![]() |
Cam multă otravă în rețeta ta.
|
Nu stiu de ce nu mi-au placut nicioata prajiturile de casa;ii spuneam mamei ca face din nou "prajituri taranesti".Asta poate din cauza ca am fost foarte rasfatata de o matusa care a trait in nobilime si m-a ducea la cele mai scumpe si de soi cofetarii,une imi alegeam cu lacomie 3-4 prajituri si nu reuseam sa termin niciuna:)
Insa mama,are o reteta extraordinara de pasca,daca este cineva interesat o sa scriu reteta. La fel si placinta ei cu branza de vaci si stafide(desigur dupa post). |
Citat:
|
Plăcinta cu mere este preferata mea. Simplă și foarte bună. Aluatul nu știu cum face exact (faină, ulei, drojdie și apă), însă conținutul este simplu mere cu puțină miere. Conține ulei - și nu este în ton cu postul. :1:
|
Citat:
Cat despre ulei,eu nu pot sa-mi permit lipsa lui in post. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Te referi cumva la margarina? Si la mai ce? la praf de copt? Recunosc ca e bomba calorica, dar tot ce e bun e ilegal, imoral sau ingrasa. Intr-acevar, nu prea e in ton cu postul, sunt de acord ca trebuie sa mancam chestii mai simple, dar asta era ceva mai "de ocazie". Nu e de musai sa faci toata combinatia, poti sa faci numai checul sau numai crema (o varianta). Asta daca ai acest hobby. Daca nu, nu. Iti pui o felie de paine cu magiun si asta e. Unii mananca si paine cu zahar, cand le e foame sau pofta de dulce. Din pacate, consumul de paine nu prea avem cum sa-l reducem, in post. Doar sa=l inlocuim cu paste, orez sau mamaliga, sau cu ceva proteina vegetala - boabe de fasole, naut, soia, ciuperci...combinate cu multa verdeata. |
Citat:
|
Citat:
Mai degraba as zice ca zaharul rafinat si faina alba sunt ... mai putin sanatoase, dar acum...zaharul brun e de 2 ori mai scump si faina integrala la fel. ca sa nu mai zic de cele bio. dar cacaua e naturala. |
Citat:
|
Prajitura zi si noapte...de post :)
Ingrediente:300 ml apa minerala, 200 g zahar, 150 ml ulei, esenta de vanilie, 2 lingurite praf de copt, 350 g faina, 2 linguri cacao, nuci.
Mod de preparare: Aceasta prajitura zi si noapte e pufoasa si delicioasa! Nici nu iti vei da seama ca e o prajitura de post. Se dizolva zaharul in apa, se adauga uleiul, esenta, iar la final, faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca bine pana cand se obtine un aluat uniform. Se unge o tava cu ulei, se tapeteaza cu faina si se toarna jumatate din compozitie. Restul se amesteca cu cacao si se toarna peste aluatul alb. Deasupra se presara nuci taiate mic. Prajitura se coace in cuptorul deja incins, timp de 25-30 minute. http://www.culinar.ro/retete/retete-.../135/13/23712/ Chiar e o prajitura foarte buna si aspectuoasa. Eu am modificat insa reteta, adaugand visine din compot, si glazurand-o cu ciocolata neagra/zahar pudra. |
Eu fac"bomboane" din prune uscate si nuci pisate.Prunele trebuiesc sa fie uscate,dar nu vechi,scortoase ci sa fie inca zemoase in interior.
Scot samburii prunelor,le tai in jumatati apoi marunt maruntel si le amestec cu nuci pisate( in cantitati egale). Pot sa ii dau forma de sul/salam si atunci le tai felii cand servesc sau le pot da forma de trufe,bomboane. Sunt foarte bune,extrem de dulci dar si sanatoase si naturale. Eu nu ma dau in vant dupa coca cu zahar,margarina,praf de copt... Nota:Prunele se pot inlocui si cu smochine uscate sau curmale.Cele mai dulci fructe! Nota2:Sper sa nu se supere colegele de forum care au postat prajituri,eu am vb doar in numele meu,fireste ca retetele lor pot servi altor persoane care apreciaza prajiturile :) |
Cele mai dulci mâncăruri de post sunt răbdărelele prăjite în ulei încins sau coapte la cuptor sau ținute la frigider și servite pe post de înghețată delicioasă.
Se asezonează cu rugăciune și cu fapte bune tainice, ca un fel de sos sau șodou vanilat sau pudrat cu scoarțișoară de la arborele vieții. Se mâncă încet cu liniște și pace fără ca să deschizi gura pentru îngrijorările deșarte dacă nu ai judecat cu bunătate mai înainte... ce urmează să spui. Din milă se permite combinația cu anafură și apă sfințită la oricevreme însă cu o minimă pregătire, fără hule și desfrâu... având grijă la mica lăcomiee care se înfiltrează și se înfiripează tocmai atunci, și e atât de dulce ISpita ca ochii roz-elelor scăldați în soarele de mai. Se servesc bucatele tot așa până în Duminica Învierii, când se participă cu smerenie la slujba de Paști... după care se poate paște toată iarba cerească disponibilă... spre îndreptare, primită în dar de sus, și nu spre mândria științelor oculte și superstițioase sau lăudăroșenia rezistențelor materialelor la înfometare iar apoi nu repezindu-te cu nesaț la grozăvia de cât de repede poți îngurgita pe nerăsuflate fără să crapi... că bogații care au flămânzit dar au bani puși deoparte tocmai pentru afacerea asta. Vă urez poftă bună pentru toate zilele care au mai rămas din post... și rugăciune... însă nu pentru stârnirea poftelelor din gLumea necunoscutelor luciferelelelor... care mai și născocesc câte un dialog imaginar ca un fel de bârnă bună pentru bârfă... dacă tot sunt ele atât de frumoase și mândre și înfumurate: ''-Oare oare n-ai mai vrea și pe altelelele? -NU! -Ești sigur că nu-ți dorești să te încânți cu mitelele? -Sigur! -Deci nu mai dorești altele? -Nu! -Bine... să nu zici că nu ți-am oferit și nu ți-am deschis ochii la aventuri și situații noi. -Nu, mulțumesc, prefer să nu lucesc. -Ai să mori prost ca un ratat. -Știu.'' |
Citat:
|
Citat:
Totusi am mancat 1 singura data creveti in post,si desi nu au gust de carne nu ma simt in largul meu sa mananc,deoarece educatia mea despre post a fost deja cristalizata in Romania unde am fost obisnuita fara. |
prajitura de post cu mere
O prajitura cu mere usor de facut, gustoasa si de post.
Compozitie o cana de 250g de faina o cana de 250g de gris o cana de 250g de zahar se amesteca intr-un vas faina, grisul si zaharul si se adauga un praf de copt. se curata de coaja 2 kg de mere si se dau pe razatoare. Se unge cu ulei(sau se pune hartie de copt) o tava iar apoi se pune o cana din faina, gris, zahar, apoi un strat de mere, un alt strat de faina, gris, zahar, un alt strat de mere, faina, gris, zahar , mere. Se lasa aproximativ o ora la foc mic. Se lasa sa se raceasca si apoi se taie. Este o prajitura mai gustoasa rece. Eu am pus si niste nuci intre straturi si cred ca se poate pune si altceva... Este o prajitura rapida, cel mai mult iti ia curatatul merelor:) |
Pilaf cu prune uscate
O reteta care imi aduce aminte de timpul petrecut la bunica.
Ingrediente: ulei de floarea-soarelui 1 ceapa, tocata 1 cana de orez cu bobul rotund 2 ligurițe de zahar brun 1 praf de sare 1 pumn de prune uscate, fara samburi Mod de preparare: 1. Se incinge cuptorul la 180ºC/gaz 4. Se prajeste ceapa la foc mic pana se inmoaie, intr-o cratița care merge la cuptor, apoi se adauga orezul, se amesteca si se toarna destula apa fiarta cat sa acopere orezul cam cu 1cm. Se presara zaharul si sarea. Se lasa sa fiarba 10 minute, amestecand din cand in cand. 2. Se adauga prunele, apoi se da la cuptor inca 15 minute, ca sa se absoarba toata apa si sa se rumeneasca (se mai adauga apa fierbinte, daca e nevoie). Sursa Good Food |
Majoritatea bat campii
Toata lumea isi ia puteri "Dumnezeiesti", pana si preotii care nu sunt "Dumnezeu" ci il reprezinta pe Dumnezeu daca ii intrebi iti raspund ca nu sunt de post fructele de mare, dar daca ii intrebi de unde stiu nu stiu ce sa iti spuna, iti spun din burta un raspuns. Daca nu este in biblie scris despre asa ceva de unde stiti ca sunt de post sau nu sunt de post ? Poate ca in perioada biblica nu le credeau ca sunt bune de mancat. Fiecare are o idee si o zice. FRATILOR veniti cu argumente.
|
Un link delicios !
|
Citat:
|
Fructele de mare sunt de post (pentru ca nu au sange), in Sf Munte se mananca mereu asa ceva, eu sincera sa fiu nu pot nici sa ma gandesc la asa ceva ,as manca pamant si frunze decat calamar sau caracatita, desi am auzit ca sunt gustoase. E pacat sa gandesc ca sunt neplacute ( evit sa scriu exact sentimentul pt ca sunt persoane care consuma asa ceva) dar asta sunt :(:102:
|
O mancare picanta de cartofi si telina !
Ingrediente:
500 g cartofi, 500 g țelină, 2 cepe, 50 ml ulei, 1 linguriță praf chilli, 2 ardei iuți verzi, o conservă cu roșii, o legătură mărar, sare, piper. Preparare: Se curăță cartofii, se spală și se taie rondele. Se curăță țelina, se spală și se taie în două sau trei, în funcție de mărime, după care se feliază. Feliile de țelină ar trebui să fie aprox. egale cu feliile de cartofi. Încingem uleiul și prăjim cartofii, un pic să se rumenească- nu e nevoie sa-i prăjim de tot. Când sunt gata, se scot într-un castron și se păstrează la cald. Prăjim și țelina, la fel cum am procedat și cu cartofii, după care se scoate și se pune peste cartofi. Curățăm ceapa, se toacă mărunt și se călește în uleiul în care am prăjit cartofii și țelina. Adăugăm ardeii iuți tocați mărunt și aducem în tigaie cartofii și țelina. Amestecăm ușor și lăsăm la foc mic 5 minute. Presărăm praful de chilli și adăugăm roșiile din conservă tocate mărunt împreună cu sosul lor. Lăsăm la foc mic 5 minute, amestecând ușor. Condimentăm cu sare și piper. Presărăm mărar verde tocat mărunt. Când servim mai adăugăm câte un ardei iute în farfurie - pentru cei care vor mâncarea mai picantă |
Buna reteta,mai ales pt iubitorii de picanterii si iuteli cum sunt eu :)
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Faptul de a va crea sentimente de neplacere doar in fata unor ganduri nu prea este realist,in sensul ca puteti sa treceti peste o experienta placuta tocmai din cauza ca o catalogati tocmai neplacuta doar din imaginatie! Adica lasati imaginatia sa umple locul pe care experienta reala ar trebui sa-l umple. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Acum unii zic una, altii alta despre fructele de mare... dar mie nu imi vine sa le mananc in post pentru ca ele sunt animale. Ok, nu au sange rosu, dar vor sa traiasca si sufera cand sunt omorate. Eu inteleg prin a nu varsa sange, a nu omora, a nu face sa sufere. Spre exemplu a fierbe racii, melcii de vii mi se pare o moarte extrem de cruda... e cosmarul meu... categoric nu as putea pune o fiinta nevinovata sa sufere in halul asta atata timp cat mai exista un mar, o samanta, o graunta, ceva sa nu mor eu de foame. Pe de alta parte imi plac crevetii si alte fructe de mare la nebunie, prea mult pentru post. IN post eu mananc fructe de mare numai in zilele in care se dezleaga la peste... pentru mine sunt cam la fel. |
Eu postez o prajiturica de post
Ingrediente 1cana de zahar 1cana de apa 1/2cana ulei 4 linguri de dulceata-mie imi place de cirese 3 linguri de cacao 1 mana de nuci pisate 1 lingurita rasa de praf de copt sau bicarbonat stins cu zeama de lamaie 2 cani faina stafide,mere prune caise uscate arome(esenta de rom sau vanile dupa gustul fiecaruia) Se amesteca toate ingredinetele pana se obtine o crema care se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina Se coace la foc potrivit 30-35 minute Pe deasupra se poate presara nuca ciocolata de post. Se taie rece Pofta buna.:35: |
salata taraneasca calda
Salata taraneasca:
-4 cartofi rosii potriviti -300 gr.fasole verde(proaspata/congelata/in borcan) -1/2 lamaie -ulei de masline -praf de sare -praf de chilli -praf de piper -marar uscat Se fierb cartofii in coaja,la aburi.La fel si fasolea. Daca nu aveti oala speciala de aburi,se pot fierbe normal,in apa cu sare. Dupa fierbere,fasolea se trece printr-un jet de apa iar cartofii se decojesc chiar atunci fierbinti si se taie cuburi. Se sareaza,pipereaza si se toarna pe deasupra lor uleiul cat sunt calzi ca sa absorba mai bine condimentele. Se adauga si fasolea verde,taiata in bucati potrivite,se adauga si praful de chilli,mararul uscat si zeama de lamaie. Aceasta este varianta simpla,cu numai 2 ingrediente insa se poate"complica" adaugandu-se ceapa,masline,ardei iuti murati,rosii sau peste. |
Da' o reteta de un tort de post nu aveti? o sa fie in curand ziua sotului meu si vreau sa-i fac o surpriza.
|
Citat:
http://www.lalena.ro/205-reteta-Tort...e-de-post.html |
Citat:
Citat:
|
Varza rosie cu mere si nuca
Ingrediente: 1 varza rosie, taiata subtire; 25g de margarina; 1 mar verde, decojit si ras
1 frunza de dafin; 3 catei de usturoi; 100ml otet de cidru; 25g de zahar brun; 1 mana de nuca, prajita si maruntita Mod de preparare: Se pune varza intr-o cratita larga si putin adanca, impreuna cu margarina, marul, frunza de dafin si cateii de usturoi. Se gatesc amestecand incontinuu, pana cand varza incepe sa se inmoaie. Se adauga otetul (fa un pas in spate si nu inspira pana cand nu se risipeste aburul), apoi se amesteca in continuare pana cand otetul este aproape evaporat. Se adauga zaharul si se amesteca pana se dizolva complet – ai grija sa nu se arda. Se presara nucile pentru servire. Se poate congela foarte bine, dar trebuie lasat sa se dezghete complet inainte de a fi reincalzit cu grija intr-o cratita sau la microunde. (Sursa GoodFood) |
1 atașament(e)
Citat:
|
Citat:
In rest cred ca iasa ceva bun din varza rosie. |
Am o reteta pentru cei care nu accepta margarina (desi sunt margarine mai bune ca altele, dar in fine): in loc de a manca margarina pe paine, se poate pune putin ulei de masline in farfurie si adauga mirodenii care ne plan, d ex. cimbru, sare, piper, lamaie. Apoi painea se moaie in ulei bucatica cu bucatica si se mananca.
Ideea vine din tarile arabe unde acest gen de amestec de ulei cu anumite ierburi care se mananca cu paine are si un nume, pe care l-am uitat, din pacate. |
Citat:
Eu credeam ca obiceiul vine de la italieni...in fine nu asta este relevant. Cea mai buna combinatie:ulei+otet balsamic+piper. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:32:52. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.