Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   Oare trebuie sa ne spalam? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6092)

ingerul_pazitor 09.09.2010 03:51:56

Unii cred ca deja o fac, am simtit eu prin metrouri, mai ales vara:21:

MariS_ 09.09.2010 14:48:05

Insusi Dumnezeu ne spala in apa Botezului, ne inoieste si ne imbraca
intru Hristos si ne sfinteste in Duhul cu frumos miros de mir.
Da, trupul este templu al Duhului Sfant.
Har, smerenie si jertfa de sine.

Dumitru73 09.09.2010 15:14:31

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 286807)
Daca totusi cineva este contrariat cu privire la aceasta problema, are libertatea sa nu se spele.

Da ... dar sa nu intre in contradictie cu libertatea mea de a respira un aer curat ...

windorin 09.09.2010 15:54:31

Cand omul ajunge sa miroasa urat, sa se spele, insa daca nu miroase, sa faca ce vrea, sa se spele sau nu !
Spalatul poate ajunge sa il preocupe pe om mai mult decat rugaciunea, mai mult decat privegherea, etc. Atunci e rau.
Cand insa el se spala spre a nu mirosi, atunci e lucru bun.

Intr'o seara, pe cand eram frant de oboseala, aveam de ales: sa imi fac baie, ori sa imi fac rugaciunile.
Am ales rugaciunile, amanand spalatul pentru a doua zi.

Dumitru73 09.09.2010 16:27:43

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 287043)
Cand omul ajunge sa miroasa urat, sa se spele, insa daca nu miroase, sa faca ce vrea, sa se spele sau nu !
Spalatul poate ajunge sa il preocupe pe om mai mult decat rugaciunea, mai mult decat privegherea, etc. Atunci e rau.
Cand insa el se spala spre a nu mirosi, atunci e lucru bun.

Intr'o seara, pe cand eram frant de oboseala, aveam de ales: sa imi fac baie, ori sa imi fac rugaciunile.
Am ales rugaciunile, amanand spalatul pentru a doua zi.

Cred ca cel mai important este sa-si spele hainele.
Mai ales barbatii (de obicei cei in varsta), dupa ce ajung acasa isi pun camasa pe umeras, in loc s-o bage in masina de spalat. Si o mai poarta de 5-6 ori.
Aceasta, combinata cu lipsa totala a unui deodorant, duce la niste mirosuri insuportabile.
Asta chiar daca face dus in fiecare zi.

PS: dar te-ai spalat a doua zi, nu te-ai dus la serviciu nespalat.

IonelS 09.09.2010 16:41:50

Citat:

În prealabil postat de Ostasul (Post 286867)
cu aproximatie" ...tu cand postesti spala fata ta si capul tau il unge..."
Noua, celor din orasul nostru ne-a lipsit apa calda cateva zile si am fost disperati...

Cred ca acest text, pt cei care au nevoie de permisiune, este suficient:
" Când postiți, nu fiți triști ca fățarnicii; că ei își smolesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, și-au luat plata lor.
Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală,
Ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție. "

Carmen FUNIERU 30.11.2010 22:18:44

Sunt persoane care din cauza oboselii seara nu se mai spală, iar dimineața nu își mai rezervă timp pentru aceasta. Și amână spălatul considerând că nu este chiar așa important.
Mai mult decât atât, am întâlnit cazuri de creștini care nu spală rufe și nici corpul nu îl spală vinerea, pentru că este ziua Răstignirii lui Hristos; și nici sâmbăta nu spală pentru că este ziua morților, și asta știe de la bunici că este păcat, deci trebuie să respecte.

mihaila_alin 01.12.2010 09:04:45

Citat:

În prealabil postat de Carmen FUNIERU (Post 309058)
Sunt persoane care din cauza oboselii seara nu se mai spală, iar dimineața nu își mai rezervă timp pentru aceasta. Și amână spălatul considerând că nu este chiar așa important.
Mai mult decât atât, am întâlnit cazuri de creștini care nu spală rufe și nici corpul nu îl spală vinerea, pentru că este ziua Răstignirii lui Hristos; și nici sâmbăta nu spală pentru că este ziua morților, și asta știe de la bunici că este păcat, deci trebuie să respecte.

mai demult cind omul se descurca in gospodariea lui, si uneori mirosea de ii era ciuda calului ca miroase mai tare decit el, poate era valabila nespalarea dar in conditii de naveta, serviciu in intreprindere e cazul sa ne spalam de cite ori e necesar sa nu ispitim aproapele cu mirosul nostru.oare daca esti surprins in cimp deschiis in acele zile[vineri,simbata], de o torentiala puternica care isi face treaba, intr-o zi de vara a cui e pacatul?.mi-e greu sa cred ca: nu Dumnezeu da ploaia si peste cei drepti si peste cei nedrepti.noi mirenii cei de trei ori pacatosi se cuvine sa ne curatim prin spalarea trupului de cite ori e nevoie,caci inca nu am ajuns la masura sfintilor.dar un lucru este sigur nu in public unde in special femeile stirnesc [invirtirea rotilor dintate]din capul barbatilor cunoscuti si necunoscuti.caci vai de cel prin care vine prilejul de ispita.
ispitica,ispitoi nu ai ce cauta la noi.

anatolie 29.12.2010 22:08:30

Suntem oameni, trebuie sa ne spalam.
Doamne ajuta!

George.m 29.12.2010 23:20:21

Din pacate, exista oameni ce cred ca igiena precara face casa buna cu sfintenia. :)

andreicozia 30.12.2010 02:33:51

Citat:

În prealabil postat de George.m (Post 317554)
Din pacate, exista oameni ce cred ca igiena precara face casa buna cu sfintenia. :)

Eu as vrea sa-l cunosc mai indeaproape pe Traditie adica sa-l miros la propriu, deoarece cu toata seriozitatea el este in stadiul de a cerceta si confirma o teorie patristica, acela, ca daca duci o viata sfinta nu mai trebuie sa te speli, si el se pare ca lucreaza, la modul serios la acest deziderat si doreste chiar sa isi impartaseasca experientele cu noi.

Acest mesaj NU este o gluma, chiar daca aduce un pic!

Miha-anca 31.12.2010 03:49:58

Foarte greu se ai ajunge astazi la sfintenie, si in nici un caz doar prin nespalare. :103:

cristiboss56 20.01.2011 00:21:28

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 133350)
Nu am reusit sa citesc tot topicul... dar mie mi-a spus cineva ca dinainte de a te ruga e obligatoriu sa te speli pe fata.. eu una nu cred asa ceva, ce rost are sa te mai speli pe fata cand sufletul ne este incarcat de pacate?

Păi , tocmai asta e ! Cu cât avem sufletul mai plin de păcate, trupul trândăvește, se moleșește, așa că un spălat ca lumea pe față, cu apă cât mai rece, te trezește , pe moment ce-i drept, dar te trezește !

iustin10 20.01.2011 00:56:43

Atunci fariseii si carturarii din Ierusalim au venit la Iisus si I-au zis:
"De ce calca ucenicii Tai datina batranilor?: ca nu-si spala mainile cand mananca".

Iar El, raspunzand, le-a zis: "Dar voi de ce calcati porunca lui Dumnezeu de dragul datinei voastre?

Ca Dumnezeu a zis: Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, iar cel ce va blestema pe tatal sau ori pe mama sa sa fie pedepsit cu moarte.
Voi insa spuneti: Cel ce i-ar zice tatalui sau ori mamei sale: Darul cu care as putea sa te ajut I l-am daruit lui Dumnezeu, acela poate sa nu cinsteasca pe tatal sau ori pe mama sa. Asadar, ati desfiintat porunca lui Dumnezeu de dragul datinei voastre.

Fatarnicilor, bine a profetit despre voi Isaia, cand a zis:

Poporul acesta se apropie de Mine cu gura si Ma cinsteste cu buzele, dar inima lui este departe de Mine.

Si zadarnic Ma cinsteste invatand porunci si invataturi omenesti" .

Si chemand la Sine multimile, le-a zis: "Ascultati si intelegeti:
Nu ceea ce intra in gura il spurca pe om, ci ceea ce iese din gura, aceea il spurca pe om".

camy_d 20.01.2011 15:37:22

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 130058)
Oare exista referiri in Biblie la spalatul corpului in totalitatea sa?
Sunt amintite spalarile pe miini, pe picioare insa Evangheliile nu amintesc nimic despre Mintuitor ca ar fi facut vreodata baie cu scopul spalarii corpului ci doar o data in Iordan la botez

Evangheliile spun ceea ce ne trebuie, nu când se spăla Iisus, cu ce ne încălzește asta credința? Pe acolo lumea mergea prin deșert, se prăfuia și gazda era obligată să aducă apă să se spele musafirii pe mâini și pe picioare, așa cum gazda de acum te servește cu un fursec sau o cafea, era o treabă socială. Dar ce ne interesează pe noi, când făcea Iisus baie pe corp?

dianagroza 20.01.2011 16:04:49

Ar fi indicat sa nu... dupa cateva saptamani prindem scoarta si o dam jos cu o spatula.
Ce ar fi daca te-ai duce intr-o zi la Biserica, si ai vrea sa-ti descoperi capul si sa nu-ti poti scoate caciula de pe cap pentru ca s-a lipit de par, din cauza lipsei acute de apa si sampon... ce parare ai avea?
Cum poti sa te intrebi asa ceva? Esti comic rau de tot. Ar trebui sa-ti fie cunoscut faptul ca este necesar sa te pregatesti inainte de a merge la Biserica, cu o zi inainte, nu sa te duci nespalat. Doaaa...

medusa 20.01.2011 17:23:25

daca animalele se spala, oamenii de ce ar face rabat?

camy_d 20.01.2011 19:51:24

Alt lucru e sigur, dacă Iisus ar fi fost împuțit, ar fi fugit toți oamenii de El și nu ar mai fi putut propovădui Adevărul. Mai ales că mergea prin deșert, acolo transpiri imediat, doar în Nazaret e răcoare că-i pe munte, dar în restul Israelului e foarte cald..

Melissa 20.01.2011 20:29:08

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 326062)
Alt lucru e sigur, dacă Iisus ar fi fost împuțit, ar fi fugit toți oamenii de El și nu ar mai fi putut propovădui Adevărul. Mai ales că mergea prin deșert, acolo transpiri imediat, doar în Nazaret e răcoare că-i pe munte, dar în restul Israelului e foarte cald..

:21::6::11::53:...tu simpatica ca de obicei ...

Melissa 20.01.2011 20:32:16

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 325906)
Evangheliile spun ceea ce ne trebuie, nu când se spăla Iisus, cu ce ne încălzește asta credința? Pe acolo lumea mergea prin deșert, se prăfuia și gazda era obligată să aducă apă să se spele musafirii pe mâini și pe picioare, așa cum gazda de acum te servește cu un fursec sau o cafea, era o treabă socială. Dar ce ne interesează pe noi, când făcea Iisus baie pe corp?

Corect.A te spala e un lucru firesc.Nu se specifica nici cand mergea sa-si faca nevoile, asta nu inseamna ca El nu si le facea!

camy_d 20.01.2011 20:34:08

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 326076)
:...tu simpatica ca de obicei ...

:4::6::11::53:
Dacă spui tu.

Yasmina 21.01.2011 09:22:06

Corpul uman este acoperit in proportie de 2-4 milioane de glande sudoripare repartizate pe toata suprafata corpului, in jur de 100-200 de glande pe cm2, intr-o proportie mult mai mare in zona talpii piciorului, a palmelor, a fruntii si a axilelor iar aceste"minunatii"de glande produc in medie 0.5 -1 litru sudoare/zi.
Sudoarea, formata 99%din apa si 1% saruri,nu ar mirosi urat daca nu ar intra in contact cu bacteriile/microorganismele care traiesc la nivelul pielii si o descompun,in derivati ai sulfului.Exista posibilitatea ca netinand a igiena stricta a picioarelor,sa se ajunga la ciuperci ale picioarelor si ale unghiilor.
Despre igiena organele excretoare/sexuale nici numai vorbesc...
Despre igiena bucala,la fel este de prisos...

Pe vremuri,la sate,"baia generala"se facea sambata seara pentru a te duce musai curat si primenit la intalnirea cu Domnul;in rest isi mai spalau bratele si picioarele,in timpul saptamanii cand veneau de la munca.

Chiar nu inteleg care-i treaba cu acest topic?care-s nelamuririle legate de igiena,de curatenia trupeasca?

Yasmina 21.01.2011 09:27:00

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 326078)
Corect.A te spala e un lucru firesc.Nu se specifica nici cand mergea sa-si faca nevoile, asta nu inseamna ca El nu si le facea!

Eeeeeeiii,fi sigura ca se va discuta si asta pe forum,ca doar in Scrieri nu s-a consemnat...

Moise Motanul 27.01.2011 12:02:59

intrebari de felul acesta nu-si au rostul :)))))))... cum sa nu te speli ? biblia ne invata sa ne tratam corpul ca fiind templul duhului sfant,nu trebuie sa ne batem joc de el ci sa-l ingrijim cat putem de bine: hrana sanatoasa,igiena si toate cele. deja o dati in nebunie.

Melissa 27.01.2011 15:04:35

Citat:

În prealabil postat de Moise Motanul (Post 328842)
intrebari de felul acesta nu-si au rostul :)))))))... cum sa nu te speli ? biblia ne invata sa ne tratam corpul ca fiind templul duhului sfant,nu trebuie sa ne batem joc de el ci sa-l ingrijim cat putem de bine: hrana sanatoasa,igiena si toate cele. deja o dati in nebunie.

Initiatorul topicului a pus intrebarea "oare trebuie sa ne spalam?", pe un ton ironic, deoarece sunt unii pe aici care fac numai ce scrie in Scripturi!De aceea si raspunsurile au venit pe masura...bate saua ca poate pricepe iapa...ceva de genul asta...:5:

andreicozia 27.01.2011 16:29:42

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 328908)
Initiatorul topicului a pus intrebarea "oare trebuie sa ne spalam?", pe un ton ironic, deoarece sunt unii pe aici care fac numai ce scrie in Scripturi!De aceea si raspunsurile au venit pe masura...bate saua ca poate pricepe iapa...ceva de genul asta...:5:

Nu era, Melissa, pe ton ironic, ci chiar am ridicat aceasta problema pentru a discuta ceea ce citim prin cartile patristice si scripturi, sa intelegem cun se punea problema in cazul sfintilor si daca chiar nu aveau nevoie sa se spele.

andreicozia 27.01.2011 16:32:41

Citat:

În prealabil postat de Moise Motanul (Post 328842)
biblia ne invata sa ne tratam corpul ca fiind templul duhului sfant,nu trebuie sa ne batem joc de el ci sa-l ingrijim cat putem de bine: hrana sanatoasa,igiena si toate cele. deja o dati in nebunie.

Noi suntem si animale si multe nu se spala ci isi schimba blana de exemplu. Asta nu inseamna ca nu-si ingrijesc corpul.

Dumitru73 27.01.2011 18:54:45

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 328940)
Nu era, Melissa, pe ton ironic, ci chiar am ridicat aceasta problema pentru a discuta ceea ce citim prin cartile patristice si scripturi, sa intelegem cun se punea problema in cazul sfintilor si daca chiar nu aveau nevoie sa se spele.

daca vrem sa-i urmam pe sfinti, trebuie sa mergem la manastire.
dar daca alegem sa traim in lume, trebuie sa respectam niste reguli. iar cele legate de igiena sunt esentiale.

cred ca in patericul egiptean am citit asta:
intrebat fiind un parinte cum trebuie sa fie haina unui calugar, el a spus: daca iti vei lasa haina 3 zile la o raspantie de drumuri si nu o va lua nimeni, atunci este buna. (citat aproximativ)
asa trebuie sa faca un crestin mirean din ziua de azi? unde am ajunge?

sa nu uitam ca in acele vremuri, o bucata de panza avea alta valoare ca acum.

Moise Motanul 27.01.2011 18:58:33

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 328942)
Noi suntem si animale si multe nu se spala ci isi schimba blana de exemplu. Asta nu inseamna ca nu-si ingrijesc corpul.

ok,ramai tu acolo cu blana schimbata si impacat cu domnul. :))))

Dumitru73 27.01.2011 19:07:26

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 328942)

ba cam se spala.
toate pasarile se "curata". vrabiile fac "baie" in praf.
unele maimute isi spala chisr si hrana, se despaducheaza, etc.
cam toate animalele se curata intr-un fel.

camy_d 27.01.2011 20:50:03

Nu înțeleg de ce trebuie să discutăm despre un act de igienă esențial. Curățenia nu-i un moft, ca bijuteriile, ci o necesitate. Ce tot despicați firul în 4?

Melissa 27.01.2011 21:23:11

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 328940)

Scuze Andrei pt ce am spus aici, dar nu-mi inchipuiam ca vorbeai serios.

cristiboss56 31.01.2011 00:03:21

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 329056)
Ce tot despicați firul în 4?

E o artă și asta ! Nu crezi ? . . .

Miha-anca 31.01.2011 00:25:38

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 328908)
... deoarece sunt unii pe aici care fac numai ce scrie in Scripturi!...:5:

Bine ar fi, dar nu cred. Ar fi multi sfinti pe aici, dar nu este nici unul.

andreicozia 31.01.2011 00:41:09

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 330451)
Bine ar fi, dar nu cred. Ar fi multi sfinti pe aici, dar nu este nici unul.

O alta doamna care considera ca vede prin oameni prin intermediul puterilor divine pe care le poseda.
Oare mai exista cineva aici care-i smerit si nu a devenit un superman sau superwoman in urma numarului mare de Liturghii la care au participat si unde au capatat viziuni cu raze gama.

Miha-anca 31.01.2011 18:36:18

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 330457)
O alta doamna care considera ca vede prin oameni prin intermediul puterilor divine pe care le poseda.
Oare mai exista cineva aici care-i smerit si nu a devenit un superman sau superwoman in urma numarului mare de Liturghii la care au participat si unde au capatat viziuni cu raze gama.

Scuze, andreicozia, de tine uitasem, cand am facut afirmatia de mai sus. Rectific: Intr-adevar avem unu sau doi sfinti pe aici. Fara nominalizari. :64:

andreicozia 31.01.2011 19:42:44

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 330841)
Scuze, andreicozia, de tine uitasem, cand am facut afirmatia de mai sus. Rectific: Intr-adevar avem unu sau doi sfinti pe aici. Fara nominalizari. :64:

O dai pe bascalie insa crestineste ar fi normal sa zici:

Dupa mine toti sunt sfinti numai eu sunt cea mai nemernica. Nimic bun nu am facut la viata mea. Toti sunt mai buni ca mine pcatoasa....nu INVERS...ca eu stau pe podiumul asta inalt si vad cu claritate cum pe "aici" nu-i nici un sfint.
Parerea mea....:(

Miha-anca 01.02.2011 00:21:50

Andrei, fii dragut si urmareste firul discutiei, ca sa intelegi de ce am scris ce am scris si ca sa nu mai faci afirmatii off-topic.

Yasmina 01.02.2011 01:07:15

pur informativ!

pt devieri de la subiect,userul pippo a avut excelenta idee sa deschida un subiect CHAT ROOM,tot cei care doresc sa chatuiasca pe diverse teme,numai despre subiectul de fata,nu-sunt invitatati cu prietenie...

cristiboss56 01.02.2011 03:04:27

Sfântul Ioan Gură de Aur , ne atenționează chiar :

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 331132)
pt devieri de la subiect,userul pippo a avut excelenta idee sa deschida un subiect CHAT ROOM,tot cei care doresc sa chatuiasca pe diverse teme,numai despre subiectul de fata,nu-sunt invitatati cu prietenie...

"Un cuvânt care a fost spus în mod simplu a răsturnat case întregi și a distrus și înecat suflete. . . . .un cuvânt scăpat o dată din gură nu este cu putință să fie retras . . ."

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:35:27.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.