar fi putut trece la biserica romana unita cu Roma, daca ar fi avut convingerea ca aceea e biserica lui Hristos. Cum n-au facut-o, se incearca prin alte mijloace trecerea lor.

Stim prin ce mijloace s-a infiintat biserica greco-catolica, asa ca nu ne mai miram de nimic.

MihaiG 24.01.2013 19:26:34

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497785)

Dacă încercați să impuneți un criteriu de genul: "din moment ce ortodocșii nu trec la catolicism, deși au acest drept, înseamnă că BO este Biserica lui Hristos", atunci vă atrag atenția că acest criteriu se poate aplica și în sens invers, respectiv să arătăm că dacă un miliard de catolici nu trec la BO, deși imensa lor majoritate au acest drept, înseamnă că.........

În ce privește mijloacele prin "care se încearcă trecerea lor", acestea, reale sau imaginare, și oricât de odioase vi s-ar părea în contemporaneitate, nici nu suferă comparație cu mijloacele cu care s-a încercat și reușit "trecerea" de la BRU la BOR, respectiv: acte normative ale puterii seculare comuniste (a se citi antihristice), lanțuri, celule, martiriu.

ioanna 24.01.2013 19:27:10

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 497798)
Stim prin ce mijloace s-a infiintat biserica greco-catolica, asa ca nu ne mai miram de nimic.

Machiavelismul Romei e cunoscut :) Eu vreau sa retrocedeze statul toate lacasele ce au apartinut episcopiei greco-catolice confiscate in perioada comunista de catre regim, ca sa nu-i mai aud cum se plang pe la americani si-i roaga sa intervina ei in probleme interne ale statului roman si deasemenea ei sa retrocedeze toate bisericile ortodocsilor din Ardeal, smulse din proprietatea acestora cu ajutorul trupelor imperiale austriece si date lor in folosinta.

MihaiG 24.01.2013 19:29:45

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 497796)

Cred ca dv. confundati "normele BOR" cu cele catolice.

Doamnă dragă, puteți să-mi indicați acele norme ortodoxe, pe care le invocați, care prevăd că lăcașul de cult este al comunității și că rămâne al comunității dacă aceasta trece la altă religie ?

În materia dreptului, fie el civil, penal sau canonic, este un principiu: actori incumbit probatio, adică cel care face o afirmație trebuie să o și dovedească. Ceea ce nu s-a dovedit nu există.

Deci: ați afirmat că biserica este a comunității. Dovediți.

MihaiG 24.01.2013 19:32:25

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497801)
Machiavelismul Romei e cunoscut :) Eu vreau sa retrocedeze statul toate lacasele ce au apartinut episcopiei greco-catolice confiscate in perioada comunista de catre regim, ca sa nu-i mai aud cum se plang pe la americani si-i roaga sa intervina ei in probleme interne ale statului roman si deasemenea ei sa retrocedeze toate bisericile ortodocsilor din Ardeal, smulse din proprietatea acestora cu ajutorul trupelor imperiale austriece si date lor in folosinta.

Dacă aveți cumva impresia că "trecerea" greco-catolicilor la ortodoxie s-ar fi putut face, așa cum s-a făcut, fără sprijinul implicit al sovieticilor, sunteți naivă.

Deci, cum e mai bine, să ne ajute Cominternul să devenim ortodocși sau să ne ajute Departamentul de Stat să ne primim înapoi bisericile ?

ioanna 24.01.2013 19:36:15

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497803)
Deci, cum e mai bine, să ne ajute Cominternul să devenim ortodocși sau să ne ajute Departamentul de Stat să ne primim înapoi bisericile ?

Daca oamenii au fost fortati sa treaca la Biserica Ortodoxa de catre regimul comunist, inseamna ca dupa 89 ar fi trebuit sa se intoarca la biserica romana unita cu Roma. Insa cum ei au constientizat ca se afla in Biserica lui Hristos, n-au facut-o.
Cat priveste plangerea la americani, pot sa spun ca simt un profund dezgust pentru institutia episcopiei greco-catolice.

MihaiG 24.01.2013 19:43:53

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497804)
Daca oamenii au fost fortati sa treaca la Biserica Ortodoxa de catre regimul comunist, inseamna ca dupa 89 ar fi trebuit sa se intoarca la biserica romana unita cu Roma. Insa cum ei au constientizat ca se afla in Biserica lui Hristos, n-au facut-o.

În primul rând, nu realizați că, în mare majoritate, nu mai este vorba despre aceeași oameni ?

În al doilea rând, dacă ar fi să aplicăm logica dumneavoastră, atunci, dacă uniții ar fi fost forțați la 1700 să treacă la Biserica Catolică de regimul terezian și de tunurile lui Bukow, înseamnă că de îndată ce au avut posibilitatea legală să se întoarcă la ortodoxie ar fi făcut-o (și vorbim despre o perioadă de mai mult de doup secole). Însă, cum ei au conștientizat că se află în Biserica lui Hristos, n-au făcut-o (sau, mă rog, nu înainte să sosească apostolii sovietici cu tancurile).

iana 24.01.2013 19:53:00

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497806)
În primul rând, nu realizați că, în mare majoritate, nu mai este vorba despre aceeași oameni ?

În al doilea rând, dacă ar fi să aplicăm logica dumneavoastră, atunci, dacă uniții ar fi fost forțați la 1700 să treacă la Biserica Catolică de regimul terezian și de tunurile lui Bukow, înseamnă că de îndată ce au avut posibilitatea legală să se întoarcă la ortodoxie ar fi făcut-o (și vorbim despre o perioadă de mai mult de doup secole). Însă, cum ei au conștientizat că se află în Biserica lui Hristos, n-au făcut-o (sau, mă rog, nu înainte să sosească apostolii sovietici cu tancurile).

N-au facut-o pentru ca nu existau diferente notabile de cult. Taranul roman nu sesiza micile diferente de exprimare ( duh-spirit...).

ioanna 24.01.2013 19:57:22

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497806)
În al doilea rând, dacă ar fi să aplicăm logica dumneavoastră, atunci, dacă uniții ar fi fost forțați la 1700 să treacă la Biserica Catolică de regimul terezian și de tunurile lui Bukow, înseamnă că de îndată ce au avut posibilitatea legală să se întoarcă la ortodoxie ar fi făcut-o

Unitii au fost inselati, multi nici n-au stiut ca figureaza ca si "greco-catolici", pentru ca daca preotul a trecut la biserica romana unita cu Roma, automat toata parohia sa a fost considerata unita cu Roma.

Eu chiar imi doresc sa fie retrocedate ortodocsilor toate lacasele de cult din Ardeal confiscate de trupele austriece si date in folosinta greco-catolicilor si deasemenea sa va recuperati lacasele confiscate de regimul comunist si date in folosinta ortodocsilor.

iana 24.01.2013 19:59:16

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497801)

Peste asta se sare, ca doar e stilul lor caracteristic sa sara peste ce nu le convine.

MihaiG 24.01.2013 20:02:48

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497811)
Unitii au fost inselati, multi nici n-au stiut ca figureaza ca si "greco-catolici", pentru ca daca preotul a trecut la biserica romana unita cu Roma, automat toata parohia sa a fost considerata unita cu Roma.

Da, și după aceea, timp de 200 de ani au rămas înșelați și n-au știut că sunt catolici... Probabil că popii, când îl pomeneau pe Papa la Liturghie, o făceau în șoaptă, să nu se prindă credincioșii.... Hai să fim serioși...

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497811)
Eu chiar imi doresc sa fie retrocedate ortodocsilor toate lacasele de cult din Ardeal confiscate de trupele austriece si date in folosinta greco-catolicilor si deasemenea sa va recuperati lacasele confiscate de regimul comunist si date in folosinta ortodocsilor.

De acord cu dumneavoastră.

MihaiG 24.01.2013 20:05:53

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 497812)
Peste asta se sare, ca doar e stilul lor caracteristic sa sara peste ce nu le convine.

După cum vedeți mai sus, nu se sare de loc.

Pe de altă parte, aveți idee cam care este procentul bisericilor greco-catolice care au fost construite de greco-catolici, după 1700, raportat la cele construite de ortodocși, înainte de 1700 și preluate la unirea cu Roma ?

Și, în final, mi-ați rămas datoare cu niște texte care să justifice afirmația D-vs. că bisericile ortodoxe aparțin comunității. Peste asta se sare, pentru că nu vă convine ?

ioanna 24.01.2013 20:10:03

Pe langa faptul ca doresc sa le fie retrocedate greco-catolicilor lacasele luate de regimul comunist, daca acestea nu-s in starea din 1948, ci imbunatatita, ei sa suporte costul acelor lucrari care s-au facut timp de 60 de ani. (daca lucrarile n-au fost finantate de stat)

gpalama 24.01.2013 20:14:27

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 497342)
Fiule „vorbă lungă” nu am acuzat pe ortodocși ci pe tine.
Și te-am acuzat că l-ai citat aiurea pe Hristos. Adică ai scris:

Niciodată Mântuitorul Hristos nu a făcut asemenea afirmații.
Sunt doar în mintea ta.

Nu mai prezenta ideile tale ca și cum ar fi spusele Mântuitorului.
Când scrii „Hristos a spus” asigură-te bine, dar bine de tot, că Hristos a afirmat ce pretinzi tu că a afirmat.

Nu ma numi "fiule", pentru ca nu am parte cu tine in nici un fel.

Citeste putin mai jos si vezi de fapt ca Hristos ne spune clar ca sunt multi inselati si nu trebuie sa ai parte cu ei.

"Apocalipsa 3:9 Iată că îți dau din cei ce Sunt în sinagoga Satanei, care zic că Sunt Iudei și nu Sunt, ci mint; iată că îi voi face să vină să se închine la picioarele tale, și să știe că te-am iubit."

In citatul asta Hristos ne arata clar ca in sinagoga, nicidecum nu se mai petrec lucrurile lui Dumnezeu. Sinagoga este si "templu al lui Dumnezeu", deoarece in sinagoga se talcuieste Scriptura, care este lucrare a Duhului Sfant, iar talcuirea Scripturii se face prin prezenta Duhului Sfant.

Sinagoga a satanei inseamna cateva lucruri: disparitia Duhului Sfant, ratacire, dar si o cale COMPLET GRESITA, pe care Hristos o numeste: "a satanei".

Vorba lunga? I-ai zice asta si lui Hristos pentru ca spus pilde prea lungi si nu a dat propozitii simple de maxim 10 cuvinte, pe care sectarii sa le poata papagalici?

Exact ce nu iti convine in ce scriu, ca vad ca raspunzi doar la virgulele pe care le pun, nicidecum nu raspunzi pe fondul problemelor pe care le descriu....
De fapt este normal pentru tine, sectarii se uita numai la virgule, esenta unei afirmatii nu este importanta. Este mai important ca eu nu am dat pe loc vreun citat prin care sa-mi dovedesc desteptaciunea si cunostintele fantastice de Scriptura.

Esti in ratacire totala!!!

Hristos in toata Evanghelia sa, cate citate a dat in Vechiul Testament?
A vorbit ca un sectar?
Este discursul lui Hristos plin de "referinte" la Vechiul Testament?

Daca Hristos NU a abordat stilul asta, si a abordat RATIUNEA DUMNEZEIASCA dar si omeneasca, drept mecanism principal de convingere, de ce sectarii folosesc orbeste citate si compilatii de citate oarbe si nu folosesc un discurs logic si duhovnicesc?

Pai nu folosesc un discurs logic si duhovnicesc pentru ca nu au ajuns inca la logica.
Ei sunt doar la invatare pe de rost, oarba, fara ratiune, a unor texte, si la o asociere oarba de semnificatii pe cuvinte.

Daca Apostolii mergeau si papagaliceau paragrafe din VT la noii crestini, le dadeau aia cu VT in cap.
Duhul Scripturii nu este duhul invatarii pe de rost a unor texte, ci este duhul invatarii unor realitati eterne, puternice, dumnezeiesti.
Daca nu ai inteles ca Scriptura este "VIATA SI ADEVAR", si nu "texte", atunci nu ai invatat nimic din Scriptura.

Talharul de pe cruce nu a citit Scriptura, dar a avut in minte "dreptatea dumnezeiasca" si pocainta.
Si i-a fost suficient.

Ioan Botezatorul a spus simplu: "pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia Cerurilor."
Nu a spus "memorati pe de rost paragrafe din VT si sunteti deja la Hristos si va trageti de sireturi cu Hristos la masa cum vreti".

Vezi tu, iar o sa raspunzi la virgulele pe care nu le-am pus corect, nicidecum la ce spun pe aici. In fond sectarismul este fondat pe virgule si nu pe realitati.

MihaiG 24.01.2013 20:16:33

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497820)
Pe langa faptul ca doresc sa le fie retrocedate greco-catolicilor lacasele luate de regimul comunist, daca acestea nu-s in starea din 1948, ci imbunatatita, ei sa suporte costul acelor lucrari care s-au facut timp de 60 de ani. (daca lucrarile n-au fost finantate de stat)

Corect. Și, aș mai adăuga ceva: greco-catolicii care în ăștia 60 de ani au zăcut prin pușcării, să-și plătească retroactiv și cazarea și masa, primite moca de la regim. Păi cum, să stai tu să huzurești gratis la căldurică, în timp ce ortodocșii se spetesc muncind să întrețină biserica ta ?!!!! Să nu fie !

iana 24.01.2013 20:18:58

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497819)
După cum vedeți mai sus, nu se sare de loc.

Pe de altă parte, aveți idee cam care este procentul bisericilor greco-catolice care au fost construite de greco-catolici, după 1700, raportat la cele construite de ortodocși, înainte de 1700 și preluate la unirea cu Roma ?

Și, în final, mi-ați rămas datoare cu niște texte care să justifice afirmația D-vs. că bisericile ortodoxe aparțin comunității. Peste asta se sare, pentru că nu vă convine ?

Dv cred ca nu stiti cate "drepturi" aveau romanii ortodocsi in acea perioada si ca tocmai lipsa acestor drepturi a facut posibil compromisul unirii cu Roma.

Aratati-mi dv. unde scrie ca lacasul nu e al comunitatii si in ce consta "mitul".

iana 24.01.2013 20:21:38

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497826)
Corect. Și, aș mai adăuga ceva: greco-catolicii care în ăștia 60 de ani au zăcut prin pușcării, să-și plătească retroactiv și cazarea și masa, primite moca de la regim. Păi cum, să stai tu să huzurești gratis la căldurică, în timp ce ortodocșii se spetesc muncind să întrețină biserica ta ?!!!! Să nu fie !

Sa nu uitam ca in inchisorile comuniste au fost infinit mai multi ortodocsi decat greco-catolici.

ioanna 24.01.2013 20:21:52

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497826)

Pentru anii de puscarie sa ceara despagubiri statului, insa lacasele ori sunt retrocedate la starea din 1948, ori trebuie sa suporte costul reabilitarilor.

MihaiG 24.01.2013 20:23:45

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 497827)
Aratati-mi dv. unde scrie ca lacasul nu e al comunitatii si in ce consta "mitul".

A, nu, nu merge așa. Am văzut de n ori genul ăsta de "argumentare": unul susține cutare lucru, de exemplu că pe Marte sunt pitici verzi, interlocutorul îi cere să dovedească, iar replica este: dovedește tu că nu există !

V-am mai spus: cel care susține trebuie să probeze. D-vs ați susținut, prima, că biserica este a comunității. Dovediți.

P.S. Am arătat în mai multe rânduri, cu trimiteri la Statutul BOR, căruia Legea cultelor îi acordă putere de act normativ, ceea ce susțin - dacă o comunitate ortodoxă trece la altă religie, rămâne fără biserică. Dumneavoastră ați citit Statutul BOR sau Legea cultelor ?

ioanna 24.01.2013 20:27:33

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497831)
P.S. Am arătat în mai multe rânduri, cu trimiteri la Statutul BOR, căruia Legea cultelor îi acordă putere de act normativ, ceea ce susțin - dacă o comunitate ortodoxă trece la altă religie, rămâne fără biserică. Dumneavoastră ați citit Statutul BOR sau Legea cultelor ?

Dar statulul cultului din care faceti parte ce prevede? Daca o parohie a bisericii unite cu Roma trece la Biserica Ortodoxa, in marinimia ei, institutia episcopiei greco-catolice va lasa lacasul comunitatii?

MihaiG 24.01.2013 20:27:49

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497830)
Pentru anii de puscarie sa ceara despagubiri statului, insa lacasele ori sunt retrocedate la starea din 1948, ori trebuie sa suporte costul reabilitarilor.

Sunteți într-o gravă eroare: dreptul de retenție nu este aplicabil în situațiile în care deposedarea s-a făcut cu rea credință.

În esență, ceea ce susțineți D-vs. ar putea susține oricine a deposedat în manieră ilegitimă pe altcineva de bunul său: ți-l dau înapoi, dar plătește-mă că am avut grijă de el.... Păi atunci să plătească și ortodocșii care, în 1958, și-au primit înapoi bisericile luate de catolici la 1700, pentru 200 de ani de întreținere și reabilitări ! Așa vă convine ?

ioanna 24.01.2013 20:28:52

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497833)
În esență, ceea ce susțineți D-vs. ar putea susține oricine a deposedat în manieră ilegitimă pe altcineva de bunul său: ți-l dau înapoi, dar plătește-mă că am avut grijă de el.... Păi atunci să plătească și ortodocșii care, în 1958, și-au primit înapoi bisericile luate de catolici la 1700, pentru 200 de ani de întreținere și reabilitări ! Așa vă convine ?

Da imi convine. V-am spus ca am un dezgust profund pentru institutia episcopiei greco-catolice datorita modului lor de a actiona (paratul la americani si solicitarea interventie externe in problemele interne ale statului roman), de aceea vreau dreptate.

MihaiG 24.01.2013 20:31:47

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497832)
Dar statulul cultului din care faceti parte ce prevede? Daca o parohie a bisericii unite cu Roma trece la Biserica Ortodoxa, in marinimia ei, institutia episcopiei greco-catolice va lasa lacasul comunitatii?

Habar n-am și nici nu mă interesează. În primul rând, eu nu sunt unit, sunt romano-catolic.

În al doilea rând și cel mai important, discuția era despre BOR și despre dreptul de proprietate în cadrul BOR. Metoda "ba tu!" este potrivită cel mult în curtea școlii.

Dar, dacă puneți problema în acest mod, vă întreb: făcând abstracție de faptul că poate și urâții de catolici procedează la fel, recunoașteți că în cadrul BOR biserica nu aparține comunității și că trecerea la alt cult înseamnă pierderea bisericii ?

MihaiG 24.01.2013 20:35:06

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497835)
Da imi convine. V-am spus ca am un dezgust profund pentru institutia episcopiei greco-catolice datorita modului lor de a actiona, de aceea vreau dreptate.

Dorința de dreptate - privită ca o valoare obiectivă - ar trebui să fie oarecum independentă de sentimentele profund subiective de gen dezgust etc, nu credeți ?

E ușor să fi dezgustat. Cam cât de dezgustat credeți că sunt eu de anumite.. aspecte, ținând cont de faptul că bunicul și străbunicul meu, ambii greco-catolici, au murit deportați ?

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:33:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.