![]() |
Citat:
|
@Cristiboss - dar nu te inteleg. Nu este normal sa fim curiosi sa invatam tot ce este legat de credinta? Cu ce gresesc daca imi place sa vad ce face preotul cu discul si anafura si etc.?
Citeam undeva niste explicatii (povesti), dar cu teremenii aia religiosi este greu de inteles. La spitale poti sa asisti la o operatie fara sa intri in sala (ca n-ai voie), intr-o camera speciala cu geam mare spre sala de operatie. Asa invata studentii si vad cum lucreaza chirurgii efectiv. |
Sophia, nu este nimic gresit in a vrea sa stii ce se intampla in spatele usilor inchise. Pana la urma curiozitatea este o calitate umana fara de care nu ne-am dezvolta in nici o directie.
Poti sa te uiti pe youtube, am impresia ca sunt niste filmulete care sa te mai elucideze. Si da, cred ca Biserica ar trebui sa faca un efort si sa explice unele lucruri pe pe intelesul tuturor, fara tot felul de cuvinte care isi aveau locul in limba romana vorbita acum 100 de ani, dar nu astazi. Daca nu stii ce inseamna fiecare moment al Sfintei Liturghii nu poti sa participi trup si suflet. De exemplu, putini romani ortodocsi stiu de ce este obiceiul de a ingenunchea in timp ce strana canta "Pe Tine Te laudam..." , sau chiar dinainte de la "Luati, mancati..." Sigur, toti se aseaza in genunchi, sau se iau dupa altii, dar de ce? Daca intrebi, lumea nu stie. Fiindca in timpul acelei cantari preotul in Sf Altar spune in taina epicleza, momentul cel mai sfant al Sf Liturghii, o rugaciune foarte importanta, prin care se invoca Sf Duh si se sfintesc Cinstitele Daruri care astfel devin Sfintele Daruri, adica chiar Sf Trup si Sange al Mantuitorului nostru cu care se impartaseste lumea. La biserica la care merg eu in Ro parintele nu spune rugaciunea chiar in taina, ci putin mai tare incat si restul credinciosilor pot sa o auda. Si astfel participi trup (ingenunchind) si suflet (stiind ce se intampla si fiind constient de prezenta Sf Duh mai mult decat oricand). |
Citat:
|
imi spun doar parerea
eu cred ca influenta iudaica in timp si a pus amprenta oarecum ca exemplu in V T si femeile si barbati nu aveau voie 7 zile sa nu se apropie de un lucru,ca tot erea necurat de ce se atingeau,in NT nu mai relateaza aceste aspecte dar in schimb a ramas neschimbat referitot la femei dece?atata timp cat MAICA DOMNULUI a ridicat cinstea femei la cinstea ceea dintai atata timp ca EA fost si este ca FEMEIE mai presus de PROOROCI,APOSTOLI,CUVIOSI,MUCENICI......inseamna ca cinstea femeii e ridicata..., atata timp cat e mai presus de orice creatie de-a lui Dumnezeu excludem pe Hristos care e Dumnezeu si om inacelas timp,pe cand MAICA DOMUNULUI este faptura ceea mai importanta din creatie si este FEMEIE....Deci e un mare privilegiu sa fi femeie, i s-a dat cel mai mare dar ,acela de nastere de fii acela de a da viata ,si se zice cat de dureroasa e nasterea pe atat de mare e bucuria ei ...si aceasta bucurie nu are cum sa o inteleaga nimeni decat ea.....Atata timp cat DUMNEZEU sa smerit si sa nascut din femeie...tocmai pt ai ridica cinstea ei dupa cadere asta nu inseamna ca il face pe barbat mai presus.....in cartea faceri Dumnezeu a zis sa facem om adica a facut 2 si in acelas timp unul,nu exsita EGALITATE ci COMPLETARE unul fara altul nu poate trai si ce face unul nu poate sa faca celalanta si in acelas timp unul ,numai ca uni pt ca sau nascut barbati cred ca sunt mai sus,si aici il contrazic pe Dumnezeu ca ar fi facut femiea inferioara ,si Dumnezeu nu avea cum sa fac ceva imperfect ci toate lea facut cu intelepciune dar noi mereu in contrazicem zicand ..tu esti femeie esti facuta doar sa faci copiii.....si acest lucru revine din mandrie si iarasi revenim la primul pacat de inainte de a fi omul mandria de a se contrazice cu Creatorul ca femeia e inferioara lui..adica ca a facut lucruri inperfecte atata timp cat ii vezi inferioritatea ei...nu e vorba de discriminare cat despre contrazicerea omului cu Creatorul.....oare EL fiind creatorul nu ii era mai simplu sa ea tarana in 2 maini si sa sufle?da...ii era ...dar intelepciunea LUI fiind nemarginita a luat unul din altul ca unul fara altul sa nu poata exsista nici decum unul sal foloseasca pe altul inferior lui atata timp cat ambi se intorc in acelas pamant din care au fost luati....ambi au aceleasi neputine si dece?pt ca sa nu zica unul fata de celatat ca eu sunt barbat si mai curat sau invers eu sunt femeie si mai curata...au aceleas neputine ca uni si le stapanesc mai bine prin virtuti asta e alt ceva dar atata timp cat prin ambi circula sange cred ca sunt la fel...ca daca un barbat ar fi fost femeie ar face ceea ce face o femeie si invers...mi se pare incorect ca un barbat sau sau o femeie sa jundece partea opusa a sa de anumite pacate pe care ei nu le pot face din cauza sexului opus si inevitabil nu au cum si spre exemplu multi barbati judeca foarte dar foarte aspru unele chesti referitoare la femei dar sicer eu cred 100% ca de ar fi fost femei nu ar mai judeca asa aspru...dar spre norocul femeilor ca Dumnezeu e judecatorul tuturor..... in VT preoti se faceau numai din randul preotilor in NT oricine cu vocatie si chemare are voie,in VT se aducea jerfa de sange in NT se aduce jerfa fara de sange care e Hristos,si totusi perioada de ciclu la femei nu se gaseste in NT testament se gaseste in canoane care sunt luat o parte din VT....da in NT SF AP.Pavel zice ca preotul sa fie barbatul unei singure femei si episcopul la fel acum gasim episcopi calugari ceea ce ma suprinde ...in vechime episcopi erau insurati....oricum sunt multe chesti nelamurite,am inteles de ce sa ales ca barbati sa fie preoti pt faptul caci nu mi se pare normal sa slujeasca la acelas altar o femeie si un barbat pt simplu fapt ca in mare parte colegi de munca se incurca intre ei si pt a evita acest fapt care cu siguranta sar fi petrecut si cred ca in secolul 21 ar fi luat o mare amploare.....caci asa am fost creati sensibili unu fata de celalant asa um zicea SF VASILIE nu poti pune carbuni aprinsi si sa nu te arzi....de aici si faptul evitari unei femei in sf altar pt a nu deruta mintea celui care slujeste pt ca din vechime se stie ca si proroci si sf fugeau de femei pt ca asa a lasat Dumnezeu ca astfel nu sar fi imultit....de aceia exista acel loc in sf Munte pt ca atata timp cat SF Vasilie a zis neputinta barbatului fata de femeie,caci multi imparati regi exp Irod a fst condusi de femei... de aici reese si izolarea acelui loc.in VT pr.David,Solomon care a avut 700 de femei si exemplile sunt numai ca trebuie o interpretare logica...bine bine dar sa zicem de ce nu are vie o batrana sau o cocuta ...pt a nu se face loc altor interpretari.....cu siguranta voi fi contrazis de barbati care sunt condusi de mandria ca sunt barbati dar ascuzand acest lucru in spatele caci canoanele zic nu eu..dar totusi in spate ascuzanduse mandria de barbatie....uitand ca vrednicia se arata prin fapte si nu prin mandrie....singura diferenta intre oameni fie barbat fie femeie o face doar PACATUL....
|
Citat:
De asemenea, rugaciunile de invocare a sfantului Duh se fac cu voce tare si dupa 'pe tine te laudam'. Exista si biserici in Romania unde se face asta, de ex. 'biserica studentilor' de la Bucuresti. |
Proscomidia poate fi vazuta la acest link:
http://video.crestinortodox.ro/paYxK...oscomidia.html |
Multumesc mult Costel. Acum stiu eu cum se face proscomidia si rugaciunile care se spun atunci. Chiar este educativ acest filmulet.
|
Citat:
|
Poate ca nu la intrare este potrivit, dar oricum ar fi bine sa se faca la vedere.
Eu una am priceput niste lucruri acum si este si frumoasa toata aceasta simbolistica si acest ritual. Simti cu adevarat ortodoxia, pentru ca este ceva ce nu vezi la alti crestini. Si catolicii fac euharistia la vedere, dar la ei nu exista acel ritual al proscomidiei pentru ca ei au ostie si nu prescura/anafura. |
Nimic din ceea ce se face, nu se face la intamplare. Totul are sens. Nu sunt de acord ca aceste lucruri sa se faca la vedere. Nastere Domnului, caci si acest lucru se petrece la proscomidiar, nu poate fi vazuta cu acesti ochi. E nevoie sa te unesti cu Hristos si asa ajungi sa vezi dincolo de paine si vin, trupul indumnezeit al lui Hristos. Asa ca nu intamplator au randuit Parintii ca aceste lucruri sa nu se faca la vedere, caci scopul nu e sa vad, ci sa ma unesc.
Dar e indicat sa se faca acest lucru macar o data pe an, intr-o seara, dupa vecernie, de catre preot in fata tuturor - cu scop educativ. Ca oamenii sa inteleaga simbolismul. Caci simbolul nu inchipuie, ci cuprinde realitatea. |
Citat:
...tocmai de aceea sunt toate in altar ca sa tindem si sa vrem MULT mai MULT... Sf.Taine ne sunt ARVUNA vietii vesnice!!! Ni se dau din Sf.Altar prin Sf.Potir la Sf.Liturghie ca sa vrem sa ne unim cu Hristos!!! Sa fim constienti ca pe lumea asta nu putem intra in Sf.Altar, dar sa VREM sa ne unim cu Hristos si sa fim cu El acolo sus in Imparatia Sa!!! AMIN!!! |
Citat:
Am o mica problema ...mama mea nu intelege de ce femeia nu are voie in Sf Altar si se poarta chiar nefiresc uneori neintelegand asta deloc,eu personal ma gandesc ca stie Dumnezeu mai bine de ce nu avem voie si imi este suficient nu simt nevoia de argumente eu accept aceasta stare ...ce ii pot spune mamei mele care este chiar considerata o Sfanta de cei ai casei si in mod clar nu ma aproba pe mine in nimic ,dar eu vreau totusi sa o ajut sa inteleaga... Exista clar unele scrieri vechi prin care femeia chiar avea voie acolo? si apoi a fost retrasa voia... ea sustine ca a citit mult si o cred...doar ca eu nu stiu ce carti citeste ea si de unde se inspira ,tinde sa imi vorbeasca si despre nu stiu ce conspiratii ale Vaticanului ...devine uneori chiar suparator pentru mine de ce cu atata ardoare sustine niste chestiuni scrise intr-o carte publica pe care Vaticanul clar nu o recunoaste ,,,in fine ajutati-ma va rog frumos sa ii dau un raspuns pe masura ,ma iertati daca nu ma fac inteleasa ... Va doresc sa aveti ce Domnul isi doreste pentru voi ! PS : Spor duhovnicesc |
Citat:
Catapetesma - o alta problema interesanta de discutat, mai ales pe acest topic. Nici ea nu exista la inceput. Din ce in ce, oamenii au simtit nevoia sa ascunda, sa faca Taina vizibila ca Taina de nepatruns, cand ea de fapt prin insasi fiinta ei nu are nevoie sa fie ascunsa ca sa fie taina. S-a constituit apoi simbolismul iconostasului, care are importanta lui, insa si lipsa lui ar avea o alta importanta. Eu sunt pentru iconostas, dar mai usor, mai transparent, nu masiv si imposibil de patruns cu privirea. Un iconostas care sa dezvaluie invaluind- de exemplu fara perdele sau scund. |
Geo, ma faci sa rad, cum adica, in Sf. Munte nu are voie sa intre nici Paraclisierul in Sf. Altar.
Pai, asta este indatorirea lui, sa pregateasca intreaga Biserica pentru Slujba . |
Citat:
|
Aha, deci are voie...intelesesem ca nu are voie deloc sa intre in Sf. Altar. Cred ca toti au inteles acelasi lucru.
Oricum, important este ca intra, cat sta sau nu, nu cred ca mai are vre-o relevanta si, sincer, nici nu-i prea vad rostul acestei insemnari. Stiam cam cu ce treburi ar trebui sa intre in Sf. Altar, tocmai de aceia nu intelegeam sensul restrictiei totale, dupa cum se intelesese initial. |
Citat:
Insa ar trebui sa asculte mai mult decat sa judece. |
Citat:
|
Citat:
|
hmmmmmmm
[quote=mirelat;185274]cat de urat spus.. "acel lucru"... cu asemenea gandire din partea barbatilor, nu-i de mirare ca a aparut miscarea feminista.[/QUOTE
Suntem bune doar cand aveti voi un castig? bine ca nu gandesc toti barbatii asa plastic ,atunci nu cred ca ar mai exista familii ...dureros cum gandesti .oare mama ta stie? ca a fost buna doar sa te nasca? ''Acel lucru'' tu ar trebui sa il respecti ...porunca a V-a |
Citat:
|
Citat:
Nici macar baietii de la strana nu au voie sa calce in Sfantul Altar. In rest, exista randuieli si pentru femei. Cel mai scurt exemplu este manastirile de maici, unde o maica ajuta pe parintele, ca paraclisier. |
La manastirile de maici, nefiind barbati acolo, maica stareta poata primi blagoslovenia episcopului de a intra in sfantul altar pentru a-l ajuta pe preot, iesind cu lumanarea, facand cadelnita, facand curatenie. Nu vad de ce in partea ardealului, am cunoscut cazuri in care, preotii dau blagoslovenie femeilor de rand sa intre in Sf. Altar sa faca ordine. Este clar, nu au ce cauta femeile in Sfantul Altar. Pentru maicile starete s-a facut de pe vremea apostolilor stagiatul diaconiei. Diaconitele pot ajuta la aprinderea tamaii, iesirea cu lumanarea dupa preot sau inaintea lui, dar nu altceva!
Femeia nu are ce cauta in Sfantul Altar. Sunt Sfinte Canoane care interzic desavarsit acest lucru. Femeia, nu e de ajuns ca vazandu-o preotul in Biserica, ii face ispita??? evident! Atunci, ce sa-i caute ispita si in Sfantul Altar? |
Citat:
|
Citat:
Sa luam aminte la Mantuitorul si la Sfintii Parinti si sa le urmam lor ! Oare asa ar vorbi Hristos despre femei ?! Asa ar vorbi oare Sfantul Ioan Gura de Aur despre femei ?! Parintele Ilie Modovan - Rolul femeii in Biserica si in lume - Sa luam aminte ! P.S. Sa o lasam mai "moale" cu Sfintele Canoane, caci daca ni s'ar aplica noua insine, nu am avea voie nici sa ridicam ochii din pamant. Sa le citim, sa le studiem si sa le urmam, dar pe toate, iar nu impartial. Canoanele care pun "anatema" pe cei care vorbesc cu ura sau scarba fata de femei, trup, casatorie, etc... sunt multe. |
Parintele Cleopa zicea de maici ca au voie sa intre in Sfantul Altar al Sfintei Biserici din manastirea din care fac parte.
Cu binecuvantare normal. Apoi sa nu uitam ca Maica Domnului a stat in Sfanta Sfintelor mult timp unde arhiereul nu intra decat o data pe an cu multa smerenie si multe jertfe. |
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/liturgi...ar-108156.html |
Citat:
Doamne ajuta si iertare frati si surori in Hristos |
F frumos mi se pare sfarsitul articolului de pe crestinortodox de astazi cu aceeasi tema ca si cea discutata aici. am s-o citez si aici ca poate sunt si altii carora sa le umple sufletul:
"Nu trebuie sa ne intristam de faptul ca preotii trebuie sa fie de gen masculin si ca doar femeile pot sa nasca, ci trebuie sa ne bucuram ca atat barbatii, cat si femeile se pot uni cu Hristos. Si datorita acestei comuniuni, in pictura din Sfantul Altar apare si femeia, nu doar barbatul". |
Citat:
|
Am citit si eu articolul nou de pe site. Nu m-a convins, dar in fine.
1. Ce pictura se afla in Sfantul Altar? Ce femei sunt in ea? Este in toate bisericile la fel? 2. Mi-as dori sa vad unele lucruri legate de slujba in altar. Sa nu mai fie ascunse. Sa vad si eu Proscomidia si alte rugaciuni care spun. Se le spunem impreuna cu preotul. Cred ca cer tare mult. Si daca este asa cum se spune, sa ne putem bucura cu totii de ele, si barbati si femei. |
Citat:
Va rog eu, vorbiti mai la concret, mai cu exemple. N-ar mai fi atata discutie si suferinta aici. Si sa stii ca peste tot intra barbati si copii (baieti in altar). Ba ca ajuta, ba sa ia carti, si cei de la strana. Intra toti si peste tot. Si nu stiu cum e cu curatenia in altar, cine o face, la bisericile de mri. Dar nu conteaza. |
Citat:
|
Citat:
Nu e vorba că cereți mult, ci, după părerea mea, cereți ceva neînțelept. Vă spun din observațiile mele, eu având acces atât la cultul bizantin, unde multe rugăciuni sunt cu voce joasă și multe gesturi liturgice ascunse de catapeteasmă, cât și la cultul latin, în care (în special în ultimii 40 de ani), totul e "la vedere". Consecința este că acest "la vedere" poate duce la diminuarea a ceea ce s-ar putea numi "simțul sacrului". Sfântul Lăcaș începe să semene cu o sală de expozeuri și mai puțin cu o Corabie ori cu Templul, în care existau "cele dinafară", exista "Sfânta" și exista "Sfânta Sfintelor". Chiar și la teatru dacă am fi, am crede că e lucru absurd să cercetăm cum se pregătește recuzita și să avem acces în culise. Proscomidia, pentru noi, laicii, nu înseamnă să stăm și să ne uităm la o dveră lăsată precum la o cortină care ne desparte de scenă și culise, ci înseamnă să intrăm în atmosfera de mister a Sfintei Jertfe, participând la cântările pe care strana ne îndeamnă să le cântăm în acest timp. Acolo unde nu există cântăreți, există, totuși, icoane. Acolo, ne putem ruga Domnului să întărească în noi credința noastră, să ierte slăbiciunile noastre, să ne ajute să tragem folos în urma participării la Sf Slujbă. Bineștiind că este vremea în care preotul și diaconul desfac părticele pentru cei care nu mai sunt, să ne rugăm Apărătoarei Doamne și celorlalți sfinți pentru a mijloci mântuirea lor. |
Citat:
|
@Mihnea
Eu nu stiu ce sa mai cred. Spui ca esti catolic dar nu-ti place modul vostru de slujba. La voi nu deschiderea si lipsa dverului este deranjanta. Voi nu aveti proscomidie, nu aveti slujba noastra. Asta este problema. Daca ati avea, sa vezi ca te-ar tenta si pe tine sa vezi, sa afli, sa auzi ce se intampla la slujba. Dupa mine astea sunt lucrurile pentru care ne ducem la biserica. Rugaciune si cantare putem sa facem si acasa, singuri. Dar sunt lucruri care nu se pot trai acasa. Nu degeaba se spune ca rugaciunea comuna, cu preotul, in biserica este altceva. Epicleza, rugaciunile din altar, Evanghelia, Apostolul, Proscomidia - astea sunt slujba, rugaciunile adevarate. Acasa, ce facem, este altceva. La voi la catolici femeile pot face mai multe. Am ramas f. surpinsa sa vad ca au voie sa citeasca, sa intre sus in altar sau cum se cheama la voi acolo unde stau preotii, duc ofranda aceea (nu stiu ce este, sunt doua vase mici) preotului. Au voie in sacristie si stau la vorba cu preotii cat si cand vor. Si altele. Eu de fapt am incetat sa mai vreau ceva. Dumnezeu mi-a dat altele de facut in afara bisericii si ma voi in departa de ea in afara slujbei. |
Citat:
Citat:
Citat:
Dintre toți pomii minunați din Rai, Domnul a interzis oamenilor să mănânce din unul singur. Din chiar primele pagini ale Bibliei, nu înțelegem că Eva s-a bucurat, pe rând, de toate fructele, ci mai degrabă că s-a dus exact la cel la care nu avea voie. Ce puține s-au schimbat și cât de mult semănăm Evei ! Oare preoții au asemenea frustrări ? Poate că și ei spun "ce rău e să nu fiu laic, să pot cânta și eu o priceasnă ! Să pot cânta și eu Imnul Heruvic ! Ia uite, Duminică de Duminică văd cum credincioșii înalță cântări atât de frumoase, iar eu trebuie să spun rugăciunile acelea de taină în timp ce ei cântă ! Asta e o situație care nu mai poate fi tolerată ! A se schimba !" Citat:
|
Citat:
Nu sexul persoanei conteaza in prezenta sau absenta din Altar, ci randuiala de rugaciune, de nevointa si de binecuvantare, pe care unii oameni o au, iar altii nu. In Altar nu are voie orice femeie, asa cum nu are voie nici orice barbat. Faptul ca realitatea difera, aceasta tine de preot. Preotul va da seama pentru ce a facut cu si in Sfantul Altar. Te rog, asculta cuvantul postat mai sus. Pun din nou link'ul: Parintele Ilie Modovan - Rolul femeii in Biserica si in lume - Sa luam aminte ! Aici vei intelege toate cele de trebuinta. Nici un om nu are voie, ci doar aceia care au rost si lucrare buna, anume alesi, fie ei barbati ori femei. |
@Mihnea - nu stiam ca esti greco-catolic. Aceia chiar au putin catolicism, zic eu.
1. Pai nu poti sa "prinzi" proscomidia, ca aia se face in altar si n-o vezi, n-o auzi. 2. Repet - atunci de ce mai merg la slujba, daca gasesc totul in carti? 3. Si preotii canta si pricesne si destule alte cantari. De ce sa aibe frustrari, la cate au ei?! 4. Si cum ar fi dupa tine, cum sa facem sa nu fim Eve, dar sa ne bucuram totusi de biserica si de Dumnezeu? Ca eu nu vreau lucruri ne-permise, ci doar sa lucram si barbatii si femeile pentru Dumnezeu, in final (cu rugaciuni, citit, ajutat pe ceilalti - ,femei si copii, bolnavi, etc. (ma refer in biserica)). Dar am renuntat de fapt. Poate sa nu mai merg nici la biserica? Sa stau acasa si sa citesc in carti slujbele si rugaciunile? Superb, mi-ar fi mai bine, m-as ruga mai in liniste. 5. Depinde de biserici si de tara. Difera putin stilul bisericilor si al preotilor. Eu am vazut ca toata lumea face genuflexii in fata altarului. Exista inca in multe biserici separarea aceea a altarului sau cum o numesc ei (balsutrada, gardut, etc.). Sunt si unele biserici f.simple. Am spus depinde de tara, de stilul clerului. Unii sunt mai clasici si mai aspri, altii dimpotriva. Nu spun ca-mi place totul la catolici. Mi-ar place probabil ceva intre ortodoxi si catolici, daca vreti un ortodoxism mai deschis, mai transparent omului. E asa de rau? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:15:29. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.