![]() |
" slaveste in acelasi timp mortii de altadata...si,probabil ca nici dansul nu mai stie pe ce taram se afla "
vad ca tu consideri sfintii morti de altadata , pacat de tine ... nu ma intristeaza defel , insa nu sunt de acord ... sfintii nu sunt de altadata ci sunt vii in sufletele noastre , traim viata lor , ii purtam in viata noastra , ne ghidam dupa viata si invataturile lor , si ei se roaga pentru noi ; insa ei se roaga cu conditia ca si noi sa ii respectam pe ei , sai ii cinstim la adevarata lor valoare ... ei nu se afla pe alt taram , ci in inimile noastre de la botez ... tot acolo e si Dumnezeu si asta nu e imaginatie ... |
Citat:
Relatiile sexuale normale in cadrul unei casatorii intemeiate si religios nu sunt pacate ( a sindrazni sa spun sub nici o forma ) . Prin urmare , avand in vedere ca postul este doar abtinerea de la pacat si a face dragoste in cadrul unei casatorii legitime nu este pacat , de ce este oprit sa faci dragoste in zile de post ? Da , este mai bine sa nu mergi la biserica daca ai fost cu sotul / sotia ta , pentru ca nu te poti impartasi datorita necuratiei ( o necuratie doar fizica , si as spune eu " binecuvantata " , nu stiu acum sa ma exprim altfel , sunt exemple destule prin scrierile sfinte ) . Te intreb asta pentru ca PARCA ( spun parca pentru ca nu as vrea sa caut acum prin " Pidalion " ) imi amintesc ca spune ca nu este nici o problema pentu soti a se impreuna de comun acord nici macar in zilele de post , bineinteles , cu intentie nobila , dar ca nu se (prea) pot impartasi 7 zile datorita necuratiei fizice ( NU SPIRITUALE ) . |
pai tocmai , sf apostol pavel a zis : se pot impreuna in zilele din afara posturile din cauza neinfranarii lor , ca sa nu cada in pacate de preacurvie cu altii ... insa numeste asta neinfranare , adica a zis ca impreunarea din afara zilelor oprite este tot neinfranare , adica un pacat mai mic , pentru care sfintii parinti au decis sa faca pogoramant , ca sa nu ajunga la pacate mai mari ...
insa a te impreuna in post nu este necuratie doar fizica ; caci o necuratie fizica ar fi de exemplu sa imi manjesc mana de noroi sau rahat ( scuzati expresia ) , atunci as fi murdar trupeste dar nu sufleteste ... insa daca as fi doar murdar pe trup de baliga sau altceva , atunci nu putem zice ca nu am voie sa ma impartasesc ... pot sa ma impartasesc ... insa necuratia impreunarii din posturi nu este doar fizica , ci si sufleteasca , si tocmai asa se explica ca ai 7 zile de oprire de la impartasire ; nu ai cum sa fii oprit de la cele sfinte 7 zile daca necuratia ta ar doar trupeacsa , asta ar fi absurd ; deci avem de a face cu o necuratie si sufleteasca cand se impreuneaza in post si sarbatori ; de aceea sunt opriti ... 7 zile de orprire este canonul care se da si daca un barbat s-a uitat la un film erotic si a avut scurgere treaz ; tot 7 zile primeste ; deci 7 zile oprire nu este numai penttru o murdarire trupeasca ci si sufleteasca... cum poti sa zici ca impreunandu-te in post , nu este si un pacat sufletesc ? pai nu cu sufletul ai cazut prima data , inainte de a cadea cu trupul si fapta ? ba da ... deci e in primul rand o necuratie sufleteasca ... daca apostolul a numit neinfranare pana si impreunarea din afara posturilor ( si el zicea ca ar fi vrut ca toti sa se poata infrana ca si el , chiar si casatoritii ; nu a zis el asta ??? ba da ; scrie in biblie ca el a zis ca vrea ca toti sa fie ca el , si a numit mai apoi neinfranare impreunarea din afara zilelor oprite ) , cum sa nu fie pacat impreunarea din post ? asa ceva nu scire nicaieri , nici in pidalion nici nicaieri ... |
nu stiu de ce , dar am impresia ca au ajuns ortodocsii sa se cam sperie de sfintii parinti , de ce invata ei ... nasoala treaba ... am ajuns sa se sperie lumea cand pomenesti de invatatura sfintilor ... pai ce credinta mai e si asta ?
|
cred ca unii ma considera un fel de terorist pe aici ... :24: ... am si barba , poate seman si cu osama bin laden , am deci sanse sa fiu luat de terorist ... :24:
|
Citat:
Pe Emanuel nu-l putem convinge, dar vad ca unii il cred si iau viziunea lui asupra Bisericii, canoanelor etc drept buna. De asta insist, ca macar sa vada acestia si alt punct de vedere. Apoi sa faca ei alegerea dupa mintea si inima lor. Dar sa stii, Emanuel, ca scrii atat de mult si te repeti atata ca eu, sincer nici nu apuc sa-ti citesc toate mesajele sau le citesc foarte pe diagonala. Ma gandesc ca si altii fac la fel. Asa ca daca vrei sa fii citit, scrie mai putin, mai sistematic si mai la obiect. |
"Dar sa stii, Emanuel, ca scrii atat de mult si te repeti atata ca eu, sincer nici nu apuc sa-ti citesc toate mesajele sau le citesc foarte pe diagonala. Ma gandesc ca si altii fac la fel. Asa ca daca vrei sa fii citit, scrie mai putin, mai sistematic si mai la obiect. "
io prefer ca sa mai iau niste bobarnace de la altii in viata asta decat sa ma duc in iad apoi ... cred ca ai inteles ce am vrut sa zic ... :4: ... nu pot sa scriu mai putin daca doresc sa dau niste raspunsuri complete ... cat timp o sa mai doresc asta desigur ... insa , prefer sa fiu " nebun " in lumea asta , sa mai se uite altii la mine cu subanteles uneori , decat sa pacatuiesc ... nu e mare lucru , si nici macar nu sufar absolut deloc cand vad bobarnace de la altii ... din contra , ma bucur ... si ma uit si io la ei intelegator , caci chiar ii inteleg , ca stiu ca daca ei vor sa pacatuiasca cine ii poate opri ... in nici un caz eu sau Dumnezeu ! asta pot sa o inteleg , si respect libertatea fiecaruia ... insa rar sunt oameni care sa se poarte urat cu mine , in general cam trecem unii pe langa altii si mergem fiecare la locu lui , fiecare cu felul lui de a fi si cu treaba lui ... e simplu sa alaturi de Dumnezeu in viata asta , insa nu toti considera asta " realism " ... :24: |
Citat:
Oricum e drept ca m-ai cam enervat uneori, pentru ca nu sunt perfecta, dar nu mai sunt suparata acum. As vrea sincer ca felul tau de a fi crestin sa-ti foloseasca pentru mantuire. Precum eu cred ca felul meu este legitim si sper ca si mie imi va folosi pentru mantuire. de altfel, in afara de cateva pareri schimbate nu stim nimic unul despre atul. Nu stii tu cum traiesc eu si ce si cate pacate fac. Asa ca... |
inca ceva : :4: : unde este cuvantul Hristos in toate mesajele tale ? lipsa acestui cuvant nu ar trebui sa dea un mare semn de intrebare multora ??? eu cred ca da ... aici e inselaciunea : ortodoxie fara Hristos , unde s-a mai pomenit asa ceva ??? :4: cuvinte precum Hristos , Maica Domnului si sfinti ar trebui sa fie mereu in gura unui ortodox , dar a nu fi deloc asta e semn rau tare ... sincer ... si cand spui Hristos spune-o cu umilinta si smerenie nu cu mandrie ...
odata un drac in chip de inger s-a aratat unei fete si i-a zis ca vrea sa o invete rugaciunea inimii ; aia i-a cazut in plasa din nefericire : si s-au apucat impreuna , ea si dracu in chip de inger , sa se roage impreuna rugaciunii lui Iisus ; insa dracul o invata sa nu se roage cu duh de pocainta si smerenie , si doar sa rosteasca cuvintele rugaciunii asa mecanic , ca o mantra yoghina ; rezultatul : a cazut in inselare ... altadata au venit niste draci la un om cu viata sfanta intr-un cort , ca el statea in cort ca se misca greu fiind bolnav si batran ... si i s-au aratat ca si niste preoti de la el din manastire si i-au zis ; am venit parinte sa iti facem sf liturghie si sa te impartasim , ca tie ti-e greu sa mergi la biserica ... zis si facut , au facut dracii liturghia acolo dupa toata regula , si la urma l-au si : impartasit " ... apoi au venit la batran in cort si calugarii din manastire , si el le-a povestit de liturghia de dimneata , iar ei au ramas mirati , deoarece ei vazusera preotii respectivi care " venisera " si la el in cort , ca au slujit in biserica ... si-au dat seama ca fusese o inselaciune draceasca in cort , si i-au explicat , iar batranul s-a pocait si a scapat de inselaciune ... cu dracu nu e de gluma ... e mare mester ... :104: |
" Cine vorbea sa se poarte urat cu tine? Daca eu m-am purtat urat, te rog sa ma ierti. "
nu stiu ce ai facut tu , dar nu am zis ca tu te-ai purtat urat cu mine ... am zis ca rar se poarta cineva urat cu mine , insa nu am subanteles prin asta ca tu ... |
insa am si ui o curiozitate : la judecata sufletului tau cum ai sa procedezi ? ai sa le zici ingerilor sau lui Hristos ca a fost bine ca ai folosit anticonceptionale ? sau cum ? ai sa ceri dezlegare si de la Hristos pentru ce ai facut ? si pentru faptul ca ai sfatuit si pe altii la asta ? crezi ca Hristos va fi de acord cu asta ? intreb asa de curiozitate , ca mie mi se pare greu de crezut ca ai sa ii spui astea lui Hristos ...
|
Citat:
Iarta-ma, Emanuel! Uite-te un pic in spate si vezi de cate ori mi-am cerut eu scuze daca am exagerat, daca te-am suparat (caci da, recunosc ca am mai gresit si probabil voi mai gresi) si de cate ori ai facut tu asta. Iti voi zice eu: nici o data. Ai recunoscut odata sau de doua ori ca nu stiusesi un lucru, atat. Cu mine sau cu altii. Daca tot vorbeai de smerenie. Uite, nu-i frumos ce am facut acum, suna ca si cum m-as fi laudat, recunosc. Dar o aveam pe suflet, si am zis-o. M-ai suparat de cateva ori numindu-ma mai mult sau mai putin indirect pacatoasa, spurcata, preacurva, eretica, acum si indracita. M-am cam enervat, si tulburat. Dar sa stii ca totusi nu mi-a ramas supararea, pentru ca vad ca ai intentii bune, desi dupa parerera mea foarte gresit orientate. Critica ta mi-o asum. Se poate sa fi vorbit mai putin de Hristos aici (insa daca te uiti pe la ce am mai scris, vei vedea ca nu este o regula genarala), dar voi zice acum ceva: Cununia este icoana nuntii intre Hristos si Biserica. Nu este in scopul nasterii de copii. Nasterea de copii este o consecinta, sau un scop secundar. Dragostea dintre cei doi, dragostea jertfelnica, care se exprima SI prin unirea trupeasca, este la baza cununiei. Astfel incat ei sa se uneasca cu Hristos impreuna. Este o cale spre mantuire. |
Citat:
Am scris chiar ca raspuns lui Traditie ca nu folosesc. Iar despre ce am facut eu in general in viata, printre altele daca sa zicem am luat anticonceptionale in trecut, sau 'am sfatuit pe altii sa o faca' (mai degraba am argumentat pentru folosirea lor in anumite situatii), cum ma spovedesc (dupa mine Dumnezeu nu va mai intreba de ce a iertat deja prin sfanta taina), nu este cazul sa vorbesc aici pe forum. |
" Iarta-ma, Emanuel! Uite-te un pic in spate si vezi de cate ori mi-am cerut eu scuze daca am exagerat, daca te-am suparat (caci da, recunosc ca am mai gresit si probabil voi mai gresi) si de cate ori ai facut tu asta. Iti voi zice eu: nici o data. Ai recunoscut odata sau de doua ori ca nu stiusesi un lucru, atat. "
pai io nu consider ca m-a suparat cineva nici ca io am suparat io pe altii , asa simt io ... nu vad de ce sa imi cer iertare , atata timp cat am vorbit din sfintii parinti si calm , nu m-am suparat pe nimeni si nici nu m-a deranjat altii pe mine in discutia asta ... nu am dat de inteles ca nu ai smerenie in sensu ca nu iti ceri iertare de la mine , ca nici nu ai de ce ... insa am zis ca iti trebuie sa ai smerenie fata de Hristos , nu fata de mine ... Lui ar trebui intr-adevar sa iti cam ceri iertare , cel putin io asa consider ... io in locu tau chiar m-as simti tare pacatos fata de El ... |
Citat:
În încheiere, te sfatuiesc sa asculti de sfatul lui Emanuel si sa încetezi cu smintelile acestea pe carte le propovaduiesti. Daca cineva nu vrea copii, sa nu faca sex. E greu? Atunci de vina e împatimirea, care e ceva cwe nu trebuie sa existe. Nu trebuie sa ne supunem patimilor ci sa luptam sa ne curatam de ele. |
Traditie1 si Emanuel: da, sfintii pot vorbi despre casatorie fara sa o fi gustat, dar voi va considerati sfinti atunci? Ce spune ory este ca voi vorbiti din carti, de sus, de la catedra, si condamnati fara sa aveti experienta.
Si mai las-o pe ory in pace, Traditie1. Daca citesti bine si ea a zis ca nu foloseste anticonceptionale. Avem amandoua dreptul, cum aveti si voi, sa ne scriem parerile pe acest forum, nu? Daca nu avem dreptate, Dumnezeu ne va judeca. Poate nu avem. dar poate voi nu aveti. |
" Astfel incat ei sa se uneasca cu Hristos impreuna "
aici ai pus punctu pe I ... unire cu Hristos prin casatorie , asat e scopu casatoriei , ca de aia e sfantat taina ... " Emanuel: cand am zis eu ca folosesc anticonceptionale? Am scris chiar ca raspuns lui Traditie ca nu folosesc. Iar despre ce am facut eu in general in viata, printre altele daca sa zicem am luat anticonceptionale in trecut, sau 'am sfatuit pe altii sa o faca' (mai degraba am argumentat pentru folosirea lor in anumite situatii), cum ma spovedesc (dupa mine Dumnezeu nu va mai intreba de ce a iertat deja prin sfanta taina), nu este cazul sa vorbesc aici pe forum. " pai aici e problema ? cum crezi ca un pacat ti s-a iertat daca tu tot il mai faci si acuma ? caci daca tu nu il mai faci acuma , dar nu regreti ca l-ai facut si acuma ii sfatuiesti pe altii sa il faca , unde e pocainta ta ? si unde nu e pocainta unde e iertare ? eu asta nu inteleg ? daca aveai pocainta trebuia sa iti para rau ca lai facut , dar sa iti para rau sincer , nu sa zici , lasa ca acuma ma prefac ca imi pare rau ca sa trec de hopu spovedaniei , si apoi il fac iar si am sa sfatuiesc si pe altii sa faca la fel ... asta nu e pocainta ; e a insela preotul in spovedanie , ca pe Hristos nu ai cum sa Il inseli ca El vede ce gandesti tu ... aici e baiu : daca nu ai pocainta cum crezi ca ti s-a iertat ? caci lipsa pocaintei e hula impotriva Duhului sfant care nu se va ierta nici in veacul acesta nici in cel viitor ... asta e problema ... pocainta ta sincera in fata lui Hristos , nu fata de mine ... deci , crezi ca ai pocainta sincera de pacatul anticonceptionalelor ? daca da , atunci cum de dai altora sfatu sa il faca ? |
Dar daca femeia foloseste anticonceptionale si barbatul nu foloseste prezervativul inseamna ca el nu pacatuieste( dandu-si chiar drumul in femeie-oarecum procreeaza)?
|
"Ei bine eu cred ca aceasta experienta e nesemnificativa. Asta cel putin în domeniul duhovnicesc. Pentru ca viata trupeasca aduce o îngreuiare a spiritului, o întunecare."
Ai inteles ory? Noi avem oricum spiritul ingreuiat. Nu putem sa ne punem cu spiritul luminos al feciorilor si fecioarelor. Ne e mintea plina de spurcaciuni. :-) Pe langa ca eu il am intunecat de Occident, cum mi-a zis altcineva. Traditie1, sa stii ca vorbesti impotriva intregii TRADITII a Bisericii cand spui ca viata trupeasca intuneca spiritul. |
Citat:
|
Hotararile eu cred ca se iau in cuplu, dar daca eu am cunoscut-o de 3 zile pa la facultate si ea lua de foarte multa vreme si nici nu mi-a cerut niciun fel de protectie ca este ea acoperita. Deci e tot pacat?
|
Citat:
|
" da, sfintii pot vorbi despre casatorie fara sa o fi gustat, dar voi va considerati sfinti atunci "
nimeni nu poate sa zica despre sine ca e sfant ! nu stiu daca ai auzit vreodata vre-un sfant care sa zica despre sine : eu sunt sfant ... din contra , sfintii se simteau mai mici si mai pacatosi decat toti , desigur fara ca prin asta sa se incarce cu pacatele altora ; asta e strategie foarte fina si subtila si simpla in acelasi timp ... pentru ca diavolul cu asta si ispiteste pe sfinti : cu slava desarta si mandria in primul rand ... daca as fi sfant nu as spune asta la nimeni ca nu as avea nevoie de asa ceva ... insa as da sfaturi in masura cunoasterii pe care as avea-o ... |
" Dar daca femeia foloseste anticonceptionale si barbatul nu foloseste prezervativul inseamna ca el nu pacatuieste( dandu-si chiar drumul in femeie-oarecum procreeaza)? "
pai daca el nu e de acord cu pacatul ei cu anticonceptionalele nu face nici un pacat , ce pacat sa faca el ? |
ionpat asta e figura, hahahaha. Scoate cate una, ma mir ca n-au sarit toti pe el. Dar cred ca nu mai dureaza mult si incepe explozia, ca e o bomba cu ceas
|
Citat:
|
Citat:
|
Eu puneam doar o intrebare, din dorinta de a clarifica anumite situatii ivite in cotidian. Nu doresc sa explodez nimic doar voiam niste argumente sau eventual idei. Doamne ajuta !
|
" Ai inteles ory? Noi avem oricum spiritul ingreuiat. Nu putem sa ne punem cu spiritul luminos al feciorilor si fecioarelor. Ne e mintea plina de spurcaciuni. :-)
Pe langa ca eu il am intunecat de Occident, cum mi-a zis altcineva. Traditie1, sa stii ca vorbesti impotriva intregii TRADITII a Bisericii cand spui ca viata trupeasca intuneca spiritul. " ce spune in acatisul Mantuitorului ? " Iisuse , mintea cea intreaga a celor curati cu fecioria " ... inseamna ca ceilalti nu au minte intreaga , adica au o doaga sarita ? e sau nu e asa ? se poate trai cu sfintenie si in casatorie , da nu asa cum intelegeti voi ; ar trebui sa va infranati pana acolo incat macar in posturi sa nu aveti ciclu si scurgeri si nici vise spurcate ... iar daca ar fi de acord si sotul si sotia , ar fi bine ca sa se infraneze pana acolo incat , daca nu mai vor copii sa traiasca ca fratii ... asa ar avea si casatoritii minte intreaga , curata si vazatoare de Dumnezeu ... si ar fi sfinti ... |
Citat:
de altfel intrebarea ta mi se pare foarte nepotrivita si ilogica. Tot asa bine as putea sa te intreb eu daca tu ai pocainta sincera pentru faptul ca ii faci pacatosi pe toti cei care iau anticonceptionae sau dau pogoraminte, si zici ca femeile se vor parli in iad daca au menstruatie. Cum tu nu esti de acord ca este pacat, ce sens are sa te intreb eu daca te-ai pocait? Si odata pentru totdeauna: nu am de gand sa spun pe acest forum daca am luat sau nu anticonceptionale. Am intrat aici sa ii raspund Annei. Am auzit confindetne de-ale elevilor (clasele de religie sunt f. mici aici) si si de aici vine experienta mea. |
Citat:
:24: |
" dar daca eu am cunoscut-o de 3 zile pa la facultate si ea lua de foarte multa vreme si nici nu mi-a cerut niciun fel de protectie ca este ea acoperita. Deci e tot pacat? "
pai in afara casatoriei e curvie ... te-ai casatorit dupa trei zile ? |
Citat:
Dar sunt comice intrebarile astea pe un forum ortodox. Ori nu esti prea practicant ca sa zic asa, ori le pui intentionat ca sa provoci, cum zicea Fani. Oricum, pe mine ma distreaza. |
Citat:
|
Acum am vazut ca threadul se chema " intrebare pt cei casatoriti ". Si nici nu se pune problema de casatorie.
|
:24:Eu sunt de vina ca am zis ca-i bomba cu ceas
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Pai unde sa pun intrebarile decat pe un forum ortodox( fiind ortodox). Adevarul e ca ma asteptam sa fie poate si un preot pe aici (ar fi interesant un forum al preotilor).
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:34:22. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.