![]() |
Citat:
si revenind la oile noastre..."cum sa-mi pun basma pe cap in sec 21?!" foarte simplu e algoritmu si nu include decat 2 pasi: { dragoste fata de Dumnezeu; credinta } . si explicitarea: atunci cand ai aste in inima, n-ai sa vezi niciodata in jurul tau guri clevetitoare, ochi care-or sa rada de felul in care te imbraci, comporti pt ca mai presus de Dragostea ta, nu e nimic! realizezi ca nu te mantuieste lauda si admiratia omului ci, opusele=>vei avea curaj sa porti basma pe cap mereu... ca sa raspund anticipat, nu, nu-mi acopar constant capul....dar cand ma voi hotara s-o fac, am sa-I cer ajutorul spre intarire. ma iertati si Dumnezeu sa ne ajute sa-l iubim! |
Citat:
Ma intreb cum ar fi putut un calugar zavorat sa-si taie pletele?!? Aduc tot timpul vorba despre calugari, caci ei sunt cei cu viata curata si plina de renuntari, nu noi. Exista calugari pe Muntele Athos care accepta tot ce li se intampla cu smerenie: nu numai aspectul fizic, pe care nu si-l ingrijesc de nici un fel, ci si bolile, durerile cauzate de cancer, lipsa mancarii, a unui adapost, etc. Ei le suporta fara sa se vaite. Asta este viata de calugar. Si atunci, parul lung nu e decat semn de smerenie. Dar ce stim noi despre smerenie?!? Mai nimic, sau chiar nimic. |
Dar Anca, eu stiu ca, calugaria nu este calea obisnuita spre care suntem chemati toti, nu? Poate gresesc, dar a fi calugar nu este neaparat idealul vietii crestine, ci doar un fel de a duce o viata crestineasca spre mantuire, nu?
Ca oameni care nu avem de gand sa ne calugarim, nu simtim nici un fel de chemare spre calugarie, de ce ne-am lua ca exemple pe sihastrii zavorati, sau de pe Muntele Athos, sau mai stiu eu ce fel? Spui ca la manastire a fi neingrijit e semn de smerenie (bun, eu nu sunt de acord cu asta), dar in viata noastra, a celor din afara manastirii, nu este nici pe departe un semn de smerenie. Si atunci care-i legatura? Si din nou, aici nu vrobeam nici de parul calugarilor, nici de barbati, ci de femei si tinuta lor. |
canoane proprii- religie proprie !
La prima citire a postarilor ai putea sa te inseli si sa crezi ca ar fi interesante dar staruind in lectura si cautind toate sensurile care se pot desprinde te poti ingrozi de fanteziile ortodoxilor. Am luat cunostiinta astfel ca unii preoti nu obliga la a fi femeia acoperita in biserica si nici a fi in fusta si nici a nu-si tunde parul pt. ca la urma urmei conteaza ce ai in suflet, credinta din inima ta . Dar in mod firesc cred ca acesti parinti nu recomanda nici a posti cu adevarat si nici a face milostenie, si nici nu tin cu scrupulozitate ca sa-ti faci intocmai canonul in fiecare zi si nici sa fi prezent la toate slujbele bisericii si nici sa ajuti biserica dupa puteri s.a.m.d. deoarece , in mod firesc, este suficient sa il ai pe D.zeu in inima ta ! Daca ai ajuns sa crezi asa ceva atunci sa sti frate ca in inima ta de mult nu mai este Hristos si s-a cuibarit altcineva care nu-ti lasa dragostea libera spre nevointa si slujirea lui Hristos. Nu vreau sa discut acum ca aceasta optica este o mare instrainare neoprotestanta(''sola fide"= doar credinta) deoarece ar fi necesar ca interlocutorii sa cunoasca aceste invataturi altminteri am vorbi ca Moise in pustiu, lucru de care oricum nu suntem departe, dar vreau sa amintesc ca acesti frati (adepti dulci , fideli si bucurosi ai acestor ,,pogoraminte")nu numai ca nu cunosc cuvintul Sf. Iacov ruda domnului ci sunt si impotriva lui (din aceleasi motive care i-au tinut in totdeauna sa fie vasnici marturisitori). Acesta spune raspicat : ,,...credinta fara fapte moarta este ca si faptele fara de credinta " Fara a emite o parere laborioasa spun ca , interpretind scurt cuvintele sf. Iacov reiese clar ce credinta au cei care nu fac faptele credintei : moarta . Ei, sigur ca ne supara asta si ne indigneaza si ne tulbura dracii rau intrebind chiar ,,in gura mare" cine esti tu sa spui asta si de unde sti tu ? Pai, simplu, de la voi ...eu ma uit la voi ce ziceti si cum faceti si va spun cum sunteti.
De asemenea , in privinta portului parului la barbati si la femei ca si la mireni si monahi lucrurile sunt clare pt. cei ce voiesc SA FACA,la ceilalti vine ispititorul si le pune tot felul de piedici si le sufla in gindire tot felul de idei dracesti si ii invata sa se importiveasca tot asa cum a facut si tatal omului, Adam ! Traditia bisericeasca consemneaza (ca si la portul hainelor si ca si la tot lucrul necesar de stiut) ca femeia sa nu-si taie parul, deoarece asa este ea lasata de la D.zeu cu par lung. Dar preceptul acesta nu este obligatoriu , este numai pt. cei ce vor sa-i urmeze lui Hristos. Si sa nu uitam , nimeni nu poate sluji la doi stapini ! La barbatii mireni parul se taie . Noi tot vorbim pe aici ba de un parinte contemporan , ba de altul , ba de sfintii parinti dar cei care nu au decit parerile lor si pe acestia nu-i citesc se vad , hat, de departe ...sa nu credeti ca ar ramine un secret ! Parintele Paisie aghioritul in lucrarea ,,Cu durere si dragoste pt. omul contemporan" are un dialog cu un tinar latos pe care il intreaba de ce poarta parul lung . Chiar il intreaba direct :,, esti afiorasit? " Deoarece acesta nu era in starea aceasta i-a recomandat sa se tunda si sa se aranjeze cit de repede . Calugarii poarta plete (parul netuns) ca semn al legaturii lor cu D.zeu , pilda inca de la Samson din VT. Dar in ziua de astazi episcopii dau deslegari monahilor sa se tunda ... nu stiu pt. care considerente . Este clar ca daca ai un ierarh care el insusi se tunde este de asteptat ca sa recomande si calugarilor lui sa faca la fel . Pt. aceleasi motive(?????) pt. care mai ingaduie si o multime de alte lucruri necanonice. Dar de ... este in dreptul episcopului de a lega sau deslega ! Asa ca cei care vor sa fie mai rigurosi respecta traditia bisericii in starile in care se gasesc incercind astfel ca din lucruri mici sa le zideasca pe cele mari. Altii, care au putere mai multa, sar peste ''inconvenientele" mici si le incearca heirupeste direct pe nevointele mari . |
Bun, am inteles: femeia este lasata de Dumnezeu cu par lung si daca s-il tund nu vor sa il urmeze pe Hristos.
Din cate stiu eu copiii cand se nasc nu se nasc cu par diferit. Acum, Zaharia, considera asta ca un comentariu din culise si nu te simti dator sa raspunzi. :-) |
Citat:
Avand in vedere ca Sf. Apostol Pavel spune ca ar trebui sa fim asa, adica feciorelnici cu totii, trag concluzia ca si calugaria este pentru toti. "Dar din cauza desfranarii, fiecare sa-si aiba femeia sa, si fiecare femeie, barbatul sau". Am constatat obiceiul de a se sari peste primul verset: "Cat despre cele ce mi-ati scris, bine este petnru om sa nu se atinga de femeie", facand abstractie de el. Dar daca nu sarim peste acest verset, vom constata vrand-nevrand ca tocmai calugaria este cea, la care suntem chemati cu totii. Ca nu putem, este altceva. Sa revenim la legatura dintre par si smerenie. Pentru cel aflat in afara manastirii, un par neingrijit este un par spalat, dar necoafat, deci lasat asa cum il are de la Dumnezeu. Faptul ca tu, sau eu nu suntem de acord cu anumite lucrui, nu inseamna nimic, caci nu noi stabilim normele si parerea noastra are repercusiune doar asupra noastra personal. In rest, e bine sa tinem cont de firul discutiei, sa vedem ce a afirmat unul si altul; din cand in cand mai exista si explicatii menite sa aduca lumina asupra temei in discutie, dar mai pe ocolite. |
Citat:
|
P.S. Si de ce ar mai fi dat Dumnezeu porunca sa crestem si sa inmultim pamantul...daca de fapt lucrurile nu trebuiau sa stea asa?:39:
|
Primul raspuns ti-l da chiar Dumnezeu in Facerea 2:
18. Si a zis Domnul Dumnezeu: "Nu este bine sa fie omul singur; sa-i facem ajutor potrivit pentru el". |
Citat:
Acum ....totusi din cate pot eu gandi, monahismul este doar una dintre cele doua cai spre mantuire, una din cele doua lasate de Dumnezeu pe pamant, dar nu singura! Femeia se mantuieste si prin nasterea de prunci, deci este clar o alta cale...altfel se spunea sau se indemnau crestinii sa intre in monahism, dar nu exista un asemenea indemn totusi. Exista in unele femei dorinta de a aduce copii pe lume, si aceste femei nu cred ca se poate spune ca sunt pacatoase, sau ca gresesc ( pentru ca asta se deduce ca ar fi mesajul ascuns al celor care afirma ca monahismul este singura cale spre mantuire!!!)...pentru ca nu e corect, si nici in manastire nu au de ce sa retraga...si nu exista nici o ierarhizare practic intre cele doua cai, pentru ca ambele sunt sfintite si binecuvantate de Dumnezeu. Parerea mea.... |
Citat:
de exemplu, ideea ca ar trebui sa nu ne mai casatorim si sa devenim toti calugari a fost condamnata ca erezie in istoria Bisericii, acum, pt ca nu sunt tare in citate si date, nu mai stiu la care sinod. Au fost condamnati si bogomilii care printre altele aveau si aceasta doctrina falsa. Nu asa trebuie citite aceste versete. Trebuie citite tinand seama de: 1) asteptarea imediata a Imparatiei lui Dumnezeu - din acest punct de vedere, sf. Pavel spune ca fecioria este mai conforma cu venirea grabnica a imparatiei, casatoria fiind o cale carese potriveste mai mult celor care 'au timp' pana la venirea lui Hristos (sau moartea lor, daca Hristos nu vuine imediat) Primii crestini aveau aceasta asteptare, ca Hristos va veni f repede. Ce trebuie noi sa retinem in ea este apropierea imparatiei si trezevia (vezi pilda celor 10 fecioare) Nu uita ca mai spune si ca preferinta lui pentru feciorie este o preferinta personala, o parere a lui, si nu o porunca de la Domnul. 2) pasajele din Efeseni unde spune despre casatprie ca este o mare taina, imaginea unirii dintre Hristos si Biserica. Nu se pot citi aceste pasaje decat impreuna, se echilibreaza una pe alta. |
Citat:
|
Citat:
Poate unul din teologii cu memoria mai buna poate spune la ce sinod a fost condamnata ideea ca nu ar trebui sa ne mai casatorim. |
Nu a vorbit nieni despre o condamnare a casatoriei. Am spus doar, ca in lumnaa ce afirma Sf. Apostol Pavel, prima optiune, pe care o prefera si el, este fecioria; caci tot el spune mai departe tot in I Corinteni:
28. Daca insa te vei insura, n-ai gresit. Ci fecioara, de se va marita, n-a gresit. Numai ca unii ca acestia vor avea suferinta in trupul lor. Eu insa va crut pe voi. |
Citat:
|
Citat:
Iti sustin punctul de vedere. Acum nu am in permanenta capul acoperit, dar sper ca pana la urma voi ajunge la asta. Nu pot intelege de ce a purta capul acoperit este mai jenant decat a purta leggings, fusta scurta, haine transparente sau decoltate (cam astea-s tendintele modei). |
Citat:
Am dedus ca, daca crezi ca calugaria este pt toti, atunci casatoria nu este pentru nimeni, deci este condamnabila. Sf Pavel spune intr-adevar ca este mai grea calea casatoriei decat a calugariei. Nu spune aici ca este inferioara sau mai rea. |
Citat:
|
Mai clar de atât , nu se poate . . . !
Dacă părerea unora din noi nu contează și bășcălia e drept răspuns pentru unii , cred , sper din tot sufletul, că Sfântul Apostol Pavel , Sfântul Ioan , Sfântul Ioan Gură de Aur, să fie ceva mai convigători . . . :http://bisericanmd.wordpress.com/tinuta-femeii/
|
Este dezgustator si incalificabila atitudinea celor care, in pofida marturiilor de tot felul pt. marturisirea si propagarea dreptei credinte , nu cunosc decit parerea lor si binecuvintarea proprie . Spunea cu mult adevar si tilc proorocul David : ,, Caci traim vremea in care se lauda pacatosul cu poftele pintecului sau iar cel ce face strimbatate pe sine se binecuvinteaza !"
Este de mult prisos sa mai marturisim ceva pt. indreptarea fratilor laturalnici si prefacuti la nesfirsit ,,democratici', decit lincul indicat de fratele Cristi. Pt. cei ce cred nu este nevoie de marturii iar pt. cei ce nu cred nu sunt destule marturiile ! Intreba cineva de unde incepe lepadarea de Hristos. De aici , de la lucrurile simple ! |
Da, OK, femeia sa aiba capul acoperit, dar peste tot, sa nu se vada parul- NU, asta e fundamentalism care seamana periculos de mult cu cel musulman! Manifestarile exterioare ostentative (cum ar fi puratatul baticului imbrobodit in secolul nostru) NU sunt dovada de smerenie, ci dimpotriva! Evident ca de aici se excepteaza monahiile- pentru ca ele practic traiesc in atemporal.
|
Citat:
|
Citat:
Sa ne ajute Dumnezeu la sporirea credintei! |
Citat:
|
Citat:
Nu avem de ce sa fim chemati la monahism cu totii, monahismul e doar o alta cale, cat despre cei cei casatoriti nu cred ca sunt desfranati doar pentru ca sunt casatoriti...cel putin eu nu am avut niciodata aceasta conceptie peiorativa despre casatorie si nici nu cred ca e ceva natural macar ( asta ca sa nu imi trantesti ceva de genul ca imi gasesc pretexte, fac abstractie de citate si sunt desfranata=casatorita!!!! :16:) Doamne ajuta! |
Citat:
De ce voi ca barbati vreti sa impuneti o tinuta femeilor? E usor sa dai douazeci la fundul altuia. Voi nu trebuie sa faceti nimic, nici basma, nici fusta lunga, nici infasurati, nici alte cele. Voi aveti dreptul sa faceti ce vreti. Daca asa vroia Iisus si daca asta spune credinta... Am sa citesc insa linkul dat de Cristiboss. |
Hmmm... mie mi se pare ca un barbat are, totusi, mai multe responsabilitati in fata lui Dumnezeu decat o femeie...
|
Voi sunteti crestini de mult? Eu am fost botezata pe la cateva luni dar abia de vreo doi ani (mai putin chiar) am inteles ce inseamna asta si mi s-a schimbat viata cam total. Dar in avantul meu de acum un an, cand doream sa le fac pe toate ca la carte, sa ascult tot ce spun sfintii si Biserica in toate am avut o discutie cu duhovnicul. Si in timp ce eu ii spuneam ca nu port batic,fusta ca bla si bla s-a uitat serios la mine si mi-a spus ca nu astea sunt problemele mele. Sa caut Imparatia lui Dumnezeu, sa ma vindec de patimile uriase, sa renunt la pacatele mai mult sau mai putin mari, sa ma tin de Biserica si sa ma rog cat pot iar restul vor veni de la sine. Infatisarea exterioara trebuie sa se schimbe dupa schimbarile din interior. Si sincer, asa e! Dumnezeu ne invata toate... doar sfintii de la EL stiau. Dar conditiile din ziua de azi nu sunt cele de pe vremea Sfantului Apostol Pavel sau ale Sfantului Ioan Gura de Aur... si ca urmare e mai greu de ajuns la inaltimile duhovnicesti (poate nu foarte inalte totusi) de a trai ca firesc ceea ce ne invata sfintii legat de purtarea noastra in societate.
Poate nu degeaba ne-a dat Dumnezeu si duhovnici si nu ne-a lasat doar cu scrieri sfinte... |
Femeile, din orase, cele care au serviciu, trebuie sa respecte niste cerinte de tinuta si aspect exterior.
Traiti pe lumea asta: uitati-va ce probleme au femeile musulmance cu basmale si imbracamintea lor! Exista niste reguli la serviciu (multe facute probabil tot de barbati). Nu le respecti, te-a dat afara si mori de foame. Si pe langa asta, tot barbatii au niste cerinte clare cand isi aleg viitoare sotie, da? Nu ne opunem noi acum la basma si vesmintele de manastire ca asa vrem neparat. In fond ar fi mai simplu pentru noi. Ne luam numai basmale si vesmintele (cum se cheama ele) de maici si nu mai avem nevoie nici de coafor, nici de machiaj, nici de haine simple. Ca acum 2000 ani. Dam foc la magazinele si fabricile de confectii, la coafor si frizerii, la tot. Si voi barbatii? Scuzati-ma dar ma apuca disperarea: o viata am fost educati altfel in familii, ca fete (imbraca-te asa, fa-ti parul, pune ceva ruj, etc., cum vrei sa te ia unul de barbat, cum te duci la serviciu asa?) Si acum vreti sa ne schimbam. Pai mai intelege cineva lumea asta? Ca eu nu. |
Citat:
|
Citat:
Dcei, daca nu imi pun batic in cap, sa ma tund atunci, caci nu mi se pare de loc de rusine. Ceea ce si fac. :-) In ceea ce priveste cele scrise de Sf Ioan, cum am scris si pe alt topic, trebuie transpuse si in contextul actual. Una era imbracamintea cuvincioasa in vremea lui, una este astazi. Astazi, femeile crestine umbla descoperite pe cap si nimeni nu le cere, nici chiar cei mai aspri duhovnici, sa poarte acoperamant pe strada. Ce trebuie retinut dupa parerea mea este ca daca ne ducem la biserica nu ne ducem sa ne aratam lumii, deci sa nu ne imbracam in mod provocator sau batator la ochi. Repet, la asta nu a raspuns nimeni decat prin 'vaaai, ce nerusinare democratica, etc': "Apostolul Pavel arata: “Nu va invata oare insasi firea -spune el – ca necinste este pentru un barbat sa-si lase parul lung? Si ca pentru o femeie, daca-si lasa parul lung este cinste? Caci parul i-a fost dat ca acoperamant”. " Deci, sf Pavel pune pe acelasi loc parul lung la femei si scurt la barbati. Unii din voi insa se leaga numai de fraza despre femei, si calugarii cu parul lung nu intra la socoteala, desi si ei incalca litera sfantului Pavel. Insusi faptul ca se poarta o discutie de zeci de pagini despre acest subiect arata ca ceva e putred cu noi ortodocsii. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
De fapt Sf. Apostol Pavel afirma tocmai contrariul, caci in mod normal unei femei ii este rusine sa se rada. Dar timpurile si obiceiurile s-au schimbat pe masura ce pacatele sunt percepute ca virtuti, de catre unii. In consecinta sunt femei care se rad, dar tot rusine e, ca isi dau seama sau nu. Ca tunderea parului la femei ar putea constitui un pacat, nu ne mai trece de mult prin minte, fiind o inventie a secolului 20. Cum spunea si Jung: "In secolul 20 raul si-a castigat drept la existenta. Urmeaza sa aflam cum sa convietuim cu el, ca sa nu ne aduca cel mai mare rau." |
Citat:
Am observat ca si tu, si Anna, si altii atunci cand se aduce un argument logic ori va suparati, ori va amuza, ori ziceti ca respectiva persoana o intoarce cum vrea, mereu. Asta ar trebui de fapt sa imi fie invatatura de minte ca nu prin logica poti misca inimile oamenilor. Sunt eu probabil prea axata pe ratiune! Ei, aici recunosc ca a fost si o ironie. Am inteles eu ce vrea sa spuna sf. Pavel. Bine, atunci noi care purtam parul scurt suntem nerusinate. Insa totusi in mod logic si barbatii care poarta parul lung. Puteti zice toti ce vreti. Ori toti, ori nici unul nu sunt nerusinati. Ca ceea ce spui este valabil pentru alte lucruri, sunt de acord. Insa nu pentru exterioritati din astea care tin doar de cultura. Au existat epoci in care era foarte decent ca femeia sa aiba rochii cu sanii dezgoliti (in antichitatea greaca); ca barbatul sa umble cu 'fusta' (in orient); ca femeia sa umble cu 'pantaloni' (salvari, tot in orient). ce conteaza este decenta, care se stabileste si in functie de obiceiurile locului. |
Citat:
1. Schimbarea aceasta de vestimentatie, actualizarea ei, modernizarea ei pe care incerci sa o justifici in raport cu timpul , a fost facuta de catre biserica ? Biserica a modernizat vestimentatia ? Pai daca nu ea, de ce o justifici in felul acesta ? Exista modernizare vestimentara chiar si la slujitorii bisericii dar intr-un anumem sens si pina la un punct(conform canoanelor si a bunului simt si nu dupa nebunia fiecaruia) 2. Calugarii nu incalca nimic lasindu-si parul netaiat. Acesta este semnul legaturii cu D.zeu (unul din multe altele) din vechime, inca de la Samson . Nu stiai ! Bine, nu stiai, dar de ce tocmai in calugari te-ai oprit cu exemplul crezind ca ai descoperit ,,apa calda ", cind defapt ei sunt singurii pastratori ai vietuirii adevarate in Hristos ? Exemplele despre epoci si tinute , pe care le dai in ultimul post, nu au nici o legatura cu recomandarile bisericii si cu viata traitorului real in Hristos... sunt de prisos ! Doar nu ai sa crezi , la nivelul tau cultural, ca va exista o zi in care si biserica va recomanda ca femeile sa umble cu sinii mai la vedere ca sa se bucure frateste toti ,,vazatorii" de nurii ei . |
Citat:
Nu zic ca orice moda este buna si trebuie urmata trebuie sa avem discernamantul sa alegem din modele actuale; dar nu putem imupune reguli stricte, atfel ajungem, unde? Sa ne imbracam ca in Palestina lui Hristos, ca sa fim siguri ca nu gresim? deja, in articolul postat de Cristi se spune implicit ca ar trebui ca femeia sa isi acopere parul complect, peste tot.. 2. Stiam; insa argumlentul meu ramane in picioare: daca sf Pavel nu trebuie luat ad literam pentru calugari, atunci nu putem cere in mod cinstit sa fie luat ad literam nici pentru femei. Este valabil si pentru acoperamantul capului - calugarii preoti au capul acoperit in biserica. Exemplul meu cu practici exotice de vestimentatie a fost doar o reducere a absurd - a ideii ca tot ce se facea mai demult era mai bine decat ce se face acum. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Stai putin, cred ca deja unii sugereaza aici ca tinuta din Biserica, mai exact acoperirea capului ar trebui sa fie o piesa nelipsita si in societate...nu ai citit???? Eu in Biserica sunt de acord cu acoperirea capului bineinteles, ce parerea sa am aici, e semn de smerenie, dar in societate nu cred ca exista vreun indemn de acest gen. Daca vorbim de tinuta in societate, cu siguranta iti voi spune ca nu as umbla in negru, cu fusta pana in pamant, ciorapi negri si basma turceasca pe cap...pentru ca nu vad asemenea specificari undeva, practic e doar optiunea unora! Pai nu ne targuim deloc pentru o bucata de material pe cap, iar Fani nu a facut referire la tinuta in Biserica, ci la tinuta crestinului in societate, care nu era altfel decat a oamenilor de rand, si nici nu atrageau atentia printr-o culoare anume, sau croi al hainelor...iar in opinia mea practic smerenie insemna sa alegi sa ai o existenta care sa nu iasa din comun, deci fara a provoca oamenii la a face comentarii, sau a se uita urat la tine ( deci nu trebuie sa iesi in evidenta prin ceva anume, orice ar fi acel ceva...vulgaritate vs tinuta muslima sau sa creezi antipatie in jurul tau)!:1: |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:21:17. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.