Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Pana la urma ce spunem la spovedanie? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6717)

caliyo 23.01.2010 17:40:53

Indreptarul de spovedanie este bun mai ales cand ne spovedim primele dati sau daca nu ne-am mai spovedit de mult. Dar daca ne spovedim de ani de zile si cat mai des, nu mai e nevoie sa citim de fiecare data acel indreptar pt. ca deja constiinta noastra ne spune ce pacate am facut.

anna21 23.01.2010 17:43:06

Caliyo, nu stiu.
Cu tot cu indreptar in fata mie mi s-a intamplat sa uit pacate!

Mi se pare fantastic cum constiinta mea pleaca la culcare uneori.

Dar probabil ca ai dreptate, persoanele inaintate duhovniceste isi vad mult mai bine pacatele.

(dar noi aici inca mai discutam despre batic.. asa ca altul e nivelul discutiei aici)

mirelat 23.01.2010 17:49:31

vedeti ca acuma vine duminica vamesului si a fariseului... ia vedeti care stia mai multa carte si care s-a intors mai indreptat de la biserica.

anna21 23.01.2010 17:52:40

nu cred ca in acea pilda era vorba despre stiinta de carte (nu stiinta de carte a facut diferenta).
dar ti-am inteles aluzia, nu este nevoie sa mai insisti.

cozymin 23.01.2010 17:54:05

O lamurire

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 154261)
Am tot citit pe aici discutii legat de pacate si tot nu m-am lamurit asupra a cea anume trebuie sa spunem la spovedanie.
Multi dintre noi (asa imi place sa cred) respectam acele 10 porunci si nu facem lucruri rele.
Mai facem pacate, nu spune nimeni, dar sunt cam aceleasi marunte care se tot repeta, mai ales ca traim printre oameni: manie, invidie, mandrie.
Si ce facem le spunem mereu pe astea? Sau ne scobim si inventam ceva ca sa spunem.
Ultima data chiar m-a durut, pentru ca spunand mereu aceleasi, preotul mi-a spus ca sunt mici dar daca se repeta e mai rau. Pai si de unde sa-i spun altele noi? Ma stradui sa nu le fac nici pe cele obisnuite.
Unele mici nici preotul nu le mai asculta, ca sunt prea mici.
Eu nu stiu efectiv ce sa spun. De fiecare data ma simt prost.:106:
Am un indreptar acasa, dar nu ma ajuta, pentru ca sunt aceleasi 10 puncte, mai dezvoltate putin.
Daca eu nu am facut ceea ce scrie acolo?
Pe urma nu stiu, eu as avea altele de discutat cu preotul, dar la spovedanie nu se spun decat pacatele. Si atunci restul unde si cand le spun?
Ce anume este de spus la spovedanie?
Nici preotii nu te intreaba, ca atunci poate te-ar orienta.

Spui pacatele pe care le faci fie mare sau mici. de fapt nu exista pacat mare sau mic. Orice pacat are acelesi efect... despartirea de Dumnezeu, nu? La spovedanie trebuie merturisit toate pacatele, chiar daca sunt mici. Mai multe pacate mici pot fi tot asa de periculoase ca unul mare, intelegi? Si tot ele pot naste pacate asa zise mari, sau patimi. de fapt orice pacat repetat este patima, nu?
Asa cand mergi la spovedanie trebuie sa zici toate pacatele, cu parere de rau, si dorinta de a nu le savarsi. Stai linistit intotdeauna ai ce spune...

coralina 23.01.2010 17:56:27

Doamne-ajuta!

Iertati-ma ca insist pe chestiunea asta, cea a sapunului parfumat, insa in ce consta exact pacatul folosirii lui?
Dupa ce te speli cu el nu poate mirosi nimeni parfumul sau, decat daca sta cu nasul lipit de pielea ta iar atunci ajungem, intr-adevar, la alte pacate daca persoana respectiva nu este sotul.
Daca sapunul cu glicerina este singurul care nu miroase inseamna ca a fi smerit a ajuns sa coste scump, pentru ca un asemenea produs de curatire e scump. Eu cred ca a cumpara un sapun ieftin e semn de smerenie (ne-fandoseala), nu a da de 2-3 ori mai mult pe unul cu glicerina tocmai in numele smereniei... Iar sapunurile ieftine, stiti si voi, sunt toate parfumate.

Daca sa disecam tot ceea ce facem, ajungem sa ne punem intrebari si despre sampon, balsamul de par, despre spalatul pe dinti, samd.
Tind sa cred ca e si asta o ispita, si inca una serioasa: a te crampona in toate aspectele, pierzand din vedere esentialul.

Doamne-ajuta!

coralina 23.01.2010 18:08:16

Inca o chestiune, de asta nitel mai serioasa, zic eu. Am citit ieri in "Pelerinul roman", la sectiunea despre canoanele care se dau pentru diverse pacate, ca femeile care-si taie parul sunt date anatemei si ajung direct in iad. Asta in timp ce pentru criminali (de voie) se interzice cuminecarea timp de 25 de ani.

Acum eu inteleg ca nu avem voie sa (re)gandim cu mintea noastra ceea ce Sfintii Parinti au decis insa, daca e sa traducem aceste "pedepse" in termenii sistemului judiciar american (de exmeplu), femeile care-si taie parul primesc pedeapsa cu moartea iar criminalii numai 25 de ani de inchisoare.

Judecati si voi cu mintile voastre cum sta treaba pentru ca pe mine asemenea exemple de canoane ma lasa fara grai...

Doamne-ajuta!

caliyo 23.01.2010 18:11:32

Eram sigura ca daca spun ca nu mai e nevoie de indreptar dupa un nr. de ani de dus la biserica o sa se interpreteze ca ma consider sporita duhovniceste...
Nu e vorba de nici o sporire , e vorba de faptul ca spunand de atatea si de atatea ori, mi s-a intiparit in minte ce am de spus, pana la urma e vorba de memorie...
Nu anii de dus la biserica te ajuta sa sporesti duhovniceste, ci intensitatea trairii...

mirelat 23.01.2010 18:14:53

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 204055)
Tind sa cred ca e si asta o ispita, si inca una serioasa: a te crampona in toate aspectele, pierzand din vedere esentialul.

Doamne-ajuta!

Da, asta vrut sa spun si eu atunci cand ziceam ca n-as vrea sa ajung sa nu mai vad padurea din cauza copacilor.

Pe langa exemplul cu sapunul si cel dat de Noesis, am mai adauga si eu vreo cateva pacate listate in indreptare:

53. Am inselat statul, depunand declaratii de venit false.

68. Am vorbit in timpul slujbei. M-am foit, m-am miscat de colo-colo prin biserica.

180. N-am platit contributia la Sfanta Biserica.

Asta ca sa vedem cat de formale (sau poate formaliste e mai bine spus) sunt unele puncte din indreptare. Ca sa nu mai vorbim de limba cam de lemn.

PS: ideea ar fi deci, ca aceste indreptare ar trebui luate cu un gram de sare. foarte buna si ultima interventie a lui caliyo.

Fani71 23.01.2010 18:22:07

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 204017)
Bun , si . . . ? Ca sa vezi ca nu te menajez iti pun la randu-mi intrebarea : tu nu ispitesti prin cele ce ai scris ?:9: Calugarul a ispitit un singur om ( in cazul semnalat de tine ) , iar tu ai ispitit cel putin 20 daca nu mai multi ( tinand cont de numarul de vizualizari ). Apai vezi tu Cristina , cum lucreaza ispititorul ?:67:

Eu cred ca Noesisaaa vorbea de ispitirea calugarului.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand eram fecioara nu imi facea bine sa ma gandesc la amanunte intime din viata altora.

AndruscaCIM 23.01.2010 18:23:45

Citat:

În prealabil postat de caliyo (Post 204058)
Eram sigura ca daca spun ca nu mai e nevoie de indreptar dupa un nr. de ani de dus la biserica o sa se interpreteze ca ma consider sporita duhovniceste...
Nu e vorba de nici o sporire , e vorba de faptul ca spunand de atatea si de atatea ori, mi s-a intiparit in minte ce am de spus, pana la urma e vorba de memorie...
Nu anii de dus la biserica te ajuta sa sporesti duhovniceste, ci intensitatea trairii...

Da, eu am ajuns la concluzia ca nici nu conteaza ce mai spui, ca unii abia asteapta sa o dea cum vor ei...ba ca ei tocmai pentru ca sunt prea smeriti il folosesc, deci oricum ai da-o, isi gasesc niste atuuri ale crestinului perfect...iar smerenia a devenit un fel de bici aplicat de cel "smerit" celui chipurile "pacatos" pentru a se simti...:21:

caliyo 23.01.2010 18:24:59

Este bine sa citim indreptarele de spovedanie, dar sa avem si discernamant. A bifa pacatele de pe lista, vorba cuiva, si a te duce sa indrugi verzi si uscate in fata preotului...

caliyo 23.01.2010 18:26:54

Andrusca, eu sunt mai prostuta, ma prind mai greu, sincer nu am inteles ce vrei sa spui...

AndruscaCIM 23.01.2010 18:29:03

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 204055)
Doamne-ajuta!

Iertati-ma ca insist pe chestiunea asta, cea a sapunului parfumat, insa in ce consta exact pacatul folosirii lui?
Dupa ce te speli cu el nu poate mirosi nimeni parfumul sau, decat daca sta cu nasul lipit de pielea ta iar atunci ajungem, intr-adevar, la alte pacate daca persoana respectiva nu este sotul.
Daca sapunul cu glicerina este singurul care nu miroase inseamna ca a fi smerit a ajuns sa coste scump, pentru ca un asemenea produs de curatire e scump. Eu cred ca a cumpara un sapun ieftin e semn de smerenie (ne-fandoseala), nu a da de 2-3 ori mai mult pe unul cu glicerina tocmai in numele smereniei... Iar sapunurile ieftine, stiti si voi, sunt toate parfumate.

Daca sa disecam tot ceea ce facem, ajungem sa ne punem intrebari si despre sampon, balsamul de par, despre spalatul pe dinti, samd.

Doamne-ajuta!

Ai pus pe punctul pe Iiiiiiiiii!!!!

Doamne ajuta!

zaharia_2009 23.01.2010 18:35:29

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 204018)
Zaharia, sa iti fie rusine obrazului pentru ceea ce i-ai scris aici lui Fani.
Si te mai dai de teolog si misionar, om serios la 47 ani. Bah!:45:

Sora draga, atita timp cit nu am nici o tangenta cu tine , nici o parola, nici o atingere cum iti permiti sa fi atit de grosolana ? Asteapta macar sa avem un contact direct si apoi 'om vedea !
Nu ma surprinde ca esti atit de impardonabila deoarece te manifesti conform capacitatilor tale dar ca nu esti in stare sa citesti si sa intelegi un mesaj si ca te erijezi in ,,aparatorul" altcuiva deja frizeaza prostul gust . Iti recomand sa citesti cu atentie si sa recitesti ceea ce am postat si sa revii cu pareri ca sa discutam si sa facem analiza pe text . Stiu ca a te exprima in limba materna , a gindi si a activa afectiv poate fi de multe ori extrem de dificil dar cu exercitiu se poate trece peste asta . Iti propun sa renunti la injurii pt. ca nu sta bine unei femei si sa revii mai calma ... daca ai ceva substanta ! Sa-mi precizezi cind m-am dat teolog-misionar .

AndruscaCIM 23.01.2010 18:35:32

Citat:

În prealabil postat de caliyo (Post 204067)
Andrusca, eu sunt mai prostuta, ma prind mai greu, sincer nu am inteles ce vrei sa spui...

Hmmm...cred ca ai inteles gresit, oricum si eu sunt la fel :21:

Nu am timp sa mai detaliez acum, fug la masa....ideea era ca sunt de acord cu tine, si nu cu altcineva...:67:

mirelat 23.01.2010 18:41:20

oficial

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 204074)
Sa-mi precizezi cind m-am dat teolog-misionar .

scrie (sau scria) pe pagina ta. si mi-ai scris mai demult si pe mp. sorry, nu mai am mesajul ca sa-l transcriu aici.

Zaharia,

Cred ca ai intins coarda prea mult. Tin sa te anunt ca voi cere admin-ului banarea ta de pe acest forum, pentru jigniri repetate aduse membrilor.

anna21 23.01.2010 19:10:37

iubire?

eu cred ca ar fi cazul sa incercam sa trecem peste orgolii si sa ascultam/ intelegem opinia celuilalt.
Sa avem o atitudine macar matura.. daca nu crestina.
Asta cu banarea este o atitudine de "spuseee lu' tovarasa".
Mai ales ca banarea nu este ceruta pentru postari cu adevarat hulitoare ale unora, nici pentru postari cu tenta sexuala (ale acelorasi!), nici pentru erezii grosolane etc.

Suntem atenti la mesaj sau la felul in care este exprimat?
Daca vrem sa banam... va rog sa aplicam aceleasi reguli pentru TOTI forumistii.
(nu doar pentru cei ale caror opinii deranjeaza)

glykys 23.01.2010 19:19:06

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 204036)
astia care bateti atata moneda pe buchea cartii, lasati teoria si ziceti mai bine cat de bine puneti in practica spovedania dupa indreptar.

Mirela, eu am parinte duhovnic de vreun an si un pic. Pana atunci ma spovedeam unde nimeream sispovedania dura 2 minute. Am parinte cu studii inalte in strainatate si cu niste ani de slujire acolo (deci nu un calugar de care vad ca se face haz pe acest topic; a propos, cine o fi oare etalonul ortodoxiei, noi, astia caldiceii, care facem haz de toate sau calugarii - unii dintre ei, nu zic toti - care duc o viata sfanta)! Si stii ce mi-a spus de prima data? La mine nu merge oricum: te apuci sa imi tii toate posturile, incerci sa vii la biserica cu fusta si batic in cap si mi-a pus in brate indreptarul de spovedanie al parintelui Cleopa,care are mai mult de 193 de puncte. Recunosc,m-am dus la el pentru ca l-am vazut om luminat, cu carte, cu studii in strainatate si am fost impresionata. Nu e cum spuneti voi,cei din strainatate (si va cred!) ca sunt unii din preotii de acolo, adica nu face niciun fel de concesie, cunoaste foarte bine canoanele, tine traditia (inclusiv cea cu neintratul in biserica in anumite zile din luna!), nu e liberal in gandire si nu are niciun fel de idee novatoare in privinta asta. In consecinta, ce sa fac, ma tin si eu de duhovnic. Cand ma duc la spovedanie, imi trec pe o lista mai intai ce am eu pe suflet, apoi consult si indreptarul de spovedanie... si sunt sigura ca am mult mai multe pacate decat ce se scrie acolo!

anna21 23.01.2010 19:23:14

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 204057)
Inca o chestiune, de asta nitel mai serioasa, zic eu. Am citit ieri in "Pelerinul roman", la sectiunea despre canoanele care se dau pentru diverse pacate, ca femeile care-si taie parul sunt date anatemei si ajung direct in iad. Asta in timp ce pentru criminali (de voie) se interzice cuminecarea timp de 25 de ani.

Judecati si voi cu mintile voastre cum sta treaba pentru ca pe mine asemenea exemple de canoane ma lasa fara grai...

Doamne-ajuta!

Nu sunt eu chemata sa judec canoanele.
In primul rand acel canon spune un pic altfel:
"Daca vreuna dintre femei, pentru asceza paruta, si-ar tunde parul ce i l-a dat Dumnezeu spre aducerea-aminte de supunere, sa fie anatema ca una ce strica porunca supunerii."

Intelegi?
Cu totul altceva exprima acel canon, dincolo de taierea parului.
Eu nu il inteleg deplin, ca urmare nu pot sa-l comentez, in nici un caz sa-l anulez eu dupa mintea mea!

mirelat 23.01.2010 19:24:19

anna, it's done!@

te inseli amarnic in ceea ce priveste chestiunea cu "tovarasa". nu era o amenintare copilaroasa, ci o luare de atitudine.
este vorba de niste reguli de buna cuviinta si convietuire pasnica aici pe forum, limbaj civilizat, etc pe care acest user "zaharia_2009" le incalca in mod repetat, nu de ieri, de azi. nu am remarcat aceasta la membrii pe care el ii dispretuieste.
din contra, si Fani si Noesis si altii/ altele sunt cat de cat echilibrate si evita atacurile la persoana.

daca tu personal ai alte probleme/ nemultumiri, be my guest! ia atitudine si cere masurile de cuviinta.

coralina 23.01.2010 19:39:49

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 204083)
Nu sunt eu chemata sa judec canoanele.
In primul rand acel canon spune un pic altfel:
"Daca vreuna dintre femei, pentru asceza paruta, si-ar tunde parul ce i l-a dat Dumnezeu spre aducerea-aminte de supunere, sa fie anatema ca una ce strica porunca supunerii."

Intelegi?
Cu totul altceva exprima acel canon, dincolo de taierea parului.
Eu nu il inteleg deplin, ca urmare nu pot sa-l comentez, in nici un caz sa-l anulez eu dupa mintea mea!

Anna, eu am citat de la finalul cartii unde sunt enumerate succint aceste canoane.
Taindu-ti parul (femeie fiind) incalci supunerea; ucigand un om te substitui lui Dumnezeu care da si respectiv ia viata.
Nu suntem chemati sa judecam canoanele, e drept. Insa personal nu cred ca cei care au instituit aceste canoane (mentionez ca "Pelerinul roman" este o colectie de reflectii ale unor calugari romani asupra ortodoxiei) sunt fara greseala.

Doamne ajuta!

zaharia_2009 23.01.2010 20:05:54

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 204076)
scrie (sau scria) pe pagina ta. si mi-ai scris mai demult si pe mp. sorry, nu mai am mesajul ca sa-l transcriu aici.

Zaharia,

Cred ca ai intins coarda prea mult. Tin sa te anunt ca voi cere admin-ului banarea ta de pe acest forum, pentru jigniri repetate aduse membrilor.

Atitudinea ta este impardonabila . Ce pot sa mai zic , fa ceea ce-ti porunceste patronul tau !

mirelat 23.01.2010 20:09:40

multumesc pentru confidenta

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 204082)
Mirela, eu am parinte duhovnic de vreun an si un pic. Pana atunci ma spovedeam unde nimeream si spovedania dura 2 minute. Am parinte cu studii inalte in strainatate si cu niste ani de slujire acolo (deci nu un calugar de care vad ca se face haz pe acest topic; a propos, cine o fi oare etalonul ortodoxiei, noi, astia caldiceii, care facem haz de toate sau calugarii - unii dintre ei, nu zic toti - care duc o viata sfanta)! Si stii ce mi-a spus de prima data? La mine nu merge oricum: te apuci sa imi tii toate posturile, incerci sa vii la biserica cu fusta si batic in cap si mi-a pus in brate indreptarul de spovedanie al parintelui Cleopa,care are mai mult de 193 de puncte. Recunosc, m-am dus la el pentru ca l-am vazut om luminat, cu carte, cu studii in strainatate si am fost impresionata. Nu e cum spuneti voi, cei din strainatate (si va cred!) ca sunt unii din preotii de acolo, adica nu face nici un fel de concesie, cunoaste foarte bine canoanele, tine traditia (inclusiv cea cu neintratul in biserica in anumite zile din luna!), nu e liberal in gandire si nu are niciun fel de idee novatoare in privinta asta. In consecinta, ce sa fac, ma tin si eu de duhovnic. Cand ma duc la spovedanie, imi trec pe o lista mai intai ce am eu pe suflet, apoi consult si indreptarul de spovedanie... si sunt sigura ca am mult mai multe pacate decat ce se scrie acolo!

:25: si marturisirea ta mi-a fost de folos, glykys, drept ptr care iti multumesc.

treaba asta cu strainatatea sa stii ca nu este prea relevanta. se intampla cam aceleasi lucruri peste tot, sunt preoti si preoti, duhovnici si duhovnici, unii mai flexibili, mai simplisti, altii mai duri, unii merg la esenta si nu la litera cartii, samd.

sa nu fiu inteleasa gresit. nu sunt impotriva indreptarelor de spovedanie, nu zic ca ele nu trebuie consultate, macar din cand in cand, si mai ales in primii pasi de viata duhovniceasca. dar poate ar fi bine daca ar mai fi revizuite, cu dreapta socoteala, si aduse in spiritul vremurilor pe care le traim, noi cei care trebuie sa le folosim. apropo, oare daca statul excesiv pe net ar fi trecut pe lista cu pacate, cum ne-am mai descurca? :79:

glykys 23.01.2010 20:12:26

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 204097)
apropo, oare daca statul excesiv pe net ar fi trecut pe lista cu pacate, cum ne-am mai descurca? :79:

Good point! Dar este la pacate, desi nu explicit! Este vorba despre pierderea timpului, despre lene, delasare... eu sunt campioana la acest capitol! :32:

anna21 23.01.2010 20:25:05

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 204088)
Anna, eu am citat de la finalul cartii unde sunt enumerate succint aceste canoane.
Taindu-ti parul (femeie fiind) incalci supunerea; ucigand un om te substitui lui Dumnezeu care da si respectiv ia viata.
Nu suntem chemati sa judecam canoanele, e drept. Insa personal nu cred ca cei care au instituit aceste canoane (mentionez ca "Pelerinul roman" este o colectie de reflectii ale unor calugari romani asupra ortodoxiei) sunt fara greseala.

Doamne ajuta!

Nu stiu cat de importanta este supunerea. Presupun ca este ffff importanta.. in lipsa ei ne asemanam vrasmasului.
De altfel, cand "mi-a picat fisa" ca supunerea este importanta, am inteles si ca purtatul baticului, ca insemn al supunerii, conteaza. Este motivul pentru care eu port batic cand ma rog si in biserica: supunerea.
Asa inteleg eu lucrurile, poate gresesc.

Lipsa supunerii = mandrie, razvratire, lipsa de smerenie etc.
Deci nu este un fapt minor.

(parere pur personala.. ca sa nu mai fiu acuzata aici ca nu mentionez ca e parerea mea.. )

Miha-anca 23.01.2010 20:48:07

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 204084)
anna, it's done!@

te inseli amarnic in ceea ce priveste chestiunea cu "tovarasa". nu era o amenintare copilaroasa, ci o luare de atitudine.
este vorba de niste reguli de buna cuviinta si convietuire pasnica aici pe forum, limbaj civilizat, etc pe care acest user "zaharia_2009" le incalca in mod repetat, nu de ieri, de azi. nu am remarcat aceasta la membrii pe care el ii dispretuieste.
din contra, si Fani si Noesis si altii/ altele sunt cat de cat echilibrate si evita atacurile la persoana.

daca tu personal ai alte probleme/ nemultumiri, be my guest! ia atitudine si cere masurile de cuviinta.

În prealabil postat de mirelat http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
Zaharia, sa iti fie rusine obrazului pentru ceea ce i-ai scris aici lui Fani.
Si te mai dai de teolog si misionar, om serios la 47 ani. Bah!:45:

Mirela, dar acesta nu e atac la persoana?!? Avem pretentii numai de la ceilalti si de la noi insine nu? Sa ridice piatra si sa dea cel fara de pacat!

Fani71 23.01.2010 20:49:46

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 204084)
anna, it's done!@

Multumesc, Mirela, pentru aparare.
Nu cred ca o sa mai raspund la aceste atacuri. Orice ar zice altii, sunt atacuri la persoana si nu la idei. Eu asa interpretez faptul de a-i sopune cuiva ca este hulitor de Duh, eretic, intrigant, instigator, eventual curtat de organizatii oculte, si mai stiu eu ce a mai zis.
Dar in fine, eu incerc sa raman la obiect. Daca Zaharia vrea sa continuie in acest fel, sa continuie. Daca constat ca dauneaza prea tare pacii mele aceste atacuri, o sa il pun la 'ignore'.

Sunt multi useri cu care nu sunt de acord, adesea, dar cu care am putut purta un dialog si ne-am putut aprecia reciproc. As vrea sa fie asa cu toti, si ma intristeaza ca nu se poate.

Atat as vrea sa mai spun: Eu cand scriu, nu scriu ca sa provoc si nu am constiinta de a fi eretica, hulitoare etc. Sunt sincera si scriu ce mi se pare mie bine. Nu am ajuns la aceste pareri de la o zi la alta, am trecut prin faze diverse, gandeamn in multe puncte altfel acum 10, 15 si mai ales 20 de ani.

Ceea ce incerc sa fac aici: Vreau sa expun si alta viziune a ortodoxiei decat cea expusa de Zaharia, si de altii, care mie nu mi se pare cea care corespunde adevarului.
Fapt este ca aceasta viziune nu imi apartine numai mie personal, ci este destul de raspandita si la alti ortodocsi.
Cine are dreptate, Dumnezeu stie, pana la urma, caci altfel fiecare din noi este foarte convins de dreptatea interpretarii lui. Noi aici doar discutam, nu ar trebui sa dam anateme. Stiu, si eu sunt tentata sa fac asta, dar macar incerc sa nu o fac.

Fani71 23.01.2010 21:00:08

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 204088)

Doamne ajuta!

Banuiesc ca acest canon a fost scris mai ales pentru calugarite.
Si este tributar unei epoci in care nu se concepea femeie cu parul scurt.

Personal, parul scurt mi se pare ca iti ia mai putin timp la aranjat, deci te ajuta sa nu pierzi atata timp cu coafatul, aranjatul etc. Este o comoditate.

Sigur, ma gandesc si la ce imi sta mai bine, recunosc. Dar nu fac nici o legatura cu supunerea sau nesupunerea cand ma tund. Si nici lumea din jur nu face aceasta legatura, in zilele noastre.

Miha-anca 23.01.2010 21:04:38

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 204105)
Ceea ce incerc sa fac aici: Vreau sa expun si alta viziune a ortodoxiei decat cea expusa de Zaharia, si de altii, care mie nu mi se pare cea care corespunde adevarului.

Fani, cate adevaruri stii tu ca exista? Eu stiu ca exista numai un Adevar. Mai multe adevaruri, nici un adevar, spune Tutea, si asa este. Ortodoxia nu se caracterizeaza prin jumatatile de masura; nici prin parerea "mea ", nici prin parerea "ta". Avem pentru asta pe Sfintii Parinti.

Noesisaa 23.01.2010 21:16:55

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 204081)
Mai ales ca banarea nu este ceruta pentru postari cu adevarat hulitoare ale unora, nici pentru postari cu tenta sexuala (ale acelorasi!), nici pentru erezii grosolane etc.

Of, of, asta ai inteles din ce-am scris eu, macar daca-i avea curajul chiar sa spui pe nume. :mad:

Anca: Adevarul este unul singur, problema este ca noi vedem adevarul din diferite perspective, unii mai din umbra, unii mai dintr-o parte, altii dintr-alta.

Miha-anca 23.01.2010 21:29:39

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 204122)
Anca: Adevarul este unul singur, problema este ca noi vedem adevarul din diferite perspective, unii mai din umbra, unii mai dintr-o parte, altii dintr-alta.

Fara Sfintii Parinti, asa ar fi. Dar Dumnezeu ni-i-a dat; sa ii urmam, cici ei au fost inspirati de Duhul Sfant. Nu sa-i diminuam dupa propria parere. Eu personal nu am nici o parere, in afara a ceea ce am citit din Sfintii Parinti.
Mi se pare o indrazneala fara seaman, ca cineva sa sadeasca dubiu privind corectitudinea scrierilor Sfintilor Parinti ai Bisericii, spunand ca au facut greseli, si ca in general si Sfintii au gresit.
Trebuie sa fii indiferent, ca sa treci cu vederea sau chiar sa accepti asemena afirmatie si altele asemanatoare.

zaharia_2009 23.01.2010 21:29:39

pt.pacea lumii si iubirea intre farti : fiecare cu D.zeul lui ?!?!

,, 4. Tu ai poruncit ca poruncile Tale sa fie pazite foarte.
5. O, de s-ar indrepta caile mele,ca sa pazesc poruncile tale!
6.ATUNCI NU MA VOI RUSINA CIND VOI CAUTA SPRE TOATE PORUNCILE TALE." !
Ps. 118/ 4;5;6.

cristiboss56 23.01.2010 21:31:38

Citat:

Of, of, asta ai inteles din ce-am scris eu, macar daca-i avea curajul chiar sa spui pe nume. :mad:

Sunt convins ca daca am fi fata in fata , alta ar fi atmosfera si nu ar mai exista atatea intepaturi . Asta e marele dezavantaj al "telegrafului" modern , pe unii ii urateste mai mult decat trebuie , iar pe altii ii infrumuseteaza peste masura , si iaca cum apar micile conflicte , simpatii si antipatii . Daca am fi fata catre fata , multe s-ar schimba in bine :1: , dar pana atunci :LA ATAC INAINTEEE:66:

anna21 23.01.2010 21:32:00

Citat:

Pfai, nu-mi vine sa cred!
Tu crezi ca vorbeam de tine?
Nu vorbeam de tine, este altcineva care se baga in toate discutiile vulgare si le vulgarizeaza si mai mult.. Dar nu l-am numit in speranta ca se va simti singur (probabil nu e cazul ).
Nu Noesisaa, nu ma refer la ce ai spus tu despre intrebarile duhovnicului.

Dar pt ca tot veni vorba.. nu mi se pare normal sa judecati duhovnicul pt intrebarile care le pune. Traim astazi (sloganul unora), multe lucruri par normale, sunt chiar invatate la scoala! Sa nu intrebe si sa ne dea voie sa ne impartasim cu pacatele morman?
Si daca intreaba.. tot noi ne adaugam pacate gandind ca are el mintea murdara?? (vezi insinuarile Mirelei!)

cristiboss56 23.01.2010 21:37:28

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 204130)
Nu vorbeam de tine, este altcineva care se baga in toate discutiile vulgare si le vulgarizeaza si mai mult.. Dar nu l-am numit in speranta ca se va simti singur (probabil nu e cazul ).

Ahaaa , se adevereste inca odat ce am spus mai sus:100: . Mai , de aia va iubesc . . .:11: si nu pot sa ma incrancenez pe bune , caci vorba aceea " cainele care latra nu musca ":6:

andreicozia 23.01.2010 21:41:32

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 204124)
Fara Sfintii Parinti, asa ar fi. Dar Dumnezeu ni-i-a dat; sa ii urmam, cici ei au fost inspirati de Duhul Sfant. Nu sa-i diminuam dupa propria parere. Eu personal nu am nici o parere, in afara a ceea ce am citit din Sfintii Parinti.
Mi se pare o indrazneala fara seaman, ca cineva sa sadeasca dubiu privind corectitudinea scrierilor Sfintilor Parinti ai Bisericii, spunand ca au facut greseli, si ca in general si Sfintii au gresit.
Trebuie sa fii indiferent, ca sa treci cu vederea sau chiar sa accepti asemena afirmatie si altele asemanatoare.

Anca citeste scrierile despre pustnicii si stilpnicii din pustiul Siriei si incearca sa reflectezi la pozitia lor geografica. banuiesc ca realizezi ca ei locuiau intr-o mare de religii si de musulmani si unde exista un respect reciproc. Stii oare de ce exista acest respect? Crezi ca prin aroganta de a SE FACE CA ESTE POLITICOS SI IUBITOR dupa care le trintesti usa, nu ci pentru ca sincer erau cu mult respect pentru religiile inconjuratoare.

anna21 23.01.2010 21:45:24

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 204133)
Anca citeste scrierile despre pustnicii si stilpnicii din pustiul Siriei si incearca sa reflectezi la pozitia lor geografica. banuiesc ca realizezi ca ei locuiau intr-o mare de religii si de musulmani si unde exista un respect reciproc. Stii oare de ce exista acest respect? Crezi ca prin aroganta de a SE FACE CA ESTE POLITICOS SI IUBITOR dupa care le trintesti usa, nu ci pentru ca sincer erau cu mult respect pentru religiile inconjuratoare.

In baza acestei logici, cineva care locuieste mai aproape de o biserica ortodoxa este mai induhovnicit decat unul care sta la departare si vine cu tramvaiul..
(Scuzati-ma, mi se pare chiar amuzant..)

Noesisaa 23.01.2010 21:51:21

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 204130)

Scuze, atunci. Nici nu stiu ce sa mai cred, ce sa mai inteleg. Chiar mi-e dor de o discutie constructiva din care sa am ce invata. Din asta, mai putin.

Cat despre judecarea duhovnicului...eu nu l-am judecat, am dat doar un exemplu de intrebari, din indreptar, care pot duce in directii nedorite. Sunt lucruri pe care e bine sa le tii la un minim posibil. De fier sa fii si daca e vreo femeie (sau barbat) mai vorbareata si impudica care nu se jeneaza sa dea tot felul de detalii, sau care chiar da detaliile astea crezand isi face un bine ca se elibereaza de pacate, si tot poti sa iti strici linistea sufleteasca, vezi ce a spus Fani. Din nou, nu am spus ca are mintea murdara, sau mai stiu eu ce, doar ca exista un pericol nedorit cand se intra in prea mare detaliu in anumite probleme, si de fapt in toate problemele.

cristiboss56 23.01.2010 21:51:32

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 204135)
In baza acestei logici, cineva care locuieste mai aproape de o biserica ortodoxa este mai induhovnicit decat unul care sta la departare si vine cu tramvaiul..
(Scuzati-ma, mi se pare chiar amuzant..)

Mai induhovnicit este cel care nu se minte pe sine , si mai ales nu-L minte pe Hristos ! Poti sta lipit cu casa de Biserica si sa fi o mare canalie , cum foarte bine poti dormi in cort cu musulmanii si sa fi cu adevarat un bun crestin ! . . .:30:

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:41:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.