Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sa invatam sa ne corectam... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7283)

iustin10 01.02.2010 23:37:44

Am o intrebare(ceva mai seerioasa decat pina acum)
Care este gresala in propozitia "eu sunt desavarsit" ?
Nu e chiar de gramatica,dar pe acolo...
Cine poate raspunde?

vali99 02.02.2010 10:50:48

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 207203)
Cine poate raspunde?

Raspunsul cred ca il stii tu cel mai bine...sa indraznesc sa zic ca afirmatia nu e corecta?

anaana71 02.02.2010 11:02:37

avem un personaj aici care scrie: esi, ertare, traeasca... acum nu stiu daca n-o face ca o forma de ironie, avad in vedere ca nu scrie nimic cu cratima (ex: sati, dami, sar, etc in loc de sa-ti, da-mi, s-ar). la faza cu cratima, inca mai cred ca n-o face de lene.:26:

anaana71 02.02.2010 11:04:40

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 207203)
Cine poate raspunde?

acum depinde ce intelegi prin "desavarsit". ce tenta ii dai, de implinit sau perfect? si in ce plan?

anaana71 02.02.2010 11:06:18

si inca ceva ma uitam cine scrie Dumnezeu si cine scrie D-zeu. :26:

Lavrentiu 02.02.2010 11:12:39

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 207275)
si inca ceva ma uitam cine scrie Dumnezeu si cine scrie D-zeu. :26:

Asta mie mi se pare foarte deranjanta. Adica nimeni nu-si prescurteaza numele lui (L-tiu) sau cuvinte banale (gen mancare :D), dar fara nicio problema stalcesc numele lui Dumnezeu.

anaana71 02.02.2010 11:23:49

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 207276)
Asta mie mi se pare foarte deranjanta. Adica nimeni nu-si prescurteaza numele lui (L-tiu) sau cuvinte banale (gen mancare :D), dar fara nicio problema stalcesc numele lui Dumnezeu.

uita-te sa vezi cine scrie, si tragi singur concluzia :15: la tine e mai nasol ca poate sa-ti prescurteze numele, la mine nu (Ana) :21:
stalcesc numele pentru ca o spun in bataie de joc sau vor sa-l minimizez cat pot de mult.

Lavrentiu 02.02.2010 11:24:26

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 207280)
uita-te sa vezi cine scrie, si tragi singur concluzia :15: la tine e mai nasol ca poate sa-ti prescurteze numele, la mine nu (Ana) :21:

Mda, avantaj tu :D

AndruscaCIM 02.02.2010 11:57:43

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 207276)

Da se poate privi si ca fiind o stalcire, insa se recurge la aceasta prescurtare si din criza de timp....cel putin stiu acest lucru de la cursuri.

anaana71 02.02.2010 12:15:25

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 207297)
Da se poate privi si ca fiind o stalcire, insa se recurge la aceasta prescurtare si din criza de timp....cel putin stiu acest lucru de la cursuri.

nu exista criza sa timp sa scrii Dumnezeu. nu-i frumos nici numele proprii sa le scrii prescurtat, este vorba de respect. cum ar fi sa te cheme laurentiu constantin si sa-ti vezi numele: L-tiu C-tin. e de prost gust.:47: iar referitor la Dumnezeu, este batjocura sa scrii prescurtat.:33:

AndruscaCIM 02.02.2010 13:00:28

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 207298)
nu exista criza sa timp sa scrii Dumnezeu. nu-i frumos nici numele proprii sa le scrii prescurtat, este vorba de respect. cum ar fi sa te cheme laurentiu constantin si sa-ti vezi numele: L-tiu C-tin. e de prost gust.:47: iar referitor la Dumnezeu, este batjocura sa scrii prescurtat.:33:

:21: Eu sunt de acord cu tine, insa stiam cum se ajunge la folosirea acestei prescurtari, eu cel putin scriam asa numai la cursuri...in rest nici nu se pune problema!

Crezi ca mie mi-ar placea sa imi vad numele scris A-ea !!??? :21:

anaana71 02.02.2010 13:18:40

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 207309)
:21: Eu sunt de acord cu tine, insa stiam cum se ajunge la folosirea acestei prescurtari, eu cel putin scriam asa numai la cursuri...in rest nici nu se pune problema!

Crezi ca mie mi-ar placea sa imi vad numele scris A-ea !!??? :21:

stai sa vezi cum scriu copiii in ziua de azi, cica-i "cul". sa-ti scriu o mostra:

"ejti mumoasa fok; te pupik mooolt; ce luj fanki ai; ejti cel mai vrumujik baeat, ji fara tine nu pot sa dormik," :13:

de gramatica nici nu au auzit. sau"cmf?" ma crezi ca n-am "jtiut" ce inseamna? :104:

AndruscaCIM 02.02.2010 13:51:18

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 207316)
stai sa vezi cum scriu copiii in ziua de azi, cica-i "cul". sa-ti scriu o mostra:

"ejti mumoasa fok; te pupik mooolt; ce luj fanki ai; ejti cel mai vrumujik baeat, ji fara tine nu pot sa dormik," :13:

de gramatica nici nu au auzit. sau"cmf?" ma crezi ca n-am "jtiut" ce inseamna? :104:

Da, chiar foarte interesant...insa cu scuzele de rigoare cred ca e vorba despre adolescenti cam dintr-o patura sociala anume...manelisti, copii de cartier...si fara carte!

Cineva care stie sa scrie nu scrie asa, pentru ca nu poate...nu ca nu vrea, pentru ca am vazut ca unii renunta la cratima ( cica) pentru a le fi mai usor sa scrie...insa asa ceva nu exista, nu poti scrie fara cratima desi ea se impune ( ex. sa dus, la vazut, intrun an, paremise tu stii ceva, intro dimineata) pentru ca e jenant de-a dreptul!!!:2:

anaana71 02.02.2010 13:56:45

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 207328)
Da, chiar foarte interesant...insa cu scuzele de rigoare cred ca e vorba despre adolescenti cam dintr-o patura sociala anume...manelisti, copii de cartier...si fara carte!

Cineva care stie sa scrie nu scrie asa, pentru ca nu poate...nu ca nu vrea, pentru ca am vazut ca unii renunta la cratima ( cica) pentru a le fi mai usor sa scrie...insa asa ceva nu exista, nu poti scrie fara cratima desi ea se impune ( ex. sa dus, la vazut, intrun an, paremise tu stii ceva, intro dimineata) pentru ca e jenant de-a dreptul!!!:2:

cei care scriu fara cratima ii trec la agramati. nu exista nu vreau, nu pot, nu stiu. :47:

Florin-Ionut 02.02.2010 14:12:27

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 207330)
cei care scriu fara cratima ii trec la agramati. nu exista nu vreau, nu pot, nu stiu. :47:

:26:
Pe cei care scriu fără cratimă îi trec la agramați. Nu există nu vreau, nu pot, nu știu.
:65:

anaana71 02.02.2010 14:19:57

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 207341)
:26:
Pe cei care scriu fără cratimă îi trec la agramați. Nu există nu vreau, nu pot, nu știu.
:65:

mai sa fie..... scuze.. Mai sa fie..... :26:... Scuze.

Delirul 02.02.2010 16:44:29

Acuma desi internetul a crescut ca nr de utilizatori in ultimii ani de zile, ciudat dar nivelul de cultura a scazut simtitor in loc sa creasca, avand in vedere usurinta accesului la informatie. Acuma probabil ca depinde si cu ce fel de informatii obisnuiesti sa-ti faci de cap.

In scoli decand s-a inceput cu restructurarea invatamantului, elevii si studentii parca mai mult s-au indobitocit. Cred ca noi am incercat sa preluam niste forme de invatamant din occident dar le-am adaptat romaneste si fiindca aproape mai nimic din Romanica nu bate cu ce-i in afara. invatamantul mai mult s-a stricat decat chipurile s-ar fi dezvoltat. Altfel nu-mi explic cum de multi elevi si mai grav studenti, abia stiu cum sa scrie corect romaneste.

Cred ca daca si-ar da examenele in engleza s-ar exprima mult mai bine decat in lilmba natala.

AndruscaCIM 02.02.2010 16:54:17

Citat:

În prealabil postat de Delirul (Post 207431)
Acuma desi internetul a crescut ca nr de utilizatori in ultimii ani de zile, ciudat dar nivelul de cultura a scazut simtitor in loc sa creasca, avand in vedere usurinta accesului la informatie. Acuma probabil ca depinde si cu ce fel de informatii obisnuiesti sa-ti faci de cap.

In scoli decand s-a inceput cu restructurarea invatamantului, elevii si studentii parca mai mult s-au indobitocit. Cred ca noi am incercat sa preluam niste forme de invatamant din occident dar le-am adaptat romaneste si fiindca aproape mai nimic din Romanica nu bate cu ce-i in afara. invatamantul mai mult s-a stricat decat chipurile s-ar fi dezvoltat. Altfel nu-mi explic cum de multi elevi si mai grav studenti, abia stiu cum sa scrie corect romaneste.

Cred ca daca si-ar da examenele in engleza s-ar exprima mult mai bine decat in lilmba natala.

Posibil sa fie adevarat, insa tot datorita internetului putem sa si vedem care e nivelul de cultura ...pentru ca ma doare capul de cate ori mi s-a intamplat sa citesc articole, commenturi, sa dau peste raspunsuri pe diferite forumuri...si sa vad ca foarte multi nu stiu sa scrie corect in limba materna.

Inainte nu se putea forma o imagine asupra situatiei reale de fapt...insa acum toata lumea scrie, dar nu toti si cum e corect...asta e ideea!

iustin10 02.02.2010 20:21:44

Propozitia 'eu sunt desavarsit' contine o gresala in ea.
Nu de gramatica stati linistiti.
Gresala este ca 'eu' trebuie scris cu litera mare ,adica 'Eu.'
De ce?

Delirul 02.02.2010 20:24:58

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 207479)
De ce?

Fiindca este la inceput de propozitie he he :-)

anaana71 03.02.2010 16:58:13

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 207479)
De ce?

Singurul care este desavarsit este Dumnezeu, de aceea tb sa scrii Eu si nu eu.

Delirul 04.02.2010 14:50:02

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 207700)
Singurul care este desavarsit este Dumnezeu, de aceea tb sa scrii Eu si nu eu.

Asa-i uite ca nu m-am prins.

anaana71 04.02.2010 14:52:25

Citat:

În prealabil postat de Delirul (Post 208209)
Asa-i uite ca nu m-am prins.

si? acu' ai facut ceva progrese?:4:

Delirul 04.02.2010 14:54:41

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 208211)
si? acu' ai facut ceva progrese?:4:

Ei oricum "eu sunt desavarsit" nu merge nici cu litera mica nici cu majuscula. Si oricum este o greseala de ortografie si nu gramaticala.

anaana71 04.02.2010 14:59:32

eu am crezut ca-i o greseala de interpretare, de semantica. :40:

Delirul 04.02.2010 15:07:27

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 208217)
eu am crezut ca-i o greseala de interpretare, de semantica. :40:

Pai vezi de aceea e bine sa dai si informatii suplimentare cand postezi astfel de propozitii cu talc. Daca propozitia "eu sunt desavarsit"are un caracter general atunci nu merge nici cu litera mica nici cu litera mare, daca se refera la Dumnezeu atunci da se scrie cu majuscula.

anaana71 04.02.2010 15:18:57

Citat:

În prealabil postat de Delirul (Post 208230)
Pai vezi de aceea e bine sa dai si informatii suplimentare cand postezi astfel de propozitii cu talc. Daca propozitia "eu sunt desavarsit"are un caracter general atunci nu merge nici cu litera mica nici cu litera mare, daca se refera la Dumnezeu atunci da se scrie cu majuscula.

Eu m-am luat dupa ce spunea Iustin 10
Citat:
"Propozitia 'eu sunt desavarsit' contine o gresala in ea.
De ce? "

aici pare ca se referea la semantica. :39:

LapetiteMoc 22.03.2010 01:05:16

punctuatia

Sunt pe forum postari al caror mesaj este neclar din pricina sugubetei virgule.

cristiboss56 22.03.2010 01:17:23

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 226463)
Sunt pe forum postari al caror mesaj este neclar din pricina sugubetei virgule.

De ar fi numai virgula , , , dar mai e și parșivenia , , , răutatea , , , minciuna , , , prefăcătoria , , , gabrielisme . . .

AndruscaCIM 22.03.2010 14:41:24

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 226466)
De ar fi numai virgula , , , dar mai e și parșivenia , , , răutatea , , , minciuna , , , prefăcătoria , , , gabrielisme . . .

Sunt, sunt de toate....dar " gabrielisme"?!!???:21:

Florin-Ionut 24.03.2010 11:10:06

De la Plesu citire...
Sa luam aminte!

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_...230446957.html

AndruscaCIM 24.03.2010 14:22:01

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 227437)
De la Plesu citire...
Sa luam aminte!

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_...230446957.html

Da, si totusi...se imparte vina...insa indivizii nu vor sa invete sa scrie si sa vorbasca corect romaneste, asta e adevarul.

S-a intamplat sa mai citesc pe diferite forumu-uri, si e incredibil cat de urat riposteaza cei care nu stiu sa scrie, care fac greseli flagrante ( nu stiu unde se pune cratima, fac dezacorduri) cand li se atrage atentia( banuiesc ca indiferent de ton, ar avea aceeasi reactie de a refuza...si de a se simti lezati)...de catre cei cativa care nu fac greseli. Deci in loc sa simta macar o jena acolo, sa ia aminte la cele ce li se spun..afirma ca nu e important, ca ce...ei nu scriu, ca sa li se dea lectii...ci ca au ceva de spus...paradoxal, IN SCRIS.

Trebuie sa ai si un minimum de interes sa te corectezi, sa dai un google...sa afli, sa incerci sa citesti ce scriu altii..si sa si vezi cum scriu corect sau nu, sa identifici tu insuti posibilele greseli...sa simti cand ceva te zgaraie, asta inseamna sa ai mereu o preocupare pentru a nu stalci limba romana, sa nu mai zic de pretentia de a-ti expune opiniile in scris...

Eu ori de cate ori simt ca ceva nu imi suna bine, caut sa vad cum se scrie corect...si asa am fost invatata de mica :1:

cherub 25.03.2010 01:12:05

intre cuvinte si semnele de punctuatie nu se lasa spatiu

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 176467)
Cred ca poate deveni mai mult un tic verbal precum " a coborat in jos", "a sarit in sus" .

Indraznesc sa va contrazic putzin referitor la unele pleonasme, Andrusca & LaPetiteMoc... :10: :4: de ex. 'a sarit in sus' nu este pleonasm, fiindca poate exista si 'a sarit in jos', cu sensul de 'a sarit de pe acoperis, de pe o stanca' ('s-a aruncat in gol'), 'a sarit din avion cu parasuta' etc. Asadar, se poate sari si in jos, nu numai in sus... :1: dar cred ca totul depinde si de context.

...iar la 'o luna de zile' cred ca este necesar a se mentiona si zilele, fiindca altfel, de unde poate stii cineva ca nu ar putea fi vba de luna de pe cer (astrul ceresc)? de ex. 'o luna plina' etc (termeni ce ar putea fi utilizati in literatura, astrologie/astronomie etc).

O alta greseala frecvent intalnita care tocmai imi veni acum in minte (si care mie imi pare la fel de iritanta ca si multe altele enumerate in cadrul acestui topic si nu numai), ar fi in cazul verbului 'scrieti' (corect), folosit incorect, fara 'e' - 'scriti', respectiv 'a scrie' (corect) si folosit incorect, tot fara 'e' la sfarsit - 'a scri'. :4:

Oh, si inca un fapt asupra caruia vroiam sa atrag atentia si sa insist putin, initial, la acest topic - este vba despre semnele de punctuatzie si spatziul pe care am observat ca mute pers. de pe acest forum (si nu numai) il lasa intre cuvinte si semnele de punctuatzie aferente, csre le urmeaza etc. Ori, intre cuvinte si semnele de punctuatie nu se lasa spatiu!... cam asta ar fi varianta corecta, aplicabila indiferent de limba/dialect (cel putin regula valabila pt. majoritatea limbilor europene si slave etc). Postez si un exemplu aici dedesubt, in ambele variante - incorecta si corecta:
'Da , si totusi , am vrut sa atrag atentia ! ai ceva de obiectat ?' - incorect.
'Da, si totusi, am vrut sa atrag atentia! ai ceva de obiectat?' - corect.

AndruscaCIM 25.03.2010 02:20:23

Citat:

În prealabil postat de cherub (Post 227800)
Indraznesc sa va contrazic putzin referitor la unele pleonasme, Andrusca & LaPetiteMoc...de ex. 'a sarit in sus' nu este pleonasm, fiindca poate exista si 'a sarit in jos', cu sensul de 'a sarit de pe acoperis, de pe o stanca' ('s-a aruncat in gol'), 'a sarit din avion cu parasuta' etc. Asadar, se poate sari si in jos, nu numai in sus...

...iar la 'o luna de zile' cred ca este necesar a se mentiona si zilele, fiindca altfel, de unde poate stii cineva ca nu ar putea fi vba de luna de pe cer (astrul ceresc)? de ex. 'la o luna plina' etc (termeni ce ar putea fi utilizati mai mult in astrologie/astronomie).

O alta greseala frecvent intalnita care tocmai imi veni acum in minte (si care mie imi pare la fel de iritanta ca si multe altele enumerate in cadrul acestui topic si nu numai), ar fi in cazul verbului 'scrieti' (corect), folosit incorect, fara 'e' - 'scriti', respectiv 'a scrie' (corect) si folosit incorect, tot fara 'e' la sfarsit - 'a scri'. :4:

Oh, si inca un fapt asupra caruia vroiam sa atrag atentia si sa insist putin, initial, la acest topic - este vba despre semnele de punctuatzie si spatziul pe care am observat ca mute pers. de pe acest forum (si nu numai) il lasa intre cuvinte si semnele de punctuatzie aferente, csre le urmeaza etc. Ori, intre cuvinte si semnele de punctuatie nu se lasa spatiu!... cam asta ar fi varianta corecta, aplicabila indiferent de limba/dialect (cel putin regula valabila pt. majoritatea limbilor europene si slave etc). Postez si un exemplu aici dedesubt, in ambele variante - incorecta si corecta:
'Da , si totusi , am vrut sa atrag atentia ! ai ceva de obiectat ?' - incorect.
'Da, si totusi, am vrut sa atrag atentia! ai ceva de obiectat?' - corect.

Mda, si totusi verbul a sari...implica desprinderea de pe sol...automat in sus, asta indiferent de ce urmeaza dupa... :21:

Referit la " scrieti"...si " scriti", acum verific...deci verific, pentru ca nu imi pare deloc ca varianta subliniata de tine ar fi varianta corecta, pentru ca ma zgaraie :4:.

Si da, nici nu e....atata doar, pe la sfarsitul pledoariei...ai avea dreptate!!!

P.S. Banuiesc ca a fost doar o greseala de tehnoredactare aceasta " poate stii cineva" :5:

cherub 25.03.2010 02:30:18

nimeni nu este infailibil in exprimare & cu totii avem scapari

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 227810)
P.S. Banuiesc ca a fost doar o greseala de tehnoredactare aceasta " poate stii cineva"

aoleuuuu... Andrusca, trebuie sa recunosc, m-ai prins in 'offside'! ma predau!... :21::9:
Da, corect era 'sti' cu un singur 'i' nu cu doi 'i' (cum gresit am procedat eu aci deasupra). Ei, punem asta pe seama oboselii, indurare!... :63: dar nimeni nu poate spune ca este 'infailibil' in privintza exprimarii, cu totii avem unele 'scapari', fie ca realizam au ba... cel putin eu imi recunosc greselile mele si accept corectziile etc, dar e adevarat, am si unele tendintze de a corecta, la randul meu (dupa cum consider eu de cuviintza etc). Aici suntem ceva de genul: 'Rade ciob de... oala sparta' - lol.

In afara de acea greseala minora pe care mi-ai subliniat-o tu, restul este (relativ) corect, in postarea mea. Si da, chestia cu verbul 'a scrie' pe care am postat-o eu acolo, ba da, e!... Rusinica, Andrusca, mai esti si profesoara, ar fi trebuit sa stii aceasta diferentza fara sa mai fie nevoie sa verifici!... m-ai dezamagit si aici... :4: Uite aci, mai jos, si o 'verificare', ca sa te convingi ca aveam dreptate:
'Formele corecte ale verbului “A SCRIE”
A SCRIE si nu a scri ex: A SCRIE ceva de folos, nu e pierdere de timp.
SCRIEM si nu scrim ex: SCRIEM ce ne pricepem.
SCRIETI si nu scriti ex: SCRIETI ,baieti, numai SA SCRIETI !” (H. Radulescu)
SA SCRIEM si nu sa scrim ex: SA SCRIEM corect.
SA SCRII si nu sa scri ex: SA SCRII numai ce stii.
SCRII tu si nu scri tu ex: SCRII sau nu SCRII si tu aceste randuri?'
http://www.observatorul.com/articles...detail&ID=4355

LapetiteMoc 25.03.2010 04:01:03

surse de consultat (pentru "cherub")

Teodor Hristea
Dumitru Irimia
Cornel Dumitriu
Mioara Avram
Iorgu Iordan
Petru Zugun
George Pruteanu

Gramatica Academiei (2005)
DOOM (2005)

AndruscaCIM 25.03.2010 13:15:51

Citat:

În prealabil postat de cherub (Post 227811)
aoleuuuu... Andrusca, trebuie sa recunosc, m-ai prins in 'offside'! ma predau!... :9:
Da, corect era 'sti' cu un singur 'i' nu cu doi 'i' (cum gresit am procedat eu aci deasupra). Ei, punem asta pe seama oboselii, indurare!... :63: dar nimeni nu poate spune ca este 'infailibil' in privintza exprimarii, cu totii avem unele 'scapari', fie ca realizam au ba... cel putin eu imi recunosc greselile mele si accept corectziile etc, dar e adevarat, am si unele tendintze de a corecta, la randul meu (dupa cum consider eu de cuviintza etc). Aici suntem ceva de genul: 'Rade ciob de... oala sparta' - lol.

In afara de acea greseala minora pe care mi-ai subliniat-o tu, restul este (relativ) corect, in postarea mea. Si da, chestia cu verbul 'a scrie' pe care am postat-o eu acolo, ba da, e!... Rusinica, Andrusca, mai esti si profesoara, ar fi trebuit sa stii aceasta diferentza fara sa mai fie nevoie sa verifici!... m-ai dezamagit si aici... Uite aci, mai jos, si o 'verificare', ca sa te convingi ca aveam dreptate:
'Formele corecte ale verbului “A SCRIE”
A SCRIE si nu a scri ex: A SCRIE ceva de folos, nu e pierdere de timp.
SCRIEM si nu scrim ex: SCRIEM ce ne pricepem.
SCRIETI si nu scriti ex: SCRIETI ,baieti, numai SA SCRIETI !” (H. Radulescu)
SA SCRIEM si nu sa scrim ex: SA SCRIEM corect.
SA SCRII si nu sa scri ex: SA SCRII numai ce stii.
SCRII tu si nu scri tu ex: SCRII sau nu SCRII si tu aceste randuri?'
http://www.observatorul.com/articles...detail&ID=4355

Vaaaai, stai draga...pai normal ca scriem,scrieti...etc.( nici nu s-a pus problema sa se scrie altfel vreodata), dar am citit eu aiurea pe la tine prin mesaj, si am inteles ( din cauza oboselii, hihihi)...ca tu ne atragi atentia asupra formei corecte " scriti corect"....deci scuzele mele!!!:9:

In rest da, normal ca suntem infalibili ( dar nu toti in aceeasi masura cand vine vorba de limba noastra materna, si oricum ar fi, e bine sa ne dorim sa nu ramanem asa, ci sa corectam pe unde putem, si avem ocazia!!) ....eu de ceva timp am aflat ca s-ar scrie si " creeaza"...si nu creaza cum scriu eu :23:..dar totusi am dubii, si nici nu imi suna bine creeaza asta deloc!!

LapetiteMoc 25.03.2010 13:49:31

a crea

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 227928)
eu de ceva timp am aflat ca s-ar scrie si " creeaza"...si nu creaza cum scriu eu :23:..dar totusi am dubii, si nici nu imi suna bine creeaza asta deloc!!

Pentru verbul "a crea" metoda e simpla, prin analogie cu "a lucra" (au originea in acelasi trunchi verbal): cand in conjugarea verbului "a lucra" apare un "e", in conjugarea verbului "a crea" apar doi "e" :

eu lucrez / eu creez
tu lucrezi / tu creezi
el lucrează / el creează
noi lucrăm / noi creăm
voi lucrați / voi creați
ei lucrează / ei creează

:8:

AndruscaCIM 25.03.2010 13:57:52

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 227941)
Pentru verbul "a crea" metoda e simpla, prin analogie cu "a lucra" (au originea in acelasi trunchi verbal): cand in conjugarea verbului "a lucra" apare un "e", in conjugarea verbului "a crea" apar doi "e" :

eu lucrez / eu creez
tu lucrezi / tu creezi
el lucrează / el creează
noi lucrăm / noi creăm
voi lucrați / voi creați
ei lucrează / ei creează

:8:

Inteleg, insa cu siguranta imi va lua ceva timp sa ma obisnuiesc cu acesti 2 de "e"...dar daca scriu cu un singur e, e gresit tare tare...sau insesizabil numai?... :46::10:

Mersic!!!! :8:

LapetiteMoc 25.03.2010 14:06:25

obisnuinta ...

:24:
Cu placere !:8:

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:53:27.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.