Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Sectiune dedicata profesorilor de religie (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5062)
-   -   Scoaterea religiei din scoli (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6812)

konijiro 01.09.2009 09:41:18

Citat:

Nu stiu de unde ai aparut si nici nu ma intereseaza activitatea ta pe alte forumuri. Comentariile tale nu au alta valoare decit aceea a vorbitului ca sa te afli in treaba:
Pai cum nu stii de unde am aparut? Tocmai tu? :D
In alta ordine de idei, ton de discutie mai dusmanos decat am gasit pe forumul asta nu cred ca am vazut prin alte parti.

Citat:

Crezi in ce vrei tu, dar daca gasesti de cuviinta sa dovedesti evolutia prin comparatie cu evidenta prezentei la o anumita adresa a unei masinarii care accelereaza ceva, atunci da-mi voie sa-ti spun ca exista si Baba Cloanta tocmai din cauza ca s-a inventat trenul care poate fi vazut pe sine chiar si-n gara la Mizil, indiferent daca tu nu vrei sau nu poti sa accepti o asemenea idee.
A fost un exemplu. Poate fortat. Informatiile sunt la indemana.

Nu am nimic impotriva educatiei morale. Dar nu as opta in nici un caz pentru o morala izvorata din religie. Pentru ca treaba asta ne-ar arunca inapoi vreo 200 de ani, cand oamenii aveau nevoie de "frica de dumnezeu" pentru a se comporta civilizat. As vrea sa cred ca am depasit stadiul ala.

Treaba cu educatia morala e ca Papa care merge in Africa, unde sunt organizatii care de ani buni se lupta sa invete oamenii de acolo ce e aia prezervativ, iar el vine si zice sa nu se foloseasca prezervative, ci abstinenta.

E naiv sa crezi ca nu e nevoie de educatie sexuala. Numarul de avorturi in Anglia nu a crescut din cauza educatiei sexuale, ci din cauza unei educatii sexuale defectuoase.

Copiii cresc inconjurati de sex si imagini sexuale. Si sunt curiosi din fire. Daca tu crezi ca o educatie strict morala e ceea ce trebuie, succes. Adolescentii vor fi intotdeauna interesati de sex. Singurul lucru pe care il putem face e sa ne asiguram ca stiu la ce riscuri se expun, si ca atunci cand se decid sa faca sex, sa faca o alegere informata.

vsovi 01.09.2009 10:19:51

poi asha or sa faca legea asta a educatzie incat scopul de a studia religia va fi unul lipsit de valoare, ca iata ce scop au ei, sa shtii limba romana fara suportul ei istoric shi fara credintza ci asha ca pe nishte cuvinte moarte de dictzionar, sa shti limbi straine shi sa operezi pe calculator... la care se adauga materiile alese din materiile profilului respectiv al liceului... deci e clar ca nu o sa conteze religia decat eventual la liceele specifice teologiei iar in invatzamantul superior nici nu se vorbeshte de asha ceva... deci e ca shi scoasa din invatzamant pentru mireni, pentru popor... iar in gradinitza sau shcoala elementara sau primara vor fi facultative, daca vor incapea in programa... deci e clar ca se apropie perioada antichristica... perioada cand satisfacerea tuturor legilor faradelegilor shi pacatelor va fi calea spre sanatate in senatoriul ratzionalist al desfranarii...

acolo unde te va guverna credintza in "sulimenizata shi beshtia"...

inlocuita fiind astfel credintza stramosheasca dupa directive cu multiculturalismul shi multilingvismul shi tolerantza...

dar tolerantza pacatelor din tine shi ura pacatosului, ura sfantului care nu le face shi nu e deacord, caci este considerat schizofrenic sau extremist sau habotnic sau fundamentalist sau invechit sau incuiat sau nebun sau bolnav sau rupt de realitate sau inadaptat, caci toate psihologiile shi pavlovismele indeamna la vindecarea prin pacatuire, sanatatea prin satisfacerea tuturor placerilor, prin consumismul pentru satisfacerea tuturor poftelor shi rautatzilor... caci moarte nu mai exista in vremea antichristului... iar pamantul e rotund.

topcat 01.09.2009 10:44:39

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 163359)
deci e clar ca se apropie perioada antichristica... perioada cand satisfacerea tuturor legilor faradelegilor shi pacatelor va fi calea spre sanatate in senatoriul ratzionalist al desfranarii...

Da? Credeam ca perioada comunista a fost a anticristului.
Ca sa vezi...

vsovi 01.09.2009 11:09:23

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 163364)
Da? Credeam ca perioada comunista a fost a anticristului.
Ca sa vezi...

poi tu crezi ca a trecut perioada lupului rapitor imbracat in haina sfanta shi care-shi ascunde chipul marshav in sanul sau omoplatul drept?

nu ai citit ca vine in chip ascuns asha fel incat totzi apostatzii il vor primii cu bratzele deschise shi va incerca sa-i inshele pana shi pe cei aleshi?

sau cum crezi ca se va arata? la inceput se va arata bland shi va trimite slujitorii sai sa entuziasmeze vazduhurile ca sa semnezi shi sa acceptzi autointronarea sa... shi duhul lor se va depune pe uneltele ademenitoare shi in locul icoanei shi la loc sfant va sta fiara pustiirii cautand sa-i traga pe totzi in nebunia de pe urma shi in reutatea cea veche...

poi ai mai vazut viclean sincer? ai mai vazut interes al lacomiei shi al duhului minciunii maririi de sine ca sa vina shi sa-tzi zica pe fatza, votatzi-ma shi nu mai credetzi in Hristos ca defapt eu sunt Hristos? nu acela era Mantuitorul ci eu sunt mantuitorul?

iadul s-a pregatit sa-i inghita pe creshtini ... din ei inshishi de parca au impresia ca ei inghit pe cate cineva... shi tu crezi ca a trecut?

poi calea cea larga este spre haul fara fund... shi tu crezi ca noi am trecut de valea pierzarii?

filmele alea horror nu sunt iluzii ci sunt reale doar ne fac ei mereu sa avem impresia ca sunt doar filme... nu, alea exista in mintzile celor multzi... shi abea ashteapta prilejul sa devina fapte reale... filmele de groaza nu sunt filme... raul cel mare este pregatit shi coshmarul va veni atunci cand te ashteptzi mai puzin, pe nepregatite, sa vezi atunci ce distractzii pe draci shi ce suferintze pe sufletul tau...

vremea este putzina shi s-ar putea in fiecare zi ca pana seara sa fim mortzi.

topcat 01.09.2009 11:22:04

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 163367)
vremea este putzina shi s-ar putea in fiecare zi ca pana seara sa fim mortzi.

Si? Nu vine apoi imparatia lui? S-ar putea ca unii sa nu mai aibe rabdare, ce ai cu ei?
:)

orthodoxia.i.thanatos 02.09.2009 01:38:18

Citat:

În prealabil postat de konijiro
Pai cum nu stii de unde am aparut? Tocmai tu? :D
In alta ordine de idei, ton de discutie mai dusmanos decat am gasit pe forumul asta nu cred ca am vazut prin alte parti.

Da, acuma, ca m-ai facut atent, stiu.

Tonul il fixezi tu. Renunta la aroganta, constientizeaza ca majoritatea de pe forumul asta nu sintem interesati de teoriile tale, unii in mod sublim prin natura firii care-i tine departe de lucrurile inutile, in timp ce altii pentru ca au trecut prin ele, si poate chiar le-au crezut, dar s-au maturizat. Totusi, esti binevenit sa-ti plasezi ideile, daca provoaca ratiunea, si daca o faci in mod istet si elegant. Un bun exemplu este topcat sau ai2. Nu o lua personal, pentru mine esti doar un ID.
Citat:

Nu am nimic impotriva educatiei morale. Dar nu as opta in nici un caz pentru o morala izvorata din religie. Pentru ca treaba asta ne-ar arunca inapoi vreo 200 de ani, cand oamenii aveau nevoie de "frica de dumnezeu" pentru a se comporta civilizat. As vrea sa cred ca am depasit stadiul ala.

Orice morala este izvorita din religie. “Morala atee” este ori morala crestina mutilata, ori morala izvorita din credinta in inexistenta lui Dumnezeu. Asta este libertatea de miscare pe care o ai, chiar daca ai pretentia ca morala ta ar fi “altceva” pentru ca nu poti sa scoti societatea umana din contextul sau istoric sau sa-i schimbi sistemul absolut de referinta – pe care poti insa sa il negi, construind repere relative prin care sa creezi iluzia unei vieti “libere”, fara de Dumnezeu. Din fericire poti intotdeauna sa sesizezi prin simpla observatie relativismul unor astfel de repere si sa vrei sa cauti unicul punct fata de care miscarea intregii tale fiinte capata sens cu adevarat. Mai mult, exista in fiecare om un mecanism delicat care, daca-l asculti te orienteaza exact inspre absolut.

Frica de Dumnezeu si frica de lege fac un cetatean mai bun decit acela care se teme numai de lege. Inconvenintul apare atunci cind legea incalca cuvintul lui Dumnezeu pentru ca statul pierde controlul asupra celui dintii. De aceea ii ia armele (in numele unui presupuse sigurante pentru societate), posibilitatea de a trai economic independent (din grija pentru semeni), libertatea de miscare (din preocupare pentru mediu) si pe Dumnezeu (ca sa-l faca “liber”) transformindu-l cu propriul sau acord intr-o vita de munca dzinhibata sexual ca sa o tina preocupata la nivel instinctual.
Citat:

Treaba cu educatia morala e ca Papa care merge in Africa, unde sunt organizatii care de ani buni se lupta sa invete oamenii de acolo ce e aia prezervativ, iar el vine si zice sa nu se foloseasca prezervative, ci abstinenta.

Ai dreptate, acele organizatii fac educatie sexuala in Africa de ani buni, tocind sute de milioane de dollari, si fara sa schimbe mare lucru. In Uganda (exceptia), insa, unde a fost promovata intens si constant abstinenta, rezultatele au fost mai mult decit impresionante: numarul total de adulti cu HIV a scazut de 3 ori in 10 ani.
Citat:

E naiv sa crezi ca nu e nevoie de educatie sexuala. Numarul de avorturi in Anglia nu a crescut din cauza educatiei sexuale, ci din cauza unei educatii sexuale defectuoase.

Eu vorbeam despre numarul de adolescente insarcinate din Anglia care nu a scazut ca urmare a educatiei sexuale facute in scoli, ci chiar a crescut usor. Ce crezi tu ca or fi omis sa le spuna in clasa?
Citat:

Copiii cresc inconjurati de sex si imagini sexuale. Si sunt curiosi din fire. Daca tu crezi ca o educatie strict morala e ceea ce trebuie, succes. Adolescentii vor fi intotdeauna interesati de sex. Singurul lucru pe care il putem face e sa ne asiguram ca stiu la ce riscuri se expun, si ca atunci cand se decid sa faca sex, sa faca o alegere informata.

Poti sa faci mult mai mult decit iti inchipui tu. De exemplu, ii poti face pe copii sa inteleaga ca faptele au intotdeauna consecinte pe care trebuie sa si le asume. Ii educi de mici ca sa stie ca e asa. Cind vine vremea le mai spui si ca viata sexuala inseamna responsabilitate pe care nu o pot duce decit ca si adulti. Ii inveti, totodata, sa se respecte pe ei insisi si pe cei cu care interactioneaza in aceeasi masura. Doar atunci, si numai atunci pot sa decida in cunostiinta de cauza.

Orele de anatomie si igiena contin informatie suficienta, prin educatie sexuala, insa, nu faci decit sa acreditezi ideea ca viata sexuala poate fi inceputa oricind dupa maturizarea sexuala, ca perversiunile sint defapt normale si acceptate si ca avortul ar fi o procedura medicala care tine de sanatatea femeii. Ceea ce este exact modul in care se desfasoara procesul de re-educare si introducere a noilor moravuri, prin scolile publice si pe banii contribuabililor!

Henric_al 04.09.2009 10:57:58

Este de admirat in acest sens, eforturile Pr. Prof. Vasile Timis de la Fac. de Teologie Ortodoxa Cluj Napoca, care activeaza in functia de secretar de stat in ministerul educatiei. Deseori in anumite cercuri, a subliniat eforturile deosebite pe care le face in vedere mentinerii educatiei in scoli. De asemenea si cultele neoprotestante au inceput sa aiba pretentii in ceea ce tine de spatiul acestui obiect. Vor foarte multe ore de religie ....

konijiro 04.09.2009 17:28:36

Citat:

Orice morala este izvorita din religie.
E mai putin important unde a "izvorat" morala, mai important e in ce o ancorezi in ziua de azi. Am calatorit in multe tari in Europa de Vest unde morala nu se bazeaza pe nimic religios sau pe "frica de dzeu", ci pe spirit civic si litera legii.
Oamenii in tarile civilizate au inteles ca a respecta regulilie conduce la o imbunatatire a calitatii vietii tuturor, o consecinta pozitiva verificabila in viata asta, nu in cealalta.
Morala "atee" (cu toate ca mai degraba cred ca ai vrut sa zici "seculara" sau "laica") nu are nimic de zis in legatura cu existenta/inexistenta lui dzeu. Pur si simplu nu se bazeaza pe nimic religios.
Daca in trecut era nevoie de perspectiva iadului pentru a explica conceptul de bine/rau, lumea a mai evoluat de atunci. Sunt convins ca o morala laica e de preferat, mai ales ca e aplicabila tuturor, indiferent de religie.

Citat:

Mai mult, exista in fiecare om un mecanism delicat care, daca-l asculti te orienteaza exact inspre absolut.
Discutabil, si oricum, "absolutul" meu nu trebuie sa fie si "absolutul" tau. In momentul in care educatia "morala" pe care o sustii se bazeaza pe principii religioase o singura versiune de "absolut" e impusa tuturor.

Citat:

Inconvenintul apare atunci cind legea incalca cuvintul lui Dumnezeu pentru ca statul pierde controlul asupra celui dintii.
Personal, imi pare bine ca legea incalca cuvantul lui dzeu, daca prin "cuvantul lui dzeu" intelegem biblia. Nu as dori nimanui sa fie judecat se condamnat in modul in care dzeu judeca si condamna (la moarte) vreo 300.000 de oameni din Vechiul Testament.

Citat:

Ai dreptate, acele organizatii fac educatie sexuala in Africa de ani buni, tocind sute de milioane de dollari, si fara sa schimbe mare lucru. In Uganda (exceptia), insa, unde a fost promovata intens si constant abstinenta, rezultatele au fost mai mult decit impresionante: numarul total de adulti cu HIV a scazut de 3 ori in 10 ani.
Citat:

Eu vorbeam despre numarul de adolescente insarcinate din Anglia care nu a scazut ca urmare a educatiei sexuale facute in scoli, ci chiar a crescut usor. Ce crezi tu ca or fi omis sa le spuna in clasa?
Ceva link-uri catre studii care arata aceste rezultate?

Citat:

Poti sa faci mult mai mult decit iti inchipui tu. De exemplu, ii poti face pe copii sa inteleaga ca faptele au intotdeauna consecinte pe care trebuie sa si le asume. Ii educi de mici ca sa stie ca e asa. Cind vine vremea le mai spui si ca viata sexuala inseamna responsabilitate pe care nu o pot duce decit ca si adulti. Ii inveti, totodata, sa se respecte pe ei insisi si pe cei cu care interactioneaza in aceeasi masura. Doar atunci, si numai atunci pot sa decida in cunostiinta de cauza.
Astea sunt exact subiectele continute in orele de educatie sexuala. Nu stiu unde ai auzit tu ca s-ar preda altceva.
Ideea ca inceperea vietii sexuale se poate face imediat dupa maturizarea sexuala tine de alegerea fiecaruia. E treaba profesorilor de educatie sexuala sa se asigure ca alegerea e una informata si responsabila.
Nu tine de mine, de tine sau de oricine altcineva sa defineasca termeni gen "perversiune". Ce face un cuplu la el acasa sau in orice alt spatiu intim, e exclusiv treaba lor.
Avortul chiar are de a face cu sanatatea femeii, intr-o oarecare masura.

Citind ce ai scris mai sus, inclin sa cred ca tu nu vrei educatie morala pur si simplu, ci vrei educatie morala religioasa, care sa le explice oamenilor nu numai cand ar trebui sa faca sex (dupa casatorie, bineinteles), ci si cum, si mai ales cand (numai cand vor sa procreeze, evident).

In incheiere, iti las un link catre cateva comentarii de pe coolgirlm unde fetite de 14, 15 ani dau sfaturi altei fetite de 11 ani referitoare la sexul anal. Sfaturi provenit din experienta first hand.
Citeste un pic si poate iti vei da seama ca protagonistele acelui forum sunt departe de efectul pe care o educatie morala l-ar avea. Educatia sexuala e singurul mijloc de a minimaliza damage-ul.

http://laurentiu.elenaworld.net/2009...mba-romana-18/

Henric_al 04.09.2009 18:13:07

Aici am o mica obiectie. Te rog sa intelegi absolut in sens universal. Fiecare om este chemat sa cunoasca sa-l cunoasca pe Dumnezeu. De aceea toti avem acel "Logos spermatikos", sau ratiunea seminala care ne conduce catre Ratiunea Universala adica Dumnezeu. O definitie a omului poate fi formulata astfel: Omul este o fiinta religioasa. Nu vreau sa pic intr-un cliseu si sa incep cu povestea "inca din cele mai vechi timpuri omul s-a indreptat catre ceva mai presus de el , o fiinta superioara etc ... " . A scoate religia din scoli inseamna a-l rupe pe om de radacinile lui. Poporul roman este un neam nascut in Biserica, nascut in crestinism. Religia este singura materie din scoala din care omul poate intelege care este chemarea sa in lumea asta. Sunt foarte multe de spus.
Aproape toata civilizatia romaneasca de astazi, este fondata pe o temelie bisericeasca.
Suntem ROMANI - studiem - limba romana - suntem crestini - studiem religia
Daca scoatem religia hai sa scoatem si romana si sa bagam engleza .... ca sa nu discriminam minoritatile nationale. Acelasi rationament ni`l prezinti si tu !

konijiro 04.09.2009 18:20:37

Citat:

Fiecare om este chemat sa cunoasca sa-l cunoasca pe Dumnezeu.
Chemat de catre cine? Defineste "Dumnezeu". Asta ca sa stiu ca vorbim de acelasi lucru.

Citat:

Poporul roman este un neam nascut in Biserica, nascut in crestinism.
Te rog sa imi explici de ce poporul roman nu se putea naste fara crestinism, de asemenea te rog sa argumentezi apropo de rolul Bisericii (apropo, care dintre ele) la nasterea poporului roman. Mai mult, te rog sa definesti ce intelegi prin "popor roman".

Citat:

Religia este singura materie din scoala din care omul poate intelege care este chemarea sa in lumea asta.
Sau matematica. Daca am un talent pentru ea. Sau sociologia. Daca, din nou, ma intereseaza. Crezi ca oameni ca Einstein sau Hawking au simtit ca religia e chemarea in viata lor?

Citat:

Aproape toata civilizatia romaneasca de astazi, este fondata pe o temelie bisericeasca.
Detalii, te rog.

Citat:

Suntem ROMANI - studiem - limba romana - suntem crestini - studiem religia
Limba romana imi e necesara in viata de zi cu zi, gen cand merg sa cumpar o paine. Religia e o problema de optiune strict personala, fara legatura cu unde ma nasc/ce limba vorbesc.

Nu poti pune semnul "=" intre religie si limba. Chiar trebuie sa iti spun de ce?

Henric_al 04.09.2009 19:01:22

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 164144)
Chemat de catre cine? Defineste "Dumnezeu". Asta ca sa stiu ca vorbim de acelasi lucru.

Te rog sa imi explici de ce poporul roman nu se putea naste fara crestinism, de asemenea te rog sa argumentezi apropo de rolul Bisericii (apropo, care dintre ele) la nasterea poporului roman. Mai mult, te rog sa definesti ce intelegi prin "popor roman".

Sau matematica. Daca am un talent pentru ea. Sau sociologia. Daca, din nou, ma intereseaza. Crezi ca oameni ca Einstein sau Hawking au simtit ca religia e chemarea in viata lor?

Detalii, te rog.

Limba romana imi e necesara in viata de zi cu zi, gen cand merg sa cumpar o paine. Religia e o problema de optiune strict personala, fara legatura cu unde ma nasc/ce limba vorbesc.

Nu poti pune semnul "=" intre religie si limba. Chiar trebuie sa iti spun de ce?

1. O defintie exacta a lui Dumnezeu nu pot sa-ti dau, deoarece El transcede limbajul omenesc, de asemenea ii exclude pe "cand" si "cum". El insusi se defineste pe Sine, prin YWHW(=Cel ce Este) .
2. Uita-te un pic la filosofii antici. Ei sunt exemplul cel mai elocvent, ei sunt cei care marturisesc ca omul este chemat catre cunoastere, si este nascut cu acest sentiment. Spre exemplu, acesta sete de cunoastere o resimt toti copilasi prin faptul ca iau totul baga in gura, se duc in orice loc pe care il vad. Se expun la pericole majore , doar din setea de cunoastere. Setea aceasta ramane in noi toata viata, in acest sens iti pot da ca exemplul Mitul Pesterii al lui Platon.
3. Nu am afirmat ca poporul roman nu se putea naste fara crestinism, ci ca s-a nascut in sanul unui teritoriu convertit la crestinism. Procesul de formare a poporului roman incepe odata cu romanizarea si continua secole intregi, pana la intemeierea formatiunilor statele romanesti. Rolul pe care Biserica la avut in cadrul statului a fost unul major, numai daca ne gandim ca in spiritualitatea bizantina, pe langa fiecare domnitor statea ierarhul locului care-l sfatuia. Biserica a pus capat, atat politeismului cat si "alergarii" dupa fel si fel de zeitati, ce adeseori duceau la dezbinare. De asemenea a avut implicatii politice pozitive pentru tara noastra etc etc , subiectul e prea larg ca sa-l pot epuiza in cateva randuri. Insa daca ne gandim la perioada medievala, Biserica Ortodoxa Romana are un rol clar. Primele SCOLI, TIPARNITE(Macarie Ieromonahil), TIPARITURI, SPITALE(aprx. 1600 Mitrop. Anastasie Crimca fonda la Suceava primul spital), AZILE(Sf. Vasile cel Mare), CENTRE CULTURALE(Putna).
Biserica a fost locul unde s-a format LIMBA ROMANA. Se folosea limba slava.
Biserica a fost cea care a asigura si a mentinut identitatea de fiinta, spirituala si nationala a romanilor in timpul in care n`am fost uniti !
In Transilvania, daca nu era Biserica, cu certitudine acuma era parte a Ungariei. De aceea ungurii au avut mult de furca cu Biserica de acolo.

Rolul cultural al Bisericii este unul imens, acesta putand fi un argument pentru studiul religiei in scoli, desi pentru mine cel mai important este ca Biserica contine Adevarurile Mantuitoare pentru noi oamenii.
Referitol la scopul vietii, vreau sa intelegi mai mult decat viata aceasta. Nu ma refer ca toti oamenii sa fie teologi, lucru imposibil de altfel , ci scopul fiind urmarea lui Hristos. Copilul la matematica nu invata daca are suflet sau nu, sau ce trebuie sa faca sa se mantuiasca. O sa spui ca Biserica este locul , insa si scoala trebuie sa prezinte intr-un mod stiintific. Referitor la Einstein , sa stii ca a simtit , are o filosofie putin anticrestina, insa chemarea religioasa a simtit`o :p
3. Ai coborat rationamentul de la filosofie la limbaj de strada. Nu studiezi lb. romana pentru ca iti foloseste, ci pentru ca suntem un stat roman etc. si amd. Te rog sa aplici acelasi rationament si in cazul religiei. Nu am zis sa pui semnul egal, oricum religia faci o ora pe saptamana pe cand lb. romana 3-4-6 ore nu mai stiu exact.

Permite-mi sa am o si o intrebare: Daca scoti Religia din scoala, cu ce o inlocuiesti, deoarece trebuie sa pui ceva in loc. Educatia sexuala e cea e "la inaltimea" religiei sa inteleg ?

teatru-copii 04.09.2009 19:16:14

frumos

Citat:

În prealabil postat de Henric_al (Post 164147)
1. O defintie exacta a lui Dumnezeu nu pot sa-ti dau, deoarece El transcede limbajul omenesc, de asemenea ii exclude pe "cand" si "cum". El insusi se defineste pe Sine, prin YWHW(=Cel ce Este) .
2. Uita-te un pic la filosofii antici. Ei sunt exemplul cel mai elocvent, ei sunt cei care marturisesc ca omul este chemat catre cunoastere, si este nascut cu acest sentiment. Spre exemplu, acesta sete de cunoastere o resimt toti copilasi prin faptul ca iau totul baga in gura, se duc in orice loc pe care il vad. Se expun la pericole majore , doar din setea de cunoastere. Setea aceasta ramane in noi toata viata, in acest sens iti pot da ca exemplul Mitul Pesterii al lui Platon.
3. Nu am afirmat ca poporul roman nu se putea naste fara crestinism, ci ca s-a nascut in sanul unui teritoriu convertit la crestinism. Procesul de formare a poporului roman incepe odata cu romanizarea si continua secole intregi, pana la intemeierea formatiunilor statele romanesti. Rolul pe care Biserica la avut in cadrul statului a fost unul major, numai daca ne gandim ca in spiritualitatea bizantina, pe langa fiecare domnitor statea ierarhul locului care-l sfatuia. Biserica a pus capat, atat politeismului cat si "alergarii" dupa fel si fel de zeitati, ce adeseori duceau la dezbinare. De asemenea a avut implicatii politice pozitive pentru tara noastra etc etc , subiectul e prea larg ca sa-l pot epuiza in cateva randuri. Insa daca ne gandim la perioada medievala, Biserica Ortodoxa Romana are un rol clar. Primele SCOLI, TIPARNITE(Macarie Ieromonahil), TIPARITURI, SPITALE(aprx. 1600 Mitrop. Anastasie Crimca fonda la Suceava primul spital), AZILE(Sf. Vasile cel Mare), CENTRE CULTURALE(Putna).
Biserica a fost cea care a asigura si a mentinut identitatea de fiinta, spirituala si nationala a romanilor in timpul in care n`am fost uniti !
In Transilvania, daca nu era Biserica, cu certitudine acuma era parte a Ungariei. De aceea ungurii au avut mult de furca cu Biserica de acolo.

Rolul cultural al Bisericii este unul imens, acesta putand fi un argument pentru studiul religiei in scoli, desi pentru mine cel mai important este ca Biserica contine Adevarurile Mantuitoare pentru noi oamenii.
Referitol la scopul vietii, vreau sa intelegi mai mult decat viata aceasta. Nu ma refer ca toti oamenii sa fie teologi, lucru imposibil de altfel , ci scopul fiind urmarea lui Hristos. Copilul la matematica nu invata daca are suflet sau nu, sau ce trebuie sa faca sa se mantuiasca. O sa spui ca Biserica este locul , insa si scoala trebuie sa prezinte intr-un mod stiintific. Referitor la Einstein , sa stii ca a simtit , are o filosofie putin anticrestina, insa chemarea religioasa a simtit`o :p
3. Ai coborat rationamentul de la filosofie la limbaj de strada. Nu studiezi lb. romana pentru ca iti foloseste, ci pentru ca suntem un stat roman etc. si amd. Te rog sa aplici acelasi rationament si in cazul religiei. Nu am zis sa pui semnul egal, oricum religia faci o ora pe saptamana pe cand lb. romana 3-4-6 ore nu mai stiu exact.

Permite-mi sa am o si o intrebare: Daca scoti Religia din scoala, cu ce o inlocuiesti, deoarece trebuie sa pui ceva in loc. Educatia sexuala e cea e "la inaltimea" religiei sa inteleg ?

Cu stima pentru daruinta si elocinta acestui raspuns!

Doamne ajuta!

topcat 04.09.2009 21:08:17

Henric, permite-mi si mie o intrebare: dupa tine, poporul roman (al nostru) e mai valoros decit poporul dac sau cel roman (al lui Traian)?

konijiro 04.09.2009 21:16:34

Citat:

Nu numai ca nu se poate defini in cuvinte, dar stiind ca discutia generata de definirea lui a dus la nasterea a ±30.000 secte (vorbind doar de crestini), de ce ti se pare un subiect bun de predat in scoala? De cand scoala e locul unde se preda rezultatul revelatiilor cu caracter personal, total neverificabile sau falsificabile?

Citat:

In primul rand, apelul la autoritate (filosofii greci) este ilogic. Corectitudinea unui argument nu e data de cine il enunta, ci de argumentul in sine.

Da, setea de cunoastere exista. Indubitabil. Dar cine da unui profesor de religie dreptul sa afirme ca aceasta cunoastere este numai una, si trebuie cautata in coltul indicat de el? Setea de cunoastere poate duce la multe lucruri, multe din ele total ne-religioase. De unde pana unde copilul care isi baga piciorul in gura face asta pentru ca e in cautarea absolutului?

Citat:

Rolul pe care Biserica la avut in cadrul statului a fost unul major, numai daca ne gandim ca in spiritualitatea bizantina, pe langa fiecare domnitor statea ierarhul locului care-
Exact, si din fericire, epoca aceea s-a incheiat. Si monarhii din vestul Europei aveau ierarhul locului langa ei, si asta a dus la cruciade si ruguri. Chiar trebuie repetat faptul ca progresul stiintific a aparut odata cu separarea bisericii (oricare ar fi ea) de stat?

Citat:

Biserica a pus capat, atat politeismului cat si "alergarii" dupa fel si fel de zeitati, ce adeseori duceau la dezbinare.
Da-mi voie sa ma indoiesc ca biserica avea in vedere interesul national cand a facut treaba asta. Mai degraba erau interesati de concurenta reprezentata de celelalte culte, pagane sau nu. Nu putem vorbi de dezbinarea statului sau natiunii, avand in vedere ca romanii din cele 4 provincii nu aveau o idee ca sunt o natiune pana la inceputul sec. 19.

Citat:

Biserica nu a miscat un deget pentru a impinge "in fata" alfabetul latin. Ironic, alfabetul latin a fost popularizat de Scoala Ardeleana (greco - catolica), la mijlocul anilor 1800, cand, avand o constiinta nationala cat de cat treaza, am optat pentru elementul latin ca punct diferit fata de slavii din jurul nostru. Biserica Ortodoxa nu a facut mare lucru pentru limba romana sau latinitate, in general.

Citat:

Biserica greco - catolica a fost cea mai activa cand a fost vorba de Unire, in nici un caz BO. Andrei Saguna chiar a declarat ca va sparge capul cu toiagul sau primului soldat roman care va traversa Carpatii. BO din Ardeal a avut o istorie de colaborare cu Imperiul, nu de opozitie. Rascoala lui Horea a fost pusa la cale cu sprijin greco - catolic, si un popa ortodox a fost cel care i-a turnat pe Horea, Closca si Crisan astfel incat au fost prinsi.
N.B. - nu sunt greco - catolic. Pur si simplu cred ca istoria trebuie asumata, buna sau rea. Nu cred in vina colectiva, oricum.
In aceeasi ordine de idei, daca zici ca biserica a fost aproape de popor, te rog sa aduci exemple in care biserica a fost aproape de popor in una din cele mai negre perioade, aceea dintre 1947 si 1989. Nu vorbesc de indivizi, ci de institutia bisericii.

Citat:

Biserica contine Adevarurile Mantuitoare pentru noi oamenii.
Sunt adevaruri mantuitoare daca crezi in ele. Daca nu, nu. De aceea, lucruri bazate pe credinta nu trebuie sa fie predate in scoala, ci in biserica, unde mergi daca e optiunea ta sa mergi.

Citat:

O sa spui ca Biserica este locul , insa si scoala trebuie sa prezinte intr-un mod stiintific.
Ce e de prezentat "in mod stiintific" cand vine vorba de religie? Fii mai precis te rog. Sunt doi termeni care se exclud, asa ca trebuie sa vii cu detalii aici. Religia nu e stiinta, e credinta, deci de ce vorbim despre o prezentare stiintifica?

Citat:

Referitor la Einstein , sa stii ca a simtit , are o filosofie putin anticrestina, insa chemarea religioasa a simt
Asa, si ai auzit pe cineva ca vrea sa prezinte in scoli, cu caracter obligatoriu, viziunea lui Einstein asupra religiei sau dumnezeului, oricare are fi el? Stii de ce nu? Pentru ca religia are caracter personal.

Citat:

Nu studiezi lb. romana pentru ca iti foloseste, ci pentru ca suntem un stat roman etc. si amd.
Studiezi limba romana in primul rand ca iti foloseste. Pentru ca daca scrii un CV si pui o cratima aiurea si angajatorul e un cusurgiu ca mine, nu iei job-ul. Limba, inainte de orice, serveste o functie, aceea de comunicare. In acelasi fel, nu am invatat engleza sau japoneza pentru ca traiesc in UK sau Japonia, ci pentru ca am crezut ca imi va largi orizontul. Si am avut dreptate.

Nu poti sa spui ca a studia romana e acelasi lucru cu a studia religia. De limba ai nevoie in fiecare zi (ma rog, unii mai putin decat altii), dar religia, e, din nou, necesara daca tu crezi, pe plan individual si personal ca e necesara.

Citat:

Daca scoti Religia din scoala, cu ce o inlocuiesti, deoarece trebuie sa pui ceva in loc.
De ce trebuie sa o inlocuiesti cu ceva? Ce-ar fi daca s-ar face educatie civica? Din aia care invata romanii sa isi adune gunoiul dupa ei cand merg la un picnic? Sau ca a asculta muzica tare duminica dimineata nu e cool, ci doar nepoliticos? Nu crezi ca ar fi nevoie de asa ceva, uitandu-te in jurul tau?

Citat:

Educatia sexuala e cea e "la inaltimea" religiei sa inteleg ?
Nu am spus asta. Nu discut despre "inaltimi", ci despre necesitati si realitate. Realitatea e ca pustanii astia carora abia le da mustatza fac sex pe unde apuca. E bine? Nu cred. Ma ia cu fiori cand ma gandesc ca o sa am primul meu copil la anul
Dar vezi tu, solutiile trebuie gandite pe lumea in care traim, nu pe lumea ideala. Avand in vedere ca pe copiii astia nu ii poti feri de sex (traiesc inconjurati de sex, fie la scoala, TV sau net), prefer sa cred intr-un sistem educational care ii pregateste pentru sex. Ca atunci cand aleg sa o faca sau nu, alegerea sa fie una informata. Si responsabila, hopefully.
Si nu, nu as vrea ca alegerea sa vina din frica de dzeu, pentru ca intamplator, nu cred ca sexul e un pacat. Cred doar ca are posibile consecinte, pe care trebuie sa ti le asumi.

Henric_al 04.09.2009 21:55:12

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 164163)
Nu numai ca nu se poate defini in cuvinte, dar stiind ca discutia generata de definirea lui a dus la nasterea a ±30.000 secte (vorbind doar de crestini), de ce ti se pare un subiect bun de predat in scoala? De cand scoala e locul unde se preda rezultatul revelatiilor cu caracter personal, total neverificabile sau falsificabile?

In primul rand, apelul la autoritate (filosofii greci) este ilogic. Corectitudinea unui argument nu e data de cine il enunta, ci de argumentul in sine.

Da, setea de cunoastere exista. Indubitabil. Dar cine da unui profesor de religie dreptul sa afirme ca aceasta cunoastere este numai una, si trebuie cautata in coltul indicat de el? Setea de cunoastere poate duce la multe lucruri, multe din ele total ne-religioase. De unde pana unde copilul care isi baga piciorul in gura face asta pentru ca e in cautarea absolutului?

Exact, si din fericire, epoca aceea s-a incheiat. Si monarhii din vestul Europei aveau ierarhul locului langa ei, si asta a dus la cruciade si ruguri. Chiar trebuie repetat faptul ca progresul stiintific a aparut odata cu separarea bisericii (oricare ar fi ea) de stat?

Da-mi voie sa ma indoiesc ca biserica avea in vedere interesul national cand a facut treaba asta. Mai degraba erau interesati de concurenta reprezentata de celelalte culte, pagane sau nu. Nu putem vorbi de dezbinarea statului sau natiunii, avand in vedere ca romanii din cele 4 provincii nu aveau o idee ca sunt o natiune pana la inceputul sec. 19.

Biserica nu a miscat un deget pentru a impinge "in fata" alfabetul latin. Ironic, alfabetul latin a fost popularizat de Scoala Ardeleana (greco - catolica), la mijlocul anilor 1800, cand, avand o constiinta nationala cat de cat treaza, am optat pentru elementul latin ca punct diferit fata de slavii din jurul nostru. Biserica Ortodoxa nu a facut mare lucru pentru limba romana sau latinitate, in general.

Biserica greco - catolica a fost cea mai activa cand a fost vorba de Unire, in nici un caz BO. Andrei Saguna chiar a declarat ca va sparge capul cu toiagul sau primului soldat roman care va traversa Carpatii. BO din Ardeal a avut o istorie de colaborare cu Imperiul, nu de opozitie. Rascoala lui Horea a fost pusa la cale cu sprijin greco - catolic, si un popa ortodox a fost cel care i-a turnat pe Horea, Closca si Crisan astfel incat au fost prinsi.
N.B. - nu sunt greco - catolic. Pur si simplu cred ca istoria trebuie asumata, buna sau rea. Nu cred in vina colectiva, oricum.
In aceeasi ordine de idei, daca zici ca biserica a fost aproape de popor, te rog sa aduci exemple in care biserica a fost aproape de popor in una din cele mai negre perioade, aceea dintre 1947 si 1989. Nu vorbesc de indivizi, ci de institutia bisericii.

Sunt adevaruri mantuitoare daca crezi in ele. Daca nu, nu. De aceea, lucruri bazate pe credinta nu trebuie sa fie predate in scoala, ci in biserica, unde mergi daca e optiunea ta sa mergi.

Ce e de prezentat "in mod stiintific" cand vine vorba de religie? Fii mai precis te rog. Sunt doi termeni care se exclud, asa ca trebuie sa vii cu detalii aici. Religia nu e stiinta, e credinta, deci de ce vorbim despre o prezentare stiintifica?

Asa, si ai auzit pe cineva ca vrea sa prezinte in scoli, cu caracter obligatoriu, viziunea lui Einstein asupra religiei sau dumnezeului, oricare are fi el? Stii de ce nu? Pentru ca religia are caracter personal.

Studiezi limba romana in primul rand ca iti foloseste. Pentru ca daca scrii un CV si pui o cratima aiurea si angajatorul e un cusurgiu ca mine, nu iei job-ul. Limba, inainte de orice, serveste o functie, aceea de comunicare. In acelasi fel, nu am invatat engleza sau japoneza pentru ca traiesc in UK sau Japonia, ci pentru ca am crezut ca imi va largi orizontul. Si am avut dreptate.

Nu poti sa spui ca a studia romana e acelasi lucru cu a studia religia. De limba ai nevoie in fiecare zi (ma rog, unii mai putin decat altii), dar religia, e, din nou, necesara daca tu crezi, pe plan individual si personal ca e necesara.

De ce trebuie sa o inlocuiesti cu ceva? Ce-ar fi daca s-ar face educatie civica? Din aia care invata romanii sa isi adune gunoiul dupa ei cand merg la un picnic? Sau ca a asculta muzica tare duminica dimineata nu e cool, ci doar nepoliticos? Nu crezi ca ar fi nevoie de asa ceva, uitandu-te in jurul tau?

Nu am spus asta. Nu discut despre "inaltimi", ci despre necesitati si realitate. Realitatea e ca pustanii astia carora abia le da mustatza fac sex pe unde apuca. E bine? Nu cred. Ma ia cu fiori cand ma gandesc ca o sa am primul meu copil la anul
Dar vezi tu, solutiile trebuie gandite pe lumea in care traim, nu pe lumea ideala. Avand in vedere ca pe copiii astia nu ii poti feri de sex (traiesc inconjurati de sex, fie la scoala, TV sau net), prefer sa cred intr-un sistem educational care ii pregateste pentru sex. Ca atunci cand aleg sa o faca sau nu, alegerea sa fie una informata. Si responsabila, hopefully.
Si nu, nu as vrea ca alegerea sa vina din frica de dzeu, pentru ca intamplator, nu cred ca sexul e un pacat. Cred doar ca are posibile consecinte, pe care trebuie sa ti le asumi.

1. Nu definirea lui Dumnezeu a dus la erezi, ci mai degraba a dus la formarea teologiei apofatice. Nu intru in chestiuni teologice(dar daca vrei putem, ideea e sa pastram subiectul)
2. Mitul pesterii este un argument, sau exemplul copilului(validitatea unui argument-in-sine ti-o da numai credinta)
3.Paralela Cunoastere/ Prof. religie , trecerea e prea subiectiva. Ori tratam obiectele Universal - Universal ori Particular - Particular.
Cunoasterea daca se face prin Duhul Sfant, duce la Mantuire. Trebuie sa invatzam copii cum si prin ce sa cunoasca ADEVARUL. Rezultatul cunoasterii este Adevarul. Gestul copilului in fapt normal in ca nu , insa gestul in sine reprezinta setea de cunoastere.
4. Diaconul Coresi este cel care tipareste primele carti in limba romana, si este de asemenea cel care initiaza acest curent in tarile romane. Pe urma avem pe Filip Moldovenu, Ieromonahul Lavrentie, Macarie Ieromonahul etc. Momentul a fost ales, atunci limba romana a fost suficient de dezvoltata sa poate exprima corect si riguros invataturile de credinta(aici vb despre anul 1500) . Istoria aceasta se scria in contextul aparitiei reformei, iar mult preoti respingeau scrierile din frica de a nu prelua idei protestante. Au fost cateva cazuri in acest sens.
5. "Credinta are caracter personal" , mi`a placut cel mai mult. Termenul de "personal" se deriva din "persoana" care provine din grecescu "prosopon" ce inseamna masca(aprx.). Cu alte cuvinte credinta, face parte din persoana umana, oricum ar fi ea. Si daca negi faptul credinta , tot "crezi" in ceva.
6. Faza cu Einstein chiar am invatat-o la filosofie, pot sa`ti dau manualu`.
7. Studiezi limba romana pentru ca in primul rand esti roman, asa se prezinta in manuale. Cum studiezi religia pentru ca esti crestin. Daca ai invata ca`ti foloseste , ai invatza in modul de pe strada asa o inveti academic. La fel si cu religia daca vrei, studiem pentru a ne educa din scoala cum trebuie sa ne raportam la simturile noastre care ne indruma sa CREDEM in ceva. Despre acea Fiinta Superioara sau existenta transcendenta spre care suntem tentati sa ne indreptam. Poate tu nu simti chestiile astea, insa sunt persoane ce simt o sete imensa de aceste lucuri. Cum invata biologie la scoala si mere la gradina botanica daca`i place, cum studiaza ed fizica si joaca fotbal daca`i place, asa studiaza religia si mere la Biserica daca`i place. Daca nu are dreptul sa scrie pe o hartie ca nu vrea sa studieze si nu`i obligat sa asiste la ora.
8. Ai trecut prea usor peste chestiunile pe care m`ai pus sa la argumentez cu exemple concrete.

Henric_al 04.09.2009 22:02:02

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164157)
Henric, permite-mi si mie o intrebare: dupa tine, poporul roman (al nostru) e mai valoros decit poporul dac sau cel roman (al lui Traian)?

Nu sunt in masura sa ma pronuntz in fata unei astfel de intrebari. Oricum ar fi subiectiv raspunsul. Referitor la Educatie Sexuala. Idee e urmatoarea : SEX - antropocentrism. Rotarea tuturor lucrurile in jurul sexului. Cum prin Educatie Civica nu faci pe copilu` prost crescut sa arunce cosu` la gunoi, de asemenea prin Ed. Sexuala nu faci o fata cuminte. Aceste notiuni parintii trebuie sa le invete.
Mie mi se rupe inima, cand stiu ca o sa am copii pentru a caror libertate au murit stramosii nostri. Pentru a carui Mantuire a muri Dumnezeu. Ca el sa invete in scoala s-au jertfit sute si mii de oameni. Iar statul roman, da un picior acestor persoane si il rupe de traditie. Un om rupt de traditie este un om rupt din radacini. Atata o sa stiu ca face statul: il pregateste sa devina un numar, o masina de facut bani si-l transforma intr-un animal rational.

Henric_al 04.09.2009 22:03:12

Iertati unele greseli gramaticale sau de exprimare. Din graba ...

topcat 04.09.2009 22:14:41

Citat:

În prealabil postat de Henric_al (Post 164170)
Nu sunt in masura sa ma pronuntz in fata unei astfel de intrebari. Oricum ar fi subiectiv raspunsul.

As vrea sa stiu motivul pentru care considerati poporul roman mai valoros sau mai merituos decit, sa zicem, un popor care ar fi luat nastere din contopirea popoarelor roman si maghiar, prin ocuparea Romaniei de catre Ungaria.

Henric_al 04.09.2009 22:22:27

[quote=topcat;164174]As vrea sa stiu motivul pentru care considerati poporul roman mai valoros sau mai merituos decit, sa zicem, un popor care ar fi luat nastere din contopirea popoarelor roman si maghiar, prin ocuparea Romaniei de catre Ungaria.[/QUOTE

Intreaba acolo unde este locul, nu aici. Tratam subiecte mai serioase

konijiro 04.09.2009 22:39:26

Citat:

1. Nu definirea lui Dumnezeu a dus la erezi, ci mai degraba a dus la formarea teologiei apofatice. Nu intru in chestiuni teologice(dar daca vrei putem, ideea e sa pastram subiectul)
Si ce altceva este teologia decat o incercare de a-l defini pe dzeu? Eventual, intr-un mod asa zis "stiintific"? Folosesc ghilimele pentru ca nu e nimic stiintific in teologie.

Citat:

3.Paralela Cunoastere/ Prof. religie , trecerea e prea subiectiva. Ori tratam obiectele Universal - Universal ori Particular - Particular.
Aici te voi ruga sa revii cu detalii, nu am inteles exact ce vrei sa zici.

Citat:

Momentul a fost ales, atunci limba romana a fost suficient de dezvoltata sa poate exprima corect si riguros invataturile de credinta(aici vb despre anul 1500) .
Ma indoiesc ca momentul a fost "ales", mai degraba atunci au putut sa o faca. Daca scrisoarea lu Neacsu, primul document scris in limba romana, dateaza de la 1521, nu e nici un motiv care se ne faca sa credem ca limba romana nu era buna de tipar mai devreme de 1500. De fapt, limba romana nu era buna de tipar pentru ca tiparnita romana nu era gata, avand in vedere ca Gutenberg abia isi tiparea primele carti pe la 1436. Avand in vedere distanta (geografica si mai ales politica) la care eram de Gutenberg, faptul ca am tiparit primele carti la 100 de ani distanta e chiar o realizare.
Mai mult, tipariturile lui Coresi nu apar la 1500, ci la 1556.

Citat:

Cunoasterea daca se face prin Duhul Sfant, duce la Mantuire.
Te rog sa definesti "Duhul sfant", si de asemenea, o metoda infailibila de identificare a sa, in asa fel incat sa poata fi permis in scoli, acolo unde, posibil, copilul meu se va afla in vreo cativa ani.

Citat:

5. "Credinta are caracter personal" , mi`a placut cel mai mult. Termenul de "personal" se deriva din "persoana" care provine din grecescu "prosopon" ce inseamna masca(aprx.). Cu alte cuvinte credinta, face parte din persoana umana, oricum ar fi ea. Si daca negi faptul credinta , tot "crezi" in ceva.
Imi pare rau, dar e total irelevant pe plan argumentativ ce origine semantica are cuvantul personal. Eu folosesc limba romana a anului 2009, asa ca orice sens atribuit de tine celor spuse de mine, ajutandu-te de limba greaca, iti apartine.
In alta ordine de idei, si cuvantul "ticalos" vine din grecul "tikalos", care inseamna "ce frumos". Daca eu te fac ticalos, are vreo relevanta de unde vine cuvantul?

Citat:

Si daca negi faptul credinta , tot "crezi" in ceva.
Exact. Aici iti dau dreptate. Cred in mine, cred in sotia mea pe care o iubesc si care ma iubeste, cred in copiii pe care sper ca ii vom avea. De asemenea, privesc cu optimism catre viitor.
Dar, vezi tu, astea sunt lucruri care tin exclusiv de mine si de cei din jurul meu. Mai mult, nu incerc sa impun modul meu de a vedea lucrurile nimanui, cu atat mai putin in scoala.
Si da, agnostic fiind, sper sa gasesc un dzeu pe undeva, dar sper sa nu se asemene celui din biblie, care e orice altceva decat a reasonable, loving guy.

Citat:

6. Faza cu Einstein chiar am invatat-o la filosofie, pot sa`ti dau manualu`.
Este irelevant unde ai invatat-o, despre Einstein se poate spune cel mult ca era panteist. In nici un caz crestin, cu atat mai putin ortodox.

Citat:

7. Studiezi limba romana pentru ca in primul rand esti roman, asa se prezinta in manuale
Nu stiu ce se zice in manuale, dar e perfect normal sa invat romana daca m-am nascut in Romania, si se presupune ca voi folosi limba asta pentru a citi, a ma educa si a gasi un loc de munca. Nu este ceva impus mie, este ceva pe care trebuie sa il fac, spre beneficiul meu si al viitorului meu.

Citat:

Cum studiezi religia pentru ca esti crestin.
Te rog sa imi explici cum un copil de 7 ani, intrat in clasa 1, este crestin, altfel decat ca a fost botezat la o luna dupa ce s-a nascut (deci fara sa aiba vreo posibilitate sa aleaga) si poate indoctrinat un pic acasa cu povesti pe are nu le intelege.
Mi se pare total deplasat sa etichetezi un copil drept "crestin" sau "musulman", bazandu-te strict pe familia sau poporul in care s-a nascut. Parca era vorba la un moment dat de liberul arbitru?
Daca ortodoxismul e intrinesc neamului romanesc, de ce atata insistenta? E clar ca un individ roman, indiferent de varsta, va realiza la un moment dat ca ortodoxia is the way. De ce trebuie sa ii aducem aminte asta, din clasa 1?

Citat:

Daca ai invata ca`ti foloseste , ai invatza in modul de pe strada asa o inveti academic.
Aici nu am inteles, revino, te rog.

Citat:

La fel si cu religia daca vrei, studiem pentru a ne educa din scoala cum trebuie sa ne raportam la simturile noastre care ne indruma sa CREDEM in ceva.
Aha, deci trebuie sa ne indoctrinam de mici copii, sa nu cumva sa scape pe langa. Am inteles. Si daca cumva NU CREDEM in ceva, suntem exclusi din grup, ca paria. Perfect acceptabil. :D

Citat:

Poate tu nu simti chestiile astea, insa sunt persoane ce simt o sete imensa de aceste lucuri.
Nu am o problema ca sunt persoane care sunt insetate catre spiritualitate, de orice fel ar fi ea. Nu neg acest drept. Dar de ce in scoli, intr-un stat laic prin Constitutie? De ce trebuie ca eu, ca agnostic, sa platesc un profesor de religie care preda ceva ce eu nu cred? Intelegi problema?
La fel , yoginii lui Bivolaru, au, de asemenea, o imensa sete de cunoastere. Ar fi OK cu tine daca treaba aia s-ar preda in scoli? Sub pretextul "setei de cunoastere"?

Citat:

Cum invata biologie la scoala si mere la gradina botanica daca`i place, cum studiaza ed fizica si joaca fotbal daca`i place, asa studiaza religia si mere la Biserica daca`i place.
Exact. La Biserica Nu la scoala. Consider ca BOR are suficienti bani sa aiba propriile scoli de duminica, la fel cum are si BC in Europa de Vest. Problema e ca BOR vrea the best of both sides. Vrea sa aiba educatie religioasa (a se citi ortodoxa) si sa nu plateasca nimic pentru asta, avand in vedere ca e finantatata de stat, si in acelasi timp sa asigure un loc de munca pentru toti tinerii care au terminat Teologia si nu au parohie.
Sunt ferm convins ca daca BOR ar incepe sa faca scoli de duminica, un numar mult mai mic decat cei 86% de ortodocsi si-ar duce copiii acolo. Plus ca ar fi pe banii BOR, nu ai statului.

Citat:

Daca nu are dreptul sa scrie pe o hartie ca nu vrea sa studieze si nu`i obligat sa asiste la ora.
Serios? Atat de simplu? Ce te faci cu copiii care apartin de culte pentru care scoala nu are profesori? Ce te faci cu profesorii de religie care "eticheteaza" copiii care nu iau parte la orele de religie ca "indezirabili"? Stii foarte bine cat de rai poti fi copiii unii cu altii, chiar si fara motiv. Chiar si mai rai cu motiv, oferit de un prof de religie.

Citat:

Ai trecut prea usor peste chestiunile pe care m`ai pus sa la argumentez cu exemple concrete.
Te rog sa mentionezi exact care sunt problemele peste care am trecut cu usurinta.
Inca astept un raspuns la neimplicarea BOR (sau chiar opozitia BOR) in momentele considerate emblematice, din punct de vedere istoric, pentru poporul roman. Ai ales sa ignori total pasajele respective.

konijiro 04.09.2009 22:50:10

Citat:

Cum prin Educatie Civica nu faci pe copilu` prost crescut sa arunce cosu` la gunoi,
Ba cred ca ar merge. Daca s-ar incerca. A functionat in Europa de Vest. Incearca sa conduci acolo. Stii cati oameni am vazut aruncand gunoi din masini? Nici unul. Si nu, nu e educatie religioasa. Ci civica. A, si amenzi :D

Citat:

de asemenea prin Ed. Sexuala nu faci o fata cuminte. Aceste notiuni parintii trebuie sa le invete.
Nu e vorba de a face o fata cuminte (apropo, defineste "cuminte"), cat a o invata sa faca ceea ce face in mod safe pentru ea si cei din jur.

Ce preferi, sa nu avem soferi deloc sau sa avem soferi responsabili si educati?

Citat:

Mie mi se rupe inima, cand stiu ca o sa am copii pentru a caror libertate au murit stramosii nostri.
Mai exact, care stramosi au murit pentru libertatea copiilor tai? E o intrebare serioasa, astept exemple.

Citat:

Un om rupt de traditie este un om rupt din radacini.
Nu avem neaparat o traditie cu care sa ne mandrim. Pe plan european, cel putin.
De asemenea, un om e ce e. Un om nu e suma stramosilor lui, si nu e reprezentat de traditie. Nu exista pacat colectiv, in acelasi fel in care nu exista bagaj de traditie cu care te nasti. Poti sa fii orice vrei, si nu ar trebui sa fii nimic altceva decat ce vrei sa fii.
Citat:

Atata o sa stiu ca face statul: il pregateste sa devina un numar, o masina de facut bani si-l transforma intr-un animal rational.
A fi rational nu inseamna neaparat ceva rau, in afara cazului in care esti vreo institutie care vrea sa controleze masele prin intermediul religiei.
Omul rational nu exclude religia, atata doar ca ideea de religie sau spiritualitate poate fi un pic diferita de ideea dumnezeului biblic. Atata tot.

georgeval 04.09.2009 23:06:56

Nu stiu cat de utila este aceasta disciplina educatia sexuala in scoala, mi- e teama sa nu ne intoarcem la psihanaliza lui Freud cu frustraile sexuale la baza tuturor nevrozelor. Adler un alt psihanalist a ajuns la concluzia ca vidul spiritual, lipsa de sens sta la baza nevrozelor.

orthodoxia.i.thanatos 05.09.2009 03:23:49

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 164132)
E mai putin important unde a "izvorat" morala, mai important e in ce o ancorezi in ziua de azi. Am calatorit in multe tari in Europa de Vest unde morala nu se bazeaza pe nimic religios sau pe "frica de dzeu", ci pe spirit civic si litera legii.
Oamenii in tarile civilizate au inteles ca a respecta regulilie conduce la o imbunatatire a calitatii vietii tuturor, o consecinta pozitiva verificabila in viata asta, nu in cealalta.
Morala "atee" (cu toate ca mai degraba cred ca ai vrut sa zici "seculara" sau "laica") nu are nimic de zis in legatura cu existenta/inexistenta lui dzeu. Pur si simplu nu se bazeaza pe nimic religios.
Daca in trecut era nevoie de perspectiva iadului pentru a explica conceptul de bine/rau, lumea a mai evoluat de atunci. Sunt convins ca o morala laica e de preferat, mai ales ca e aplicabila tuturor, indiferent de religie.

Comentariul tau mi se pare un pic deplasat. Discutam aici despre sursa moralei si nu despre evidenta sursei in lumea contemporana. Otto a inventat motorul in patru timp, dar oare citi il pomenesc cind se urca la volan?

Nu, am vrut pur si simplu sa spun atee. Nici un stat nu este secular atita timp cit nu este neutru fata de religie. Mai mult, tot ceea ce incalca cuvintul lui Dumnezeu inseamna ateu, adica fara Dumnezeu.
Citat:

Discutabil, si oricum, "absolutul" meu nu trebuie sa fie si "absolutul" tau. In momentul in care educatia "morala" pe care o sustii se bazeaza pe principii religioase o singura versiune de "absolut" e impusa tuturor.

Vorbeam despre sisteme de referinta si nu exista decit chiar numai unul absolut. Educatia morala, insa, nu cred ca isi propune sa il impuna pe Dumnezeu, nici macar sa il discute, ci doar ofera principii dupa care elevii sa-si calauzeasca viata.
Citat:

Personal, imi pare bine ca legea incalca cuvantul lui dzeu, daca prin "cuvantul lui dzeu" intelegem biblia. Nu as dori nimanui sa fie judecat se condamnat in modul in care dzeu judeca si condamna (la moarte) vreo 300.000 de oameni din Vechiul Testament.

Dumnezeu face ce crede de cuviinta, iar noi nu putem sa I ne impotrivim. Dar aici discutam despre altceva, in nici un caz nu despre judecata lui Dumnezeu. Oamenii dau sentinte dupa legi facute de ei exprimind morala societatii. Istoria arata ca atunci cind acea morala nu mai exista sau este inlocuita cu altceva de inspiratie omeneasca, statul e cel care trimite la moarte milioane de oameni.
Citat:

Ceva link-uri catre studii care arata aceste rezultate?

Sigur, desi sint lucruri vechi si foarte cunoscute. De exemplu:

“The findings of an analysis released by The Alan Guttmacher Institute in November 2003, A, B and C in Uganda: The Roles of Abstinence, Monogamy and Condom Use in HIV Decline, are consistent with the current consensus. Between 1988 and 1995, the time period during which HIV prevalence was declining, key changes in behavior occurred.

• Fewer Ugandans were having sex at young ages. The proportion of young men who had ever had sex decreased substantially and the median age at which young women began having sex rose from 15.9 in 1988 to 16.3 in 1995. Importantly, however, among those people who were having sex, overall levels of sexual activity did not decline.

• Levels of monogamy increased. Sexually active men and women of all ages, particularly the unmarried, were less likely to have more than one sexual partner in a 12-month period in 1995 than in 1989. Other research has found that the proportion of men reporting three or more sexual partners also fell during the period.

• Condom use rose steeply among unmarried sexually active men and women. Among unmarried women who had had sex in the last four weeks, the proportion who used condoms at last intercourse rose from 1% in 1989 to 14% in 1995; among unmarried men, condom use rose from 2% to 22%.” [Aliniatul asta merge pentru toata Africa; cele de mai sus, valabile numai pentru Uganda fac diferenta!] (http://www.guttmacher.org/pubs/tgr/06/5/gr060501.html)

Mai gasesti informatie aici:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/4433069.stm

http://en.wikipedia.org/wiki/HIV/AIDS_in_Uganda

http://www.thefreelibrary.com/Sexual.....-a0100541404

http://www.lifesitenews.com/ldn/2005/oct/05101404.html

http://www.crosswalk.com/1180592/

Si in multe alte locuri. Bineinteles, adevarul nu convine si se gasesc destui care sa-l atace, dar oricum ar intoarce-o (si o fac jalnic!), in Uganda s-a facut intens propaganda in favoarea abstinetei si fidelitatii in cuplu, iar rezultatele n-au intirziat sa se arate. In zece ani numarul cazurilor de HIV s-a redus de la 15 la 5%.

Acum, despre situatia din Anglia :

“The study by the United Nations Children's Fund (Unicef) shows that repeated Government campaigns have failed to cut the growing number of teenage pregnancies in Britain.

Describing the UK figures as 'alarmingly high', the report suggests the reason could be Britain's transformation into a society where sexual codes are more relaxed, without corresponding changes to help teenagers cope with the new pressures.”
(Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-117867/Alarm-Britain-fails-stem-rise-teen-pregnancy.html#ixzz0Q9ccgoRm[/COLOR])

“With 65 conceptions per thousand women aged between 15 and 19 in 1998, England and Wales has the highest teenage pregnancy rate in Western Europe.1 This rate rose by four per cent in the space of one year.”(http://www.unesco.org/courier/2000_07/uk/apprend.htm) Si astea sint date destul de vechi! Iata altele, ceva mai proaspete:

Teenagers are failing to heed warnings about under-age sex, leading to soaring numbers of unplanned pregnancies.
New figures show that teenage pregnancy rates rose by 40 per cent in some parts of London last year.(Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/ar...#ixzz0Q9ftUUTl – ziarul de astazi)
Citat:

Astea sunt exact subiectele continute in orele de educatie sexuala. Nu stiu unde ai auzit tu ca s-ar preda altceva.
Ideea ca inceperea vietii sexuale se poate face imediat dupa maturizarea sexuala tine de alegerea fiecaruia. E treaba profesorilor de educatie sexuala sa se asigure ca alegerea e una informata si responsabila.
Nu tine de mine, de tine sau de oricine altcineva sa defineasca termeni gen "perversiune". Ce face un cuplu la el acasa sau in orice alt spatiu intim, e exclusiv treaba lor.
Avortul chiar are de a face cu sanatatea femeii, intr-o oarecare masura.

Daca-i asa atunci de ce ii spun educatie sexuala si nu educatie morala?

Probabil glumesti, ce fel de alegere “informata si responsabila” poate face un copil?

Si cum, adica, nu tine de noi sa definim ce inseamna perversiune? Hotareste-te, pina la urma ce vrei sa vinzi, morala atee sau imoralitate de cea mai joasa speta, ori n-am inteles eu bine si ele sint una si acelasi lucru? Daca ai morala stii ce insemana bine si rau, daca n-ai, atunci chiar ca nu stii ce inseamna perversiune.

Sint de-acord ca nu-i treaba nimanui despre ceea ce se petrece in dormitor, dar nu inteleg de ce nu esti consecvent si vrei sa le povestesti in clasa.

Avortul facut doar pentru a intrerupe sarcina are legatura doar cu sanatatea spirituala a femeii, cu imoralitatea ei, a barbatului ei, si a tuturor celor care ii sustin.

topcat 05.09.2009 09:24:40

[quote=Henric_al;164178]
Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164174)
As vrea sa stiu motivul pentru care considerati poporul roman mai valoros sau mai merituos decit, sa zicem, un popor care ar fi luat nastere din contopirea popoarelor roman si maghiar, prin ocuparea Romaniei de catre Ungaria.[/QUOTE

Intreaba acolo unde este locul, nu aici. Tratam subiecte mai serioase

Problema e ca sacralizam unele chestiuni, fara sa avem niste baze serioase.
Ca de pilda poporul roman: eu s-ar putea sa am ideea ca ar fi fost mai bine daca dacii ii primeau pe romani cu bratele deschise, probabil ca azi altfel ar fi stat lucrurile.
Asta nu inseamna ca nu imi convine ca sint roman sau ca sint mindru ca sint roman: nu e meritul meu ca m-am nascut aici. E mult mai important ceea ce facem noi acum decit ce au facut stramosii nostri.
Mandria cu stramosii e o prostie, e o inconstienta mandrie de sine insusi.

Scuze pentru offtopic

Henric_al 05.09.2009 23:37:28

[quote=topcat;164225]
Citat:

În prealabil postat de Henric_al (Post 164178)
Problema e ca sacralizam unele chestiuni, fara sa avem niste baze serioase.
Ca de pilda poporul roman: eu s-ar putea sa am ideea ca ar fi fost mai bine daca dacii ii primeau pe romani cu bratele deschise, probabil ca azi altfel ar fi stat lucrurile.
Asta nu inseamna ca nu imi convine ca sint roman sau ca sint mindru ca sint roman: nu e meritul meu ca m-am nascut aici. E mult mai important ceea ce facem noi acum decit ce au facut stramosii nostri.
Mandria cu stramosii e o prostie, e o inconstienta mandrie de sine insusi.

Scuze pentru offtopic

Se vede ca esti verisor cu maimutza, va asemanatzi mai ales in partea intelectuala ....

Henric_al 05.09.2009 23:43:58

[quote=Henric_al;164359]
Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164225)

Se vede ca esti verisor cu maimutza, va asemanatzi mai ales in partea intelectuala ....

Cred ca ar trebui sa lasam sofismele de o parte. Fac un apel de obiectivitate catre toti. Sunt convins ca urmarind macar partea culturala a Bisericii, am fost destul de convingator referitor la legatura din Stat si Biserica. De aici si studiul religiei in scoala, macar ca o istorie de credinta a stramosilor nostri si de educatie religioasa. De asemenea si pentru meritele pe care le are mentinerea statului roman de astazi.

topcat 06.09.2009 09:36:14

Ce inseamna pentru tine educatie religioasa?

teatru-copii 06.09.2009 09:51:15

lipsa de ocupatie

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164385)
Ce inseamna pentru tine educatie religioasa?

Acum ca te-am urmarit putin, imi dau seama ca nu esti serios, ori te amuzi pe acest forum si iti bati joc de noi, ori ai capul patrat si...

Sa pui iarasi aceasta intrebare cand ti s-au postat zeci de raspunsuri pe aceasta tema? Eu consider ca ai fost respectat pe forum. Tu nu vrei sa ne respecti?

Doamne ajuta!

topcat 06.09.2009 09:55:58

Citat:

În prealabil postat de teatru-copii (Post 164393)
Acum ca te-am urmarit putin, imi dau seama ca nu esti serios, ori te amuzi pe acest forum si iti bati joc de noi, ori ai capul patrat si...

Sa pui iarasi aceasta intrebare cand ti s-au postat zeci de raspunsuri pe aceasta tema? Eu consider ca ai fost respectat pe forum. Tu nu vrei sa ne respecti?

Doamne ajuta!

I-am pus intrebarea lui Henric, ar trebui sa il respecti si pe el, poate doreste si el sa raspunda

konijiro 06.09.2009 12:27:40

Citat:

Sunt convins ca urmarind macar partea culturala a Bisericii, am fost destul de convingator referitor la legatura din Stat si Biserica.
Nu, nu ai fost. Faptul ca Biserica a fost prima care a tiparit carti (si acelea religioase) nu mi se pare suficient de convingator ca argument care sa sustina prezenta orelor de religie in scoli.

Rolul istoric al bisericii se studiaza la orele de istorie.

Si apropo de "convingator", astept inca raspunsul tau referitor la contributia bisericii greco-catolice la formarea unei constiinte national, la mijlocul secolului 19.

Daca argumentul tau sta in picioare, si contributia bisericii la istoria neamului justifica orele de religie in scoala, de ce nu religie greco - catolica?

Citat:

De asemenea si pentru meritele pe care le are mentinerea statului roman de astazi.
Revin, care merite? Concret, te rog. In afara de cartile lui Coresi si a celor de dupa el.

Eu cred ca faci o confuzie aici. Dupa cum am spus mai sus, rolul istoric al bisericii, mic sau mare, se studiaza la orele de istorie a Romaniei. Ce legatura e intre asta si studiul bilbliei sau dogmei, chestii care se fac in acest moment la orele de religie?

Citat:

Cu argumente poti? Ca de jigniri e in stare mai oricine. Poti argumenta de ce ce a zis topcat nu e corect?

Henric_al 06.09.2009 12:59:12

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 164407)
Nu, nu ai fost. Faptul ca Biserica a fost prima care a tiparit carti (si acelea religioase) nu mi se pare suficient de convingator ca argument care sa sustina prezenta orelor de religie in scoli.

Rolul istoric al bisericii se studiaza la orele de istorie.

Si apropo de "convingator", astept inca raspunsul tau referitor la contributia bisericii greco-catolice la formarea unei constiinte national, la mijlocul secolului 19.

Daca argumentul tau sta in picioare, si contributia bisericii la istoria neamului justifica orele de religie in scoala, de ce nu religie greco - catolica?

Revin, care merite? Concret, te rog. In afara de cartile lui Coresi si a celor de dupa el.

Eu cred ca faci o confuzie aici. Dupa cum am spus mai sus, rolul istoric al bisericii, mic sau mare, se studiaza la orele de istorie a Romaniei. Ce legatura e intre asta si studiul bilbliei sau dogmei, chestii care se fac in acest moment la orele de religie?

Cu argumente poti? Ca de jigniri e in stare mai oricine. Poti argumenta de ce ce a zis topcat nu e corect?

Nu numai carti religioase. Ci si prima carte de literatura universala :D tradusa in limba romana. Tin sa te anuntz ca TEOLOGIA are mai mult RAMURI. De ex. Biblice, Istorice, Sistematice , Pastoratie etc ... Disciplina teologica care se ocupa cu studiul istoriei Bisericii, este ori Istoria bisericeasca universala sau Istoria Bisericii Ortodoxe Romane. In manualele de religie este putina dogma pe a 11-a, in rest istorie , arta, culta si liturgica.
Acuma am inteles ca tu de fapt nu ai o problema cu Biserica in general, ci cu Biserica Ortodoxa. Eu am vb de rolul Bisericii per ansamblu, chiar cultul greco-catolic cu cel Ortodox se aseamana cu exceptia punctelor florentine. Deci nu ar fi o problema ... oricum greco-catolicii fac orele de religie cu prog greco-catolic, pocaitii cu prof pocaiti. Te rog sa nu minimalizezi meritele lui Coresi si a urmasilor, deoarece au o importanta extraordinara pentru noi. Biblia lui Serban Catacuzino, 1688 spre exemplu, in opinia lui Nicolae Iorga este "primul document sigur de limba romana". De asemenea Noul Testament de la Balgrad , Palia de la Orastie ... momumente culturale ale perioadei lor.
Reiau, la orele de religie accentul nu se pune pe dogma si pe disciplinele biblice. Din contra se studiaza foarte multa istorie , cultura , liturgica si notiuni referitoare la morala. Gen, despre prieteni, despre cum trebuie sa ne alegem prietenii, sa`i ajutam, sa ne iubim parintii etc !

Henric_al 06.09.2009 13:07:37

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 164182)
Ba cred ca ar merge. Daca s-ar incerca. A functionat in Europa de Vest. Incearca sa conduci acolo. Stii cati oameni am vazut aruncand gunoi din masini? Nici unul. Si nu, nu e educatie religioasa. Ci civica. A, si amenzi :D

Nu e vorba de a face o fata cuminte (apropo, defineste "cuminte"), cat a o invata sa faca ceea ce face in mod safe pentru ea si cei din jur.

Ce preferi, sa nu avem soferi deloc sau sa avem soferi responsabili si educati?

Mai exact, care stramosi au murit pentru libertatea copiilor tai? E o intrebare serioasa, astept exemple.

Nu avem neaparat o traditie cu care sa ne mandrim. Pe plan european, cel putin.
De asemenea, un om e ce e. Un om nu e suma stramosilor lui, si nu e reprezentat de traditie. Nu exista pacat colectiv, in acelasi fel in care nu exista bagaj de traditie cu care te nasti. Poti sa fii orice vrei, si nu ar trebui sa fii nimic altceva decat ce vrei sa fii.

A fi rational nu inseamna neaparat ceva rau, in afara cazului in care esti vreo institutie care vrea sa controleze masele prin intermediul religiei.
Omul rational nu exclude religia, atata doar ca ideea de religie sau spiritualitate poate fi un pic diferita de ideea dumnezeului biblic. Atata tot.

Intr-adevar nu avem o traditie cu care sa ne mandrim. Aceasta este parerea romanului despre el , trebuie sa vina tot timpul strainii ca sa ne faca sa ne dam seama de lucrul asta.
Un om nu este suma stramosilor lui, insa este o fereastra a acelei traditii. Pentru omul modern, traditia sau omul care tine la traditie e considerant "sclerozat" . Ei bine, toata bogatia noastra culturala tine de traditia noastra, pe care noi nu stim s-o apreciem, insa vin strainii si abia atunci ne dam seama.
Pentru omul rational, religia incurca. Este o piedica in calea lui.
Oricum, daca studiezi curentul postmodernist, ai sa vezi ca printre altele propune reintoarcea la traditia autentica stramosilor nostrii. Daca ai sa citesti ai sa si vezi de ce ...

topcat 06.09.2009 13:12:05

Citat:

În prealabil postat de Henric_al (Post 164411)

Foarte corect.
Si, ce incearca scoala sa scoata de pe bancile sale, nu oameni rationali?

emmanuela 06.09.2009 13:20:20

Citat:

În prealabil postat de getagrip (Post 157770)
Este imbucurator faptul ca dupa atatia ani se scoate in sfarsit religia din scoli. Cei care isi doresc un suflet la fel de imaculat ca si creierul, sa opteze pt profesori particulari. Sub supravegherea parintilor, de preferinta, pt a nu avea surprize de genul celei de la Caldarusani. In cadrul invatamantului obligatoriu, copiii au nevoie de cunostinte care sa ii ajute in viata, nu de povesti cu balauri vandute pe post de adevaruri. La urma urmei, e si ridicol sa inveti la ora 9 la Biologie despre evolutie, iar la ora 10 sa vina nenea parintele si sa iti explice ca alea sunt minciuni, totul sub indemnul 'crede si nu cerceta'. Dupa care sa le ceara bani pt biserica.

Astept cu nerabdare ziua in care bisericile, moscheile si toate lacasurile de cult din lume vor fi vizitate doar de catre turisti, la fel ca templele din Grecia, alte vestigii parasite ale unor zei inchipuiti de oameni prea inapoiati pt a-si putea explica fenomenele inconjuratoare. Eu nu voi mai prinde ziua aceea, probabil nici copiii mei, dar acest lucru se va intampla inevitabil, iar Biblia va lua loc in raft langa Legendele Olimpului, unde ii e locul.

:)...daca tu crezi ca ceea ce e adevarat..roaga-te ca Dumnezeu sa iti raspunda daca ai dreptate despre ceea ce ai spus,iar daca nu crezi in El spune-I si asta si mai spune-I ca daca exista sa te faca si pe tine sa crezi. macar o data pe zi sa ai gandul asta si apoi ...ramane de vazut, ca mila Lui e mare si eu ca si multi altii am crezut ca religia si tot ceea ce ne-a lasat Hristos sunt refugii pentru frustrati.
Doamne ajuta!

konijiro 06.09.2009 13:49:17

Citat:

Intr-adevar nu avem o traditie cu care sa ne mandrim. Aceasta este parerea romanului despre el , trebuie sa vina tot timpul strainii ca sa ne faca sa ne dam seama de lucrul asta.
Hai sa iti spun o treaba. Lucrez in turism, exact cu strainii astia care ne redescopera noua traditiile despre care nu stiam, sau pe care nu le apreciem.

Strainii, in general, nu gasesc Romania mai frumoasa sau mai remarcabila decat alte tari din Europa de Vest sau aiurea. Impresiile pozitive lasate de Romania vin din faptul ca Romania se prezinta peste asteptari. De multe ori turistii vin in Romania fara sa stie la ce sa se astepte, si gasesc aici o tara peste asteptari. Atata tot.

Citat:

Pentru omul modern, traditia sau omul care tine la traditie e considerant "sclerozat" .
Nu resping traditia. Dar trebuie acceptata cu masura, nu la pachet.

Citat:

Exact. Nu vad asta ca pe o problema. Mi se pare foarte OK sa fii rational, si mai cred si ca scoala este scoala pentru a invata oamenii sa gandeasca rational.

Citat:

Oricum, daca studiezi curentul postmodernist, ai sa vezi ca printre altele propune reintoarcea la traditia autentica stramosilor nostrii. Daca ai sa citesti ai sa si vezi de ce ...
Prima data aduci vorba de filozofi greci, acum de curent postmodernist. Dar tu ce crezi? Care parerea ta? Nu neg ca ar trebui reinviate anumite traditii, dar in mod selectiv.

Citat:

Acuma am inteles ca tu de fapt nu ai o problema cu Biserica in general, ci cu Biserica Ortodoxa.
Am o problema cu orice biserica care incaleca legea fundamentala a tarii, Constitutia. La fel cum am o problema si cu politicienii care fac asta. Nimic personal, dar daca e lege, sa se respecte. Mai ales de catre o institutie care se vrea "morala".

Citat:

Reiau, la orele de religie accentul nu se pune pe dogma si pe disciplinele biblice. Din contra se studiaza foarte multa istorie , cultura , liturgica si notiuni referitoare la morala. Gen, despre prieteni, despre cum trebuie sa ne alegem prietenii, sa`i ajutam, sa ne iubim parintii etc !
Ma indoiesc ca la orele de religie au un caracter unitar pe plan national. orele de religie la care am luat eu parte (clasa a 8-a, la mijlocul anilor 90) erau predate de un domn in varsta de 90 de ani, care impartea note de 2 oricui punea intrebari calificate drept "incomode". Nu zic ca asta se intampla oriunde, dar asta a fost experienta mea.

Din nou, nu mi se pare OK sa se studieze morala bazata pe o carte veche de 2000 - 5000 de ani, plina de superstitii si episoade "istorice" neverificate istoric. O morala care spune ca femeia trebuie desconsiderata pentru ca a muscat dintr-un ipotetic mar pe care i l-a oferit un sarpe vorbitor. Asta ca sa dau doar un exemplu de morala inspirata de biblie.

Pana la urma, e prea putin important ce se studiaza? Orele de religie nu au ce cauta in scoli publice, intr-un stat laic prin Constitutie.

ClaudiuT 06.09.2009 16:49:45

konijiro, fara suparare dar ai putea sa incetezi. Toti observam ca perspectiva ta e una personala si subiectiva, argumentele lui henric_al sunt cu mult peste ale tale, plus ca ale lui stau in picioare iar ale tale se prabusesc usor.
Cred ca ne dauneaza tuturor acest duh de polemica cu care postezi.....
Iarta-ma.

Har si Pace de la Domnu!

konijiro 06.09.2009 17:00:46

Citat:

konijiro, fara suparare dar ai putea sa incetezi. Toti observam ca perspectiva ta e una personala si subiectiva, argumentele lui henric_al sunt cu mult peste ale tale, plus ca ale lui stau in picioare iar ale tale se prabusesc usor.
Iarta-ma.

Absolut nici o suparare. Spiritul de polemica este unul constructiv, conduce la concluzii pe care uneori nu le poti gasi singur. Si pana la urma, spiritul de polemica sta la baza unui forum. Nu e singurul element pe care se cladeste un forum, dar este unul important.

Perspectiva mea e personala si subiectiva? Absolut. Asa e si a ta, si a oricarei alte persoane care posteaza pe acest forum.

Mai exact care argumente sunt peste ale mele, si care argumente aduse de mine se prabusesc usor? Daca faci o afirmatie, adu un argument, nu o fa pur si simplu, asta poate oricine sa faca.

Nu e nevoie sa iti ceri iertare, nu ma simt lezat in nici un fel Doar ca as fi preferat sa iti argumentezi pozitia.:39:

topcat 06.09.2009 17:05:15

Citat:

În prealabil postat de ClaudiuT (Post 164444)
Iarta-ma.
Har si Pace de la Domnu!

Nu exista decit perspective personale si subiective. Citeodata, se mai intimpla (:5:) ca acestea sa fie comune cu ale altor milioane de oameni.
Si ce ar fi un forum fara polemica?

ClaudiuT 06.09.2009 17:30:03

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 164447)
Nu exista decit perspective personale si subiective. Citeodata, se mai intimpla (:5:) ca acestea sa fie comune cu ale altor milioane de oameni.
Si ce ar fi un forum fara polemica?

topcat, iar faci confuzie. Cand ma refer la perspectiva, iau in considerare atat ideea cat si argumentele. Ideea poate sa coincida "cu ale altor milioane de oameni", dar modul gresit in care rationeaza userul de mai sus este propriu.

Critica/ polemica poate deterina progresul sau regresul, duhul de la care provine face diferenta.

Har si Pace de la Domnul!

konijiro 06.09.2009 19:50:27

Citat:

dar modul gresit in care rationeaza userul de mai sus este propriu.
Imi pare rau, dar gresesti. S-au vazut cazuri de rationament gresit adoptat drept corect de milioane de oameni in acelasi timp. La fel si cu dogme sau doctrine.

In continuare, astept sa imi arati care dintre argumentele mele sunt gresite si de ce. Adica astept contra-argumente.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:05:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.