Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Casatorie stil vechi (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5754)

vivi88 24.08.2011 14:45:13

Citat:

În prealabil postat de Adanna (Post 392761)
Asta tine de om nu de religia lui. Cunosc multi ortodocsi de rit vechi si n-am simtit nici o energie negativa cand am intrat la ei in casa.

Buna. Acuma depinde. Am spus si pe alte forumuri: exista credinciosi pe stil vechi foarte cumsecade si care chiar respecta canoanele cu mai multa severitate decat noi cei de pe stilul nou, dar crede-ma ca exista si altii care fac exces de zel si pe care (pe cuvantul meu) i-am auzit cu urechile mele spunand ca "popii de pe nou sunt niste talhari mincinosi" sau ca ar lua cutitul sa ii omoare pe toti preotii ce tin calendarul indreptat :| Nu se spune asa ceva.

catalin2 24.08.2011 19:26:07

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 392100)
va recomand ceva pe care am intat si eu recent de curiozitate:
http://www.youtube.com/watch?v=OMtUy2FFOaE
sa-mi spuneti ce parere aveti. Ma intreb daca toata Romania ar sti ca minunile in Israel se petrec dupa calendarul iulian oare ce ar zice...?

E o neintelgere, minunile nu se petrec dupa calendar, ci dupa cum tine patriarhul sau episcopul slujba. Daca ar tine dupa calendarul chinez atunci ar veni Lumina la Iersualim cand patriarhul Ierusalimului merge la Sf. Mormant si face rugaciunile respective. Uite de exemplu la Liturghie, darurile se prefac atunci cand tine epicleza preotul, si nu la ora fixa. Daca epicleza e la 10.30 atunci se prefac in Trupul si Sangele Domnului atunci, daca e la 12 atunci. Doar adventistii mai cred in calendar si zile.

Daca doresti un sfat, in niciun caz sa nu iei Tainele de la ei, ci doar din biserica ortodoxa, ma refer in principal la impartasanie. Prin impartasanie noi suntem toti in comuniune, stilistii nu sunt in comuniune cu noi, pierzi astfel ortodoxia. Iar Mirungerea se face doar o data in viata, ei spun ca nu esti botezata, deci nu esti crestina. Trebuie sa intelegi ca e posibil ca ei sa nu mai aiba har din cauza intrarii in schisma si despartirii de BO, iar acesta nu e un lucru minor.

vivi88 25.08.2011 10:27:05

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 393277)
E o neintelgere, minunile nu se petrec dupa calendar, ci dupa cum tine patriarhul sau episcopul slujba. Daca ar tine dupa calendarul chinez atunci ar veni Lumina la Iersualim cand patriarhul Ierusalimului merge la Sf. Mormant si face rugaciunile respective. Uite de exemplu la Liturghie, darurile se prefac atunci cand tine epicleza preotul, si nu la ora fixa. Daca epicleza e la 10.30 atunci se prefac in Trupul si Sangele Domnului atunci, daca e la 12 atunci. Doar adventistii mai cred in calendar si zile.

Daca doresti un sfat, in niciun caz sa nu iei Tainele de la ei, ci doar din biserica ortodoxa, ma refer in principal la impartasanie. Prin impartasanie noi suntem toti in comuniune, stilistii nu sunt in comuniune cu noi, pierzi astfel ortodoxia. Iar Mirungerea se face doar o data in viata, ei spun ca nu esti botezata, deci nu esti crestina. Trebuie sa intelegi ca e posibil ca ei sa nu mai aiba har din cauza intrarii in schisma si despartirii de BO, iar acesta nu e un lucru minor.

Da, Catalin, nu am de gand sa iau Tainele de la ei. Numai Dumnezeu stie de ce Iordanul se intoarce dupa calendarul vechi si se arata semnele tot asa. Eu una tind sa cred ca asa a fost lasat de la El. Dar treaba asta nu ma face pe mine sa doresc sa fiu in comuniune cu ei mai ales ca atunci cand am intrat in Biserica lor am simtit fariseism si lipsa de smerenie. Normal ca nu am ajuns in ratacirea de a crede ca preotii nostri nu mai au har sau ca degeaba slujesc Sf Liturghie! Dreptatea omului e ca o carpa lepadata in fata Domnului.
Cred ca ar fi probleme numai daca am face Pastele cand nu trebuie, adik odata cu evreii sau chiar inaintea lor, lucru care s-a intamplat intre 1926-1929. Cand au vazut ca nu mai coboara Sf Lumina atunci au calculat dupa cum au lasat Sf Parinti de la Niceea.

stefan florin 25.08.2011 10:52:20

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 393397)
Da, Catalin, nu am de gand sa iau Tainele de la ei. Numai Dumnezeu stie de ce Iordanul se intoarce dupa calendarul vechi si se arata semnele tot asa. Eu una tind sa cred ca asa a fost lasat de la El. Dar treaba asta nu ma face pe mine sa doresc sa fiu in comuniune cu ei mai ales ca atunci cand am intrat in Biserica lor am simtit fariseism si lipsa de smerenie. Normal ca nu am ajuns in ratacirea de a crede ca preotii nostri nu mai au har sau ca degeaba slujesc Sf Liturghie! Dreptatea omului e ca o carpa lepadata in fata Domnului.
Cred ca ar fi probleme numai daca am face Pastele cand nu trebuie, adik odata cu evreii sau chiar inaintea lor, lucru care s-a intamplat intre 1926-1929. Cand au vazut ca nu mai coboara Sf Lumina atunci au calculat dupa cum au lasat Sf Parinti de la Niceea.

Draga mea, Iordanul se intorce inapoi pentru ca in acea zi se srabatoreste Botezul Domnului iar acesta minune se intampla in cinstea acestei sarbatori. Crezi tu ca daca in Israel Boboteaza se va sarbatori pe 15 iunie Iordanul nu se mai intorce inapoi? Sau are o data fixa? Doamne ajuta!

catalin2 25.08.2011 13:24:55

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 393397)

In acei ani aparitia Luminii nu a coincis cu Sfintele Pasti tinute in Romania pentru simplul motiv ca la Ierusalim s-a tinut acea slujba dupa vechiul calendar. Nu avea cum sa apara Lumina de ziua Romaniei si nu atunci cand tine patriarhul slujba. Daca de exemplu noi in Romania tineam vechiul calendar si Ierusalimul pe cel nou apoi Lumina aparea pe noul calendar, exact cand patriarhul era in Sfantul Mormant. La fel cu Iordanul, se intoarce exact atunci cand patriarhul tine slujba. Nu se intoarce cu o ora inainte sa vina patriarhul, de exemplu, iar patriarhul trebuie sa fuga repede ca scapa momentul altfel.

vivi88 30.08.2011 15:38:17

http://www.roportal.ro/discutii/blog...-gregorian-ii/

Da! Dar uite ca stilistii spun despre noi ca in 1926-1929 s-a tinut Pastele inaintea evreilor si odata cu catolicii. Daca Sfintii Parinti au stabilit 4 reguli legate de serbarea Pascaliei la Niceea, de ce in acei ani a fost incalcata?

vivi88 30.08.2011 15:50:43

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 393409)
Draga mea, Iordanul se intorce inapoi pentru ca in acea zi se srabatoreste Botezul Domnului iar acesta minune se intampla in cinstea acestei sarbatori. Crezi tu ca daca in Israel Boboteaza se va sarbatori pe 15 iunie Iordanul nu se mai intorce inapoi? Sau are o data fixa? Doamne ajuta!

Nu se poate sa serbeze pe 15 iunie Boboteaza. Dumnezeu a lasat de la mama-natura aceste minuni. Cineva mi-a spus ca a fost acolo si cand a vazut s-a cutremurat. Toata lumea stie ca iarna se celebreaza Botezul Domnului. Uite, rusii au adoptat noul calendar dar numai dpv astronomic. De exemplu, daca acum e 25 decembrie, la ei exact aceeasi data, insa Craciunul il serbeaza pe 7 ianuarie, cand canta ingerii in Ierusalim. Te-ai intrebat de ce? Iar Patriarhul Teoctist s-a dus in 2000 in ianuarie abia in Ierusalim :) De ce Serbia, Rusia si alte tari au preferat sa pastreze totusi traditzia? Calendarul e o problema mai mica. Cat despre Sfanta Lumina, cand romanii au vazut ca nu mai vine, au decis sa o serbeze ca lumea, cum au lasat Parintii in sinodul din 325. Dar vezi ca romanii au fost printre primii care au acceptat documentele cu cip, in tara noastra a intrat papa acum multi ani, insa ai sa vezi k patriarhul Rusiei nu va accepta picior de catolic in tara lui. Sunt lucruri care ne depasesc. Cum am zis mai demult, stie Dumnezeu de ce sarbatorile cele mai mari le-a lasat cu data schimbatoare si nu cu data fixa. Daca e sa luam Craciunul, Taierea capului Sf Ioan, hai ca nu e nici o dogma, in privinta asta calendarul e ceva la care sa ne raportam, chiar e mult mai frumos daca esti in Romania sa serbezi Craciunul odata cu toata lumea, dar in privinta Sfintelor Pasti scuza-ma, trebuie sa respectam regulile si sa tinem in prima duminica dupa prima luna plina de la echinoctiul de primavara. Or pascalia catolicilor e gresita. Si mai scrie negru pe alb ca NU AI VOIE SA FACI INAINTEA EVREILOR SAU ODATA CU EI!

vivi88 30.08.2011 15:56:29

Ideea nu este "Sfantul calendar", ci sa nu calci peste anumite treburi importante si care nu-s e lepadat. Nimic mai mult. Simplu k buna-ziua :)

vivi88 30.08.2011 15:57:34

Sa fim bine intelesi: nu sunt data la stilisti, nu tin cu ei, nu voi trece de partea lor, ci adopt o cale de mijloc.

catalin2 31.08.2011 12:01:13

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 395112)
Sa fim bine intelesi: nu sunt data la stilisti, nu tin cu ei, nu voi trece de partea lor, ci adopt o cale de mijloc.

Cam asa se intampla, mai intai isi pune cineva intrebari, apoi apare o mica indoiala, apoi adevarul e pe undeva la mijloc si in final adevarul e doar la stilisti.
Sper ca sa nu faci si tu asa.

catalin2 31.08.2011 12:11:40

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 395105)
Nu se poate sa serbeze pe 15 iunie Boboteaza. Dumnezeu a lasat de la mama-natura aceste minuni. Cineva mi-a spus ca a fost acolo si cand a vazut s-a cutremurat. Toata lumea stie ca iarna se celebreaza Botezul Domnului. Uite, rusii au adoptat noul calendar dar numai dpv astronomic. De exemplu, daca acum e 25 decembrie, la ei exact aceeasi data, insa Craciunul il serbeaza pe 7 ianuarie, cand canta ingerii in Ierusalim. Te-ai intrebat de ce? Iar Patriarhul Teoctist s-a dus in 2000 in ianuarie abia in Ierusalim :) De ce Serbia, Rusia si alte tari au preferat sa pastreze totusi traditzia? Calendarul e o problema mai mica. Cat despre Sfanta Lumina, cand romanii au vazut ca nu mai vine, au decis sa o serbeze ca lumea, cum au lasat Parintii in sinodul din 325. Dar vezi ca romanii au fost printre primii care au acceptat documentele cu cip, in tara noastra a intrat papa acum multi ani, insa ai sa vezi k patriarhul Rusiei nu va accepta picior de catolic in tara lui. Sunt lucruri care ne depasesc. Cum am zis mai demult, stie Dumnezeu de ce sarbatorile cele mai mari le-a lasat cu data schimbatoare si nu cu data fixa. Daca e sa luam Craciunul, Taierea capului Sf Ioan, hai ca nu e nici o dogma, in privinta asta calendarul e ceva la care sa ne raportam, chiar e mult mai frumos daca esti in Romania sa serbezi Craciunul odata cu toata lumea, dar in privinta Sfintelor Pasti scuza-ma, trebuie sa respectam regulile si sa tinem in prima duminica dupa prima luna plina de la echinoctiul de primavara. Or pascalia catolicilor e gresita. Si mai scrie negru pe alb ca NU AI VOIE SA FACI INAINTEA EVREILOR SAU ODATA CU EI!

Vad ca ai adoptat ideile lor, uite am continuat discutia aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=195
Ca sa stii adevarul trebuie sa cunosti si ce spune BO, nu doar stilistii. Pentru ca tu nu cunosti ceea ce trebuie, tot ce iti spun ei te pun pe ganduri. E o diferenta intre canoane si dogme. Pastele a revenit pe vechiul calendar pentru ca la Ierusalim aparea Lumina pe vechiul calendar, atunci tinea slujba patriarhul de acolo.
Uita-te ca adevarul nu-l arata oamenii, ci Dumnezeu. Iar Dumnezeu arata adevarul prin minuni, asa cum sunt mii in ortodoxie si cum nu e mai nimic la stilisti de 85 de ani.

Theodor_de_Mopsuestia 31.08.2011 12:26:50

Singurul lucru bun la stilistii din BOSV

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 395346)
Vad ca ai adoptat ideile lor, uite am continuat discutia aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=195
Ca sa stii adevarul trebuie sa cunosti si ce spune BO, nu doar stilistii. Pentru ca tu nu cunosti ceea ce trebuie, tot ce iti spun ei te pun pe ganduri. E o diferenta intre canoane si dogme. Pastele a revenit pe vechiul calendar pentru ca la Ierusalim aparea Lumina pe vechiul calendar, atunci tinea slujba patriarhul de acolo.
Uita-te ca adevarul nu-l arata oamenii, ci Dumnezeu. Iar Dumnezeu arata adevarul prin minuni, asa cum sunt mii in ortodoxie si cum nu e mai nimic la stilisti de 85 de ani.

...e ravna pentru credinta, cei mai multi sunt chiar sinceri. Insa e o ravna gresit orientata, de fapt o psihoza de masa anticatolica, deci ultraschismatica, si anti-"stil nou".

Theodor_de_Mopsuestia 31.08.2011 12:39:14

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 393456)
In acei ani aparitia Luminii nu a coincis cu Sfintele Pasti tinute in Romania pentru simplul motiv ca la Ierusalim s-a tinut acea slujba dupa vechiul calendar. Nu avea cum sa apara Lumina de ziua Romaniei si nu atunci cand tine patriarhul slujba. Daca de exemplu noi in Romania tineam vechiul calendar si Ierusalimul pe cel nou apoi Lumina aparea pe noul calendar, exact cand patriarhul era in Sfantul Mormant. La fel cu Iordanul, se intoarce exact atunci cand patriarhul tine slujba. Nu se intoarce cu o ora inainte sa vina patriarhul, de exemplu, iar patriarhul trebuie sa fuga repede ca scapa momentul altfel.

Just!!! E de bun-simt ce scrii, dar spune-i-o lui Vlasie Mogarzan, "mitropolitul" lor, al de a umplut biserica lor cu rudele sale. Nu stiai, nu? Ei, afla-o si pe asta: BOSV este, in mare parte, admisnitrativ vorbind, o mare afacere de familie, sau familii. E ca la specia chiss din star wars, cu "familiile conducatoare"... =)) Si schismatici, si nepotisti. Fain, din punct de vedere greco-slav si balcanic.

vivi88 31.08.2011 21:36:53

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 395342)
Cam asa se intampla, mai intai isi pune cineva intrebari, apoi apare o mica indoiala, apoi adevarul e pe undeva la mijloc si in final adevarul e doar la stilisti.
Sper ca sa nu faci si tu asa.

Nu. Nici nu am adoptat ideile lor, nici nu cred ca e adevarul la ei. Eu doar am enumerat niste aspecte care mi-au atras atentia. Doamne fereste, cum sa dispretuiesc Biserica in care m-am nascut si am crescut ori sa cred ca in BOR nu exista har si Duh Sfant?! Dupa cum am spus, mirenii sunt credinciosi sinceri, conducatorii lor sunt problema. Simplul fapt k Dumnezeu m-a ajutat de atatea ori cand am trecut sa ma inchin la o biserica de pe stil nou, faptul ca sunt in comuniune cu Athosul, Ierusalimul, Serbia si Rusia spune muilte. Sau stilistii si pe aia ii considera eretici? Si mai e ceva: mie nu mi se pare ca exista vreun strop de smerenie in BOSV. Dar deloc!
Acestea sunt chestiuni pe care trebuie sa le intelegi fiind luminat de Sfantul Duh. De asta e bine sa citim acatistul acestuia sa ne lumineze mintea. Ura si revolta nu-s niste solutzii nicidecum.
Stii ce e cel mai greu? Ca tatal prietenului meu numai asta stie sa vorbeasca zi si noapte. Deviza lui:"cele bune sa se-adune, cele rele sa se spele". El cu mama pr meu s-au certat de atatea ori mai ales in Ajunul Craciunului si ea si-a aparat cu indarjire ideile insa in ultima vreme ii cam tine isonul. E greu sa stai cu unul atat de limitat si sa vezi k nu ai cu cine conversa normal, oricate argumente i-ai aduce, ca el tot pe-a lui o tine si mai baga strambe ca preotii nostri cununa la lasatul secului ori in ajunul Taierii Capului Sf Ioan Botezatorul, ca suntem botezati prin stropire etc. I-am si zis:"nene, numai de asta trebuie sa vorbim? de ce va apucati sa-i judecati dv pe preoti??! tineti-va parerile pt dv si nu ma mai bateti la cap!"

vivi88 31.08.2011 21:42:52

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 395354)
Just!!! E de bun-simt ce scrii, dar spune-i-o lui Vlasie Mogarzan, "mitropolitul" lor, al de a umplut biserica lor cu rudele sale. Nu stiai, nu? Ei, afla-o si pe asta: BOSV este, in mare parte, admisnitrativ vorbind, o mare afacere de familie, sau familii. E ca la specia chiss din star wars, cu "familiile conducatoare"... =)) Si schismatici, si nepotisti. Fain, din punct de vedere greco-slav si balcanic.

Si DA, ei sunt uniti ca-n haita. Ca si evreii, se ajuta numai ei intre ei, se viziteaza, se cunosc(mirenii intre ei, chiar si din orase diferite), detin functii importante pe la primarii samdp... Am vazut si la cumnatul prietenului meu, de cand s-a dat pe vechi, dpv economic si in multe altele ii merge mai bine dar asta pentru ca l-a lasat in pace "ala" de vreme ce a devenit schismatic si s-a dezinat de BOR. Chiar ii numeste si el "mincinosi" si avizi dupa bani pe cei de pe stil nou. Iar parintii lui s-au mai racit fata de el de cand s-a dat pe vechi. Chiar si fata de parintii prietenului meu cuscrii lor sunt mai distanti. Sa le dea Dumnezeu minte celor ce s-au dat in acea secta sa se intoarca in Biserica-Mama si sa li se faca rugaciunile de revenire in BOR.
Mi se pare o spalare de creier masiva. Vlasie... hmm... nu l-am vazut decat pe youtube, nu sunt interesata sa-l intalnesc face to face vreodata dar el e nascut pe stil vechi deci de mic e indoctrinat.

vivi88 31.08.2011 21:52:23

Ala de pe forumul cu pozitia Parintelui Cleopa.. cz4000, stii ca a facut referire si la "Sfanta Manastire Esfigmenou"?? =)) Theodor are dreptate, nepotismul e in floare in secta din BOSV.. favoritisme, succesori si se prea poate sa se uneasca pe sest cu BOR, ca mirenii i-ar strange de gat pe conducatori daca ar afla.. iar cei alde cz nush cum.. tzeapa! :))

vivi88 12.09.2011 18:13:11

Ultima gaselnita de a lor: atunci cand e luna plina e sfarsit de luna. Ei cum au serbat pe 11 sep Taierea Capului Sf Ioan Botezatorul gata ca e sfarsit de august pt k luna de pe cer e plina.

manuela.liliana 25.08.2012 00:51:52

am un sot pe stil vechi. eu am ramas pe stil nou si mi-a respectat optiunea, desi acum imi scoate ochii ca noua nu ne va merge bine deloc daca mergem unul hais altul tala, ca eu ma duc la "mincinosi" si el merge la biserica de stil vechi. oamenii si preotii pe vechi am vazut ca sunt sinceri si cumsecade. nu sunt in masura sa-mi dau cu parerea. insa intrebarea mea ar fi de ce sarbatorile cu data mutabila le facem toti la fel (si BOR si BOSV laolalta) datorita semnelor ceresti, iar cele cu data fixa la dati diferite? nu e ceva necurat la mijloc? nu vi se pare asa?? nu spun ca sunt de partea celor de stil vechi. religia a devenit in lume ceva de manipulare, deoarece putini o talcuiesc asa cum trebuie.

manuela.liliana 25.08.2012 00:53:16

Rusalile, Sfanta Treime, sfintele Pasti si Inaltarea Domnului le facem toti laolalta dar Craciunul, Anul Nou si Boboteaza nu :( E foarte trist asa. Atunci cand e oficial Craciunul si e mai frumos sa-l serbezi nu se poate pentru ca inca este post

manuela.liliana 25.08.2012 00:54:57

Este extrem de greu, e ca o dualitate in credinta. Intr-adevar, calculele astronomice au fost facute dar.... nu am putea proceda ca si rusii, ucrainenii, sarbii, de ex, calendarul civil sa-l pastram modificat asa cum este el iar sarbatorile sa le tinem odata cu ei, cum procedeaza si atonitii, si cei de la Ierusalim? Ar fi mai multa pace asa.

AlinB 25.08.2012 00:59:53

Tocmai din acest motiv, de armonie si comuniune se pastreaza acele sarbatori "pe vechi".

Si majoritatea ortodocsilor "pe vechi" inteleg si accepta lucrurile asa cum sunt, nu si stilistii care nu prea sunt ortodocsi ci un fel de sectari "pe vechi", ei n-au pace si comuniune cu nimeni, ca ei sunt cei mai cu motz.

Si binecunoscute fiindu-le naravurile si ce ai povestit pana acum, pot sa-ti pun cu certitudine ca n-ai sa ai pace cu sotzul tau stilist, ei nu stiu ce e aia pace, sunt intr-un razboi permanent cu cei care nu sunt ca ei.

Nu sunteti casatorit de prea mult timp, nu-i asa?

Nu te-a pus sa-ti faci mirungerea la ei inainte de casatorie? Desi nu-ti spun ce inseamna, este lepadarea de credinta ortodoxa si primirea in randul lor, a ratacitilor.

Nu-i asa ca in biserica stilista v-ati casatorit?

Stai sa vezi ce circ o sa fie cu botezul copiilor daca ai sa vrei sa fie botezati ortodocsi si nu la stilisti.

Ca sa fim intelesi, ortodocsi si-or fi zicand ei, dar nu sunt.

manuela.liliana 25.08.2012 01:09:48

Nu suntem casatoriti de mult timp, iar copii nu avem. Nu cred ca am eu menirea asta de a fi mama... Sunt tanara, am 24 ani si nu sunt deloc pregatita sa am un fiu. Daca de mine nu-s in stare sa am grija, darmite de un copil. Da, casatoria am facut-o pe stil vechi ca n-a fost incotro, dar nu am facut mirungerea, deoarece i-am mintit familia zicandu-le ca eram deja pe vechi tocmai ca sa ma lase in pace. Poate am procedat gresit.

manuela.liliana 25.08.2012 01:10:22

Deocamdata ma feresc de a avea copii...

manuela.liliana 25.08.2012 01:18:11

si padure fara uscaturi nu exista...

AlinB 25.08.2012 01:19:58

Citat:

În prealabil postat de manuela.liliana (Post 466742)
Nu suntem casatoriti de mult timp, iar copii nu avem. Nu cred ca am eu menirea asta de a fi mama... Sunt tanara, am 24 ani si nu sunt deloc pregatita sa am un fiu. Daca de mine nu-s in stare sa am grija, darmite de un copil. Da, casatoria am facut-o pe stil vechi ca n-a fost incotro, dar nu am facut mirungerea, deoarece i-am mintit familia zicandu-le ca eram deja pe vechi tocmai ca sa ma lase in pace. Poate am procedat gresit.

Si probabil si el a fost complice la aceasta minciuna.
O casatorie care incepe cu compromisuri..

Apropo, am indoieli ca Taina Casatoriei este valida in acest caz, defapt toate "tainele" lor sunt cam cu semnul intrebarii.

La 24 ani nu esti tocmai un copil, stiu persoane care la varsta asta au deja 2-3-4 copii, acum depinde si de mediul in care ai crescut.

Si mai stiu persoane care pana pe la 30 si ..s-au tot ferit sa aiba copii si s-au bucurat din plin de asta.
Si pe urma i-a ferit Dumnezeu, dar nu le-a mai placut.

AlinB 25.08.2012 01:20:28

Citat:

În prealabil postat de manuela.liliana (Post 466743)
Deocamdata ma feresc de a avea copii...

Cum?
Cu anticonceptioale?
N-as fi crezut ca ei, atat de virtuosi, aproba asta..

AlinB 25.08.2012 01:28:20

Citat:

În prealabil postat de manuela.liliana (Post 466745)
si padure fara uscaturi nu exista...

Asa e, dar depinde si noi ce cautam sa fim, uscaturi sau lemn verde si roditor..

manuela.liliana 25.08.2012 01:34:58

Nu, nu cu pastile ma feresc, ci prin metode mult mai simple... Dar eu nu ma duc la spovedanie pe vechi, eu merg la duhovnicul meu in relgiia in care m-am nascut, duhovnic pe care-l am de ani de zile

manuela.liliana 25.08.2012 01:40:03

Stii cum stau lucrurile...? Toata familia lui inclusiv clericii din religia lor considera mirungerea facuta de ei ceva foarte bun si sunt absolut convinsi ca esti ca un nou-nascut odata facut acest pas, si absolvit de toate pacatele :| Bineinteles ca mie mi se pare absurd. Eu sincer ma indoiesc foarrte mult ca are valoare respectiva taina deoarece mirul e furat, si practic acest lucru pe care ei il considera o completare este de fapt o nulitate si nu reprezinta nimic.

manuela.liliana 25.08.2012 01:41:49

Iar preotii lor slujesc cu foarte mare incredere ca ceea ce fac ei este corect

manuela.liliana 25.08.2012 01:42:40

.

"Apropo, am indoieli ca Taina Casatoriei este valida in acest caz, defapt toate "tainele" lor sunt cam cu semnul intrebarii".

Mie imi place sa cred ca da... este valida si nu facuta degeaba...acum cine stie

AlinB 25.08.2012 01:47:59

Citat:

În prealabil postat de manuela.liliana (Post 466751)
Stii cum stau lucrurile...? Toata familia lui inclusiv clericii din religia lor considera mirungerea facuta de ei ceva foarte bun si sunt absolut convinsi ca esti ca un nou-nascut odata facut acest pas, si absolvit de toate pacatele :| Bineinteles ca mie mi se pare absurd. Eu sincer ma indoiesc foarrte mult ca are valoare respectiva taina deoarece mirul e furat, si practic acest lucru pe care ei il considera o completare este de fapt o nulitate si nu reprezinta nimic.

Stim cum stau lucrurile.
Mandria e boala grea.

AlinB 25.08.2012 01:48:38

Citat:

În prealabil postat de manuela.liliana (Post 466753)
.

"Apropo, am indoieli ca Taina Casatoriei este valida in acest caz, defapt toate "tainele" lor sunt cam cu semnul intrebarii".

Mie imi place sa cred ca da... este valida si nu facuta degeaba...acum cine stie

Duhovnicul tau ce zice?

Ei au niste probleme cu succesiunea apostolica, ca sa nu mai vorbim ca statutul lor de schismatici le pune lucrarea sub semnul intrebarii.

AlinB 25.08.2012 01:49:50

Citat:

În prealabil postat de manuela.liliana (Post 466750)
Nu, nu cu pastile ma feresc, ci prin metode mult mai simple... Dar eu nu ma duc la spovedanie pe vechi, eu merg la duhovnicul meu in relgiia in care m-am nascut, duhovnic pe care-l am de ani de zile

Ah, "metode mult mai simple", deci o sa auzim despre niste bebelusi curand :D

manuela.liliana 25.08.2012 01:52:08

Duhovnicul meu imi spune ca de bine de rau am o cununie pe cap, fie ea si pe vechi, dar macar facuta in numele Sfintei Treimi... Iti dai seama ca in trecut imi spunea sa ma gandesc bine daca vreau sa fac pasul asta, sa incerc sa-mi dau prietenul pe brazda sa-l aduc inapoi in BOR sau daca nu suntem pe aceeasi lungime de unda sa-l las. Ce pot sa zic, inca sper ca il voi convinge ca se insala si ca e mai bine sa revina in BOR. El este foarte sincer in credinta si incerca sa fie corect. Nu vreau sa se sminteasca.

manuela.liliana 25.08.2012 01:54:24

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 466757)
Ah, "metode mult mai simple", deci o sa auzim despre niste bebelusi curand :D

Da dar sa stii ca a aduce pe lume un copil nu este atat de simplu cum nu este nici sa-l cresti. E ceva cat se poate de serios pentru care trebuie sa fii matur si sa ai vocatie, parerea mea. Sau poate ca ideile astea mi s-au implementat in cap deoarece in familia din care provin eu, cu toate ca sunt intelectuali, venirea unui bebelus nu a fost un motiv prea mare de bucurie pentru ei :(

manuela.liliana 25.08.2012 02:03:41

Copiii nu-s jucarii...

Mihnea Dragomir 25.08.2012 05:09:25

Manuela Liliana,

Să știți, mai întâi, că o căsătorie făcută la stiliști este pe deplin validă în ochii Domnului. El și cu dv sunteți, cu adevărat, soț și soție și ar fi un păcat să aveți cel mai mic dubiu în această privință.

Pe urmă, cred că deja vă este clar că ceea ce desparte BOSV de BOR nu este calendarul, ci mai mult de atât. Ei se cred adevărații continuatori ai ortodoxiei, ei sunt "adevărata Biserică Ortodoxă Română" (Greacă, etc). Mereu e la fel și, studiind mai îndeaproape istoria diferitelor schisme, veți vedea cât de mult se aseamănă, despărțitorul oamenilor aplicând, cu un succes de mirare, mereu aceleași scheme. Mereu ceilalți au făcut inovații, ei s-au abătut de la dreapta credință. Din motivul pentru care, la anul 1054, a apărut schisma patriarhului Cerularie, la anul 1924 a apărut și schisma mitropolitului Galaction. Iar acest motiv câtă legătură are cu Filioque, tot atâta are și cu calendarul. În realitate, cauza schismelor este întotdeauna spiritul schismatic. Pe de altă parte, e adevărat că spiritul schismatic are mereu nevoie de un pretext, de un motiv aparent, de care să se agațe și pe care să îl împingă înainte, dar să nu credeți că rezolvarea pretextului ar duce la rezolvarea schismei. Atâta timp cât spiritul schismatic rămâne, el lucrează mai departe, găsind mereu noi și noi pretexte.

În vremea când studiam eu psihiatria, devenise subiect de manual cazul unui suferind de schizofrenie paranoidă care era absolut convins că are un șarpe în stomac. Nici radiografia, nici analizele normale nu au folosit ca să îl convingă de contrariul. Psihoterapia s-a lovit ca de un zid. Atunci, medicii au pus în scenă o complicată procedură, prin care bolnavul a fost așezat pe burtă și legat ca să stea nemișcat pe o bancă, în fața unui castron cu lapte cald. S-au folosit tehnici de sugestie, în urma căreia omul ajunsese să simtă cum un șarpe iese din el atras de laptele din castron. La sfârșit i-au arătat și șarpele, unul prins de copii la crăcană, pe câmp, în schimbul vreunor bomboane. Efectul a fost spectacular: timp de puține zile omul a fost bine. Apoi a devenit tăcut, retras în el, necomunicativ. Față de un medic care știa să întrebe a recunoscut cauza: șarpele ieșise, dar îi lăsase ouă în stomac. Acum, simțea mai mulți șerpi mici crescând în el. Situația în care ajunsese era mai proastă decât cea inițială. Ei bine, la chestia cu ouăle nu se gândise nimeni. Nebunii nu sunt lipsiți de logică, ohoho, dimpotrivă. Dar este o logică sucită.

Ceea ce am vrut să vă spun este că schisma e nebunie. Chiar credeți că, dacă BOR ar catadixi să mute Crăciunul de dragul BOSV, schisma intra-orientală ar fi vindecată ? BOSV va găsi imediat ceva care nici nu vă trece prin minte acuma.

În sfârșit, să știți că abținerea de la a avea copii este un păcat grav, dacă nu există motive serioase de a o face. Prin "motive serioase" se înțeleg, de regulă, motive medicale cum ar fi teribile boli transmisibile. Se mai pot înțelege și motive economice, cum ar fi cazul unui cuplu care are deja 4 copii, iar femeia e la capătul puterilor. Dar situația în care o femeie are 24 de ani, niciun copil, și invocă maturitate insuficientă e departe de a fi un motiv serios, unul care să vie valid. Dacă sunteți destul de matură ca să lucrați, ca să îngrijiți o locuință, dacă sunteți destul de matură ca să vă căsătoriți, atunci sunteți destul de matură și ca să fiți mamă. Putem ajunge să ne păcălim singuri, dar pe Dumnezeu nu îl putem păcăli. Primul comandament pe care l-au auzit oamenii de la Dumnezeu nu a fost cel referitor la fructul oprit. Primul comandament a fost: "înmulțiți-vă și umpleți pământul". Acesta este scopul principal al căsătoriei: facerea de copii și creșterea lor în Cristos. În felul acesta omul se face agent al lui Cristos în lume. Iar a fi agentul Lui în lume asigură fericirea și în viața de veci, și în viața aceasta.

Cu frățietate creștină,
M.D.

manuela.liliana 25.08.2012 20:10:09

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 466766)
Manuela Liliana,

Să știți, mai întâi, că o căsătorie făcută la stiliști este pe deplin validă în ochii Domnului. El și cu dv sunteți, cu adevărat, soț și soție și ar fi un păcat să aveți cel mai mic dubiu în această privință.

Cu frățietate creștină,
M.D.

Va cam contraziceti in ce ati postat. Sustineti ca o cununie realizata la BOSV este valida, insa spuneti ca totusi ei nu au smerenie, succesiune apostolica si ca orice ar fi, razvratirea continua. Eu cred ca daca nici Craciunul nu ar avea o data fixa ci ar fi una mutabila si calculata cum e data Pastelui, toate lucrurile ar fi extrem de simple. Nu am de unde sa stiu daca BOSV ar mai avea ceva contra BOR. Am spus ca eu nu am trecut si nu voi trece de partea stilistilor chiar daca sunt casatorita cu cineva pe stil vechi.

AlinB 25.08.2012 20:18:23

Citat:

În prealabil postat de manuela.liliana (Post 466842)
Va cam contraziceti in ce ati postat. Sustineti ca o cununie realizata la BOSV este valida, insa spuneti ca totusi ei nu au smerenie, succesiune apostolica si ca orice ar fi, razvratirea continua. Eu cred ca daca nici Craciunul nu ar avea o data fixa ci ar fi una mutabila si calculata cum e data Pastelui, toate lucrurile ar fi extrem de simple. Nu am de unde sa stiu daca BOSV ar mai avea ceva contra BOR. Am spus ca eu nu am trecut si nu voi trece de partea stilistilor chiar daca sunt casatorita cu cineva pe stil vechi.

Dumnealui e catolic si desi in unele probleme se pronunta chiar mai ortodox decat unii ortodocsi de pe forum in altele..

De ce crezi ca ar fi simple?
Ce are BOSV impotriva BOR nu se rezuma doar la atat, ai sa vezi din ce spune sotul tau pe masura ce o sa creasca presiunile sociale dinspre ai lui vizavi de casatoria voastra, aceea este educatie BOSV.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:00:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.