![]() |
Se cuvine o precizare
Doamne-ajuta!
Cele ce am postat, precum si cele ce urmeaza sunt doar cuvinte plecate din convingerile mele. Aceasta inseamna ca nu am pretentia ca sunt si corecte. Dragostea, credinta si nadejdea sunt un tot unitar. Ele nu pot fi separate. In cele 2 postari anterioare am incercat (si se pare ca nu prea am reusit) sa raspund, din propria mea experienta, dintr-un unghi infim, strict la intrebarile tale. Si nu am adus in fata decat o frantura minuscula din raspunsul care ti s-ar cuveni. Mi-este imposibil sa rezum intr-un spatiu atat de mic echivalentul explicit pentru credinta, dragoste si nadejde. Cum sa pot descrie mecanica inefabila a apropierii de Dumnezeu. Aceasta este pentru fiecare persoana alta. Cunostinta de Dumnezeu ne-o da EL in masura in care suntem pregatiti a o primi si conform cu planul pe care il are cu fiecare dintre noi. Iar inaintarea noastra catre EL este functie de disponibilitatea noastra de a-I cauta si implini voia cu dragoste, credinta si nadejde. In aceste ultime cuvinte se afla si raspunsul meu la intrebarea ta. Doamne-ajuta! |
Foarte frumos acest topic si f. pamantean si spiritual in acelasi timp.
Ideile mele: 1. Imi place nespus acea epistola despre iubire din Corinteni si o consider valabila pentru oricare fel de iubire. 2. Sunt de acord cu ce spunea cineva (axios se numeste) ca noi ne complicam si ne creem probleme singuri cu iubirea. 3. Ca raspuns la titlul acestui fir de discutie: iubirea poate fi si un negot, in sensul ca dai si primesti. In paranteza fie spus, nu sunt de acord cu ideea ca in iubire (oricare ar fi ea), doar dai (trebuie sa dai). Si iubirea este si un compromis sufletesc, pentru ca nu poate fi absoluta din pacate. Iubirea iti cere si suferinta si renuntari pentru ca asta este viata si astia sunt oamenii. Exista si povesti frumoase de iubire, in care amandoi chiar fac din iubire un absolut, ceva inaltator. Granita asta este pe muchie de cutit: ori o facem asa, spre absolut, daca amandoi avem aceasta putere, ori cadem si o transformam in alt fel de suferinta sora cu ura si rautatea. 4. Sa nu amestecam aici iubirea cu casnicia. Acele casnicii care dureaza ani (am auzit zilele astea de o casnicie record de 80 ani, protagonistii avand impreuna 202 ani) nu se bazeaza numai pe iubire si perfectiunea ei, ci pe mai mult. Acum depinde cum vede fiecare lucrurile daca le vede separat sau in interiorul iubirii: respect reciproc, compromis (adica renuntari), rabdare, intelegere, obisnuinta (da, la multi apare si asta si chiar suferind, nu se mai despart). Imi imaginez iubirea (mai ales in casnicie) ca fiind o coloana vertebrala, sau fundatie pe care se cladeste treptat totul. 5. Iubirea nu moare - asa spun mereu: o iubire/prietenie adevarata, profunda, nu moare niciodata. 6. Da, eu cred ca exista mai multe feluri de iubire si poti iubi in mai multe feluri in acelasi timp, numai ca trebuie sa stii si poti pastra niste granite. a. iubirea de sot/sotie b. iubirea parinti/copii c. iubirea de frati/alte rude d. iubirea de prieteni (adica prietenie) (chiar de cei de sex opus) e. iubirea de aproape (adica omenie) Iubirea de Dumnezeu n-am pus-o caci eu n-o consider iubire, ci respect, credinta si smerenie. La pct. d este f.f. delicat sa poti iubi in acelasi timp pe sotul/sotia si pe un prieten de sex opus, dar se poate, daca amandoi au puterea sa mentina o granita (aceea trupeasca). Si poti iubi o persoana pentru totdeauna, chiar daca aceasta s-a dus la cer, sau viata v-a separat ca locatie, sau teluri sau mai stiu eu. Pentru asta eu spun ca exista niste camerute in suflet pentru fiecare. Fiecare om pe care l-am iubit in viata se afla intr-o astfel de cameruta pentru toata viata. Intrebarea pe care mi-o pun eu in schimb este legata de iubirea unilaterala. Caci ea exista din pacate. Se poate sa iubesti un om care nu poate sau nu vrea sa-ti raspunda la fel, caci iubire n-o poti inlantui. Si mai rau, se poate sa iubesti si pe cineva care iti raspunde cu rau. Cum asta, nu stiu. Si nu este vorba de dusmani, ci adesea de oameni cu care te afli in aceeasi "barca". Si asta doare. Si totusi de ce o faci? In fine iubirea trupeasca are rolul si importanta ei si ea trebuie sa existe, caci asa este omenesc si din ea se nasc si fructele dulci, numite copii. Si iubirea trupeasca este data si pentru a alina si relaxa sufletul. Este daruirea suprema. Caci da, iubirea este si daruire reciproca. Cineva scria undeva (nu mai stiu, acum nu am notita la indemana): "Prietenia este un suflet in doua trupuri, iubirea este un trup in doua suflete" |
Citind despre eterna iubire . . .
Neasemuit mai mult decât bărbatul, femeia este impregnată de iubire. Ea se dăruiește exclusiv și integral bucuriei iubirîi.
In vreme ce la bărbat iubirea apare mai degrabă un talent, atitudinea lui față de iubire nefiind universală, la femeie se arată mai adâncă în ființa ei, dându-i o nuanță mai hotărâtă de originalitate și amploare. Femeia se dedică în întregime iubirii. Citez exact : " caracterul personal al iubirii face din femeie un organ de receptivitate spirituală, care ține lumea dreaptă și pe bărbat aproape de Dumnezeu" . ( cât adevăr ! ! ! ) . Femeia este mai capabilă decât bărbatul să se elibereze de impusurile senzuale, să se înalțe în feciorie și castitate , să-și desprindă destinul de impulsurile fizice și de "economia organică a propriului său trup". Inchei cu un alt citat ce pe mine m-a mișcat efectiv: "Morala și cinstea femeiască izvorăsc din spiritul de răspundere al femeii, care se referă la un destin veșnic, din împotrivirea ei față de toți aceia care fac dintr-un instinct natural suprema lor lege, și mărginesc iubirea, reducând-o la capriciile cele mai contradictorii și mai nestatornice. " În viața femeii iubirea nu este un accident, un sentiment accesoriu. Iubirea ei este esența sufletului ei . Spunea cineva atât de frumos : "Ea ( femeia ) este o preoteasă a iubirii. Este mireasă și mamă". |
Verbele iubirii
Citat:
|
"O, preadorita iubire, fericit cel ce te-a ombratisat pe tine, pentru ca niciodata nu va mai pofti sa imbratiseze in chip patimas o frumusete pamanteasca.
Fericit cel inlantuit de tine cu o dragoste dumnezeiasca, ca acela va tagadui lumea intreaga si, apropiindu-se de orice om, nu se va intina. Fericit cel ce a sarutat frumusetile tale si s-a desfatat de ele cu un dor infinit, caci acela se va sfinti sufleteste de apa si sangele care preacurat ies din tine ... Laudat este cel ce te urmareste si mai laudat cel ce te-a gasit si inca si mai fericit cel ce a fost iubit de tine, cel ce a fost primit de tine, cel ce a fost invatat de tine, cel ce s-a salasluit intru tine, cel ce a fost hranit prin tine cu hrana care este Hristos cel nemuritor, Hristos Dumnezeul nostru. O, dumnezeiasca iubire, unde Il tii pe Hristos? ... Deschide-ne si noua, nevrednicii, usa ta cea mica ca si noi sa il vedem pe Hristos Cel ce a patimit pentru noi si s acredem ca prin milostivirea lui nu vom mai muri odata ce l-am vazut... Sa fim iertati de tine, sfanta iubire, si prin tine sa ajungem la desfatarea bunatatilor Stapanului nostru, a caror dulceata nimeni nu o va gusta decat prin tine... fiindca tu etsi invatatoarea profetilor, tovarasa de drum a apostolilor, puterea mucenicilor, insuflarea parintilor si a dascalilor, desavarsirea tuturor sfintilor si randuirea mea acum la slujirea de fata." (Sf. Simeon Noul Teolog, Cateheza 1) Foarte frumos acest topic. |
din pacate
Citat:
|
pt miri
Cred ca preotii ar trebui sa-i pregateasca mai mult pe tineri pt slujba cununiei si sa le explice foarte clar rolurile ca sot/sotie, parinti.
Pe vremea noastra nu se facea, e stiut. Ma tem ca nici acum. Cel putin nu am auzit de asa ceva. Doamne ajuta! |
Foarte adevărat :
Citat:
|
Iubirea de Dumneze = I E R T A R E . I E R T A R E A = Iubire de Dumnezeu ! ! !
Citat:
|
dar ceilalti?
Citat:
Doamne ajuta! |
Iubirea trebuie sa fie neconditionata, cum spune si Sfantul Grigorie de Nyssa: "Caci aceasta este cu adevarat desavarsirea, a nu te desparti de viata cea dupa rautate ca un rob de frica iadului, nici a face binele pentru nadejdea rasplatii ca intr-o sotuatie de negot si schimb, ca niste negustori ai vietii virtuoase."
|
[quote=teatru-copii;164544]E inunat ce spui dar suntem foarte putini cei care cunoastem aceste lucruri si in jurul meu este foarte multa tristete. Tocmai din subiectul propus - transformarea tainei in negot. Cei pe care ii iubesti si ii ierti de multe ori nu inteleg si nu pricep. Pentru mine si cred ca pentru multi altii, e o piatra filosofala. Ni se pare absurd ca doi oameni se casatoresc din dragoste si apoi se urasc cu inversunare. Desigur, stiu explicatia, logica acestui lucru, sensul iertarii, dar aceasta negare a iubirii intre soti, parinti si copii de fapt putem incepe cu Cain si Abel - si ei s-au iubit la inceput, ca frati, nu? Atunci este sau nu este iubire intre oameni? De ce fratele meu ma uraste cand eu il iubesc si ii fac binele?
Cu siguranță există iubire între oameni , dar există și îmbolnăvirea ! Sfântul Vasile cel Mare spunea că aceia care sunt mai puțini bolnavi merg ei înșiși la doctor și apoi la casa lor, dar sunt alții care au căzut într o boală depresivă de neridicat, într o boală a sufletului care-i dezgustă și pe cei ce se apropie de ei. Acești din urmă nu văd și nu percep iubirea mea, a ta și a celorlalți. Nu poți să-i ceri unui om bolnav să aibă aceleași reacții , același comportament precum omul săntos. |
bine punctat
Citat:
Eu ma refeream la acei "bolnavi" cum le spune Cristi. Cum continui sa-l iubesti pe cel ce te uraste dupa ce te-ai straduit sa-i faci binele? Cred ca ati intalnit asemenea situatii. Doamne ajuta! |
Citat:
|
Tot cu gândul la Hristos !
Toate să se facă cu mintea îndreptată spre Hristos. Să ne întrebăm cum îl vede Hristos pe un om rău ce se află în fața noastră ? Pentru că îl văd așa cum îl văd. Și cum îl vede Hristos ? Nu știu cum îl vede, dar a murit și pentru el. Să ne aducem aminte, atunci când suntem chinuiți de gânduri rele asupra aproapelui, că și pentru aceasta a murit Hristos. Acesta este gândul pe care ni-l propune Apostolul Pavel atunci când vrea să ne izbăvească de judecată. " Cine esti tu- zice Apostolul - ca să judeci sluga altuia ?" Sau : "Ia seama să nu smintești pe fratele tău mai mic pentru care a murit Hristos ! "Acest gând este cel mai profund, pentru că înșiși apostolii îl aveau și el stă înaintea a toate : să ne aducem aminte că pentru "acest om rău", păcătos , a murit Hristos ! .
|
In postarea anterioara am vrut sa subliniez ca pe treptele desavarsirii sfintii iubesc neconditionat ca in romanul lui Kazantakis "Sarmanul lui Dumnezeu" : "Doamne daca te iubesc pentru ca ma tem de iad trimite pe ingerul Tau sa ma arunce in iad, daca Te iubesc pentru ca mi-ai promis raiul trimite pe ingerul Tau sa-mi inchida portile raiului, daca Te iubesc pentru Tine si numai pentru Tine deschide-Ti bratele si primeste-ma "
|
...
ma gandeam la un moment dat ca iubirea, ca si mantuirea, e ca un maraton... ne-am inscris multi la el. primul a trecut Hristos si apoi urmeaza ceilalti... la maraton e important sa-l termini. chiar daca nu castigi. acei cativa zeci de kilometri trebuie sa-i duci pana la capat. unii dintre noi abandoneaza, altii se accidenteaza iar restul... se lupta cu propria vointa sa ajunga la finish.
de ce am comparat iubirea cu un maraton? pentru ca stiu ca primul loc nu-l voi lua niciodata. si mai stiu ca, habar n-am cat mai am pana la capat insa sper sa-l termin. imi dau seama ca am potential sa finalizez insa vad ca nici nu ma straduiesc foarte tare sa prind un loc cat mai in fata. si chiar daca voi termina, iubirea mea va fi pe un loc mult in spate. stiu, stiu, exista si varianta sa nu-l termin. dar dati-mi voie sa fiu optimist in seara asta. nu iubesc asa cum ar trebui. dar oare asta inseamna ca nu iubesc? nu ma straduiesc sa mangai in stanga si-n dreapta. dar asta imi arata ca nu am iubire? nu stiu. stiu ca in suferinta ni se dezvolta cu totul alte simturi... stiu ca apreciem mai mult ce avem atunci cand ramanem fara... si mai stiu ca expresia "te doare sufletul" e cat se poate de adevarata... si cel mai important e ca stiu ca Dumnezeu m-a binecuvantat sa aflu ce e iubirea... chiar daca a trebuit sa aflu de ce aveam parte dupa ce ea deja trecuse linia de sosire... desi am stat o viata impreuna, abia cand a plecat, am vazut povestea noastra in toata maretia ei... ce aveam si eu habar n-aveam... si cati dintre noi habar nu au ce se afla langa ei... si unii, nefericitii de ei, mai dau si cu piciorul unor povesti extraordinare... in fine. daca am invatat ceva de la viata e ca iubire fara jertfa nu exista. si e exclus sa poti face negot din sau cu ea. doar daca vrei sa te minti frumos, sa-ti furi caciula singur sau sa te mandresti cu o spoiala ceva... pentru ca acel sentiment, oricare ar fi el, nu va putea purta numele iubirii... ce e mai frustrant e ca nu pot deschide ochii multora atunci cand incerc sa-i conving sa aprecieze si sa multumeasca lui Dumnezeu pentru ceea ce au. de ce? pentru ca fiecare trebuie sa ajunga sa-si traiasca propria portie de suferinta pentru a avea parte de iubire si pentru a o pune in locul in care merita. un loc de nepretuit. |
Citat:
|
Citat:
|
Eu cred ca oamenii care vorbesc adesea despre iubire, care exprima, mai ales prin cuvinte, iubirea in stanga si-n dreapta, oamenii care abuzeaza de acest concept de suprafata, de fapt, stiu sa iubeasca cel mai putin .
Iubirea profunda, iubirea care nu are legatura cu negotul fata de ceilalti si de tine insuti, iubirea cea nepatata se exprima cel mai adesea prin fapte mute, fapte concludente si pline de semnificatie si pas, prin simtirea si sacrificiul dezinteresat....iubirea adevarata nu cere prea mult si ofera infinit fara sa i se para ca depune efort si fara sa se supere. |
Exista un cult fals al iubirii, de care e vinovat în parte si Sf. Pavel, cu al sau capitol 13 din I Corinteni. Se acorda prea multa atentie iubirii, a aparut un eroism desuet.
Iubirea e în cele mai multe cazuri o fantasma, fie ca e vorba de iubirea de Dumnezeu, de aproapele sau iubirea conjugala. Un sfânt sau om al Bisericii (poate Lossky) spunea ca iubirea este cunoastere. În limba istroromâna nu exista verbul a iubi ci a vrea (dori). Cine cunoaste, poate dori, dupa cum spune Sf. Siluan. |
Citat:
|
Vreau sa corectez, capitolul 13 din Corinteni e bun dar nu se refera la eros sau agapis (dupa cum chiar Sf. Pavel spune, ca de mi-as da trupul sa fie ars...) ci la bunatatea devenita calitate ontologica a fiintei umane.
Ory, e interesant ca atunci când suntem atrasi de ideea iubirii cadem într-o speculatie deviind chiar de la persoanele fata de care pretindem ca simtim iubirea. Adica nu ne intereseaza atât persoanele respective cât dulceata ce o simtim în legatura cu ideea iubirii. O fi si asta o patima. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Vorbindu-se si inaltandu-se atat de mult acest maret concept de iubire se pierde din vedere sensul ei...astfel uitam sa iubim cu adevarat, nu doar prin cuget si simtire. Astfel, inca o data sustin spusele lui Traditie...uitam de persoana pentru care pretindem ca avem sentimente, imbatandu-ne doar cu placerea proprie de-a ne satura instinctul egoist...iubim atractia ce ne face placere, de multe ori, si nu persoana respectiva, ne iubim pe noi insine si astfel ne daruim satisfactie prin acest proces de apropiere, probabil absolut chimic, patimas. |
Citat:
|
Cand se va sfarsi cu lumea aproapelui; nu vom mai putea vorbi decat de o lume a departelui nostru. In lumea departelui, iubirea va deveni negot, pana atunci sa nu uitam: iubirea este taina.
|
Mare dreptate ai, Costel.
Citat:
|
Florentina :
Citat:
:25: |
Te rog, Cristi, nu-ti mai bate capul cu Florentina, caci nu prea poate intelege marinimia iubirii pamantene si a dragostei Dumnezeiesti pe care le tot exprimi...dupa cum ai observat si tu si-i aduci frecvente acuze. Deci, nu este capabila saraca !
|
Daca excludem sensul de bunatate, adevarata dragoste consta în respect, nu în altceva. Ce e mai mult de respect e posesivitate egoista.
|
Citat:
:6: |
Citat:
" fiecare om iubeste atat cat simte, dar mai ales cat intelege." |
Sfinții Părinți ne avertizează :
Citat:
|
Omul nerăbdător , "natural", le vde pe toate deformate în jurul lui
De multe ori în neânțelegerile și frământările noastre, mai toate cele din jurul nostru ni se par deformate, călcând totul în picioare prin cunoașterea noastră eronată. Omul "natural" sau "căzut"este nerăbdător, pentru că nevăzându-se pe sine se grăbește să judece și să condamne pe ceilalți . Având, așadar, o cunoaștere eronată, incompletă și pervertită a tot ceea ce îl înconjoară, măsoară toate acestea prin prisma gusturilor și concepțiilor sale. De înțelegerea iubirii nici numai poate fi vorba, cu toate că el simte și strigă în gura mare că vrea să fie iubit și să dăruiască iubire. De unde , când "izvorul" i-a secat , tocmai prin această continuă cunoaștere eronată și incompletă. Fiind indiferent cu oricine în afară de sine, dorește ca viața să fie încununată cu succes AICI și ACUM . ( normal că omul"natural", nerăbdător refuză să recunoască această mare iubire de sine, acest egoism susținând cu încăpățânare cunoașterea sa eronată , incompletă și pervertită , măsurând totul , așa cum am spus mai sus, prin prisma gusturilor și concepțiilor sale. ) . Cu cât ne apropiem mai mult de Dumnezeu , cu cât devenim mai răbdători , cu atât reflectăm mai mult acel infinit respect față de toate ființele care reprezintă însușirea specifică lui Dumnezeu. "dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu "( Efrem Sirul ). Dar să nu uităm nenorocita de mândrie. Mândria este izvorul răului și toată răutatea este mândrie, iar unde-i mândrie , iubirea pălește și dispare. Și iată în încheiere ceva atât și atât de adevărat și pe atât de dureros : << Omul, în întreaga sa ființă, s-a îndepărtat de Dumnezeu. Omul în întreaga sa ființă , trebuie restaurat, trebuie să se întoarcă la Dumnezeu. Catastrofa creată de păcat constă, cu siguranță, tocmai în biruința cărnii - animalul , irațional , plăcerea din noi - asupra duhovnicescului și dumnezeiescului. . . . >>( Alexander Schmemann ) . Doamne ajută ! +
|
Trebuie sa avem în vedere ca iubirea, smerenia si celelalte virtuti au ca scop fericirea noastra, nu altceva.
Teama de Dumnezeu ne face sa ne straduim sa-I fim placuti pentru ca El sa ne tina si sa mântuiasca. Aceasta teama de Dumnezeu este numita si iubire de Dumnezeu, dar nu este un sentiment de atractie decât la cei care L-au vazut, ca Sf. Siluan, care undeva spune ca pe Dumnezeu trebuie sa-L si iubim dar sa ne si temem. Însa multi vorbesc despre smerenie si iubire pe baza cartilor citite si ideilor care le-au speculat, ceea ce e gresit. Daca am sti ce este iubirea si smerenia am putea da o definitie, daca nu putem da e semn ca înca nu stim în ce constau. Nu cred ca trebuie sa ne preocupam sa fim preocupati (repetitia arata absurdul conceptului) cu ceilalti si în general nu trebuie sa cautam sa cultivam virtutile dupa mintea noastra ci sa-L lasam pe Dumnezeu sa le sadeasca în noi cum sti El. Unii Sfinti au spus ca virtutile au un caracter dinamic infinit, ca exista un abis al smereniei si iubirii deci ele sunt niste taine pecare nu le putem descoperi singuri sau cultiva asemenea unui exercitiu fizic sportiv, prin repetitie. |
Va multumesc tuturor pentru lucrurile frumoase pe care le scrieti si pentru faptul ca vreti sa impartasiti multa iubire. Dumnezeu sa va ajute pe toti! >:D<
|
Un cuvânt de înțelepciune la Evanghelia Duminicii după Înălțarea Cinstitei Cruci
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:53:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.